Martie în Israel.Vreme rea (2)

10 ianuarie 2009 at 19:44 Lasă un comentariu

…Undeva la ieşirea din Sibiu spre Răşinari. O panoramă largă, cu coline înverzite care-ţi încântă ochii pe care le văd transformându-se fără veste într-un vast orizont înzăpezit… Unde sunt? Mă trezesc, direct din vis, cam buimacă. Deschid ferestrele larg. Sar din pat. Dealurile Galileii se decupează limpede în lumina cam mohorâtă a zorilor. Ce furtună! Fulgere şi tunete până spre dimineaţă, îmi spune  Miriam care-şi bea cafeaua, ca de obicei, dis-de-dimineaţă ascultând ştirile în bucătări.
– Probabil ai adormit cu gândul acasă la ai tăi, e de părere Miriam. Îmi pune cafea caldă-n ceaşcă. Yael o să fie tare încântată că ai dormit bine, adaugă.
– E tare drăguţă, îi spun.
Miriam nu pare s-o aprecieze la fel. Aseară Yael îmi pusese la dispoziţie camera ei. Ea urma să doarmă pe canapeaua din salon. Oricum, poimâine se-ntoarce în tabără. Îşi scosese din sertare şi din dulap câteva obiecte personale şi haine şi le aruncase într-o sacoşă. ” Poţi să-ţi pui lucrurile aici” mă invitase apoi, în vreme ce punea o casetă cu muzică. Îmi place? Da, îi spun, îmi place. Cine cântă? Cu aceeaşi gravitate, Yael îmi povesti ceva despre cântăreaţa respectivă. Aha. Tare plăcută strădania ei de a mă face să mă simt în largul meu. Ca şi disponibilitatea şi siguranţa de sine cu care îmi explică tot ce crede ea că m-ar interesa. O vioiciune tonică contrară stării de nelinişte a lui Miriam. Şi o gestică expresivă, o graţie naturală de care nu părea că-şi dă seama. Deschisese un sertar cu cărţi de călătorie, ghiduri şi casete. Mica ei comoară. Mi le prezentă amănunţit pe fiecare. Apoi alt sertar: agrafe de păr, brăţări, clipsuri. „Uite, foloseşte de aici ce vrei”.
– Da, oftează Miriam,deloc încântată. Aşa era şi la şcoală şi acum. Se simte foarte bine cu prietenii. Mai bine decât cu familia. Şi în armată se bagă-n toate. Îi place să meargă-n misiuni, să conducă grupuri. Acuma a terminat un curs de cartografie şi e mare specialistă.
Miriam se-nvârte prin bucătărie, pune pe masă pâine, pastă de năut, humus, lămâie, ulei de măsline şi pătrunjel. Pe urmă desface şi o cutie cu thina. Ne apucăm să pregătim sandviciurile pentru mai târziu. O să mergem pe undeva, chiar dacă e vreme închisă. Sporovăim. Vremea se va înrăutăţi în continuare, ne anunţă radioul în încheierea orei de ştiri în limba română. Din cauza ploii de azi noapte şoseaua de la Marea Moartă e sub apă şi circulaţia oprită. Miriam nu-şi aminteşte să fi avut o asemenea lună martie vreodată. Ghinion. Sandviciurile sunt gata. O să mai luăm cu noi şi fructe. Din fereastra bucătăriei se vede versantul dinspre nord al muntelui Carmel cu panorama îndepărtată a unui părţi din Haifa dominată de un turn uriaş. Universitatea Tehnion. O construcţie tâmpită, decretează  Miriam. Tot timpul studenţii trebuie să se fâţâie cu liftul în sus şi în jos.
– Auzi ce zic ăştia, interceptează ea încă o ştire radio în ivrit: „Pe muntele Har Homa din Ierusalim utilaje de construit, armată, maşini, ciocniri cu arabii.” Să vezi ce va urma de aici…
–  Miriam  intră de-acum în agitaţie, îl auzim pe Leon. Destins, cu un zâmbet uşor ironic îşi face loc la masă şi îşi toarnă o ceaşcă de cafea.
– Ăsta-i Leon, se plânge Miriam. Vrea să crezi că e grozav şi că nu-i pasă. În realitate se consumă la fel ca mine.  Leon n-o contrazice. De obicei n-o contrazice.

…va urma

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: .

Martie în Israel. Vreme rea.(1) Martie în Israel. Ploi cu filtru.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: