Consultanţă în afaceri.(2)

2 martie 2009 at 21:55 4 comentarii

Nebunul se ridică brusc şi ieşi trântind uşa. Un moment penibil, după care, ultimele zece minute din oră s-au desfăşurat normal. Luminiţa şi Laura plecaseră la „Medieval”, la pizza, aflu la pauză, dintr-un bileţel lăsat pe masa din cancelarie. Aveau să recupereze cu grupul următor, programat de la unsprezece! Să nu ne supărăm… Corina ieşise şi ea-n pauză, stătea în poveşti, la o ţigare, cu doi „şcolari”. A ieşit bine schema, mă anunţă. Abia aşteaptă să-mi spună despre ce e vorba. Îi povestesc pe scurt incidentul de la „consultanţă” şi, mirare, îl descoperim pe nebun în registrul de înscrieri, figurând la… şomeri! Nici nu ştia trogloditul, ce caută! Oricum dispăruse, aşa că nu ne-am mai făcut probleme… Ora următoare se derulă în linişte, doar vreun sfert de ceas, însă, fiindcă uşa se deschise brusc şi nebunul(Vasile, îl chema, îi aflasem din registru numele) veni şi se aşeză în bancă, la locul lui. Calm, fără o vorbă. Am tratat cu totală indiferenţă momentul, deşi un aer rece intrase odată cu el. O oră întreagă nu schiţă nici cel mai mic gest. L-am privit în treacăt, simţeam un fel de milă, avea faţa trasă şi cearcăne negre la ochi. Când am ieşit, în următoarea pauză, se făcuse nevăzut.

Intrase noua serie conform programării. Luminiţa îşi revenise, pizza capriciosa (ne aduseseră şi nouă) mirosea bine, era caldă, încă un rând de cafele, programul reintră în normal. Pentru mine asta însemna să pregătesc, până la pauza următoare, schemele pentru câteva planuri individuale. Aud uşa deschizându-se. În cancelarie îşi făcu pocăit, apariţia…Vasile! Voia să vorbească cu mine. Îşi ceru scuze, ar fi trebuit să le ceară şi fetelor scuze, da, ştie, dar mă roagă să le spun că…( Ce ciudat arată cu un fes decolorat în cap până aproape de ochi)… Îl poftesc pe un scaun. Vasile-mi spune că e şomer, dar că nu-l interesează nici consilierea, afacerile, nu-l mai interesează nimic. Nu ştia de ce nimerise aici. Îşi scoate fesul din cap. Acuma-l văd mai bine: are o privire fixă, de un albastru deschis, o faţă emaciată, îmi aduce aminte de actorul care-l interpreta pe Isus din Nazareth, filmul lui Zefirreli. La prima oră, de dimineaţă, mai adaugă, aflase sentinţa din procesul de divorţ. ” O iubesc, altă soţioară n-am. Ea este şi ea va fi!… Înţelegeţi?” Nu pare să observe că-i curg lacrimile. De când începuseră intrigile soacră-si, necazurile se ţineau lanţ de capul lui… Nu mai era bun de nimic! Îşi pierduse serviciul, probabil de asta îl anunţaseră să vină astăzi, aici, la Camera de muncă. Chiar azi când fusese la tribunal…Şi parcă n-ar fi fost destul, pe drum îşi lovise maşina. Nu mare lucru, un far spart, tabla puţin îndoită…Nu mai am nimic, îmi spuse cu o privire secătuită. Lacrimile i se uscaseră, îşi frângea mâinile, vorbea despre ea, despre viaţa lor frumoasă, nu-nţelegea de ce toate astea trebuie să se sfârşească…Greu de uitat ora aceea de „consultanţă”… Curios! N-am simţit că trecuse o oră!…Luminiţei i se lungi faţa când ne văzu povestind. Îi fac semn că totul e în regulă. Vasile bâigui nişte scuze îşi luă haina din cuier şi plecă repede. „Poate o să mai vin pe aici dacă mă primiţi”…

Luminiţa se codeşte, nu-i face plăcere să-şi aducă aminte! E şi acum indignată. Ei, na! Râde Laura. „Cu ţâţele alea cât nucile vrei să faci consultanţă?” Asta-i spusese individul, povesti înveselită. Pe urmă, continuă Laura, nesimţitul se luase şi de ea: „Nu vrei s-o mai laşi şi pe foca asta cu musteţi, să ne consulte?”

După o zi, am plecat cu programul în altă localitate. Pe Vasile nu l-am mai văzut de atunci. Le-am transmis fetelor scuzele lui şi atât. Şi faptul că am avut de învăţat din consultanţa aceea. Mai mult, parcă, nu mi-a venit să le spun.

Cum fetele au devenit mai dichisite, au dat mai multă atenţie look-ului, un întreprinzător din grup le rugă să-i pozeze pentru reclama la „New Fashion &Style”, salonul pe care intenţiona să-l deschidă.

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: .

Martie în Israel. David. Consultanţă în afaceri.(1)

4 comentarii Add your own

 • 1. fini  |  4 martie 2009 la 12:17

  Vasile era în interiorul bulgărelui care se rostogolea parcă de o veşnicie. I-a rămas afară doar puţin dintr-o mână cu degetele răsfirate . Fetele nici nu au observat mâna şi dacă ar fi observat-o nu i-ar fi înţeles rostul.
  Vasile şi-a vărsat năduful unei căsnicii ratate pe fete. Dacă i-a făcut bine, este bine. S-ar putea să-l fi încărcat negativ peste problemele deja existente şi atunci nu este bine.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  4 martie 2009 la 12:31

  fini,
  omul acela numai de consultanta n-avea nevoie atunci. Era furios si ratacit.
  Putea sa plece in aceeasi stare. Eu nu sunt consilier psihologic dar asta face parte din pregatirea generala pentru consiliere si consultanta, in orice domeniu.
  Mi s-a parut ca a plecat mult mai îmblânzit, in final. Mai departe, cine stie…

  Apreciază

 • 3. fini  |  4 martie 2009 la 18:38

  Nora,

  mi-am dat seama că din fişa ta tehnologică lipseşte şi partea de suflet. Ai o experienţă „la Catedră” care nu poate să te lase să cântăreşti cu balanţa farmacistului. Omul avea nevoie de un punct de sprijin. Punct.

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  4 martie 2009 la 22:11

  fini,

  n-am intentionat sa povestesc in amanunt tot ce am discutat cu el in acea ora. Chiar daca in fisa mea tehnologica, cum zici, nu am si partea de suflet, a trebuit sa folosesc asa ceva din rezerva personala. Si, presupun ca am reusit.
  La plecare Vasile nu mai era „nebunul”! Se linistise si, cel putin pe moment, mi s-a parut ca a depasit situatia.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.896 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.896 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: