România românilor şi a romilor.

5 martie 2009 at 17:31 14 comentarii

Comentariile şi replicile la recentul articol din Jurnalul Naţional privind schimbarea denumirii de rrom in ţigan, arată cât de mult preocupă şi chiar doare acest subiect în contextul evenimentelor care tulbură liniştea europenilor.

De fiecare dată când se repune subiectul în discuţia publică, de la „cazul Mailat” întâmplându-se tot mai frecvent, se reia istoria , nu de la „pa’şopt” ci din vremuri imemoriale de când, departe de aceste locuri, bărbatul etniei era, după cum spun nişte şefi de ONG-uri, numit rom sau dom. Liniile generale ale abordării subiectului sunt, în general, cam aceleaşi: trecutul lor de suferinţă ca robi până la legea dată de domnitorul Ioan Cuza, apoi de discriminare pozitivă pe tema originii lor sănătoase în comunism (care a potenţat caracteristicile negative dobândite în vremea robiei) urmează particularităţile comportamentale ale etniei (nu tocmai de lăudat, de regulă) şi, mai ales, cu ce isprăvi inimaginabile au reuşit să devină spaima Europei de Vest. Dat fiind că strămoşii lor ajunşi pe aceste coclauri româneşti nu le-au trecut prin foc şi sabie cum s-a petrecut de atâtea ori în istoria altor popoare, ci dimpotrivă, au ajuns ei robi, ar trebui să se bucure de înţelegere şi preţuire, acuma că trăim în libertate şi democraţie.

Ei, dar iată că, de nici două zeci de ani, cam de când ţara asta a început să fie pârjolită, îmbucătăţită, suptă şi stoarsă nu de străini, ci de nişte onorabili cuceritori politici autohtoni, fără deosebire de naţionalitate, s-a trezit privată şi de dreptul de a avea un nume în lume, o identitate a denumirii fără echivoc şi fără posibilitatea de a semăna confuzie! Aşa cum s-au dat pe sub mână, cu o uşurinţă criminală resursele naţiei( petrol, gaze, minerale, păduri etc) tot aşa s-a legiferat această confuzie de botez!… În numele cui? A unei legende descoperite după 2000 de ani? A dorinţei ca, luându-şi ca apelativ un nume cu aceeaşi rădăcină, să fie mai apreciaţi ? A-ţi respecta numele de om, ca şi pe cel al ţării căreia îi aparţii, poate fi ceva facultativ? La dispoziţia unui ONG, sau a unor politicieni?… Dar confuzia identităţilor e dramatică prin consecinţe. Mai întâi că slăbeşte identitatea naţională deopotrivă cu cea a etniei. A românilor, ca şi a romilor. Veşnicile discuţii că infractorii n-au naţie, sunt bune doar în teorie! Orice rău face un român se rasfrânge asupra românilor. Şi orice rău face un rom se răsfrânge, nu doar asupra romilor ci, mai ales, asupra românilor. A României. Este ca şi cum s-ar ascunde după identitatea de nume. O mentalitate, a lipsei de responsabilitate derivată din colectivismul comunist, uşor de recunoscut în multe alte aspecte care ţin de politic, mai ales! Ţiganii din România, spre deosebire de comunităţile ţigăneşti din statele UE, ţin foarte mult să se confunde cu românii. De fapt le convine starea de confuzie! Mimetismul lor caracteristic îi face să ne reprezinte naţiunea cu uşurinţă, dar prea frecvent cu deformări comportamentale care ne pot duce la disperare. Rom/Roma/Romani/Romanies! Aşa îşi spun cei despre care ştim că se trag de undeva din India. Români, Româneşte, România sună numele prin care se identifică cei ce spun că se trag de la „Râm”… Politicaly correct?… Dacă aţi fi din altă parte, cel puţin după denumiri, a-ţi face distincţie?… Iată de ce cred că ar fi necesare nişte delimitări lingvistice. Pentru că e nevoie ca românii să-şi apere identitatea şi demnitatea. Şi, nu mai puţin şi ţiganii! Dacă vor să fie cetăţeni români, să fie. Nu cred că-i împiedică cineva. Dacă ţin la etnie, e nevoie să înveţe să o respecte. Doar aşa se poate ajunge la responsabilitate individuală. Confuzia de nume împiedică acest lucru. Le afectează şi ne afectează, identitatea. Le frânează evoluţia. Indiferent de câte proiecte şi finanţări ar avea parte.

Pareri diferite despre subiect, aici

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Candidaţi cu dinţi ascuţiţi şi dosare cu proteze. Elevul Bulă n-are chef de sport!

14 comentarii Add your own

 • 1. bibliophyle  |  5 martie 2009 la 20:49

  salut Nora,
  Sunt probleme fara rezolvare. Chestia cu tzigani este una dintre cele mai reprezentative. In engleza exista un cuvant „contained”, cred ca traducerea corecta ar fi „sub control”. Singura posibilitate alta nu vad. Costi este un „imbecil de nisha” poti sa ma citezi 😆

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  5 martie 2009 la 21:12

  Salut!
  🙂

  bibliophyle, eu m-am referit la aspectul de nume. Fiindca gasesc ca e iresponsabil sa te joci cu asta, asa cum au facut-o unii politicieni ai nostri imediat dupa ’90. Daca nu se suprapunea radacina rom peste roman, mai era cumva!
  Se stie ca tiganilor le place sa se boteze dupa cum aud in jurul lor. Chiar e nostima treaba asta, desi arata de fapt, inexistenta in constiinta lor a ideii de identitate. (Mercedesa, Analiza, Obama, Vandame etc)

  Acuma ,stii cum se spune: ce strica un nebun nu repara o mie de intelepti!

  Mai ales cand apare si cate unul de „nisa” 🙂

  Apreciază

 • 3. ioan  |  5 martie 2009 la 21:59

  Campania JN este la fel ca si cum am impune ca germanii sa nu se mai numeasca germani ci nemtzi. Doar ca regulile bunei cuviinte care se aplica pe plan international suna altfel:
  Fiecare popor sau grupare etnica are dreptul sa se autodefineasca (sa-si dea numele pe care si-l doreste) iar celelalte popoare trebuie sa respecte alegerea.
  Si, daca nu te superi, imi permit sa mai dau aici un articol interesant:

  Boala tiganismului

  Nu sta in caracterul omului sa gandeasca democratic. Numai minoritarii, scrantitii si jupuitii de vii sunt capabili sa interiorizeze ideea de toleranta si sa respinga instinctiv orice manifestare autoritarista sau rasista, scrie Arthur Suciu pe blogul sau.

  Astazi, romanii nu mai vor sa fie confundati cu romii si, in consecinta, propun ca acestora sa li se spuna tigani. Se stie ca, in perioda medievala, ruman insemna taran iobag si chiar prost. Romania s-ar fi tatunci prin tara Iobagilor sau tara Prostilor. De fapt, ceilalti le spuneau romanilor vlahi. Ce-ar fi fost daca ne-am fi numit sau ne-ar fi numit altii Vlahia sau Valahia? Roman, au spus totusi diversi calatori straini, in veacurile al XV-lea si al XVI-lea, iar mai apoi cronicarii moldoveni, are legatura cu Roma. De acolo, de la romanitatea romanilor, ar veni denumirea. Pai, atunci, daca italienii, care se trag, si ei, din romani, si a caror capitala este Roma, ar dori sa nu mai fie confundati cu romanii sau chiar cu romii?

  Tiganii sau romii (rromii) au dreptul sa se autodenumeasca asa cum vor ei. Cu aceasta, discutia referitoare la termeni ar trebui sa fie inchisa. Prin schimbarea numelui –din rom inapoi in tigan- se urmareste insa o delimitare de fond. Fireste ca, etnic, tiganii nu sunt romani si, oricare ar fi numele dat celor doua popoare, ele vor ramane in continuare diferite in substanta lor. Problema intervine atunci cand se incearca instituirea unei ierarhii, potrivit careia romanii sunt superiori, civilizati, europeni, romanii sunt ca si italienii, ca si spaniolii, pe cand tiganii sunt inferiori, necivilizati: ei nu merita sa fie primiti in Italia, dar nici in Romania. Indirect, se defineste spatiul geografic al tiganilor: nici aici, nici aici, adica nicaieri: niste nomazi. Se afirma totodata dorinta de recunoastere a romanilor: „suntem ca si voi, italienii, ca si voi, spaniolii, nu vrem sa fim confundati cu tiganii”.

  Etnic deosebiti, tiganii si romanii, alaturi de maghiari si de alte etnii, sunt insa cetateni ai statului roman. De aceea, incercarea de a inlatura din mintile inculte ale unor europeni confuzia intre romi si romani are efecte grave in plan intern. Ea alimenteaza xenofobia fata de tigani, ca si fata de unguri, mentine vie gandirea dur nationalista. Trebuie s-o spun, o asemenea abordare este, la randul ei, necivilizata, neeuropeana, inculta.

  Nu este semnificativ ca epopeea poporului roman poarta titlul tiganiada? Creatorul ilustrelor personaje Romica si Parpanghel, pe numnele sau Ion Budai-Deleanu, a fost in acelasi timp unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scolii iluministe Ardelene si un adept radical al latinitatii limbii romane. Impresia mea este ca, dincolo de simpatia fata de tigani, Ion Budai-Deleanu vrea sa denunte tiganismul poporului roman. Asta are si n-are legatura cu tiganii, iar schimbarea numelui unei etnii nu va trata o boala veche.

  Citeste si comenteaza pe blogul lui Arthur Suciu. http://arthur-suciu.blogspot.com/2009/03/boala-tiganismului.html

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  5 martie 2009 la 22:17

  Nu ma supar, Ioan! Eu nici nu prea citesc JN. Întamplator impartasesc ideea de acolo, nici macar tot articolul.Ma asteptam la reactii, chiar si nescrise.
  Nemtii-s nemti de cand lumea( sau ma rog au istoria lor legata de pamantul acela). Fie ca-si spun nemti, fie germani, tot ei sunt. Au altfel de legitimitate. Nu cred ca ar gasi tocmai corect si democratic daca o etnie, din cele pe care le au in Germania, si-ar lua un nume de botez care sa produca confuzie cu denumirea de nemti sau germani. Mai ales daca etnia aceea ar ajunge in paginile ziarelor la stiri rele si ar fi confundata cu ei.

  Daca citesti cu atentie ce am scris o sa vezi ca nu ma leg decat de o chestie de corectitudine legata de nume. Nu de cetatenie.Cred ca sulemeneala cu „romii” nu i-a ajutat, dimpotriva.
  Nu numai Tiganiada ci o multime de creatii legate de etnia lor sunt frumoase si exotice. In toate li se spune tigani si nu romi!
  Anca Parghel, Gioni Raducanu, Damian Draghici si multi altii, cu prestigiu sau anonimi, nu doresc sa fie romi! Tocmai pentru ca isi recunosc identitatea si o respecta. Si nu sunt impotriva propriei lor etnii! Mi-ar fi placut ca acestia sa fie romani.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  5 martie 2009 la 22:29

  Vali,
  spre deosebire de personalitatile reprezentative, cu prestigiu din etnia lor, sefii de ONG-uri nu sunt tigani ci rromi. Ei sunt sustinatorii si promotorii unor proiecte mancatoare de bani cu carul (pe cel din programul strategic guvernamental din guvernarea 2000-2004 am avut ocazia sa-l stiu)care s-au topit ca si cum nici n-ar fi fost.
  Nu stiu cum s-a petrecut asa ceva, poate o sa aflam. I-am auzit si pe la teve. M-am bucurat sa vad ca sunt inteligenti şi cultivati, multi dintre ei. Nu le impartasesc sustinerea inrudirii de nume, din motivele aratate. In rest…

  Apreciază

 • 7. bibliophyle  |  5 martie 2009 la 22:43

  @all
  initiativa „jurnalului National” este identica cu toate initiativele Felixiene. Inutie si de prost gust. Nu am nici o problema cum se etimologiile Tzigani sau Rommi.Din punctul meu de vedere pot sa adopte individual sau colectiv orice nume. Nu doresc stigmatizarea unei colectivitati, in acelasi timp nu doresc sa fiu terorizat de o minoritate etnica cultural sau de orice fel.

  STATISTICA PERSONAL
  in 3 ani, 4 furturi de bunuri personale. 4 faptasi prinsi (politia cu 100% succes 🙂 ). Toti tigani. Dac ar fi fost de alta etnie m-as fi simtit la fel de rau, dar nu au fost. Nu vreau sa devin Dukakis 😆

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  5 martie 2009 la 22:56

  bibliophyle,

  uneori si in ideile celor pe care nu-i agreem, se gaseste cate ceva cu care suntem de acord.
  Eu m-am rezumat doar la discutia privind numele pentruca aceasta confuzie de apartenenta datorita unei silabe, produce destula jena in anumite situatii unor romani.E artificiala si gratuita. Nu-i ajuta si nu ne ajuta. Singurii castigati sunt oengistii lor.
  Da stiu ca ai avut surprize cu…romii! 🙂
  Nu stiu, cine e Dukakis ?

  Apreciază

 • 9. bibliophyle  |  5 martie 2009 la 23:19

  @ Nora,
  Dukakis a fost un Democrat candidat la presedentie (f. progresiv), fratele actritei Olimpia Dukakis, care impotrivindu-se pedepsei capitale a raspuns intr-o debatere TV ca ar fi gratiat criminalul cre i-ar fi violat (si ucis-cred) nevasta. Bineinteles ca apierdut alegerile, idiotul 🙂

  Apreciază

 • 10. Ioan  |  6 martie 2009 la 08:17

  @nora
  Cel putin daca ar fi real ceea ce spui relativ la preluare de nume sau inrudire de nume.
  Numele rrom nu a fost stabilit de tiganii romani pt a arata ca se inrudesc cu romanii; nu aveau nici un interes; el a fost stabilit de tiganii din toata lumea la congresele lor mondiale; …si au facut-o pe totul alte considerente decat acela de a se apropia de romani.
  La o adica si romanii au nume impropriu preluat de la romani si se preteaza foarte bine la confuzie; la o adica românii nu au mare lucru cu romanii decat ca teritoriul pe care traiesc astazi a fost cucerit temporar de imperiul roman; ar fi mult mai corect ca românii sa se fi numit valahi, neamurile de pastori care populau intreaga europa si care vorbeau o limba protolatina si care practicau transhumanta
  Radacina valahica ne face sa ne inrudim cu celelalte popoare latine din EU (gali, wels, valoni, galitieni, etc.) toti au o radacina comuna
  Deci dezbaterea are la origine o falsa problema

  Apreciază

 • 11. Tio  |  6 martie 2009 la 10:01

  Asemanarea cuvintelor este nefericita dar nimeni serios nu confunda rrom cu roman…poate doar intentionat. Plus ca tiganii nostri nu au nimic de-a face cu apartitia si felul cum se foloseste cuvintul rrom. Exista o explicatie perfect acceptabila de ce a fost nevoie de un cuvint nou asemanator „black”. Cit depre situatia tiganilor si criminalitate vina apartine in cea mai mare parte romanilor. E bine stiut ca exista o legatura intre cum se traieste si criminalitate.
  Eu nu am intilnit rasisti mai mari decit romanii. Exista o obsesie, un paradox psihologic…ne definim in raport cu tiganii..ne este teama…?
  E totusi bine ca le plac tiganii de la televizor 😉

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  6 martie 2009 la 11:53

  Tio,

  a trata din start orice opinie pe acest subiect ca bătând spre rasism tine de un conformism asemanator cu inregimentarea intr-un political correctness derivat din cel dinainte de ’89.
  „Asemanarea nefericita” a cuvintelor nu tine de o fatalitate, ci de o lipsa de corectitudine(!) a celor ce au decis acceptarea acestei suprapuneri. Ar fi fost normal sa fie intrebati romanii, atunci, prin 1993, cred, fiindca e vorba de numele lor. Nu cred ca acuma se mai poate reveni, e o chestie populista actiunea din JN, care, de acord, generează si reactii rasiste. Dar, repet, orice referire la subiect, are acelasi efect. De aceea exista o retinere in a-l discuta,
  Iar daca apar reactii( de regula la ce se-ntampla-n lume) ni se ofera rapid vreun interviu cu oengisti plus o discutie cu Madalin Voicu. Adica raspunsurile standard. Doar injuriile,soft, desigur, difera. Subiectul e tabu!
  Obsesia la care te referi, ca sa folosesc acelasi termen, e o reactie fireasca derivata din complexul unei inferioritati/nedreptătiri dat fiind excluderea fatisa sau ascunsa, a demosului de la hotararile care-l privesc, in toate privintele nu numai a ce scriu eu mai sus. E deajuns sa ne gandim la modul in care s-au sfidat orice norme de conduita prin procedeul, legal, al „ordonantelor cu dar”, ca sa zic asa…

  Apoi e vorba de o confuzie. A crede ca e mai corect sa fie diferentiate numele, am spus, nu se refera catusi de putin la cetatenie.

  „Cit depre situatia tiganilor si criminalitate vina apartine in cea mai mare parte romanilor. E bine stiut ca exista o legatura intre cum se traieste si criminalitate”.
  Nu romanii, ci autoritatile, dupa cum am spus si mai sus.Daca traiul prost e o scuza, ne-om criminaliza la un loc, vom avea o identitate comuna nu numai sub aspectul numelui, ci si a identitatii de borfasi. Ma indoiesc!

  Am lucrat la niste proiecte pentru romi in sate in care saracia nu tinea cont de etnie. Fondurile, insa, da. Ce s-a ales de proiectele lor, facute de firme specializate cu parteneri ong-rome, mai bine sa nu povestim.

  „Tiganii de la televizor”, o expresie valabila doar in contextul raspunsului la o intrebare de mai sus. Altfel,nici vorba. Dar nu mai insist.

  Daca nemtii care sunt mult mai putin rasisti decat noi(?), ar fi fost confruntati cu solicitarea unei etnii( chiar si tiganesti, de ce nu) sa primeasca numele de „nemteni” sa zicem, ma indoiesc ca vreun politician neamt sau german ar fi hotarat asa ceva de capul lui. Ce ar fi decis natia lor, ei, asta nu mai stiu… 🙂

  Apreciază

 • 13. Tio  |  6 martie 2009 la 12:49

  Subiectul e delicat dar sint dispus sa vad lucrurile asa cum cred eu ca sint chiar daca nu sint confortabil cu ele.
  Cuvintul „rrom” nu a aparut in Ro a fost doar preluat si nu stiu daca cineva este intrebat daca si cum apar cuvinte noi.
  Proiecte si bani ptr tigani sint ca medicina moderna:incerca sa vindece simptomele nu cauza.
  Discriminarea si consecintele ei nu dispar ca hipnoza doar pocnind din degete. E un proces care are nevoie de resurse de mai multe feluri si care presupune responsabilitate de la toti cei implicati:autoritati, rromi si nu in ultimul rind de la majoritari.
  Citi romani considera pe tigani egalii lor?

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  6 martie 2009 la 15:18

  Tio,
  „Cuvintul “rrom” nu a aparut in Ro a fost doar preluat si nu stiu daca cineva este intrebat daca si cum apar cuvinte noi”.
  Daca ar fi vorba doar de o aparitie de cuvinte noi, as lua act sau as intampina-o ca atare. Aici e vorba de rolul, politic,etno-national care i s-a conferit acestui termen, fără sa stim cum, cand ori sa ni se ceara parerea.
  Ai dreptate, cuvantul cheie e „responsabilitate”.
  Responsabilitatea, individuală pentru ca mai intai,raspunzi personal de ce faci, si bine si rau. Si de ce nu faci, uneori.
  Responsabilitatea individuala se rasfrange asupra celei colective, mai intai la nivel de etnie si apoi de cetatenie. Si aici se-nchide cercul. Responsabilitatea la nivel individual, data de credinta, cultura si educatia individuala e in suferinta pe toate aceste trei nivele şi crează diferente pe care n-are rost sa le negam. Cu bagajul asta indivizii pun amprenta pe caracteristicile şi imaginea etniei, unii, si a natiei,ceilalti. Iar pe palierul urmator, la nivel cetatenesc, imaginea se suprapune. Lipsa de responsabilite personala se multiplica in cea colectiva si se rasfrange in rau, invers: cetatenie, natie&etnie, individ. Fara o delimitare cinstita a palierelor, e greu sa vorbim de responsabilizare, toate astea se amesteca si nu se schimba nimic in bine, ba dimpotriva, dupa cum se vede.
  In cei cinzeci de ani de comunism am fost cat se poate de egali in materie de formare si acces pe scara sociala în conditiile de pe vremea aceea. Faptul ca atunci au fost discriminati pozitiv nu i-a dus deloc mai sus.
  „Egalitatea sanselor” presupune cu totul altceva, decat egalitarismul, confuzia de identitate si risipa de bani publici care se duc mai mult pe „turnulete” decat pe nevoile stringente ale saracilor si needucatilor Romaniei, fie ei romani sau…romi 😦

  p.s. Am scris despre subiectul asta si pentru ca il cunosc. Nicicand n-am avut criterii etnice in aprecierea celor cu care am lucrat: elevi, studenti. Am si acuma prieteni intre ei. As putea sa spun multe despre anumite calitati care mi s-au parut deosebite si pe care m-am bazat ca „puncte tari”, in relatia cu ţiganii: receptivitate, fidelitate, inteligenta, artistica si kinetica, mai ales.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 934.203 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 1.454 de urmăritori

Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 934.203 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: