CONSTANTIN NOICA RUGAŢI-VĂ PENTRU FRATELE ALEXANDRU

11 iunie 2009 at 18:42 102 comentarii

Postat de tibi, în „biblioteca din chioşc”

Nu cred că este necesar să-l prezint pe gânditorul şi omul Constantin Noica. Cine a avut curiozitatea sa afle cite ceva despre domnia sa, a şi făcut-o; iar cine nu, nu şi nu e nici-o supărare. Se ştie că singurul zeu căruia Noica I s-a închinat, a fost „zeul culturii’. De aceea  este surprinzător acest titlu al unei frumoase cărţi, pentru modul său de gândire

– RUGAŢI-VĂ !

Prefaţă

“Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, o mănăstire de maici din Moldova a fost ocupată de trupele sovietice biruitoare. Maicile au căutat refugiu în alte locuri. La întoarcerea lor au găsit în altar un bilet pe care stătea scris :
‘Comandantul trupelor care au ocupat mănăstirea vă declară că a lăsat-o neatinsă şi vă cere să vă rugaţi pentru sufletul său’.
De atunci, la fiecare serviciu religios este pomenit numele lui Alexandru. Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru! Roagă-te şi tu cititorule, căci numele nu priveşte doar pe comandantul trupelor victorioase
– dar, ce ai făcut între timp frate Alexandru ? Ţi-ai petrecut zilele în închisoare, sau ai devenit un non-conformist ? Ai robit ca ceilalţi în câmpul muncii, sau ai scris cărţi şi le-ai trimis în străinătate ?
– ci numele îi priveşte pe ceilalţi fraţi Alexandru, biruitori nesiguri şi ei. Rugaţi-vă pentru Alexandru din China, dar nu uitaţi pe fratele Alexandru din Statele Unite; rugaţi-vă pentru cei puternici de pretutindeni, pentru cei ce ştiu, fizicieni, matematicieni, şi supratehnicieni, dar care nu mai ştiu bine ce ştiu şi ce fac, pentru cei ce posedă şi dispun, cu economiştii lor cu tot; rugaţi-vă pentru cei ce rătăcesc prin viaţă fără cultură, dar şi pentru cei ce rătăcesc în cultură; pentru omul European care a triumfat asupra nevoilor materiale, pentru omul modern care va triumfa asupra naturii şi a bunului Dumnezeu. Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru !
”Ce-ar mai fi de spus după o astfel de introducere ? Chiar, Noica ce-ar mai fi avut de relatat în această carte, suplimentar faţă de această superbă punere în temă , care cuprinde cam tot ce-ar fi de spus ?
“Când un învingător îţi cere să te rogi pentru el, înseamnă că-ţi oferă Victoria sa “! Asta mai e de pus ! El nu are cum să folosească  această victorie pentru că ştie că vremelnic fiind, această victorie nu poate să-i folosească la nimic în lipsa ta, cel învins.
“Nu mai are importanţă, de la un moment dat, ce vor statele şi stăpânirile de tot felul în faţa persoanei umane […]; aceasta a intrat într-altă creştere, sub o altă lege!”

Cartea descrie o parte a detenţiei dintre 1958 si 1964 pe care Noica a suferit-o alături de aproape întreaga elită a ţării noastre România, după consolidarea pe deplin a regimului comunist, ilegitim si criminal. Experienţa despre care Noica refuza să vorbească. Dar iată, experienţa relatată în acest volum, aparut în 1990 la Humanitas, fosta Editură Politică. Palidă reparaţie morală. Palidă, dar cu atât mai necesară.Cartea este scrisă în spirit creştin, parcă anume izvorâtă din îndemnul martirilor care au pierit în temniţele comuniste :
“Să nu ne răzbunaţi !”
Ei adevăraţii ‘sfinţi deghizaţi în puşcăriaşi ştiau că Victoria le va aparţine, fie şi postum.
“-V-au bătut nu-i aşa ?
– Da! consimt eu, după o ezitare […]
– De ce v-au bătut ?
-M-au bătut fără motiv!”
De fapt, anchetatorul avea un motiv întemeiat : Noica refuzase să ia o ţigară de la el ! Îl sfidase ! Şi sfidându-l pe el, sfidase întreg sistemul noii orânduiri luminoase, chezăşia fericirii întregii umanităţi, aici pe pământ, nu aiurea în cine ştie ce rai post-mortem!Nu se poate relata, relatarea cuiva care a fost întemniţat. Iar relatarea suferinţelor îndurate absolut nejustificat, în temniţele comuniste, este cu atât mai greu de relatat. Este imposibilă această relatare. Ce să povesteşti din relatările trăite pe viu mai întii ? Convertirea la creştinism a evreului Steinhard ? Reeducarea în spiritul noilor vremuri ? Experimentul Piteşti, unde victimele deveneau la rândul lor călăi ? Exterminările de la Aiud, Sighet, Gherla, Poarta Alba şi cine mai ştie pe unde ? Holocaustul de la Canal ? Faptul că închisorile comuniste deveniseră cele mai importante Universităţi din ţară, unde se învăţa pe ascuns orice, de la teologie la filosofie, de la cultură greacă şi romană la întreg şirul de împăraţi chinezi ? Nu ştiu. Dar ştiu că deţinuţii trebuiau să înveţe un lucru elementar :
“comuniştii judecă prost, dar condamnă bine !
Pe măsură ce în exteriorul infernului comunist, protestele internaţionale se intensificau,condiţiile de detenţie se îmbunătăţesc !!!
“Astăzi ni s-au dat în loc de 100 gr. de pâine, 125! […] Cele 25 gr. de pâine în  plus, nici măcar nu înseamnă eliberare. Nu înseamnă nici măcar calorii destule, dar, […] atârnă greu şi hrănesc bine !
“Deţinuţii încep să fie văzuţi şi de câte un medic. Asta în eventualitatea că vor fi puşi să-şi îmbunătăţească detenţia, prin muncă. Pentru că nu e aşa ? “ARBAIT MACHT FREI !”
Dar dacă scapi prilejul şi vrei să te consulte un medic pentru că chiar te simţi rău, primeşti răspunsul cuvenit :
“ – Prostule, dacă n-ai cerut la schimb; acum stai şi boleşte până mâine!”
A doua zi, Noica avea să fie operat.
“- Cred că scapă!” l-a auzit pe chirurg ca prin ceaţa.
Şi a scăpat.
În convalescenţă, ca nu cumva să se plictisească, a trebuit să conspecteze Operele Complete ale lui Marx si Engels. 17 volume, plus alte cinci de Istoria Filosofiei scoasă de sovietici şi tradusă în româneşte.
Dar într-o bună zi, deţinutul Noica a fost convocat tocmai de colonelul care îl luase în primire cu ani în urmă.
“- Ce aţi face dacă aţi fi liber ?
Mi-a trecut prin cap să răspund :
‘aş citi cel de-al 18-lea volum din Marx si Engels’ , dar m-am temut să nu mă considere provocator !
Noica a cerut o ţigară ! După care, a fost înştiinţat :
“Mâine veţi fi liber.”
Înainte de a pleca, Noica avea să-şi amintească versurile lui William Blake:

‘There is a smile of Love
And there is a smile of Deceit,
And there is a smile of smile
In Which these two smiles meet.”

Peste ani, Noica avea să-l întâlnească pe colonelul respectiv, pe stradă. Au vorbit câteva minute. Colonelul ţinea un debit de tutun şi trăgea un picior. Peste alţi ani, despre colonelul acela nu se va mai şti nimic. Fusese doar o unealtă a altor ticaloşi, cu adevărat mari. Noica avea să devină un arhetip cultural, inclusiv prin “Şcoala de la Păltiniş”.
Cine fusese învingător ?
Fratele Alexandru desigur !
–  Rugaţi-vă pentru Fratele Alexandru.
–  El este adevăratul învingător prin care lumea se mai poate salva!

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Mark Lilla: SPIRITUL NESĂBUIT Intelectualii in politica Parlamentari prin corespondenţă.

102 comentarii Add your own

  • 1. tibi  |  11 iunie 2009 la 19:17

    servus
    TUTUROR
    🙂

    Apreciază

  • 2. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 20:40

    Furtuna in zona Norei, legatura intrerupta, motiv pentru care nu este in gradina….

    „Sa nu ne razbunati!” – poate suna aberant ceea ce scriu, dar pot sa spun ca desi au trecut aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, nu pot sa spun ca cei care au suferit sub comunism au fost cumva razbunati…..

    – comunismul a fost condamnat doar de un presedinte de tara, lucru de apreciat;

    – tot comunistii – in straie noi – au condus, demolat, jefuit tot ce se putea…intre decembrie 1989 si pina in zilele noastre;

    – pentru ca „ei” nu vor sa fie razbunati, ii lasam pe „alti ei” sa se razbune pe noi…dar noi ce am facut? sau ce nu am facut???

    daca aberez, stingeti lumina si treceti mai departe…
    🙂

    Apreciază

  • 3. tibi  |  11 iunie 2009 la 20:46

    Scorpion

    Nu aberezi citusi de putin, si eu sint de acord cu tine dar, asta este ceea ce au spus ei, martirii, atunci.

    Sint de acord ca ar trebui sa fie drastic trasi la raspundere toti nemernicii de atunci. Cartea asta a lui Noica, are cumva un tilc : gunoaiele tot vor disparea pina la urma.
    Sau, ma rog asa credea Noica.

    Cartea este totusi foarte frumoasa. Si este construita in jurul acelui Alexandru. Un fapt autentic, oricit ar fi greu de crezut!

    Parerea mea! 🙂

    Apreciază

  • 4. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 20:53

    pacat, ca gunoaiele umane vor disparea doar pe cale biologica…

    macar daca ar fi fost judecate, condamnate atit pentru faptele lor ante-1989, dar si pentru cele post-1989…

    si odata cu disparitia lor, vom disparea incetisor si noi…

    deci, in concluzie, ei nu au platit nimic pentru crimele lor, dar mai mult si-au imbogatit „rasa/familia/propria lor sleahta” pentru urmatoarele 5 generatii..

    da, povestea este frumoasa….

    revin mai tirzior…

    Apreciază

  • 5. tibi  |  11 iunie 2009 la 21:16

    skorpion

    Noica era un om atit de incredibil de blind, ca nu stia nici macar sa injure ! 🙂

    Cind atingea culmea nervozitatzii, spunea :
    – „Mama Ei de Netrebnicie ” 🙂 Asta era pentru el, injuratura maxima !

    Cind a iesit din inchisoare nu i-a trecut nici macar o clipa prin cap ca suferise pe nedrept ! El era ingrijorat pentru ca din cauza lui au suferit si foarte multzi altzii, respectiv „Lotul Noica ” !

    Si nu era preocupat, decit sa poata sa-si duca misiunea la capat : aceea de „antrenor cultura” !

    Apreciază

  • 6. maya  |  11 iunie 2009 la 21:22

    Buna seara si buna sa va fie inima!
    😆

    Apreciază

  • 7. maya  |  11 iunie 2009 la 21:22

    😆
    Buna seara si buna sa va fie inima!
    😆

    Apreciază

  • 8. fini  |  11 iunie 2009 la 21:25

    Salut,salut!
    pe toată lumea.

    Apreciază

  • 9. tibi  |  11 iunie 2009 la 21:26

    servus fini
    servus maya

    🙂 🙂

    Apreciază

  • 10. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 21:30

    hello, Maya,

    te salut cu drag
    🙂
    la tine a fost furtuna???

    tibi,
    eu am mai intilniti oameni blinzi de care nu se lipeau sentimente ca indignarea, revolta, reactia civilizata la un rau facut asupra ta…lucruri pe care eu nu le pot intelege…
    cum ar fi de exemplu sa nu te revolti de…..multe chestii ce s-au petrecut la noi in tara de-a lungul deceniilor comuniste si postcomuniste…
    dupa cum remarci nu am mentionat nimic despre ura, ca nu despre asta este vorba…

    in schimb, eu adeseori reactionez violent la NEDREPTATE (adica sa nu crezi ca sar la bataie sau altele de genul acesta..
    🙂
    NEDREPTATEA -> nu o suport pur si simplu,
    ori altii nu o vad sau nu reactioneaza…

    Apreciază

  • 11. fini  |  11 iunie 2009 la 21:30

    Să mă rog pentru:

    -cei care mi-au lăsat bunicii doar cu ce a fost pe ei;
    -cei care au făcut ca Tata să încărunţească în două săptămâni;
    -cei care mi-au întunecat copilăria.

    Nu pot să mă rog pentru ei, dar nici nu le vreau răul. Este un cântar acolo Sus şi pentru ei şi pentru mine.

    Apreciază

  • 12. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 21:30

    …………

    salut, Fini

    🙂

    Apreciază

  • 13. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 21:31

    ……..

    daca AICI nu se face dreptate, ACOLO nici pe atit..

    🙂

    Apreciază

  • 14. tibi  |  11 iunie 2009 la 21:34

    fini

    Nici eu nu pot sa uit ca in ’58 cind aveam 7 ani, l-au arestat pe tata si o data cu el, au luat tot ce era carte sau caiet in casa; inclusiv abecedarul meu si caietele liniate; Deci …

    Apreciază

  • 15. tibi  |  11 iunie 2009 la 21:36

    Cartea asta e o parabola !
    Este foarte ingenios construita si te face sa-i urasti pe ticalosi din toti rarunchii; numai ca este scrisa in ‘cheie crestina’ ! Poate nu am reusit eu sa surprind si sa redau corect mesajul lui Noica. 😦

    Apreciază

  • 16. fini  |  11 iunie 2009 la 21:38

    Skorpi salut!

    Astăzi eşti rău. :mrgreen:
    Pe ai mei nu i-ar mai încălzi pedeapsa lor şi copilăria mea tot aia rămâne.
    Poate că au plătit deja ………..

    Apreciază

  • 17. fini  |  11 iunie 2009 la 21:40

    Tibi, ai scris bine ce ai scris.

    Apreciază

  • 18. maya  |  11 iunie 2009 la 21:42

    Rugati-va!
    Frumos indemn,dar mai ales necesar! Necesar pentru fiecare dintre noi,necesar neamului romanesc. Ceea ce se intimpla acum este „lectia de viata”
    a acestui popor.

    Destinul unui popor este un destin colectiv,dar este si suma „‘destinelor individuale” al fiecaruia dintre noi,este „suma” de spiritualitate!

    Cea mai mare crima pe care a facut-o comunismul este uciderea „sufletului si spiritului” acestui popor;ceea ce se intimpla acum este consecinta „genocidului spiritual” savirsit asupra poporului roman.

    Si peste asta,chiar daca pare nedrept,TREBUIE sa platim!

    Si totusi sint optimista……. desi par putin vizibile, desi poate ca nu sintem constienti de existenta lor,exista in jurul nostru „oaze de spiritualitate” ce se roaga pentru noi! Si pentru cei care ne-au nenorocit si ne nenerocesc!

    Este greu sa te rogi pentru cei care ti-au facut rau,dar TREBUIE!
    Pentru noi! Ca sa putem sa ne privim in ochi,ca sa putem sa ne ridicam cu smerenie ochii spre cer!

    Destine „aruncate” pe acest „picior de plai” avem aceasta datorie,altfel nu ne-am fi nascut aici!
    Rugati-va!

    Apreciază

  • 19. maya  |  11 iunie 2009 la 21:44

    Servus
    😆
    tibi!

    Frumoas material! Felicitari!

    Apreciază

  • 20. maya  |  11 iunie 2009 la 21:45

    Servus!
    😆
    fini

    Apreciază

  • 21. fini  |  11 iunie 2009 la 21:46

    Norei:

    Apreciază

  • 22. tibi  |  11 iunie 2009 la 21:47

    Multzumesc pentru incurajari : ALL 🙂 !

    Stiu ca postarile sint cam luuuuungi si poate plictisesc, dar asta E ! 🙂

    Incerc sa ma tratez !

    Apreciază

  • 23. maya  |  11 iunie 2009 la 21:47

    Servus
    😆
    skorpion!

    La noi inca nu este furtuna,dar cerul este f.f intunecat!Cred ca este pe aproape!
    A fost insa azi -noapte!

    Apreciază

  • 24. fini  |  11 iunie 2009 la 21:49

    Apreciază

  • 25. fini  |  11 iunie 2009 la 21:51

    Maya te salut cu drag.

    Apreciază

  • 26. maya  |  11 iunie 2009 la 21:54

    fini
    😆

    Apreciază

  • 27. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 21:55

    fini,
    16

    nu sint rau, sint realist!
    🙂

    Apreciază

  • 28. maya  |  11 iunie 2009 la 21:55

    La cita „negreala” este in jurul nostru va ofer cu mare drag o melodie de
    „inima albastra” absolut superba! (zic eu 🙂 )

    Raul – „Egoist”

    Apreciază

  • 29. tibi  |  11 iunie 2009 la 22:02

    fini
    maya

    Superbe melodii ! Registre diferite, trairi diferite. 🙂

    Apreciază

  • 30. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 22:06

    ………

    un studiu sociologic interesant:

    http://www.romanialibera.ro/a156658/experimentul-311-socurile-traite-de-cei-nascuti-odata-cu-instaurarea-comunismului.html

    Apreciază

  • 31. fini  |  11 iunie 2009 la 22:13

    Hei, Maya!

    până azi dimineaţă când ţi-am ascultat postările de aseară nu am auzit de acest Raoul.
    Văd că nu te laşi. Dacă mai insişti devin fan Raoul!

    Apreciază

  • 32. maya  |  11 iunie 2009 la 22:26

    😆
    fini

    Apreciază

  • 33. fini  |  11 iunie 2009 la 22:26

    Skorpi,

    studiul asta este oglinda societăţii româneşti de când au venit ăştia până astăzi. Citind articolul nimic nu ne este străin, este o schiţă a vieţii noastre.

    Apreciază

  • 34. tibi  |  11 iunie 2009 la 22:33

    skorpion

    Interesant studiu sociologic. Problema e ca aceste studii, le folosesc lor, sociologilor. La ce ? Inca nu sint convins, ca pot folosi unor oameni la modul ‘individual’.

    Dar Noica, filosof nu sociolog, ofera o cale de iesire din infern, individuala : nu trebuie sa negi infernul si nici nu trebuie sa te adaptezi.
    Totul e sa ai puterea de a trece peste vicisitudini !
    Nu neaparat iertindu-i pe ticalosi, ci RUGINDU-TE pentru oamenii de isprava, ATITIA si unde mai sint !

    Cind fiul sau, Razvan, devenit ulterior calugarul Rafail, i-a marturisit o infringere, Noica i-a spus :

    „- Dar e minunat ! Infringerea este locul in care daca esti OM, ai puterea sa te ridici si sa mergi mai departe !”

    Apreciază

  • 35. fini  |  11 iunie 2009 la 22:35

    Tibi,
    la 29

    Trăiri diferite.
    Parcă mă văd pe mine căzută în butoiul cu tristeţe,zâmbind lui Raoul. 😆

    Apreciază

  • 36. maya  |  11 iunie 2009 la 22:38

    skorpion

    adevarata imagine si trista;asta este realitatea (nu I-realitatea 😆 )

    dar tot atit de adevarat este faptul ca sta in puterea noastra sa o schimbam

    nu este usor nici unui om pe lume sa uite drame din trecutul lui;nu este absolut de loc usor

    ce trebuie facut atunci pentru a avea puterea de a merge inainte?

    care este solutia?

    ASUMAREA care in termeni „spirituali” echivaleaza (zic eu) cu iertarea!

    si ca sa poti ierta pe altii trebuie mai intii sa te ierti pe tine cu tot ceea ce insemni,cu bune si cu rele!

    iar iertarea este smerenia pe care ti-o acorzi tie, aproapelui tau si Creatorului

    si cel mai usor act de smerenie este rugaciunea!

    Rugati-va! 🙂

    Apreciază

  • 37. tibi  |  11 iunie 2009 la 22:42

    fini

    😆

    Eu nu te vad deloc ! recurgind la Raoul !

    Si totusi … parca nu e chiar de lepadat baiatul acesta …
    Pare destul de autentic; nu stiam nimic de cintecele sale pina acum. 🙂

    Apreciază

  • 38. fini  |  11 iunie 2009 la 22:46

    Tibi,

    totuşi studiile sociologice sunt absolut necesare. Sunt necesare tocmai pentru a ” găsi calea” , cum spui tu,spre corecţie.
    Aaaaaaaaaaaaa, că noi găsim calea dar mergem tot pe arătură şi ne batem joc de munca sociologilor, aste este o altă poveste.
    Lui Becali,wc Tudor, Patriciu,tonomatele etc. le convine arătura.

    Apreciază

  • 39. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 22:48

    Maya,

    pina la un punct sint de acord cu tine…
    36

    tibi,
    re. studiul sociologic mentionat de mine cred ca poate fi de folos si la nivel individual…

    am convingerea ca unii chiar au fost fericiti mutindu-se la bloc, apoi cind li s-a deschis mintea, au realizat ca de fapt locuiesc in niste cotete supraetajate,
    comunistii concentrind in mod intentionat cit mai multa lume pe metru patrat pentru o mai buna supraveghere si masuri in caz de ceva….

    iar cind li s-a deschis capul, atunci de-abia si-au dat seama ca a sta asa la gramada este de fapt un vis urit…dar nu au ce face…mai ales acum…

    Apreciază

  • 40. maya  |  11 iunie 2009 la 22:50

    RUGĂMINTE ( Ieromonah Rafail Noica )

    „Nu-Mi spune nimic… Îţi cunosc mizeria, necazurile, luptele şi ispitele sufletului tău, aşa cum eşti tu! Dă-Mi inima ta! Dacă o să aştepţi să devii un înger ca să Mi te dăruieşti întru iubire, atunci n-ai să Mă iubesti niciodată.

    Chiar când eşti laş, fricos, neîncrezător în împlinirea dragostei şi a sfinţeniei, chiar când ai să recazi în acele păcate pe care nu ai vrea să le mai faci, Eu nu îţi dau voie să nu Mă iubeşti.

    Iubeşte-Mă aşa cum eşti tu! În orice moment şi în orice situaţie te-ai afla, în credincioşie sau în trădare, în râvnă sau în uscăciune, tu iubeşte-Mă aşa cum eşti! Eu vreau să Mă poţi iubi din puţina şi săraca ta inimă. Dacă voi aştepta până când vei fi desăvârşit, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată. N-aş putea Eu oare să fac din fiecare fir de nisip un serafim?! Un înger care să strălucească de curăţie şi dragoste? Nu sunt Eu Domnul Dumnezeu, Care am creat toate şi pot totul?

    Omule, ţi-ai dat tu viaţa pentru lume din dragoste pentru oameni, sau ai murit din iubire pentru Mine? Atunci din ce motiv nu Mă laşi să te iubesc? Fiul Meu, lasă-Mă să te iubesc! Eu îţi vreau inima, care este locasul Meu.

    Desigur, cu timpul am să te schimb, însă chiar până atunci, iubeşte-Mă aşa cum eşti tu, fiindcă Eu te iubesc cu toate că eşti aşa. Eu vreau ca dragostea ta pentru Mine să se nască din puţina şi săraca ta inimă; din adâncul neputinţei şi al murdăriei tale. Eu te iubesc şi când eşti slab şi necurat. Nu vreau o dragoste izvorâtă şi hrănită din mândria „virtuţilor” tale, ci dintr-o inimă smerită, pe care o poţi curăţi oricând. N-am nevoie de „virtuţile” tale, de talentele tale, de înţelepciunea ta.

    Eu vreau doar să Mă iubeşti şi să lucrezi cu dragoste pentru Mine. Nu „virtuţile” tale doresc; dacă ţi le-aş da, tu eşti aşa de slab şi mândru, încât aş hrăni amorul tău propriu şi nu M-ai cinsti pe Mine. Apropie-te cu dragoste!

    Unui fier negru, flăcările unui foc nu numai i-ar curăţa rugina, dar l-ar face incandescent. Iubeşte-Mă deci, şi păcatele se vor arde, şi tu vei fi fericit. Iubeşte-Mă nu numai ca să fii curat – asta ar fi din nou o mândrie pentru tine, ci pentru că Eu vreau să odihnesc în inima ta. Deci nu te mai îngrijora de asta.

    Aş putea să fac prin tine lucruri mari pentru mintea omenească, dar nu; tu ai să fii slugă rea şi nefolositoare şi neputincioasă. Am să-ţi iau şi puţinul pe care tu te încrezi că-l ai. Eu te-am făcut din iubire şi pentru ca să-ţi dau iubirea, fără ca tu să-Mi poţi da ceva.

    Nu încerca să-Mi plăteşti iubirea prin nimic! Asta Mă doare atât de mult la tine… Iubeşte-Mă în dragostea Duhului Meu şi fără motive. Nu mai sta departe de Mine! Îţi lipseşte nu sfinţenia, -pe care numai Eu ţi-o pot da – ci o inimă gata să Mă iubească oricând şi până la capăt.

    Astăzi Eu stau la uşa inimii tale ca un cerşetor, Eu, singurul si adevăratul Împărat şi Domn. Eu bat şi aştept. Grăbeşte-te să-Mi deschizi prin smerenie; nu mai aduce motiv întinăciunea şi sărăcia ta.

    Dacă ţi-ai cunoaşte-o până în adânc şi deplin, ai muri de durere. Dar ceea ce M-ar durea pe Mine ar fi ca tu şi acum să te îndoieşti de dragostea ce o am Eu pentu tine. Crede că Eu pot totul şi tu nu poţi nimic fără Mine; doar păcatul eşti în stare să-l faci fără ajutorul Meu.

    Să nu te încrezi în tine fără Mine, căci altfel voi fi nevoit să te las în cădere în măsura cu care tu te apreciezi. Nu te frământa că n-ai „virtuţi”. Am să-ţi dau Eu sfinţenia Mea. Deschide-ţi inima prin pocăinţă şi Mă primeşte în potirul sufletului tău prin Trupul şi Sângele Meu, pe care în dar ţi le dau la Sfânta Liturghie.

    Atunci o să te fac să înţelegi totul şi să Mă iubeşti mai mult decât îţi poti închipui. Lasă să curgă Sângele Meu în sângele tău şi să bată inima Mea în inima ta! Eu ţi-am dat-o pe Sfânta şi Preacurata Mea Maică.

    Lasă să treacă totul prin inima ei curată, încât să poată mijloci pentru tine. Orice s-ar întâmpla, nu aştepta nicidecum să devii sfânt, ca pe urmă să Mă iubeşti…
    În acest fel tu nu M-ai iubi niciodată.

    Şi acum du-te!… EU SUNT CU TINE!!!”

    Apreciază

  • 41. fini  |  11 iunie 2009 la 22:51

    Tibi,
    la 37

    vocea nu e rea. Şarmul lui: textele. De ce crezi că hoţomana asta de Maya ni le prezintă? 😉

    Apreciază

  • 42. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 22:53

    …………..

    cuvint de alint mortal:

    „hotomana”

    ce mi-a placut
    🙂

    Apreciază

  • 43. maya  |  11 iunie 2009 la 22:53

    😆
    fini
    😆

    Apreciază

  • 44. maya  |  11 iunie 2009 la 22:55

    Lacrima – Dolce Pontes

    Lacrimi pentru toti cei care NU au mai avut nici lacrimi,”ucisi” de noaptea comunista!

    Apreciază

  • 45. robin  |  11 iunie 2009 la 22:56

    Salve !

    Stiu ca sint off topic, dar poate nu va suparati :mrgreen:
    Avind in vedere ca sinteti buni cunoscatori de muzica, poate sa ma lamureasca si pe mine cineva ce melodie e folosita pt fondul sonor de la clipul asta?

    Apreciază

  • 46. robin  |  11 iunie 2009 la 22:56

    mai corect „fondul muzical”

    Apreciază

  • 47. fini  |  11 iunie 2009 la 22:58

    Maya,

    impresionantă „Rugăminte”. Ce frumos!

    Apreciază

  • 48. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 22:59

    maya,
    superb….mie imi plac enorm fado-urile portugheze…

    Apreciază

  • 49. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:01

    fini, skorpion

    Probabil ca avetzi drepate, dar eu inclin sa cred ca mai ales acum, cind totul se invirte in jurul politicianist al imaginii, rezultatele studiilor sociologilor sint folosite cu precadere in scop electoral sau, in cel mai bun caz drept studii de marketing.

    Individul nu mai conteaza de mult!
    A devenit pur si simplu un ‘statistic’ , asa dupa cum Noica spunea 🙂

    Apreciază

  • 50. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:01

    robin,
    nu stiu desi mi-e cunoscuta melodia…

    d.funeriu a intrat in PE?
    🙂

    Apreciază

  • 51. robin  |  11 iunie 2009 la 23:04

    Niet. Era pe 16.

    Apreciază

  • 52. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:06

    robin

    Nu mi-am dat seama ce melodie este folosita la funeriu !

    Dar mi s-a parut un negativ de la ‘give me a chanse’ ! 😀

    Apreciază

  • 53. fini  |  11 iunie 2009 la 23:08

    Salut Robin!

    Îmi pare rău, nu ştiu. Îmi place Funeriu. Avem mulţi ca el.

    Apreciază

  • 54. maya  |  11 iunie 2009 la 23:08

    Frumoase versuri primite pe email;intr-un fel sint legate de tema!

    Vine un moment in viata cand realizezi:
    Cine conteaza,
    Cine nu a contat niciodata,
    Cine nu va mai conta…
    Si cine va conta intotdeauna…

    Deci, nu iti face griji pentru oamenii din trecutul tau,
    Exista un motiv pentru care nu au ajuns sa fie prezenti in viitorul tau…

    Apreciază

  • 55. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:10

    …………..

    si care este scopul studiilor de marketing?

    din varii motive se fac aceste studii…

    mie chiar imi place sa citesc asemenea studii pentru ca reusesc sa-mi intregesc imaginea despre o anumita problema…

    Apreciază

  • 56. maya  |  11 iunie 2009 la 23:11

    Mie mi-a placut Andreea Vass; (PD-L) regret enorm ca nu a „prins” un mandat!

    Tinara,frumoasa si desteapta! Imi pare tare rau pentru ea! 😦

    Apreciază

  • 57. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:12

    …………

    nici andreea vass nu a intrat?
    chiar pacat!
    😦

    vad ca furtuna la nora nu s-a potolit, daca nu a reusit sa intre in gradina..

    Apreciază

  • 58. robin  |  11 iunie 2009 la 23:12

    Pacat. Aveam niste capsuni…

    Apreciază

  • 59. fini  |  11 iunie 2009 la 23:12

    Tibi,
    la 49

    într-o ţară normală aceste studii sunt folosite. La noi, ca la nimeni……..

    Apreciază

  • 60. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:13

    ………..

    robin,

    nu-mi plac capsunile
    sic,

    prefer o bere rece!

    Apreciază

  • 61. fini  |  11 iunie 2009 la 23:13

    Robin,

    mniam, mniam! Căpşuni!

    Apreciază

  • 62. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:15

    fini

    Din pacate conceptul de ‘tzara normala’ este din ce in ce mai restrins …

    Apreciază

  • 63. maya  |  11 iunie 2009 la 23:18

    tibi

    „statistic” sau un numar!

    un CNP = un om = un numar

    sau un NUMAR!

    ca la acest NUMAR se adauga de fapt niste „Vibratii” este o alta discutie

    Totul in univers sint NUMERELE! Iar ele danseaza sub muzica sferelor! 🙂

    Apreciază

  • 64. fini  |  11 iunie 2009 la 23:18

    Robin,

    te rog dă-mi şi porţia lui Skorpi.

    Skorpi,

    prindeeeeeee: o Silva neagră de la mine !

    Apreciază

  • 65. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:19

    robin

    Vad ca lumea se inghesuie la capsunile pe care nu le mai ai 🙂 .

    Ce-ai 🙂 facut cu ele ? 🙂

    Apreciază

  • 66. robin  |  11 iunie 2009 la 23:21

    Imi pare rau, capsunile erau premiu pt cine imi spunea ce melodie e. Ma duc sa incerc in alte „gradini”. 🙂 Daca nu aflu raspunsul, le maninc eu pe toate. 😀

    Apreciază

  • 67. maya  |  11 iunie 2009 la 23:21

    Se aude un filfiit usor de aripi de ingerasi! Si Mos Ene soseste pe la gene! 🙂
    Noapte buna,vise frumoase si colorate!
    Ingerasii sa va aiba in paza!

    nora
    😆
    fini
    😆
    robin
    😆
    scorpion
    😆
    tibi
    😆

    @all

    Apreciază

  • 68. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:23

    maya

    Nu Platon era cu muzicile alea stelare ? mai demult ??? Sau Pitagora ???

    Ca acum parca mai mult se cinta muzica de Paga-nimeni Madalin Voicu 😀

    Apreciază

  • 69. fini  |  11 iunie 2009 la 23:23

    Robin,

    ce rea eşti! Crudo!

    Apreciază

  • 70. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:24

    am prins berea, fini
    danke

    robin, fii generoasa ….
    daca nu ai fost servita, atunci nu le dai capsuni???
    chiar asa primesc, dau,
    nu primesc, nu dau?~
    🙂

    Apreciază

  • 71. orangeskorpion  |  11 iunie 2009 la 23:25

    ………….
    moapte buna, Maya

    Apreciază

  • 72. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:25

    robin

    Eu tzi-am raspuns la postarea 52 ! 🙂

    Apreciază

  • 73. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:27

    noapte buna maya 🙂

    Si repet : sa le spui ingerasilor ca si noi am fost cumintzi … 🙂

    Apreciază

  • 74. fini  |  11 iunie 2009 la 23:32

    Maya,somn uşor!

    Apreciază

  • 75. fini  |  11 iunie 2009 la 23:33

    Skorpi, gerne!(cu plăcere)

    Apreciază

  • 76. maya  |  11 iunie 2009 la 23:36

    tibi
    😆

    Sigur ca am sa le „spun”!

    Pitagora! 🙂

    Theo-Phyl este acum in „zbor” spre casa! Drum bun si linistit! 🙂

    Apreciază

  • 77. fini  |  11 iunie 2009 la 23:44

    Tibi, este Pitagora cel care a făcut studii de acustică. El a demonstrat ştiinţific succesiunea sunetelor.
    Mai bine nu îmi aminteai. La primul meu examen de teorie a muzicii am avut unul din subiecte „Sisteme de intonaţie netemperată în muzică”. Sistemul Pitagora l-am ştiut, dar la sistemul Zarlino am intrat în pauză 🙄 (în curs era scris cu litere mici şi-am zis eh, ăsta nu-l mai bagă).

    Apreciază

  • 78. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:44

    Bon

    Eu va multzumesc pentru participare, dar a cam venit vremea sa ma bag, vorba doamnei dora, in scutece. 🙂

    Noapte buna ALL!

    Probabil ca ne mai citim si miine !

    Apreciază

  • 79. fini  |  11 iunie 2009 la 23:44

    Spre care casă Maya?

    Apreciază

  • 80. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:49

    of

    draga fini

    De unde era sa stiu eu chestia asta ? 🙄
    Chiar imi pare rau ! ca tzi-am amintit de ceva nu prea placut 😦 !

    Cu Zarlino m-ai bagat in cea mai adinca ceatza ! Nu stiu nimik despre …

    Apreciază

  • 81. tibi  |  11 iunie 2009 la 23:51

    fini

    Teofil vine din state catre Ro. Miine, cred ca soseste. Acum, e pe drum. 🙂

    Apreciază

  • 82. fini  |  11 iunie 2009 la 23:53

    Tibi,

    chiar nu mă mai afectează, îmi vine să zâmbesc. Câte prostii nu faci în studenţie! Nici nu ar fi frumoasă altfel. Stai liniştit.Lasă-l bolalili pe Zarlino!
    Unde călătoreşte Teofil?
    Noapte bunicică!

    Apreciază

  • 83. fini  |  12 iunie 2009 la 00:03

    Tibi,

    Despre Zarlino ar fi trebuit să ştiu eu. M-a ciupit puţin la notă. 😆
    Culcă-te .Eu mai colind că am dormit dupămasă şi acum sunt cu ochii cât strachinile.
    Săracul Teofil, nu-l invidiez, cu călătoria asta.

    Apreciază

  • 84. tibi  |  12 iunie 2009 la 00:03

    OK fini

    Noapte buna! 🙂

    Apreciază

  • 85. tibi  |  12 iunie 2009 la 15:21

    servus
    TUTUROR
    🙂

    Apreciază

  • 86. noradamian  |  12 iunie 2009 la 18:34

    Salve gradinari!

    Am intrat in gradina abia acum, impiedicata fiind de niste probleme neasteptate( pe langa furtuna )

    In privinta „razbunarii” sunt categoric in spiritul celor spuse de Noica. Razbunarea produce infrânti, nu invingatori!
    Nu si justitia!…Din pacate, am spus-o de multe ori, la noi lucrurile tind sa se inverseze… Efectele sunt mai mult decat paguboase, pana la urma…Sunt distructive pentru toata lumea! Nu cred ca spusele lui,Noica n-au fost intelese, dar, din pacate, n-au fost urmate, in spiritul lor, nici macar de unii din discipolii lui.

    Apreciază

  • 87. noradamian  |  12 iunie 2009 la 18:40

    tibi,servus!

    am constatat, cu intarziere de doua zile(net-ul si-a revenit abia adineaori) că e-mail-ul meu n-a ajuns! O sa-ti scriu pe replay, atunci 🙂

    Apreciază

  • 88. noradamian  |  12 iunie 2009 la 18:43

    fini, maya, skorpion, tibi, robin,

    va salut cu drag!

    😆

    Apreciază

  • 89. tibi  |  12 iunie 2009 la 18:46

    servus nora

    Nu am primit nimic pa mail; sstept 🙂

    Poate nu am pus eu accentele unde trebuie, dar mie mi s-a parut ca indemnul lui Noica este : ‘rugati-va pentru invingatorii care nu au devenit bestii’ !
    Fratele Alexandru, de oriunde ar fi el !

    Apreciază

  • 90. orangeskorpion  |  12 iunie 2009 la 18:54

    Salve, Gavroche, bine ai revenit!

    🙂

    ai vazut ce harnici am fost noi aseara….

    Apreciază

  • 91. tibi  |  12 iunie 2009 la 18:56

    primit; citesc; raspund 🙂

    Apreciază

  • 92. noradamian  |  12 iunie 2009 la 19:03

    tibi,
    servus!
    Am inteles lucrul asta. Dar „blandetea” lui Noica, convingerile lui din „bunatatea timpului nostru” si din altele contin un spirit al binelui care depasesc „cerul culturii”…

    Ti-am trimis adineaori un e-mail, pe „replay” 🙂
    Iti spuneam ca noroc ca am avut telefonul lui Skorpion, ca ma pierdeam in furtuna… 😆

    Apreciază

  • 93. noradamian  |  12 iunie 2009 la 19:06

    skorpion,

    pe orice vreme, dar mai alesi pe furtuna, prietenia-i tare buna… 😆

    Ma duc la e-mail sa-ti raspund!

    Apreciază

  • 94. tibi  |  12 iunie 2009 la 19:10

    salve scorpion

    🙂 Curat harnici !

    Apreciază

  • 95. tibi  |  12 iunie 2009 la 19:10

    nora

    Am raspuns!

    Apreciază

  • 96. orangeskorpion  |  12 iunie 2009 la 21:00

    salve,

    este cam liniste in gradina,

    Gavroche s-a intors…..nu??
    🙂

    Apreciază

  • 97. noradamian  |  12 iunie 2009 la 21:16

    skorpion, servus!
    Uite, Gavroche tocmai a venit cu o postare nouă, aşa de relaxare…( asta daca stam bine cu nervii si ne mai arde sa radem de specimenele noastre politice) 😆

    Apreciază

  • 98. fini  |  12 iunie 2009 la 22:04

    Violonistul meu „de suflet” – ITZHAK PERLMAN.

    Apreciază

  • 99. fini  |  12 iunie 2009 la 22:07

    Apreciază

  • 100. fini  |  12 iunie 2009 la 22:10

    Am trecut prin Grădină, dar este pustie. 😥 V-am lăsat două bileţele.

    Apreciază

  • 101. noradamian  |  12 iunie 2009 la 22:12

    fini,servus!

    multzam pentru biletzele! Superbe! 🙂

    Apreciază

  • 102. Staf  |  14 noiembrie 2010 la 23:37

    Am terminat de citit cartea chiar acum vreo 2 ore si mi-a placut foarte mult ideea ca acesti oameni s-au bucurat atat de mult la acele 25 de grame in plus de paine si deja sperau ca vor avea raspunderi de invingatori intr-o zi…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: