Ospătari la masa mediei

17 iunie 2009 at 14:14 57 comentarii

Ştiţi de ce a fost posibilă demolarea  reformei învăţământului  după anul 2000? Chiar din pricina lui Andrei Marga, autorul ei. A unei chestiuni pe care ori a omis s-o ia în calcul, ori n-a putut, ori n-a mai avut vreme. Ajuns la conducerea ministerului în 1998, profesorul clujean de filozofie pusese pe rol un proiect îndrăzneţ de reformare a acestui domeniu vital pentru viitorul european al ţării, proiect pentru care avea un răgaz de doar doi ani. O reformă care în ţările din Vest se derulase pe perioade incomparabil mai lungi (până la douăzeci de ani!) la noi se cerea acccelerată la maxim! Riscantă iniţiativă,  care, însă, fiind proiectată până la detaliu, pe etape, cu concursul specialiştilor din trei ministere, cel al Educaţiei şi Cercetării cu suportul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, al  Muncii şi al Tineretului şi Sportului de la acea vreme, plus experţi străini, ar fi trebuit să reuşească. Având la bază deschiderea spre nevoile prognozate ale societăţii, utilizând modele europene selectate pe criteriul eficienţei şi adaptabilităţii la specificul naţional, proiectul se anunţa un succes remarcabil, considerat astfel, cum se ştie, în anul 2000,  de către organismele UE sub monitorizarea cărora se desfăşura, ca fiind prima reformă reuşită în România postdecembristă. Modelul sistemului de învăţământ acordat nevoilor unei ţări seamănă cu o piramidă: baza o formează pregătirea profesională de nivel şcoală de meserii, numeric, cea mai cuprinzătoare oriunde-n ţările cu un management vizionar pentru nevoile societăţii în ansamblul ei, raţional şi performant  Pe acest nivel  se aşează, firesc, pregătirea liceală iar peste, cea universitară; plus masterat, doctorat, cercetare (vorbind de învăţământul public). Pentrucă succesul unui proiect nu poate fi asigurat fără luarea în calcul a factorilor care contribuie  la realizarea obiectivelor sale, sau dimpotrivă, a celor care-l pot ameninţa, pe parcursul fiecare etape a programului s-au făcut corecţiile anticipative impuse de datele social economice (aspect care trebuia să continue). Aşa că beţele în roate puse de politic, sindicate şi de unii jurnalişti, din neghiobie, rea-credinţă sau interese meschine, n-au reuşit să compromită construcţia, decât… decât în momentul schimbării ştafetei politice! S-au auzit  atunci, voci lucide, inclusiv în presă, care au apreciat că va urma o întoarcere a învăţămîntului la un sistem de tip  socialist asiatic. Ceea ce s-a şi întâmplat!…
Nu „sălile de sport” ale lui Năstase şi nici introducerea, ca măsură obligatorie, a „laptelui şi cornului” în şcoli au prăpădit unica reformă gata să integreze învăţământul  românesc în cerinţele europene. Acelea n-au fost decât nişte demersuri de faţadă care au încercat să camufleze demolarea care se pregătea, să ascundă obtuzitatea unui sistem învechit, sufocat de birocraţie, de interese total contrare reformei derulate vreme de doi ani, dar pe deplin adecvate „viziunii” ministrei Ecaterina Andronescu din noul guvern. Totuşi nici doamna Andronescu, nici cei care i-au urmat în modelul de gândire politică în sensul incapacităţii şi inerţiei, n-ar fi reuşit să compromită reforma adusă în parametri funcţionali, fără concursul sistemului însuşi.
Încă înainte de instalarea dumneaei, în timp ce programul se derula pe un segment pilot de la care urma să fie diseminat în  ansamblul sistemului, funcţionari din administraţie, mai ales personaje din inspectoratele locale, necuprinse încă, în proiect,  făceau tot ce le era în putinţă să-l boicoteze!  Închis sub lacăt până atunci, în gestiune exclusivă a  inspectorilor  în cooperare cu „ai lor din minister” cu  sprijinul „dezinteresat” al liderilor sindicali, domeniul  trebuia apărat de pericolul de a se deschide spre societate, de a intra sub controlul ei. „Învingerea rezistenţei la schimbare” a sistemului a rămas astfel, doar o temă de instruire a unor profesori selectaţi de minister direct din şcoli, pregătiţi în stadii speciale de formare inclusiv cu experţi străini, centre de excelenţă.
…Dacă distrugerea construcţiei n-a fost posibilă, totuşi, până la plecarea ministrului Marga, după aceea n-a mai existat niciun obstacol. Un edificiu impresionant ridicat în timp record, cu eforturi umane şi financiare uriaşe, dărâmat fără scrupule şi  fără o minimă responsabilitate managerială.
Ce a urmat, se ştie: de nouă ani încoace, învăţământul nu face decât să mimeze măsuri preudo-reformatoare incoerente ale căror efecte îngrijorează de acum şi societatea, în segmentele ei mai responsabile. Nu ştiu dacă domnul profesor Marga a înţeles exact unde era vulnerabilitatea sistemului; sau dacă ar fi putut să reducă atunci uriaşul aparat administrativ central şi local, care şi acum, sau cu atât mai mult acum, constituie obstacolul major al oricărei schimbări de substanţă. Sistem ale cărui roade sunt doar grămezi de steril birocratic  împovărătoare pentru munca dascălilor (şi ei tot mai puţini, mai neperformanţi şi mai nemotivaţi). Sigur că acest aparat disproporţionat, greoi, deturnator al singurei reforme reuşite cu care am fost, o clipă în admiraţia Uniunii Europene, îşi apără acum mai mult ca oricând, parazitismul bine finanţat!…  Huzurul fiind retribuit mai ales,  din munca unora „de la talpa ţării”, a meseriaşilor, în general, o clasă, de altfel, pe cale de dispariţie. Oricare dintre ei ar putea, însă, să explice cum stau lucrurile, deşi mă îndoiesc că  „filozofii-ospătari de la masa mediei” ar pricepe.

 

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Nemuritorul Eminescu “Vise, maică, vise”

57 comentarii Add your own

  • 1. luminita  |  17 iunie 2009 la 16:15

    nora,
    nu imi mai amintesc detalii des[pre proiectul lui Marga, mai proaspete imi sunt acum im minte informatiile despre proiectul recent de reformare a invatamantului al lui Miclea.
    Se pare ca si acesta trece greu de obtuzitatea celor care trebuie sa il aprobe si sa il puna in aplicare.
    Eu am spus inca de la infiintarea guvernului PDL-PSD ca o dezamagire certa pentru mine este reinstalarea Abramburicii in functia de ministru.
    Nu am nicio incredere in ea .
    Iar ca o reforma sa mearga trebuie si ca ministrul de resort sa fie capabil sa o inteleaga si sa-i urmareasca aplicarea.
    Abramburica e prea obtuza pentru o reforma.
    Parerea mea.

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  17 iunie 2009 la 16:51

    luminita,

    ministrul Miclea a stat prea putin putin pe post! La fel ca si alti cativa care s-au perindat pe acolo.
    Doar Marga in cei doi ani a facut ceeace se cheamă reformă, una remarcabila, care ar fi trebuit continuata şi nu prăpădita de Abramburica in perioada 2000-2004!
    Ispravă de ispravă, din moment ce pesedeul, vanghelie personal, a mai garantat odata, pentru ea… 😦

    Apreciază

  • 3. luminita  |  17 iunie 2009 la 17:21

    nora,
    Miclea a conceput recent un proiect de reformare a invatamantului , face parte dintr-o comisie prezidentiala , parca ,
    in aceasta calitate a facut public de curand proiectul dar el cred ca s-a izbit de obtuzitatea unora , eu n-am mai auzit apoi nimic despre asta.
    Dar si Basescu a pomenit de el chiar si aseara la Nasul.

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  17 iunie 2009 la 17:32

    luminita,

    Miclea stie care-s problemele, stie si de deriva ultimilor ani, el insa n-ar putere de decizie, cum nici Basescu nu poate reforma invatamantul! Pactul pentru educatie a ramas pana acuma fara efect, exact din aceasta pricina! Proiectul lui Miclea nu e functional fara a fi adoptat intr-un program politic. Şi nu se regaseste in isprăvile Abramburicii. De aceea a iesit si Basescu sa dea alarma! Si tot de birocratia sufocanta era vorba! O chestiune pe care eu o cunosc”ca martor” din interiorul reformei Marga.
    Nouă ani pierduti pentru acest sector inseamna enorm! Fara exagerare. Şi nu vad acuma,in conditiile existente, cine si cum sa ia taurul de coarne!
    De aia am scris si eu asta! 😉

    Apreciază

  • 5. Riddick  |  17 iunie 2009 la 18:59

    Sar’ na ! A mai fost un scop, sa puna mana smecherii pe terenurile, cladirile si inventarul institutelor de proiectare. Cand a fost cu inundatiile din 2005, le ardea buza ca nu aveau planurile tehnice ale digurilor si cotele de inaltime, sa faca estimarea pana unde inainteaza apa. Cand s-a privatizat institutul cu pricina, a luat si arhiva. E-heee…

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  17 iunie 2009 la 19:06

    Salut, riddick!

    Nimic din ce-i minciuna, hotie, falsitate nu le e strain acestor „bravi politicieni dedicaţi binelui public…” 😦

    Apreciază

  • 7. tibi  |  17 iunie 2009 la 20:28

    servus
    TUTUTOR

    🙂

    Apreciază

  • 8. noradamian  |  17 iunie 2009 la 20:31

    tibi,
    servus! Trimis e-mail! 🙂

    Apreciază

  • 9. tibi  |  17 iunie 2009 la 20:38

    Din pacate eu am senzatia ca lucrurile au scapat complet de sub control; Miclea a fost indepartat tocmai pentru ca ‘sistemul’ incepuse sa se simta in pericol, IAR.

    Miclea nu a primit banii necesari si atunci a demisionat, pentru ca el nu avea de gind sa ‘abrambureasca’ invatzaminitul ci, chiar vroia sa-l reformeze. Ori in lipsa banilor, eu nu-l vedeam stind degeaba si cersind caltabosi ca Remes, pentru a numi directori te miri pe unde.

    Ma tem ca este mult prea tirziu. In ‘sistem’ , in afara de o mina de ‘nebuni frumosi’ care inca mai sint ‘dascali’ cu adevarat, au ramas numai ciurucuri analfabete de la care elevii nu au ce invatza.

    Decit ca ‘spaguiala te face sa absolvi scoala” !

    Apreciază

  • 10. tibi  |  17 iunie 2009 la 20:39

    Acum am ajuns de la tirg :).

    Ma duc sa vad !

    Apreciază

  • 11. robin  |  17 iunie 2009 la 20:55

    Saluti!
    Lipsa de educatie reala si continua e izvorul multor rele de care ne lovim in societate. Daca reforma in alte sisteme poate dura citiva ani, iar rezultatele sa se vada destul de repede, in educatie dureaza mult mai mult, poate chiar citeva generatii.

    Apreciază

  • 12. robin  |  17 iunie 2009 la 20:56

    Am gasit asta pe un blog :

    Profesorii clujeni au decis să nu mai aştepte. Ei vor reformarea sistemului de învăţămînt, vor calitate, şanse în competiţia europeană, vor o şcoală modernă. Unele dintre cele mai importante nume din învăţămîntul universitar clujean, oameni politici dar şi oameni de afaceri, beneficiari ai produsului universitar au decis să dea startul unei dezbateri publice pe tema reformei, optînd pentru propunerile Comisiei Miclea. Ei vor ca pachetul de legi să fie pus pe masa guvernului şi a parlamentului, să fie dezbătut, asumat şi să se demareze cît mai repede reforma.

    Clubul de la Cluj optează pentru tratarea crizei actuale printr-un vaccin: crearea de ”anticorpi„ pe băncile şcolii, oameni pregătiţi, capabili să facă faţă competiţiei internaţionale şi să ridice nivelul de mîine al României.

    Prezenti la discuţii, Mircea Miclea, Vasile Puşcaş, Vasile Dîncu, Cătălin Baba, Ioan Sbîrciu, Mircea Puşcă, Constantin Ciuce, Liviu Mărghitaş, şi alţi aproape treizeci de oameni implicaţi în fenomenul educaţiei au ajuns la concluzia ca deşi acest domeniu are probleme grave, deşi există demersuri operaţionale de însănătoşire a lui (Raportul pe Educaţie, Pactul pe Educaţie, Strategia în domeniul Educaţiei, Proiectele de legi ale Educaţiei), nu se trece la acţiune. Tocmai de aceea, Clubul de la Cluj propune:

    http://www.agendaclujeana.ro/clubul-de-la-cluj-a-decis-sa-sus%C8%9Bina-legile-miclea-pentru-o-reforma-profunda-in-educa%C8%9Bie-6729/

    Apreciază

  • 13. noradamian  |  17 iunie 2009 la 21:06

    tibi,

    da, Miclea a fost singurul după Marga care incepuse sa reaseze lucrurile, numai ca lipsit de mijloace, era constient ca n-o sa reuseasca.
    Asa ca demisia lui, din pacate, a fost normala, dat fiind motivul ei.
    Şi nici acum, in pozitia de consilier la Cotroceni, nu are alte mijloace. 😦

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  17 iunie 2009 la 21:08

    Salut, robin! Excelent!”

    Poate un asemenea nucleu să pună lucrurile in miscare!

    🙂

    Apreciază

  • 15. tibi  |  17 iunie 2009 la 21:30

    Fooooarte interesant ce spune grupul acela de la Cluj !
    Dar de ce nu prea ii cred eu oare ?
    Sa fie din cauza ca par destul de marginalizati in pesedea ?
    Sa fie din cauza lui Puscas care si-a batut joc de Ro din pozitia sa de negociator sef in acordul cu UE ?

    Bine ar fi sa fie sinceri, numai ca eu sint cam alergic la pesedei, indiferent cum se cheama ei 🙂 !

    Apreciază

  • 16. noradamian  |  17 iunie 2009 la 21:35

    tibi,

    citisem doar textul, acum am studiat si componenta grupului, nu zic ca nu e bine ca sar in al doispelea ceas, sunt, oricum mai destupati, dar, vorba ta, sa nu zicem „hop” inca …

    Mi-ar fi placut sa se faca auzita si opinia d-lui Marga, ca e tot din Cluj….

    Apreciază

  • 17. tibi  |  17 iunie 2009 la 21:39

    nora

    Nu prea cred eu ca ii gireaza Marga cu numele sau pe omuletii aceia … 🙂

    Apreciază

  • 18. robin  |  17 iunie 2009 la 21:40

    Oricum am lua-o, e nasol ca orice fel de reforma s-ar face, buna sau rea, tot politizata va fi. Iar asta inseamna balast in plus, si asa exista opozitie chiar din interiorul sistemului de educatie.

    Apreciază

  • 19. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:00

    tibi,

    eu am contribuit, la reforma aceea… Am fost o rotita mica, mica ce-i drept…
    Cand am vazut ce curs dezastruos iau lucrurile, pur si simplu am plecat!

    😦

    Apreciază

  • 20. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:01

    robin,

    o mare problema, pe care am amintit-o in articol, este si va mai fi rezistenta la schimbare. Studiile arata ca e vorba de ceva natural, exista modele grafice care arata ritmul in care se „deblochează” in timp, acest obstacol,cum poate fi invinsa aceasta stare.
    Dar nici un studiu din lume nu va reusi vreodata sa arate cum se poate debloca inertia datorata… coruptiei! Mai ales cand e vorba de coruptia anexata politicului. Deci, iata ca tot la justitie ajungem. E, de fapt, vorba de un lant al rezistentelor la schimbare… Al unor rezistente anormale…

    Apreciază

  • 21. fini  |  17 iunie 2009 la 22:04

    Apreciază

  • 22. fini  |  17 iunie 2009 la 22:05

    Apreciază

  • 23. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:06

    fini, servus!

    Al doilea Liszt! l-am ascultat si pe cel de ieri!

    Wonderful! TKS 🙂

    Apreciază

  • 24. tibi  |  17 iunie 2009 la 22:14

    servus
    fini
    🙂

    Apreciază

  • 25. fini  |  17 iunie 2009 la 22:18

    Servus oameni buni!

    Apreciază

  • 26. tibi  |  17 iunie 2009 la 22:20

    nora

    In invatamint, functioneaza de prea multa vreme sistemul meditatiilor care inlocuiesc pur si simplu, invatamintul ! Ani in sir invatamintul s-a impaunat cu rezultatele ‘olimpicilor’ uitind ca olimpicii au fost pregatiti NUMAI in particular !

    Nu cred ca justitia poate face ordine in invatamint. Am tremurat de greata (si de indignare desigur) cind vad ca un prapadit de prof cu o leafa mizerabila este trimis dupa gratii daca a primit niste euroi amariti acolo, in timp ce dosarele ‘granzilor’ sfideaza intreaga lume, fie ea romaneasca sau europeana, sau oricum o fi.

    Solutie ? NU exista momentan. Nici nu se inghesuie nimeni sa vrea, bineinteles.

    Apreciază

  • 27. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:31

    servus, fini, again!

    🙂

    Apreciază

  • 28. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:35

    tibi,

    cand am pomenit de justitie nu m-am gandit la pedepsirea dascalilor, Vai!
    Ma gandeam tot la zona de sus, sus, cu licitatii trucate, cu inspectori bagati in afaceri In general la tandemul birocratie si coruptie la nivel inalt.
    Riddick pomenea si el mai sus de niste treburi!…

    Ai perfecta dreptate cu meditatiile! O sa mai revin la asta

    Apreciază

  • 29. tibi  |  17 iunie 2009 la 22:45

    nora

    Eu nu prea imi mai fac iluzii dupa marea cacealma cu unirea in cuget si nesimtziri dintre pdl si psd+felix. Chestia aia, mie mi-a pus capac.

    Rezultatul se vede : nastase este imun in fatza legii, geoana intra si iese din CSAT dupa cum are el chef, inca un miliard de euro se duc pentru locuintzele celor care si le pot face si fara ajutor de stat, taricel nu poate fi tras la raspundere pentru ca a fost sprijinit de pesedel, BLEAH !

    Eu iubesc animalele, ciinii in mod deosebit, iar caii sunt printre preferatzii mei; dar nu cei verzi si nu cei de pe peretzi 😀 !

    Apreciază

  • 30. noradamian  |  17 iunie 2009 la 22:50

    tibi,

    tu nu observi ca pe masura ce discutam dam de tot mai multe ziduri?
    Eu tot incerc sa gasesc pe udeva o spartura… 😦 🙂

    Apreciază

  • 31. tibi  |  17 iunie 2009 la 23:07

    nora

    Paleologu cel tinar, a propus o ‘spartura’ imensa : sa fie darimat zidul inconjurator de la Palatul Parlamentului ! 🙂 Ei, asa mai DA ! 😀 Asta zic si eu ‘spartura’ … 🙂

    Apreciază

  • 32. orangeskorpion  |  17 iunie 2009 la 23:11

    azi am tras numai concluzii sumbre de pretutindeni….

    din pacate tot doar pe unii ii asteapta vremuri grele….

    Apreciază

  • 33. tibi  |  17 iunie 2009 la 23:12

    lasa
    skorpion

    nu te mai descuraja atit de tare … Vezi mai bine ca am gasit la editura ART la bookfest, o carte pe care de-abia astept sa o deschid, TOT de Carlos Fuentes … 🙂

    Apreciază

  • 34. tibi  |  17 iunie 2009 la 23:17

    Se numeste : „Jiltzul Vulturului” ! Pare promitzatoare … 🙂

    Apreciază

  • 35. noradamian  |  17 iunie 2009 la 23:19

    servus skorpion!

    Si in gradina tot peste nori intunecati ai dat! Sorry!

    Ne revenim, noi 😀

    Apreciază

  • 36. noradamian  |  17 iunie 2009 la 23:21

    tibi,

    cred ca ai un raft intreg de note de lectura de la editura Art caruia i-ar sta bine, intr-un viitor sa ajunga in Gradina… 🙂

    Apreciază

  • 37. orangeskorpion  |  17 iunie 2009 la 23:21

    sper sa apuc sa si citesc…

    Apreciază

  • 38. noradamian  |  17 iunie 2009 la 23:27

    skorpion,

    ce-i cu tine??

    Apreciază

  • 39. tibi  |  18 iunie 2009 la 00:00

    skorpion

    Am avut curiozitatea sa citesc si eu cartea cu pisicile lui Fuentes… Sunt citeva ‘parabole’ acolo. Multe. Cea mai importanta mi s-a parut mie, aceea in care se demonstreza cum nu se poate mai clar ca invingatorii ‘de parada’ , de fapt nu cistiga NIMIK ! Cortez nu a invins un imperiu. Cortez a destramat o societate care era putrefacta. Cortez a sfirsit recitând un straniu si inutil discurs, in fatza unui ‘pitic’. Piticul era chiar EL ! Oglinda fumeginda.

    Apreciază

  • 40. tibi  |  18 iunie 2009 la 00:01

    noapte buna
    TUTUROR
    🙂
    Ne mai citim si miine !

    Apreciază

  • 41. noradamian  |  18 iunie 2009 la 00:08

    Noapte buna, tibi!

    🙂

    Apreciază

  • 42. Dan Iancu  |  18 iunie 2009 la 00:19

    suntem intr-o imposibilitate din cauza cozii. ne agatam de universitati monstruase unde avem o masa imensa de studenti. in cel mai bun caz ar trebui sa reducem la jumate. apoi mindria asta prosteasca sa tot repetam ca americanii nu stiu unde e bucurestiul de parca noi stim care e capitala statului wisconsin. avem in cap idei preconcepute despre educatie iar invatamintul generalist e falimentar. de aici si bani aruncati pe apa girlei.

    Apreciază

  • 43. noradamian  |  18 iunie 2009 la 14:21

    Dane,
    servus!

    Cred ca n-a ramas loc din tot ceea ce numim educatie şi invatamant” unde sa nu fie nevoie de…altfel de educatie si altfel de invatamant!!
    Numai ca pentru asta ar trebui invinsa birocratia! Cu tot cu „ajutoarele” ei:
    incompetenta, coruptia plus ideile preconcepute de care amintesti…

    Apreciază

  • 44. dora  |  18 iunie 2009 la 17:11

    nora-all-

    Bine v-am gasit in micuta oaza de lumina si frumusete.Pacat ca n-am putut intra in ultima saptamana.

    Sunt de acord cu cele spuse in legatura cu Marga.Ma tem insa,ca el , a proiectat reforma in fond -ceea ce este foarte bine -da,a uitat de „carcasa”de protectie ,de birocratia din sistem.

    Valoarea ideilor reformatoare ale lui Marga se regasesc si in Programul de reforma a lui Miclea(consilier prezidential pe probleme educative),care a introdus principiul performantei si eficientei.O viziune pe termen lung,reconstructia curriculara,eficienta si competivitatea trebuie sa reprezinte „pinonii”educatiei.Este greu,dar nu imposibil.Actuala ministresa este complet aeriana,ea priveste totul din prisma motivatiei materiale a dascalului.In declaratiile ei nu apare niciodata ca prioritate -discipolului -Imi face mie impresia ca se afla in cardasie cu sindicalistii si si grupurile de interese care au sustinut-o in campanie.

    Invatamantul a ramas un sistem „arici”,rezistent la nou,preocupat doar de bunastarea segmentului de educatori.Vrem de fapt tineri bine instruiti si educati (nu doar elitele din scoli)in rand cu performerii din lumea intreaga.

    Apreciază

  • 45. noradamian  |  18 iunie 2009 la 19:44

    dora,
    servus!

    „Valoarea ideilor reformatoare ale lui Marga se regaseste si in Programul de reforma a lui Miclea(consilier prezidential pe probleme educative),care a introdus principiul performantei si eficientei.O viziune pe termen lung,reconstructia curriculara,eficienta si competivitatea trebuie sa reprezinte “pinonii”educatiei.”

    Toate astea au fost probate cu brio in reforma lui Marga. Nimic nu garantează ca odata reluate nu vor sucomba la fel! Spun asta gandindu-ma ca, atata
    timp cat nu se face o analiza a ceea ce s-a facut, bun,rau, in materie, in ultimii 20 de ani, a ceea ce s-a ingropat desi avea girul UE si toate datele unui invatamant performant, a CAUZELOR care au dus la aceasta situatie,tare ma tem ca e vorba doar de remake-uri mai mult sau mai putin civice, dar categoric politice.
    Salutar programul lui Miclea, sper sa recupereze si sa actualizeze si ce am spus eu mai-nainte şi, mai ales, sa rezolve, inainte de toate, cu balastul cantitativ si calitativ al birocratiei…

    🙂

    Apreciază

  • 46. orangeskorpion  |  18 iunie 2009 la 19:53

    *****************

    salve, green garden
    salve, Gavroche

    🙂

    tibi,

    am citit ca ai si terminat cartea cu pisicile sint negre…

    ai facut o analiza rece….dar te intreb: ti-a placut cartea? piesa adica?
    merita s-o recitesc????
    🙂

    foarte rar la viata mea am recitit o carte ….
    a 3.a oara niciodata….

    la fel si cu filmele…
    un singur film reprezinta o performanta: Parfum de femeie (vizionat de 4 ori…)
    🙂

    Apreciază

  • 47. orangeskorpion  |  18 iunie 2009 la 19:59

    consider ca invatamintul romanesc a inceput sa se deterioreze inca cu multe decenii in urma…

    cam cind ceasca si cu nefasta lui au obligat profesorii sa nu-i mai lase repetenti pe elevi…sa fi fost prin anii 1985-1986 nu mai tin minte….

    si mai este ceva:
    eu am terminat primii doi ani de liceu in ardeal
    si
    ultimii doi ani de liceu la bucuresti (intr-un liceu mediocru).

    constatarea mea personala a fost chiar ATUNCI, elev fiind,

    ca intre liceul ardelenesc si cel bucurestean era o distanta ca de la cer la pamint…..asta dupa 1970….

    Apreciază

  • 48. dora  |  18 iunie 2009 la 20:05

    nora,servus!

    scuze pentru gresala de mai sus-intentionam sa scriu „pilonii educatiei.

    Sti ce ma contrariaza?De ani buni se vorbeste de scopul dublu al educatiei:informati si formare.Daca un timp a prevalat informatia,lasand actul formativ la oparte,acum numai functioneaza nici una.

    Nu supraincarcarea cu informatii poate ajuta individul ,prins in actul de educatie,ci intreaga societate;cum sunt indivizii asa va fi si nivelul cultural(in sens larg) al tarii sale.

    Pe mine m-a interesat intotdeauna cum pot folosi ceea ce stiu pentru a construi ceva nou,pentru a crea.Creativitatea este „arta succesului!”

    Apreciază

  • 49. dora  |  18 iunie 2009 la 20:12

    skorpi,

    tu chiar ma urmaresti? ha,ha,ha…..!

    Mi-a plecat chestia cu filmul lui Al Pacino.Eu te-am intrecut la numar.Recunosc ca eu am revazut multe pelicule daca aveam ocazia.Unele chiar merita. 🙂

    Apreciază

  • 50. dora  |  18 iunie 2009 la 20:13

    nora,

    te-ai smecherit:trebuie sa introduc de fiecare datele mele si emailu’

    Apreciază

  • 51. dora  |  18 iunie 2009 la 20:14

    datele mele si emailu’

    S-a gripat Platforma? Nu ma lasa nici sa corectez asa ca….

    Apreciază

  • 52. noradamian  |  18 iunie 2009 la 20:21

    Skorpion,

    salut!

    In materie de pisici nu ma pronunt… 😆

    Carti, mai recitesc, dar ca exceptie!

    Regresul scolii a inceput cu zeci de ani inainte, de acord, a existat, insa si „o rezistenta”, prin respectul fata de competenta, in primul rand, care, a cedat, curios si trist, mai ales dupa ’89( desigur nu peste tot si nu in aceeasi masura peste tot!)
    Ca in multe altele, noii politruci au fost foarte „eficienti” in aceasta privinta! De aceea militez eu acuma pentru un alt mod de abordare a lucrurilor, pentru valorificarea a ce s-a facut bun, cu respectul cuvenit…

    Apreciază

  • 53. orangeskorpion  |  18 iunie 2009 la 20:21

    DORA,

    nu inteleg de ce trebuie mereu sa introduci datele tale…

    la mine apar mereu si mereu, chiar de pe o zi pe alta…

    deci la computerul tau este smecheria
    🙂

    Apreciază

  • 54. noradamian  |  18 iunie 2009 la 20:22

    skorpion dora,

    nici pe mine nu m-a lasat vreo zece minute sa va raspund, fdraguta!…Platforma! 😀

    Apreciază

  • 55. noradamian  |  18 iunie 2009 la 20:23

    Dora,

    in reforma Marga, un loc esential revenea optionalelor(Curriculum la Decizia Scolii şi Curriculum Dezvoltare Locala)Pana la 30%!
    Asta avea doua efecte imediate: individualizarea scolii, personalizarea ei, cum ar veni si nevoia de dascali performanti cu vocatie si creativitate, la fiecare scoala care voia sa iasa din rand! Pe termen lung insemna o acordare a profilului scolii la nevoile locale si, mai ales, o trecere la invatamantul formativ-creativ!
    Cum am lucrat la asta, iti pot spune ca aici a fost lovita cel mai dur reforma Marga! Optionalele au devenit,imediat dupa 2000, formal sau informal, completari de ore la „materiile importante” si „meditatii”.Asociate adesea, meditatiilor platite facute de profesori chiar elevilor de la clasa „in regim privat”

    Apreciază

  • 56. fini  |  18 iunie 2009 la 21:52

    Apreciază

  • 57. noradamian  |  18 iunie 2009 la 22:00

    servus, fini!

    armonii nordice pline de nostalgie dar si de tumult şi armonie…

    🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: