Nepotriviri şi nevroze
10 octombrie 2010 at 13:29 noradamian 34 comentarii
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci” spune Gandhi. Mai sever, Confucius considera că nepotrivirea dintre cele trei paliere produce, fără excepţie, distrugere. O lege, de bună seamă, descoperită şi de mulţi alţi gânditori ai lumii. Iar o lege, fie c-o luăm în considerare, fie că nu, îşi exercită incontestabil, efectele. Asta-nseamnă că încălcarea ei, un banal, obişnuit, aspect al existenţei, conduce invariabil la degradare. Tot mai şubredă, lumea în care trăim demonstrează fără echivoc, efectul încălcării sistematice, continui, a acestei legi. Societatea noastră „e bolnavă, bolnavă, bolnavă”, auzim mai tot timpul. Cum să rămâi sănătos într-un asemenea mediu? …Privim în jur, vedem ce se-ntâmplă şi nu putem să nu ne întrebăm ce se-ntâmplă cu noi toţi. Şi dacă tot am făcut apel la înţelepciunea orientală, aş continua spunând că medicina străveche a acelor locuri se raportează în primul rând la om susţinând că boala nu e invazia ci slăbiciunea care atrage după sine invazia. Medicina civilizaţiilor europene, în schimb, cu metodica ei de tip cartezian, vede în viruşi şi bacterii singurele cauze ale bolii. Frecvent, însă, în cursul războiului cu „invadatorii”, terenul de luptă (organismul) este şi el în bună parte distrus. Privind în acest fel terenul social în care trăim, îmi pare evident că, în ce ne priveşte, slăbiciunea e cea care favorizează, atrage invazia. Se-ndoieşte cineva că purtăm în noi o slăbiciune cumplită datorată duplicităţii în care am vieţuit zeci de ani? A trece cu vederea sau a contesta acest lucru ne condamnă în continuare la stagnarea în boală tocmai pentru că duplicitatea anulează orice rezistenţă la invazie! O suferinţă care devine cronică fără să aibe, măcar, conştiinţa slăbiciunii pe care o întreţine şi o accentuează. Un organism social perfect pentru viruşi şi bacterii de neoprit. …Desigur, tema iniţiată e doar „un ciot” (ca să parafrazez expresia „Wiki”) Există o infinitate de aspecte, de situaţii. Un subiect de reflectat, poate, şi de revenit…
Entry filed under: 7301634. Tags: Confucius, Gandhi, medicina orientală, societate bolnavă.
34 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1. Nepotriviri şi nevroze - Ziarul toateBlogurile.ro | 10 octombrie 2010 la 14:08
[…] Nepotriviri şi nevroze Sun Oct 10, 2010 13:29 pm “Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci” spune Gandhi. Mai sever, Confucius considera că nepotrivirea dintre cele trei paliere produce, fără excepţie, distrugere. O lege nescrisă, descoperită şi de mulţi alţi gânditori ai lumii. O lege, ca orice lege obiectivă, fie c-o luăm în seamă fie că nu, […] […]
ApreciazăApreciază
2.
Galeata cu pixeli | 10 octombrie 2010 la 15:08
E uimitor cum, la unii dintre noi, exista o perfecta separatie dintre cele trei „paliere”. Ori, o asemenea reusita intra deja in categoria monstruosului.
Slabiciunea e unul din pacatele noastre majore, pentru ca ne lasam confiscati de aceasta nevroza si delir generalizat. 🙂
ApreciazăApreciază
3.
Băşcăliosul | 10 octombrie 2010 la 15:15
Avem o slăbiciune atrăgătoare. Invazia e o biată victimă- mititica de ea!- şi se vaită tot timpul că nu-i mai ajunge… slăbiciunea. De aici ni se trage şi nepotrivirea nevrotică de caracter: invazia nu se mai satură… de hămeseală, iar slăbiciunea face cură… de slăbire.
ApreciazăApreciază
4.
angel | 10 octombrie 2010 la 15:29
Vorbesc in numele meu, poate este alta realitatea.
Cel mai cumplit , monstruos, mi se pare modul in care a actionat dualitatea generatiei mele asupra celei mai tinere.
Pe terenul slab oferit de orice organism tinar, in devenire, li s-a implantat, le-am implantat, tot felul de nevroze si , mai ales, lipsa de moralitate. Noi insine cu lipsa de discernamant, am fost exemple gresite si cei tineri nu mai stiu ce inseamna amoralitate. Lipsa lor de armonie este evidenta si se datoreaza inconsecventei noastre in a face ceva conform cu cele gindite.
Violenta , in fapte dar si cea verbala, este un fenomen generalizat si generat, cred eu , de neputinta de a ne pedepsi pe noi.
Iar noi??? ne pedepsim pentru lipsa noastra de armonie cu astfel de urmasi. Inclin sa-l cred pe Confucius.
ApreciazăApreciază
5.
clemycali | 10 octombrie 2010 la 18:02
Buna seara, buna seara.
Trista postare.
@angel, de acord cu tine.
ApreciazăApreciază
6.
skorpion | 10 octombrie 2010 la 18:03
salut,
frumoasa si buna postare!
si ce se poate face pentru a insanatosi mediul in care ne aflam?
sa incepem de la justitie, de la educatie?
de la munca?
sau toate la un loc!
ApreciazăApreciază
7.
clemycali | 10 octombrie 2010 la 18:04
ApreciazăApreciază
8.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 18:08
Seara bună, prieteni!
🙂
Găleata cu pixeli, da, în privinţa asta separaţia e mult mai clară decât a puterilor din stat. Si de aici efectele… 😉
ApreciazăApreciază
9.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 18:12
băşcăliosul, cum s-ar zice toate merg de-andoaselea.
skorpion, sigur că toate astea trebuie schimbate de noi, societatea. Ca s-o facem, însă, presupun că ar fi nevoie , mai întâi, de ce spune acelaşi Mahatma Gandhi: „trebuie să reprezinţi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”
ApreciazăApreciază
10.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 18:14
angel, cam asa stau lucrurile, din păcate( ale noastre!) Comportamentul asocial al tinerilor (violent, indiferent etc) adică a multora dintre ei, se datorează în diferite proporţii, sigur, eredităţii, mediului şi educaţiei( adică a lipsei ei)
ApreciazăApreciază
11.
clemycali | 10 octombrie 2010 la 18:17
@skorpion, am sa repet la nesfarsit: totul incepe de la educatie.
ApreciazăApreciază
12.
skorpion | 10 octombrie 2010 la 18:18
clemy,
la noi ar trebui sa inceapa acum, imediat, pe loc cu JUSTITIE in paralel cu EDUCATIA!
vise, taica, vise,
vise, maica, vise…….
sau?
🙂
ApreciazăApreciază
13.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 18:22
clemy, 7, superb!
11:da, la educaţie e un loc bolnav unde trebuie neîntârziat să se schimbe lucrurile. Dar legea Funeriu, cum se vede, e boicotată în continuare 😉
…Fug la musafirii mei, revin puţintel mai târziu. 🙂
ApreciazăApreciază
14.
clemycali | 10 octombrie 2010 la 18:25
@nora, ma bucur ca ti-a placut. 🙂
ApreciazăApreciază
15.
Băşcăliosul | 10 octombrie 2010 la 18:47
Salutare!
Totul începe de la educaţie, dar, din păcate, suntem deja în prea mare criză… de timp. Presupunând, prin absurd, rezolvată această primă slăbiciune într-un timp record, până la efectul scontat şi roadele (re)educaţiei ne mănâncă invazia.
Cel mai gravă şi periculoasă invazie, prioritară de soluţionat din întregul lanţ al slăbiciunilor, este sistemul judiciar.
ApreciazăApreciază
16.
Băşcăliosul | 10 octombrie 2010 la 19:26
Justiţia = veriga slabă.
ApreciazăApreciază
17.
angel | 10 octombrie 2010 la 20:52
Buna seara, din nou,tuturor! si
multumiri, Clemy, aduce un pic de armonie in sufletele noastre nearmonioase.
Subiectul ma atinge extraordinar de mult-in aceasta perioada am de a face cu tineri-in speta, tinere- cu mare lipsa de armonie interioara, ajunsa la boala adevarata. E f trist si da, si eu repet la nesfarsit-educatia!
ApreciazăApreciază
18.
Băşcăliosul | 10 octombrie 2010 la 20:57
Nu stiu cum am scris „cel mai gravă” în loc de „cea mai gravă”.
În fine, o fi din cauza educaţiei. 🙂
ApreciazăApreciază
19.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 22:05
băscăliosul, da, din păcate rezultatele educaţiei formale se văd mult mai târziu. Să nu uităm, totuşi, că, desi formaţi la scoala comunistă, în ’89 tinerii au fost aceia care i-au negat valorile iesind in stradă. Insuficient denunţat, genocidul de atunci în numele „revoluţiei” lui ilici a fost primul lucru care ne-a pecetluit viitorul. Si totuşi tinerii vor fi si de astă dată cei care vor schimba lucrurile. Nu în acelasi mod, insă, cu siguranţă.
Peste tot e nevoie de făcut ceva pentru însănătoşire dar rădăcina răului, ai dreptate, e în justiţie.
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 22:07
angel, cred ca ar fi de interes povestea tinerelor respective. N-ai face rău să ne-o spui…
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 22:39
Pentru celebrarea a doi peruani, Mario Vargas Lossa, vrăjitor al cuvintelor premiat cu Nobel şi Juan Diego Florez, magician al cântului, iubit în Grădină, ceva frumos, autentic, peruvian:
ApreciazăApreciază
22.
angel | 10 octombrie 2010 la 23:09
da, stii cum fac-las sa se decanteze, acum avalansa de sentimente imi inabusa cuvintele si gindurile… Boala depistata si tratata la timp si corespunzator se mai poate vindeca. Poate! Dar nedepistata???
ApreciazăApreciază
23.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 23:16
angel, nu ne grăbim, când consideri tu că e momentul…
ApreciazăApreciază
24.
noradamian | 10 octombrie 2010 la 23:38
Noapte bună!
🙂
ApreciazăApreciază
25.
Băşcăliosul | 11 octombrie 2010 la 00:17
Sistemul „imunitar deficitar” al slăbiciunii este într-adevăr esenţa problemei desprinse din postare. Priorităţile sau ordinea de alegere a zonelor (domeniilor) în care se manifestă invazia şi se simte ca la ea acasă reprezintă altceva, acţiunea, pe când slăbiciunea înseamnă lipsa reacţiunii.
Slăbiciunea semnifică terenul propice, pe când invazia este diametral opusă şi tinde să-şi desăvârşească expansiunea ca un musafir nepoftit, profitor şi speculant al împrejurărilor favorabile identificate pe terenul „gazdei”.
Aplicarea diverselor forme de tratament împotriva invaziei multilateral dezvoltate nu-i totuna cu îmbunătăţirea sistemului imunitar care ar trebui să fie capabil întâi să opună rezistenţă, apoi să respingă treptat apucăturile „invazioniste” , iar spre un final să-şi redobândească terenul pierdut şi să-şi închidă uşile de acces.
Deocamdată, reacţiunea slăbiciunii n-a întocmit/formulat nici măcar un plan/cereri de revendicare şi imunizare. Până la evacuare şi prevenţie împotriva recidievelor e cale lungă… pe drum accidentat.
ApreciazăApreciază
26.
Băşcăliosul | 11 octombrie 2010 la 00:18
Noapte bună!
ApreciazăApreciază
27.
angel | 11 octombrie 2010 la 00:21
noapte buna-asa e cum zici!
ApreciazăApreciază
28.
skorpion | 11 octombrie 2010 la 06:18
neata,
despre hiene
tom gallagher
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/zazania-spoliatorilor-de-morminte-202132.html
ApreciazăApreciază
29.
Galeata cu pixeli | 11 octombrie 2010 la 09:01
De citit si interviul cu Theodor Baconschi, din 22. Mult prea optimist dar merita. Slava Domnului ca interviul nu l-a realizat Patrasconiu.
ApreciazăApreciază
30.
noradamian | 11 octombrie 2010 la 15:22
Salut, prieteni!
angel, o zi linistita!
băscăliosul, greu drum, adevărat
skorpion, găleata cu pixeli, citim 🙂
ApreciazăApreciază
31.
noradamian | 11 octombrie 2010 la 15:22
Postare nouă
ApreciazăApreciază
32.
Mircea Suman | 11 octombrie 2010 la 19:18
Cred ca numarul celor care reusesc sa armonizeze ceea ce spun cu ceea ce gandesc este in crestere, in schimb scade vertiginos, cred eu, numarul celor care reusesc sa introduca in ecuatia armoniei si ceea ce fac.
ApreciazăApreciază
33.
Băşcăliosul | 11 octombrie 2010 la 19:44
Un grup intră într-un muzeu şi ajunge în dreptul unei statui: un luptător însângerat, fără mâini, fără picioare, iar sub soclu era scris „Învingătorul”.
Unul dintre vizitatori priveşte îngândurat şi după un timp de contemplare întreabă:
– Dacă aşa arată învingătorul, oare cum o fi arâtând învinsul?
*
Dacă numărul „armoniştilor” creşte, iar al celor care nu ştiu (cu) ce (se) bagă în armonie este în scădere… vertiginoasă, mă întreb cum o fi arătând totul înainte de armonizarea spectaculoasă în ineficienţă.
ApreciazăApreciază
34.
noradamian | 11 octombrie 2010 la 19:44
Mircea Suman salut 🙂 palierul a ceea ce se face, adică al acţiunii şi rezultatelor, depinde de mulţi factori. Decisiv,însă, e cel uman…
ApreciazăApreciază