Amintiri din Grecia (2)

13 martie 2011 at 13:15 134 comentarii

Postat de Creangă în „Grădina publică”

Din amintirile anterioare:

…Ajunsesem acolo pentru practica de vară prin UE cu programul Leonardo da Vinci care ne plătea cu 1000 şi ceva de euro pentru trei luni. Grecul trebuia sa ne acorde cazare şi masă iar noi să muncim la ferma lui. Patronul John era din Atena aşa că, pentru noi, practicanţii, a închiriat în comună un apartament cu două camere la etaj. Primele doua zile am fost doar eu şi colegul grec care vorbea româneşte foarte bine. După câteva zile a mai venit un coleg, şi el Crengulin.

…Intr-o seară a fost un fel de hram la ei, sărbătoare cu dansuri si muzicanţi, care muzicanţi erau cocoţaţi într-o remorcă cu prelată de bumbac. Şi ce au mai jucat şi chefuit, dar cu măsură, nu ca românul care îşi toarnă beutura-n cap până cade lat. Făceau nişte frigărui foarte bune, am uitat cum le ziceau ei. …Intr-o după-amiază am ajuns într-o staţiune din zonă, îi zicea Kamena Vourla, munţii, şi apoi marea, plaja era scurtă, doar câţiva metri, în rest terase şi hoteluri sub munţi. Am mâncat şi noi câte ceva la o terasă, piperat rău, preţul, nu mâncarea. Mai bâzâiau niste negri cu cd uri piratate, nu aveam paleta la mine aşa ca i-am lăsat să bâzâie.
*****
…Cam în două luni şi o săptămână terminasem orele ce erau stabilite pentru trei luni cu program de patruzeci de ore săptămânal. Lucrând peste program, plus sâmbetele şi duminicile, îmi făcusem norma. Vine grecul John, îi spun, uite pontajul, gata orele, eu oricum mai am viză dar pot să mai muncesc, cât îmi dai? A început să se bâlbâie, păi să vedem… Ce una alta, fir-ar el de zgârcit, doar 4000 sau 5000 de drahme, când o zi de muncă se plătea cu 7000 sau 8000! I-am mulţumit de ofertă, i-am zis că n-o pot accepta. Dar cum mai aveam trei săptămâni de stat, i-am spus, puteam să rămân la el în casă, dumnealui fiind obligat, prin contract, să mă şi hrănească, adică să-mi dea bani de mâncare. Nu prea i-a convenit dar n-avea ce zice, mama lui de calic, că oricum el ceruse doar două persoane, noi am ajuns trei, cei din Irlanda plăteau, din banii UE, trei.
*********
…In fine, l-am salutat din mers şi ce credeţi c-am făcut? Aveam ceva bani la teşcherea, aveam şi timp, încă trei săptămâni, puteam să vizitez Grecia, dar eu venisem să fac bani în vacanţă, nu să mă plimb. Aşa că m-am gândit să caut altceva. Cum se lipea munca de mine precum musca de pereţi am şi găsit. Crengulinul de la Iaşi cu care mai sortam scoici seara, mi-a găsit ceva chiar a doua zi. Mai băiete, şi am ajuns la cules măslini! (a se citi măslini nu măsline) Când încă lucram la scoici m-au păcălit unii că măslinele-s bune din copac, am luat şi am gustat, ptiuu să-mi sară căciula din cap de amare ce erau, noroc că era vară şi nu aveam căciulă. Eram vreo zece inşi la cules măslini, toţi români, abia după două zile a venit şi un grec cam zănatec, după alte două zile n-a mai apărut, cică se răsturnase cu motoscârţa. Nici nu era mare tehnologie, cu un fel de greblă cu dinţii mai lungi pieptanai copacii până cădeau măslinele pe o prelată. Astea erau măsline verzi că era jumatea lui septembrie, alea negre cică se culegeau mai târziu. Nenea de, avea livadă cu măslini, avea şi fabrică unde le ambala, lângă autostrada spre Termopile. După câteva zile la măslini ne-au luat în fabrică, mai descarcă nişte saci de fistic, mai nişte lădiţe de măsline… Şeful de echipă din fabrică era un român, angajat permanent, tot moldovean, el făcea pontajul, treabă corectă, toate orele trecute acolo, mai mereu peste zece. Apăruseră şi trei băieţi din Argeş, veniţi ca vai de ei prin munţi, băuseră apă din băltoace şi mâncaseră agude să se ostoiască. In Molos erau câţiva băieti de la ei din sat, nu i-au băgat în seamă, tot nişte moldoveni i-au ajutat.Vânjoşi băieţii aştia trei, eu cam subţirel, aveam mai mult de şaptezeci de kile doar iarna când eram încotoşmănat, da după câteva zile de fabrică erau obosiţi, cică era prea greu. Şi, ţin-te bine, s-au apucat s-adune măsline de pe la alţii, am lucrat şi până la unu noaptea încărcând tiruri cu măsline. Măi baiete, da tare drăguţi mai erau grecii, curgeau apele de pe mine şi băbuţele mă-ntrebau- kali, kali? Zâmbeam şi eu şi ziceam ohi, ohi, cum draci să fiu bine, ele nu văd ce fac? La fabrică puneam măslinele verzi în hidroxid de sodiu ca sa iasă amăreala din ele, adicătelea soda caustică, după care le puneam la saramură. Avea şi o presă de ulei, măslinele mai pălite sau vechi le băgau la oloiniţă. Când scăpam de acolo, după atâta muncă, adormeam pe loc.
******
Cu o zi înainte de a expira viza am luat autocarul înapoi spre România, trecuseră trei luni, veneam bronzat, plin de muşchi şi cu teşchereaua plină. Vara asta am să culeg măslini, cine-ar fi crezut… Grecul de la fabrică mi-a dat banii în ultima zi, nici eu nu-i cerusem mai-nainte- un bidon de măsline şi o pungă de fistic. Şi ajungem în România, fratele meu! Moş Gheorghi ara cu calul şi tăia hlujanii cu secera, mama ei de treabă, avem un pământ aşa de bun şi ne batem joc, văzusem cum grecii fac agricultură în sărăcia aia de pămant, mă luase aşa o ciudă, pe de altă parte ziceam că o să mut munţii în ţară, nu i-am mutat, dar asta-i altă poveste.
********
După şase ani am mai ajuns odată la Atena într-o escală de o zi. Se schimbase oraşul, trecuse olimpiada peste ei, metrou de la aeroport până-n oraş şi alte linii prin oraş, nu doar o linie de la moară pân-la gară ca-n 2001. La gară n-am mai ajuns, cre’că au modernizat-o şi pe ea şi nu mai arată precum gara din Făurei.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Crescent şi descrescent Dreptate pentru buldogi

134 comentarii Add your own

  • 1. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 14:16

    Creangă,
    Mi-ai făcut o poftă de sodă caustică, de-mi vine să o iau pe ulei.

    „La fabrică puneam măslinele verzi în hidroxid de sodiu ca sa iasă amăreala din ele, adicătelea soda caustică, după care le puneam la saramură. Avea şi o presă de ulei, măslinele mai pălite sau vechi le băgau la oloiniţă”

    Măslinele pălite şi vechi erau sortate tot din sodă sau mai înainte?
    Oloiniţa funcţiona prin presare la rece sau măslinele se preîncălzeau?

    Apreciază

  • 2. dictaturajustitiei  |  13 martie 2011 la 14:22

    Mi-a plăcut! Am înţeles mai bine despre ce e vorba. Va trebui să rectesc prima parte.

    În Craiova trăiau în timpul comunismului apatrizi greci. Erau foşti partizani comunişti care au fost nevoiţi în timpul dictaturii, militare am impresia, să plece în ţări străine.

    Când în Grecia au avut un guvern democratic şi prietenul familiei mele a mers în Grecia în vizită. S-au speriat de sărăcia de acolo. Au dus din România mobilă şi multe alte obiecte.

    Acum am înţeles că nu ar mai fi sărăcia de acum 20 ani.

    Apreciază

  • 3. Un tanar de stanga  |  13 martie 2011 la 14:35

    Da am trait asta la Craiova..
    Cind au ajuns la noi , Gheorghiu Dej ia pus pe toti directori, la banci etc, chiar daca nu prea aveau studii… Si toti ziceau ca se intorc cind iese Manolis Glezos din inchisoare. Aveam 7 ani si aveam visavis o iubita tot de virsta mea. A plecat in Grecia si iubirea noastra s-a sfirsit. 🙂

    Apreciază

  • 4. tiberiuorasanu  |  13 martie 2011 la 14:38

    Salut!

    Faină istorioară Creagă! La mai multe! 🙂
    – – –
    Frigărui = souvlaki, parcă, dar nu numai.

    Iată o reţetă pentru amatori şi amatoare

    http://www.bonduelle.ro/main/content/2/5/62/102/269/suvlaki

    Apreciază

  • 5. dictaturajustitiei  |  13 martie 2011 la 14:41

    TDS:
    Ai apucat să vezi muzeul în care era sala de judecată a lui Gheorghe Gheoghiu Dej ? A dispărut respectivul muzeu peste noapte.

    Bunicul unui văr prin alianţă l-a ascuns pe Gheorghiu Dej.când acesta era căutat de poliţie. Mai apoi s-a dus la el în audienţă să-i dea via înnapoi, i-o confiscaseră comuniştii, ceea ce a şi fifăcut.

    Apreciază

  • 6. Un tanar de stanga  |  13 martie 2011 la 14:44

    Da, ne-au dus cu scoala.
    Iar bunicul tau trebuia sa ii traga lui Ghitza un sut in koor.
    Ghita i-a dat via inapoi bunicului dar le-a pastrat pe celelalte. In plus a omorit multi bunici la canal . si pe Patrascanu care era de-ai lui.

    Apreciază

  • 7. dictaturajustitiei  |  13 martie 2011 la 14:59

    Nu era bunicul meu. Al meu a murit aşteptându-i pe americani. Era bunicul soţului unei verişoare. Cum am scris prin alianţă.

    Am aflat şi eu de toate nenorocirile. M-a impresionat mult FENOMENUL PITEŞTI.

    Apreciază

  • 8. Un tanar de stanga  |  13 martie 2011 la 15:15

    Nu are importanta al cui bunic a fost.
    Inteleg daca ascundea un evreu care nu era vinovat ca e evreu sau un sas dus in Dombass la munca cu singura vina ca era sas, dar am cedat in fata nenorocitiolor astia… si daca acum ai nickul „DJ” e si fiindca nu avem inca justitie pentru ca a fost luata de rusi, de slugile lor de aici, si de cei care au cedat si nu au rezistat precum polonezii ,finlandezii sau revoltat ca ungurii

    Apreciază

  • 9. luminita  |  13 martie 2011 la 15:37

    Bre, Creanga, daca sunt asa de amare maslinele alea verzi ,
    de ce boalilii nu le mai lasa in copaci sa se coaca bine, bre?
    Nu mai mananc masline grecesti in vecii vecilor .
    Auzi la el, le baga in hidroxid .Si culmea , de sodiu ! De parca sarea n-ar fi buna.
    😆 :mrgreen: 🙄

    Apreciază

  • 10. luminita  |  13 martie 2011 la 15:38

    Creanga,
    da’ maslinele negre sunt date cu vopsea sau cu crema de ghete?
    ::)

    Apreciază

  • 11. luminita  |  13 martie 2011 la 15:39

    …sau poate cu lavabila???

    Apreciază

  • 12. luminita  |  13 martie 2011 la 15:47

    Creanga, haidi bre, iar te-ai pitit ca data trecuta.
    Mai glumim si noi, ce naibili.
    Ca imediat dau o fuga pe blogul Delaepicentru si sa vezi cum m-apuca plansul . In jurulmeu numai motive de veselie nu gasesc.
    Noroc cu netu’.Si cu tine.
    Si cu asta:http://lumealuigaita.blogspot.com/

    Apreciază

  • 13. luminita  |  13 martie 2011 la 15:50

    Blogul lui Gaita merita un comentariu de sine statator.
    Asadar , va recomand sa cititi macar duminica :
    http://lumealuigaita.blogspot.com/

    Apreciază

  • 14. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:06

    Ioi!
    Eu umblu cranga si lumea sta buluc sa ceteasca peripetiile mele din Grecia,
    Asta era procesul tehnologic, au exportat niste butoiae la greci, concentratia de soda caustica era mai mare.
    Dupa ceva ani am cercetat pe net, exista un fel de combine care scutura copacii.

    Multumesc Nora, ai mai corectat pe ici pe colo, a iesit foarte bine, am ras si eu. 🙂

    Apreciază

  • 15. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:09

    Adica Buna ziua dragii moshului.
    Le-au exportat la italieni, ca ei erau grecii.
    Alea negre sunt alta subspecie, ca si corcodusele, unele galbeni, alte rosii.
    ERau sortate dupa marime: extra, jumbo, colosal, supercolosasl, mamut, ceva de genul aista.

    Apreciază

  • 16. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:12

    B
    Maslinele erau sortate, alea lovite erau folosite la facut ulei, la cald, nu la rece, inainte de a fi bagate in soda. Au mai adus niste masline care probabil nu se vandusera sau stiu eu ce o fi fost cu ele, oricum, erau expirate.
    Din samburii de la masline faceau un fel de strot ce il foloseau pe post de combustibil la centrala.

    Apreciază

  • 17. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:14

    Salutare Tibi,
    Da, asa le spuneau, suflaki, trebuia sa sufli in ele ca frigeau cam tare. 🙂
    Multumesc de incurajare, am mai scris si la Amintirile din China si nu numai.

    Apreciază

  • 18. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:17

    DJ
    Nu era saracie nici acum 10 ani, se mai vedeau case vechi de cand erau mai saraci, oricum aveau de toate in comuna, apa, canalizare, asfalt.

    Apreciază

  • 19. luminita  |  13 martie 2011 la 16:25

    Creanga,
    Amintirile din China unde-s?
    Astea sigur sunt cu orez.
    Si orezul e de mai multe culori?
    Dar cainii lor au ochii oblici?

    Apreciază

  • 20. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 16:30

    Lumi,
    Ochii ăia sunt oblici numai în farfurie. 🙂

    Apreciază

  • 21. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:30

    Lumi,
    Pe 16 pagini word, si nu-i gata.
    Orez cacalau, scuzi, cat cuprinde.
    Orezul e de mai multe forme, cre’ca si nuanta difera putin.
    Caini? cine a vazut? cre’ca ii halisera. Aaa, a vazut un coleg unul lovit de masina, l-au ridicat repede, prietena chinezoaica a spus ca l-au luat sa-l prepare. Eu nu cred ca am mancat, la restaurant cica ar fi fost scumpa, nu sunt curios. Am mancat alte dracii, ai putintica rabdare sa termin povestile.

    Apreciază

  • 22. tiberiuorasanu  |  13 martie 2011 la 16:32

    Lumi

    Sunt 18 mii de soiuri de orez. Alege dacă poţi. 😀

    Apreciază

  • 23. luminita  |  13 martie 2011 la 16:40

    tibi,
    da, asta am citit deja pe google.
    Nu m-a amuzat.

    Apreciază

  • 24. luminita  |  13 martie 2011 la 16:41

    Baba mea nu mananca masline. Nici orez. Si n-are nici caini.
    Eu despre ce amintiri as putea sa povestesc?

    Apreciază

  • 25. Creanga  |  13 martie 2011 la 16:48

    Eu credeam ca babele au trecut deja, suntem pe 13 Martie.

    Apreciază

  • 26. tiberiuorasanu  |  13 martie 2011 la 16:53

    Lumi

    Şi berea, tot în 18 mii de sortimente este.
    Crezi că pe mine acest lucru m-a amuzat ?

    Apreciază

  • 27. Arizonianul  |  13 martie 2011 la 16:55

    Îl înţeleg bine pe Creangă cât de desamăgit a fost de gustul măslinei proaspete…
    Am fost păţit şi am scuipat toată ziua de amărăciune… Şi unde mai pun că am ales-o pe cea mai mare, mai neagră şi mai lustruită!
    În California sunt măslini destui dar sunt pomi murdari: sub ei, totul este pătat cu negru…
    De atunci, trec pe sub măslini, rece, ca şi cum nu i-am observat.
    Români de pe aici, au cules măsline şi le-au pus la murat… Tot au un uşor gust amărui, dar acum (mulţumesc Creangă!) ştiu care este secretul…

    Apreciază

  • 28. andrzej  |  13 martie 2011 la 17:08

    Salut!
    Am hotarat saies definitiv din blogosfera, iar nick-ul andrzej este definitiv anulat.

    Apreciază

  • 29. Creanga  |  13 martie 2011 la 17:10

    Lumi,
    Poate ne spui Povestea rulmentului.

    Arizona,
    Din cate am inteles doar cele verzi se punea in soda caustica, dupa cateva zile se spalau in catea ape si se puneau in apa cu sare.
    Cine stie ce rol are sarea? pentru masline sau peste?

    Apreciază

  • 30. Creanga  |  13 martie 2011 la 17:15

    Salut Andrzej,
    Sa inteleg ca nu iti plac maslinele?

    Apreciază

  • 31. Fini  |  13 martie 2011 la 17:34

    Îmi este drag Creangă pentru că la rându-i îi este dragă munca. În timp ce colegii lui se bronzau cu buricu’ la soare, el muncea pe unde se poate pentru un bănuţ. O spune cu dezinvoltură şi farmec.

    Apreciază

  • 32. Creanga  |  13 martie 2011 la 17:38

    Hihi Fini, eu ma gandeam ca ma cam laud. Acum pe bune, chiar am noroc de munca, am muncit 3 saptamani zi de zi, am plecat chiar cand expira viza, ce crezi? in ziua cand am plecat au avut liber la fabrica.

    Acum cu sarea si carnea, cam la fel pentru masline:

    „Actiunea conservanta a sarii este datorita presiunii osmotice ridicate, rezultata in urma dizolvarii sarii in sucul de carne. Din cauza presiunii osmotice ridicate, bacteriile de putrefactie isi pierd vitalitatea, intrucat se produce o deshidratare a celulei microbiene si deci o dereglare a metabolismului. La aceasta se mai adauga in parte si actiunea deshidratanta asupra carnii, din care cauza bacteriile nu mai au aceleasi conditii de viata”

    Apreciază

  • 33. Fini  |  13 martie 2011 la 17:43

    Luminoaso, 🙂
    @ 19

    „Amintirile din China unde-s?”

    „copilul cu părul bălai” aduce din condei povestirile din China la Lumania. 😆

    Apreciază

  • 34. Fini  |  13 martie 2011 la 18:10

    Creangă,
    @ 32

    dacă ai parte de muncă, uite că de acolo de unde e, mai picură şi ceva noroc. Ţine-l bine să nu-ţi scape!
    „Mândră floare-i norocu’ ” este un cântec moldovinesc. 🙂

    Apreciază

  • 35. Fini  |  13 martie 2011 la 18:19

    andrzej,
    @ 21

    făcând calculele ţi-a dat 0 ? Poate nu ai fost atent şi ai greşit.

    Apreciază

  • 36. luminita  |  13 martie 2011 la 18:57

    Creanga,
    eu pe aici nu am cu cine sa glumesc . Mi-am permis azi sa ma inveselesc cu tine. Sper ca nu te-ai suparat.
    Am mai dat o raita pe la DELAEPICENTRU si peste cine crezi ca am dat?
    Peste Bibi Cucernicu-plotoneru’ mascarici al blogosferei.
    Asta nu crapa nici mort . :mrgreen:

    Apreciază

  • 37. luminita  |  13 martie 2011 la 18:59

    Fini,
    salutari si regrete ca nu pot asculta muzica pe care o selectezi cu atata pricepere.

    Apreciază

  • 38. luminita  |  13 martie 2011 la 19:00

    andrezj,
    iar te-ai suparat pe alt blog si anunti aici?
    ca nu pricep .

    Apreciază

  • 39. Creanga  |  13 martie 2011 la 19:09

    Lumi, Lumi cum sa ma supar soro?
    Cine-i Bibi ala? Am fost si eu pe acolo, am adaptat o povestioara de aici. Chiar nu pot intelege de ce unii sunt asa de rai si nesimtiti. Nu iti place, schimba blogul, cine te pune sa citesti?
    Fini,
    Il tin bine, sa am de Canare.

    Apreciază

  • 40. luminita  |  13 martie 2011 la 19:17

    Creanga,
    ok . ok.
    Ei, am uitat ca esti prea tanar ca sa-l stii pe Bibi Cucernicu.
    Da-l incolo . E o javra care spurca blogosfera de cativa ani. Sub diverse nick-uri, evident.

    Apreciază

  • 41. luminita  |  13 martie 2011 la 19:18

    Dar ce-o fi patit andrzej de a anuntat ca iese definitiv?
    L-am intalnit azi pe Politeia si in Copac dar n-am gasit dialoguri aiurea .

    Apreciază

  • 42. Creanga  |  13 martie 2011 la 19:20

    Lumi, cred ca ar trebui dat in alta parte.
    Muzicantii cantau intr-o remorca deschisa, lungaaa tare, se foloseau la cules bumbac, nici gand de prelata. Prelata aveam cand eram pe mare, sa ne mai protejeze dovlecii de pe umeri.

    Apreciază

  • 43. noradamian  |  13 martie 2011 la 19:31

    Seara bună Lumi, Creangă, all!
    Am ajuns şi io, azi am umblat pe coclauri, n-am fost prin Grecia, doar pe aici prin zonă 🙂

    Apreciază

  • 44. noradamian  |  13 martie 2011 la 19:32

    Creangă, cred că era altceva în loc de prelată, oi fi greşit, spune-mi să corectez, ca să nu mai caut originalul 🙂

    Apreciază

  • 45. Creanga  |  13 martie 2011 la 19:52

    Nora, nu am manunscrisul 🙂 la indemana. Ai aranjat fff bine, era o remorca ce se folosea la cules bumbac. Ma uit maine, oricum, muzicantii au cantat pe scena improvizata dintr-o remorca cum sunt in Romania cele de carat paiele sau fanul. It multumesc de rabdare, ai corectat ceva, a iesti mai bine decat originalul.

    Apreciază

  • 46. luminita  |  13 martie 2011 la 19:55

    Creanga,
    a fost si aici o sarbatoare , Fasching, si m-am distrat privind de la fereastra o multime de oameni costumati in toate felurile, care pe jos, care in remorci, camioane, tractoare impodobite cu panglici colorate si cu fel de fel de improvizatii gen „casa piticilor”, „corabia piratilor”, „rockparty”….tineri si maturi cu peruci haioase , cu muzici amestecate, cu fanfara in fruntea coloanei….bautura curgea pe strada, se impartea in pahare de plastic tuturor …. prajituri, bomboane ….ce mai, o nebunie care a durat cateva ore.
    Cel mai tare m-au distrat doi tipi , oameni in toata firea, unul costumat in pirat si celalat in marinar , care stateau lungiti pe o bucata de scandura pusa pe 4 rulmenti si legata de remorca unui tractor plin cu cheflii.
    Aveau doua lopeti barosane pe post de vasle si se faceau ca inainteaza pe apa desi li se rupeau gazometrele in zdruncinaturi pe asfalt….
    Iar ultimul-ultimul era unul imbracat in politist care tot vorbea la o statie portabila , mare cat o caramida -cam cum erau Eriksoanele din prima generatie- ei, pe asta l-am suspicionat a fi tot un mascat .
    Culmea e ca era chiar un politzai veritabil care veghea la buna desfasurare de forte…astaaaa…a evenimentului .

    Apreciază

  • 47. luminita  |  13 martie 2011 la 20:00

    Creanga,
    asta mi-am amintit fiindca ai facut aluzie la rulmenti.

    Apreciază

  • 48. Creanga  |  13 martie 2011 la 20:09

    Super Lumi,
    Asa, era BAse si Blaga pe acolo.

    Apreciază

  • 49. Un tanar de stanga  |  13 martie 2011 la 20:20

    Salut prieteni
    Ceva frumos din 1972 Omul din La Mancha – filmul, a fost si musical pe Broadway cu Peter O Toole si Sofia Loren aici partea de la inceput cu Cervantes la inchisoare il joaca pe Don Quixote

    Apreciază

  • 50. luminita  |  13 martie 2011 la 20:29

    Creanga,
    am mai citit o data postarea ta, de data asta mai cu atentie.
    Bravo, baiete, esti de-al nostru.
    Cati ca tine or mai fi prin Romania noastra?
    Ma gandesc adica la generatia ta, care a preluat deja stafeta.
    Daca sunteti multi inseamna ca nu e totul pierdut.
    Dar si daca ai fi numai tu , macar o bucurie tot as avea..
    Sa fii sanatos si vesel!

    Apreciază

  • 51. dictaturajustitiei  |  13 martie 2011 la 20:31

    TDS 8

    Nu ştiu dacă s-a observat, dar eu nu am vrut să supăr pe nimeni cu comentariile mele. Nu are rost să mă chinuiesc având defect ceva la calculator , ca să fiu eu sau bunicul care nu era bunicul meu găsiţi vinovaţi de toate ororile comunismului. Nici nu pot să înţeleg. Acel om, Gheorghiu Dej era urmărit de siguranţă. Un ţăran simplu care avea şi el o vie a considerat că face un bine ajutând un om care, nu era căutat nici pentru că violase nici pentru că ucisese ci, pentru convingerile lui politice.

    Că aceste convingeri s-au demonstrat a nu fi tocmai bune, am simţit-o cu prisosinţă toţi. Nu îl pot învinui pe un om pentru că a fost uman chiar dacă nu era bunicul meu şi risc să mă excludeţi din grupul vostru. Nu aş fi cu nimic mai bună nici decât comuniştii şi nici decât alţii. M-am supărat.

    Pe unele bloguri sunt antisemiţi , pe altele sunt anti romi şa.

    Şi apoi, că ne convine sau nu ,, nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu !

    Apreciază

  • 52. Creanga  |  13 martie 2011 la 20:33

    Lumi,
    Nici noi nu stim cati suntem. 🙂
    Multumesc asemenea, sa fii si tu vesela, olariiiiioooo.
    De ce ai luat de revelion toata zapada la tine, am trecut prin Viena si nu era fulg de zapada.

    Apreciază

  • 53. dictaturajustitiei  |  13 martie 2011 la 20:38

    Justiţia este coruptă nu pentru că magistraţii au convingeri de stânga ci pentru că sunt lacomi. Vameşii sunt corupţi pentru că sunt fără de frică de DUMNZEU . Dacă ar fi fost poporul român cu o credinţă oarbă în DUMNEZEU niciun român nu ar mai fi încălcat poruncile : să nu minţi, să nu furi, să nu pofteşti la bunul altuia, să nu furi.

    De aceea oamenii mint cu neruşinare, încalcă jurăminte, fură, violează, ucid. Nu le este teamă de o justiţie Divină. Pe cea umană o mituiesc.

    Apreciază

  • 54. Creanga  |  13 martie 2011 la 20:39

    DJ
    Eu nu pot vorbi in numele lui TDS, eu sunt fiu de muncitori, care e problema? Nici una din punctul meu de vedere. Ce a fost acum 50 de ani… nu trebuie uitat, dar nici exagerat. Nu trebuie sa fim toti pe aceiasi unda, sa facem precum catelul yoyo din luneta masinii, sa dam toti din cap. Trebuie mai multe opinii, parerea mea.
    Dpmdv sunteti bine venita, mai ales ca spun povesti aici.
    Aveti o povestiora hazlie de spus?

    Apreciază

  • 55. ela  |  13 martie 2011 la 20:48

    Salut creanga, jospalaria! Imi place si povestea,si cum scrii.
    Sa ne traiesti !

    Apreciază

  • 56. ela  |  13 martie 2011 la 20:50

    Luminita, de ce nu ai coborat la Fasching?
    Acum s-a terminat,nu-i asa?

    Apreciază

  • 57. skorpion  |  13 martie 2011 la 20:55

    salve,

    frumoasa istorie greceasca povestita de @crengulin.

    lumi,
    tu ce costum ti-ai pus de Fasching?
    🙂

    Apreciază

  • 58. Creanga  |  13 martie 2011 la 20:56

    Ela
    Sa traim cu totii bineeeee!

    Apreciază

  • 59. Creanga  |  13 martie 2011 la 20:58

    Skorpi,
    Povestita de mine cu ceva imbunatatiri aduse de Nora.
    Cre’ca de asistenta.

    Apreciază

  • 60. ela  |  13 martie 2011 la 20:59

    Creanga: sa traim binee!
    si,cum zice un conational,sa moara dusmanii! De ciuda

    Apreciază

  • 61. Creanga  |  13 martie 2011 la 21:02

    Ela,
    Sa traim bine trebuie sa muncim bineeee.
    Dusmanii… sunt politicienii. Au! Acum e seara de povesti, aveti o poveste?

    Apreciază

  • 62. skorpion  |  13 martie 2011 la 21:03

    daca-i luni e gallagher

    Nu va exista o pipă a păcii mai sugestivă întinsă socialiştilor, liberalilor şi pigmeului conservator coagulaţi în USD decât un semnal discret al lui Blaga cum că nu l-ar deranja nici pe el să vadă aripile lui Kövesi, Morar şi celorlalţi procurori anticorupţie tăiate – şi încă zdravăn.

    http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/pdl-a-ales-prost-219316.html

    Apreciază

  • 63. ela  |  13 martie 2011 la 21:05

    O sa indraznesc si eu odata. Deocamdata imi dau silinta sa ies dintr-o „convalescenta”. Dureaza cam de mult,da’ vad ca incep sa-mi revin cu voi. O sa povestesc odata si despre asta.

    Apreciază

  • 64. skorpion  |  13 martie 2011 la 21:07

    sanatate, Ela,
    asteptam istorisirea. curaj!

    Apreciază

  • 65. Creanga  |  13 martie 2011 la 21:08

    Ela,
    Asteptam provincia, acum pe mine ma asteapta patul.

    Noapte buna prieteni, abia astept sa citesc maine dimineata povestile voastre.

    Apreciază

  • 66. ela  |  13 martie 2011 la 21:09

    Multumesc,skorpi.
    Ai numele zodiei mele si stii ca renastem din cenusa 🙂 !

    Apreciază

  • 67. luminita  |  13 martie 2011 la 21:10

    ela,
    unde era sa mai cobor????
    Casa noastra e la strada , m,principala iar strada era plina ochi.
    Am privit la inceput prin geam crezand ca trece alaiul si gata.
    Apoi insa am deschis fereastra pentru ca dumnealor au stationat vreo doua ore , au mancat , au baut , au cantat, au dansat, ce mai , ca la carnaval . Un nene mi-a dat un pahar de vin , altul un lichior, o tanti prajituri, niste tineri bomboane si ecusoane….de costumatie nu mai aveam nevoie ca aici comunitatea cunoaste tot ce misca si nu e austriac . Eram gata costumata in Auslander .

    Apreciază

  • 68. skorpion  |  13 martie 2011 la 21:12

    exact, ela!

    Apreciază

  • 69. luminita  |  13 martie 2011 la 21:14

    ela,
    care-i zodia?

    Apreciază

  • 70. skorpion  |  13 martie 2011 la 21:16

    vai, vai, luminita, nu te-ai prins???
    😛

    Apreciază

  • 71. luminita  |  13 martie 2011 la 21:27

    skorpion,
    nu. . adica nu m-am prins la faza cu pasarea Phoenix….inteleg ca e aceeasi zodie cu cei trei incapatzanati ai mei.Corect?

    Apreciază

  • 72. luminita  |  13 martie 2011 la 21:31

    skorpion,
    aaaaaaaaaaaaaaa
    ce blaga….astaaaa….bleaga am fost.
    Acum am priceput jocul de cuvinte. Initial crezusem ca iti dezvaluise cu alt prilej in ce zodie este, dar ea se referea direct la nick-ul tau.
    Cred ca ma duc si eu la culcare.

    Apreciază

  • 73. ela  |  13 martie 2011 la 21:37

    Daa,si costumatia de Auslander ce ca si cum te-ai masca in martian. Am patit si eu la Schweinfurt

    Apreciază

  • 74. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 21:41

    Buldogul e porc.
    Se prefăcea că latră, acum grohăie.
    Capul lui atât poate oferi… pentru răcituri.
    Dacă îl vor alege, pedeliştii vor avea ocazia să-l ofere penelesediştilor pe tavă, cu tot cu partid.
    Poftă bună, USL-aşi!

    Apreciază

  • 75. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:41

    Seara bună, din nou 🙂 Încep cu ce-i bolduit de skorpion: absolut pe aceeasi lungime de undă cu Tom Galagher. Nu stiu cine l-ar putea contrazice. Pe el sau pe noi care susţinem de destulă vreme acelasi lucru.

    Andrzej, tu hotărăşti ce faci. Comentariile tale, pe oriunde le-am văzut, sunt serioase si cu substanţă.

    Apreciază

  • 76. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:43

    DJ, 53, perfect de acord cu tine. Pe de altă parte fiecare având propriile experienţe e normal să existe subiectivitate în aprecieri

    TDS, Multzam pentru don Quixote, reusit film, mare distribuţie! Îmi amintesc cu plăcere de el.

    Apreciază

  • 77. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 21:44

    Nora,
    Susţinem nu doar de multă vreme ci şi la minut. 🙂

    Apreciază

  • 78. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:45

    Ela, multă sănătate. Scrisul ajută şi la asta.Încearcă!

    Lumi, simpatici austriecii, stiu să trăiască bine şi să se distreze pe cinste.

    Bsk, s-a disimulat bine, porcul lătrător, sau câinele grohăitor, dar toate pân-odată.

    Apreciază

  • 79. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 21:47

    Pân-odată când va fi un alt „destul!”. 🙂

    Apreciază

  • 80. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:50

    Hi, hi, hi,
    crengulin,
    ca un măslin
    putin e de greblat,
    dar are rod bogat.
    😀

    Apreciază

  • 81. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:51

    Bsk, păi se apropie,
    cu fiecare lătrat, mai aproape-i de ignat 😀

    Apreciază

  • 82. noradamian  |  13 martie 2011 la 21:59

    Fini, 31: da,crengulin are dezinvoltură şi farmec. Adică talent original de povestitor.

    Si mulţi cititori, observ, pe graficul cu statistica 🙂

    Apreciază

  • 83. Fini  |  13 martie 2011 la 22:03

    Creangă,
    39

    cred că la destinaţie ai greşit o silabă. 😆

    Fii atent ce mi-a scris Nora la 82, mă bucur.

    Apreciază

  • 84. Fini  |  13 martie 2011 la 22:04

    Apreciază

  • 85. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:05

    Într-un ciclu de rutină,
    Revine febra porcină:
    Politica de toloacă
    Se va întregi… la troacă.

    Apreciază

  • 86. Fini  |  13 martie 2011 la 22:05

    Apreciază

  • 87. Fini  |  13 martie 2011 la 22:07

    Apreciază

  • 88. Fini  |  13 martie 2011 la 22:08

    Apreciază

  • 89. Fini  |  13 martie 2011 la 22:09

    Apreciază

  • 90. Fini  |  13 martie 2011 la 22:11

    Apreciază

  • 91. noradamian  |  13 martie 2011 la 22:19

    Fini, ascult 88, acum, bun de tot Sonny Boy, bagabontul bătrân, super bluesuri 🙂

    Apreciază

  • 92. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:23

    Apreciază

  • 93. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:23

    Apreciază

  • 94. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:24

    Apreciază

  • 95. noradamian  |  13 martie 2011 la 22:29

    Bsk, Harold Melvin, dr Hook, nume necunoscute mie, da’ buni muzicieni, să-i tot asculţi

    Apreciază

  • 96. Fini  |  13 martie 2011 la 22:34

    Nora,
    91

    am pregătit pentru seara asta ceva mai scrobit, dar în ultimele minute am schimbat macazul.

    Apreciază

  • 97. noradamian  |  13 martie 2011 la 22:38

    Fini, sunt bune si asta si alea „scrobite”. Tu decizi când le pui 🙂

    Apreciază

  • 98. noradamian  |  13 martie 2011 la 22:39

    Între clipuri ceva simpatic:
    🙂
    http://inliniedreapta.net/insemnare/basescu-vrea-sa-distraga-atentia-de-la-bercea-mondialul/

    Apreciază

  • 99. Fini  |  13 martie 2011 la 22:41

    B.

    ia să văd ce aduci pe tejghea 🙂

    Apreciază

  • 100. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:54

    Nora,
    Am mai spus asta. Când Băsescu reuşeşte să deturneze atenţia unde are interes (de obicei de la adevăratele probleme ale populaţiei), eu mă simt ca un avion cu reacţie, încântat de mulţimea de paraşute din presă şi politică, pregătite să se deschidă dezinteresat pentru salvarea adevărului.

    Apreciază

  • 101. noradamian  |  13 martie 2011 la 22:56

    Bsk, „interviul” cu crin, o -parodie, de fapt, e excelent 🙂

    Apreciază

  • 102. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 22:56

    Fini,
    Tejgeaua mea are o lungime de maximum 3 clipuri.

    Apreciază

  • 103. noradamian  |  13 martie 2011 la 23:02

    Si articolul Tiei, de nota zece:
    🙂
    http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011031455806/Bref/XXL.html

    Apreciază

  • 104. noradamian  |  13 martie 2011 la 23:08

    Noapte bună, prieteni!

    🙂

    Apreciază

  • 105. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 23:14

    Să se facă lumină!
    Şi-atunci Motanul s-a descălţat şi s-a ascuns, de ruşine, în plafonul unei camere, cu susţinerea peneliştilor, pentru a străluci în funcţia de vicepreşedinte al senatului turnătorilor.

    Apreciază

  • 106. Fini  |  13 martie 2011 la 23:15

    B.

    mi-au plăcut şi mie clipurile. Cu ocazia asta am ascultat şi varianta lui Joe Cocker la „Whiter Shade of Pale”

    Apreciază

  • 107. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 23:15

    Să se facă întuneric! Somn uşor! 🙂

    Apreciază

  • 108. Fini  |  13 martie 2011 la 23:16

    Noapte bună Nora. 🙂

    Apreciază

  • 109. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 23:22

    Fini,
    înainte de 1970, lansarea a fost cu Procol Harum, cum zicea UTS azi dimineaţă. Am pus clipul cu intenţia sa-i reamintesc versiunea neitaliană.

    Apreciază

  • 110. oldhashu  |  13 martie 2011 la 23:33

    Bun găsit insomniacilor de aici! 🙂

    La spartul târgului, vin si eu cu un grec, unul din cei câțiva muzicieni contemporani care conteaza pentru mine, și cu omagiul lui adus tuturor eroilor necunoscuți care și-au topit viețile în același mare creuzet – Timpul – pentru ca inima omenirii să bată in același ritm aici, acolo și pretutindeni:

    Apreciază

  • 111. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 23:42

    Mărite Old,
    Am pornit clipul şi am tot aşteptat să apară în spaţiu grecul recomandat de tine, adică m-am simţit ca un extraterestru. 🙂

    Apreciază

  • 112. oldhashu  |  13 martie 2011 la 23:50

    Mister B, salut! 🙂

    Era mai anțărț pe YT un clip și mai și pe aceeași muzică, mult mai potrivit, cu imagini si foto vechi de soldați. Se lega mai bine cu omagiul…
    Apropo, ce dreak optiune a băgat YouTube la EmbedCode de nu se mai lansează direct imaginea?!

    Apreciază

  • 113. Fini  |  13 martie 2011 la 23:56

    Vin şi eu cu un grec:

    13 martie 1900
    – S-a născut poetul grec Giorgios Seferis, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1963

    ŞI SUFLETUL
    Giorgios Seferis

    Şi sufletul
    cînd vrei să-l cunoşti
    trebuie să priveşti
    în alt suflet.
    Străinul şi duşmanul l-am văzut în oglindă.

    Erau buni băieţi, tovarăşii; nu strigau
    nici de oboseală, nici de sete, nici de
    îngheţ,
    aveau comportarea copacilor şi a valurilor
    care acceptă vîntul şi ploaia
    acceptă noaptea şi soarele
    fără să se preschimbe în schimbare.

    Erau băieţi buni; zile întregi
    asudau peste vîsle, cu ochii plecaţi,
    respirînd ritmic
    şi sîngele lor colora o piele supusă.
    Cîndva au cîntat, aveau ochii plecaţi
    trecînd pe lîngă insula de cactuşi, pustie,
    în amurg, pe dincolo de Capul Cîinilor
    care latră.

    Cînd vrei să-l cunoşti, spuneau,
    trebuie să priveşti în alt suflet, spuneau
    şi vîslele loveau bronzul mării
    în apus.
    Am lăsat multe capuri, multe insule, marea
    care dă-n altă mare, pescăruşi şi foci.
    Dezolate femei, cu suspine, cîndva,
    plîngeau după fiii lor pierduţi
    şi altele blestemînd îl căutau pe marele Alexandru
    şi glorii îngropate în adîncurile Asiei.
    Am tras la ţărmuri pline de arome nocturne,
    de ciripit de păsări, de izvoare ce-ţi lasă-n palme
    amintirea unei mari fericiri.
    Dar nu se terminau călătoriile.
    Sufletele lor s-au făcut una cu vîslele
    cu austera faţă a provei,
    cu dîra timonei,
    cu apa dispersîndu-le chipul.
    Tovarăşii au sfîrşit rînd pe rînd
    cu ochii plecaţi. Iarăşi vîslele lor
    spun locul unde dorm în nisipuri.

    Nimeni nu-i mai ştie. Dreptate.

    Apreciază

  • 114. Băşcăliosul  |  13 martie 2011 la 23:56

    Nu cunosc o explicaţie pertinentă. Unele merg, altele nu, mai multe nu. La unele sunt anunţate nişte restricţii, dar se văd abia după ce încercăm să le deschidem aici.

    Apreciază

  • 115. Fini  |  13 martie 2011 la 23:59

    Old, 🙂

    bun venit oricând şi mai ales dacă-l aduci şi pe Vanghelis.

    Apreciază

  • 116. Un tanar de stanga  |  14 martie 2011 la 00:00

    🙂 Sylviasmazarsed 🙂 biutiful B

    Apreciază

  • 117. Fini  |  14 martie 2011 la 00:03

    Apreciază

  • 118. Un tanar de stanga  |  14 martie 2011 la 00:05

    Apreciază

  • 119. Fini  |  14 martie 2011 la 00:07

    Apreciază

  • 120. Fini  |  14 martie 2011 la 00:13

    Telly Savalas, păcat că am uitat de el. Emoţionează de fiecare dată.

    Apreciază

  • 121. Fini  |  14 martie 2011 la 00:14

    Somn uşor, tuturor. 🙂

    Apreciază

  • 122. Un tanar de stanga  |  14 martie 2011 la 00:15

    Da Fini, Mai ales in Kojak impreuna cu Stavros cind spune:
    Miau baby ! 🙂

    Apreciază

  • 123. Un tanar de stanga  |  14 martie 2011 la 00:22

    SonnyBoyW – De luat acasa ! 🙂

    Apreciază

  • 124. Băşcăliosul  |  14 martie 2011 la 00:30

    Dacă toţi veniţi cu câte un grec, vă arăt şi eu unul… de aur şi de noapte bună! 🙂

    Apreciază

  • 125. Un tanar de stanga  |  14 martie 2011 la 00:32

    Eu vin cu Tariceanu
    🙂

    Apreciază

  • 126. Băşcăliosul  |  14 martie 2011 la 00:43

    Tinere, ce darnic eşti! 🙂 …la calendele greceşti.

    Apreciază

  • 127. Creanga  |  14 martie 2011 la 04:49

    Neatza,
    Sa trec la citit. 🙂

    Apreciază

  • 128. Creanga  |  14 martie 2011 la 05:48

    UIte ca au mai fost musafiri aseara.
    Eu cu borcanul cu masline, aaa! am uitat sa va spun ca aveau o masinarie care scoatea miezul maslinii si baga in loc gogosari. Alti prieteni cu o muzichie, cu un cuvant bun, in gradina de hartie, mereu(aproape) este veselie.
    Old, incurcate sute caile yutubului. 🙂

    Apreciază

  • 129. Creanga  |  14 martie 2011 la 05:59

    Nora,
    Ai lacuit si tu lucrarea facuta la traforaj in graba, acum luceste mai bine, ia ochii la lume. 🙂 Am greblat o saptamana, pan am facut scurta la mana.

    Lumi, Lumi, mai toarna-ne niste povesti, din tinuturile vanatoresti.

    Fini, am reluat, se pare ca am gresit, sa AVEM de Canare, Mr B a depus la casierie suta, fara prea mult zgomot. Aiho, aiho, suntem gradinari mishto, plecam , plecam, plecam cu toti, in insule fara de hoti.

    TDS,
    Gata cu spanacul? Daca spui ca vii cu Tariceanu, sa inteleg ca vii cu Citroen?

    Era un mos grec care mai avea magar, normal ca mai ragea din cand in cand, magarul, nu moshul. 🙂

    Apreciază

  • 130. Creanga  |  14 martie 2011 la 08:05

    Lumi,
    Si mie mi-a picat mai greu fisa, am crezut ca si tine ca Ela i-ar fi trimis un email sau ceva de genul cu numele zodiei: ai numele meu, adica il are in urma unei discutii anterioare. Am citit de cateva ori pana sa imi dau seama, dupa ce deja Skorpi tot intreba cum nu ti-ai dat seama?Ciuperca intr-un picior ghici ciuperca ce-i?

    Apreciază

  • 131. Fini  |  14 martie 2011 la 08:17

    NEAŢA! în stil Sonny Boy Williamson 🙂

    Apreciază

  • 132. noradamian  |  14 martie 2011 la 14:05

    Ziua bună, prieteni 🙂
    Fini, Old,TDS, Bsk: Mouskuri, Savallas, Callas, Vanghelis, faine de tot muzicile grecilor aduşi de voi! Plus poezia lui Seferis 🙂

    Apreciază

  • 133. noradamian  |  14 martie 2011 la 14:05

    Fini, Sonny Boy sună fain si la miezonoptica şi la miezul zilei 🙂

    Postare nouă

    Apreciază

  • 134. freshfruitsdistribution  |  17 aprilie 2011 la 01:55

    1.Un pahar de suc de portocale proaspat va asigura ca veti obtine doza zilnica recomandata de vitamina C.

    2.Sucul proaspat de portocale contine flavonoide, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol rau.

    3.Sucul de portocale este bogat in antioxidanti, este deasemenea ridicat în fibre alimentare, tiamina si folati.

    4.Studiile efectuate au demonstrat ca sucul de portocale proaspat poate proteja împotriva cancerului si bolilor de inima, precum si cresterea sistemului imunitar.

    5.Sucul de portocale proaspat poate reduce efectul distrugator pe care radicalii liberi il au asupra celulelor din corpul nostru.

    6.Exista multe si diferite flavonoide si fito-nutrienti in sucul de portocale proaspat care va poate proteja împotriva unui numar mare de boli degenerative.

    http://www.fresh-fruits.ro

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: