Descărcare fiziologică

22 iulie 2011 at 11:48 85 comentarii

În 2007, anul în care Sibiului i-a fost conferită onoarea de a fi capitală culturală a Europei, în incinta Bisericii Evanghelice din curtea liceului Brukenthal, la etaj, o expoziţie destinată celebrării patrimoniului Roşiei Montana, se bucurase de o deosebită apreciere. Am socotit atunci că manevrelor oneroase prin care, cu vreo opt ani mai-nainte, ministrul Berceanu făcea legi şi plimba licenţe (puse la secret de ochii publici) ca aurul Apusenilor (cu împărţelile logice aferente) să ajungă la amicul său Frank Timiş, notoriu vânător de comori, li se poate bara definitiv calea. Într-adevăr, după un an, Attila Korodi, ministru al Mediului, suspendă acordarea avizului de mediu proiectului Gold Corporation declarând: „Nu suntem în ţara nimănui, iar respectarea procedurilor şi a legilor de mediu nu este opţională pentru cei care vor să investească aici„. O atitudine demnă care dovedea curaj, având în vedere cât de tare le sticleau ochii gonacilor berceni&adrieni apropiindu-se de un asemenea vânat: un zăcământ de peste 800 de tone de aur şi 2.000 de tone de argint, cu valoare estimată de 10 miliarde de dolari. Doi ani mai târziu, dl. Borbely, succesorul lui Atilla Korodi la Ministerul Mediului renunţă la scrupule cu lustru patriotic, anunţând că, obţinerea avizului de mediu din partea dumisale, depinde de semnătura pentru descărcare arheologică a colegului său şi ministru al Culturii, Kelemen Hunor. Într-o ordine previzibilă, săptămâna trecută, dl Hunor a făcut pasul decisiv aşteptat de gold-politicienii patriei. Izvorât dintr-un cuget transpartinic susţinut de simţiri aurifere, cuplul de eroi ministeriali, Borbely & Kelemen nu pare deloc tulburat. Nici decizia Parlamantului European de interzicere a mineritului cu cianuri nu pare a avea vreo relevanţă. Familiarizaţi cu scopul şi metodele de proiect tip „gold corporation” & other, dar incapabili să consume din aurul fondurilor europene, servit pe tavă, mai mult decât câteva procente, decidenţii par mai interesaţi de dezvoltarea durabilă a averilor cucerite cu iscălitura şi cianura. Normal: cum mai pot să se gândească la aurul fondurilor pentru refacerea mediului, economiei etc, când mintea le stă la un aur mult mai „personalizat„? Ţinută-n stand by ani de zile, pofta de aur e pe cale să-şi descarce scursurile ucigătoare, să condamne la moarte splendori naturale inestimabile, să-ngroape comori ale memoriei după milenii de supravieţuire. Trecut pustiit, viitor otrăvit.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , .

Teatru-n viaţă, viaţa-n teatru (2) Teatru-n viaţă, viaţa-n teatru (3)

85 comentarii Add your own

 • 1. skorpion  |  22 iulie 2011 la 11:54

  salve, nOra,

  gracias,

  se pare ca si cristian preda a pus botul la aurul din apuseni, fiind un sustinator al acestor proiecte….

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  22 iulie 2011 la 11:57

  skorpion, servus 🙂

  Da, la asa „o strălucire” cultural-financiară, nu rezistă nici doctrină, nici patriotism etc 😉

  Apreciază

 • 3. skorpion  |  22 iulie 2011 la 12:02

  oare sint politicieni care rezista acestei tentatii?
  ai citit ceva proteste in acest sens?

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  22 iulie 2011 la 12:07

  Proteste sunt, de ani de zile, sub toate formele. Mi-amintesc că la Astra Fest ( festivalul filmului documentar şi antropologic) tot aici, a rulat non stop câteva zile un film tulburător, cu Rosia Montana, vizionat de participanţi şi spectatori din toată lumea.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  22 iulie 2011 la 12:10

  Skorpion, tristă si semnificativă pentru modul de a gândi al politicienilor autohtoni, e fără doar si poate, politizarea subiectului. Proiectul respectiv n-are treabă cu vreo doctrină, iar chestiunea cu interesul economic si social e o glumă sinistră. E determinat pur şi simplu de lăcomie (cu argumente gârlă, deloc secrete acum) 😦

  Apreciază

 • 6. skorpion  |  22 iulie 2011 la 12:11

  da, nora, asa este…

  dar eu ma refeream la politicieni atit de vocali & agresivi in teme futile si atit de absenti in marile probleme ale Ro.

  exceptiile confirma regula

  Apreciază

 • 7. Maria  |  22 iulie 2011 la 12:30

  Nora, servus! Bine ai revenit! 🙂

  Recunosc că multe din datele articolului îmi erau necunoscute până acum şi de aceea le consider extrem de necesare în actualitate. Am citit destul de puţin pe această temă, excepţie făcând link-ul recomandat, cu privire la atitudinile contradictorii ale Alinei Vălean, în jocul de interese, de lobby şi, evident, de sume considerabile. O să urmăresc subiectul cu mai multă atenţie.

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  22 iulie 2011 la 12:39

  Maria, servus 🙂 Bătălie mare, pe frontul aurului, de vreo treisprezece ani. Acum gold-politicienii si-au unit forţele şi au pornit la atacul decisiv.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  22 iulie 2011 la 12:40

  Borbely, omul potrivit la locul potrivit, nu?

  „Jumatate din populatie nu are acces la apa potabila si canalizare; poluarea e mult mai mare decat media UE; terenuri agricole infestate cu nitrati si deseuri periculoase. Nu e descrierea unei tari bananiere, ci a Romaniei. O evaluare realizata de Banca Mondiala si obtinuta de HotNews.ro arata carente majore in activitatea Ministerului Mediului si agentiilor din domeniu, cu impact direct asupra calitatii vietii. Evaluarea constata ca o resursa majora de bani pentru investitii – fondurile europene – este slab utilizata din cauza ineficientei administrativa. Lipsa personalului calificat, procedurile greoaie, reglementarile neclare, lipsa de coordonare intre agentiile implicate si influenta politica contribuie la situatia critica din domeniu. Iar exemplificarea cea mai elocventa a degringoladei este inexistenta unei comunicari intre sistemele informatice de la centru si cele din teritoriu, dublata de lipsa specialistilor in servere.”

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-9477431-exclusiv-evaluare-dura-bancii-mondiale-ministerul-mediului-angajati-incompetenti-demotivati-sisteme-informatice-care-nu-comunica-intre-ele-influenta-politica-lipsa-strategie.htm

  Apreciază

 • 10. Maria  |  22 iulie 2011 la 12:45

  Da, Nora, uite cum se leagă acum toate. Şi parcă-s chiar mai multe decât se vedeau prin culise la începuturi. Transpartinice, transetnice, trans…..

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  22 iulie 2011 la 13:00

  Maria, Skorpion, cei care se-mpotrivesc duhului otrăvitor al aurului nu-s puţini, dar nu stiu dacă vor putea opri ofensiva „gold-uniunii” de patrioţi 😉

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-9470161-cata-alba-neagra-mai-rabda-rosia-montana.htm

  http://www.financiarul.ro/2011/07/21/presa-straina-protest-de-amploare-impotriva-proiectului-rosia-montana

  Apreciază

 • 13. lastnightmusic  |  22 iulie 2011 la 13:13

  Salut Nora, prieteni
  nu va speriati de saxofon, sunt eu UTS 🙂 (Nu trageti dom Semaca..)

  Am facut un blog inspirat de muzica din gradina in care pun muzica pe care am ascultat-o aseara. si evident oricine vrea
  Muzica din Gradina eu o ascult diminteata la ora 6.30
  Este evident ca voi veni in fiece seara dupa 21 in Gradina sa pun alte piese, caci e destule.

  Apreciază

 • 15. Sare'n Ochi  |  22 iulie 2011 la 14:07

  din pacate, nu ma pot pronunta pe subiectul propus. pe de o parte il cunosc pe sustinatorul proiectului Mihai Gotiu (VoxPublica) si n-am incredere in deontologia lui nici o secunda, de aceeasi parte cunosc situatia mizerabila si fara de perspective a locuitorilor din zona carora le-ar prinde bine si altceva decat impletitul rachitei si cioplitul de ciubere si-l cunosc suficient de bine ca interese nu prea onorabile pe Mircea Toma. sunt convins ca RMGC nu trebuia lasata sa se manifesteze acum 10 ani – cand ar fi fost un jaf – drept pentru care ii felicit pe cei care au reusit sa ridice cotatia statului in aceasta afacere. nu sunt de acord cu distrugerea mediului, dar nici nu sunt de acord cu modul in care se face gargara pentru 13% din productia mondiala de cianuri care sunt folosite in industria extractiva a aurului, dar nu am aflat nimic (unde se duc cand se duc, dupa ce sunt folosite) celelalte 87% (folosite de la industria alimentara, la cea farmaceutica si pana la vopsitul unor tesaturi – inclusiv banalii blugi). apoi il cunosc pe prof. Sandu Diaconescu care face parte dintr-o comisie care sprijina modul in care se dau bani pentru conservarea siturilor arheologice. in el am incredere, in Razvan Theodorescu, colegul lui, nici cat negru sub unghie. asa ca, nu ma pot pronunta de o parte sau de alta.
  va propun in schimb o veste buna: Severin Adrian a dat cu mai-jos-semnatul la DNA:
  http://sareinochi.wordpress.com/2011/07/22/mita-n-are-miros-iar-o-gura-bine-ferecata-nu-pute/

  Apreciază

 • 16. dictaturajustitiei  |  22 iulie 2011 la 14:24

  Sunt puțin derutată. Am semnat cândva împotriva folosirii cianurii, Borbely nu-mi e simpatic dar, pe de altă parte, aș avea încredere și în ce spune SareinOchi.

  Apreciază

 • 17. luminita  |  22 iulie 2011 la 15:10

  Va salut!
  Eu as vrea sa ma lamureasca cineva care se pricepe si stie 😆
  daca tot avem zacamintele acestea de aur si argint,
  si daca tot vor unii sa se inceapa exploatatia , adica extragerea lor din maruntaiele Apusenilor,
  (cu cianuri sau prin alte metode , nu asta face obiectul interpelarii mele )
  ce se va intampla apoi cu aurul si argintul obtinut ?
  Compania care efectueaza procedurile va lua aurul acasa si va plati statului roman contravaloarea lui?
  Ca daca da, atunci nu mai bine l-am exploata noi, statul roman adicatelea, si l-am depozita frumusel sub forma de lingouri la Banca Nationala, marindu-ne considerabil rezerva ????

  Deci intrebarea mea este cine va lua aurul obtinut din exploatarea de la Rosia Montana?

  (las deocamdata la o parte considerentele ecologice cu privire la cianuri)

  Apreciază

 • 18. dictaturajustitiei  |  22 iulie 2011 la 16:04

  @Bună ziua, la toată lumea !

  Lăsându-mă purtată de propriile gânduri și nedumeriri mai devreme am uitat.

  Abia acum am realizat.

  Apreciază

 • 19. skorpion  |  22 iulie 2011 la 16:37

  despre coruptia din invatamintul romanesc in The Economist.

  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/07/corruption-romania

  Apreciază

 • 20. noradamian  |  22 iulie 2011 la 16:38

  Ziua bună, din nou 🙂

  TDS, felicitări, se vede un blog fain de tot, să-ţi trăiască si să ne trăiască. Ne îmbogăţim… 🙂

  Apreciază

 • 21. skorpion  |  22 iulie 2011 la 16:39

  @uminita,

  aurul & argintul vor fi „luate” de cei care exploateaza acele mine,
  probabil ca statul va primi niste redevente nesemnificative.

  pe undeva seamana cu subsolurile facute cadou austriecilor de la Petrom

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  22 iulie 2011 la 16:43

  Creangă, evident subiectul va fi folosit în bătălia politică, mulţi dintre „apărătorii” ţării şi naturii ei, având , de fapt, alte motive.

  Totusi, mai important decât orice ar fi ca vânătorii de aur de orice naţie si etnie, să fie opriţi… Pe termen lung, nimic bun pentru această ţară, deja pârjolită… 😉

  Apreciază

 • 23. noradamian  |  22 iulie 2011 la 16:46

  Sare-n ochi, Dj, pentru indivizii menţionaţi , ca si voi, n-am nici un pic de apreciere. Nici în motivele lor reale, pentru care au sărit la luptă. Problema e situaţia, nu politizarea ei. Nu gold-politicienii, nici fripturiştii media, nici cei pe care mai degrabă îi mână-n luptă oarece avantaje oengist-politice. Dar e o realitate faptul că, de 13 ani, degradarea zonei, sărăcirea ei, coruperea autorităţilor locale dar si a oamenilor locului, mai ales a celor săraci, lipsa premeditată de investiţii menită să „strângă surubul” a însemnat modul în care RMGC a pregătit cu tenacitate, acţiunea, având desigur , suportul unor garanţii politice în formă continuată…

  Apreciază

 • 24. noradamian  |  22 iulie 2011 la 16:49

  Luminiţa, după ultima strigare câştigul statului român ar fi crescut „substanţial” la aproape 19 %….

  Sare-n ochi, o-ncheiere pe deplin meritată de sinistrul personaj, emblemă politică de înalt rang uselist

  Skorpion, efectul corupţiei e degradare si sărăcie. În învăţământ, mai mult decât în alte domenii, se poate măsura, oarecum, în procentele picaţilor. Mai bine zis in diferenţa dintre promovabilitatea acestui bac & titularizare, faţă de cele din toţi anii trecuţi. Era de asteptat să devenim „celebri” si la acest capitol 😦

  Apreciază

 • 25. Creanga  |  22 iulie 2011 la 16:51

  Lumi,
  Eu am studiat problema acum un an. Statul nu are bani sa sape, acorda altora dreptul de a sapa, la urma s-ar alege cu cateva sute de milioane. Cei ce investesc normal ca o sa cheltuiasca ceva bani pentru a da de aur, la urma trebuind sa renatureze locul. Cum Romania e o tara corupta foarte probabil ca o sa ramana potopul dupa, firma prefarand sa cheltuiasca cateva milioane cu spagile decat sute sau miliarde. Eu cred ca nu trebuie sapat, nu pentru ca statul ar obtine doar cateva sute de milioane ci pentru ca Rosia Montana nu este de vanzare.punct. Zona a fost intentionat saracita pentru a putea exploata aurul, munti mutati din loc, cum va arata zona dupa? Eu anul trecut o faceam pe Gica Contra, doar ca sa aflu de ce anume nu trebuie sapat, scurt, istoria si locul nu este de vanzare, iar punct.

  Apreciază

 • 26. Creanga  |  22 iulie 2011 la 16:54

  Nora,
  E bine ca societatea civila protesteaza, mitingul a fost impotriva deciziei ministrului, nu a etniei din care face parte.
  IT Morar plimba prin Noua Zeelanda, soata lui Crin facea lobby, pamant cumparat, spagi cu duiumul, sa ramana investitorii cu paguba?

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  22 iulie 2011 la 16:57

  Creangă, absolut de acord. Acţiune e necesară.

  http://www.napocanews.ro/2010/02/vestigii-romane-si-turism-nu-cianura-la-rosia-montana.html

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  22 iulie 2011 la 17:10

  Creangă, da… 🙄

  uite si un nene maghiar care vede lucrurile altfel decât cuplul Borbely-Kelemen :

  http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/VIDEO_Magor_Csibi-_-Exploatarea_cu_orice_pret_nu_duce_la_nimic_bun_0_450555456.html

  Apreciază

 • 30. noradamian  |  22 iulie 2011 la 17:13

  Iar dincolo de luptele politice, mai există si chestiuni de minimă responsabilititate civică şi umană care trebuie să primeze:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/Cianurile_vor_sta_pe_teren_miscator_0_520148543.html

  Apreciază

 • 31. skorpion  |  22 iulie 2011 la 17:35

  unde vezi, tu, nora, minima responsabilitate civica si umana la lacustele astea care de 21 de ani au mincat, au ros toate frunzele?!!

  lacustele astea isi urmaresc doar propriul lor interes, lacomia fara margini, nu au pic de orgoliu sa lase in urma lor ceva notabil, coloana vertebrala frinta de decenii la rind, urmeaza si tinerii fiind din acelasi aluat iliescian, chiar daca sint in „partide politice” diferite, exemple ca sova, ponta, banicioiu, ridzi, etc etc….

  oare exista posibilitatea sa ne revenim?

  ar fi existat biciul UE care cit de cit a virat Ro intr-o directie buna, dar inca nu am atins scopul final…

  daca pica/se destrama UE, daca ajungem din nou de izbeliste sau sub alta umbrela…vai si amar de oamenii onesti

  Apreciază

 • 32. lastnightmusic  |  22 iulie 2011 la 19:24

  Pe google.ro o sculptura mobila a lui Alexander Calder (113 ani de la nastere) poate fi miscata cu mouse-ul 🙂

  Apreciază

 • 33. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:01

  Bună seara!

  Al Di Meola 22 iulie 1954

  Apreciază

 • 34. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:03

  Apreciază

 • 35. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:04

  Apreciază

 • 36. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:05

  Apreciază

 • 37. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:06

  Apreciază

 • 38. Fini  |  22 iulie 2011 la 21:08

  Vă doresc o seară plăcută.

  Apreciază

 • 39. lastnightmusic  |  22 iulie 2011 la 21:12

  Salut 🙂
  dupa Al
  Chet Baker – Let’s Get Lost Se vede ca a fost influentat de Jobim si bossanova

  piesa pe care am pus-o ieri aici – „Prea usor ma indragostesc” imi staruie in minte cind ma gindesc la Chet Baker

  Apreciază

 • 40. lastnightmusic  |  22 iulie 2011 la 21:13

  Chet Baker – Stella by Starlight Chet Baker Live In Tokyo – disk 1:track 1 1987

  Apreciază

 • 42. noradamian  |  22 iulie 2011 la 21:34

  Seara bună 🙂

  skorpion 31, sunt convinsă că multora UE le stă-n coaste 😦

  Apreciază

 • 43. noradamian  |  22 iulie 2011 la 21:38

  Fini, Tds, multzam de muzici, excelentă alegere. Încă mai am de ascultat…
  🙂

  Apreciază

 • 44. noradamian  |  22 iulie 2011 la 21:41

  Fini, am citit între timp si tulburătoarele poezii ale lui Mircea Ivănescu postate de tine, ieri.

  Stiai, cumva, că Mircea Ivănescu a murit chiar ieri?

  Eu am aflat abia în seara asta 😦

  Apreciază

 • 45. luminita  |  22 iulie 2011 la 21:41

  Buna seara, prieteni!
  si multumesc pentru raspunsuri.
  Pai daca statul roman se alege doar cu praful de pe toba din afacerea Rosia Montana iar aurul va lua calea strainatatii ,
  mie mi se par inutile discutiile despre poluarea cu cianuri a zonei.
  Pur si simplu statul nu are voie sa incheie afaceri proaste, din care sa iasa in pierdere si punct.
  Nici nu mai aveau rost atatea discutii despre ecologie si alte chestiuni de protectia mediului pentru ca afacerea nu trebuia parafata fiind din start neprofitabila.
  Daca statul ar fi exploatat in beneficiul propriu zacamintele, intentionand depozitarea catorva tone bune de lingouri in rezerva nationala , atunci da, aveau rost discutiile despre cianuri , poluare, mediu.
  Asa insa trebuie spus doar STOP si gata.

  Apreciază

 • 46. Fini  |  23 iulie 2011 la 00:13

  Vara asta e cam besmetică pentru mine, nu prea dispun de timpul meu şi mă trezesc că intru în Grădină abia în puterea nopţii, când e linişte , numai bine de citit şi ascultat.

  Apreciază

 • 47. Fini  |  23 iulie 2011 la 00:25

  Nora, 🙂
  @ 44

  nu întâmplător am adus poeziile; ştiam.
  Poezia asta trebuie „ascultată” şi recitită.

  Apreciază

 • 48. skorpion  |  23 iulie 2011 la 00:33

  mare tragedie la Oslo si pe insula cu tabara de tineret..
  ce de nebuni pe lumea asta..

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-70730-5.html

  Apreciază

 • 49. Fini  |  23 iulie 2011 la 00:43

  UTS,

  @ 13

  „Am facut un blog inspirat de muzica din gradina”, să înţeleg că ai un blog cu muzici? Lasă un link, că nu ştiu unde să te caut, sunt curioasă.

  Mulţumesc pentru Modi. Frumoasă surpriză. 🙂

  Bine că ai atras atenţia despre Alexander Calder. M-am jucat rotind cu mouse-ul imaginea.

  Apreciază

 • 50. Fini  |  23 iulie 2011 la 00:53

  Pentru că UTS a amintit de Tom Jobim vă doresc „Noapte bună!” şi un week-end fain.

  Apreciază

 • 51. skorpion  |  23 iulie 2011 la 01:53

  articol dezolant de-a dreptul

  http://www.presseurop.eu/ro/content/article/791031-uniunea-monetara-o-bomba-cu-intarziere-europeana

  Apreciază

 • 52. Creanga  |  23 iulie 2011 la 12:25

  Ziua buna!
  Lumi,
  Stop trebuie spus inainte de a afla cat are de castigat statul, istoria nu este de vanzare. Daca unui nene i se ofera 2 milioane sa isi vanda nevasta nu spune numai atat, spune doar : nu este de vanzare. Parerea mea.

  Apreciază

 • 53. theo  |  23 iulie 2011 la 14:47

  AR TREBUII SÄ NU MAI FIE SCRISÄ; ISTORIA ROMANIEI; DE CÄLÄII EI, deKGB, de unul ca iliescu si gasca.

  Apreciază

 • 54. emily  |  23 iulie 2011 la 18:09

  buna ziua tuturor 🙂 de tradatori si ticalosi nu ducem lipsa in vremurile acestea parca apocaliptice 😉 ar trebui sa (re)punem in constitutie ca este interzisa instrainarea /privatizarea resurselor naturale si a obiectivelor economice sau culturale de interes national…aurul este al romanilor si ei au stiut si inca mai sunt in stare sa si-l exploateze singuri in beneficiu 100% NATIONAL….unde este premierul in toata aceasta mizerie…politica vadit antinationala 😯

  Apreciază

 • 55. clemycali  |  23 iulie 2011 la 18:51

  Buna seara, buna seara.
  Situatia de la Rosia Montana m-a contrariat intotdeauna si asta ptr ca problema este delicata: categoric mediul inconjurator trebuie aparat, nu trebuie sa lasam tot soiul de personaje dubioase sa faca in Romania ce nu au voie sa faca in tarile de origine dar in acelasi timp oamenii din zona traiesc in saracie si trebuiesc gasite investitii menite sa ii puna la lucru. Controversa asta dureaza de ani buni. Chiar si inainte de a pleca din tara, acum peste sase ani, discutiile se invarteau in aceeasi parametrii si nu s-a avansat inca in nici o directie.

  Apreciază

 • 56. emily  |  23 iulie 2011 la 19:46

  @clemy 🙂 ce sa ne tot invartim in jurul cozii…oamenii din acea zona traiesc cum stiu sa se gospodareasca….stramosii lor au trait si fara aur si mina….au piatra de riu…au lemn…au pasuni..au paduri…au natura superba…sa-si construiasca case,sa-si pietruiasca drumurile,,sa-si creasca animale,,sa-si faca incaltari si imbracaminte artizanal,,sa creasca copii frumosi,sa invete sa traiasca simplu si curat…sa-si aleaga primari cinstiti si priceputi care sa fie interesati sa foloseasca fonduri europene pentru canalizare,scoli,dispensare,sa faca turism rural….nu sa se lase prostiti si cumparati pe doi lei de toti excrocii….sa ia exemplu de la dacul liber numit Daniel Lese..il pot gasi intr-un sat superb din Maramures…taranii nostri au multe de invatat de la acest om extraordinar….sau de la taranii din Curtici care nu s-au repezit sa distruga cooperativa agricola numai pentru ca era ,,ceausista,,…au ramas uniti si astazi sunt o mare si prospera ferma agricola integrata…functionand la standarde europene….mai trebuie sa-si foloseasca si mintea nu numai …stomacul…sa invete de la cei mai harnici si mai responsabili…

  Apreciază

 • 57. emily  |  23 iulie 2011 la 19:53

  PS. asi vrea sa vad in Ro cat mai multi candidati la primarie cu un asemenea discurs si solutii/program 🙂

  Apreciază

 • 58. emily  |  23 iulie 2011 la 20:08

  PPS. pentru cei care nu stiu cine este Daniel Lese,precizez ca este un Roman Talentat care traieste intr-un sat de munte unde si-a construit CU MANA LUI toata gospodaria de la gardul care imprejmuieste curtea,casa in care locuieste cu sotia si copii,mobila din casa,oalele si tacamurile din bucatarie,cuptorul de paine din curte,,,moara de piatra,, cu care-si macina graul si porumbul,incaltarile si hainele….absolut tot ce are nevoie pentru o viata sanatoasa si indestulata pentru el si familia lui…un om muncitor,talentat si…credincios…este un artist talentat (ceramist) in timpul liber…cu expozitii si premii luate in lumea larga…dar care spune ca pentru el si familia lui banii sunt doar niste hartii de care nu are neaparata nevoie 🙂 de altfel cu banii pe care ii castiga cumpara case vechi maramuresene si le restaureaza ca sa se pastreze zestrea culturala a satului romanesc din zona…mai avem Romani…modele de la care putem invata cu totii…

  Apreciază

 • 59. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:00

  Bună seara !

  IULIE
  de Otilia Cazimir

  De după dealuri arse şi trudite,

  Înalţă creste albe nori de plumb.
  S-adună-n iarbă umbre încâlcite
  Şi, aspru, geme vântul prin porumb.

  Câmpia de paragină şi scrum
  Întinde braţe lungi de colb în drum,
  Apoi îşi strânge sufletu-n păduri,
  Căscând în râpi dogoritoare guri…

  Dar norii sterpi coboară-n depărtare,
  Şi-abia vibrează dincolo de zare
  Un tunet lung, cu prabuşiri de stâncă…
  Iar soarele s-arată alb şi mat,

  Şi-ntâia rază de lumină pare
  Un fulger mort, ce rătăceşte încă
  Pe câmpul prăfuit şi resemnat.

  Apreciază

 • 60. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:03

  Apreciază

 • 61. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:04

  Apreciază

 • 62. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:07

  Apreciază

 • 63. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:11

  Violin: Samvel Yervinyan [Armenia];
  Violin: Sayaka Katsuki [Japan];
  Harp: Victor Espinola [Paraguay];
  Trumpet: Ramon Flores [Mexico]

  Apreciază

 • 64. clemycali  |  23 iulie 2011 la 21:16

  @emily, iti dau dreptate. Asa e. Oamenii ar trebui sa reinvete sa se gospodareasca.
  @fini, multumesc ptr poezia Otiliei Cazimir. Mi-a mers la inima. Ca si muzica postata de tine.

  Apreciază

 • 65. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:27

  Mă bucur, Clemy. 🙂

  Apreciază

 • 66. Fini  |  23 iulie 2011 la 21:31

  Vă doresc o seară frumoasă

  Trio Jacques Loussier (1997)
  Jacques Loussier, piano
  Vincent Charbonnier, contrebasse
  André Arpino, percussions

  Ah che pur troppo i Suo timor Son veri
  Tuona e fulmina il Ciel e grandioso
  Tronca il capo alle Spiche e a’ grani alteri.

  Ah, ses craintes n’étaient que trop vraies,
  Le ciel tonne et fulmine et la grêle
  Coupe les têtes des épis et des tiges.

  Apreciază

 • 67. lastnightmusic  |  23 iulie 2011 la 21:39

  Salut 🙂
  Cine au fost Stein-ii ?

  http://www.sfmoma.org/explore/multimedia/videos/430?autoplay=true

  Orice mare barbat a fost un pic si homosexual – Gertude Stein
  Voi sunteti generatia pierduta…..

  Apreciază

 • 68. lastnightmusic  |  23 iulie 2011 la 21:45

  Pursuance is the third track on John Coltrane’s epic album „A Love Supreme”

  In Freddie Freeloader acolo unde un muzician obisnuit vede 2 note Trane a cintat 137 🙂

  Apreciază

 • 69. noradamian  |  23 iulie 2011 la 22:22

  Seara bună, prieteni 🙂
  Skorpion, vesti îngrijorătoare dinspre Europa: si de la vest si de la nord 🙄
  Creangă, în plus bănuţii ăia se duc cum au venit si si nenea rămâne si fără casă, si fără nevastă si fără onoare 😉
  Theo, istoria n-o scrie ilici kgb & clica lui. Chiar dac-ar publica o bibliotecă-ntreagă

  Apreciază

 • 70. noradamian  |  23 iulie 2011 la 22:31

  Emily, frumoase, tonice comentarii 🙂 Gospodăriile moţilor, acelea care au supravieţuit, sunt mici oaze de civilizaţie rurală. Regiunea a fost neglijată, însă, si sărăcită cu bună stiinţă, pentru ca oamenii să devină dependenti de noii cuceritori. O tehnică cunoscută la care, din păcate subscriu si bravi politicieni cu vederi „pragmatice”, plini de „grijă” pentru ţară 😉
  …Nu stiam de maramureseanul Daniel Lese, stiu doar că sunt multe lucruri si multi localnici de acolo care se disting prin calităţi neobisnuite si talente excepţionale. Mă bucur că ni l-ai făcut cunoscut 🙂

  Apreciază

 • 71. noradamian  |  23 iulie 2011 la 22:35

  Fini, puternică, aspră si impresionantă poezia Otiliei Cazimir
  şi fiecare din cele cinci piese muzicale e o bijuterie! Se potrivesc si cu vremea furtunoasă. Furtuna în muzică, insă, e încântătoare Danke 🙂

  Clemy, personaje dubioase cunoscute ca atare-n lume! De altfel pionierul tunului de la „Rosia Montana”, amicul lui berceanu, aventurierul Frank Timis, înhăitat acum cu Tender, achiziţionează ţări africane, sărmane si corupte, cu resurse cu tot…

  Tds, intervenţii muzicale de excepţie, cum ne-ai obisnuit. Interesant filmuleţul cu avangarda pariziană, impresionisti! Multzam! Am văzut si secvenţa din Mic dejun la Tiffany, la tine pe blog: superbă 🙂 Fără-ndoială „Moon River” are o mare importanţă in atracţia filmului 🙂

  Apreciază

 • 72. luminita  |  23 iulie 2011 la 23:19

  Mi-am promis deja mie insami ca maine dimineata voi deschide fereastra catre voi intrand in noul blog al tanarului nostru imberb de stanga.
  As putea-o face acum, dar aman senzatia pentru mai incolo.
  Noapte buna, dragilor!

  Apreciază

 • 73. Maria  |  23 iulie 2011 la 23:30

  Bună seara! 🙂

  Aş scrie atât de multe despre toate frumuseţile ce le găsesc aici, Nora. Cu siguranţă voi asculta frumuseţile muzicale propuse. Doar o menţiune despre Moon River. 🙂 Tocmai am preluat-o de la tine pe facebook, unde am găsit-o în seara aceasta. Nu de alta, dar e una din bijuteriile pe care de mult le-am pus la păstrare în cutiuţa mea muzicală. 🙂 E frumos că o apreciază şi prietenii noştri.

  Apreciază

 • 75. theo  |  24 iulie 2011 la 10:40

  povestea cu „rosia montanä” se pare este ” f. adancä”

  sotzia lui crinolin, angajata lui patriciu, face lobii peste tot,

  ii trebuiesc cateva milioane pt. campania lui aiurilä, soros

  este si el interesat, desigur si cei numitzi de voi.

  Apreciază

 • 76. theo  |  24 iulie 2011 la 10:41

  scuze,

  bunä dimineatza.!

  E UNA INTUNECATÄ SI PLOIOASÄ:

  Apreciază

 • 77. Creanga  |  24 iulie 2011 la 10:49

  Buna dimineata!

  Apreciază

 • 78. noradamian  |  24 iulie 2011 la 11:14

  Ziua bună, lumi, fini, clemy, maria, skorpion, theo, crengă
  prieteni 🙂

  Parc-a dat soarele, să sperăm că nu se răzgândeşte.

  Maria, River Moon a mai fost în grădină, acum e degăsit împreună cu fel de fel de surprize în „lastnightmusic” -tds

  Apreciază

 • 79. noradamian  |  24 iulie 2011 la 11:15

  theo, fiecare dezvăluire urâtă cu referire la diversi indivizi duce la mulţi alţii. O rezervaţie de caracatiţe care a crescut în voie până nu de mult. Şi încă mai creşte, dar mai cu fereală 😉

  Apreciază

 • 80. noradamian  |  24 iulie 2011 la 11:24

  creangă, bine c-ai observat!! 🙂

  Multumesc

  Apreciază

 • 81. Maria  |  24 iulie 2011 la 11:33

  Bună ziua!

  Nora, probabil că eu nu eram încă în Grădină pe atunci.
  În schimb, azi noapte am ascultat toate frumuseţile muzicale aduse aici în seara trecută. 🙂

  Apreciază

 • 82. noradamian  |  24 iulie 2011 la 11:39

  Maria, servus, da, minunate piese 🙂

  Azi se-ncheie „Artghotica”. Nu stiu ce va fi în weekend-ul următor, dacă e ceva interesant te anunţ 🙂

  Apreciază

 • 83. Maria  |  24 iulie 2011 la 12:11

  Mulţumesc, Nora! 🙂

  În Sibiu se întâmplă mereu ceva extraordinar. E inima lumii. 🙂

  Apreciază

 • 84. noradamian  |  24 iulie 2011 la 14:22

  Da, Maria, există un spirit special aici…
  🙂

  Apreciază

 • 85. noradamian  |  24 iulie 2011 la 14:22

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 934.246 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 1.454 de urmăritori

Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 934.246 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: