„Resurrection du nazisme”

25 iulie 2011 at 14:55 32 comentarii

Nisa, Suedia (Goteborg), Verona, Bologna, Roma, Alemagne (castel Schwerin), Hongrie (record oficial, cu 47 parlamentari neofascişti în 2010 în parlamentul de la Budapesta), sunt doar câteva locuri de pe o hartă a nazismului european despre care habar n-aveam. M-a minunat prezenţa Suediei într-o asemenea ambianţă. Oameni blânzi, prietenoşi, păduri netulburate de drujbe, lacuri albastre, curate ca cerul… În luna mai a anului 2000 un caz avea să tulbure teribil opinia publică suedeză: un musulman îşi ucisese fiica fiindcă se-ncurcase cu un localnic… Un caz extrem de mediatizat, în toate ziarele, zile la rând, seară de seară pe ecranul televizoarelor din orice loc, din instituţii, din camerele de hotel din Karlstadt şi Goteborg, de peste tot pe unde fusesem. Abominabilă crimă, generată de o intoleranţă extremă specifică unei culturi care le era străină. Aşa ceva nu se mai pomenise acolo, era de neconceput. Despre intoleranţele de la celălalt capăt, am aflat, însă, abia în vara trecută, dintr-un film, „Resurrection du nazisme„, prezentat pe un canal TV francez. Discursurile ţepene despre „determinismul rasial natural” păreau ieşite direct din groapa cu fantome ale istoriei de acum aproape un veac. Mulţi de acolo păreau nişte mumii, alţii ceva mai verzi, printre ei, şi destui tineri. Dacă în adunarea de la Nisa, de pildă, dominau personaje vârstnice, în gărzile de la Budapesta, majoritatea se vedeau a fi de vârsta norvegianului şi chiar mai tineri. Împănate cu scursuri ideologice şi fantasme ale gloriei morbide de altă dată, agitând steagul purităţii rasiale, ideile lor nu păreau mai umane decât cele ale muslimului care, atunci, zguduise tărâmul atât de paşnic al civilizaţiei nordice.

Cu accente specifice, extremismele autohtone stârnesc, deocamdată, silă şi dispreţ. Între arderea manechinelor în faţa guvernului de către revoluţionarii sindicali ai lui Ponta, în toamnă, şi spânzurarea păpuşii reprezentându-l pe Avram Iancu de către extremistul maghiar Csibi Barna, în luna martie în Miercurea Ciuc, nu-i nici o diferenţă ca mod, bolnav, de manifestare. Lui Csibi nu i-a ajuns, se vede, acum vinde tricouri inscipţionate cu „Ţinutul secuiesc nu e România„, hărţi, însemne, simboluri interzise, provocatoare, în sprijinul programului de luptă al participanţilor de la Balvanios, susţinuţi de extrema maghiară de la Budapesta. Se crede, ca şi Breivik, probabil, un erou al “mişcării de rezistenţă” condusă de cavalerul cruciat, Tokes. Discursuri ţepene părând ieşite direct din groapa cu fantome ale istoriei de acum aproape un veac. …„Putine am realizat” se plânge Tokes, daca punem in balanta realizarile predecesorilor nostri precum Horthy Miklos, Bethlen Gábor„…
Multiculturalismul transilvan există în mod natural, de veacuri. A supravieţuit multor furtuni, a trecut peste horthism, peste Tg-Mureş martie ’90, ca acum să ajungă între udemerismul corupt ca mai tot politicianismul autohton şi tokesismul revanşard. Dacă psihopatia politicianistă naşte extremism, dacă până şi antidotul toleranței creștine e transformat de astfel de indivizi în otrava urii, e greu să mai speri într-o legislaţie europeană adecvată mersului primejdios al lucrurilor.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Teatru-n viaţă, viaţa-n teatru (3) Mergând pe fir de acasă de la domnul Nobel…

32 comentarii Add your own

 • 1. dictaturajustitiei  |  25 iulie 2011 la 15:07

  Bună !

  A venit la țanc articolul tău. Bun , ca de fiecare dată. Cred că toți suntem cutremurați de ceea ce s-a întâmplat în Norvegia. Nu știu ce zice legislația europeană dar cred că acești dezaxați ar trebui închiși în ospicii.

  Ce nu ai amintit, cred că ți-a fost și ție jenă, imaginea pensionarilor români care simulau sexul cu niște manechine. Acei oameni meritau închiși pentru manifestări obscene în public. Nu cred, că s-au luat măsuri punitive.

  Mie nu îmi prea vine să zâmbesc la ce fac ai noștri bravi naționaliști.
  Să nu uităm că și noi am avut legionari, am avut Garda de Fier.

  Apreciază

 • 2. filadel  |  25 iulie 2011 la 15:08

  Salutare!

  Nu mi-a venit sa cred cind am citit ca Tokes il considera pe Horthy un realizator. Mare realizator intr-adevar. Tokes e dus cu pluta dar probabil ca exista indivizi care i se uita in gura.

  Daca ar fi singur n-ar fi nici un bai. Dupa cum se vede insa extremismul de acest tip este in crestere. Pare ca rabdarea occidentalilor a cam ajuns la final – o veste proasta pentru toata lumea.

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  25 iulie 2011 la 15:20

  Ziua bună, prieteni 🙂
  Dj, n-am văzut scena cu pricina!!
  Oricum violenţa si sexul se potrivesc în reţeta barbariei promovată de asemenea personaje 😉

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  25 iulie 2011 la 15:27

  Filadel, straniu e că are atâţia prozeliţi. Că au un program si că sunt susţinuţi si din interior si de la Budapesta. Că Jobbick a devenit un nume de temut şi că mărsăluiesc în continuare spre prăpastia istoriei în care ar vrea să ne tragă după ei, români si unguri, deopotrivă. Asta rezultă din tot ce spun ( ameninţări făţise dintr-o parte) si ce fac ( corupţie si hotie din cealaltă) destui dintre politicienii lor, când prieteni, când dusmani. Nu numai că îl elogiază pe Horthy, dar lansează, fără reţinere, ideea că trebuie s-ajungă să facă si ei, ce a făcut „eroul” lor. El şi alţii ca el.

  Apreciază

 • 5. Maria  |  25 iulie 2011 la 15:30

  Bună ziua vă spun din nou!

  Nora, acest articol este un semnal de alarmă lucid şi fără echivoc. În consens cu ceea ce afirmă Filadel mai sus, îndrăznesc să confirm acum un aspect: Tokes este, într-adevăr, dus cu pluta şi destul de mulţi ştiu deja acest lucru prin părţile noastre. I-am urmărit discursul şi în direct, m-am crucit de câteva ori bine de tot, apoi l-am reluat prin lectură de pe Hotnews. Se vede că nu sunt toate în ordine pe acolo. Pe Hunor l-a botezat Marko, iar despre Slovacia a spus o imensă minciună, insinuând că acolo s-ar fi făcut reforma administrativă aşa cum o înţelege el. Nu-i adevărat. În Slovacia sunt complet interzise prin lege afirmaţiile de genul celor care s-au făcut auzite la Tuşnad. Nici măcar oficialii maghiari sau demnitarii nu au permis să intre în Slovacia şi să arunce în toate direcţiile cu aluzii la separatism ori care să aducă atingere statului slovac şi integrităţii sale teritoriale, în orice fel. Sunt ridicaţi urgent şi aruncaţi peste graniţă.
  Despre Tokes mă opresc aici. Dacă aş spune toată povestea adevărată, v-ar sta mintea-n loc. Afirmaţiile lui sunt din zona politicianismului de cea mai joasă factură, delir verbal. Mai trist e că a ajuns în PE.
  Cel mai periculos este discursul extremist, menit să înfierbânte spiritele localnicilor din secuime pentru multă vreme de acum înainte.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  25 iulie 2011 la 15:39

  Maria, sper ca să sune alarma si la nivelul decidenţilor. Nu numai că Tokes &comp au luat-o razna rău de tot, dar în atmosfera tulbure de acum, din Europa, care potenţează asemenea comportamente pregătitoare de lucruri rele, nu e deloc de trecut cu vederea ce spun si ce fac asemenea indivizi infierbântaţi.

  Apreciază

 • 7. Sare'n Ochi  |  25 iulie 2011 la 15:52

  prea binele, fara supraveghere duce la dementa cand pare ca se sfarseste. culmea ca si inversul retetei se poate aplica: multa foame (mai ales spirituala) se poate umple cu multa ura.
  cel mai simplu se ucide din dragoste.
  off-topic (si nu prea, ca este vorba tot despre patologie): http://sareinochi.wordpress.com/2011/07/25/cristian-tudor-popescu-baiatu%E2%80%99-cu-definitivatu%E2%80%99n-jurnalism-insulta-cateva-milioane-de-romani/

  Apreciază

 • 8. filadel  |  25 iulie 2011 la 16:00

  Salutari Maria! 🙂

  Io vreau sa-mi stea mintea-n loc iar daca tu nu vrei pot completa eu in stil conspirationist.

  Este o tactica veche, bolsevica, de arsenal, aplicata si in acest moment de aceiasi dintotdeauna: cind Romania nu este pe linie se apasa pe pedala nerespectarii drepturilor minoritatilor maghiare ceea ce pune sub presiune chestiunea integritatii teritoriale a tarii. Asta inseamna invariabil ca simultan se produc evenimente importante pe care sintem invitati sa le ignoram fiindca sint mai putin batatoare la ochi. Inca nu m-am prins care sint acelea.

  Apreciază

 • 9. Maria  |  25 iulie 2011 la 16:09

  Da, Nora, e nevoie de o trezire la realitate. Cred că Europa abia acum înţelege cu ce se confruntă, însă diagnosticul pare că se caută încă. Şi din articolul lui Mircea Mihăieş eu am priceput cp reiese cam acelaşi lucru. Că nu trebuie căutate cauzele într-o terminologie confuză, aiuritoare şi neadecvată, ci e timpul să se pună degetul pe rană. Mai trist că numai tragediile în care pier oameni nevinovaţi mai scot Europa din letargie.

  Apreciază

 • 10. Maria  |  25 iulie 2011 la 16:14

  Filadel, salutări! 🙂

  Completează tu în stil conspiraţionist. 🙂 Eu nu mai adaug decât o întrebare. Ce-ai spune dacă io ţi-aş spune că nu m-aş mira ca foarte curând să-l vedem pe Vadim prin studiouri cu chibriturile într-o mână şi cu paiele discursului extremist în cealaltă?!

  Cu tactica de inspiraţie bolşevică ai dreptate. Au aplicat-o şi Stalin şi ai lui, apoi au preluat-o la noi comuniştii abia ajunşi la putere, a experimentat-o postdecembrist şi Iliescu. Important e să ne uităm în toate părţile.

  Apreciază

 • 11. clemycali  |  25 iulie 2011 la 19:59

  Buna seara, buna seara.
  Excelenta analiza. Intr-adevar, exista o mare diferenta intre multicularismul transilvan nascut dintr-o convietuire pasnica a trei nationalitati sute de ani si multicularismul fortat si fals pe care il promoveaza UE. Inca o diferenta: multicularismul ardelean s-a manifestat la nivelul paturilor sociale oropsite de marii baroni unguri asupra carora s-a revarsat furia romanilor, sasilor si a ungurilor de rand in repetate randuri.

  Apreciază

 • 12. Turnofftheglory  |  25 iulie 2011 la 20:06

  Nora, lui Tokes ii poti administra cel mai bun tratament posibil, ignorarea.
  Se adreseaza unor unguri de varsta a treia si la niste tinerei zanatici ce isi revin instant cand inteleg ce inseamna sa intelegi doar limba maghiara, cand engleza nu e suficienta astazi.
  Realitatea este impotriva maghiarilor. Sunt o natiune muribunda astzi, cu spor natural negativ mai accentuat decat cel romanesc, cu o cultura extrem de diferita de cea latina, slava sau germanica. In plus numai pot maghiariza pe nimeni. Apoi economic Ungaria sta rau, nu catastrofic dar rau.
  Cand il privesti pe Csibi Barna, vezi zaluzii ce i-am cunoscut si eu in Transilvania, in special la Cluj. Sunt frustratii in lipsa de counterstrike si tinerii ce nu au descoperit Busuioaca de Bohotin. In Transilvania e o vorba, ca sa fii om trebuie sa stii si ungureste si nemteste si tiganeste si romaneste.
  Cat despre norvegianul si al sau abator infiorator, situatia e mult mai complexa aparent. Un nebun ce crede ca loveste in islamisti ucigandu-si concetatenii arieni e nu numai zanatic ci foarte probabil psihopat.
  De unde se naste insa aceasta ura, care e samanta denaturarii? Un exemplu e Oslo, asediat de emigranti musulmani ce dorm in parcuri, cersesc si in general nu au nici o legatura cu micul popor scandinav. A trai in capitala, in special la periferie nu e o fericire. In plus statul norvegian e gata sa ajute un somalez cu diverse, casa, ajutor financiar, scoala, consiliere, insa daca eu roman vreau sa imi caut de munca acolo voi primi bete in roate. Trebuie sa imi aduc o avere in spate pentru a ma muta in Norvegia. Chestiile astea se vad. Cat dureaza pana apar si reactiile? Putin. La doua zile un austriac casapea niste romanasi de-ai nostri.
  Acasa o beizadea facea pe roninul. Norvegianul insa a hotarat sa faca de ras Al Quaeda asa cum zicea Spartakus. Rezultatul? Discursul conservator, de dreapta, antiislamic, a fost trimis la cos prin fapta unui descreierat.

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  25 iulie 2011 la 20:47

  Seara bună 🙂
  Clemy, dacă acest tip de convieţuire a trecut atâtea veacuri cu bune si rele, cărora le-a făcut faţă, va rezista si de-aci-nainte.

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  25 iulie 2011 la 20:53

  Tog, asa e, psihopatul norvegian a interpretat înfiorător o partitură a crimei scrisă, parcă, de un întreg comando terorist.
  Eu am incercat să extind subiectul la punctele bolnave de nazism- antirasism, xenofobie, din ce în ce mai agresive, pornind de la similitudini de discurs cu ale asasinului breivik. Manifestări „democratice” care, în coliziune cu emigranţii tot mai numerosi si mai problematici, sunt o problemă serioasă de tot în Europa zilei. Jobbick nu e numai un reper extremist de forţă pe harta asta, joacă ( sau incearcă să joace) un rol important si in actuala politică Ungariei. O politică naţionalistă altfel prost văzută în mediile civilizate europene, frânată de problemele pe care si le fac singuri. Iar asta-i inebuneste de tot.

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  25 iulie 2011 la 20:55

  Să fiu sinceră, îmi trecuse prin cap, ceva mai devreme că, presupunând că au fost lăsaţi în pace să-şi joace partiturile,mai mult sau mai puţin sub control, extremistii lui Tokes au căzut în propria capcană marsând pe o utopie programatică care-i aruncă la marginea politicii tolerante din această ţară.

  Apreciază

 • 16. Turnofftheglory  |  25 iulie 2011 la 21:03

  Nora, Ghita Funar a crapat ca individ politic. Tokes e un alt zombi.

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  25 iulie 2011 la 21:05

  Tog, da, se pare că la noi specia sfârşeste rău 🙂

  Apreciază

 • 18. lastnightmusic  |  25 iulie 2011 la 21:19

  Iar nu sunt de acord cu voi: Tocmai aud pe unul din America , baiat destept altfel care zice ca e tot mina CIA care vrea sa isi justifice salariile lor plus ale familiilor lor care sunt angajate la fel ca romanii la primarie. 🙂 Si ca e tot lucratura evreiasca nu mai spun.

  Eu cred ca dobitocul e dobitoc.
  Eu il compar cu cel care l’a impuscat pe John Lennon.
  Aceiasi motivatie o gasesc.

  Acum toti se reped sa traga spuza pe turta lui. Ambasatorul rus la nato ca Basescu e de vina, altii ca e de vina Vlad tepes , toti cu a mamei lor 🙂

  Apreciază

 • 19. lastnightmusic  |  25 iulie 2011 la 21:20

  Opera: „La Púrpura de la Rosa” de Tomás de Torrejón y Velasco (1644-1728).

  Prima opera interpretata in Lumea Noua prezentata la Lima in Peru in 1701
  La ultimele se duce Clemy la Nueva Yorca cu bilete luate cu 6 luni inainte 🙂

  Apreciază

 • 20. lastnightmusic  |  25 iulie 2011 la 21:32

  Barocul mexican 🙂 tine-te fini 🙂
  la chitara cu 5 corzi

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  25 iulie 2011 la 21:47

  Tds, no, sigur, sportul de a găsitul vinovaţilor e naţional , international si de-a dreptul cosmic 🙂

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  25 iulie 2011 la 21:49

  Superbă muzică, tocmai am intrat la operă…
  Multzam 🙂

  Apreciază

 • 23. lastnightmusic  |  25 iulie 2011 la 22:10

  22 Nora, ia si o sticla de apa cu tine ca tine 2 ore 🙂

  Apreciază

 • 24. noradamian  |  25 iulie 2011 la 22:12

  bun sfat 😆

  Apreciază

 • 25. clemycali  |  25 iulie 2011 la 22:46

  Sa pun de o cafea si sa ascult o opera nou, nouta.
  Si te contrazic cu biletele luate cu 6 luni inainte. Nu toate spectacolele sunt sold-out cu luni inainte. Sunt si exceptii. Pot sa dau exemple chiar din stagiunea trecuta de la Metropolitan. Dar regula este asa cum ai spus tu 🙂

  Apreciază

 • 26. Fini  |  26 iulie 2011 la 07:40

  NEAŢA ! 🙂

  Să vă meargă bine astăzi!

  Apreciază

 • 27. Fini  |  26 iulie 2011 la 08:01

  „Resurection de nazism” ?!

  Nazismul e mort. Mort şi pace, n-ai ce-i face! A rămas doar un jalnic human skeleton pe care câte un psihopat îl îmbracă într-o uniformă şi regizează un spectacol horror oribil.

  Apreciază

 • 28. Fini  |  26 iulie 2011 la 08:23

  LNM, 🙂

  mulţumesc pentru „Codicele Saldivar”, de asemenea şi pentru “La Púrpura de la Rosa”.
  O surpriză deosebită este „Codicele”, n-am auzit de el până acum, nu-mi rămâne decât să-l rosfoiesc. “La Púrpura de la Rosa”, mi-o rezerv; voi găsi cu siguranţă zilele astea două ore pentru a o savura în linişte.

  Apreciază

 • 29. skorpion  |  26 iulie 2011 la 09:46

  neata,

  este perioada periculoasa a eclozarii unor indivizi cu o gindire ca cea a lui anders, tokes etc.

  guvernele trebuie sa ia niste masuri pentru ca la nivel european s-a adunat multa frustrare impotriva islamistilor ciugulitori si miine preluatori ai Europei.

  sa nu uitam ca Neagu Djuvara a spus demult, ca in max. 50 de ani Europa va fi musulmana…si nu a fost departe de adevar.
  (eu as mai adauga si cu ochii oblici….via chinezi)

  ceva trebuie sa faca guvernele europene ca asemenea minti infierbintate ca ale lui anders si multi altii sa nu fac rau propriului lor popor sau al altora..si sa salveze Europa de invazie

  Apreciază

 • 30. noradamian  |  26 iulie 2011 la 12:27

  Prieteni, ziua bună 🙂
  Fini, o cafea bună ne face optimisti chiar si-ntr-o zi mohorâtă!
  Multzam 🙂

  Apreciază

 • 31. noradamian  |  26 iulie 2011 la 12:29

  Skorpion, adevărat: din cuiburile unde se petrec asemenea eclozări ies monstri. Cuiburi care nici nu se mai camuflează 🙄

  Apreciază

 • 32. noradamian  |  26 iulie 2011 la 12:30

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: