Europa în revizie
29 august 2011 at 14:00 noradamian 42 comentarii
Ca soluţie de avarie, SUE pare a fi o şansă pentru europeni. Europenii, evident, neînsemnând şi poporul european. Ajuns orbeşte într-o fundătură, proiectului UE i se prescrie un tratament de resuscitare. Greu de apreciat acum ce ar fi trebuit să se facă altfel în lansarea acestui grandios demers, atât de dorit şi de pregătit, ca să fie viabil. Dacă momentului de conştientizare a identităţii de europeni, pentru prima dată în istoria lor, dat de victoria lui Charles Martel (732, Poitiers) i s-ar fi conferit semnificaţia sa fundamentală poate că evoluţia politică a Europei ar fi avut alt curs şi alt sens. Spiritual, acestui fapt i s-ar fi cuvenit, cred, o înţeleaptă deschidere pentru a deveni un pilon de temelie la viitorul naţiunilor acestui continent, plecând tot de la nucleul vestic european. Numai că evenimentul crucial care a oprit expansiunea musulmană spre Europa a rămas doar un punct solitar în istorie. Şi oricât de tehnic, de elaborat, ar fi proiectul unei construcţii multistatale, fără un duh al ei, religios, cultural, care s-o anime, să coaguleze comunităţile pe un fundament valoric comun, nu poate deveni decât, cel mult, o cooperativă economic-financiară dirijată de interese adesea divergente. O întreprindere cu o durabilitate precară.
*****
Pentru România, cu starea ei actuală de naţie în derivă, cedarea de suveranitate în planul guvernanţei economico-fiscale şi financiare sună a soluţie benefică. O salvare din corupţia instituţională „inamovibilă„. Cum în structura actualei uniuni, „inamovibilităţile” corupţiei birocratice au ajuns la fel de insuportabile, poziţia pro SUE a unor oficiali precum a Ursulei von der Leyen, ministrul german al muncii, are la rândul ei, o raţiune perfect logică. O soluţie de avarie nu prezintă, însă, garanţii pe termen lung- avertismentul lui Bukovski privind similitudinile de fond şi de destin ale noului imperiu de la vest cu cel de la est intrat nu de mult în istorie devenind de o actualitate frapantă. „Eu am trăit în viitorul tău şi nu a funcţionat„. Opiniilor dizidentului sovietic i se alătură, de altfel, unele la fel de tranşante, din partea unor oficiali europeni actuali. „Este o accentuare a lipsei de incredere in voi oameni buni, in aceste institutii, asta datorita necinstei voastre politice, al felului in care ne-ati fortat prin tratatul de la Lisabona, desemnarea presedentiei UE, toate astea facute fara a face vreo referire la popor” declara Nigel Farage (politician britanic, membru al PE- 1999-2004 si 2004-2009 din partea Regatului Unit) în 23 iunie a.c. despre intregul proiect european. „Insa acum e un semn de intrebare si mai mare deoarece oamenii din Europa nu doar ca va vad necinstiti dar acum va cred si incompetenti. E suficient de grav ca ţi s-a luat democratia, dar sa mai inghiti si minciuni in timp ce te indrepti spre stanci e mult mai grav. Alergati de colo pana colo ca si niste gaini fara cap, de la un plan de salvare la altul, fara a inspira macar odata incredere, fara a da vreo directie, toate predictiile voastre date la aceste intalniri s-au dovedit gresite, sunteti acum priviti ca si “Cârpacii din Bruxelles”
Entry filed under: 7301634. Tags: "cârpacii de la Bruxelles", Bukovski, Charles Martel, Nigel Farage, Poitiers.
42 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
emily | 29 august 2011 la 14:33
servus Nora 🙂 n.farage si bukovski au dreptate….minciuna,lacomia, necinstea,lasitatea si incompetenta clasei politice de pretutindeni au adus omenirea in pragul dezastrului….unificarea europenilor intr-un stat federal ar fi solutia corecta,insa avem nevoie de altfel de lideri…capabili sa garanteze ca va fi un stat construit pe baza de democratie reala in beneficiul tuturor europenilor…lideri competenti si de incredere….unde or fi ei?
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 29 august 2011 la 14:36
emily, servus 🙂 drept vorbesti: unde or fi liderii vizionari, de încredere si orientaţi spre binele europenilor, oricare ar fi ei?
ApreciazăApreciază
3.
emily | 29 august 2011 la 14:41
PS. personal cred ca noi europenii vom fi condamnati sa ne unim, ca si altadata in istoria noastra, atunci cand navalitorii (rusii,chinezii,islamistii)vor fi la portile cetatii…si asta se intampla…ACUM…as we speak 😉
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 29 august 2011 la 14:45
Emily, probabil că asta se-ntâmplă, dar, din păcate, încă nu se văd nici oamenii nici soluţiile care să consolideze ceva durabil pe termen lung… 🙄
ApreciazăApreciază
5.
emily | 29 august 2011 la 15:46
Nora 🙂 cica ar fi un asemenea lider carismatic pe la nemti…capabil sa vina pe un val de sustinere populara la conducere in Ge….ca apoi din aceasta pozitie sa…revolutioneze europa 🙂 este tanar foarte destept si pe deasupra aristocrat prusac…neamtz suta la suta cu genom de tip bismark….
ApreciazăApreciază
6.
emily | 29 august 2011 la 15:58
eu am convingerea ca ora exacta a europei se va da la berlin….reforma sociala o vor face germanii satui de ineficienta democratiei stricata de political correctnes-ul inventat la bruxelles…cred de asemwnea ca previziunile economico-sociale sumbre ale lui nouriel roubini,cu colaps economic si dezordini sociale in strada, care vor erupe in europa si sua…sunt pe cale sa se implineasca….va fi nevoie de o mana de fier sa curme catastrofa…soarele va rasari de la berlin 😉 visul unui nou reich german se va implini…cine nu invata din greselile trecutului….margaret thatcher ne va lipsi foarte tare tuturor in ue :mrgreen :
ApreciazăApreciază
7.
noradamian | 29 august 2011 la 15:59
emily, n-am auzit până acum, da sună interesant!
…numai să nu fie unul cu mustăcioară 😆
ApreciazăApreciază
8.
Sare'n Ochi | 29 august 2011 la 19:07
vorbim despre falimentul claselor politice trimise in Parlamentul European. eu am fost acolo si stiu ca partidele „vechilor” democratii au varsat in PE tot ceea ce le-a prisosit acasa. parlamentarii europeni sunt simple sinecuri – nu au fost ascultati niciodata acasa la ei. ce conteaza este CE si-atat. vorbim despre birocratie, despre foarte multi bani de tocat in interesul Frantei in primul rand – de aceea se si face acea mutare de 1 saptamana pe luna, cu catel si purcel, la Starsbourg – se trimit 20 de mii de consumatori in fiecare luna acolo, cu tot ceea ce inseamna ei (inclusiv logistica de trimitere a lazilor cu documente de care se ocupa o firma aleasa pe spranceana). iar la Bruxelles, ganditi-va ca trebuiesc intretinuti 1 milion de metri patrati – cladirile birocratiei europene…
ApreciazăApreciază
9.
clemycali | 29 august 2011 la 20:18
Buna seara, buna seara.
Excelent post.
Si eu cred ca Europa nu are lideri vizionari care sa scoata din impas actuala structura a UE si care sa fie suficient de credibili incat sa poata oferi oamenilor, europenilor in sensul larg, incredrea ca noul proiect al SUE ar fi mai bun si mai bine gestionat decat precedentul. Aici este marea problema.
@sare’n ochi, absolut adevarat.
ApreciazăApreciază
10.
skorpion | 29 august 2011 la 20:31
de acord cu SUE!
🙂
ApreciazăApreciază
11.
Fini | 29 august 2011 la 21:03
Bună seara! 🙂
Un clip aniversar (pentru clătit ochii),
ApreciazăApreciază
12.
Fini | 29 august 2011 la 21:10
Şi iarăşi la lume date………..
ApreciazăApreciază
13.
Fini | 29 august 2011 la 21:11
ApreciazăApreciază
14.
Fini | 29 august 2011 la 21:13
ApreciazăApreciază
15.
Fini | 29 august 2011 la 21:16
ApreciazăApreciază
16.
Fini | 29 august 2011 la 21:18
ApreciazăApreciază
17.
Fini | 29 august 2011 la 21:20
ApreciazăApreciază
18.
clemycali | 29 august 2011 la 21:58
Buna seara din nou, pe fuga, in pauza, intre clase.
@fini, ce clipuri! Ce muzica menita sa ne binedispuna! Si slava domnului ca avem nevoie de asa ceva.
Si vin si eu cu o intrebare. Am gasit o inregistrare integrala a Favoritei de Donizetti intr-o interpretare remarcabila. problema este ca avem de a face cu un clip care dureaza peste doua ore si care are subtitluri in japoneza (spectacolul a fost inregistrat la Tokyo in 1971). Acum, intreb gazda si gradinarii daca exista apetneta ptr respectivul proiect.
ApreciazăApreciază
19.
noradamian | 29 august 2011 la 23:29
Seara bună, preieteni, că suntem înainte de miezonoptica 🙂
Sare, ce idealisti am fost aceia care ne imaginasem că instituţiile europene, PE, în primul rând, sunt modele instituţionale de integritate si competenţă…. 😉
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 29 august 2011 la 23:30
Fini, ochii se bucură, la fel si urechile 🙂 TKS
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 29 august 2011 la 23:38
Clemy, multzam de apreciere 🙂 problematică vreme pentru Europa. Greu să se schimbe ceva cu actualii lideri.
18, Faină propunere, spectacolul respectiv. e un eveniment! Iar clipul poate fi văzut, eventual, cu pauze. TKS 🙂
ApreciazăApreciază
22.
skorpion | 30 august 2011 la 00:37
poate ati citit deja articolul lui cartarescu peste care am dat acum:
http://www.presseurop.eu/ro/content/article/889191-hamlet-nu-poate-fi-federalist
nora, cred ca esti in asentimentul articolului, nu?
noapte buna!
ApreciazăApreciază
23.
Fini | 30 august 2011 la 02:11
Clemy, 🙂
@ 18
te-am strigat ieri şi mă bucur că ai apărut.
Nu văd pentru ce să nu aduci clipul. Bineînţeles că doritorii, cu siguranţă că sunt, vor asculta.
ApreciazăApreciază
24.
clemycali | 30 august 2011 la 04:12
@fini, nora, buna foarte dimineata 🙂
Am sa pun maine (azi in Romania) clipul respectiv si am sa dau si explicatie ptr ceea ce se petrece pe scena.
ApreciazăApreciază
25.
noradamian | 30 august 2011 la 10:41
Ziua bună 🙂
Skorpion, întrutotul de acord! Excelentă analiză privind diferenţele culturale. Înainte de toate, însă, dezeuropenizarea e efectul renunţării oficiale la identitatea religioasă la care m-am referit în treacăt, doar, vorbind de evenimentul din 732 de la Poitiers.
Victoria de atunci împotriva expansiunii arabe, recunoscută fiind, ca momentul istoric de constientizare a noţiunii de Europa, de apartenenţă a locuitorilor continentului (din partea vestică) la un areal geografic si o civilizaţie fundamentată pe credinţa crestină, este, din păcate, tragic învinsă azi de renunţarea la acest fundament ( explicită prin noua constituţie europeană) si înlocuirea lui cu „politically correctness”. Altfel spus, după ce au şters cu buretele semnătura crestină din buletinul Europei, bravii ei lideri încearcă s-o transforme intr-un CAP. Nu va ţine 😉
ApreciazăApreciază
26.
noradamian | 30 august 2011 la 10:41
Fini, într-un gând cu tine 🙂
Clemy, asteptăm 🙂
ApreciazăApreciază
27.
Fini | 30 august 2011 la 16:49
Clemy, 🙂
@ 24
aştept, aştept!
ApreciazăApreciază
28.
clemycali | 30 august 2011 la 19:28
Buna seara, buna seara.
In seara asta la opera din gradina se prezinta Favorita de Donizetti in urmatoarea distributie:
Regele Alfonso: Sesto Bruscantini
Leonora de Guzman, favorita regelui: Fiorenza Cossotto
Fernando: Alfredo Kraus
Baldasare, staretul manastirii Saint Just: Ruggero Raimondi
Ines, confidenta Leonorei: Maria Zotti
don Gasparo:Augusto Pedroni
Corul si orchestra NKH, dirijor Oliviero de Fabritis
In Spania secolului al 13-lea, regele Alfonso se pregateste de razboi impotriva maurilor. In manastirea St.Just, Fernando, un tanar cavaler i se confeseaza staretului: la biserica a intalnit o tanara de care s-a indragostit. Baldasare, cumnatul regelui, isi da seama ca Fernando s-a indragostit de amanta regelui si ii atrage atentia ca dragostea lui nu ii va aduce decat nefericire.
Intre timp Leonora se intalneste pe ascuns cu Fernando ptr a-si marturisi dragostea fata de el inainte ca acesta sa plece la razboi. printr-un nefericit concurs de imprejurari Regele, care intentioneaza sa divorteze ptr a se casatori cu Leonora, afla de aventura ilicita a propriei amante, si promite ca o va pedepsi pe aceasta in timp ce pe confidenta ei, Ines, o condamna la inchisoare. Regele a invins in razboi iar Fernando, ca cel mai viteaz dintre soldati, are onoarea de a-i cere regelui o favoare. Fernando ii cere mana Leonorei. Confruntata cu cu Fernando, Leonora nu poate nici sa refuze si nici sa nege dragostea ptr el. Suparat, regele ordona nunta leonorei cu Fernando intr-o ora. Leonora este distrusa, ar vrea sa il previna pe Fernando asupra trecutului ei dar datorita faptului ca Ines la inchisoare, fernando va avla ca s-a casatorit cu amanta regelui de abia dupa nunta. Disperat si dezonorat Fernando se retrage la manastire. A trecut ceva timp. Regina a murit de tristete datorita aventurii publice a sotului ei cu leonora. Fernando este la manastire si in timp ce calugarii plang moartea reginei, leonora, bolnava si slabita de lacrimi, vine sa-si ceara iertare iubitului. Intr-un duet extrem de motionant, Fernando nu doar o iarta dar isi marturiseste din ou dragostea si vrea sa fuga in lume alaturi de dragostea lui. Este prea tarziu. leonora ii moare in brate.
ApreciazăApreciază
29.
clemycali | 30 august 2011 la 19:28
ApreciazăApreciază
30.
noradamian | 30 august 2011 la 20:16
Clemy, seara bună, TKS 🙂
Am intrat la spectacol…
ApreciazăApreciază
31.
Fini | 30 august 2011 la 21:20
Clemy,
bine că ai scris şi prezentarea. Perfect!
Mulţumesc. 🙂
ApreciazăApreciază
32.
noradamian | 30 august 2011 la 22:43
Fini, servus 🙂
Clemy, plăcută seară, multzam 🙂
ApreciazăApreciază
33.
Fini | 30 august 2011 la 23:42
Nora, servus. 🙂
Iniţial am crezut că voi asculta zilnic cîte un act, dar „m-a prins” şi merg înainte. Am ajuns la actul 4. Bună ideea lui Clemy!
ApreciazăApreciază
34.
Fini | 31 august 2011 la 21:00
Bună seara!
Suită pentru flaut şi pian – jazz
Claude Bolling
Jean-pierre Rampal
Palatul Versailles
ApreciazăApreciază
35.
Fini | 31 august 2011 la 21:03
ApreciazăApreciază
36.
Fini | 31 august 2011 la 21:05
ApreciazăApreciază
37.
noradamian | 31 august 2011 la 22:30
Seara bună 🙂 Fini, faine surprize, mai animă un pic, o seară cam pustie, TKS! Versailles e un loc unde muzele sunt la ele acasă 🙂
ApreciazăApreciază
38.
skorpion | 31 august 2011 la 22:45
o stiti?
http://www.adevarul.ro/moldova/A_plecat_in_lumea_celor_drepti_basarabeanca_Alla_Baianova-Artista_a_Poporului_din_Rusia-mult_timp-considerata_drept_cea_mai_frumoasa_femeie_din_Bucuresti_0_545945401.html
ApreciazăApreciază
39.
noradamian | 31 august 2011 la 22:53
Skorpion, salut! Nu stiam de Alla Baianova. Fabuloasă viaţă, de roman 🙄
ApreciazăApreciază
40.
skorpion | 31 august 2011 la 22:55
nici eu nu auzisem pina azi despre ea, poate altcineva…
🙂
a cintat pina la peste 90 de ani..incredibil, nu?
un cintec / romanta frumos;
noapte buna!
ApreciazăApreciază
41.
noradamian | 31 august 2011 la 23:01
Skorpion, da , frumoasă cântăreaţă, ca si romanţa
Spasiba!
Dobrâi vecer 🙂
ApreciazăApreciază
42.
noradamian | 1 septembrie 2011 la 10:20
A venit, a venit toamna ….
Ziua bună, my friends 🙂
postare nouă
ApreciazăApreciază