Între oglinzi

16 octombrie 2011 at 17:14 44 comentarii

1-Într-un articol (http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-est-europenilor-li-s-a-urat-cu-binele-917273.htm) Sorin Ioniţă vorbeşte despre faptul că în ţări mult mai sărace din Africa şi Asia, bătute de Dumnezeu cu molime, cutremure şi uragane, populaţia iese în sondaje ca fiind mult mai optimistă decât în est-ul post comunist Bulgaria şi România fiind printre cele mai pesimiste din lume. Asta chiar dacă pentru populaţiile respective, spune autorul, Europa inclusiv România reprezintă un tărâm al făgăduinţei. (…) “Marşul de apropiere, nu doar al României, ci al întregului Est, este impresionant, mai ales prin contrast cu imaginea unei ţări ca Italia, care în tot acest timp a stagnat la 100%. Sau cu Grecia, care la o populaţie de 11 milioane are o datorie publică de 410 miliarde dolari, în vreme ce Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România la un loc, cu 92 milioane locuitori, au o datorie publică de doar 550 miliarde. (…)Iar atunci de unde pesimismul, corăbiile înecate şi corul de lamentaţii într-o regiune care, după toţi indicii, chiar şi după criză, nu face decât să prospere şi să recupereze decalajul faţă de Occidentul la care s-a uitat cu jind atâtea decenii? Cum de nu realizează că au avut un deceniu excepţional, la scara istoriei, iar asta cumva independent de politica şi guvernele pe care le-au avut şi le mai au?” Se-ntreabă autorul. (…) “las psihologii să explice paradoxul – dar dacă se poate, nu pe cei care apar de regulă la TV. Dacă e să fim oneşti, cred că nu ne putem dori altceva decât încă zece ani măcar la fel de buni “.
********
2-”Paradoxul” ar fi de căutat în închisoarea mentală în care zac pare-se, mulţi semeni ai noştri. Cine-i ţine acolo? “Neputînd să-și privească în ochi Creatorul, creatura se mulțumește cu un substitut mărunt. Oamenii pe care Inchizitorul pretinde că-i iubește sunt asistați, slabi și nevolnici. Această becisnicie le răpește unicitatea. (…) Spiritul iscusit al diavolului pune libertatea în slujba nimicului (sau a nimicurilor cotidiene). Exigențele vieții christice se dovedesc intolerabile. (…) Afirmarea virtuţii nu poate consola frustrările materialiste ale firii noastre căzute. Popoarele îi otrăvesc şi îi răstignesc mai degrabă pe idealişti, urmînd orbeşte promotorii utopiilor colectiviste. Fericirea trece prin stomac, spune pragmaticul Inchizitor, iar minoritatea sfinţilor, a martirilor şi a eroilor care s-au sacrificat de-a lungul istoriei rămâne irelevantă. (…) În locul credinţei în ideal, masele caută miracolul… (…) Popularitatea vracilor şi a clarvăzătorilor dintotdeauna, ca şi contemplarea extatică a magiei tehnologice – toate arată slăbiciunea noastră pentru miracol. Bine ghiftuiţi, vrem spectacol şi divertisment. Credinţa, dimpotrivă, este un revelator al personalităţii, o aventură a interiorităţii, un act liber al voinţei strunite, un efort de imaginaţie curajoasă, o călătorie anevoioasă către tărîmul făgăduinţei, un drum incompatibil cu reflexul manipulării şi obsesia controlului”. Fragmentul, citat dintr-un celebru text dostoievskian dramatizat şi interpretat de Victor Rebengiuc înainte de Crăciun pe scena naţionalului bucureştean, prezentat de Mihail Neamţu (http://mihailneamtu.ro) vine, parcă anume în acest timp, să lumineze hăurile depresiei generalizate. (…) “Scriind această parabolă, Dostoievski n-a dorit doar să incrimineze patologiile unui proiect teologic medieval transformat într-o închisoare mentală, ci şi să devoaleze superstiţiile modernităţii utilitar-atee. În contextul proclamării revoluţionare a „morţii lui Dumnezeu”, profetul rus anticipa forţa de coagulare a minciunii ideologice. „Vor dărîma templele şi vor îneca pămîntul în valuri de sânge. (…) Fiece cuvânt al lor va fi un cuvânt de hulă.
*******
3-”Milioane de cetăţeni s-au înghesuit, de la Revoluţia Franceză încoace, să adore cauza fericirii universale în detrimentul libertăţii individuale; cultul autorităţii supreme în locul eticii curajului; faptele exterioare în locul spiritului; ura de clasă în răspăr cu iubirea aproapelui; „miracolul progresului istoric” în defavoarea cuminţeniei valorilor tradiţiei. (Chiar atunci când vor pieri toţi zeii de pe faţa pămîntului, oamenii vor continua totuşi să îngenuncheze în faţa idolilor – proorocea Marele Inchizitor). După Sevilla, el s-a mutat la Moscova, iar mai târziu la Berlin, Beijing, Phenian, Havana sau Bucureşti. Din Andaluzia arderilor pe rug s-a ajuns în Rusia marii terori, în Germania lagărelor de concentrare, în China maoistă, Coreea de Nord subnutrită și hiper-militarizată, Cuba revoluționară sau România socialismului dinastic. Am văzut popoare întregi ruinate prin servitutea voluntară şi naţiuni civilizate prăbuşite, peste noapte“. (…)Textul descoperă că sursele nefericirii generale (dogma infailibilităţii, miturile religiilor politice, ale idolatriilor umaniste şi consumeriste) din vremea lui Dostoievski, nu diferă fundamental de cele din vremea noastră. Ieşirea de sub povara vinovăţiilor trecute şi din cea a îngrijorărilor actuale, sunt, de fapt, cele două elemente fundamentale ale trăirii creştine autentice, indiferent de cult, menite a-l elibera pe om din orice prizonierat psihic. Nicolae Steinhardt spune undeva că proba care nu înşeală privind apropierea de Hristos, este buna dispoziţie. Criteriul definitiv“cum îl numeşte monahul de la Rohia. Creştinul este cel care nu trăieşte nici în trecut, nici în viitor, ci mai degrabă în prezent.Trecutul nu-l apasă, viitorul nu-l îngrijorează”.
********
4-De parcă dictatura terorii comuniste n-a fost destul, cu sau fără voia noastră, în obsesivele două decenii postdecembriste am fost supuşi altor presiuni psihice demolatoare, vinovaţi de a fi trăit într-un regim inuman şi deprimaţi de îngrijorări legate de viitor. Presiunile exercitate insidios prin media, această nouă inchiziţie, cumpărată politic, constituie chiar sursa de nefericire care, într-adevăr, n-are nimic cu datele statistice materiale pozitive oferite de editorialistul EZ! O intoxicare permanentă prin care au reuşit, din păcate,  să facă dintr-un popor- fizic, eliberat, creştin declarat în proporţie covârşitoare, o populaţie, în mare parte, de spăimoşi, văicăroşi, etc; de încarceraţi mental care-şi plâng de milă, nesiguri pe ei, egoişti, înrăiţi şi total dezorientaţi. Mulţi au ales să intre în solda inchizitorilor care au acaparat statul actual, într-un remake amintind de meseriaşii vechii securităţi. Iar alţii, mai mulţi, par a fi ieşit practic din zona activă a comunităţii, s-au izolat, nu în creaţie şi credinţă, ci în nefericire şi neputinţă. Nu şi-au dat seama că exact asta vrea noua inchiziţie, adică prădătorii travestiţi în salvatori, justiţiari, moralişti; şi, nici acum, nu ştiu câţi conştientizează că fără voia lor nimeni şi nimic nu-i poate afecta.

( postare din 11 ianuarie 2011)

Entry filed under: Grădina de Hârtie. Tags: , , , , , .

Gropiţe şi muşuroaie sub „grass roots”. „El Nino” şi clima financiară a planetei

44 comentarii Add your own

 • 1. skorpion  |  16 octombrie 2011 la 18:33

  …este bine ca ne reamintesti

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  16 octombrie 2011 la 20:01

  skorpion, da, pare a intra într-o logică a istoriei recente si a ceea ce se petrece acum 🙂

  Apreciază

 • 3. lastnightmusic  |  16 octombrie 2011 la 20:39

  Buna seara dragilor:
  Sper sa ne vedem mai des 🙂 cu toata iarba asta crescind

  monstrii sacri : Silvie Guillem e Akram Kahn

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  16 octombrie 2011 la 21:00

  Salut, lastnightmusic, da, se aude cum creste, suntem la firul ierbii 🙂

  Cu Silvie Guillem si Akram Kahn si aerul din jurul lor, dansează 🙂

  Apreciază

 • 5. lastnightmusic  |  16 octombrie 2011 la 21:55

  🙂

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  16 octombrie 2011 la 23:09

  Noapte bună, tuturor 🙂

  Apreciază

 • 7. Creanga  |  17 octombrie 2011 la 18:52

  Seara buna!

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 21:03

  Seara bună 🙂

  Crengulin, faină coregrafie, desi cam bătăioasă: dans si lupte 🙂

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 21:04

  🙂 hop si eu ( restul, mâine):

  Apreciază

 • 10. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 21:10

  salve,

  birsanii – cred – ca sint fericiti,
  toata presa, absolut toata, pe unde citesti (probabil la fel este si la tv) se vorbeste despre huidu si accidentul grav provocat de acesta…

  este o nenorocire mare pentru familia Huidu, pentru familiile celor decedati, dar totusi putina decenta nu strica…

  am ”uitat” de birsani,
  am ”uitat” de americanul ucis la Giurgiu,
  am uitat de tipul de la ANOFM arestat pentru luarea de mita de la proprii sai angajati…etc….

  unii sint fericiti ca presa uituca se ocupa doar de huidu….

  Apreciază

 • 11. oldhashu  |  17 octombrie 2011 la 21:43

  Creangă, salut! 🙂

  Faină găselnița băietilor de la Motionhouse!!!

  Fundalul scenei curbat intr-un ecran cu frontproiecție pe care evoluează interpreții sincronizați cu imaginea dă un efect vizual de spațiu partener de dans fantastic!!!
  Mă întreb cum va arata o evolție artistică integrata într-o hologramă de scenă?!

  … că omul a visat dintotdeauna la așa ceva, chiar din momentul când a inceput să „manipuleze” imaginea așa, primitiv cum pare aci:

  Apreciază

 • 12. oldhashu  |  17 octombrie 2011 la 21:49

  Nora, bună seara! 🙂

  Dacă omenirea nu reusește să păstreze pentru viitor măcar câteva asemeni bucătele din natură, „paradisul” va deveni vorbă goală pe care urmașii n-o vor mai pricepe niciodată…

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 22:42

  Skorpion, nu-i lăsăm noi să uite! Dar să vedem ce face CSM 🙄

  http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011101864542/Actualitate/Comisia-Europeana-cu-ochii-pe-votul-CSM-in-cazul-Barsan.html

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 22:47

  Old, 11, fain comentariu! Proofi 🙂

  Vânătorii de resurse ai planetei sunt veşnic flămânzi, ajung în orice colţişor şi nu se lasă până nu distrug natura, în orice fel si oriunde 😉

  Apreciază

 • 15. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 22:58

  nora,
  foarte interesanta stirea din Curentul, sa vedem miine ce se va intimpla…

  Apreciază

 • 16. Creanga  |  17 octombrie 2011 la 22:59

  Nora si Oldashu,
  Da, faina coregrafia, am vazut-o anul trecut la Sibiu, TDS mi-a adus aminte cu numarul 3. Mai se vorbea de oglinzi in postare, m-am gandit ca se potriveste.
  🙂

  Apreciază

 • 17. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:08

  dupa mine rusine mai mare pentru familia Birsan nici ca se putea…

  2 oameni, cica, educati,
  2 oameni recunoscuti de multa lume
  (am citit comentarii legate de birsan/Cedo foarte apreciative),
  2 oameni cu venituri de cca 250.000 euro pe an
  (citi cetateni au macar a 10.a parte din suma de mai sus pe an?),
  2 oameni carora ce le mai lipsea pentru a-si face datoria,
  numai datoria in mod corect, onest, cinstit???

  dar, nu, lacomia este uriasa si cred ca piaza rea este femeia birsan…

  acum si UE se va uita iarasi cîș la noi

  Cazul de corupţie care include o întreagă reţea bine înrădăcinată la instanţa supremă pare să fie atent monitorizat de la Bruxelles, acolo unde Comisia Europeană urmăreşte cu deosebit interes evoluţia anchetei, mai ales că soţul judecătoarei Gabriela Bârsan este singurul judecător român de la CEDO.

  altul – daca numai ar fi planat o asemenea banuiala asupra sa – se impusca !!!!

  Apreciază

 • 18. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 23:11

  Creangă,mi-am amintit de reprezentaţia respectivă, am văzut-o si eu atunci, în seara când ploaia de afară parcă intrase, ca partener virtual, în ansamblul coregrafic 🙂 Foarte subtilă asocierea ta, remarcabilă 🙂

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 23:13

  Skorpion, încă un caz jenant, jenant de tot pentru România!Oare ce-o să urmeze? 🙄
  O să vedem cu ce se prezintă bravii cesemişti mâine.

  Apreciază

 • 20. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:17

  nora,

  orice poate sa mai urmeze…….

  dupa 1989 au fost atitea cazuri incredibile, incit ziceam ca mai rau de atit nu se poate..

  azi gindesc altfel:
  oricind se poate mai rau, mai jos, mai degradant…..

  dovezile le vedem zi de zi…

  (stiu cit de socat am fost cind l-am vazut pe deontologul magistratilor florin costiniu in catuse….)

  azi nu ma mai mir ca o putem vedea si pe madam birsan la fel…

  Apreciază

 • 21. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:22

  ce voteaza miine CSM-istii in cazul madamei birsan?
  urmarirea penala sau ce?

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 23:24

  skorpion, ai citit asta? Un răspuns la toate mizeriile astea:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-curtea-suprema-de-justitie-sau-de-coruptie-949178.html

  Apreciază

 • 23. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 23:24

  cred că da, asta ar trebui să voteze 🙄

  Apreciază

 • 24. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:30

  multumesc, nora, pentru semnalarea articolui,
  acum il citesc,

  Apreciază

 • 25. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:35

  excelent articolul, din pacate trist spre tragic..

  Apreciază

 • 26. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:43

  Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, plângerile lui Corneliu Bârsan şi a soţiei acestuia, Gabriela Bârsan, judecător la instanţa supremă, referitoare la încălcarea imunităţii de către anchetatori aunci când au percheziţionat locuinţa, din Snagov, a judecătorului român la CEDO

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/csm-analizeaza-marti-plangerile-sotilor-barsan-privind-perchezitionarea-locuintei-lor-din-snagov-241427.html

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  17 octombrie 2011 la 23:46

  mda, să-i vedem pe domnii danileţ, dumbravă &comp… 🙄

  Noapte bună si linistită 🙂

  Apreciază

 • 28. skorpion  |  17 octombrie 2011 la 23:52

  la fel si tie, si voua

  🙂

  Apreciază

 • 29. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 10:38

  f,bun tapalaga

  http://www.hotnews.ro/stiri-10446122-exercitiul-uitat-compasiunii.htm

  Apreciază

 • 30. noradamian  |  18 octombrie 2011 la 10:50

  ziua bună 🙂
  skorpion, da, de departe cel mai bun articol pe subiect; mai bine zis, singurul

  iar în ce priveste cazul bârsanilor, până să se decidă CSM, daily mail a luat poziţie Era de asteptat:

  http://www.ziare.com/stiri/cedo/daily-mail-cazul-barsan-dubii-cu-privire-la-calitatea-judecatorilor-de-la-cedo-1127815

  Apreciază

 • 31. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 10:54

  bonjurici, nora,

  citisem birsan/daily mail,

  parerea mea: mai bine tacea birsan, asa a ajuns problematica pina la UE, dupa severin va fi inca o rusine nationala,

  si se pregateste rusinea liviu luca (peste doar citeva luni)

  Apreciază

 • 32. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 10:56

  si inca o chestie care m-a deranjat (cam off topic)

  Grecia vrea să cumpere nave de război de la francezi, stârnind nemulţumirea nemţilor.

  Relaţiile Germaniei cu Franţa riscă să devină extrem de tensionate din cauza unui contract de vânzare de armament descoperit de cotidianul german Der Spiegel.

  Conform informaţiilor obţinute de presa germană, Franţa urmează să livreze Greciei între două şi patru nave de război în valoare de 300 de milioane de euro bucata. Statul elen are posibilitatea de a folosi navele gratuit în primii cinci ani, după care va achita preţul acestora, cu un discount de 100 de milioane de euro sau să le returneze marinei franceze la sfârşitul acestei perioade. Acordul a fost aspru criticat de rivalii germani de la ThyssenKrupp, care au concurat în ultimii ani cu partea franceză pentru adjudecarea contractului. „În timp ce companiile germane nu câştigă niciun contract, şantierele navale din Franţa şi Grecia sunt ţinute în viaţă cu subvenţii de stat, acoperite în cele din urmă cu bani germani”, afirmă directorul ThyssenKrupp, în scrisoarea citată de Der Spiegel.

  si mai citisem tot astazi ca Grecia va cumpara armament si din SUA, cam de 1 miliard dolari.

  ne pregatim de razboi si nu stim?

  Apreciază

 • 33. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 11:22

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-marton-arpad-950142.html

  Apreciază

 • 34. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 11:57

  merita sa citesti si comentariile
  🙂

  http://nouarepublica.ro/sapte-pasi-catre-o-noua-romanie/

  Apreciază

 • 35. Sare'n Ochi  |  18 octombrie 2011 la 12:24

  o zi buna Nora, gradinari!
  Berceanu se plange de Boagiu:
  http://sareinochi.com/2011/10/18/padurarii-regelui/
  si aici gasim exemplul oglinzilor paralele 🙂

  Apreciază

 • 36. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 23:21

  s-a intimplat la Caru cu Bere din Bucuresti:

  Apreciază

 • 37. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 23:34

  Avocatul care a aparat sotii Barsan in fata plenului CSM a anuntat ca va ataca decizia consiliului si ca recursul va fi judecat de Sectia Contencios a ICCJ, sectie care in acest moment este condusa de Gabriela Barsan.

  intrebare de 1000 de puncte:

  vor avea curajul subalternii madamei birsan sa nu-i dea cistig de cauza?
  that’s the question!!!!

  Apreciază

 • 38. skorpion  |  18 octombrie 2011 la 23:46

  splendid!
  tinarul care a facut 1000 km in Taiwan

  http://vasilegadinceanu.wordpress.com/

  Apreciază

 • 39. Creanga  |  19 octombrie 2011 la 07:09

  Buna dimineata!
  Abia venii de la concert:

  Apreciază

 • 40. noradamian  |  19 octombrie 2011 la 11:51

  Ziua bună şi-nsorită 🙂
  Sunt în plină cercetare şi documentare a ceea ce s-a mai petrecut 🙂

  Skorpion, 31, asta arată cât de înafara eticii funcţionează acesti indivizi care, impreună cu alţii de aceeasi „calitate” fiind majoritari în sistem, sunt chiar „sistemul” 😉

  Apreciază

 • 41. noradamian  |  19 octombrie 2011 la 11:54

  33 Iooooi, Arpad Marton, azi mâine vă ia ANI şi pe voi la puricat? :mrgreen:

  Apreciază

 • 42. noradamian  |  19 octombrie 2011 la 11:55

  Sare, ajung mintenas! Sunt la „recuperări” 🙂

  Apreciază

 • 43. noradamian  |  19 octombrie 2011 la 11:57

  Crengulin, superb, îi stă bine în Grădină lui Hindi Zahra, multzam 🙂

  Apreciază

 • 44. noradamian  |  19 octombrie 2011 la 11:59

  Sk 36, 38, drăguţe de tot, danke 🙂

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.920 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.920 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: