„Ajutaţi-mă!”

4 decembrie 2011 at 12:27 51 comentarii

De la un timp sunt tot mai nemilostivă. Iertare! O fi din cauza descoperirilor neaşteptate în materie de reacţii ciudate ori din pricina atmosferei. Când atitudinile  stranii te pot duce cu gândul la faptul că într-o societate paranoizată de injustiţie şi manipulare, maniile ca şi mâniile devin contagioase, e suficient un gest plin de umor şi toate astea se spulberă ca sub efectul unui sac plin ochi, de milostenii.

De câtva timp criza, tradusă în limbajul codificat al unor oameni de bine, cum se ştie, cu termenul, generic, de Băsescu, pare a fi  readus cerşetoria prin diversele noastre locuri publice. Deşi mai puţini ca altădată, cerşetorii naţiei se manifestă cu aceeaşi insistenţă. Totuşi, par mai prudenţi, îşi aleg mai chibzuit locurile.
...Sibiu, ieri, ora prânzului, în zona „Thalia. Un loc central şi nu prea circulat de oameni de ordine, adică tocmai potrivit pentru ca un răsunător „ajutaaaţi-mă” lansat de un ocupant al străzii adus din spate sub povara unei boccele uriaşe pe care o purta-n spate şi de încă una, şi mai grea, pe care şi-o atârnase, dureros, de antebraţ, să rezoneze, până departe, în inimi milostive. Dacă turiştii, vreo doi, care se grăbiseră, bucuroşi, să-l fotografieze, lăsându-i câte un bănuţ în mâna-ntinsă, îl luaseră, poate, drept un prototip autohton de indignado, alţii, de fapt nişte băbuţe, îşi lăsaseră obolul preţios ca la biserică, cu gând de iertare a păcatelor. Prin nu ştiu ce asociere, scena asta mă duse cu gândul la amărâţii puşi să se vaite, seară de seară, pe toate posturile TV, doar -doar o să ne moaie inimile -mpietrite şi, înduioşaţi, vom sări cu toţii în ajutorul disperatei RMGC, biata nevoiaşă ţinută-n carantină. Dar tocmai când să trec strada, să pun şi eu un bănuţ, de iertare de păcate, în mâna-ntinsă, pe neaşteptate, un nene mi-o luă înainte şi sări să-l ajute. Firesc, dintr-o mişcare, îi mută omului straiţa grea care-i rupea braţul, pe umăr.

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: , , .

Discrepanţe Gesturi şi gesticulaţii

51 comentarii Add your own

  • 1. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 14:44

    🙂 cu Tom Waits mă-nţeleg perfect:

    Apreciază

  • 2. ela  |  4 decembrie 2011 la 15:20

    Servus, Nora
    Imi vine sa scriu un rand intreg de Like!
    Si asta nu ca cersetorii din orasele noastre nu ar fi agresivi sau nu ar avea codosii lor !

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 15:35

    Ela, servus, multzam :D. Şi acum râd când mi-aduc aminte de tânărul acela îndatoritor care se oprise-n dreptul „neajutoratului”si-i ridicase cu un gest ct se poate de natural, povara, pe umăr! 😆

    Apreciază

  • 5. ela  |  4 decembrie 2011 la 15:39

    Mai era unul in 2000 prin gara, cu o putere de simulare grozava! Dupa program il astepta „cocoana”cu mertanul.Il stiai?

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 15:41

    Ela, habar n-am avut de asta, great 😉 Angajaţi ca „cersetori”

    pe blogul „Respectrosiamontana” (:lol:) a apărut informația conform căreia „zeci de angajați ai companiei RMGC din zona Roșia Montană ar fi obligați să participe, cu povești tragice de viață și sărăcie, la filmarea spoturilor tv din cadrul campaniei ”Scrisoare pentru România”. Persoanele care au dezvăluit blogului informația rămân anonime, deoarece se tem că vor avea de suferit dacă ies public să vorbească despre presiunile la care sunt supuse.
    Oamenii spun că au fost amenințați cu concedierea dacă nu vor pune la punct o poveste de viață tristă, care să poată fi, apoi, aleasă pentru filmare, după modelul spoturilor care deja rulează pe canalele tv – campania ”Scrisoare către România”, cu ”eroi” precum Sanda Lungu sau Florea Bolog și alții.
    Iată textul de pe blogul citat:
    ”Aproximativ 40 de angajați RMGC din Roșia Montană au fost chemați zilele trecute la o ședință în cadrul căreia li s-a comunicat că, dacă vor să își păstreze locul de muncă și după 1 ianuarie 2012, trebuie să facă reclamă TV pentru companie. Angajații au primit drept temă pentru acasă să se gândească la povești de viață sfâșietoare, urmând ca, din totalul de 40 de povești, să fie alese 5, care ar urma să fie transformate în spoturi TV.”

    Apreciază

  • 7. ela  |  4 decembrie 2011 la 15:42

    Ar trebui sabotati!

    Apreciază

  • 8. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 15:43

    Ela, 5, nu, dar nu mă mir! Asta seamănă cu istoria „tristă” a multora dintre handicapaţii patriei (NU e vorba de cei cu dizabilităţi reale!) care vin în masini de lux să-şi încaseze „ajutoarele”.

    Apreciază

  • 9. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 15:49

    Ela, o asemenia tâmpenie se autosabotează, de fapt. Sunt convinsă că teletrecătorii, ori nu-i bagă-n seamă, ori le ridică sacul pe umăr, cu o vorbă „de bine”. :lol:Nu-i nimeni atât de aerian să nu priceapă că oamenii ăia sunt forţat si sau contracost, pusi de RMGC… 😉

    Apreciază

  • 10. skorpion  |  4 decembrie 2011 la 16:00

    Dacă o mai ţine criza economică tot aşa, vor mai rămâne doar două bănci:
    banca de spermă şi banca de sânge.

    Când vor fuziona, noua bancă se va numi The Bloody Fucking Bank.

    😛
    😆
    :mrgreen:

    Apreciază

  • 11. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 16:01

    Skorpion, ai venit cu bancuri proaspte din târg? 😆

    Apreciază

  • 12. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 16:03

    Hai, c-am plecat la o aniversare
    Să fiţi cuminţi! ( dar nu chiar exagerat :D)
    Pupici 🙂

    Ne auzim mai târziu

    Apreciază

  • 13. skorpion  |  4 decembrie 2011 la 16:06

    distractie placuta
    🙂

    Apreciază

  • 14. monica  |  4 decembrie 2011 la 16:29

    Cersetoria nici nu are cum sa nu prolifereze intr-un stat oficializat a fi asistential (cred ca e corect termenul!!!) E liber la cerseala! Daca nu eu,atunci cine….e intrebarea in mintea multora?Toata lumea se vaita ,asta-i nenorocirea 🙄 : de la indivizi de teapa celui intalnit de tine,care-si cerseste, poate, hrana zilnica,din neputinta, pana la oameni care, desi sunt constienta c-o duc f bine,statutul de intelectual,de om public, n-ar trebui sa-l lase sa practice acest mod de a… capata. Dar si acest ”pacat” al cerselii isi are originile tot intr-o perioada de trista amintire cand ,cerseala si datul de pomana (serviciu,casa,carnet de partid,concedii,etc) era un panaceu administrat gandirii libere !dorinta de sclavie, la diverse niveluri, de care-ti vorbeam ! Apoi,stii ca picatura chinezeasca sapa incet, dar sigur ,stanca 😀

    Apreciază

  • 15. monica  |  4 decembrie 2011 la 16:33

    Scorpy,bancul e deja preluat si difuzat 😛

    Apreciază

  • 16. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 18:11

    Buna seara!
    Fini, ma bucur ca ti-a placut Geoffrey, e australian, australian.
    Nora, ma urc si eu pe craca mea din gradina. 🙂
    Sa va spun cum sta aici in Montreal cu cerseala. Nu stiu cum se face dar in general sunt barbati, stau pe trotuar cu un pahar in fata si un carton pe care scrie, ajutati-ma sa ma intorc nu stiu pe unde, nu mai am bani de autobuz! Unii sunt foarte sinceri: dati-mi bani pentru bautura! S-a intamplat ca de 2-3 ori sa fiu interpelat pe strada, unul cu tupeu, mai inalt decat mine, spunea sa ii cumpar de mancare, eu i-am zis sa-si caute de lucru daca vrea de mancare. Agresivi nu am vazut, cum spuneam, majoritatea stau cu paharelul in fata si asteapta. Pe la metrou o doamna gitan balmajea ceva in franceza, ca sa scap de ea am zis ca nu inteleg, doamna s-a adapta imediat si a inceput in engleza, mi-a aratat o poza cu niste copii, sa o ajut, samd, am zis scurt in romaneste: sa fie sanatosi! mi-a raspuns tot in romana.
    Poate sunt om rau dar eu nu dau bani cesetorilor in putere.

    Apreciază

  • 17. Sare'n Ochi  |  4 decembrie 2011 la 18:15

    🙂 tre buie sa si intelegi mesajul, nu numai sa dai ajutorul pe care ti-l traduci singur ca ti s-ar fi cerut…
    excelent exemplu.

    Apreciază

  • 18. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 18:28

    Pana sapa Fini mai aduc eu cate ceva despre Geoffrey, chiar daca nu vede nu spune ajutati-ma!

    Apreciază

  • 19. Fini  |  4 decembrie 2011 la 19:03

    Creangă,

    încă odată mulţumesc pentru Gurrumul. În dimineaţa asta am făcut „săpături” şi am găsit perle:

    Apreciază

  • 20. Fini  |  4 decembrie 2011 la 19:16

    Bună seara! 🙂

    Tot auzim că cerşetoria a devenit o afacere şi că în spatele celor care cer se află adevărate reţele care îi îmbogăţesc pe unii, exploatându-i pe cei nevoiaşi şi lipsiţi de apărare. În mod sigur există şi astfel de reţele conduse de oameni fără scrupule, care, din dorinţa de a se îmbogăţi, uită de milă şi bunătate, îi trimit la cerşit pe bătrânii şi copiii neajutoraţi, pe care îi şi schilodesc ca să poată impresiona mai bine trecătorii. Din păcate, aceşti nefericiţi ai sorţii, dacă în ziua respectivă nu aduc o anumită sumă de bani „patronilor”, primesc crunte bătăi. Dar şi astfel de cazuri nu trebuie generalizate. Mulţi oameni pe care îi vedem la colţ de stradă cerşesc pentru că într-adevăr sunt disperaţi şi nu au ce mânca în ziua respectivă.
    Eu nu dau bani cerşetorilor, indiferent cât de amărâţi sunt, indiferent ce sechele au, indiferent cât de tristă au povestea. NU LE DAU BANI!
    Ştiu, Dumnezeu ne îndeamnă să fim buni cu aproapele nostru, să fim milostivi, să fim generoşi.
    Dar eu nu cred că aceasta este soluţia în cazul cerşetorilor, ci din contră. Pur şi simplu, cu cât ne este mai milă, cu atât sunt mai fericiţi stăpânii acestor cerşetori, cu atât mai prosperă le este afacerea. Pentru că, din păcate, 99% dintre cerşetori au un “STĂPÂN”, care îşi cumpără merţane, vile şi haine scumpe pe spatele lor, al amărâţilor ăstora.
    Da, vezi o bătrânică amărâtă care susţine că are nevoie de medicamente. Vrei să o ajuţi! Dar nu-i da bani, ci mergi la farmacie şi cumpără-i medicamentele respective. Sau dă-i o bucată de pâine, o masă caldă, o haină mai veche, dar nu-i da bani!
    Din păcate, însă, mulţi dintre poliţişti preferă să închidă ochii şi, cu “atenţia” la purtător, să treacă mai departe, nepăsători, atunci când întâlnesc un cerşetor.
    Ceva am putea face, totuşi, ca să schimbăm această situaţie. Un prim pas ar fi, poate paradoxal, să încetăm să le mai dăm bani cerşetorilor!
    Oare cum se contorizează păcatele?
    Adică dacă bei, fumezi, poţi da 1 leu la cerşetori să se compenseze? Sau cum? 🙄 Actualizări la indulgenţe.

    Apreciază

  • 21. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 19:33

    Fini, din Australia in Japonia:

    ttp://www.youtube.com/watch?v=eWZtWkoe4tk&feature=related

    Apreciază

  • 22. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 19:35

    Scuze, am pierdut Hasul:

    Apreciază

  • 23. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:00

    Francesco Geminiani – violonist şi compozitor italian. A studiat vioara cu Arcangelo Corelli şi compoziţia cu Alessandro Scarlatti. A locuit cea mai mare parte a vieţii sale în Anglia, la Londra şi în Irlanda, la Dublin. Ca pedagog a scris „Arta de a cânta la vioară” care este primul tratat de tehnică violonistică apărut. Indicaţiile sale tehnice au rămas valabile şi astăzi.

    Apreciază

  • 24. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:02

    Expresivitate.

    Apreciază

  • 25. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:03

    Apreciază

  • 26. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:05

    Apreciază

  • 27. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:08

    O temă veche preluată de Geminiani cu graţie şi virtuozitate.

    Apreciază

  • 28. Fini  |  4 decembrie 2011 la 21:23

    Creangă,
    @ 22

    noi acuşi vom consulta DEX-ul pentru cuvântul ploaie. 🙂

    Aduc şi textul cântecului adus de tine:

    I’M WALKING IN THE RAIN
    yuku ate mo naku kizutsuita karada nurashi
    karamitsuku koori no zawameki
    koroshi tsuzukete samayou itsu made mo
    UNTIL I CAN FORGET YOUR LOVE

    nemuri wa mayaku tohou ni kureta
    kokoro o shizuka ni tokasu
    mai agaru ai o odorasete
    furueru karada o kioku no bara ni tsutsumu
    I KEEP MY LOVE FOR YOU TO MYSELF

    * ENDLESS RAIN, FALL ON MY HEART kokoro no kizu ni
    LET ME FORGET ALL OF THE HATE, ALL OF THE SADNESS

    Days of joy, days of sadness slowly pass me by
    As I try to hold you, you are vanishing before me
    You’re just an illusion…
    When I’m awaken, my tears have dried in the sand of sleep
    I’m a rose blooming in the desert

    IT’S A DREAM, I’M IN LOVE WITH YOU
    madoromi dakishimete

    [* repeat]

    I AWAKE FROM MY DREAM
    I CAN’T FIND MY WAY WITHOUT YOU

    [guitar solo]

    THE DREAM IS OVER
    koe ni naranai kotoba o kurikaeshite mo
    takasugiru hai iro no kabe wasugi satta hi no
    omoi o yume ni utsusu
    UNTIL I CAN FORGET YOUR LOVE

    [* repeat]

    ENDLESS RAIN, LET ME STAY EVER MORE IN YOUR HEART
    LET MY HEART TAKE IN YOUR TEARS, TAKE IN YOUR MEMORIES

    * ENDLESS RAIN, FALL ON MY HEART kokoro no kizu ni
    LET ME FORGET ALL OF THE HATE, ALL OF THE SADNESS

    Apreciază

  • 29. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 21:34

    Fini,
    In 1997 formatia X Japan s-a destramat, poti vedea ultimul concert din 31 dec, cu tot cu versuri. In 1998, Hide, un fost component al formatiei a murit in imprejurari ciudate, a fost sinucidere sau moarte accidentala. Dupa 2007 cand s-au reunit probabil melodia le aduce aminte de Hide, lacrimile curgand rau. Mi se pare mie sau la refren seamana cu alta melodie? Eu unul am ascultat-o de cateva ori.

    Apreciază

  • 30. Creanga  |  4 decembrie 2011 la 21:39

    Fini, am ascultat ce ai propus pentru aceasta seara, nu auzisem de Geminiani, acum stiu.

    Apreciază

  • 31. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 21:40

    Seara bună, prieteni 🙂

    Monica,14, da, până si cerşeala, la noi, e originală, adică „bine dezvoltată”, cu reţele serioase, legată de năravuri si moravuri care nu numai că-şi au obârşia în societatea marcată de comunism, dar după ’89, s-au amplificat şi diversificat şi au devenit „marfă de export”… 😉

    Apreciază

  • 32. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 21:44

    Creangă, 16, bune exemple: dacă aici cersetoria e rudă cu smecheria, lenea şi înşelăciunea,pe unde esti tu acuma, cersetorii sunt sinceri şi mai puţin dispuşi să-nsele. Uneori fac pe artistii, sau chiar devin 🙂 De fapt, nicăieri, cred, nu se vede mai bine diferenţa de mentalitate din zone de culturi diferite, ca în cerşetorie.

    Apreciază

  • 33. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 21:44

    Sare, 17, mesajele cersetorilor se adaptează şi astea, în funcţie de loc… 🙂

    Apreciază

  • 34. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 21:47

    Fini, 20, da, cersetoria n-ar avea dimensiuni industriale dacă n-ar avea, pe ici pe colo si unele relaţii „nepotrivite” cu poliţia. Nici eu nu le dau bani. Mai port în geantă câte o chiflă, sau asa ceva, pentru nişte copii pe care-i întâlnesc, uneori, scosi de cine stie cine, amărâţii, la cersit. Oamenii cu adevărat lipsiţi, rareori cerşesc. 🙄

    Apreciază

  • 35. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 21:49

    fini, creangă, fain dialogul vostru în „clipuri” si-n muzicieni de care încă, nu auzisem.. Da’ recuperez 🙂

    Apreciază

  • 36. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:01

    Creangă,
    @ 30

    nu înţeleg pentru ce nu se prea cântă Geminiani. Expresivitatea multor piese de-ale sale ar trebui să fie tentantă pentru muzicieni.
    Nici eu nu am auzit de X Japan. 😥

    Apreciază

  • 37. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:04

    Nora servus! 🙂

    Creangă este un partener de dialog fain.

    Apreciază

  • 38. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 22:17

    Fini, da, de aceea au si răsărit florile pe stratul lui, în grădină, dar si fiindcă la el plouă atât de frumos: „endless rain” 🙂

    Geminiani e superb! Îmi place adagio-ul la oboi (24) si concertul (27) în mod deosebit 🙂

    Apreciază

  • 39. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 22:49

    noapte bună 🙂

    Apreciază

  • 40. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:53

    Nora,
    @ 38

    poate îţi pare cunoscută tema muzicală a concertului de la @ 27, este melodia „La follia” care străbate ca un fir roşu muzica începând cu sfârşitul secolului al XVI-lea până în zilele noastre. Tema a fost preluată de Corelli, Scarlatti, Vivaldi, Handel, Bach, Liszt, Beethoven, Rahmaninov. Cred că ar fi interesant să încerc un istoric al melodiei; poate după sărbători.

    Apreciază

  • 41. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:55

    „LA Follia” în jazz.

    Apreciază

  • 42. noradamian  |  4 decembrie 2011 la 22:56

    Fini, da, îmi părea foarte cunoscută. Asta pentru că ai mai adus-o, mi-amintesc, în alte interpretări si de fiecare dată mi-a plăcut. Da, ar fi frumos să ne-o prezinţi 🙂

    Somn usor,Fini 🙂

    Vise plăcute, tuturor

    Apreciază

  • 43. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:56

    Apreciază

  • 44. Fini  |  4 decembrie 2011 la 22:58

    Noapte bună tuturor! 🙂

    Apreciază

  • 45. skorpion  |  4 decembrie 2011 la 23:53

    Salutari, gradina adormita,

    +

    salutari de la……………..Nana Mouskouri
    Sala Palatului………….peste 90% plin,
    copii, tineri, adulti, seniori…
    lume entuziasmata, incintata

    si Nana Mouskouri la cei 77 de ani a cintat nespus de bine!
    🙂

    pentru mine Nana Mouskouri ramine un simbol al vremurilor dinainte de 1989 cind o ascultam cu infrigurare aproape zilnic Je chante avec toi, Liberte!
    si nu numai…

    p.s.
    ma enerveaza cumplit cind lumea se ridica inainte de terminarea spectacolului ca sa fuga acasa sau sa fie primul la vestiar
    (daca si la munca erau atit de grabiti, ce departe eram…)

    gute Nacht!

    Apreciază

  • 46. Creanga  |  5 decembrie 2011 la 00:11

    Si mie mi-a placut nr 27, pentru celelalte trebuie sa-mi mai antrenez urechea deloc muzicala.
    Da, aici ploua aproape in fiecare saptamana, intr-o saptamana a luat pauza, atunci a nins. Pe geam vad mereu veverite, inainte de a spune cineva ca stau in padure, raportez: locuiesc destul de aproape de buricul targului.
    Skorpi, Cred ca pentru artisti cea mai mare bucurie sunt aplauzele de la sfarsit. Sa inteleg ca nu a fost nici un bis?
    Somn usor gradina, in Romania deja e luni, aici inca e duminica.

    Apreciază

  • 47. skorpion  |  5 decembrie 2011 la 00:29

    salve, @creanga,

    au fost 2 bisuri:

    Weisse Rosen aus Athen, Nana Mouskouri cintind cu trandafiri albi primiti din public

    si

    inca un cintec grecesc

    Apreciază

  • 48. noradamian  |  5 decembrie 2011 la 13:26

    Ziua bună, prieteni 🙂 Skorpion, văd că ne-ai scos din amorţeală, încă de aseară! După asemenea concert, te cred. Poate ne povestesti mai mult 🙂
    Fini, specialităţi: muzica barocă, Cicero, jazz-jonglerul de geniu… 🙂

    Creangă, da, aici e luni la amiază, dar suntem pe aceeasi lungime de undă 🙂

    Apreciază

  • 49. noradamian  |  5 decembrie 2011 la 13:26

    postare nouă

    Apreciază

  • 50. dictaturajustitiei  |  6 decembrie 2011 la 09:23

    Bună !
    La voi, în Sibiu , cerșetorii sunt foarte pretențioși !
    Am constatat asta prin anul 2000. 😳

    Apreciază

  • 51. noradamian  |  6 decembrie 2011 la 17:50

    Salut, Carmen, interesantă observaţia ta, probabil că cersetorii se adaptează si ei, în felul lor, specificului local 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.637 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.637 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: