Moş Crăciun sau moş-bombonel?

17 decembrie 2011 at 14:04 9 comentarii

„Ceea ce am putut vedea în anii din urmă este că nu există alternativă din punct de vedere moral, or această constatare făcută la scara întregii societăți și devenită din păcate presupoziție comună nu putea să nu influențeze actul de justiție, mai ales într-un caz atât de expus cum este acela al fostului premier Adrian Năstase. Toleranța pe care justiția a manifestat-o în cazul său are o legătură strânsă cu corupția extinsă a administrației actuale. ” ( Horaţiu Pepine, Deutsche Welle)

Nu ştiu dacă povestea cu drobul de sare e strict autohtonă dar  ni se potriveşte. M-am întrebat nu odată, şi mă-ntreb şi-acum, cum de nu reuşeşte  nimeni, de atâta timp, nici măcar în al doişpelea ceas, să dea naibii, jos de acolo, drobul ăla? … Şi să pună-n loc, să zicem, un buchet de busuioc, să vină Crăciunul nostru de demult, din totdeauna, cu aşteptatele colinde care bucură sufletul şi luminează ochii copiilor? Fiindcă uite, de când tot dormim şi de când candela-i folosită ca puşculiţă de preaprofitorii bisericii, până şi colindele au ajuns la mâna peştilor romtelecom! Semn că moş crăciun a devenit pervers, că-l întrece-n ipocrizie şi pe moş gerilă simţindu-se ca peştele-n apă în lumea  mocirloasă de-aci. Un moş-bombonel care se dă-n stambă grotesc, în contul, tot mai gol, al destinului nostru, de ţară.

Între lipsa de  alternativă morală într-o societate, aşa cum observă Horaţiu Pepine, şi prezenţa neclintită a drobului de sare, mitologic- precum corupţia  inseparabilă de politicianul Severin, legătura e de-adreptul fatală! Steagul înfipt acu’ două zile prin achitarea tutorelui lui ponta de către injustiţia endemică a plaiului nost’  vine ca o demonstraţie de forţă a răului, special parcă,  pentru aniversarea înscăunării prin crimă cu ajutor sovietic a regimului iliescu, tutorele lui bombo.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Vrăjeli Alternative

9 comentarii Add your own

 • 1. noradamian  |  17 decembrie 2011 la 15:12

  Ziua bună din nou 🙂

  Am reprogramat postul „Alternative” pentru mai târziu 🙂

  Apreciază

 • 2. Bască ilie  |  17 decembrie 2011 la 15:29

  Ce faci, soro?
  Ai anulat alternativa, taman după ce răspunsesem unei invitații pe contrinutors, cu trimitere la postarea ta.

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  17 decembrie 2011 la 15:35

  Bsk, scuze, please, graba! 😉 o s-apară mai pe seară, frate 🙂

  Apreciază

 • 4. Bască ilie  |  17 decembrie 2011 la 15:36

  N-am zis degeaba că ne vrăjești la cel mai înalt nivel. 🙂

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  17 decembrie 2011 la 15:36

  😆 😆

  Apreciază

 • 6. Bască ilie  |  17 decembrie 2011 la 17:11

  Bineînțeles, salvarea bombonierei „are legătură strânsă cu corupția extinsă”, dar are mai multe explicații strâns legate între ele.
  Temerile sistemului judiciar sunt la loc de cinste, prioritare: măsurile legislativă privind disciplinarea și competitivitatea, aplicarea lor, confiscarea averilor nejustificabile, inconfortul… sporit de DNA și PG,ș.a. Toate au o componenta politică (inclusiv în CCR și numirile la DNA + PG), toate se pot traduce prin promisiunea USL de a le reda magistraților mai mult decât confortul pierdut: siguranța zilei de mâine. Toate au aceeași întâmpinare cu aplauze din partea magistraților, nerăbdători, cu mâna întinsă jalnic la asemenea pomeni electorale, oferite de lingăii tradiționali ai justiției.

  Apreciază

 • 7. Bască ilie  |  17 decembrie 2011 la 17:48

  Judecătorii, de moș-bombonel, au avut indicii suficiente să observe cu mulți ani în urmă dacă nu erau întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor sau nu existau probe; n-avea niciun interes să se mai facă de râsul lumii cu tergiversarea procesului. Cine crede că fiecare termen în instanță urmărește administrarea probelor decisive sau că astea ar ține de fiecare dată balanța judecății într-un echilibru al incertitudinii, până în ziua deliberării, înseamnă să creadă în solemnitatea teatrului, fără să observe termenele excesive în amânare. Din păcate, în prea multe cauze delicate, judecata nu are nicio legătură cu motivele soluționării, iar amânările peste limitele bunului-simț nu fac altceva decât să aștepte vremuri mai încurajatoare, într-o armonie a completului de judecată… de invidiat. Teatrul lor nu are întotdeauna legătură cu scenariul.

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  17 decembrie 2011 la 19:40

  Bsk, „judecata nu are nicio legătură cu motivele soluționării, iar amânările peste limitele bunului-simț nu fac altceva decât să aștepte vremuri mai încurajatoare”…
  da, se vede bine că între salvarea „bombonierei”, temerile sistemului judiciar si „nevoile”lui intime există o legătură încă foarte puternică 😉

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  17 decembrie 2011 la 19:40

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: