Monica Săvulescu Voudouri: Despre care Românie vorbim?
23 martie 2012 at 10:40 noradamian 55 comentarii
Postat în „biblioteca cu prieteni”
Nu putini sunt românii din dispora care mi-au povestit ca, în primul sfert de ora, dimineata, înainte de a-si începe lucrul, oriunde ar fi ei pe glob, deschid internetul sa vada „stirile de acasa“. Eu, pentru o informatie fulger, deschid agentia Hotnews. Pe ecran, sunt anuntate câteva sectiuni: actualitati, sport, cultura, stiri internationale, etc. De curând au mai aparut doua rubrici: diaspora si studenti români în strainatate. Afisate una sub alta, te imbie sa le deschizi paginile. Nu exista anunturi mai fundamental deosebite decât stirile care apar pe aceste pagini. Despre care Românie e vorba la rubrica studentilor în strainatate? Despre care Românie e vorba în paginile despre diaspora? Si cum de am ajuns noi sa avem asemenea diferentieri între oamenii nascuti între aceleasi frontiere? Si mai ales, de ce?
Sociologii specializati în emigratie sustin ca în ultimele decenii continutul conceptului de diaspora sufera transformari radicale. Diaspora în epoca globalizarii a devenit mult mai fluida: nu înseamna doar emigrarea definitiva de undeva in spre alta parte, ci înseamna si o plecare temporara si o stabilire în alta tara si în alta cultura doar pentru câtiva ani, sau plecarea ciclica si revenirea ciclica în cadrul unor contracte de munca, sau sejurul prelungit, fara a însemna renuntarea la domiciliul stabil din tara de origine. Si tot asa. Daca acceptam aceasta opinie, atunci tinerii care studiaza în strainatate fac si ei parte din diaspora româneasca. Dupa cum si muncitorii cu contracte de munca de care se ocupa paginile de internet cu titlul Diaspora apartin aceluiasi segment social.
Ce aflam despre unii?
Ce aflam despre ceilalti?
Ni se spune ca 50 000 (!) de tineri români studiaza la facultati în strainatate. Dintre care 39% cu burse oferite de respectivele facultati, 24% îsi platesc studiile muncind în strainatate, 19% cu bani de la parinti si 15% din economiile anterioare plecarii. Tendinta de a trage deci concluzia ca acesti tineri apartin toti unei clase privilegiate în tara, este de la bun început contrazisa. Iar marturiile individuale ale tinerilor întaresc si ele aceasta convingere. Am avut curiozitatea sa citesc câteva: ale unui baiat din Sighisoara, ale unei fete din Sibiu, ale altuia din Bucuresti. Cu cât citesti mai multe asemenea marturii ajungi la concluzia ca de fapt nu este vorba despre „ai nostri tineri, la Paris…“ etc., ci ca avem de-a face pur si simplu cu niste oameni studiosi, care, pe unde se duc, fac minuni. Din scrisorile lor aflam cum si-au gasit un loc în lume; si, având în vedere si numarul mare al reusitilor, la care, de la sine înteles trebuie sa-l adaugam pe al celor care tocmai acum sunt în cautari, dintr-o data ai senzatia unei mase uriase de oameni tineri, aplecati pe computere cu înfrigurare, frunzarind site-urile universitatilor lumii, gasindu-si studiile dorite, întocmind dosare, trimitând aplicatii; o preocupare personala sau o industrie a celor care s-au constituit în centre si asociatii de îndrumare.
Liga Studentilor în Strainatate, mai prezinta si o alta cifra, care ar trebui sa puna pe gânduri. Cercetarile arata ca dintre cei aproximativ 50 000, numai 24% intentioneaza sa se mai întoarca în tara. Marturiile individuale ale celor intervievati sunt o lectura folositoare. Afli într-un fel cum s-a schimbat mentalitatea acestui popor în ultimii 20 de ani. Scrisorile lor au sinceritatea si spontaneitatea tineretii, plus raportarea la lume a omului inteligent. „Colegii mei sunt de pe tot globul“, ne spune un doctorand de la o universitate tehnica din Massachusetts. Si o masteranda din Coreea de Sud, de la Dongguk University: „Nu exista culturi gresite, ci doar ignoranta noastra, care ne îndeamna sa judecam si ne împiedica sa empatizam“.
„Traiesc o experienta care largeste orizonturi si modeleaza minti“, spune o tânara care studiaza stiinte economice în Germania. Si un doctorand la Princeton, povestind cu mândrie despre un coleg care vorbeste perfect germana, turca si farsi, marturiseste: „Prefer sa cunosc oamenii prin prisma modului în care interactionam si nu prin prisma faptului ca vin dintr-o parte a lumii mai mult sau mai putin favorizata“.
„Doream sa studiez într-un sistem mai corect – spune unul dintre acesti studenti –, în care nu conteaza banii din contul parintilor si în care sa am sansa sa fac o cariera prin munca proprie“. Iar un masterand în astronomie din Helsinki povesteste despre transparenta sistemului educational, despre portalurile online in care se posteaza si cursurile si lucrarile studentilor si calificativele luate la examene. „Costurile facultatii sunt zero“, ne spune el, dar viata e tare scumpa. Traieste socotindu-si banutul zilnic, dar, relateaza tot el (si ce bine ca exista si locuri unde se pot învata asemenea lucruri!): este impresionat de egalitarismul strazii, de faptul ca este o rusine sa afisezi un ceas scump sau o masina scumpa – deci la o universitate care se numara printre cele din Top World 100!
Desigur ca proportia de 24% dintre acesti tineri care se vor mai întoarce în România are darul sa întristeze. Si totusi… oricât de mic, acest detasament nu va mai fi format numai din tipi gen „domnul Goe“. El nu va mai putea fi manipulat de fel de fel de ignoranti, fiindca va avea forta pe care ti-o confera profesia. Apoi, oamenii astia nu vor mai putea fi antrenati în conflicte parohiale, de provincie trista, fiindca ei stiu ca lumea e mare si de multe feluri. Nu vor mai îngrosa rândurile parvenitilor, fiindca au vazut ca printre intelectualii de top ai lumii nu marca masinii sau a ceasului sunt decisive. Si mai stiu si ca rezultatele muncii tale trebuie postate online, fiind în acelasi timp obligat sa dai raspuns la orice întrebare, din orice parte a lumii ar veni ea, dar având de-a face cu subiectul tau, într-un termen scurt. Ei vor însemna, printre multi altii ramasi în diaspora si raspânditi pe glob pe unde nici nu-ti imaginezi si alaturi de cei din tara care manifesta aceleasi tendinte, o Românie cu sanse.
Si fiindca ma intereseaza de fapt diaspora, închid paginile dedicate studentilor din strainatate si trec si la rubrica Hotnews cu acest titlu. Oare cine culege datele si despre ce fel de Românie vor ele sa vorbeasca?
„Un român arestat la Roma pentru abuzuri grave“; „un furt de bancomate savârsit de doi români la Paris“; „arestarea unor români în statiile de parcari din Spania“; „condamnarea unui român la închisoare pe viata în Germania“; „o românca ucisa prin strangulare“; „vizari în rapoartele politiei“; „ironizari pe posturile de televiziune“…, „prostituata românca…“.
Nu stiu cine culege aceste date. Dar stiu sigur ca, din pacate, ele nu sunt false. Si ca, paradoxal, ele vorbesc despre aceeasi Românie, unica, cea de la Gurile Dunarii. Iar faptele despre care se scrie sunt tot rezultatul schimbarilor de mentalitate din ultimii 20 de ani. Nu pot sa înteleg din ce pricina unii au luat-o asa, iar altii altfel. Ce au în plus cei din prima categorie? Poate iubirea de carte? Dar nu a fost învatamântul nostru obligatoriu pâna la vârsta la care un copil poate sa discearna si singur ce vrea sa faca? Dar nu au fost pâna în urma cu câtiva ani cartile noastre la preturi la îndemâna, daca ar fi sa le comparam cu cele din alte tari? Desigur ca nu suntem caz izolat. Nu exista tari bune si tari rele, nu exista popoare destepte si popoare proaste, nu exista locuri pe glob unde traiesc numai egoistii si-n altele numai altruistii. Doar ca… atunci când e vorba de-ai tai, te doare. Si cu aceasta durere se confrunta, în fiecare dimineata, în primele zece minute, înainte de a-si începe lucrul, aproape fiecare „diasporean“ care deschide computerul să mai vada ce mai fac cei „de-acasă“.
Articol al Monicăi Săvulescu Voudouri publicat în 15 martie în revista „Cultura”
Entry filed under: 7301634. Tags: emigranţi români, romani din diaspora, români în străinătate.
55 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 12:34
Saluttare!
Peste 2 luni, Monica Săvulescu Voudouri va împlini 70 de ani.
Impresionant de citit ce gândește românește o persoană umblată prin diaspora timp de 27 de ani!
Paradoxal sau nu, conaționalii noștri plecați definitiv sau pe o durată nedeterminată -România exportată- formează, pentru politicienii nației, o masă de manevră electorală neinteresantă. Cât timp va văzută și tratată cu o preocupare direct proporțională cu numărul voturilor valabil exprimate în general, cu ponderea interesului unei tabere politice sau a alteia, cu influența limitată a rezultatului permis de sistemul de vot (implicit cu numărul parlamentarilor rezultați prin contribuția votului diasporei), vom avea două Românii din ce în ce mai separate de masca interesului național mai tare decât de mări și țări sau de oceane și continente.
ApreciazăApreciază
2.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 12:50
Cât timp va fi văzută și tratată prin prisma interesului politic de moment sau de durată, intermitent, instabil, contradictoriu prin indiferența oscilatorie în aceeași tabără politică, după interpretările sfidătoare ale textelor constituționale și-așa șchioape, masa de manevră din România exportată va deveni din ce în ce mai puțin apăsătoare pe conștiința organului suprem reprezentativ.
ApreciazăApreciază
3.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 19:35
Stați după tufe și cireș sau vindeți castraveți la grădinari?
Ieșiți la joacă, dragi glumeți! 🙂
Până și fugarii au început să-și arate curajul în vorbe. Boldea ne salută din mers, ca racul. I s-a făcut dor de țară și de vidul lăsat în urmă.
ApreciazăApreciază
4.
Fini | 23 martie 2012 la 20:29
Românii plecaţi sunt totuşi mai speciali, să spunem.
Cei care citesc „ştirile de acasă” o fac din multe motive, care însumate înseamnă păstrarea identităţii naţionale. Totuşi ei sunt legaţi şi de pământurile şi de neamurile în mijlocul cărora trăiesc. Până la urmă ajung să se simtă în largul lor printre străini şi pot vedea şi ei defectele lor, care sunt destule şi nu mai puţin grave decât ale noastre,
Apoi, cei care distrug imaginea României formează doar o minoritate, cu care majoritatea nu se identifică.
Această majoritate ştie mai bine decât noi, cei rămaşi, că trebuie trebuie să le fie de căpătâi zicala „omul sfinţeşte locul”.
ApreciazăApreciază
5.
Fini | 23 martie 2012 la 20:33
Cred că este de interes pentru orice român şi cele două rubrici nou apărute: diaspora şi studenţi români în străinătate.
ApreciazăApreciază
6.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 20:54
Am văzut pe Hotnews: Ponta a intrat în bâlbâială cu vitejie, se dă rău la gâtul disperatului Băsescu și cumpănește adânc din colț în colț:
1. Traian Băsescu a transmis o „portie de umilinta si dresaj catre un MRU care nu e chiar Boc (vezi ca te-am pus doar pentru ca nu a vrut Ponta, nu ca esti tu prea important!).”
2. Se știa „inca de la pranz” ca Mihai Razvan Ungureanu urma sa fie numit in acea seara premier și UDMR-iștii au fost deja anunțați la ora 16 de numirea lui MRU.
Ambele nu merg, se bat cap în cap. Știa și MRU ce-a fost stabilit dinainte, fiindcă era necesar acordul lui prealabil și n-avea cum să-l umilească ulterior; mai degrabă s-au amuzat ulterior împreună:
Piratul către MRU:
„Răzvane, ți-am povestit cum a fost discuția cu Ălamicu și cei doi însoțitori; hai să ne mai amuzăm odată și cu ei, nu de alta, dar am și o problemă de conștiință la pachet!”
Chiar mi-ar plăcea să-l văd pe Ponta cum își duce până la capă planul ofensiv la derută, când îl va transforma în pretext, ca să invoce caracterul politic al redeschiderii dosarului penal „Ponta-Panait”:
„Ați văzut ce-am pățit, după ce l-am făcut pe pirat disperat?. N-am avut nici cea mai vagă bănuială că voi suporta astfel de consecințe, altfel tăceam la fel cum nu i-am zis niciodată nimic Monicăi Macovei”
ApreciazăApreciază
7.
Fini | 23 martie 2012 la 21:00
„Adagietto” din Simfonia a cincea de Gustav Mahler este cea mai cunoascută pagină mahler-iană.
Willem Mengelberg este interpretul perfect pentru „Adagietto”
ApreciazăApreciază
8.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 21:23
Omul sfințește locul acolo unde are cine să-l vadă în aceeași imagine cu ochi buni, în aceeași imagine, indiferent câți nebuni ar invada același loc.
ApreciazăApreciază
9.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 21:33
Fini,
Te uiți la Banciu?
A anunțat pentru astă seară o știre în premieră (ce va apărea în presă abia de mâine-poimâine)
ApreciazăApreciază
10.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 21:44
Monica Macovei- mentorul ambasadorul Mark Gitenstein (sâc!)- are o postare de zile mari.
Asumați-vă riscul s-o citiți! 🙂
http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1051
ApreciazăApreciază
11.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 21:45
mentorul ambasadorului , hâc! 🙂
ApreciazăApreciază
12.
lastnightmusic | 23 martie 2012 la 21:48
6 Ala micu si cei doi insotitori 🙂 Misto !
eteteee A ajuns ala micu’ piatra unghiulara, cornerstonul coalitiei U 🙂
Ala micu care noteaza pentru istorie 🙂
ApreciazăApreciază
13.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 21:52
Da, ălamicu era singurul cu notițele întregi la cap. 🙂
ApreciazăApreciază
14.
lastnightmusic | 23 martie 2012 la 21:54
Friptana fierbinte 🙂
ApreciazăApreciază
15.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:03
Ăla și mai micu Prepuțulescu se juca cu avea la îndemână în timpul consultării pe tema prestabilită. Cică mai schimba SMS-uri în prostie, și cu colegii, și cu ziariștii… dar, culmea, consultarea a fost foarte scurtă. 🙂 Însoțitorii își vedeau de-ale lor. Colac peste Prepuțulescu, el nici nu era în exercițiu funcțiunii useliste, fiindcă și-a împărțit sarcinile cu Sforăescu, adică s-a nimerit acolo doar dintr-o greșeală inumană de copilotaj. 🙂
ApreciazăApreciază
16.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:14
Pe B1, un tittlu:
„Mihail Boldea, câți ca el în Parlament?”
Aș răspunde:
-Fugiți sunt mulți și ușor de numărat. Dacă ar fi luați și la bani mărunți, riscăm să-l uităm pe Boldea. 🙂
ApreciazăApreciază
17.
lastnightmusic | 23 martie 2012 la 22:15
🙂 🙂 esti mortal herr Ilie !
Vreau sa ascult si eu Mahler si ma conturbi !
Dar sticla ? sticla de whiskey unde era ?
ApreciazăApreciază
18.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:25
Sticla de whiskey era la MRU în mână, într-o sală alăturată; îl aștepta pe pirat să termine oferta ofensatoare pentru cei buni la consultat medicul psihiatru. 🙂
ApreciazăApreciază
19.
lastnightmusic | 23 martie 2012 la 22:30
Da…. si saracu marinel o tot cauta pe jos pe sub scaune …
Pe de alta parte nici un medic psihiatru n-are curaj sa ii consulte pe astia, ca il scot bolnav mintal pe medic. 🙂
ApreciazăApreciază
20.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:33
🙂 Mai uită omu’ pe unde lasă lucrurile. Așa i-a uitat și pe cei 3 pe centura guvernării.
ApreciazăApreciază
21.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:35
Toți 3 au aceeași centură: un Dan. 🙂
ApreciazăApreciază
22.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 22:44
Acym aspiră la al doilea Dan (senzaționalul în direct). Deja Prepuțulescu l-a anunțat pe locul următor, după uselei, și amenință cu o sfântă coaliție de viitoare guvernare.
Nu chiar pe doi, dar amenințarea asta chiar se vede foarte probabilă. Din păcate pentru ea, tot foarte probabil, se va împiedica de piratul desemnării premierului.
ApreciazăApreciază
23.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 23:01
Problemă pentru Corlățean, ridicată de moderatorul de pe B1:
-Cum vor realiza paritatea PSD=PNL+PC în cadrul USL la parlamentare?
A dat un răspuns luuung, moderatorul a zis că n-a înțeles.
Corlățean a mai repetat ceva la fel de incoerent și n-a lămurit decât că parlamentarii actuali își vor păstra colegiile, vor avea asigurate candidaturile în aceleași colegii.
În realitate, cu același sistem de vot se pot asigura într-adevăr doar candidaturile, dar câștigarea colegiilor… de pe locurile 2 sau 3 va avea 100% răsturnări de situație imprevizibile din cauza simplului fapt că procentele și ordinea la redistribuire nu vor fi la fel.
Numai câștigătorii colegiilor cu peste 50% din voturile valabil exprimate pot vorbi de aceeași ispravă.
ApreciazăApreciază
24.
Bască ilie | 23 martie 2012 la 23:10
Noapte bună!
Mult a fost, puține au mai rămas: 8 zile.
ApreciazăApreciază
25.
Fini | 24 martie 2012 la 06:55
Bsk,
9
de 6 luni nu mai privesc la televizor.
Tu cu comentariile tale aproape că suplineşti tv-ul. 🙂
ApreciazăApreciază
26.
Fini | 24 martie 2012 la 06:56
Neaţa ! 🙂
ApreciazăApreciază
27.
Fini | 24 martie 2012 la 06:59
Linkul adus de Bsk aseară merită deschis şi răscitit :
ApreciazăApreciază
28.
Fini | 24 martie 2012 la 07:04
Linkul adus de Bsk aseară merită deschis şi răscitit :
http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1051
ApreciazăApreciază
29.
Catalin Tanasa | 24 martie 2012 la 19:31
Salutare!
Cre’ca Bombo, va ajunge si el in Congo, va fugi de dictator, cu avion si vapor.
ApreciazăApreciază
30.
Creanga | 24 martie 2012 la 19:32
Nu trageti! Sunt eu, Crengulica!
ApreciazăApreciază
31.
theo- nona | 24 martie 2012 la 20:10
nu ar fii räu, sä inträm cat mai multzi, pe blogul dnei. Monica Macovei.
ApreciazăApreciază
32.
theo- nona | 24 martie 2012 la 20:12
crengutzä ,
bine ai venit,citeste postarea pe Blogary, f. interesantä.
ApreciazăApreciază
33.
Creanga | 24 martie 2012 la 20:36
Theo,
Postarea de azi de pe Blogary?
La tema
http://www.cyberpresse.ca/vivre/cuisine/201203/23/01-4508767-bretzels-a-montreal-mieux-qua-new-york.php?utm_categorieinterne=trafficdrivers&utm_contenuinterne=cyberpresse_B9_vivre_259_accueil_POS1
ApreciazăApreciază
34.
Fini | 24 martie 2012 la 21:00
Bună seara, tuturor ! 🙂
Apele din martie,
ApreciazăApreciază
35.
Fini | 24 martie 2012 la 21:01
ApreciazăApreciază
36.
Fini | 24 martie 2012 la 21:02
ApreciazăApreciază
37.
Maria | 25 martie 2012 la 00:18
Bună seara! 🙂
Doar atât. Restul e amintire.
ApreciazăApreciază
38.
Fini | 25 martie 2012 la 01:21
Maria te salut ! 🙂
Et si tu n’existais pas,
Dis-moi pourquoi j’existerais.
Pour traîner dans un monde sans toi,
Sans espoir et sans regrets.
Et si tu n’existais pas,
J’essaierais d’inventer l’amour,
Comme un peintre qui voit sous ses doigts
Naître les couleurs du jour.
Et qui n’en revient pas.
Et si tu n’existais pas,
Dis-moi pour qui j’existerais.
Des passantes endormies dans mes bras
Que je n’aimerais jamais.
Et si tu n’existais pas,
Je ne serais qu’un point de plus
Dans ce monde qui vient et qui va,
Je me sentirais perdu,
J’aurais besoin de toi.
Et si tu n’existais pas,
Dis-moi comment j’existerais.
Je pourrais faire semblant d’être moi,
Mais je ne serais pas vrai.
Et si tu n’existais pas,
Je crois que je l’aurais trouvé,
Le secret de la vie, le pourquoi,
Simplement pour te créer
Et pour te regarder.
ApreciazăApreciază
39.
Fini | 25 martie 2012 la 01:23
Noapte bună, tuturor ! 🙂
ApreciazăApreciază
40.
Maria | 25 martie 2012 la 01:44
Oui, Fini, merveilleux! Merci.
Il me manque beaucoup. Il restera dans mes souvenirs.
Bonne nuit!
ApreciazăApreciază
41.
Fini | 25 martie 2012 la 06:51
Maria,
41
🙂
ApreciazăApreciază
42.
Fini | 25 martie 2012 la 06:52
Neaţa tuturor ! 🙂
ApreciazăApreciază
43.
theo- nona | 25 martie 2012 la 09:33
bunä dimineatza,
deci , voi särbätoritzi ziua greciei, cu Moustaki.
ApreciazăApreciază
44.
Fini | 25 martie 2012 la 18:04
Seară bună, tuturor ! 🙂
Putzington & Tony Balir 🙄
http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-se-compara-cu-tony-blair-973405.html
ApreciazăApreciază
45.
Fini | 25 martie 2012 la 18:05
Tony Blair
ApreciazăApreciază
46.
lastnightmusic | 25 martie 2012 la 19:33
Buna
Era mai bine Tony Balir 🙂
ApreciazăApreciază
47.
Fini | 25 martie 2012 la 20:02
@ 😳 😆
ApreciazăApreciază
48.
Fini | 25 martie 2012 la 20:03
ApreciazăApreciază
49.
lastnightmusic | 25 martie 2012 la 20:41
Buna Fini
Uite o piesa buna de duminica seara pt tine si toata lumea 🙂
de luat acasa
ApreciazăApreciază
50.
Fini | 25 martie 2012 la 21:18
UTS Mulţumesc ! 🙂
Am luat-o acasă.
Noapte bună !
ApreciazăApreciază
51.
Creanga | 26 martie 2012 la 13:03
Neata!
Cu Voicu cum ramane?
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11840539-usl-cere-puterii-grup-lucru-putere-opozitie-pentru-noua-lege-electorala-baza-careia-fie-ales-noiembrie-noul-parlament.htm
ApreciazăApreciază
52.
noradamian | 26 martie 2012 la 19:24
Seara bună, dragi prieteni 🙂 Fini, Maria, Theo-nona, Lnm, Crengulică, mă bucur să „vă văd” adică să vă citesc si să urmăresc linkurile si videoclipurile.
ApreciazăApreciază
53.
noradamian | 26 martie 2012 la 19:25
Păi avem ce asculta: piese una si una, step by step 🙂 Multzam
ApreciazăApreciază
54.
noradamian | 26 martie 2012 la 19:25
postare nouă
ApreciazăApreciază
55.
Fini | 26 martie 2012 la 19:43
Servus Nora,
şi eu sunt bucuroasă că te zăresc. 🙂
ApreciazăApreciază