„Crize.Cultura face diferenţa”. FITS-2012

21 mai 2012 at 15:41 44 comentarii

Burnt out Punks

Burnt out Punks (Photo credit: Syl )

Incendie de Wajdi Mouawad par Stanilas Nordey

Incendie de Wajdi Mouawad par Stanilas Nordey (Photo credit: workflo)

Piata Mica in Sibiu, Romania

Piata Mica in Sibiu, Romania (Photo credit: Wikipedia)

Sub genericul „Crize. Cultura face diferenţa”, a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) , 25 mai – 3 iunie va reuni peste 2.500 de artişti din toate colţurile lumii. Spectacole de stradă în oraşul vechi, în biserici şi situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar şi conferinţe, seminarii, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere de lucru, programate atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale, vor transforma Sibiul într-un teatru al teatrelor, o  „veritabilă capitală culturală a lumii”, promite managerul Constantin Chiriac. Companii teatrale de renume, din ţară şi din străinătate vin la Sibiu cu un meniu teatral-cultural de o mare bogăţie şi diversitate. Câteva vârfuri de afiş se anunţă deosebit de interesante. Peter Stein cu Faust Fantasia„, o melodramă pentru voce şi pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000; TR Warszawa cuspectacolul Între noi totul e bine” al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiaţi oameni de teatru din Europa şi despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon că acesta este un regizor cu inteligenţă sofisticată; Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe – Suferinţele tânărului Werther„. Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul Prinţul Friedrich von Homburg în regia lui Armin Petras. După negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company soseşte la Sibiu cu spectacolul „Casa cerbilor produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul Internaţional de Teatru din Sarajevo, Grand Prix – Golden Laurel Wreath Award for Best Performance;  Actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres în Franţa pentru numeroasele premii primite în lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul Singuri. Tot ca un inedit al acestei ediţii, Teatrul ZAR va susţine patru reprezentaţii la Cetatea Cisnădioara. Trupa poloneză a fost pregătită timp de trei ani în cadrul faimosului Institut Grotowski şi stă mărturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.

Lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor avea loc pe toată durata festivalului, vor prilejui discuţii între şi cu personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale: John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers şi Wajdi Mouawad.

Deosebit de atractive se anunţă şi spectacolele de teatru-dans.  Companii din Israel: Vertigo, Ballet Actuel), compania australiană C!RCA, Jose Soriano, sunt doar câteva din numele mari ale acestei forme de teatru care vor onora festivalul cu producţii aşteptate de public.

Spectacole de stradă cu elemente de circ vor face şi la această ediţie,  o imensă scenă din pieţele şi străzile centrului istoric al Sibiului.  Din oferta deosebit de generoasă, reţin atenţia  noi oaspeţi de elită ai lumii teatrale: compania suedeză Burnt Out Punks  cu Sindromul  Stockholm, compania Close Act din Olanda cu două spectacole:  „Invazia şi „Tărâmul apelor„.

O ediţie teatrală remarcabilă la care se adaugă, în premieră la această ediţie, şi secţiunea de film în parteneriat cu TVR Cinema cu filme de colecţie: „Undeva la Palilula”, regia Silviu Purcărete, „Akropolis” un performance regizat de Jerzy Grotowski, „Prin gânduri şi imagini” – un documentar de Liviu Ciulei şi „Goldfish games” în regia lui Jan Lauwers.  (Informaţii zilnice în „Turnul Sfatului”  aici)

Link-uri:
site ( program şi bilete) facebook si twitter

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie, Teatru- ce rămâne. Tags: , , , , .

Taxa pe uzurpărit Jăratecul, resursă de partid

44 comentarii Add your own

 • 2. skorpion  |  21 mai 2012 la 18:55

  waoo,
  ce misto sa locuiesti azi la Sibiu
  🙂

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  21 mai 2012 la 19:07

  Skorpion, salut! Da, câteva zile minunate! Vineri şi sâmbătă nu sunt în Sibiu. Abia de Duminică o să văd una alta 🙂

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  21 mai 2012 la 19:25

  Că tot e vorba de cultură:

  „Cu remarcele sale grosolane la adresa fostului preşedintele francez Nicolas Sarkozy, noul premier român şi-a spulberat singur şansa unui debut decent la summiturile europene – la care tot jinduieşte zilele acestea. La acest nivel, mahalagismele sunt tabu, liderii politici occidentali neagreând defel colegi care îşi pun carierele proprii manifest înaintea unor interese mai înalte. Ca atare, premierul Ponta ar fi bine sfătuit să-şi vadă de treburile interne la care se pricepe mai bine – anume de propaganda de delegitimizare a oricărei alternative politice interesate cu adevărat în introducerea unui stil de guvernare mai european în România”
  (Tom Galagher, RL)

  Apreciază

 • 5. Bască ilie  |  21 mai 2012 la 19:58

  Saluttare!
  Citind postarea și comentariile 1-4, ar fi vorba de cultură și coprocultură! 🙂

  Apreciază

 • 6. skorpion  |  21 mai 2012 la 20:07

  misto,

  cultura si copro-cultura!
  omg!
  😀

  nora,
  sa stii ca ponta – in cazul in care i se va permite sa ajunga la bruxelles – ticalosul, pulifiriciul va sti sa se poarte,
  este un actor de o perversitate rara…..

  la bruxelles s-ar da serios,
  nici nu l-ar critica pe TBasescu……
  asa ca Tom Gallagher se inseala daca crede ca individul (toanta lui felix) de care efectiv mi-e sila va da cu micii in fasole….

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  21 mai 2012 la 20:20

  Bsk 😆

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  21 mai 2012 la 20:24

  Skorpion, Uite, Articolul 80, paragraful 1, negru pe alb.

  „Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii”. Ce poate fi mai clar de atat? Cand spune ca „reprezinta statul roman”, e limpede-cristal. Nu spune ca reprezinta in anumite situatii sau cand ii da voie nu-stiu-cine. Nu. Spune ca reprezinta Romania, pur si simplu. Cu alte cuvinte, reluand cuvintele magice, cine „reprezinta Romania” la Consiliul European? Presedintele Romaniei”

  Apreciază

 • 9. Bască ilie  |  21 mai 2012 la 20:32

  Nora 8
  Zic și eu cum zici tu. E negru pe alb și vor să-l facă gri în Parlament, la cererea ipocrită a lui Ponta (din moment se bazează pe o majoritate certă).
  CCR le va trânti peste nas o eventuală hotărâre uselistă adoptată în plen.

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  21 mai 2012 la 20:41

  Da, probabil s-au si înţeles băieţii.O să urmeze o fază la curtea constituţională si tot circul de rigoare. Sper ca, indiferent ce se-ntâmplă, Băse să nu marşeze la provocare.

  Apreciază

 • 11. Bască ilie  |  21 mai 2012 la 21:16

  Vorbeam de hop și uite de unde sare cultura lupilor competenți!
  Fostul ministru al coproculturii, Diapazon Iorgulescu, explică acum pe B1:
  „Președintele CC nu înțelege textul constituțional, e în eroare, vă zic eu cum trebuie să țiuie sonorul: președintele nu este șeful statului, pam-pam!”

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  21 mai 2012 la 21:20

  Revoluţia lui hrebe continuă … Cu noi minciuni si făcături 😉

  Apreciază

 • 13. skorpion  |  21 mai 2012 la 21:56

  stiti ca sint un pro_TB inca dinainte de 2004, dar ce ziceti de acest articol din Constitutie?

  ARTICOLUL 91 – Atributii in domeniul politicii externe

  (1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil

  acel ”negociate de Guvern”…..

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  21 mai 2012 la 22:06

  Nu stiu! Probabil că aici au găsit un clenci, care, de fapt, nu e! Reprezentarea e clar a presedintelui, prin constituţie, dar dacă se pune problema de încheiere a unor tratate atunci, tot constituţional, trebuie să aibe si acordul Parlamentului… Dar oare,e vorba de a încheia tratate sau doar de consfătuire (summit)la nivel de conducere-reprezentare a statelor UE ?

  Apreciază

 • 15. skorpion  |  21 mai 2012 la 22:14

  dar ti-a scapat esentialul, Nora: ”negociate de guvern”, probabil ca ponta si sleahta felixiana pe asta o fi mizind….

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  21 mai 2012 la 22:14

  Scuze, nu-i nici un clenci!! Consiliul European e un organism informal, nu-ncheie tratate, nu elaborează decizii, nu are nici o putere legislativă oficială. Este învestit în temeiul Tratatului de la Lisabona[2], doar cu definirea „direcțiilor și priorităților politicilor generale” ale Uniunii. Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE.[3]

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  21 mai 2012 la 22:16

  E o confuzie pe care a făcut-o şi Marga-Alzheimer, între Comisia UE şi Consiliul European. Ponta e si habarnist si rău intenţionat si prost sfătuit.

  Apreciază

 • 18. skorpion  |  21 mai 2012 la 22:22

  aha

  Apreciază

 • 19. skorpion  |  21 mai 2012 la 22:28

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/cat-mai-tace-basescu-9656436

  halucinante obrazniciile lui chegargara,
  chiar nepenalizate de nimeni?

  Apreciază

 • 20. noradamian  |  21 mai 2012 la 22:39

  Skorpion, organismele UE, cele principale, sunt: Consiliul, la nivel de preşedinţi, Parlamentul, la nivel de legislativ,Comisia Europeană, cu atribuţii de executiv. Între ele există comunicare formală si informală. Toate astea se pot afla de pe Google, cu toate detaliile.

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  21 mai 2012 la 22:42

  Obrăzniciile lui micului Che îmi aduc aminte, pe undeva, de ale Lodei (păstrând diferenţele de rigoare :D) ( oare de ce o fi dispărut??
  Adică de băgat băţu’n gard.

  Apreciază

 • 22. skorpion  |  21 mai 2012 la 22:59

  am vazut-o pe loda pe hotnews
  🙂
  neschimbata
  😛
  la copac, cred, ca nu mai vine din cauza multiplelor animozitati create…

  Apreciază

 • 23. noradamian  |  21 mai 2012 la 23:30

  No, bine că e sănătoasă 🙂

  Apreciază

 • 24. noradamian  |  21 mai 2012 la 23:30

  Somn usor 🙂

  Apreciază

 • 25. Bască ilie  |  21 mai 2012 la 23:48

  Negociate de guvern numai tratatele, or nu oricând se încheie tratate și oricum nu le încheie guvernul ci președintele; cum să lipsească la încheierea lor tocmai cine le încheie?.
  Somn ușor! 🙂

  Apreciază

 • 26. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:04

  TB acum la B1Tv

  http://www.nasul.tv/

  Apreciază

 • 27. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:10

  Mai sus a fost răspunsul pt. Mr. Sk la 13
  Ce tratat are de negociat acum Marga la summit-ul de la Chicago?
  Președintele este reprezentantul de serviciu al României, permanent; trebuie să fie prezent când se negociază un tratat (alături de reprezentanții guvernului), când nu se negociază niciun tratat ( guvernul nu are ce căuta când nu are ce să negocieze) și când încheie un tratat. (cu sau fără guvern, nu contează după ce s-a negociat).

  Apreciază

 • 28. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:11

  multumesc, mr.B, pt lamuriri…
  mai trebuie sa si rumeg!
  🙂

  Apreciază

 • 29. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:21

  Rumegatul fără digestie este ca menta frecată fără apă-n piuă. 🙂

  Apreciază

 • 30. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:23

  😀

  Apreciază

 • 31. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:25

  A zis-o piratul! Justiția pe structurile anterioare nu are cum să funcționeze.

  Apreciază

 • 32. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:26

  MI SE pare cam optimist TB in emisiunea de la Nasu…

  Apreciază

 • 33. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:28

  Interesant! Și-a dat seama de inutilitatea păstrării structurilor de dinainte de 1990 și a încercării de a schimba doar legile… abia spre sfârșitul celui de-al doilea mandat. Se leagă niște constatări și adevăruri în capul președintelui. 🙂

  Apreciază

 • 34. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:30

  iti dai seama, daca un presedinte ca TB (inteligent) isi da seama acum de niste realitati, ce sa inteleaga bizonul manipulat…..

  scuze pentru repetitia ”seama”

  Apreciază

 • 35. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:31

  Zice că nici serviciile secrete nici justiția nu mai pot fi influențate de partide. Probabil vrea să spună: nu pot fi influențate ca până acum (nu deloc)

  Apreciază

 • 36. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:33

  tocmai de aici am tras concluzia ca este prea optimist…

  (serv. secrete + justitia)

  Apreciază

 • 37. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:33

  Mai cu seamă cine tre să dea seama nu-și dă seama. 🙂

  Apreciază

 • 38. skorpion  |  22 mai 2012 la 00:33

  noapte buna, mr. B

  Apreciază

 • 39. Bască ilie  |  22 mai 2012 la 00:34

  Somn ușor, mr. Sk! 🙂

  Apreciază

 • 41. theo- nona  |  22 mai 2012 la 10:03

  BUNÄ:

  MAIOR, este un escroc nerusinat, s-a maipulat la numirea lui ponta, si cu ajutorul lui. ar trebuii dat urgent afarä.

  Apreciază

 • 42. noradamian  |  22 mai 2012 la 13:08

  Ziua bună 🙂 Theo-nona, excrocii de câteva zile, iau început să iasă din toate văgăunile! Ptiu!

  Apreciază

 • 43. noradamian  |  22 mai 2012 la 13:09

  postare nouă

  Apreciază

 • 44. dictaturajustitiei  |  23 mai 2012 la 19:55

  Bună !
  Sunteți fericiți, noi nici un cinematograf nu avem în oraș !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.990 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.990 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: