Cămăşile albe

7 noiembrie 2012 at 13:49 34 comentarii

Imaginea energizantă, uşor desuet- romantică a celor patru cavaleri politici ai verii se estompează. E toamnă şi eu încă port o bluză albă, în gând, de parcă aş fi uitat de  multe alte asemenea efuziuni din cei peste douăzeci de ani care s-au dus în acelaşi gol. Dacă mi-aş aminti doar de un dinescu, rebelul romantic din ’89, de sfântul marian munteanu al pieţei universităţii libere de comunism, de speranţele puse-n convenţia democrată şi în promiţătorul milică, în peneleul serios al lui tăriceanu, în alianţa DA… Totuşi, azi-vară  – mai să cred c-a venit şi vremea revenirii, a făgăduinţelor asumate şi respectate, că din toţi rămaşi în picioare -neînghiţiţi de reprobabila adunătură de potlogari- şi din noii aspiranţi se va coagula o uniune bazată pe cooperare -nu pe vasalitate, în stare să golească pubela publică de gunoaie politice şi să ofere un model politic bazat pe integritate.

…Alb, ca dorinţă de adevăr, ca simbol al nevoii de  integritate politică, dar fără trimitere la purism, la amăgirea tragică prin care lumea a fost târâtă-n revoluţii şi războaie de nazişti şi legionari, de marxişti şi bolşevici, talibani, comunişti şi securişti. Imacularea ca stare normală a politicii e o glumă bună, periculoasă însă, când îşi pune zvastică, secere şi ciocan ori le topeşte pe ambele în cârligul de agăţat proşti. Creditate fără rezerve, în general, cămăşilor albe li s-au alăturat puzderie de susţinători de la care au primit un cec în alb. De la preşedintele suspendat, până la anonimii din toată ţara care n-au lăsat să fie stinsă flacăra democraţiei. În faţa  mareii negre useliste n-au mai contat diferenţele de opinii – neesenţiale în raport cu scopul- inconsecvenţele trecute, animozităţile  mai recente.

La o lună înainte de alegeri, cu un bilanţ catastrofal al invaziei useliste, ar cam fi momentul să vedem şi cum ne cheltuiesc cavalerii în alb de azi-vară, creditul.   Mai ales acum, când ies la iveală petele vechi pe cămăşile nedate la spălat.  Sau degeaba puse-n coşul cu rufe murdare. Mai cu seamă acum, când unor anonimi  de la galerie li se iţeşte, de dedesubt, de sub cămăşile albe, un gri-murdar oricât ar încerca să-l ascundă. Şi, ca nişte neica-nimeni să-şi disimuleze, politicianeşte, ambiţiile paranoice. Qui prodest? …d-lui Blaga zis buldogul, cel care, de nevoie  şi din cauză de caniculă politică şi-a schimbat blana cu o cămaşă albă? Sau, poate, vasalilor săi de acum? Ori, mai degrabă, useleului? Nici măcar nu s-au gândit că petele se văd mai bine pe alb! Mi-e lehamite să readuc în discuţie faptul că nişte voturi anti-integritate- vreo trei, fac inutilă orice albire. Dar nu pot să nu mă gândesc că şi un singur vot poate schimba istoria. Unul doar, menit să- ncline balanţa şi gata cu cămăşile albe. În faţa unor calcule meschine e inutil să mai amintesc de încredere şi onestitate. De responsabilitate. De moda albă a trecutei veri…

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , , .

O șleahtă fără printzipuri, carevasăzică, vrea să cucerească țara… Publicitate

34 comentarii Add your own

 • 1. Maria  |  7 noiembrie 2012 la 14:57

  Servus, Nora 🙂

  Îmi alătur gândul, nerostit până acum, tuturor reflecţiilor din acest excelent articol, atât de lucid şi, totuşi, un pic cam trist.

  Apreciază

 • 2. Ovidiu  |  7 noiembrie 2012 la 15:37

  trist dar adevarat.

  Apreciază

 • 3. luminita  |  7 noiembrie 2012 la 15:37

  Salut, Nora!
  Apropo de pete si de cavaleri in alb, e timpul sa ii coboram de pe soclu pe unii dintre ei:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/vedete-agatate-in-dosarele-securitatii-1009735.html

  Nu m-as mira sa fi fost si Mircea Diaconu unul dintr-acesta.

  Apreciază

 • 4. Ovidiu  |  7 noiembrie 2012 la 15:37

  buna ziua tuturor.

  Apreciază

 • 5. Diana şi Dan  |  7 noiembrie 2012 la 16:32

  Deși am o vârstă, până acum nu am fost implicat în politică. La propriu mă refer, că la chibițat de pe margine, se știe : românul s-a născut poet, comentator de fotbal și proxenet al curvelor din politică. N-am vrut să îmi murdăresc albul. Dar, sincer, m-au atras atât MRU cât și Neamțu. Și ei îmi păreau albi. Am zis să mă îndrept spre primul. Părea mai copt și oarecum, mai carismatic. Am completat un soi de cerere de adeziune online și am trimis-o prin e/mail. Mi-a revenit un formular în care am completat ceva date sumare și, în final, am dat un număr de mobil pentru a fi sunat. Să definitivăm cu aderarea, mi se spunea în pre-formularul acela. Se întâmpla undeva spre sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. Și/acuma vin să te întreb, poate să știi tu mai multe… Mai are rost să țin telefonul pe lângă mine ? Sau e posibil ca printre atâtea milioane de cereri de adeziune, mailul meu să se fi rătăcit. Cine naiba să știe ?

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 16:48

  Ziua bună, prieteni mai vechi si mai noi 🙂

  Maria, nu pot să tac şi nici să spun altceva decât ce văd eu cu ochii mei, nu ai altora, de pe poziţiile unui om neînregimentat şi fără interese partinice. Şi, în acest moment, lucrurile n-arată deloc bine Fără morală (dovedită nu clamată!) acolo unde se iau decizii politice pentru ziua de mâine nici nu se poate. 😉

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 16:53

  Luminiţa, danke, interesant (si trist) articol, mai ales că apar si nume noi ( de Christel Ungar-Ţopescu, Ducu Darie, Ducu Bertzy, Alexandru Repan. încă nu auzisem) pe lângă cele date publicităţii cu ceva timp în urmă. Ăstia au sunt pe tarlaua peneleului- de fapt cel mai mare depozitar de turnători. Nu că-n alte partide n-ar fi… 🙄

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 16:54

  Ovidiu, din păcate adevărat si concret ( e suficient să te duci la articolul Andreei Pora din rev. 22, link-ul apare şi în comentariile de la postarea precedentă).
  „Comisia de etica a fost formata din urmatorii domni si doamne: Teodor Stolojan- PDL, Despina Munteanu- Forta Civică(d-na D. Demeter de la Politeia!) Ioan Greceanu- Noua Republica si Mihaela Vasilati- vicepresedinte PNTCD, plus Monica Macovei. In cazurile Udrea, Oltean si Anastase in Comisie votul a fost de 3 la 2. Adica, Stolojan, Munteanu si Vasilati au votat pentru pastrarea pe liste a celor doua pretioase doamne si a inegalabilului Oltean, partidul facind restul: i-a pitit in colegii eligibile. Pe Cristian Radulescu, de exemplu, l-a scapat doar partidul. Comisia de etica i-a dat aviz negativ, dar Radulescu a depus contestatie la PDL si s-a rezolvat”… (http://www.revista22.ro/cei-32-de-negri-mititei-ai-lui-macovei-vin-manusa-usl-18824.html)

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 17:07

  Diana şi Dan, bine aţi venit în grădină, mă simt onorată :). Prin acelasi parcurs am trecut si eu, cu precizarea că întâi m-am dus spre NR şi apoi spre MRU.si formaţiunea sa, ca simpatizantă. Nu mă mir de ce spuneţi, acolo se-ntâmplă ceva, n-au o organizare pusă la punct, nici specialisti, se pare, adică s-a cam împotmolit treaba. Abia acum se lucrează la un program care ( atât cât am văzut) nu mi se pare nici realist, nici formulat în termeni practici care să deschidă drum viabil unor proiecte.

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 17:26

  Ştiu că ultimele două articole nu plac multora ori chiar stârnesc antipatii dar cum nu urmăresc să fac pe placul unora sau altora ţin să precizez că m-am asteptat la asta. Nu mă supăr deloc,însă, dacă sunt contrazisă- cu argumente si date verificabile.

  Iată ce scria adineaori Iulian Urban pe FB:
  Organizatia Forta Civica Arad si-a dat demisia in bloc si a trecut la PNL…Pai Ungureanu nu candida acolo? Neamtu nu candida acolo?
  Raman la parerea ca ARD nu prinde 16% la alegeri, nu au cum, pentru ca au refuzat sa respecte la SANGE standardele de intregritate ale Monicai Macovei. Si acum plateste. Cum zicea Ungureanu ca nu i se pare ceva grav traseismul politic? Na ca ia plecat toata organizatia….

  O stire care vine si din alte surse dar totusi e bine de urmărit despre ce e vorba. dacă e intoxicare ori dacă se confirmă…

  Apreciază

 • 11. fini  |  7 noiembrie 2012 la 19:41

  Buna Nora! 🙂

  Camasile albe sunt en vogue, le poarta puterea si le poarta si opozitia mai abitir decat puterea si asta in pofida unei caricaturi de comisie de integritate care nu are printzipuri, dar are interese.
  Intelighenţia României poartă cămăşi albe peste conştiinţe întunecate. Cămăşile albe acoperă nu numai impostură şi abuzuri, acoperă o imensă crimă morală şi fizică. Multe dintre cămeşile albe, dacă nu sunt autoare sunt măcar complice la această crimă.

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 19:50

  Fini, servus :)! Îmi place eleganţa albului în vestimentaţie ca si semnificaţia lui de aceea simt ca pe o jignire când e folosit ca ambalaj pentru ceva care trebuie ascuns 🙄

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 19:51

  Laura Stefan la lansarea cărţii lui Cristian Ghinea, „Eu votez DNA”: http://www.youtube.com/watch?v=CYpkNCO2SxY

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  7 noiembrie 2012 la 22:28

  Somn usor, amici si vizitatori 🙂

  Apreciază

 • 15. skorpion  |  7 noiembrie 2012 la 23:27

  luminita,

  reciteste cu atentie aceasta propozitie:

  După ce le-a analizat dosarele, CNSAS a decis că Grigore Leşe – rapsod popular, Mircea Albulescu – actor, Ducu Darie – regizor, Christel Ungar-Ţopescu – realizatoare TV sau Leonard Miron- fost prezentator TV, nu au colaborat cu Securitatea.

  Apreciază

 • 16. skorpion  |  7 noiembrie 2012 la 23:43

  Comisia de etica a fost formata din urmatorii domni si doamne:

  Teodor Stolojan- PDL,
  Despina Munteanu- Forta Civică(d-na D. Demeter de la Politeia!) Ioan Greceanu- Noua Republica
  si
  Mihaela Vasilati- vicepresedinte PNTCD,
  plus Monica Macovei.

  In cazurile Udrea, Oltean si Anastase in Comisie votul a fost de 3 la 2. Adica, Stolojan, Munteanu si Vasilati au votat pentru pastrarea pe liste a celor doua pretioase doamne si a inegalabilului Oltean,

  hai, ca m-ai lasat paf cu informatia asta!!!!!

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 00:41

  Păi am mai dat linkul! Măcar de musiu oltean să fii scăpat pdl-ul
  😉

  Apreciază

 • 18. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 00:42

  Skorpion, 15, citeste cu atenţie restul textului din care rezultă că respectivii au colaborat! Le sunt menţionate si numele de cod! 🙄

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 00:45

  No, e ora de culcare pentru Nora 🙂
  Noapte bună, Skorpion, prieteni 🙂

  Apreciază

 • 20. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 00:55

  Iooi, era să uit- (Vanghelie, vezi c-a expirat garanţia!!) 😆
  http://www.nature.com/news/plagiarism-exposed-in-romanian-grant-applications-1.11758

  (vezi şi coment de la ora 22 48′, 6 noiembrie :))

  Apreciază

 • 21. fini  |  8 noiembrie 2012 la 01:02

  Noapte buna, tuturor! 🙂

  Apreciază

 • 22. fini  |  8 noiembrie 2012 la 08:35

  Neata tuturor! 🙂

  Revista Nature si camasa alba a Ecaterinei Andronescu care acopera impostura si decaderea morala a intelighentiei romanesti.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13571044-nature-mai-multe-plagiate-descoperite-cereri-finantare-publica-romanesti-ministrul-ecaterina-andronescu-este-acuzat-girare-unui-plagiat.htm

  Apreciază

 • 23. luminita  |  8 noiembrie 2012 la 09:14

  Neata!
  skorpion, @15,
  acel „nu” este o greseala de transcriere, ma derutase si pe mine,
  in cuprinsul articolului insa se spune negru pe alb ca toti cei enumerati au semnat angajamente cu securitatea.

  Apreciază

 • 24. luminita  |  8 noiembrie 2012 la 09:19

  Nora, @17,
  mai ai link-ul?
  @19,
  corb la corb nu-si scoate ochii, asa si Pitulicea Katiusa, l-a ajutat pe Copy-Paste cat a putut, doar-doar l-o scapa de acuzatia de plagiat,
  ca doar si ea se simtea cu musca pe caciula, deh!
  si cati ca ei or mai fi…..

  Apreciază

 • 25. luminita  |  8 noiembrie 2012 la 09:24

  skorpion, @16,
  sa te mai miri de ce madama si-a curatat peisajul de cei care indrazneau sa aiba pareri proprii si sa critice ceea ce era de criticat?!

  Apreciază

 • 26. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 12:36

  Ziua bună prieteni 🙂
  La mulţi ani fericiţi! pentru toţi cei care poartă numele de Mihai si Mihaela ( avem si noi pe acasă :))

  Luminiţa, 24, găseşti link-ul la comentul 8.

  Pitulicea Cati avea grijă să-şi sublinieze la fiecare iesire pe sticlă, onorabilitatea, cinstea si, desigur, modestia… 😀

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 12:40

  Discursurile video la lansarea cărţii lui Cristian Ghinea ” Eu votez DNA” ( via Cristi Danilet):

  – autorul, Cristian Ghinea http://www.youtube.com/watch?v=IUkO8WjfJa4&feature=relmfu
  – Daniel Morar, procuror, fost sef DNA http://www.youtube.com/watch?v=TffhZD3ps4I&feature=relmfu
  – Cristi Danilet, judecator, membru CSM http://www.youtube.com/watch?v=I-VlIa1UX9g&feature=relmfu
  – Horia Georgescu, presedintele ANI http://www.youtube.com/watch?v=jli_EopwHgU&feature=relmfu
  – Laura Stefan, expert anticoruptie http://www.youtube.com/watch?v=CYpkNCO2SxY&feature=relmfu au aparut si discursurile video, urcate de Cristian Patrasconiu
  – autorul, Cristian Ghinea http://www.youtube.com/watch?v=IUkO8WjfJa4&feature=relmfu
  – Daniel Morar, procuror, fost sef DNA http://www.youtube.com/watch?v=TffhZD3ps4I&feature=relmfu
  – Cristi Danilet, judecator, membru CSM http://www.youtube.com/watch?v=I-VlIa1UX9g&feature=relmfu
  – Horia Georgescu, presedintele ANI http://www.youtube.com/watch?v=jli_EopwHgU&feature=relmfu
  – Laura Stefan, expert anticoruptie http://www.youtube.com/watch?v=CYpkNCO2SxY&feature=relmfu

  Apreciază

 • 28. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 13:01

  Bravo Cristian Ghinea! Felicitări lui Cristi Danileţ şi celorlalţi apărători ai justiţiei independente!

  Pe Cristi Danileţ nu l-am scutit de critici, într-o perioadă, când probabil, n-avea cum trece si nici măcar vorbi deschis, despre niste piedici prin zona politic-juridică iar noi de la distanţă, n-aveam cum înţelege toate astea!

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 13:14

  Acelaşi lucru si despre criticile la adresa lui Boc (nici aprecierile si încurajările din partea noastră n-au lipsit, după caz) Loialul Boc, unul din puţinii oamenii politici onesti, adică o raritate, premierul care a condus guvernul ca-n război, surmontând asa cum a putut, restricţiile economice impuse de criză dar si hărţuiala politică şi piedici venite chiar de la dinozaurili din propriul partid ( câţiva încă tot acolo)

  Nu că n-ar fi trebuit criticaţi pentru chestiuni pe care, de pe margine, le voiam altfel, dar acum se-nţeleg mai bine niste lucruri.

  Tot respectul şi pentru unul si pentru celălalt!

  Apreciază

 • 30. neax  |  8 noiembrie 2012 la 22:35

  A zis-o Teophyle mai deunăzi, pe gustul meu: „Eu nu sunt deziluzionat, finndcă nu mi-am făcut iluzii”.

  Politica se face cu politicieni. Unii foarte răi şi unii doar aşa şi aşa.

  Apreciază

 • 31. noradamian  |  8 noiembrie 2012 la 23:05

  Neax, salut! Păi cine si-a făcut iluzii? Sperăm -cel mult- să nu fie mai rău decât rău. Şi-nvăţăm, din mers, să nu ne lăsăm duşi de cine zice una si fumează alta 🙄

  Somn usor 🙂

  Apreciază

 • 32. ela  |  9 noiembrie 2012 la 08:09

  Buna dimineata
  In iuresul asta am apucat abia acum sacitesc comentariile voastre, dragi prieteni. Vreau sa va spun ca la Timisoara FC se misca ( si le stam ca paiul in ochi tuturor).
  In ceea ce priveste adeziunile online, si eu cred ca s-a intamplat ceva cu ele in vara.
  Acum exista filiale FC in toate orasele resedinta de judet si chiar este importanta fiecare mana de ajutor.In Timisoara ne gasiti pe strada Zugrav Nedelcu nr 8, de la 10 pana seara tarziu. Va asteptam cu drag 🙂

  Apreciază

 • 33. noradamian  |  9 noiembrie 2012 la 17:44

  Bună seara 🙂 Ela, a fost bună intervenţia Dianei&Dan, să sperăm că va fi citit anunţul tău şi de alţii care n-au nimerit poarta.

  „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara ” 🙂

  Apreciază

 • 34. noradamian  |  9 noiembrie 2012 la 17:44

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: