Care pe care
2 decembrie 2012 at 15:14 noradamian 74 comentarii
Mărturisesc că tâlcul unor istorisiri din Vechiul Testament mi se pare mult mai demn de interes decât analizele cu carbon şi diversele teorii ştiinţifice care, rătăcind cu maximă precizie prin deşertul cunoaşterii, nu ajung niciodată la liman. Faptul că poporului condus de Moise i-au trebuit patruzeci de ani ca să străbată un pustiu aflat nu departe, la distanţă de câteva luni, poate, de ţara făgăduită, n-are nimic cu urmărirea ştiinţifică a traseului geografic ci, mai degrabă, cu cel spiritual. Cugetarea, reţinută dintr-o discuţie privată pe filieră ebraică, mă duce cu gândul la dificultăţile enorme ale rătăcirii noastre ca-ntr-un prizon mental, prin pustiul post-decembrist.
Exodul societăţii româneşti din regimul dictatorial n-a însemnat eliberarea ei în masă odată cu asasinarea ceauşeştilor -şi nici a generaţiei tinere care s-a format în preajma lor- de condiţia socială a supunerii necondiţionate şi a acceptării, poate inconştiente, a slujului. Nu faţă de faraonul comunist, ci faţă de cei care l-au moştenit. Nu faţă de partidul unic, ci faţă de partidele în care s-a divizat. Iar noi n-am avut nici un Moise. Doar câteva personalităţi remarcabile. Şi, de fapt, nici Moise n-a reuşit să-i ducă până acolo. Prin urmare, pentru cei mai mulţi slujbaşi cu demnităţi laice ori religioase în măsură să decidă soarta poporului, exodul n-a însemnat altceva decât libertatea de a umple ţara cu viţeii de aur din parohiile lor.
Înfrângerea uriaşului Goliath, tot după patruzeci de ani, ani de batjocură şi ameninţări care-i îngroziseră pe israeliţi- o altă istorisire, mai optimistă, are- cred- şi ea, tâlcul ei. Mai întâi, e vorba de o durată mare de aşteptare, de frică şi neîncredere în forţele proprii, apoi, deznodământul neaşteptat datorat micului David. Ţintind în punctul vulnerabil al huidumei doar cu o pietricică, David, păstor ori braconier ce o fi fost el, îl doboară fulgerător pe uriaş. Numai că, în cazul nostru, dacă e să facem această analogie azi duminica în mod cinstit, filmul se şterge în momentul în care davidul colectiv autohton de la care aşteptam să-şi încordeze praştia a fost observat masând cavalereşte (corect, curveşte) muşchii odiosului Goliath. Cum n-avem alţii, nădăjduim ca-n aceste zile decisive să-l vedem ţintind cu pietricica direct şi precis în capul şi antenele sinistrului. Să nu-i mai amintim acum, de cele rele şi nici de cum şi-a pus piedici lui însuşi. N-are nici un rost. Nu e David. Dar şi aşa, defazat cum îl vedem pe ici pe colo, îl susţinem totuşi, fiindcă are încă praştia în mâini. Asta-n timp ce Goliath urlă şi se-mpiedică în lanţurile proprii.
Entry filed under: 7301634. Tags: David, exod, faraonul comunist, Goliath, sinistrul, viţei de aur.
74 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
gigel | 2 decembrie 2012 la 18:12
Traim in lumea lor stramba , mai avem puterea sa gandim liber si corect si decenta unei libertati pe care trebuie sa o aparam . pot sa faca si asta :http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13730924-corpul-control-premierului-sesizeaza-organele-urmarie-penala-legatura-posibile-fapte-penale-activitatea-institutului-investigare-crimelor-comunismului.htm . Nu stiu cine lucreaza acolo , dar sa mori de farmec ca roman merita !
ApreciazăApreciază
2.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 18:22
interesant articolul!!!!
vad un David in persoana lui TB!
ne-ar trebui mai multi David-i!!
🙂
ApreciazăApreciază
3.
noradamian | 2 decembrie 2012 la 18:33
Seara bună, prieteni 🙂 Gigel, e greu, da, tot mai greu. Nu-i exclus să devenim dizidenţi într-o ţară aşa zis, liberă.
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 2 decembrie 2012 la 18:37
Skorpion, Traian Băsescu a învins de câteva ori bestia, dar nu destul ca să nu revină acum si mai ameninţătoare. Precum boala care netratată bine şi până la capăt generează rezistenţa viruşilor, asa se petrece si în cazul ăsta. Acum ARD-ul are prastia-n mâini dacă nu cumva i s-a rupt înainte de a se folosi de ea… 🙄
ApreciazăApreciază
5.
Maria | 2 decembrie 2012 la 20:32
Bună seara 🙂
Nora, cât mi-ar fi plăcut şi mie ca tâlcul străvechii istorii a lui David să se actualizeze în zilele noastre! Mai ales că nu mai suntem în situaţia de a număra zeci de ani de odios regim anterior. De unde acest sinistru Goliath? De unde şi-a procurat el în ultimii 4 ani steroizii care l-au adus în asemenea hal de huidumă aflată în condiţia subumanităţii, pornită să şteargă de pe faţa societăţii toate însemnele civilizaţiei şi democraţiei?
Pe de altă parte, mi-ar plăcea ca micul David să ochească unde trebuie în această ultimă săptămână… Dar de ce nu a făcut-o până acum? Iată o întrebare legitimă. Praştia sa, în multe colegii, s-a fleoşcăit teribil. În multe cazuri se cunosc motivele. Aud tot mai multe voci stinse în jur afirmând acelaşi lucru: ,,Votez cu ARD, dar nu pentru candidaţii din colegiul meu, care oricum nu au nicio şansă din pricina… şi din pricina…, ci pentru votul cumulativ la nivel naţional”. Aici s-a ajuns?!
ApreciazăApreciază
6.
Maria | 2 decembrie 2012 la 20:36
Nora, 3, nu pot să ne pună la toţi botniţă. 🙂 Chiar dacă nu le plac metodele noastre de cercetare a comunismului (acribie, studiu sistematic de arhive, interes, curiozitate, analogii, comparaţii etc.) nu ne vor putea cenzura scrierea adevăratei istorii a perioadei.
Când va apărea anuarul colegiului meu, voi posta şi pe blog articolul pe care l-am dat spre publicare. Va fi interesant.:)
ApreciazăApreciază
7.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 20:59
– legat de cele mentionate de @gigel, controlul efectuat de catre corpul de control al guvernului este tot o latura a regimului autoritar_pontănac…care poate oricind sa se transforme in regim sud-american cu arestari doar numai pentru exprimarea cuvintului….
– deci ARD pe 9 decembrie cu sau fara batista la nas
🙂
ApreciazăApreciază
8.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:01
!@Maria,
oricind ne pot pune botnita…
cind ne iau la intrebari in PV (inclusiv ieri cind ne-am adunat din nou vreo 50) de ce stam acolo, mai ales ca nu avem autorizatie, de ce avem poze cu mâțe cu caninii proeminenti
:)….parca-parca ma vad inainte de 1989…
este asa usor sa arunci o societate, o tara in dictatura…multi se vor trezi abia atunci….
ApreciazăApreciază
9.
Maria | 2 decembrie 2012 la 21:27
Skorpion, 8, mie nu-mi vor pune botniţă. Niciodată! Nu după tot ce am văzut. Nu după tot ce am citit.
Referitor la determinarea mea, încearcă să o apreciezi pornind de la următorul context: în vară, pe cele 40 de grade zilnice, mi-am petrecut aproape o lună din vacanţă (deci din timpul meu liber) în arhivele din…Bucureşti. Peste 100 000 de file. Dacă va fi nevoie – şi va mai fi – voi reveni. Apoi voi scrie şi voi publica. Dacă la noi intervine cenzura, mă duc în Ungaria sau în Slovacia şi public cărţile. Nu-i greu. Nu cred că există vreo situaţie fără rezolvare.
ApreciazăApreciază
10.
Maria | 2 decembrie 2012 la 21:29
*Adică le editez în ţările vecine. De distribuit, le distribui în România.
ApreciazăApreciază
11.
Maria | 2 decembrie 2012 la 21:31
Slovacii ne sunt aproape… vecini. Aici, la o aruncătură de băţ. 🙂
ApreciazăApreciază
12.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:34
absolut corect ce spui, Maria, + felicitari pentru munca depusa,
trebuie sa fie f. interesant…
dar, eu zic ca ….intr-o buna zi te duci in Ungaria sau Slovacia sa publici cartea si…..nu te mai lasa sa te intorci acasa…..cine? comunistii uslinosi…..sau mai rau: alte amenintari si mai nasoale….repet: atit de usor se pot instaura dictatura si spaima/frica……amenintari la adresa integritatii fizice si psihice a celor dragi…etc….
nu vreau sa par patetic, ci doar lucid, asa cum lucid am vazut hitlerismul lui ponta la nici 14 zile de la instalarea lui la palatul victoriei, nora imi este martora, gaseste ea textul unde am mentionat acest lucru….
ApreciazăApreciază
13.
Maria | 2 decembrie 2012 la 21:45
Skorpy, presupunând că scenariul acesta chiar ar putea prinde contur vreodată, voi vedea la faţa locului cum va fi şi ce voi face. Cu mine nu ştii niciodată cum stai. 🙂 Am reacţii imprevizibile în direcţia bună, datorită unei lucidităţi controlate şi a unui echilibru educat. Oricum, de acţionat, aş acţiona. Deci integritatea psihică depinde de multipli factori pe care nu-i pot influenţa alţii aşa uşor.
Iar în privinţa atentatelor la integritatea fizică… 🙂 Mi-am făcut deja debutul. Prima izbitură mai zdravănă am primit-o într-un context când altcineva, mult mai important, era vizat. 🙂 Am început să mă obişnuiesc. Ei… iată că am deja câteva istorii personale…
ApreciazăApreciază
14.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:49
da, Maria, sa speram ca nu va fi cazul niciodata in Romania!
ne-a fost destul cu comuistii pina in 1989!! cu extinderea bratelor caracatitei bolsevice si dupa ac. perioada
ascult la B1TV al doilea plagiat al caterinei andronescu,
incredibil
integru.org – pe cine intereseaza
ApreciazăApreciază
15.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:50
cati a intrat in emisiune si toarna tone de obraznicii !!!
tone, tone!!!!!
nesimtita dracului…
ApreciazăApreciază
16.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:51
are un tupeu fantastic,
oxid de bariu, zinc, substituenti, proprietatile…
gargara cu pioneze!!!!!
ApreciazăApreciază
17.
Maria | 2 decembrie 2012 la 21:51
Skorpy, exact la asta mă uit şi eu acum! Mai e loc încă să ne crucim…
ApreciazăApreciază
18.
skorpion | 2 decembrie 2012 la 21:52
leana ceasca in versiune 2012,
huhhhh, ce javra ordinara!
ApreciazăApreciază
19.
gigel | 2 decembrie 2012 la 22:22
cu batista pe nas , skorpy … 🙂
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 2 decembrie 2012 la 23:02
Seara bună, prieteni! 🙂 Maria, întrebările pe care le pui tu, într-o formă sau alta ni le punem toţi de pe aici!Ce s-a petrecut în ultimele zile, dacă ne gândim fie si numai la ordonanţa anti-CNA, este un semnal că indivizii se gândesc la cenzură. Iar dacă le va reusi dărâmarea instituţiilor, asta va fi bonus! Nu vreau să merg cu gândul până acolo.
Maria, sunt sigură că truda ta e de folos, că vei reusi să publici cartea. Iar materialul atât de necesar societăţii noastre, va ajunge să fie cunoscut şi diseminat.
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 2 decembrie 2012 la 23:05
Skorpion, ai observat ce isterizată era Grăjdănica Abramburescu? Obisnuită ca decizia politică să dicteze în mediul universitar dominat de baronii ei, pur si simplu nu poate admite să i se dezvăluie public, impostura!
ApreciazăApreciază
22.
noradamian | 2 decembrie 2012 la 23:09
Dragilor, a vota sau a nu vota e si oful meu si cred că al multora. Desi situaţia la Sibiu e mai puţin defectă!Şansa, raţional vorbind, unui guvern aredist ori a unui premier mai sănătos la cap, e minimă Şi de când cu cazul frunză verde te poţi astepta la orice!Ca să nu vorbesc de motivaţia căţeilor schelălăitori ai lui Blaga- am mai scris despre asta (si pe FB!)Mă consolez doar cu speranţa că procentul respectiv nu-i sigur, că votând avem o speranţă, că există si factorul imprevizibil – că ne-a mai trecut glonţul pe la ureche. Chiar dacă acum stim la ce poate duce blagismul sau blatismul politic şi că se pregăteşte o tragere cu obuze.
ApreciazăApreciază
23.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 00:24
Somn usor 🙂
ApreciazăApreciază
24.
dictaturajustitiei | 3 decembrie 2012 la 15:08
Bună !
Nora, să nu uităm că nici Moise nu a fost încântat la început, nici nu voia să audă, să-și asume o astfel de răspundere cum a fost scoaterea evreilor din Egipt.
Ca și Scorpy, la TB m-am gândit atunci când am citit despre micul David.
Din păcate , ciuma roșie nu poate fi doborâtă doar cu o piatră.
Îi cresc noi capete precum zmeilor !
ApreciazăApreciază
25.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 15:15
Carmen, servus! Ciuma comunistă o să dispară când se va şterge din minţile oamenilor. După aia, o s-apară ea, si piatra potrivită 🙂
ApreciazăApreciază
26.
Maria | 3 decembrie 2012 la 19:05
Bună seara 🙂
Nora, 20, mulţumesc mult pentru susţinere! În curând voi mă voi bucura iarăşi de câteva zile de vacanţă, aşa că mă voi putea dedica scrisului. Nu ştiu ce-mi va aduce anul următor în acest plan al vieţii, dar cea mai fierbinte dorinţă a mea este să reuşesc să public ce am.
În privinţa a ceea ce ne va aduce votul din 9 decembrie, mă tem că ne îndreptăm spre ceva asemănător cuvintelor din ,,Divina Comedie”: ,,Lasciare ogni speranza…”. Nu e deloc încurajator ce se arată în perspectiva apropiată. Am comentat recent despre unele dintre cauze, am încercat să-mi explic argumentele astfel încât să fiu cât mai bine înţeleasă. Nu s-a vrut însă, orice încercare de iluminare s-a lovit parcă de un zid opac de îndărătnicie, de proaste alegeri şi de agresivitate verbală venită chiar dinspre zona dreptei. Alegerea celor mai neinspirate ,,condeie” pentru propagandă, uzând de strategii deplorabile de captare a atenţiei, complicitatea unei sfere jurnalistice (şi nu mă refer aici la antene şi jurnalul.ro…), tăcerea lor cu privire la propriul gunoi din ogradă şi multe altele au slăbit teribil încrederea noastră. Nu s-a înţeles că cineva va plăti pentru toate astea. Şi va plăti scump. Să ne ferească Dumnezeu de un procent prea mare al usl-ului!
Ai fost foarte curajoasă,Nora, dacă ai scris despre toate astea pe FB! Îmi imaginez doar schelălăiturile de pe margine… Sper că de data aceasta n-au ajuns iar la înjurătura grosieră… Totul se va plăti cândva. Din păcate ne afectează şi pe noi.
ApreciazăApreciază
27.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 20:16
Seara bună 🙂 da, Maria, mai e puţin până la vacanţă. Eu zic că ar fi timpul mai puţin pentru lucru şi mai mult pentru odihnă, sigur si activă 🙂
Maria,sunt discuţii înfierbântate si acolo, eu nu intru-n coliziune cu nimeni, poate doar asa, razant 😆 Şi n-as numi asta curaj. Iar dacă ies şi cu opinii argumentate care nu se potrivesc cu unele intervenţii stridente de galerie, asta e! 🙂
„condiţia socială a slujului, nu faţă de faraonul comunist, ci faţă de cei care l-au moştenit, şi nu faţă de partidul unic, ci faţă de partidele în care s-a divizat”.Nu m-am referit la un partid anume ci la oricare, fiind vorba de un sindrom galerist care persistă si ale cărui simptome sunt identice.
ApreciazăApreciază
28.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 20:30
Un „indicator” dacă vrei, fiindcă tot urmăresc acum B1, e ostilitatea faţă de Andreea Pora! pe care au decretat-o „uselistă”, o persoană indezirabilă 🙄 Nu o diferenţiere de opinie nuanţată, nu argumente civilizate, direct ostilitate. Evident că n-am nimic comun cu partizanatul de acest soi capabil să genereze atitudini prosteşti.
ApreciazăApreciază
29.
gigel | 3 decembrie 2012 la 20:37
Raul nu se divizeaza , numai se vopseste si poarta multe masti . Binele exista odata cu cei care pot sa spuna drept adevarul , cat timp mai sunt cativa care au curajul asta , exista speranta .
ApreciazăApreciază
30.
Maria | 3 decembrie 2012 la 20:48
Nora, las şi puţin loc de odihnă pentru vacanţă. 🙂 Dar pentru mine e o adevărată plăcere să răscolesc documentele, să le confrunt cu memorii şi alte surse indirecte. N-am destule cuvinte să transmit sentimentul acesta. Împlinire. Sens al vieţii. 🙂
Îmi amintesc că pe vremea când mai colindam pe FB eram, parcă, mereu cu două mâini stângi. 🙂 N-am reuşit niciodată să înţeleg lanţurile de relaţii stabilite acolo, iar când au apărut grupurile politice şi m-am trezit invadată de mii de cause mi-am spus că am nevoie de puţină linişte. Măcar ca să scriu în voie.
Uneori mi-e silă şi de ce văd pe google…
ApreciazăApreciază
31.
Maria | 3 decembrie 2012 la 20:51
Nora, 28, Andreei Pora chiar nu au ce să-i reproşeze. De unde vin toate etichetele astea, oare?
Urmăresc şi eu emisiunea: Andreea Pora, Ioan Stanomir, Silviu Sergiu la Robert Turcescu.
ApreciazăApreciază
32.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 20:56
gigel, bine zis! Minciuna n-ajută. N-ajută nici cauzelor ticăloase nici celor drepte. 🙄
ApreciazăApreciază
33.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 20:56
Miron Damian:
Traian Băsescu : ”As mai face o ultima remarca: am vazut ca cei doi lideri ai USL se grabesc sa imparta posturi, sa nu vanda pielea ursului din padure, macar sa nu ia bani inainte. Voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale. Sa nu-si imagineze ca un ministru cu dosar penal va avea ocazia sa depuna juramantul in fata mea.”
Pasajul ăsta ar trebui să lămurească, să înlăture și
din imaginațiile pe care le au ARD și fanii acestora. Logica simplă spune că, dacă președintele pune o condiție specifică pentru miniștri USL, atunci ia în considerare numirea unui guvern USL, altfel condiția ar fi inutilă. Cu sau fără dl Ponta la conducere (probabil va încerca fără, cel puțin inițial). Ergo, ideea că președintele se va bate pâna la utima suflare și suspendare ca să aducă ARD la guvernare, eventual cu aripa Tăriceanu, e o fantezie. A bon entendeur…
ApreciazăApreciază
34.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 21:00
Maria, FB e cronofag si uneori, stresant, asa este, dar cu răbdare te obisnuiesti să treci peste ce nu merită băgat în seamă şi să te rezumi la informaţiile si ideile interesante. 🙂
ApreciazăApreciază
35.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 21:02
Pentru săptămâna viitoare se anunţă revoluţia dogarilor 🙄
ApreciazăApreciază
36.
Maria | 3 decembrie 2012 la 21:57
Da, Nora, sunt multe lucruri interesante pe FB. Am cunoscut oameni de o certă valoare, iar acum unii îmi lipsesc. Să nu mai vorbesc despre prietenii şi rudele de departe, pe care numai astfel îi mai puteam avea aproape. Totuşi, e de remarcat cât de multe alte lucruri cu totul deosebite am reuşit să realizez în perioada de după deconectare. Şi toate acestea fără să pierd ceva la capitolul imagine (în măsura în care FB-ul tocmai asta creează pentru mulţi utilizatori: o imagine şi convingerea că sunt parte a unei comunităţi.) 🙂 Nu tiu ce să spun. Relaţionez zilnic cu aproximativ 300 de persoane, abordăm o tematică extrem de variată, îmi place să am omul în faţă, să-l văd, să-i aud vocea, să-l înţeleg din priviri, din timbrul vocal, din gesturi. Pe FB deseori m-am simţit… singură. Ştiu, sunt ciudată. 🙂
ApreciazăApreciază
37.
fini | 3 decembrie 2012 la 21:58
Bună seara ! 🙂
http://www.nbcchicago.com/the-scene/events/Buddy-Guy-Receives-Kennedy-Center-Honors-181843641.html
ApreciazăApreciază
38.
Maria | 3 decembrie 2012 la 21:58
33, Just, that’s it!
ApreciazăApreciază
39.
fini | 3 decembrie 2012 la 22:00
ApreciazăApreciază
40.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 22:24
Fini, salut, am impresia că esti pe aproape!! ? … 🙂
Tnx pentru miniconcertul Buddy Guy!
Amazing! 🙂
ApreciazăApreciază
41.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 22:27
Nu, Maria, asa e normal! Normal că interacţionezi în grupul social ca să realizezi zilnic, ceva util 🙂 FB nu poate înlocui asta,desigur, dar are importanţa lui.
ApreciazăApreciază
42.
skorpion | 3 decembrie 2012 la 22:41
salve, all,
despre ce revolutie a dogarilor vorbesti tu, nora?
stiu cine este dogaru, dar nu am inteles despre ce este vorba….care-i stirea
🙂
+
cine o face uslista pe andreea pora?
🙂
ApreciazăApreciază
43.
skorpion | 3 decembrie 2012 la 22:42
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/frankfurter-allgemeine-zeitung-despre-frica-ce-domneste-in-romania-si-linsajul-mediatic-de-dinaintea-alegerilor-parlamentare-285949.html
ApreciazăApreciază
44.
noradamian | 3 decembrie 2012 la 23:10
Skorpion, în esenţă, dogarii anunţă că în 13 decembrie vor face demonstraţii, miting si alte de astea sub sloganul „jos DNA”
Şi, da! Există şi unii suporteri arede care cred că muscând-o pe Pora se dovedesc luptători neînfricaţi în slujba patriei. 😛
ApreciazăApreciază
45.
fini | 4 decembrie 2012 la 01:46
Servus Nora!
Sunt acasă. 🙂
ApreciazăApreciază
46.
skorpion | 4 decembrie 2012 la 08:30
un articol dragut
Disciplinarea minţii/BURSA 04.12.2012
*
Concursul se numeşte Flash Anzan. Merită să vedeţi despre ce este vorba dacă doriţi să rămâneţi, cum se spune în popor, „cu gura căscată”. Este o competiţie de folosire a abacului mental. În Japonia, mulţi şcolari învaţă să folosească abacul (socotitoarea) pentru a dezvolta aptitudini matematice. După o vreme, unii ajung să utilizeze abacul atât de natural încât nici nu mai au nevoie să pună mâna pe el. Tot ce trebuie să facă este să îşi imagineze cum manipulează bilele.
Flash Anzan este, aşadar, un concurs în care sute şi mii de concurenţi privesc pe un ecran nişte cifre, după care fac socoteala, rapid, pe un abac mental şi scriu suma pe o hârtie. Viteza cu care se succed şirurile de cifre pe ecran este cu adevărat stupefiantă. Deţinătorul recordului mondial a adunat 15 numere cu trei cifre care au fost afişate pentru doar 1,7 secunde. Aţi citit bine: toate, mai puţin de două secunde.
Se întâmplă în Japonia, fireşte. Şi ne arată de ce ţara aceasta are un imens rezervor de excelenţă ştiinţifică şi tehnică. Şcoala japoneză ia foarte în serios formarea minţii pentru performanţă.
Ne întrebăm adesea de ce „ei” pot şi „noi” nu. Iată un răspuns rapid – pentru că „ei” îşi modelează mintea. Nu este suficient să mergi la şcoală şi să înveţi să citeşti şi să socoteşti pe degete. O civilizaţie avansată cultivă discipline extreme ale minţii.
Ceea ce „noi” am cam uitat să facem, nu-i aşa?
Istoria este, evident, puţin mai complicată. Multe explicaţii ale decalajului dintre Occident şi Europa de Est trimit către divergenţa instituţiilor sau politicilor publice. Corect, însă insuficient.
Ceea ce lipseşte, cred, este rolul jucat de disciplinele extreme ale minţii. Acestea sunt moduri de stocare şi de manipulare a informaţiei care sunt complet neintuitive. Cer o practică îndelungată şi se bazează pe teorii sofisticate. Rolul lor este să formeze indivizi cu capacităţi ieşite din comun.
Aceşti indivizi, izolaţi sau în grupuri, au făcut o diferenţă fundamentală. Înainte de a trage câteva concluzii de actualitate, haideţi să urmărim ce s-a întâmplat, istoric vorbind.
Printre cele mai vechi discipline ale minţii au fost „artele memoriei”. Îşi au originea probabil în Grecia veche. În condiţiile în care pergamentul sau (mai târziu) hârtia erau foarte scumpe, oamenii de cultură au dezvoltat sisteme mnemotehnice uimitoare. Se spune, spre exemplu, despre Sfântul Toma că era capabil să citeze din Biblie ca şi cum ar fi avut cartea în faţă, indiferent de la ce paragraf şi indiferent în ce direcţie.
Artele memoriei au fost cultivate, în Evul Mediu, mai ales în mediul clerical. În universităţi şi chilii, călugării au format o elită aparte, care explică de ce ştiinţele moderne au luat avânt în Europa.
Ceva asemănător s-a petrecut şi cu competenţa matematică. Pe hârtie sau în minte, Europa a fost fascinată de cifre şi linii. Algebra şi geometria au devenit ştiinţe respectabile, iar prinţii şi republicile au cheltuit sume imense pentru atragerea şi formarea matematicienilor.
Aici, din păcate, în ce ne priveşte, povestea începe să se împotmolească.
În perioada socialismului a demarat o adevărată campanie de deşcolarizare a societăţii. Copiilor li s-a spus că nu mai trebuie să memorizeze. A fost încurajată vorbăria agresivă, fără niciun fel de logică. Produsele mutante ale acestei decăderi le admirăm astăzi pe ecrane. Oameni care au uitat azi ce au spus ieri, ori au dificultăţi majore în a urmări un argument raţional, oricât de simplu.
Cei cu abilităţi sau cu o pregătire de excepţie au fost cel mai grav loviţi. La început a fost delăsarea. Au dispărut concursurile de cunoştinţe generale, de tip „spelling-bee” sau de calcul mental. După aceea a urmat persecuţia. Cei care au avut ocazia, au plecat.
De la începuturile sale, socialismul a avut ceva împotriva oamenilor deştepţi, cu o mintea bine organizată, care lucrează rapid. Bakunin, într-o lucrare în care prezintă avantajele comunismului inspirat din organizarea obştii săteşti a slavilor, afirmă că doar într-o „dictatură” societatea trebuie guvernată în acord cu preceptele ştiinţei. Pentru Bakunin, ştiinţa este la antipozii democraţiei populare pentru că este un sistem ierarhic, în care pe măsură ce înaintezi cu atât numărul celor competenţi se reduce. Concluzia: scăpăm de „ochelarişti” şi vom trăi într-un adevărat paradis egalitar.
Un exemplu este suficient pentru a vedea contrastul cu democraţiile avansate. În Danemarca există o companie care angajează autişti. Nu pe oricine, evident, pentru că nu orice autist are calităţile necesare. Dar cei care primesc un loc de muncă sunt angajaţi să facă munci repetitive, obsesive, care pe un om „normal” l-ar depăşi foarte rapid, precum să testeze soft pentru telefoane mobile pentru a găsi erori. Altfel spus, acea companie daneză a înţeles că există performanţă chiar şi acolo unde toţi ceilalţi nu au văzut decât un creier cu handicap. O societate bine ordonată funcţionează pe bază de respect pentru minţile capabile.
Cătălin Avramescu
+
au mai ramas…..5 zile!
Concursul se numeşte Flash Anzan. Merită să vedeţi despre ce este vorba dacă doriţi să rămâneţi, cum se spune în popor, „cu gura căscată”. Este o competiţie de folosire a abacului mental. În Japonia, mulţi şcolari învaţă să folosească abacul (socotitoarea) pentru a dezvolta aptitudini matematice. După o vreme, unii ajung să utilizeze abacul atât de natural încât nici nu mai au nevoie să pună mâna pe el. Tot ce trebuie să facă este să îşi imagineze cum manipulează bilele.
Flash Anzan este, aşadar, un concurs în care sute şi mii de concurenţi privesc pe un ecran nişte cifre, după care fac socoteala, rapid, pe un abac mental şi scriu suma pe o hârtie. Viteza cu care se succed şirurile de cifre pe ecran este cu adevărat stupefiantă. Deţinătorul recordului mondial a adunat 15 numere cu trei cifre care au fost afişate pentru doar 1,7 secunde. Aţi citit bine: toate, mai puţin de două secunde.
Se întâmplă în Japonia, fireşte. Şi ne arată de ce ţara aceasta are un imens rezervor de excelenţă ştiinţifică şi tehnică. Şcoala japoneză ia foarte în serios formarea minţii pentru performanţă.
Ne întrebăm adesea de ce „ei” pot şi „noi” nu. Iată un răspuns rapid – pentru că „ei” îşi modelează mintea. Nu este suficient să mergi la şcoală şi să înveţi să citeşti şi să socoteşti pe degete. O civilizaţie avansată cultivă discipline extreme ale minţii.
Ceea ce „noi” am cam uitat să facem, nu-i aşa?
Istoria este, evident, puţin mai complicată. Multe explicaţii ale decalajului dintre Occident şi Europa de Est trimit către divergenţa instituţiilor sau politicilor publice. Corect, însă insuficient.
Ceea ce lipseşte, cred, este rolul jucat de disciplinele extreme ale minţii. Acestea sunt moduri de stocare şi de manipulare a informaţiei care sunt complet neintuitive. Cer o practică îndelungată şi se bazează pe teorii sofisticate. Rolul lor este să formeze indivizi cu capacităţi ieşite din comun.
Aceşti indivizi, izolaţi sau în grupuri, au făcut o diferenţă fundamentală. Înainte de a trage câteva concluzii de actualitate, haideţi să urmărim ce s-a întâmplat, istoric vorbind.
Printre cele mai vechi discipline ale minţii au fost „artele memoriei”. Îşi au originea probabil în Grecia veche. În condiţiile în care pergamentul sau (mai târziu) hârtia erau foarte scumpe, oamenii de cultură au dezvoltat sisteme mnemotehnice uimitoare. Se spune, spre exemplu, despre Sfântul Toma că era capabil să citeze din Biblie ca şi cum ar fi avut cartea în faţă, indiferent de la ce paragraf şi indiferent în ce direcţie.
Artele memoriei au fost cultivate, în Evul Mediu, mai ales în mediul clerical. În universităţi şi chilii, călugării au format o elită aparte, care explică de ce ştiinţele moderne au luat avânt în Europa.
Ceva asemănător s-a petrecut şi cu competenţa matematică. Pe hârtie sau în minte, Europa a fost fascinată de cifre şi linii. Algebra şi geometria au devenit ştiinţe respectabile, iar prinţii şi republicile au cheltuit sume imense pentru atragerea şi formarea matematicienilor.
Aici, din păcate, în ce ne priveşte, povestea începe să se împotmolească.
În perioada socialismului a demarat o adevărată campanie de deşcolarizare a societăţii. Copiilor li s-a spus că nu mai trebuie să memorizeze. A fost încurajată vorbăria agresivă, fără niciun fel de logică. Produsele mutante ale acestei decăderi le admirăm astăzi pe ecrane. Oameni care au uitat azi ce au spus ieri, ori au dificultăţi majore în a urmări un argument raţional, oricât de simplu.
Cei cu abilităţi sau cu o pregătire de excepţie au fost cel mai grav loviţi. La început a fost delăsarea. Au dispărut concursurile de cunoştinţe generale, de tip „spelling-bee” sau de calcul mental. După aceea a urmat persecuţia. Cei care au avut ocazia, au plecat.
De la începuturile sale, socialismul a avut ceva împotriva oamenilor deştepţi, cu o mintea bine organizată, care lucrează rapid. Bakunin, într-o lucrare în care prezintă avantajele comunismului inspirat din organizarea obştii săteşti a slavilor, afirmă că doar într-o „dictatură” societatea trebuie guvernată în acord cu preceptele ştiinţei. Pentru Bakunin, ştiinţa este la antipozii democraţiei populare pentru că este un sistem ierarhic, în care pe măsură ce înaintezi cu atât numărul celor competenţi se reduce. Concluzia: scăpăm de „ochelarişti” şi vom trăi într-un adevărat paradis egalitar.
Un exemplu este suficient pentru a vedea contrastul cu democraţiile avansate. În Danemarca există o companie care angajează autişti. Nu pe oricine, evident, pentru că nu orice autist are calităţile necesare. Dar cei care primesc un loc de muncă sunt angajaţi să facă munci repetitive, obsesive, care pe un om „normal” l-ar depăşi foarte rapid, precum să testeze soft pentru telefoane mobile pentru a găsi erori. Altfel spus, acea companie daneză a înţeles că există performanţă chiar şi acolo unde toţi ceilalţi nu au văzut decât un creier cu handicap. O societate bine ordonată funcţionează pe bază de respect pentru minţile capabile.
Cătălin Avramescu
ApreciazăApreciază
47.
skorpion | 4 decembrie 2012 la 08:36
interesant
Adrian Năstase:
în februarie voi ieși din închisoare și fără ajutorul lui Ponta.
Păi Ponta tocmai a negat că va da o mână de ajutor.
ApreciazăApreciază
48.
skorpion | 4 decembrie 2012 la 08:41
Andrei Plesu s-a apucat de blogarit…un articol simpatic:
http://adevarul.ro/cultura/arte/a-nu-pe-blog-1_50bc853f7c42d5a663c1f505/index.html#
ApreciazăApreciază
49.
skorpion | 4 decembrie 2012 la 08:43
O stire foarte buna
Deutsche Bahn va prelua Regiotrans Brasov pentru 67 milioane euro
ApreciazăApreciază
50.
neax | 4 decembrie 2012 la 09:24
Brucan a zis în 90 că vor trebui 20 de ani pentru a deveni democraţi. Cred că a calculat ca Moise în Biblie, că asta nu se poate până nu dispar cei născuţi în sclavie. Nu ştiu de ce a redus le la 40 la 20. Nu a ţinut seama însă că durata medie de viaţă a crescut de la 40 la aproape 80 de ani. Aş zice că nouă ne vor trebui 80 de ani acum, în secolul 21.
Dacă nu mă credeţi, amintiţi-vă ce scor a avut FSN în 90: 70%.
Cât va avea PSD după 23 de ani de hoţie, primitivism şi abuzuri: fix 70%.
ApreciazăApreciază
51.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 10:25
Ziua bună, prieteni 🙂 Fini, mă bucur, am simţit eu că esti pe aproape 🙂
ApreciazăApreciază
52.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 10:30
Skorpion, interesant si util ( ar trebui să fie!) articolul lui Avramescu! Învăţământului si educaţiei antedecembriste i se datorează si lucruri bune, dar fără-ndoială si cultura vorbei sterpe, a obedienţei si a altor achiziţii de astea 😉
ApreciazăApreciază
53.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 10:41
Neax, asa este, dar nu cred că „dom profesor” brucan s-a gândit atunci la Moise,a luat în calcul, probabil, că-n 2 decenii se va face un schimb de generaţii. Nu si de faptul că generaţia tânără a fost formată, în marea ei parte, în spiritul celei bătrâne. Desclavizarea mentală ţine pe de o parte de cei în cauză pe de alta de existenţa unor factori de schimbare autentici, de valoarea modelelor…
ApreciazăApreciază
54.
neax | 4 decembrie 2012 la 15:45
Nora, zici că „generaţia tânără a fost formată, în marea ei parte, în spiritul celei bătrâne”
Eu chiar am început să-i regret pe foştii activişti pcr. Ăia, între două lozinci grohăite la şedinţe, se mai gândeau să facă şi ceva bun, din an în paşte, măcar de ochii lumii. Compară-i cu un Cătălin Voicu sau Mazăre sau Tăriceanu sau Căcărău şi-ţi vor deveni chiar simpatici.
ApreciazăApreciază
55.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 18:40
Neax 🙂 😉 râsu’plânsu!Ăstia de acum au dinţii mai ascuţiţi si-s mai lacomi.N-au un viţel de aur,au o turmă. Şi fiecare vrea s-aibe viţelul lui.
ApreciazăApreciază
56.
ovidiu | 4 decembrie 2012 la 20:55
Bună seara:
Și mie-mi pare rău:
http://www.cosminalexandru.ro/2012/12/de-ce-imi-pare-rau/
ApreciazăApreciază
57.
ovidiu | 4 decembrie 2012 la 20:58
Prisăcariu le știe bine: 🙂
http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2012/12/04/fiecare-politician-roman-vrea-sa-fie-dictator-prezidential-sau-de-ce-base-cistiga-mereu/
ApreciazăApreciază
58.
ovidiu | 4 decembrie 2012 la 21:02
Ce spuneti de numirea asta?
http://blog.itmorar.ro/klaus-johannis-premierul-surpriza/
ApreciazăApreciază
59.
skorpion | 4 decembrie 2012 la 22:19
salut,
nu cred ca joha-ha-hanis va accepta scaunul de premier.
si sa nu uitam: si el are niste scheleti penali prin dulapuri (procese ce se judeca la Alba Iulia, el si sotia lui, este vorba de niste case „primite” ilegal etc)
iar TB nu va sprijini penali!
ApreciazăApreciază
60.
ovidiu | 4 decembrie 2012 la 22:36
Buna seara,
N-am stiut ca si Iohanis are „paduchi”.
ApreciazăApreciază
61.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 23:53
…Am ceva de citit, văd 🙂 ovidiu, skorpion, Multzam!
ApreciazăApreciază
62.
noradamian | 4 decembrie 2012 la 23:54
Noapte bună 🙂
ApreciazăApreciază
63.
ovidiu | 5 decembrie 2012 la 20:34
Bună seara tuturor ,
Citiți al treilea comentariu:
http://subiectiv.ro/social/cum-ar-fi-ca-dan-voiculescu-sa-nu-intre-in-parlament-o-lectie-de-viata/#comments
ApreciazăApreciază
64.
fini | 5 decembrie 2012 la 21:17
Rest in peace, Dave.
Legenda jazz-ului DAVE BRUBECK 5 decembrie 2012
ApreciazăApreciază
65.
fini | 5 decembrie 2012 la 21:19
Bună seara !
ApreciazăApreciază
66.
fini | 5 decembrie 2012 la 21:20
ApreciazăApreciază
67.
skorpion | 5 decembrie 2012 la 22:04
buna seara,
@ovidiu,
daca va cistiga văranul si nu Iulian Craciun – inseamna ca profilul moral al alegatorului din acel colegiu are mari si f. mari probleme…
cum sa votezi cu un infractor, securist, ofiter securitate, hot din averea Romaniei (vapoare de ciment incasate de el direct in acele zile tulburatoare de decembre 1989), manipulator abject +alte epitete
si
nu un om care si-a construit viata in mod cinstit…
daca iese varanul, mai are Ro vreo sansa de insanatosire??
citi sint ca cei care il voteaza pe varan, pe N0049, pe alti infractori cu dosare penale?????
ApreciazăApreciază
68.
skorpion | 5 decembrie 2012 la 22:12
Tia Serbanescu
http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012120680820/Bref/Rosu-si-negru.html
ApreciazăApreciază
69.
noradamian | 5 decembrie 2012 la 23:00
Seara bună, dragilor 🙂 Ovidiu, am distribuit comentariul respectiv, acest soi de „creştini” sunt detestabili 😉
Skorpion, multzam 🙂
ApreciazăApreciază
70.
noradamian | 5 decembrie 2012 la 23:04
Fini, multzam pentru Dave Brubeck! Piese minunate, o voce care va trăi…
ApreciazăApreciază
71.
ovidiu | 5 decembrie 2012 la 23:38
Nora, Skorpion,
Te crucești când vezi asemenea specimene.
Doamne-ajută să nu iasă nici pontanacu…. de varan nu mai vorbesc.
Varanu’ cu pontanacu’ cel mai jegos cuplu din câte există-n astă lume.
ApreciazăApreciază
72.
ovidiu | 5 decembrie 2012 la 23:45
Am primit un banc:
Spovedanie
Un preot se despartea de parohia sa dupa multi ani de slujire. Pe langa masa
de adio, enoriasii s-au gandit sa-i faca si un cadou. Ca peste tot, a fost
invitat si un politician sa spuna cateva cuvinte si sa-i inmaneze cadoul.
Dar ca toti politicienii, a intarziat, si atunci parintele s-a gandit sa
umple timpul cu un discurs.
– Prima mea impresie despre parohia aceasta mi-am facut-o cu ocazia primei
spovedanii. M-am gandit ca am fost trimis intr-un loc teribil deoarece
primul care s-a spovedit mi-a marturisit ca furase un televizor, ca le-a
furat banii parintilor, ca a mai furat si la locul de munca, pe langa faptul
ca avea o aventura sexuala cu sotia sefului. In unele ocazii facea trafic si
vanzare de droguri. Si la urma a zis ca i-a transmis o boala venerica sorei
sale. Am ramas inmarmurit… stupefiat… si foarte speriat! Dar dupa aceea
am cunoscut lume care nu semana deloc cu acest individ. Mai mult, pot sa
spun ca a fost o parohie de oameni responsabili, cu valori morale,
credinciosi, si ca am trait aici ani minunati!
In acest moment soseste politicianul, asa ca l-au chemat repede sa ia
cuvantul. Dupa ce s-a scuzat pentru intarziere a inceput astfel:
– Niciodata n-am sa uit cand a venit parintele in parohie… De fapt, am
avut onoarea sa fiu primul care s-a spovedit la el…
ApreciazăApreciază
73.
noradamian | 6 decembrie 2012 la 15:00
Ziua bună! Ovidiu, 😆 😆
Celor ce poartă numele sfântului cu nuieluşă „LA MULŢI ANI!” 🙂
ApreciazăApreciază
74.
noradamian | 6 decembrie 2012 la 15:01
postare nouă
ApreciazăApreciază