Doi ani de derută
14 februarie 2013 at 18:36 noradamian 38 comentarii
Câteva evenimente care au avut loc în lanţ, pe parcursul ultimilor doi ani ne-au dat peste cap atât speranţele de aliniere reală la exigenţele clubului european de care aparţinem, cât şi încrederea în noi şi societatea noastră. Văzute retrospectiv, prin conexiunile şi efectele lor, cele petrecute ne pot explica destul de limpede cum de-am ajuns aici. Adunarea forţelor ostile justiţiei într-un nou partid, de sinteză, a însemnat clar, un pol de atac la statul de drept. Totuşi, USL a luat fiinţă legal şi, până la un punct, tot ce a întreprins a fost în limitele constituţionale. Iar când punctul respectiv a fost depăşit, deja devenise atât de puternic, de înarmat mediatic prin arsenalele proprii, de susţinut de o bună parte a populaţiei, încât a putut lua cu asalt, mai întâi Cotroceniul, apoi direct justiţia, momentul apariţiei fiind perfect ales.
Reformele, oricât de necesare, de indispensabile, sunt întâmpinate oriunde-n lume cu ostilitate. Iar în zone mai debile democratic reacţiile pot fi lesne amplificate prin manevre politice. Pe fondul reacţiei exacerbate a televiziilor penalilor autohtoni, contaminarea a reuşit. Primăvara uselistă ne-a târât cu forţa şi viteza unui tsunami politic deopotrivă sub zodia racului-comunist şi sub cea a cancerului-securist– distrugând mai tot ce s-a clădit pân-atunci. Dar să nu ne imaginăm că pe partea politică opusă avea cine să-nţeleagă şi să prevină toate astea! Practic, tornadei useliste n-a avut cine să-i bareze drumul. Nici o forţă politică! E suficient să revezi ce au făcut nişte personaje aşa-zis de opoziţie (dinadins nu folosesc sintagmele de dreapta ori stânga, astea au ajuns ceva comic). Altfel zis, e destul să revezi jocul tembel-pervers al nucleului greilor PDL-ului prin care s-a deschis drum USL-ului.
Dar asemenea perioade turbulente sunt fertile şi pentru germenii unor noi forţe politice. Care au şi răsărit! Copăcelul Noii Republici s-a umplut de frunze, crescând în câteva luni mai ceva ca feseneul în ani! Dacă ar fi continuat astfel, România ar fi avut şansa de a fi reîmpădurită politic. Rapid! Dar n-a apucat. Din nou, leadershipul autohton a arătat ce poate! Chiar mai mult: în ştiuta manieră comunist-bolşevică, şi-a fixat ţinta de tragere, tot spre Cotroceni, ca şi USL-ul! Şi, în aceeaşi viziune dictatorial-inchizitorială, înainte să-nveţe să se semneze corect şi-a retezat iute şi niscaiva rădăcini, a cosit iarba ca să-şi pună-n valoare vârful şi-a ajuns , logic, un arbust oarecare. Iar odată cu asta, practic, o întreagă generaţie politică s-a veştejit brusc. I s-a dus încrederea-n tovărăşie şi solidaritate activă. Prilej salutar ( ;)) valorificat rapid, ca la o ştafeta pe-ncercate, de alt lăstar, mai copt şi mai promiţător.
Iar acum vine partea cea mai derutantă. Felul în care joacă politic aceşti noi actori nu le prea lasă şanse de succes. Şi nu atât lor, cât ţării! Fiindcă e tot mai clar că şi datorită lor, useleul îşi întăreşte dominaţia fără probleme. Mai întâi fiindcă n-au priceput nici după lunga vară fierbinte că singura cale de a câştiga suport popular şi a apăra statul de drept de ocupaţia uselistă constă în cultivarea solidarităţii civice ca şi a solidarităţii între ei (pe care doar le-au mimat). Iar calea asta îl include şi pe preşedinte, în ciuda scuzelor cu scăderea lui de popularitate. Ca şi pe reformiştii promovaţi de preşedinte. Atitudinea faţă de ei e şi un indicator al poziţionării faţă de statul de drept, Monica Macovei fiind, că vor sau nu, reperul de necontestat -şi aici şi în UE, al apărării justiţiei şi combaterii corupţiei. Numai că partidul lui MRU, sau cel puţin leadershipul lui- o tratează cu aceeaşi ostilitate, greu disimulată, ca şi Blaga şi nucleul greilor lui! În al doilea rând, egoismele astea la vârf se răsfrâng în escaladarea fricţiunilor din societatea civilă. Iar dacă noii jucători nu par apţi pentru a-nţelege rolul solidarizării pe principiile statului de drept oricât s-ar întrece în declaraţii, grupurile din on-line şi din societate, nici atâta. Useleul e liber, prin urmare, să asalteze nestingherit instituţiile. Încă mai e timp, totuşi, s-apară în prim-planul politic, forţele dedicate societăţii -reformiste, proeuropene.
Entry filed under: 7301634. Tags: blaga, egoisme, leadership, macovei, MRU, Noua Republică, PDL, reformişti, usl, ştafeta pe-ncercate.
38 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
dictaturajustitiei | 14 februarie 2013 la 19:30
Bună !
Mi-ar fi plăcut să n-ai dreptate. Și eu sunt puțin nedumerită de ce vor PDL-iștii. I-a revenit tot președintelui rolul de a le face un duș rece.
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 14 februarie 2013 la 19:38
Seara bună, Carmen! Şi mie mi-ar fi plăcut asta! Pe rând le-am dat credit, la fiecare (PDL,NR, FC) dar foarte atentă la tot ce fac. Iar acum se vede bine că roadele politicilor lor, ale leadershipului fiecăruia dintre ele, nu sunt ce am asteptat.
ApreciazăApreciază
3.
turnofftheglory | 14 februarie 2013 la 21:52
Exista si o explicatie Nora.
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 14 februarie 2013 la 22:15
Tog, eu spun ce se vede din afară. Ar fi de folos, poate, să aflăm si să discutăm si despre aspectele care nu se prea văd de aici.Nu stiu, însă, cât ar folosi reasezării în normalitate a politicului si societăţii. 🙄
ApreciazăApreciază
5.
skorpion | 15 februarie 2013 la 00:05
excelent, nora,
ai pus punctul pe i si nu stiu la ce explicatie se gindeste @tog, a carui prezenta in gradina o salut 🙂
pentru ca nu exista nici o explicatie plauzibila pentru lipsa de solidaritate a acelui copil nascut mort ARD, pentru fuga in provincie a liderilor, pentru lipsa sprijinului, in afara unor poze, a celor ramasi in capitala…etc
l-am ascultat pe TB, ca de obicei, foarte natural, direct, deschis….
mi-a sarit in ochi afirmatia lui ca in PDL exista un prezidentiabil, barbat, ….
sa trag concluzia: ca TB nu-l mai are in vedere pe MRU?
ApreciazăApreciază
6.
skorpion | 15 februarie 2013 la 00:11
Numai că, partidul lui MRU, sau cel puţin leadershipul lui- o tratează cu aceeaşi ostilitate, greu disimulată, ca şi Blaga şi nucleul greilor lui.
de ce oare?
🙂
ApreciazăApreciază
7.
noradamian | 15 februarie 2013 la 00:17
skorpion, servus, astea-s niste simple observaţii prin care pun în evidenţă cauzalităţi si efecte. Cred că există şi alte motive care nu sar în evidenţă, dar asta nu schimbă cu nimic situaţia de acum.
ApreciazăApreciază
8.
noradamian | 15 februarie 2013 la 00:21
L-am ascultat si eu, sincer, fără ocolisuri, ca de obicei, în cea mai mare parte se potriveste cu ce am scris si aici si-n alte postări. Despre efectul -dăunător si pedeleului si opoziţiei în general, al lui musiu blaga scriu de vreo doi ani.
ApreciazăApreciază
9.
noradamian | 15 februarie 2013 la 00:23
Nu bănuiesc cine ar putea fi prezidenţiabilul la care face aluzie Băsescu… Poate Boc?.. Papahagi? habar n-am … 🙄
ApreciazăApreciază
10.
skorpion | 15 februarie 2013 la 00:25
mRU?
dar nu este membru PDL…
ApreciazăApreciază
11.
noradamian | 15 februarie 2013 la 00:34
Noapte bună 🙂
ApreciazăApreciază
12.
skorpion | 15 februarie 2013 la 00:37
nb
🙂
ApreciazăApreciază
13.
fini | 15 februarie 2013 la 20:54
Bună seara, tuturor! 🙂
„Les triplettes de Belleville”
ApreciazăApreciază
14.
fini | 15 februarie 2013 la 20:55
ApreciazăApreciază
15.
fini | 15 februarie 2013 la 20:56
ApreciazăApreciază
16.
fini | 15 februarie 2013 la 20:57
ApreciazăApreciază
17.
fini | 15 februarie 2013 la 20:58
ApreciazăApreciază
18.
fini | 15 februarie 2013 la 21:38
Preşedintele Traian Băsescu aseară la B1 :
„Ei, si dupa ce ti-am dat lovitura Boc, cum ti-am dat-o si tie Ungureanule, in Parlament. Ca oamenii, sustinatorii motiunii mele, au plecat la PSD si l-au lasat pe Ungureanu fara majoritate’.
Frunzaverde a fost locotenentul lui Blaga in motiunea impotriva lui Boc din 2011. Si toti semnatarii s-au dus, si dusi au fost. A cazut Guvernul, foarte bine. Dar nu poti sa o tii tot asa”,
Astăzi Vasile Blaga a reacţionat şi ne-a convins, pentru a câta oară, că poate să o ţină tot aşa……..
ApreciazăApreciază
19.
skorpion | 15 februarie 2013 la 21:57
consilierul prezidențial, Sebastian Lăzăroiu aruncă bomba… Blaga s-ar mulțumi să obțină unul sau două ministere pentru PDL după ce a adus partidul la 7-8%.
„1. Blat la parlamentare, partid mic. Cred că s-a minunat şi el că PDL a luat 16%, că el nu voia decât vreo 10%.
2. Blat după parlamentare cu PSD.
3. Candidat de faţadă pentru prezidenţiale, care să ia 7-8%
4. PDL arbitrează bătălia între PSD şi PNL
5. PDL negociază cele 7-8% cu PSD sau PNL (cel mai probabil cu PSD) şi obţine un minister sau două”, scrie Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook.
Consilierul prezidenţial mai susţine că pentru a-şi îndeplini planul, Vasile Blaga „trebuie să preia conducerea PDL la Convenţie şi să îndepărteze electoratul PDL de Traian Băsescu pentru a putea fi credibil în faţa celor cu care negociază (că are autoritatea asupra electoratului folosit ca masă de manevră)”.
ApreciazăApreciază
20.
skorpion | 15 februarie 2013 la 22:07
seamana cu Romania?!
http://www.revista22.ro/media-killerii-asasinii-democra539iei-din-rusia-22467.html
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 15 februarie 2013 la 22:12
Seara bună, my friends 🙂 Mă sâcâie o viroză, sper să nu mă ţină mult!! Citesc ce scrieţi, îmi place si parcă mă simt mai bine.
ApreciazăApreciază
22.
skorpion | 15 februarie 2013 la 22:15
take care, nora
ApreciazăApreciază
23.
noradamian | 15 februarie 2013 la 22:16
Fini, păi tot Băse a rupt pisica ( pisica pedeleului!!) că nu mai era de suportat. Stiam de mult timp cam care a fost rolul lui Blaga în tot ce a dus la vicoria usele, măcar acum a zis-o si presedintele. Oricum, pedeleul a ajuns pe muche de cuţit…
ApreciazăApreciază
24.
noradamian | 15 februarie 2013 la 22:19
Multzam, Skorpion! Blaga si grupul lui a adus pedele aproape de exit dar s-ar putea ca-n ultimul moment, prin intervenţia presedintelui partea lui mai sănătoasă să fie resuscitată. Nu-mi dau seama ce vor face reformistii însă, dacă-şi vor găsi locul meritat aici ori vor pleca în altă parte. Dar unde? 🙄
ApreciazăApreciază
25.
noradamian | 15 februarie 2013 la 22:21
Django Reinhardt, cu unele din piesele mele favorite, e ca un medicament! Danke, Fini!
ApreciazăApreciază
26.
skorpion | 15 februarie 2013 la 22:32
acestui individ (veve ponta) eu i-as extirpa limba

Preşedintele Traian Băsescu este extrem de neserios în problema fondurilor europene, iar cifrele alocărilor UE pentru perioada 2014-2020,
când şeful statului nu va mai conduce ţara şi „probabil se va ocupa de rugăciuni”, arată clar că negocierea a fost proastă pentru România, afirmă premierul Ponta.
http://www.realitatea.net/ponta-basescu-e-neserios-in-privinta-fondurilor-ue-2014-2020-cand-probabil-se-va-ocupa-de-rugaciuni_1114649.html#ixzz2L0Aiz33r
ApreciazăApreciază
27.
skorpion | 16 februarie 2013 la 00:25
How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
Yes, n how many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, and how many times must the cannon balls fly
Before theyre forever banned?
The answer, my friend, is blowin in the wind,
The answer is blowin in the wind.
How many times must a man look up
Before he can see the sky?
Yes, n how many ears must one man have
Before he can hear people cry?
Yes, n how many deaths will it take till he knows
That too many people have died?
The answer, my friend, is blowin in the wind,
The answer is blowin in the wind.
How many years can a mountain exist
Before it is washed to the sea
Yes, n how many years can some people exist
Before theyre allowed to be free?
Yes, n how many times can a man turn his head,
Pretending he just doesnt see?
The answer, my friend, is blowin in the wind,
The answer is blowin in the wind.
ApreciazăApreciază
28.
fini | 16 februarie 2013 la 02:10
Somn uşor! 🙂
ApreciazăApreciază
29.
fini | 16 februarie 2013 la 07:54
Neaţa! 🙂
O cafeluţă de un negru mai intens, cam aşa ca pianul.
ApreciazăApreciază
30.
Nea | 16 februarie 2013 la 11:16
Ce simplu ar fi dacă s-ar vrea: un partid curat să o coopteze pe Monica Macovei, să o pregătească timp de un an pentru campanie prezidenţială şi să meargă pe integritatea şi prestigiul ei. În anul următor, MM poate creşte în popularitate iar marţafoii toxici de la guvernare vor scădea previzibil. Sunt şanse să câştigăm. Dacă dreapta se cramponează de candidaţi din planul 2 sau 3, useleul câştigă teren pe zeci de ani.
Scenă de la mitingul din piaţa Victoriei împotriva suspendării (primul miting): apare MM. Mulţimea (puţinimea) strigă: Macovei, scapă-ne de ei! Ea stă de vorbă natural cu noi, răspunde, explică. Apare MRU (care atunci era speranţa dreptei, nu gafase încă). Câţiva din mulţime strigă, destul de anemic. Lângă mine cineva constată cu regret: degeaba, nu are carisma Monicăi Macovei.
ApreciazăApreciază
31.
skorpion | 16 februarie 2013 la 11:24
neata,
@Nea,
am fost si eu acolo in PV, am stat de vorba cu MM, cu MRU nu am reusit sa vb, a fost acaparat definitiv de altii

dar ca sa fim obiectivi, nu cred ca MM are charisma pentru boborul român, care a votat in cantitati industriale uslinimea conducatoare si mincinoasa….
o MM ar avea succes peste 100 de ani, daca se produc adinci schimbari in educatie, in primul rind….
🙂
p.s.
si ce anume farmec a avut PV…imi aduc aminte cu placere de cele 100 de zile petrecute acolo.
si acum cind trec prin PV si vad trotuarul gol, in imaginatia mea il vad plin mai ales in perioada iulie 2012
🙂
ApreciazăApreciază
32.
noradamian | 16 februarie 2013 la 11:55
Ziua bună! Neax, sunt foarte mulţi si din afara PV care gândesc exact în acesti termeni „Monica Macovei, scapă-ne de ei!” Şi asta nu le cade bine la stomac,nu doar usl-ului, nici doar pdl-ului, ci si celorlalte formaţiuni,mai ales a lui MRU.
ApreciazăApreciază
33.
noradamian | 16 februarie 2013 la 12:00
Skorpion, „boborul” acela numără mai puţin de patru milioane. Poate acum nici atât! Iar din celelalte milioane majoritatea nu s-au răzgândit nici după alegerile din decembrie, că n-aveau de ce- oferta de pe taraba cu partide fiind aceeasi.
ApreciazăApreciază
34.
Nea | 16 februarie 2013 la 12:38
Bună ziua (mereu uit că ăsta e blog civilizat, cu gazda din Sibiu, eu sunt din Buc, unde dacă nu te înjură sau nu te înjunghie cineva zici că a fost o zi bună). Skorpion, îmi pare rău că nu te-am cunoscut acolo. Nu am venit zilnic, recunosc, eram sub presiunea timpului, dar nu-mi pare rău de nicio secundă petrecută acolo. Eu am adus salteaua aia cu un crin ofilit pe ea, ai văzut-o?
ApreciazăApreciază
35.
skorpion | 16 februarie 2013 la 16:22
yeeeeeeeeeeeees, Nea,
mi-aduc aminte
🙂
multi s-au distrat vazind-o……
p.s.
hai, totusi nu esti injurat, injunghiat in fiecare zi nici la bucuresti, eventual la locul de munca metaforic, da, injunghieri zilnice, corect…
😛
ApreciazăApreciază
36.
fini | 16 februarie 2013 la 19:11
Monica Macovei însumează în activitatea ei justiţie, integritate, anticorupţie. Pentru cine aceste trei domenii înseamnă valori o apreciază şi îi stă alături.
Din nefericire chiar la dreapta eşichierului politic sunt voci care o contestă, o blamează, cu siguranţă sunt dalmaţieni care se tem de „Albă ca Zăpada”.
ApreciazăApreciază
37.
noradamian | 16 februarie 2013 la 19:37
Fini, de aceeasi părere sunt şi eu. Toate săgeţile otrăvite si bârfelile la adresa ei îi deconspiră, de fapt pe cei le le lansează. Niste prosti: nu constientizează că politica bârfelor li se-ntoarce împotrivă, e un bumerang.
ApreciazăApreciază
38.
noradamian | 16 februarie 2013 la 19:37
postare nouă
ApreciazăApreciază