Nevoia de rău

24 mai 2013 at 18:25 22 comentarii

Nevoia de informaţie devine, pentru tot mai mulţi semeni, nevoia de rău. Fabricilor media le merge cu atât mai bine cu cât amplifică această nevoie. Cu cât reuşesc să genereze o foame mai mare de rău, cu atât devin mai bogate şi mai puternice. Dintr-o necesitate normală, informaţia devine una anormală alterând conştiinţe şi societate. În acelaşi timp, utilizarea selectivă a unor informaţii prelucrate anume pentru a genera dependenţa de rău devine normală. Oameni, ai zice normali, susţin presupuse minciuni de care par ferm convinşi. Se manifestă ca şi cum s-ar fi mutat mental într-o realitate paralelă. Şi, ce-i mai rău, se străduiesc să-i lămurească şi pe cei din jur. Nimic nu e mai contagios şi mai dăunător pentru o societate decât paranoia politică indusă. Obişnuita vânare de neajunsuri, urmată de hiperbolizarea şi contrafacerea lor pentru a servi unor scopuri mizerabile a devenit probă eliminatorie. Epoca în care menţionam „o parte a presei” se apropie de sfârşit. Ca şi creditul pentru oengismul neopârvulescian. Apartenenenţa la o organizaţie politică ori civică nu mai contează. Responsabilitatea devine exclusiv personală, indiferent de firmă. Nemulţumirile şi greşelile, răul primar, adică materia primă se găseşte din belşug. Tehnologii răului nu şomează. Paradoxal, cu cât produsele de top ale procesatorilor de rău se vând mai bine, cu cât câştigul lor pare mai mare, cu atât li se-ntoarce mai păgubitor, după o vreme. Banal, mecanismul folosit de tehnologii răului constă în a absolutiza ceva (justiţia, de pildă) la pachet cu cineva (Daniel Morar în cazul de faţă) ca repere intangibile, în contrast cu justiţia-slugă intrată în epoca coabitării la pachet cu noul şef  Tiberiu Niţu ca efect al unei alegeri malefice. Ironic, însă, bomba justiţiară a NUP-ului pentru plagiatul premierului imediat după noile numiri la DNA s-a fâsâit. N-a aruncat în aer coabitarea, deşi nimeni n-aşteaptă vitejii din partea d-lui Niţu.

„Prima rezolutie de neincepere a urmaririi penale (NUP) pentru Ponta s-a dat pe 11 februarie 2013. Era dosarul cu plecatul la Bruxelles, in iulie 2012, cand s-a dus premierul in locul presedintelui. Nu stiu de ce verdictul a fost tinut la secret si dat publicitatii abia pe 21 mai 2013. In dosarul cu plagiatul, datand din august 2012, procurorul lui Morar a cerut expertiza ORDA, singura institutie recunoscuta de lege, si a adunat probe. Expertiza ORDA a ajuns la Parchet in 15 mai, iar in 16 mai procurorul (devenit intre timp al lui T. Nitu) n-a avut incotro si a dat NUP. Credeti ca aceste informatii n-au relevanta? Sa nu se inteleaga ca Morar l-a favorizat pe Ponta ci sa se retina ca probele nu le-a permis procurorilor sa dea alt verdict”. (aici)

Avocatul Florin Plopeanu, specialist in domeniu, procuror ( 2007- 2010) la Serviciul de proprietate intelectuala din cadrul Parchetului General, cel care s-a ocupat de acest caz a comentat acest caz pentru Ziare.com, aratandu-se inca de la inceputul discutiei indignat de plasarea acestui dosar in mijlocul unei lupte politice surde. „Sunt foarte neplacut surprins ca acest dosar, a carui importanta primordiala este data de influenta directa pe care o va avea asupra stabilirii standardelor academice pentru determinarea autenticitatii si originalitatii lucrarilor stiintifice, este transformat intr-o miza ieftina politica. …Discutia ar trebui pastrata exclusiv in zona strict juridica, sa vorbim despre existenta unui plagiat si nu despre politica”

Cui au fost de folos în acest caz, acţiunile justiţiarilor? …Cazului în sine? Încrederii în justiţie?  Societăţii? DNA-ului şi d-lui Morar? Sau unor politicieni care nu pot răzbi altfel decât pescuind în apă tulbure? …Nu ducem lipsă de rău! Ca să prevenim căderea în mai rău e nevoie de divulgarea lui  promptă. Însă minciuna şi omisiunile premeditate pot împiedica asta. A-l acuza nejustificat pe noul PG de ceva atât de uşor de demontat, subminează  presiunea publică în cazul eventualelor situaţii în care ar fi necesară şi justificată. Poate împiedica judecata dreaptă a altor rele, mai grave! Soluţia politică de avarie a momentului, extrem de vulnerabilă, n-are nevoie de adaosuri fictive la răul existent. N-are nevoie de muniţie servită prin justiţiarismul cu miză politică unor eminenţe cenuşii în dauna justiţiei. Ca şi a politicului.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , , .

Taine lovite de transparenţă Pace şi linişte

22 comentarii Add your own

 • 1. noradamian  |  24 mai 2013 la 22:49

  Subiect nu tocmai plăcut şi nici usor. Ne ajută legea în vigoare.

  Lege nr. 304/2004

  din 28/06/2004

  Versiune actualizata la data de 25/11/2010

  privind organizarea judiciară

  Art. 64. – (1) Dispoziţiile procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, sunt obligatorii pentru procurorii din subordine.

  (2) În soluţiile dispuse, procurorul este independent, în condiţiile prevăzute de lege. Procurorul poate contesta la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de verificare a conduitei judecătorilor şi procurorilor, intervenţia procurorului ierarhic superior, în orice formă, în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei.

  (3) Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale.

  (4) Lucrările repartizate unui procuror pot fi trecute altui procuror în următoarele situaţii:

  a) suspendarea sau încetarea calităţii de procuror, potrivit legii;

  b) în absenţa sa, dacă există cauze obiective care justifică urgenţa şi care împiedică rechemarea sa;

  c) lăsarea cauzei în nelucrare în mod nejustificat mai mult de 30 de zile.

  (5) Procurorul poate contesta la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de verificare a conduitei judecătorilor şi procurorilor, măsura dispusă, potrivit alin. (4), de procurorul ierarhic superior.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  24 mai 2013 la 22:52

  Noapte bună 🙂

  Apreciază

 • 3. taiss  |  24 mai 2013 la 23:11

  buna seara,pai si pina la coada,cine a taraganat ca tot nu inteleg,eu cred ca astia fura toti impreuna si isi inregistreaza furtisagurile iar in timp se santajeaza unu pe celalat,sau cine stie care sint dedesupturile si la cei care rasar ca ciupercile,sau ajung in functii mari,fac pariu ca nu sint pusi in functii creiere tari pe adevaratelea,cine stie cum se face racolarea,selectarea,multi dintre noi stim cum se proceda pe vremea comunistilor,acum sintem in epoca comunistobaronalacamataradiversionista,nopate buna

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  25 mai 2013 la 00:01

  thaiss, seara bună 🙂 În sistemul de justiţie sunt si profesionişti (procurori şi judecători) onesti si din ceilalţi. Postarea se referă la cazul concret al asa zisei spălări a dosarului premierului de către Niţu, noul sef DNA, propus de Ponta, admis de CSM si numit de Băsescu. De vreo două zile scandalul ăsta, întreţinut artificial de inamicii dreptaci ai presedintelui e întrecut doar de arestarea lui Jiji.

  Realitatea e clară si accesibilă oricui e interesat de adevăr. Ponta a primit două NUP-uri. Unul, în dosarul ”uzurpare”, când procuror general era Morar, și altul, de plagiat, în prima zi de şefie a lui Nițu. Morar nu a infirmat NUP-ul dat de procurorul de caz pentru „uzurpare” din luna februarie însă justiţiarii anti-coabitare îi cer lui Nițu să rezolve şi NUP-ul din februarie si cel de plagiat de acum două zile care a iesit acum după ce a zăcut o jumătate de an în dosarul subalternei lui Morar. Legea spune că un dosar nerezolvat în 30 de zile ca si un NUP cu care procurorul general nu e de acord, pot fi date altor procurori- ceea ce, sub sefia d-lui Morar nu s-a întâmplat. Nu se ştie de ce.

  Apreciază

 • 5. skorpion  |  25 mai 2013 la 10:46

  neata,

  Oameni, ai zice normali, susţin presupuse minciuni de care par ferm convinşi. Se manifestă ca şi cum s-ar fi mutat mental într-o realitate paralelă. Şi, ce-i mai rău, se străduiesc să-i lămurească şi pe cei din jur. Nimic nu e mai contagios şi mai dăunător pentru o societate decât paranoia politică indusă

  bine spus

  Apreciază

 • 6. skorpion  |  25 mai 2013 la 10:50

  si totusi a fost plagiat!!!
  si totusi canalia_ponta a uzurpat pozitia lui Traian Basescu.

  – pentru mine este clar ca:
  Ana are mere = Ana are mere!
  – pentru mine este clar ca ar fi meritat o pedeapsa usturatoare pentru fuga la bruxelles a canaliei ponta desi CCR a spus altceva…

  probabil ca gratie felului meu de a gindi nu am ce cauta in politica concreta si nici n-o fac
  🙂

  Apreciază

 • 7. skorpion  |  25 mai 2013 la 10:54

  – Tati, pot sa te intreb ceva?

  – Da sigur, despre ce e vorba? a raspuns tatal

  – Tati, cati bani castigi pe ora?

  – Hei, dar asta nu e treaba ta. De ce ma intrebi astfel de lucruri? spuse omul nervos.

  – Doar vreau sa stiu…Te rog spune-mi, cat castigi pe ora?

  – Daca trebuie sa stii …castig 50$ pe ora.

  – Ah, a raspuns micutul trist, cu capul plecat. Tati, imi imprumuti te rog 25$?

  Tatal s-a infuriat:
  – Daca singurul motiv pentru care m-ai intrebat asta este ca sa imi ceri niste bani sa iti cumperi o jucarie prosteasca sau alte prostii, atunci du-te direct in camera ta la culcare. Gandeste-te de ce esti asa egoist. Nu lucrez din greu in fiecare zi pentru asa copilarii.

  Micutul a mers in liniste in camera si a inchis usa .
  Omul s-a enervat si mai tare pe intrebarile baiatului.
  Cum a putut sa puna asa intrebari doar pentru a cere niste bani.

  Dupa o ora, tatal s-a calmat si a inceput sa gandeasca: “Poate chiar era ceva de care chiar avea nevoie sa cumpere cu 25$ si chiar nu mi-a cerut bani des”. a dus la usa baiatului si a deschis-o.

  – Dormi? Dormi? a intrebat….

  – Nu, tati, sunt treaz, a raspuns baiatul.

  – M-am gandit, poate am fost prea dur mai devreme, spuse tatal. A fost o zi lunga si m-am descarcat pe tine.
  Uite aici ai 25$.

  – Micutul a sarit, zambind. Multumesc, tati, a strigat.

  Dupa aceea a scos un pumn de bani. Omul a vazut ca baiatul avea deja bani si s-a enervat din nou.
  Micutul si-a numarat incet banii si s-a uitat catre tatal sau.

  – De ce vrei mai multi bani daca deja ai? a spus tatal.
  – Pentru ca nu am avut destul, dar acum am, a replicat baiatul. Tati, am 50$. Pot sa cumpar o ora cu tine ???? Te rog sa
  vii mai repede acasa maine . Vreau sa mananc cu tine.

  Tatal a fost distrus de durere. Si-a luat baiatul in brate si l-a implorat sa il ierte. “

  Apreciază

 • 8. fini  |  25 mai 2013 la 13:15

  Buna ziua tuturor! 🙂

  NUP-ul NUP-ului este fata vazuta a justitiei.

  Obrazul nevazut este spalat cu sapunul ideal : Nup-Nup.
  NUP-NUP spala si rusinea.

  http://www.cotidianul.ro/de-doua-ori-nup-pentru-premier-214017/

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  25 mai 2013 la 13:47

  Ziua bună 🙂 skorpion, atât uzurparea din iarnă cât si plagiatul sunt de o evidenţă revoltătoare. Tocmai de aia e de mirare că s-au petrecut aceste acoperiri! Şi, cu tot respectul faţă de ce a însemnat dl. Morar pt. DNA şi justiţie, faptul că justiţiarii i-au pus iute astea-n cârca lui Niţu n-ajută justiţiei.

  Oricum, problema plagiatului e departe de a fi încheiată. 🙂

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  25 mai 2013 la 13:54

  Fini, 8, 9, asa e: niste furiosi anti-coabitare ( că de aici pleacă nevoie lor de „rău”!) s-au grăbit cu acuzele înainte să cerceteze drumul NUP-urilor, după un scurt episod de huiduieli direcţionate, li se-ntoarce-n nas. Au încercat s-o dea la întors, s-o explice ca fiind ceva „preventiv”. Ar trebui să recunoască c-au picat în propria lor plasă, dar asta nu se va-ntâmpla…

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  25 mai 2013 la 14:04

  skorpion, 7, o povestioară cu tâlc! Banii, obsesia de a avea bani distruge viaţa în tot ce are mai important, mai adevărat şi mai frumos 🙄

  Apreciază

 • 13. Turnofftheglory  |  25 mai 2013 la 17:43

  Nora de fiecare data cand „injuri” un jurnalist ti-l faci „inamic” nu prieten. De fiecare data cand acuzi presa ca e rea, pierzi un razboi nenecesar si chiar distructiv. Este o eroare sa diabolizezi redactiile.

  Apreciază

 • 14. skorpion  |  25 mai 2013 la 17:53

  tog,
  Nora se refera, probabil, la jurnalistii/redactii/acea parte a mass-mediei care i-a trimis pe jiji becali si vadim la Bruxelles, la acea parte gratie careia s-a ajuns la puci parlamentar/suspendarea lui Basescu, EXACT acea parte a mass-media care de ANI DE ZILE l-a diabolizat pe Traian Basescu…….

  si ce razboi ar pierde Nora?
  ca nu am inteles? depinde de redactii?
  🙂

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  25 mai 2013 la 18:45

  Seara bună 🙂 Daniel, nefiind din lumea lor, am suficientă detasare si libertate să văd ce se petrece şi să spun ce văd fără nici un fel de obligaţii,constrângeri, fără temeri şi fără o umbră de conformism. Adică scriu exact ce cred că e de scris despre o situaţie şi despre niste acţiuni- în care, dacă prezentarea mea e reală, verosimilă, bănuiesc că unii protagonisti se recunosc şi fără să nominalizez. Şi fără să-njur pe cineva 🙂 Iar dacă după o vreme socotesc că unele observaţii au nevoie de „erată”, în sens pozitiv sau negativ, n-am nici o reţinere să revin cu corecturi. Altfel n-as putea să scriu.

  Prima parte a postării se referă la un fenomen aproape generalizat pe care- şi presupun că nu numai eu- e bine să nu-l trecem cu vederea. Iar a doua parte se-ntâmplă să fie un mic exemplu la zi.

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  25 mai 2013 la 18:50

  Skorpion, da si ăia dar si alţii care până deunăzi îi diabolizau pe ăilalţi, s-au apropiat în efortul de a-l diaboliza peTB,cum se vede, acum au acelaşi duşman 🙄

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  25 mai 2013 la 19:24

  Din păcate e de asteptat ca, dacă sub Daniel Morar au existat astfel de „scăpări” doar ca excepţii, de-acum încolo să devină regula. Mai e de asteptat şi ca toate astea să fie folosite ca arme anticoabitare, antiTB şi antiMP.

  Apreciază

 • 18. fini  |  25 mai 2013 la 20:45

  Buna seara! 🙂

  Apreciază

 • 19. fini  |  25 mai 2013 la 20:46

  Apreciază

 • 20. fini  |  25 mai 2013 la 20:47

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  25 mai 2013 la 21:09

  Salut! Fini, cu Charlie Parker în grădină seara nu poate fi decât încântătoare! Multzam 🙂

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  25 mai 2013 la 21:10

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.640 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.640 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: