Dedicaţia, brandul capitalist românesc

28 septembrie 2013 at 13:43 20 comentarii

În numele capitalismului şi al democraţiei originale, cazarma uriaşă care era ţara lui ceauşescu s-a demolat bucată cu bucată cu scopul, demonstrat în timp cu asupră de măsură, ca nişte „întreprinzători” aflaţi pe fază să-şi tragă  acareturi fabuloase. Tristă banalitate mioritică! E cineva care nu ştie asta? …Care nu ştie că ăia mulţi da’ proşti, cu puţine excepţii, s-au trezit în zona crepusculară, miluiţi cu fărâmituri? E cineva care n-a observat prăduirea fără limite? Ăsta o fi capitalismul, frate!? În mare, n-a fost admis la bursa politic-financiară decât ăla de cumetrie, brănduit de jupânii lui iliescu, prin care a parvenit, doctrinar, tot spectrul politic. De la stânga la dreapta şi viceversa! Peste 60 % din concetăţeni, zicea un sondaj acu’ vreo doi ani, regretă comunismul. Huo! Cretini, bătuţi în cap. Proşti grămadă şi vinovaţi că sunt proşti. Nu pricep ce-i ăla capitalism! Nu-nţeleg, de pildă, că defrişarea sălbatică a pădurilor (cum ne zicea un pesedist care jongla patriotic cu proiecte de finanţare cu dedicaţie) înseamnă întărirea capitalului autohton. Nu-nţeleg că pribegia ireversibilă a minţilor luminate, pe de o parte şi umilitoarea sclavie a lumpen-proletariatului autohton pe plantaţiile UE, pe de alta, sunt „surse de bani pe care se bazează statul capitalist pentru creştere economică„. Nişte viermi, cum le zicea, vizionară, coana Leana celor de la cozile dinainte de ’89!  Golani, cum îi eticheta, democratic, ilici pe protestatarii Pieţei Universităţii din anii’ 90. Hipsteri, cum le zic- urmând firul roşu, dreptaci îndrăgostiţi de capitalismul cu dedicaţie.

Dacă, preocupaţi de propriile persoane, puţinele personalităţi de la care se aştepta un impuls pentru altă construcţie societală nu s-au învrednicit sau n-au reuşit să scoată furăciunea originară din temelia capitalismului postdecembrist, concomitent cu (re)formarea mentalului colectiv, alţii mai isteţi n-au stat pe gânduri. Consecinţă, a capitalismului de cumetrie înainte de a fi cauza degradării societăţii, ascensiunea „şcolilor populare de tembelizare” de tip antena, realitatea şi nu numai, se-nscrie logic, în fenomenele nocive  post’89. În simbioză cu politizarea, capitalismul cu dedicaţie  n-are cum construi o societate capitalistă normală. Poate genera, în schimb, pe lângă corupţie, o sălbăticire politico-socială fără precedent. Înafara unui cadru legislativ normal, dedicaţionismul aşa-zis capitalist nu-i decât odrasla declasată a socialismului.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Cine întrerupe farsa? Septembrie în Argolida- Grădina Englezului

20 comentarii Add your own

  • 1. neax  |  28 septembrie 2013 la 15:04

    Acum, legea e pentru om, nu invers.
    Ţin minte că, la fabrica unde lucram prin anii 90, era un grafician care se pregătea să iasă la pensie, anticipat. Prinsese o lege dată cu dedicaţie pentru nişte dinozauri din parlament, care îi asigura neînsemnatului grafician o pensie mai mare decât leafa şefei de laborator.

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  28 septembrie 2013 la 15:51

    Ziua bună! Neax, recunosc „modelul”! Genul ăsta de jonglerii în sistemul dedicaţional de pensii a atins o culme a neruşinării pe vremea lui bombonel.

    Nu vreau să clasific absolut totul în alb si negru, era inevitabilă, după ’89, traversarea câtorva ani cenusii cu multe bâlbâieli legislative.

    De la astea, însă, în vremea aceluiaşi bombonel, raptul legal a devenit „tehnologie politică” cu reţete bine puse la punct, legalizate prin dedicaţie.

    Apreciază

  • 3. Nea  |  28 septembrie 2013 la 20:50

    Da, începând cu 22 dec 89, am fost fericit dar mă temeam de haos, mi se părea o treabă extrem de dificilă să pui o societate pe baze noi. M-am temut degeaba, l-am subestimat mult pe Iliescu. În timp ce noi nu ştiam ce-i cu teroriştii şi cum să ne ferim de ei, ei îşi reglau deja conturile (vezi incidentul cu generalul securist Nuţu al cărui elicopter a fost doborât la Timişoara în primele zile, tocmai cel care ştia de dosarul kgb al lui Militaru). Legile pentru privatizarea strâmbă şi cu japca au fost clocite încă din decembrie 89.
    Nu s-au bâlbâit deloc, au lucrat ca nişte ceasornicari elveţieni, societatea ticăie şi acum după ritmul impus în 89. Şi nu dă semne să se schmbe prea tare.

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  28 septembrie 2013 la 22:46

    Nea, cred că va urma un an tulbure sub toate aspectele. Anul 2013 pare să ne arate că n-au mai rămas alţi fericiţi decât ei. Fericiţi şi un pic neliniştiţi.Poate că evenimentele din acest an vor clinti niţel indiferenţa a mai bine de jumătate din electorat. Greu de apreciat acum cu ce urmări 🙄

    Apreciază

  • 5. noradamian  |  28 septembrie 2013 la 22:53

    noapte bună! 🙂

    Apreciază

  • 6. skorpion  |  28 septembrie 2013 la 23:35

    hello,
    buna seara – buna dimineata
    🙂

    Hipsteri, cum le zic- urmând firul roşu, dreptaci îndrăgostiţi de capitalismul cu dedicaţie.
    (nora dixit)

    cine-s dreptacii indragostiti de capitalismul cu dedicatie?
    adica acesti dreptaci sint rosii precum cei ai lui iliescu?!
    nu inteleg!

    acesti hipsteri unde au fost anul trecut, cind statul roman a fost aproape decapitat?! cind statul de drept a intrat aproape in coma, sefii parlamentului (senat + camera deputatilor) dati deoparte precum facea ceasca cu o miscare a bratului cind dadea ordin pentru demolarea un cartier vechi, cind sefii de la ICR, IICMER eliminati cu un val de jigniri agresive (vezi cazul de neimaginat Patapievici scuipat pe strada), Avocatul Poporul indepartat si inlocuit cu un lingau/obedient al USL-ului, Monitorul Oficial mutat la guvern in mod ilegal, cind borfasul ponta a fugit la bruxelles in locul presedintelui, desi CCR spunea altceva, apoi puciul parlamentar condus partial de premier aka borfasul ponta, cind seful statului a fost suspendat in nici 72 de ore, fara respectarea Constitutiei…………probabil ca mai sint multe incalcari flagrante ale legilor, statului de drept…

    deci repet intrebarea: unde au fost acesti tineri, hipsteri cum le spui tu sau unii anul trecut?

    Presupun ca intr-un an calendaristic acesti oameni s-au trezit si si-au dat seama ca au gresit?! si au imbratisat tema Rosia Montana care comparind cu incalcarile legilor Ro prezentate mai sus reprezinta doar o infima chestiune!

    sau acesti tineri sint subiectii unei parsive manipulari de care nu isi dau seama?!
    posibil si asta!

    Apreciază

  • 7. noradamian  |  28 septembrie 2013 la 23:53

    Skorpion, toţi politicienii şi comentatorii, lideri de opinie ori chibiţi,care se referă la proiectul RMGC promovat de guvernul ponta exact în termenii usele (nu mă refer la dezicerile de conjunctură ale lui crin ori deputatului victoras )

    „Infima chestiune” e însă una reprezentativă si poate declanşa un început de declin al susţinerii electorale a useleului de care (spuneam cu regret asta si-n postarea trecută) n-are cine să profite din zona dreptei interesată mai degrabă să susţină proiectul.

    Nu eu le spun hipsteri, nici măcar nu prea stiu ce-nseamnă asta, am dedus însă, că e o etichetă denigratoare încă de când era etichetat astfel, adică luat în băscălie, Nicusor Dan (asta -n vreme ce dreptacii îl susţineau pe prigoană-gunoierul!)

    Apreciază

  • 8. skorpion  |  28 septembrie 2013 la 23:57

    Eu l-am sustinut pe Nicusor Dan,
    am carat impreuna cu tinerii mei dosarele la primarie pentru inscriere.
    recunosc, ca ulterior am regretat ca l-am sustinut.
    trebuia sa fi stat acasa!
    🙂

    hipsteri – am inteles ca inseamna un fel de semidocti!!

    Apreciază

  • 9. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 00:05

    skorpion, adică ai susţinut un olimpic semidoct în loc să-l susţii pe academicianul prigoană? 😀

    Apreciază

  • 10. skorpion  |  29 septembrie 2013 la 00:08

    da, l-am sustinut pe Nicusor Dan, nu stiai?
    in mod sigur ca m-am laudat si aici cu el!
    nici prin cap nu mi-a trecut macar o clipa sa votez cu gunoierul…
    dar, scuze, ca m-am abatut de la subiect
    🙂

    Apreciază

  • 11. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 00:08

    … „semidocţi”, ai? Unii precum Cristian Ghinea ,Vlad Mixich şi destui alţii, mai ales cei care iubesc Bucureştiul, îl susţin în continuare.pe „hipster”…

    Apreciază

  • 12. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 00:09

    Mi-amintesc , Skorpion! Si eu, ca sibiancă, l-am susţinut 🙂

    Apreciază

  • 13. skorpion  |  29 septembrie 2013 la 00:09

    Oricine poate sa greseasca, si Ghinea, si superbul Mixich!
    si eu pot sa gresesc, doar stim ca errare humanum est!

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 00:13

    Sigur că oricine poate gresi,pentru mine, însă ( poate si pentru alţii)n-a fost o greseală. Nu văd ce e gresit să susţii un om care are o activitate de necontestat în beneficiul unei capitale de care si-au bătut joc mai toţi politicienii.

    Apreciază

  • 15. skorpion  |  29 septembrie 2013 la 00:16

    Nu-i neg activitatea lui Nicusor Dan in ceea ce priveste batalia cu excrocul Oprescu si haita de la primarie.
    Chiar il admir pentru tenacitate.

    noapte buna!

    Apreciază

  • 16. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 00:18

    N-am înţeles atunci, unde ar fi greseala.

    Somn usor 🙂

    Apreciază

  • 17. theo  |  29 septembrie 2013 la 08:34

    bunä dimineatza,
    mie nu-mi place N D ; ceva imi spune, cä sub fatza lui drägutzä, se ascunde un dräcusor. de altfel Ghinea m-a dezamägit de multe ori, ca si altzii.
    in fatza felcerului Opärilä, orcare ar fii mai bun. opärilä
    este un monstru, un exemplar de golan bätran, ce cu
    marlänii si hahalere, duce totzi tampitzii, mai ales dacä le
    mai face un carnat, s-au le dä sä bea.

    Apreciază

  • 18. stela  |  29 septembrie 2013 la 20:01

    Capitalism de cumetrie , democraţie originară , hipsteri pe străzi şi curve la televiziune pe post de dive , puşcăriaşi şi puşcăriabili în Parlamentul României , televiziuni contruite doar pe/din raţiuni şi interese politice – mogulii lui peşte prăjit ( în frunte cu mai noul radumoralu’ ) – maidanezii şi aociaţiile lor … lugubre , toate sunt ale noastre , n-au picat din cer . Şi poate că noi cei mulţi – pulimea din ochii şi mintea docţilor – suntem doar nişte disclaimer-i şi nimic mai mult . Că s-a furat , că se fură , sau că ştim sau nu ştim cum să oprim asta … vax , fix albina . Comunismul ? Văzut punct mi-a ajuns punct !

    Când ‘om avea democraţia şi capitalismul – în ani – a celor de peste apa cea mare … apăi o fi mai bine . Până atunci , privim pe geam şi ne-ntrebăm cum te-ntrebai tu ieri

    Cine întrerupe farsa?

    … fată , ce să zic ? Întrebarea face toţi banii . Nici nu trebuia să mai scrii altceva . Însă pentru articole te-am mai gratulat şi altadată . Aşa ca acum , mă opresc la titlu . Si ma grabesc pâna nu se pogoară yutubirea peste … grădina ta primitoare . ( apropo , în sensul ăsta poţi mesteri acolo pe la setări , pentru mai puţine comentarii pe pagină ; când e prea multă yutubire , se-ncarcă mai greu pagina pentru cei care au mai mult pe comp. decât un browser , word-ul ş’un program de filme … Da nu mă băga-n seama) So …
    Cine întrerupe farsa e exact întrebarea ce se cade într-o ţară Tatoistă si nu taoistă Ce bine-ar fi fost . Cred . Şi păi … când toţi suntem niste MONICATATOIU la indigo – tot mai des – şi le stim pe toate , întrebarea poate părea usor superfluă .

    Însă , cum trăim vremile ce le trăim , îmi permit să spun (doar) că Roşia motană ( ca sa fac legatura si cu pisicismele din piaţă/pieţe ) e exact drona din farsă . Si mai cred ca farsa a fost întreruptă prima dată atunci când a cazut guvernul lu’ MĂNUMAISUNT sau Menumorut sau MRU , whatever ca nici nu mai ştiu , că nu l’am mai văst demult .
    – Nu vrei să haleşti TOMATA ? întreabă UE .
    – Păi … să vedem … să …
    – No bine , atunci hai bâsti , mai acana .

    Acuma , bănuiesti ce urmează . Daca se face , farsa continuă , şi astia ramân înca patru ani dupa 2014 ( asta ca sa-ti raspund la întrebarea ce-am ghicit’o printre rânduri : când scăpăm de ei ? ) … Daca nu se face , aştia pleacă , farsa continuă si NOI RAMÂNEM !
    Singurul lucru bun , si cu adevarat de notat e că , natural , Monica Tatoiu nu e veşnică ! Să speram că nici ignoranţa noastra .

    Sfatul meu ? Nu mai visaţi partide şi conducători … mesianici ! Când ne’om înscrie toţi în PARTIDUL UNIUNII EUROPENE … farsa se opreşte ! Ţările cu ifose de fete mari … vor ramâne virgine ( ca nopi ! ) . Aurul (din pădurea negra ), io mi l’am dăruit demult , deschizându-mă … mai ceva ca o mină . N-am pierdut nimic . Ba dimpotrivă !

    Aşa că : ROMÂNIE , NU MAI FI VIRGINĂ ! DĂRUIEŞTE-TE NAIBII ODATĂ !

    Apreciază

  • 19. noradamian  |  29 septembrie 2013 la 22:39

    Noapte bună! 🙂

    Apreciază

  • 20. noradamian  |  30 septembrie 2013 la 18:19

    postare nouă

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: