Domnu’ Tender în slujba independenţei energetice a României

3 noiembrie 2013 at 11:56 20 comentarii

Secătuirea planetei de resurse energetice convenţionale nu mai poate fi stopată şi nici încetinită. E limpede că asta presupune o confruntare acerbă între marile puteri pe piaţa globală a energiei, decisivă pentru destinul lumii. Epuizarea hidrocarburilor însemnând o perspectivă sumbră pentru toată lumea dar în primul rând pentru ţările industrializate, giganţii energetici ai planetei se luptă cu înverşunare, pe termen scurt, pentru supremaţie, pe termen lung pentru supravieţuire. Caracterul luptelor diferă însă, serios de la un loc la altul, în funcţie de încadrarea în lumile planetei. În lumea noastră, a treia, se petrece altcum decât în cele superioare din Scandinavia, de pildă. Concret, vorbim de un colonialism feroce practicat de structurile politice în propria ţară. Un incest patriotic legal. Legalizat de ocupant! Spre comparaţie, colonizatorii britanici au îmbogăţit Anglia cu resurse din commonwealth transferând acolo, totodată, un cadru civilizaţional britanic care a schimbat destule aspecte în bine. Ocupanţii noştri s-au îmbogăţit pe seama resurselor ţării decivilizându-i spaţiul fizic şi spiritual. Cât despre oponenţă- ori nu e, ori e doar formală. Când, rareori, se-ntâmplă ceva serios, smurdul puterii e pe fază pentru descarcerarea politică. Cum, de regulă, i se alătură, voluntar, şi o groază de miştocari, n-au de ce să-şi facă griji. Nu-s riscuri, tehnicile de neutralizare ştiinţifică sunt bine puse la punct. Imaginea de proşti şi de bestii fabricată manifestanţilor anti-RMGC, ridiculizarea la grămadă, e doar un exemplu la-ndemână. Centrarea pe nişte lozinci tembele şi inflamarea unui incident produs de un meseriaş, provenit dintr-un mediu partinic specializat în diversiuni, ales ca emblemă a miilor de protestatari din ţară şi din întreaga lume, sunt suficiente. Ba mai mult, ridicat de poliţie, „martirul” poate fi lesne transformat într-un bun patrimonial politic, cum nici Vocea Rusiei n-ar fi în stare; spre admiraţia Alinei Mungiu Pippidi! Pe de o parte. Pe de alta, RMGC-ului i se dă, în fine, cale liberă. Cu condiţia să fie sfinţită de un sobor de preoţi.

Iar ţăranii din Pungeşti nu numai că s-au făcut de râsul lumii, se mai fac vinovaţi şi de subminarea independenţei energetice a ţării prin opoziţia lor încrâncenată susţinută, dezinteresat, de nişte sutane ale locului. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă americanii ar fi găsit la vreme un „tender” care să nu mai piardă timpul cu poveşti şi să treacă la acţiune! (Aţi auzit de domnu’ tender, nu ? Un rege al resurselor din vestul Africii unde, pe proprietăţile sale fabuloase, se dezvoltă o nouă civilizaţie!) Ei bine, domnu’ tender ştie ce-i de făcut şi în Africa, şi-n ţara natală în care bântuie incognito. Dovadă, în judeţul Sibiu, tot parte a lumii de categorie inferioară în care proprietatea e un moft, vorba unui clasic al capitalismului de stânga lansator de ucigaşi de resurse, milionari în serie. Spre documentare, aveţi aici  şi aici informaţii apărute în presa locală..

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , , , .

Ţara mistreţilor cu colţi de aur Dreapta dansând pentru stânga

20 comentarii Add your own

  • 1. skorpion  |  3 noiembrie 2013 la 13:29

    Au depus denunț penal/plângere penală

    împotriva s.c. Prospecțiuni S.A.,

    împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender,

    împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz,

    cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate?????

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 13:40

    Salut! Păi scrie în josul articolului tot ce au făcut până acuma! Oricum din partea autorităţilor am înţeles că n-au primit nici un răspuns. Nici de la primar nici de la poliţie sunată-n miez de noapte!

    Noroc cu saşii care au reacţionat. În numele comunităţii, cum se vede.

    Cazul de la Moşna nu e izolat.

    Da, şi lucrătorii, pe bună dreptate dacă şi-au permis agresiuni fizice si verbale aşa cum se menţionează în scrisoare.

    Apreciază

  • 3. Creanga  |  3 noiembrie 2013 la 16:29

    Ziua buna!
    In postarea ce-a trecut, pe mitica am dezbatut, comentarii despre Panait, cu desavarsire au lipsit. Acum se schimba macazul, Tender, ardelenii si gazul. Zeci de metri de cabluri si dinamita, de nu mai ai unde paste o vita, asa ca in China o exportam, 1000 de euro incasam.

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 16:40

    Creangă, salut! 🙂 Păi cam aşa, da’ comenturile, să recunoastem, fură „miezoase”

    Prin încurajarea unor procedee de tip „tender” de explorare-exploatare, România începe să semene cu Africa… Inclusiv la agricultură şi zootehnie. 🙄

    Apreciază

  • 5. lastnightmusic  |  3 noiembrie 2013 la 16:48

    sal @crengulin –Oricum s-a zis ca articolul cu Panait e perfect deci nu e loc de comentarii. I-am rugat si la Copac sa intre, dar afar de coana Zoe… nici un coment. – e un fel de pudoare ideologica la subiect

    Dle BI fa-le mai imperfecte ca sa aiba si romanul ce comenta. 🙂
    Daca nu vorbeam de mitici ramanea postarea cheala

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 17:04

    Crengulin, am povestit într-o postare mai veche că, la Medias, în „căsuţa de pe deal” avem pe un perete o hartă geofizică pe care frate-miu a configurat o pungă de gaz care se-ntinde sub versantul de deal al proprietăţii noastre, apoi se lărgeşte, si după spusele lui, ajunge până aproape de râul Târnava ( vreo doi km, cel puţin)

    Iar în vara asta îmi povestea tot el ( n-am fost acolo) că vecinii s-au plâns că prin grădinile de pe deal se fac prospecţiuni fără să le spună nimeni.

    Apreciază

  • 7. Creanga  |  3 noiembrie 2013 la 17:09

    Salut LNM,
    Cand se vorbeste despre mitica, mai bine fac gura mica. 🙂
    Nora, in Romania sunt gaze de shestache. Si aici se discuta de cativa ani, inca se analizeaza, nu au voie sa exploateze. In Romania nu prea se discuta, se executa.
    Offtopic, cine a auzit de Dumitru Dan?

    Apreciază

  • 8. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 17:10

    Eu nu! De ce ?…

    Canada e model în materie de tehnologie modernă ca să mai spunem că e uriasă, jumate de continent, cu zone-ntinse slab populate si tot nu se grăbeşte când e vorba de pornit o exploatare… E mai sănătos pentru ea,s-ar părea, adică mai „eco” când exploatează în alte părţi.

    Apreciază

  • 9. Creanga  |  3 noiembrie 2013 la 17:16

    Aseara am auzit si eu pentru prima data despre el, pe un site din Noua Zeelanda, am gasit apoi informatii si in romana.

    http://www.opiniabuzau.ro/index.php/istorii-buzoiene/8619-povestea-buzoianului-care-a-facut-ocolul-lumii-in-opinci

    Apreciază

  • 10. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 17:29

    Fabuloasă istorie! Habar n-aveam. Ar merita să fie subiect de film documentar. Multzam 🙂

    Apreciază

  • 11. Creanga  |  3 noiembrie 2013 la 19:14

    Nora, exploateaza si aici, e pe locul 7 la productia de aur si pe 6 la productia de petrol, petrol care nu este prea ‘curat’ :Oil sands extraction can affect the land when the bitumen is initially mined, water resources by its requirement for large quantities of water during separation of the oil and sand, and the air due to the release of carbon dioxide and other emissions.

    http://lacoltulstrazii.ro/2013/10/17/dilema-gazelor-de-sist/

    Apreciază

  • 12. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 19:39

    Crengulin, bravo Canadei! Mă gândesc că profitul cu care se alege statul din exploatările astea se simte si-n calitatea vieţii cetăţenilor canadieni 🙂

    Apreciază

  • 13. noradamian  |  3 noiembrie 2013 la 23:58

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  4 noiembrie 2013 la 00:08

    Apreciază

  • 15. theo  |  5 noiembrie 2013 la 10:40

    bunä,

    ticälosul Ponta lasä demonstratziile, chiar le sustzine pe ascuns, sä justifice dece nu aprobä …….cicä poporul
    este un ticälos, ce nu-si asumä nici o responsabilitate.
    Presedintele Bäsescu a iesit si spus unde se greseste , minte,
    se fac escrocherii, a fost sictirit de licheaua Ponta, dar
    a avut dreptate PRESEDINTELE

    Apreciază

  • 16. Hantzy  |  5 noiembrie 2013 la 11:13

    Interesant articol, noradamian! Poate fi admirat atat in detaliu, cat si in intregul sau, relevand doua planuri care, desi indisolubile, ofera puncte de reflectie distincte.
    In prima parte, cea a schimbului civilitate versus resurse, se atinge mai ales un aspect moral al schimbului respectiv, presupus reciproc avantajos. E oare insa chiar asa?! Nu ma opresc la dilema babei ajutata sa treaca strada, ci merg mai departe: nu doar ca nu i s-a cerut consimtamantul traversarii, dar ea a fost cautata, mai apoi momita, obligata, iar in cele din urma violata. Si, odata dependenta de viol, uitata.
    Urmaream zilele trecute pe NG Wild un reportaj despre modernizarea masailor. Cum „civilitatea” occidentala le e tot mai aproape, pastoritul traditional imprumuta tot mai multe din beneficiile modernitatii. Astfel, baciul lor nu mai e multumit sa sara pe loc pentru a-si privi pastorii cu turmele, ci a pus mana pe celular, si si-a cumparat jeep. Ii trebuie si lui hidrocarburi si semnal. Dar ca sa le plateasca, ii trebuie mai multe turme. Si mai putin lei in savana. Traditional, masaii omorau 15-20 lei pe an. Astazi pusca vreo 5-600. Ilegal! Dezechilibrul intre pradatoare si erbivore e programat. Tot mai putini „civilizati” vin sa vada leii tot mai costelivi si sa ia contact cu epidemiile tot mai raspandite de pascatoare. Si nu doar atat: nemultumiti de traiul lor, masaii fara pusca si fara turme iau calea pribegiei. Fara beneficiile modernitatii, masaii ar fi trait traditional inca secole sau milenii. Cu civilizatia de care depind tot mai mult, vor disparea in cateva zeci de ani. Cum ar fi mai bine?

    In plan particular, Tender e cel luat in tabarca. Pe buna dreptate. Pentru ca face ce face si, mai ales, cum si unde face. Cata vreme isi vedea de cealalta lume a treia, a vestului salbatic african, nu prea aveam nimic cu el. Proceda, pana la urma, precum Canada aia laudata: nu-i prostea pe cei de-acasa. Chiar asa! Daca am cosidera Terra un fel de tara a tuturor, un fel de mamicika zemlia (sau mother earth, dupa caz), iar statele ce o impestriteaza drept citizenii ei, ce diferenta ar fi atunci intre politicienii lumilor terte si liderii de azi ai Terrei? Mi-e ca niciuna. Reflectati putin si din acest unghi!

    Apreciază

  • 17. noradamian  |  5 noiembrie 2013 la 12:46

    Ziua bună! Theo, rămâne ca si concetăţenii să-şi dea seama că presedintele are dreptate. Până nu e prea târziu.

    Apreciază

  • 18. noradamian  |  5 noiembrie 2013 la 12:48

    Hantzy, câtă vreme politicienii însisi ţin ţara în lumea treia, asta e rezultatul.

    Apreciază

  • 19. noradamian  |  5 noiembrie 2013 la 12:49

    Postare nouă

    Apreciază

  • 20. Hantzy  |  5 noiembrie 2013 la 15:05

    @18
    Hallo Nora,
    multumesc pentru bunavointa unui raspuns. E destul de adevarat si suficient de universal ca sa nu se potriveasca si in acest caz. In acelasi stil, remarc ca rau e cu rau, dar si mai rau e fara.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.640 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.640 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: