Vagoane, căutăm locomotive
3 ianuarie 2014 at 17:27 noradamian 28 comentarii
O catastrofă electorală ca aceea petrecută în România 2012, ale cărei urmări asupra fundamentului statului şi axiologiei valorice a societăţii se amplifică cu fiecare zi, ar fi trebuit să inducă nevoia de reformare rapidă a dreptei în interiorul său. Mai necesară decât demonizarea duşmanului, ar fi fost analiza neputinţelor proprii, urmată rapid de reconstrucţie şi relaţionare activă cu electoratul. Să intervină specific şi solidar pentru a limita efectele atentatelor demolatoare la ordinea constituţională. Să conlucreze sinergic pentru a apăra statul de drept. Să acţioneze pentru a preveni repetarea unor asemenea situaţii. Cum contracarează, însă, în realitate, partidele de opoziţie, presa, societatea civilă, declinul instituţional economic fără precedent, într-un an electoral crucial?
Pe post de opoziţie, continuă să fie, pentru încă vreo 11 luni, preşedintele. În urma lui, peronul de pe dreapta ar putea rămâne relativ pustiu. Nici nu e nevoie s-o afirmăm, o face useleul menţinând josbăsescismul ca obiectiv nr.1 de atac de la un cap la altul. Vina de a fi pus justiţia în libertate, în cazul lui, nu e prescriptibilă. Măcar Monica Macovei, autoare a reformei justiţiei, şi-a găsit o linie funcţională de interes juridico-politic, ceva turistic, un fel de „mocăniţa”. N-a trecut mult de când TB şi MM erau locomotivele de necontestat ale trenului democraţiei. Dacă opţiunea politică a MM, legitimă din punctul ei de vedere, fracturează electoratul dreptei, baricada penibilă ridicată de nişte oengişti&jurnalişti care aruncă cu petarde în numele ei ori e pură prostie, ori are scopul să transforme diferendul între cei doi într-o deraiere nefericită. Asta-n timp ce PMP, cu sau fără anexe pufăind ca locomotivele lui Watt, mai are mult până a a deveni forţa capabilă să absoarbă energia publică şi să o canalizeze spre un alt tip de politică. Iar pedeleul lui blaga îşi (re)confirmă statutul de partid-SRL cu organizare internă eficientă exclusiv pentru membrii lui şi aproape nul ca voce critică.
Mai rămâne o-ntrebare în pustiu: Unde e legătura cu societatea? O întrebare tabu pentru pseudo-opozanţi. Normal ca nici zona numită societate, greu accesibilă de la înălţimea suficienţei şi intereselor lor, să nu fie câtuşi de puţin interesată de ei. Nu au fir direct cu populaţia nici măcar cât aveau activiştii PCR chiar dacă discursul e la extrema opusă. Ca şi elita comunistă, consideră că onorurile li se cuvin şi că la un moment dat, poporul păcălit de usele o să fie fericit să le pupe poala pentru teoriile, ideologia şi, mai ales, pentru statutul lor de intelectuali politici. Iluzii! Lumi paralele într-o ţară captivă aceleiaşi gândiri de castă unde bătăliile ideologic-doctrinare ale dreptei se manifestă- dacă nu prin batjocuri directe la adresa prostimii, prin dispreţ implicit. Ţânţărimii arogante de pe dreapta extremă, ca şi usl-ului, pare chiar a-i prisosi poporul. Ameninţările la adresa drepturilor cetăţeneşti, abuzurile şi lipsurile materiale care au scos deja oameni în stradă aruncând ici-colo, sămânţa revoltei sunt mai puţin importante pentru ei decât atacurile personalizate şi micile lor interese de partid. Nici faptul că în 2014, potrivit The Economist, România intră-n clasa ţărilor cu un risc ridicat de revolta alaturi de tari ca Brazilia, Belarus, Turcia, Bulgaria, Ucraina, China, Croatia, Spania, Iran. Probabil, în trufia lor îşi închipuie că alegerile vor fi câştigate pentru ei de lobby-ul din partea RMGC &CHEVRON & ura faţă de jandarmii lui ponta. Sau, că pot să se aleagă singuri.
Entry filed under: 7301634. Tags: absenţa opoziţiei politice, abureli, locomotiva lui Watt, Monica Macovei, relaţia cu societatea, the Economist, Traian Basescu.
28 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
theo | 3 ianuarie 2014 la 18:39
MIE MI SE PARE O ORDINÄRIE,
postezi poze dela ospätz cu zgura monarhistä DUDA,
cu Ghitzä ciobanul, dela diferite inprejuräri, dar nu ai curajul sä
mergi la PUNGESTI, aia nu-i dädeau de mancare.???????
omul ocoleste orce räspundere, un handicapat mitoman,
cat o sä meargä cu eschivärile?
ApreciazăApreciază
2.
Dan | 3 ianuarie 2014 la 18:55
Aș vrea să pun latența dreptei pe seama inteligenței. Pentru asta însă ar trebui să scape unele semnale, să existe o serie de informații, fie ele și de culise, care să transmită faptul că dreapta respiră și că pregătește în liniște, chibzuit ceva. Orice. Teamă mi-e însă că speranțele noastre sunt deșarte. De notat este și faptul că toate țările în care au loc manifestații, din ce în ce mai dese și din ce în ce mai violente sunt teatre ale unor revolte anti-sistem și nu îndreptate împotriva stângii sau a dreptei și, la o adică, și ăsta ar fi un motiv pentru care dreapta nu dă semne că ar fi interesată să preia puterea. Dar iarăși mi-e teamă că îi bănuim în zadar de o inteligență care pare să nu existe.
ApreciazăApreciază
3.
noradamian | 3 ianuarie 2014 la 19:15
Seara bună! 🙂 theo, modul în care dottore se eschivează sistematic de responsabilităţile funcţiei nu mai poate ţine mult! Cineva trebuie să răspundă şi pesediştii lui nu-s asa de tâmpiţi încât să-şi asume în locul lui niste chestii care i-ar putea costa în viitor. 🙄
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 3 ianuarie 2014 la 19:19
Dan, tocmai felul ăsta „chibzuit” îi aduce, în percepţia publică cam la acelasi numitor cu toată clasa politică, adică îi include în „sistem” Din păcate, au cam pierdut trenul. N-au venit cu mesaje de solidaritate, măcar, nu s-au revoltat de zidul informatic ridicat în jurul „experimentului Pungesti”, de pildă, nu caută să se solidarizeze critic, cu segmentele îndreptăţite să protesteze. Pentru asta e nevoie de empatie, de discernământ critic, de solidaritate civică si, exact cum spui, de inteligenţă politică.
ApreciazăApreciază
5.
oldhashu | 4 ianuarie 2014 la 09:49
Bună dimineața! 🙂
Păstrându-mă pe linia metaforei din titlul, mă întreb cum va fi momentul când vagoanele vor hotărî să devină «automotoare»?! 😀
Se va inversa oferta?
«Politician, caut electorat» ?!
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 11:29
Ziua bună!Corectă întrebare, oldhasule! 😀 Întreb si eu: dacă 70% fiind declaraţi tâmpiţi chiar de către doctrinologi de pe dreapta (asta-nsemnând că nici nu intră-n socotelile electorale ale dreptei) iar din ceilalţi 30%, procentul dezinteresaţilor de politică creşte cu fiecare zi, unde-i poporul slujit de respectivele partide? În republica chevron &ponta? În cea a unor ideologi extremişti care se dau de ceasul morţii cu conspiraţionismele lor „motivaţionale” politic pe care nu le iau în seamă decât tot ei? Dacă lucrurile nu se schimbă ca prin minune, mai au rost calculele preelectorale?
ApreciazăApreciază
7.
Mih | 4 ianuarie 2014 la 11:34
Buna dimineata!
Un text dur, realist, corect, adica bun…Si mai adaug, din pacate 😦
Pentru ca (si in mod sigur Nora poate confirma), multi dintre noi taaareee si-ar fi dorit sa nu „beneficiem” de motivele unui atare subiect.
Aduc si aici un articol pe aceeasi tema, pentru ca vorbeste despre necesitatea curajului in cazul opozitiei si despre enormele riscuri ale lipsei acestuia (s-or fi spalat pe ochi si „urechi” politicienii nostri de Dreapta?)
Lecția pe care o va primi Opoziția. Cu botul pe labe
Citiţi mai mult: Lecția pe care o va primi Opoziția. Cu botul pe labe – VOCILE DREPTEI > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/lectia-pe-care-o-va-primi-opozitia-cu-botul-pe-labe-1074782.html#ixzz2pQ98yEFs
EVZ.ro
ApreciazăApreciază
8.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 11:48
Salut, Mih şi multzam! 🙂 Oare ce-i opreşte pe dumnealor să facă socoteli de astea, măcar în ceasul al doişpelea? Mă tem că răspunsul e de găsit în atitudinea probată deja şi rămasă aceeaşi. În „calculele” tip pe care si le-au făcut aredistii în aşteptarea alegerilor din 2012, ale căror efecte le trăim acum. Cei din vârf sunt modeşti: le ajunge un minim, doar cât să acceadă, fără „război”, la plăcinte.
ApreciazăApreciază
9.
theo | 4 ianuarie 2014 la 16:14
EU MOR DE RAS, peste tot plagiatorul vagabond, pozeazä ca mare invingätor, strange maini, rade ca un urangutan
handicapat, dar este tare ridicol, un neam prost parvenit.
vai cat de cretini sunt cei ce il voteazä
ApreciazăApreciază
10.
theo | 4 ianuarie 2014 la 16:15
bäscutzä,
multä sänätate si tot ce itzi doresti,
dacä esti bolnav, sä te faci repede,repede bine:
ApreciazăApreciază
11.
theo | 4 ianuarie 2014 la 16:16
CE BINE AR FI ,SÄ FIE ALES DÄNILETZ LA CSM
ApreciazăApreciază
12.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 19:48
Theo, salut! 🙂 Urmează şi nişte procese de mare interes. Cele mai importante, al lui bombo pe 6 ianuarie cu dosarul „zambaccian” şi ,ceva mai încolo, al varanului. 🙄
ApreciazăApreciază
13.
theo | 4 ianuarie 2014 la 19:55
Magistratzi, vä rugäm nu vrem NUP; CU SUSPENDARE,
s-au ACHITARE:
SPER CA MAGISTRATZII SÄ NU SE LASE MANIPULATZI.
ApreciazăApreciază
14.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 21:18
Theo, peste câteva zile vom afla dacă justiţia continuă să fie la înălţimea aşteptărilor.
ApreciazăApreciază
15.
FeliKs | 4 ianuarie 2014 la 21:25
Buna seara,
speram, dar…
http://www.evz.ro/detalii/stiri/lipsa-de-transparenta-la-alegerile-pentru-sefii-magistraturii-fostul-vicepresedinte-al-cs-1075202.html
ApreciazăApreciază
16.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 21:56
Multzam, Feliks! 🙂 Lupte grele şi acolo…
ApreciazăApreciază
17.
noradamian | 4 ianuarie 2014 la 22:05
Noapte bună! 🙂
ApreciazăApreciază
18.
Creanga | 5 ianuarie 2014 la 03:07
La multi ani!
Vagoane, vagoane, vagoane, au de ales intre peroane, nu stiu cum se face, ca toate sunt stangace.
Pe aici circula trenul:
ApreciazăApreciază
19.
Nea | 5 ianuarie 2014 la 12:38
La Mulţi Ani cu bucurii tuturor!
Bun articolul, aşa e, din păcate. Aş nuanţa niţel fraza asta: „O catastrofă electorală ca aceea petrecută în România 2012, ale cărei urmări asupra fundamentului statului şi axiologiei valorice a societăţii se amplifică cu fiecare zi”.
Întotdeauan m-au fascinat situaţiile în care cauza şi efectul se suprapun parţial. Aşa şi aici, puten spune şi că axiologia valorică a societăţii a dus la catastrofa din 2012.
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 12:54
Nea, multzam,bună observaţie! „La mulţi ani cu sănătate şi vesti bune si ţie!” 🙂
Am dat de „Look TV”( în sărbătorile astea m-am uitat mai mult la TV) – ai dreptate, e fain!
ApreciazăApreciază
21.
theo | 5 ianuarie 2014 la 12:55
nea;
MULTE BUCURII SI SÄNÄTATE PE ACEST AN.
marea grije care o am, este nivelul educatzional scäzut ,
al majoritatea alegätorilor, eu cred, nici nu-si pun minimum
de intrebäri, cine este, ce profesie, ce a fäcut panä acum, etc
ApreciazăApreciază
22.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 12:57
Crengulin, 21, plăcută călătorie ( nu aia cu trenul!) Tnx! 🙂
Aş zice că dreapta contribuie cu mare randament la propriul eşec. Nu pricepe însă, şi continuă să mâne lumea pe peronul din stânga… 🙂
ApreciazăApreciază
23.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 13:12
Off-topic: as observa că ura si prostia nu se pot despărţi una de alta indiferent pe ce bloguri ar bântui (nu e cazul aici 🙂 Sensul repetării unei minciuni e de a o face să treacă drept adevăr. Cu asta se ocupau şi se ocupă securistii în mod profesionist. Şi asta încearcă să facă şi unii amatori sărăcuţi cu duhul cărora le vine bine stilul.
ApreciazăApreciază
24.
theo | 5 ianuarie 2014 la 13:16
deja presiurile lui felix si SRS, fac dosare cu toate mizeriile contra lui Bäsescu; PE CARE LE POSTEAZÄ PE TOATE BLOGURILE, ai dreptate asta este mafia neo-comunistä ce
manjeste si provoacä urä, oriunde si oricui.
catä mizerie ; catä ordinärie:
ApreciazăApreciază
25.
theo | 5 ianuarie 2014 la 13:18
SPER DIN SUFLET , TURNÄTORUL SÄ PRIMEASCÄ CE MERITÄ
ApreciazăApreciază
26.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 13:20
Theo, salut! 🙂 Eu am zis-o ca trimitere la ceva particular, dar constatarea ta confirmă exact ce spuneam: cu toată diferenţa, se observă niste simptome comune
ApreciazăApreciază
27.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 13:21
Şi eu sper, Theo…
ApreciazăApreciază
28.
noradamian | 5 ianuarie 2014 la 19:12
postare nouă
ApreciazăApreciază