Un binom naţional paralizant: băşcălie&corupţie

20 ianuarie 2014 at 07:57 16 comentarii

Deşi populară ca specie subculturală postdecembristă cu iz romantic-revoluţionar, băşcăliei grosiere i s-a şters în timp aura. Scăldându-se în mocirlă sub pretextul c-o asanează, unii chirurgi cu notorietate ai moravurilor grele de altă dată au ajuns ca beţivanii care beau alcool (de un fel sau de altul, nu contează, alcool să fie) ca să-l stârpească. Ca prestatori de servicii ai unor patroni media oneroşi, au devenit rozătoare ale democraţiei. Iar ca inspiratori ai şpagatiştilor agresivi din gura presei, au făcut din democraţie o caricatură. În fine, ca luptători anti-parvenitism, au parvenit.

Aşadar, o serie de personaje care imediat după ’89 clamau revolta şi libertatea, după o vreme s-au făcut covrig la uşa capitonată a mânuitorilor de bani. Demersul lor n-are nimic din spiritul caragialean. Pseudosatira funcţionează cu fise, iar pamfletul de sorginte vadimistă are zgardă. Parazitând cu perseverenţă spaţiul public, băşcălia a ajuns un brand cu specific naţional asociat corupţiei în folosul celor ce ţin ţara prizonieră. Cu tot riscul reacţiilor adverse, ar fi putut fi o pată de culoare, ceva cu rol de antiseptic într-o epocă mult prea contaminată de mizerie morală. Cam dăunător pentru umorul bun şi sănătos, totuşi, igienic şi util. Numai că bisturiul s-a transformat în şiş prins cu lanţ de aur gros de portofel iar „chirurgii” operează pe bani grei, „ca să moară dujmanii lor”.

Contaminarea cu băşcălie agresivă a societăţii o face laşă şi deloc dispusă la revoltă. Batjocura anesteziază simţul civic şi ţine loc de solidaritate socială. Miştocăreala ia locul protestelor iar flecăreala înseamnă interes pentru problemele comunităţii. Toate astea generează otrăvire socială şi culturală. Pentru Activ-Watch, ceva fără importanţă.

Un finanţator notoriu de mizerii scrise şi televizate care simte răsuflarea justiţiei în ceafă e în stare de orice nemernicie. Erupţia dejecţiilor din canalul varanului murdăreşte nu doar presa şi justiţia ci o întreagă societate. Pentru dl. jandarm Mircea Toma- oengist principal  la Activ-Watch- vigilent apărător al echidistanţei caţavenciene, ceva normal.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Constantin Noica: Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românesti Aniversarea revoluţiei din ianuarie

16 comentarii Add your own

 • 1. ovidiu  |  20 ianuarie 2014 la 17:13

  Bună seara,
  Precum e tata așa e și fiu’. Moștenitorii….
  Dragnea jr. copilu’ lu’ tata
  http://www.zoso.ro/stefan-dragnea-golf/
  Nici n-ar fi greu să descopere cineva sursa banilor având in vedere că părinții sunt bugetari.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 17:55

  Seara bună! Ovidiu, multzam! încă un fiu demn de tat’su. Corupţie din tată-n fiu pân’ s-o rupe lanţul familial. Pe alocuri a-nceput.

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 18:18

  Vlad Mixich:

  „Ura nu are nevoie de fapte pentru a se intrupa. Cuvintele ii sunt suficiente.

  S-a intamplat in timpul revolutiei culturale a lui Mao, atunci cand vorbele revarsate zilnic din difuzoare i-au intors pe copii impotriva propriilor parinti. S-a intamplat in timpul genocidului din Rwanda, atunci cand cuvintele transmise zilnic la radio i-au transformat pe vecini in dusmani de moarte. S-a intamplat in razboaiele civile din fosta Iugoslavie, atunci cand propaganda nationalista a adus razboiul in gradinile oamenilor. De fiecare data cuvintele au fost cele care au declansat, si apoi au alimentat, tornada violentei.

  La inceput duritatea lor socheaza, sperie. Apoi scarbeste, facandu-i pe multi sa intoarca spatele. Cand vine explozia e insa mult prea tarziu. Pentru ca nimeni nu reuseste sa mai gandeasca in timp ce loveste sau este lovit de cineva.

  In ultimii 80 de ani, in Romania au fost impuscati, in urma unor procese sumare, patru sefi de stat/guvern aflati in functie (Duca, Calinescu, Antonescu si Ceausescu). Intelectuali romani foarte importanti, precum Nicolae Iorga sau monsienorul Ghika, au murit violent sub mana unora dintre compatriotii lor. De zilele in care pe strazile Romaniei bantuiau “teroristii” si minerii nu ne despart foarte multi ani.

  Nu suntem imuni la virusul violentei, mai ales cand acesta infecteaza un corp slabit de saracie si alimentat, seara de seara, cu minute intregi de ura”

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 18:21

  Vlad Mixich:
  …Ca Mircea Badea foloseste frecvent pe contul sau de Facebook cuvinte precum “putzopalmist sau boratura” tine de igiena sa sufleteasca (da, si Mircea Badea are suflet). Pericolul apare atunci cand insulta se transforma in ura. Apare atunci cand, de pilda la inceputul lui 2014, vedeta TV scria ca “anul asta, multe forme de viata trebuie sa pateasca lucruri rele. Ca sa fiu sigur, ma voi ocupa personal de cat mai multi. Sunt satul de impotenti camuflati in zane, asadar nu voi fi unul dintre ei. Durere! Multa durere!”.

  2813 oameni au apreciat acest comentariu. 2813 oameni au fost insamantati cu ura. Or asta nu-l mai priveste doar pe un star TV, ci pe noi toti. Caci, poate, unul dintre cei 2813 e cel care ne scuipa pe parbriz pentru ca nu am plecat suficient de repede de la semafor. Sau cel care vorbeste tare si ragaie intr-o sala de cinema, simtindu-se astfel puternic. Sau cel care, atunci cand un star TV il va indemna s-o faca, va pune mana pe-un ciomag si va iesi in strada.

  M-am intrebat de multe ori de ce Andrei Plesu scrie atat de frecvent despre mizeriile de la televizor. Explicatia abia acum imi este clara. Spre deosebire de multi dintre noi, el nu s-a obisnuit cu ele. Desi ii este scarba, nu intoarce spatele. Stie, sau intuieste, puterea nociva a acestor cuvinte.

  Stie ca violenta cu care ele sunt incarcate infesteaza zilnic alte cateva mii de suflete. Si ca aceasta violenta s-ar putea revarsa, intr-o zi, peste toate casele in care televizoarele nu sunt fixate pe canalele de ura.

  In acea zi, cand spirala violentei va fi fost pornita, nimic nu va mai conta. Caci nimeni nu reuseste sa mai gandeasca in timp ce loveste sau este lovit de cineva.

  Apreciază

 • 5. Mih  |  20 ianuarie 2014 la 19:32

  Buna seara! 🙂

  „PROTEST al JURNALIŞTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă”

  http://www.revista22.ro/protest-al-jurnali350tilor-mpotriva-practicilor-degradante-din-presa-36864.html

  Apreciază

 • 6. ovidiu  |  20 ianuarie 2014 la 19:41

  Saru’ mâna,
  Când citesc ce scrie Vlad M, m-apucă deznădejdea….

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 19:51

  Mih, salut! Fără solidarizarea jurnalistilor liberi şi lucizi, breasla pare dominată de clanul varanilor. Raţiunea si bunul simţ nu pot rămâne în expectativă

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 19:57

  Ovidiu, e un semnal bine de luat în seamă! Ura generează ură, e foarte usor ca mulţi oameni să reacţioneze cum vor propagatorii urii. Reacţiile de contracarare sunt extrem de necesare dar nu înafara limitelor normalităţii. Altfel toţi ajungem „la fel”.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 22:30

  Cel puţin două articole din Constituţie ar trebui să determine niste ONG-uri (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Ziariştilor Independenţi, Freedom House, Expert Forum şi GDS) să se adreseze justiţiei în cazul atacurilor huliganice repetate ale Antenei ( ca post media) cu incitare la ură- la adresa unor jurnalisti

  Constituția României, art. 30, 6: Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

  Codul penal, art. 366: Incitarea la ură sau discriminare
  Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  20 ianuarie 2014 la 22:55

  Noapte bună! 🙂

  Apreciază

 • 11. neax  |  21 ianuarie 2014 la 09:58

  Legat de Mircea Toma, îmi vine-n minte o caricatură de pe vremuri. Un om intră în dormitor şi-şi găseşte nevasta în pat cu un altul.
  Omul duce mâna la cap şi spune: Mă-nşeală vederea!

  Aşa şi eu, cu MT. Mult timp i-am acordat girul unei minţi luminate, chiar când scria lucruri care mi se păreau împotriva firii, îmi ziceam că ştie el mai bine, că priveşte echidistant, de la înălţime.
  De fapt, ne înşela chiar Mircea Toma, nu vederea.

  Apreciază

 • 12. theo  |  21 ianuarie 2014 la 10:29

  bunä,
  M Toma, a mimat echidistantza si bunele intentzii,
  este un oportunist, o rusine.trebuia sä fie primul
  care sä revolte, la jocul murdar si mitocäniile A3:

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  21 ianuarie 2014 la 11:06

  Ziua bună! Neax, corectă asociere 🙂 succesul insului se explică prin capacitatea lui de disimulare si manipulare iesită din comun. Ca si la alţi arivişti lipsiţi de scrupule din aceiaşi categorie, asta ţine până la un punct. Doar că unii-l dibuie mai repede, alţii mai târziu…

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  21 ianuarie 2014 la 11:08

  Theo, cu asta a mai făcut un pas spre „auto-deconspirare” în ochii celor care încă-l considerau un reprezentant respectabil al Societăţii Civile.

  Apreciază

 • 15. theo  |  21 ianuarie 2014 la 16:20

  tot din minciunä,inconstientzä,lipsä de interes, s-a intamplat
  si accidentul aviatic.
  un harb, cu cel de milioane se plimbä altrahat-kalafat,
  o rusine. acest guvern este nenorocirea romaniei.

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  22 ianuarie 2014 la 16:04

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: