Reproşuri

22 martie 2014 at 13:20 36 comentarii

Până la urmă, într-o societate care se lasă adusă în situaţia de a-şi mina norocul în loc să-l caute şi să-l apere de ameninţări (inclusiv de ea însăşi!) empatia devine un defect. Şi dacă te pui în locul unui om necăjit pentru ce i se-ntâmplă, indiferent faţă de interesele geopolitice care-i pretind să se bucure, vai! …rişti să fii etichetat hipster, ecologist extremist, etc. Nu mai interesează pare-se, că etichetarea e o meteahnă tipic stalinistă. Fantoma războinic- totalizatoare n-are nimic cu respectul faţă de drepturile omului într-un stat democratic. În această privinţă, modul în care politicenii români- atât cei de la putere cât şi cei din opoziţie- abordează subiectul gazelor de şist seamănă izbitor cu atitudinea comisarilor care se ocupau de cooperativizarea socialistă, deşi vremurile şi scopurile sunt total opuse. („deciziile de partid se execută nu se discută, tovarăşi!”)

Bine, totuşi, că a intervenit americanul Gitenstein realizând,  într-un târziu, că atitudinea samavolnic-prostească a părţii române& companiei Chevron favorizează de fapt, interesele ruseşti. Că şi amărâţii ăia din Pungeşti, cetăţeni români, trebuie trataţi cu respect. Şi când mă gândesc câtă monedă se bate pe chestia cu comunicarea…

Per total stăm excelent cu inteligenţa naţională, la toate formele, mai puţin cu cea caracterială şi comportamentală. O anomalie care explică, poate, de ce o luăm mereu pe drumul râpos care duce-n jos, pretinzând că vrem s-ajungem la vârf. Care explică de ce, pentru destui concetăţeni, hăul dintre inteligenţa artistică cât caraimanul a unor actori (şi nu numai!) şi fundul „lacului fără fund” al caracterului lor de cetăţeni n-are importanţă- intelectual-politic vorbind (nu dau exemple că se ştiu). Care explică de ce, în loc ca demonstraţiile de forţă ale opoziţiei să se desfăşoare sub semnul concurenţei cordiale -ca între echipe promotoare ale aceloraşi interese naţionale- au loc prin asasinarea reciprocă a caprelor. Şi de ce, nişte uşoare adieri de reproş între înălţimile politice stârnesc uragane în vale unde, întărâtaţi ca nişte cocoşi, suporteri fioroşi se umplu de stimă. Ceva care imediat, printr-un circuit al umorilor, răbufneşte stricăcios la vârf!
Un carnagiu sângeros oferit gratis şacalilor puterii într-un moment de cumpănă…

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , .

Jurământul lui Byrocrate al treilea Când Ali se iubeşte cu Oli

36 comentarii Add your own

 • 1. brindusa.frunza  |  22 martie 2014 la 15:07

  Buna ziua, Nora draga!

  Pentru mine esti un mic geniiu:
  „Per total stăm excelent cu inteligenţa naţională, la toate formele, mai puţin la cea caracterială şi comportamentală.”
  Ai concentrat tot ce se poate spune despre locuitorii decidenti din tara asta atat de frumoasa! Si mergand la baza natiei aceleasi metehne se constituie intr-un modus vivendi pagubos!
  Asta-i marea drama a natiei!

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  22 martie 2014 la 16:40

  Ziua bună! Brânduşa, no, câteodată le mai nimeresc şi eu 🙂 Dar, fără glumă, e limpede că acest mod de a ne compromite şansele -de bună voie şi nesiliţi de nimeni- e păgubos tare, mai ales în momente de cumpănă .

  Apreciază

 • 3. dora  |  22 martie 2014 la 18:35

  Salut gradinari!
  Nora@ servus! 😆
  Intelepciunea pipulara n-a gresit niviodata,doar interpretii ,de aiurea si de oriunde.
  Adica,norocul ti-l faci singur,nu-ti pica plocon din cer.
  Din pacate societatea noastra si cetatenii ei se faulteaza reciproc,isi „mineaza” norocul cu voie si fara voie.

  Cine decide care din interese-cele locale cetatenesti sau cele geopolitice- sunt juste.Sincera sa fiu am ramas inca derutata si eu si inca nu inteleg de ajuns unde-i justetea.In ce masura au dreptate protestatarii de la Pungesti sau Rosia Montana ,unde se include interesul nationa sau cel monopolisto -asociat politic?
  Un raspuns nu m-ar satisface nici pe mine.Nu sunt experta in domeniu,n-am toate datele informationale si as risca sa percep totul emotional.

  Un lucru e clar si aici sunt in asentimentul tau:”o luăm mereu pe drumul râpos care duce-n jos, pretinzând că vrem s-ajungem la vârf.” Cu alte cuvinte iesim mereu in paguba pentru tara si-n folosul unor grupuri ale potentatilor atat de multi colori de-ti reteaza mintea cu intelepciunea cu tot.

  Apreciază

 • 4. dora  |  22 martie 2014 la 18:39

  Sunt de acord cu voi fetelor@nora si#brandusa. 😆 😆
  Lipseste majoritatii acestei natii,ceea ce se numeste caracter si moralitate civica.Doamne iarta-ne,suntem si noi copiii acestei natii.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  22 martie 2014 la 21:06

  Seara bună! Dora, în acest moment există suficiente motive legate de jocul şantajist al rusilor privind exportul de gaz în Europa, ca să nu vedem în resursele de gaze, atâtea câte mai sunt, o soluţie pentru viitor. Ipocrizia e că Gazpromul are şi alte explorări-expoatări prin ţară de care nu se vorbeşte. Pe lângă asta mai sunt o mulţime de companii ruseşti -şi nu numai- care exploatează de ani de zile, în aproape deplină tăcere politico- mediatică, resurse minerale. Cât despre Roşia Montană acolo-s probleme serioase de corupţie care, poate, vor ajunge în justiţie. „Rise Proiect” are un dosar impresionant de investigaţii de presă pe subiect.
  Eu aduc în discuţie aici doar aspectul revoltător legat de dispreţul unor români faţă de alţi români odată cu temenelele aceloraşi români faţă de Chevron, aspect scos în evidenţă indirect, de intervenţia diplomatică a d-lui Gitenstein în chestiune.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  22 martie 2014 la 22:16

  Pink Martini:

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  22 martie 2014 la 22:21

  …şi Maria Tănase 🙂

  Apreciază

 • 8. dorian65  |  23 martie 2014 la 04:02

  Se tot vorbeste de interesul national care in cazul Pungesti se localizeza in gradina cetateanului.
  Oare ceteteanul acela nu mai are si drepturi?Punga aia de gaz este in gradina lui si redeventa sa ii revina lui si din ea sa dea impozit la stat si atat si statul sa reglementeze prin lege cum poate fi protejat mediul.
  Ce ne tot rotim in jurul cozii?Credeti ca noi prostimea inghitim gogoasa cu pretul gazului mai ieftin?Chestia aceasta este doar pura propaganda.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  23 martie 2014 la 10:11

  Ziua bună! 🙂 Dorian 65 exact aici e buba: cei care susţin interesul naţional situându-se deasupra cetăţeanului şi a drepturilor lui se comportă ca si cum ar fi rezultat din tiparul ceausist al omului nou (reînnoit după ’89). Cu apucături de propagandişti, cu interese şi vanităţi. Iar extremele se susţin. De-aia au si găsit front potrivit acolo, într-un protest legitim al unor oameni aduşi la disperare într-o ţară în care societatea e mai curând politizată decât civilă.

  Apreciază

 • 10. dorian65  |  23 martie 2014 la 11:38

  Doamna se merge pe principiul dezbina si condu si pentru asta se face propaganda cu capra vecinului care trebuie sa neaparat sa moara.
  Cum adica sa se imbogateasca cineva?Pai daca face bani trebuie sa cotizeze ca daca nu ii trimit pe aia sa iti gasesca scama pe costum.
  Cam asa se fac afacerile in Ro.
  Il intrebam pe cineva despre o persoana de succes care are o firma de transport persoane de ce a intrat in politica si am primit un raspus de m-a crucit ,,baai ,vrei sa mearga afacerea si sa se dezvolte ar trebui sa ai si un spate politic ca totul este sub umbra politicului!”
  Acum nu ma mira cand aud ca o firma straina a dat spaga si nu ma mira de de ce avem o proasta reputatie.
  Nu mai ma mir de absolut nimic!
  Nu dai din coate nu ai de toate! 🙂

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  23 martie 2014 la 20:27

  Dorian, pe la începutul anului avansam ideea că susţinerea unor politicieni, persoane ori partide, din punctul meu de vedere şi-a trăit vremea. Iar asta înseamnă a trece treptat comentariul politic în plan secund, eventual în favoarea unor minieseuri şi postări satirice (când am chef 🙂 ) Ceea ce se petrece acum pe scena politică e suficient ca să mă convingă definitiv şi irevocabil 🙂

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  23 martie 2014 la 21:43

  Apreciază

 • 13. eugeni  |  24 martie 2014 la 00:20

  Nora,
  Ziua buna,
  hope all is well,
  Am o intrebare , stii cumva ce fel de om este Zorin Diaconescu?. Pentru ca mi s-a spus ca nu este o sursa credibila.

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  24 martie 2014 la 00:35

  Seara bună! Eugeni, stiu că e jurnalist clujean, nu-l cunosc decât din ce scrie pe blog si pe FB. Îmi place cum scrie. E al treilea care a demisionat din PMP -după Papahagi şi Elenina
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16886288-liderul-judetean-din-bistrita-pmp-fost-revocat-acuza-partidul-este-platforma-racolat-primari-pdl.htm

  Apreciază

 • 15. Mitzu`Beciuklistu  |  24 martie 2014 la 07:59

  Buna dimineata.
  Cind a demisionat Papahagi?
  Hm, trebuie sa-i cer scuze. Il banuiam ca, la schimb cu Preda, e autor al discursurilor EBei. Sigur, demisia nu exclude aceasta actiune, dar eu sunt optimist. Nu si in cazul Cristian Preda.

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  24 martie 2014 la 09:03

  Bună, Mitzu! Evenimentul s-a petrecut a doua zi după cooptarea unui anume anton, ins cu bubiţe da’ beton de bani, în PMP. Adus de udrea, desigur. Cât despre colţosul CP, chiar s-au procopsit cu el că le face la deservicii cât nu le-ar face useleul reîntregit. Pe de altă parte, şi MM are „apărători” ( din presă, oengeuri) de toată „stima” care-i fac acelaşi gen de deserviciu. Conflict fain, numa’ bun pentru unii fc-isti şi nr-isti să spere că intră soarele şi pe uliţa lor, uitând că exact aceleasi greseli prosteşti făcute cu vreo doi ani în urmă îi ţin si acum pe marginea dreptei… 🙄

  Apreciază

 • 17. Mitzu`Beciuklistu  |  24 martie 2014 la 13:12

  Saru`mina de raspuns, Nora. Am mai scris si prin alte parti: oricit ar minca-o de partile delicate pe MM, nu-i vor putea umbri meritele. Femeia chiar lasa „o dira”, (ca sa-l citez pe Presedinte),strasnica in istoria UE.

  Citesc pe Mediafax, ca Antonescu o lauda pe EBa si subliniaza ca n-a facut mai mult rau ca MM, fiindca aia si asa nu inteleg romana. Are, in ceea ce priveste ultima parte, dreptate. Toti translatorii romani o asculta pe EBa , dar ii corecteaza analfabetismele in limbile pentru care sunt acreditati.
  Cu alte cuvinte, alaturi de Cretu-Powell, care afirma ca MM a facut mai mult rau decit Bekali, cel ce a facut doar bine, acum aflam ca alt geniu al romanilor, nulitatea EBa a facut mai mult bine decit MM.

  Dupa amiaza vom afla cum se sacrifica EBa pt. PMP, ca sa nu-i fure, vezi Doamne din voturi si candideaza la pozitia a doua.

  Ce mai face Funeriu acolo? Fidelitatea fata de Basescu n-ar trebui sa aiba nimic de-a face cu caraghioslicul si ridicolul intregii situatii.

  Apreciază

 • 18. noradamian  |  24 martie 2014 la 13:47

  Dragă Mitzu, avem două personalităţi care au depăşit de departe toată clasa politică:TB şi MM. Fiecare cu dâra lui pentru istorie. Până la un punct dârele au fost una lângă alta- dar era prea fain să rămână aşa, nu? C’est la vie! Mărturisesc că doza de bârfă din atacurile la udrea m-a făcut să fiu prea indulgentă cu ea pe parte politică. N-o neg în totalitate, totuşi blugii, ca şi cămăsile albe din vara 2012, nu pot ţine loc de principii. Cât despre eba, pe ea n-am luat-o-n seamă pur si simplu. Ascensiunea ei fiind datorată exclusiv servilismului de partid. Mai întâi din partea pedele iar acum al întâiului europarlamentar de pe lista PMP. Astea fiind spuse, cu promisiunea că-n 24 mai mă voi decide pe cine votez ( evident de pe partea dreaptă) nu mai simt nevoia să-i încurajez pe niciunul. O fac singuri si o fac prost.

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  24 martie 2014 la 16:52

  PMP nu-şi bagă elenele pe liste. Corect! Iar Eba nu candidează. „poziționarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora.Tatăl meu mi-a spus că pentru mine este prima zi ca om politic adevărat”. Încep s-o privesc cu alţi ochi. Gestul ei face diferenţa faţă de nevestele si amantele pesede&penele împinse în PE. Şi poate influenţa serios soarta alegerilor mai ales dacă şi Funeriu va figura între primii trei pe lista PMP.

  Apreciază

 • 20. Mitzu`Beciuklistu  |  24 martie 2014 la 18:15

  🙂 🙂 🙂 Desigur, c’est la vie, toujour parsiva! de acord cu cele doua personalitati cu dire adinci in istoria noastra. M-am straduit mereu sa fac abstractie de Traian Basescu -Tatal, fiindca ceea ce reprezinta el pt. Romania e mai important. Doar ca, daca nu ar fi potolit-o acum, nu mai eram dispus sa accept. Prea mult!

  Am discutat zilele astea cu un amic, psiholog criminalist. I-am descris situatia, atit cit a fost publica, a familiei Basescu. Mi-a spus ceva ce banuiam si singur, fara cele studii: Tatal, prin indulgenta si acceptare, recompenseaza anii cind nu le-a fost alaturi, ca tata de scoala primara, de gimnaziu, de liceu. Asta insa, o poate face un tata obisnuit, nu un tata presedinte, fiindca rasplata lui, pur personala, se rasfringe asupra unei Tari.

  Bref, salut decizia lui Basescu, cea de presedinte sau cea de tata, egal. Important e, ca trebuie sa o inghitim doar pe Udrea. Ma mai gindesc.

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  24 martie 2014 la 18:55

  Iar eu, cu toată aprecierea pentru decizia de azi a Ebei (care ar putea fi şi o stratagemă excelentă marca Băse prin care şi-a apărat fetele şi a dat un impuls partidului!) ar trebui să le iert atacurile la Macovei. Mă mai gândesc… 🙂

  Apreciază

 • 22. neax  |  25 martie 2014 la 08:08

  Bună dimineaţa,

  M-a amuzat expresia inteligenţa artistică cât caraimanul. Iniţial am crezut că se referă la portofel (caraiman, în argoul hoţilor de buzunare). Poate că aşa şi e.

  Apreciază

 • 23. noradamian  |  25 martie 2014 la 11:53

  Neax, salut! Habar n-am avut, da’ se potriveşte perfect!… de parcă l-am luat anume de acolo 🙂

  Apreciază

 • 24. eugeni  |  25 martie 2014 la 15:57

  Nora, din pacate Monica Macovei si Funeriu nu au trecere la „prostime”.(din pacate s-a vazut si la „alegerile” din PMP, nu?) . Partea rea cu atacul la MM este ca s-a dat apa la moara pentru usl. Declaratiile lui ponta si crin demonstreaza cu prisosinta. Sunt declaratii preluate de toata mass media.(bineinteles).

  Apreciază

 • 25. eugeni  |  25 martie 2014 la 15:57

  Am uita , ziua buna 🙂

  Apreciază

 • 26. eugeni  |  25 martie 2014 la 16:05

  Nora, acum vad ca l-au avansat pe Funeriu pe locul 5, sry

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  25 martie 2014 la 17:16

  Eugeni, salut! Dac-ar fi numai ale Ebei, n-ar fi cine ştie ce. Eba… e Eba! Mai deranjant mi se pare Cristi Preda. Omul ăsta n-are viziune, nu-şi cântăreşte vorbele. Ciudat! Dac-ar fi vot uninominal, nu l-aş vota nici legată. Ceilalţi eligibili sunt OK (probabil Siegfried şi Baconschi dacă PMP ajunge 10 procente) Iar de la PDL în afară MM care e mult deasupra tuturor candidaţilor de la toate partidele, ceilalţi sunt insignifianţi. Pe partea ailaltă, e nenorocire! E dezolant că presa, oengeurile alea cât de cât respectabile, continuă să se ocupe de conflictul MM-Eba si par total indiferente faţă de liota de rubedenii pesede, penele, trimise la PE „ca să le ţină de şase când fură” ( cum zicea cineva)…

  Apreciază

 • 28. noradamian  |  25 martie 2014 la 17:20

  Pe patrioţii anti-băsişti (contradicţie în termeni) faptul că Eba nu mai candidează îi deprimă. Nu contează efectul benefic al gestului (atâta cât va fi, contează!) ci doar motivul ascuns. Ăsta bate tot: greselile trebuie ţinute calde. Nu contează viitorul, ci doar trecutul. Idiosincraziile, mai mult sau mai puţin ţinute-n frâu pân-acum, vanităţile rănite plus posibile temeri, la unii, legate de interese personale pot avea efecte grave asupra vederii. Şi asupra viitorului ţării.

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  25 martie 2014 la 17:22

  Mircea Marian:
  daca usl castiga iar alegerile – adica ia, asa, vreo 60% – e 100% pentru ca zisa opozitie anti-usl, si includ aici partide, presa, societate civila, e retardata si se impusca singura in picior, le avem, la usl, pe doamnele norica nicolai si corina cretu, pe agrapini, pe nevasta lui ponta, pe nevasta lui crin antonescu, pe nevasta lui rares manescu. mai continui? si, in loc sa jucam tontoroiu pe ei pentru nepotismul asta obraznic, pentru nulitatile stupide si agramate cu care vor popula parlamentul european, noi ne dam in cap cu eba si monica macovei. Încetati. am inteles, pana la un punct, dar e momentul sa incetati.

  Apreciază

 • 30. eugeni  |  25 martie 2014 la 17:28

  Nora,

  Ce ma deranjeaza este:
  1. Cineva a considerat (Cristian Preda) ca este o politica buna sa o injuri pe MM.
  2. S-a dat apa la moara unor imbecili (usl) care acum, la fel ca la MRU-unguent ,vor face o lozinca si MM-EBA „tztaztele de la PE a dreptei” -dupa spusa lui ponta.

  Aici cred ca trebuie intervenit rapid.

  Cat despre ONG-uri……. 😦

  Apreciază

 • 31. noradamian  |  25 martie 2014 la 17:41

  Eugeni, da, atitudine de o inteligenţă tulburătoare, din categoria ” hai să-i tai craca de sub picioare ăstuia de lângă mine” că poate eu mă agăţ de alta… 😦

  Apreciază

 • 32. noradamian  |  25 martie 2014 la 17:43

  …Şi o intervenţie de-acu 10 minute, civilizată, optimistă a lui Papahagi:

  Toate partidele de dreapta și-au depus listele la alegerile europene.

  Sunt liste onorabile, infinit superioare celor PSD-PNL, compuse din soții, concubine, frați și fini de baroni – personaje șterse, uzate sau compromise. PSD și PNL se dovedesc două partide sinistre, care își bat joc de electorat, propunându-i la fiecare alegere marfă alterată.

  Este excelent că există concurență pe dreapta la europarlamentare. O singură listă, făcută de Vasile Blaga, nu ar fi arătat așa bine ca acestea cinci, deschise de oameni precum Cristi Preda, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Siegfried Mureșan, Cristi Petrescu, Mihai-Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Marian-Jean Marinescu, Daniel Buda, Mihai Neamțu, George Mioc, Aurelian Pavelescu, Sebastian Bodu, etc.

  Voi vota PMP, dar le doresc succes tuturor celorlalți prieteni. Ar fi excelent ca toți acești politicieni să fie colegi în PPE.

  Să nu ne facem însă iluzii: lupta va fi dură, atât între partidele de dreapta, cât și cu PSD-PNL. Până la urmă, așa e și firesc: doar nu suntem în logică de blat.

  Que les hostilités commencent!

  Apreciază

 • 33. eugeni  |  25 martie 2014 la 18:00

  Excelent, multzam fain.

  Apreciază

 • 34. neax  |  26 martie 2014 la 08:56

  Bună dimineaţa!
  Dau şi eu link la o trufanda, arhiva Kamikaze, inclusiv emisiunile lor la radio: http://www.mixcloud.com/aerobazakamikaze/

  Apreciază

 • 35. noradamian  |  26 martie 2014 la 13:26

  Ziua bună! 🙂 Neax, preţioasă: mi-am pus-o la păstare! Multzam 🙂

  Apreciază

 • 36. noradamian  |  26 martie 2014 la 13:27

  Postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: