Martie în Israel (23)

2 septembrie 2014 at 13:27 11 comentarii

Esther Internaţional

–  Ce ai pus în supa asta? Îl întreb pe Leon. Ce aromă!… E grozav de bună.
–  Asta e una din specialităţile la care se pricepe, îl laudă Miriam.
E bucuroasă că slăbănoaga de Yael a golit farfuria (nu de gura ei, ci de dragul lui taică-su). De felul doi oricum nu se va atinge. Numai la gândul că a fost tăiat ceva viu, o pasăre sau un animal, ca să ajungă un şniţel la ea în farfurie, i se face greaţă!
Leon îmi înşiră cu răbdare ingredientele în cantităţile şi ordinea în care trebuie puse la fiert, precizând şi durata de fierbere necesară pentru fiecare (ceva important!). În compoziţie, pe lângă porumb, cartofi, ceapă, condimente, lapte intră şi bulion de pasăre. (Bine că Yael nu ştie asta, şopteşte Miriam.) …Ceapa verde tăiată mărunt, verdeaţa, la urmă. Şi,  desigur dragoste, mai adaugă Leon. Asta-i esenţial.

O cină excelentă. Păcat că Yael nu pune gura pe carne. Nu, nu-i vorba de legile Kahshrut, îmi explică Miriam. Acolo interdicţia se referă doar la sânge şi la animalele carnivore. Şi la păsările cu gheare, fiindcă alea ucid. …Ierbivorele, rumegătoarele cu copite despicate, peştii cu solzi şi aripioare, astea sunt permise. Yael respinge însă, orice carne.  „Nu reuşesc nicicum  s-o  fac să mănânce”,  se plânge Miriam.
Într-un fel există şi o explicaţie. Ştiam că evreii nu iubesc vânătoarea. Resping cruzimea faţă de animale. Chiar şi sacrificarea pentru hrană se face evitând chinuirea lor. Aşa că pentru cineva foarte sensibil, cum pare a fi Yael… “Da, aşa e aici. Sunt protejaţi şi puii de păsări din cuiburi, iar castrarea animalelor este interzisă”, completează Leon.

Yael se pregăteşte să iasă cu prietenii. Îmbrăcată într-o rochie lungă de culoare închisă care o face şi mai subţire arată senzaţional. Cu o mână îşi trece pieptenul prin buclele abia spălate, lungi, ondulate, în timp ce cu cealaltă ţine la ureche telefonul.
–  Uite, zice Miriam, săraca, a-nceput să-i cadă şi părul. Yael se opreşte o clipă şi îşi aruncă ochii la pieptene. Continuă netulburată convorbirea la telefon.
–  Dacă nu mănâncă şi proteine o să rămână cheală, insistă Miriam. Eu i-am spus…
–  De asta a rămas tata chel, nu-i aşa? Sare Yael închizând telefonul, cu ochii numai fulgere. Cu privirea la televizor, Leon se amuză. Începuse un spectacol de divertisment inspirat de istoria Purimului. “Şi ăia se ciorovăiesc”, râde Leon.

Curios! Între ştirile permanente despre evenimente tragice devenite cotidiene şi dezbaterile dedicate acestui subiect permanent nu lipsesc emisiunile vesele, hazul din orice. Revistele în limba română sunt şi ele pline de glume şi istorisiri spumoase, scrise cu inspiraţie. Îmi părea surprinzătoare această latură la un popor atât de religios, marcat de o istorie tragică, aflat şi acum în ţinta numeroşilor duşmani de moarte. Să ieşi din suferinţă, din lacrimi, râzând, dăruind veselie, nu poate fi decât un dar divin. Iar dar din dar se face rai. Fără-ndoială că în rai veselia e la loc de cinste! Iar pe pământ, incontestabil, umorul evreiesc continuă şi acum să bucure lumea. Fără filmele lui Chaplin, ale fraţilor Marx, fără Seinfeld, fără scrierile lui Ilf şi Petrov am fi fost, cred, mai trişti…  „Mai sunt şi alţii”,  zâmbeşte Leon urmărind binedispus emisiunea. Duminică seara, 23 martie. Pe ecranul televizorului, regele Ahaşveroş, cu pipă şi în blugi, se certa straşnic cu Vashti, nevastă-sa, pe motive casnice, gospodăreşti. Un show de Purim, “Esther Internaţional”. În rolul regelui Ahaşveroş, un actor de origine română, acelaşi care prezintă în fiecare duminică un program de divertisment. Un canal popular pe care, îmi spune Miriam, mai apar şi alţi actori şi prezentatori de origine română.

Biblicul rege declară mâhnit publicului că el se-nţelege cu peste o sută de ţări numai cu Vashti, nevastă-sa, nu. Fiindcă, după ce că e certăreaţă, e şi prea pudică. Nicidecum nu acceptă să-l lase s-o vadă dezbrăcată. Drept pentru care, el, temutul rege, se va îndrăgosti de altcineva. Da, dar …de cine? …De dansatoarea dolofană în văluri transparente cu buricul gol care se unduie, pe muzică orientală, în faţa lui? … Sau, de “femeia gumă” în stare să facă nişte contorsiuni de şarpe care le taie răsuflarea curtenilor? …Ahaşveroş e tot mai posomorât. Nu-l atrage niciuna. Se-nfurie. Peţitoarea e disperată, nu mai ştie pe cine să-i prezinte. O paşte ştreangul ca şi pe Mordehai, evreul de la curtea regelui, ca şi pe toţi evreii din provinciile regatului. Totul fusese deja organizat de dregătorul Haman care era un foarte bun manager. Situaţia părea fără ieşire, noroc că Mordehai îşi aduce aminte de Esther, nepoată-sa. O fată plină de calităţi! Nu mănâncă, e supusă. Şi e virgină! Unde mai găseşti o virgină în ziua de azi?  …Neapărat  Ahaşveroş trebuie s-o vadă pe Esther! Subţirică, cu picioare lungi, graţioasă şi cu o voce excepţională, nepoata dregătorului evreu îi cade cu tronc regelui. Mordehai nu minţise: Esther era virgină. Superba dansatoare şi cântăreaţă din show-ul TV suferise de curând o operaţie de schimbare de sex.

Peste două luni, Esther (Yaron cum se numise ca băiat) adică Dana Internaţional îi căzu cu tronc şi Eurovizionului din 1998 de la Birmingham şi câştigă concursul.

din volumul “Martie în Israel”
Nora Damian, 2009

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , .

Martie în Israel (22) Martie în Israel (24)

11 comentarii Add your own

 • 1. Mih  |  3 septembrie 2014 la 07:52

  Buna dimineata! 🙂
  Doar un salut, deocamdata…
  [Irene Papas – n. 3 sept. 1926]

  Apreciază

 • 2. Mih  |  3 septembrie 2014 la 11:05

  Să ieşi din suferinţă, din lacrimi, râzând, dăruind veselie, nu poate fi decât un dar divin.
  🙂 🙂 🙂

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  3 septembrie 2014 la 11:35

  Ziua bună! Superb clip, multzam, Mih! 🙂

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  3 septembrie 2014 la 12:10

  Bunătăţi din bucătăria israelienă (de popularul falafel am pomenit)

  http://www.israelikitchen.com/everyday-cooking/falafel-made-at-home/#more-5295

  Apreciază

 • 5. theo  |  3 septembrie 2014 la 17:04

  fabulos, cartea este plinä de viatzä ,de surprize,
  ar putea fi un film minunat.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  3 septembrie 2014 la 17:27

  theo, da, societatea de acolo pare adaptată la o viaţă tensionată iar starea asta permanentă nu împiedică, mai curând stimulează energiile creatoare.

  Apreciază

 • 7. theo  |  3 septembrie 2014 la 19:11

  tzi-am povestit de cunostintzele noastre evrei, venitzi odatä cu noi in Germania, doar ei au fost intai in Israel.
  sunt f. talentatzi, cunosc multe limbi sträine, etc, desigur au defecte ca orce popor, dar se ajutä intre ei. au 2 fete,
  din
  partea comunitätzii , copii sunt trimisi in escursii ,in diferite tzäri.
  una din fete ,povestea copiilor nostrii cä a fost si in chibutz,
  cä au avut o varä grozavä.
  Karina, fata noasträ era fascinatä , si m-a intrebat „noi nu avem pe nimeni evreu in fam?”ERA F: DEZAMÄGITÄ
  din päcate noi nu avem nici o rudä, ca sä vezi cum sunt copii.era acum 30 de ani o fetitzä zlobie, este si acum la 42.
  si cei 2 bäietzi ai ei, sunt la fel.

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  3 septembrie 2014 la 20:11

  theo, înseamnă că era o bună povestitoare! Iar Karina ta, o fată sociabilă şi prietenoasă. Probabil a rămas la fel. Ca şi tine.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  3 septembrie 2014 la 20:13

  …Ce spui tu îmi confirmă convingerea că prieteniile timpurii, chiar din copilărie, sunt cele mai durabile nefiind atinse de viruşii ideologizării, ai politizării, de neîncredere şi de superficialitatea formelor de socializare. Există şi excepţii, ce-i drept…

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  4 septembrie 2014 la 09:41

  fain! 🙂

  Apreciază

 • 11. Libertatea de a exista | Gradina de hartie  |  18 ianuarie 2015 la 16:21

  […] religioase pentru cei care optează pentru învățământul de acest fel. Iar când am văzut spectacolul televizat de Purim în care era parodiată spumos, istoria biblică a împărătesei Estera, m-am […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: