Paradoxuri şi contradicţii

11 septembrie 2014 at 13:53 23 comentarii

Faptul că demersurile preşedintelui (premeditate, aş îndrăzni să spun) legate de prezidenţiabili provoacă reacţii negative generale, inclusiv pe flancul dreptei (unele nu numai ostile ci şi triviale) pare a nu-l deranja. Ceva nu se potriveşte aici. Cât despre precocitatea agresivă a reacţiilor n-o găsesc cel mai inteligent răspuns. Rezolvabilă sau nu (acum sau mai târziu)  ecuaţia are câteva aspecte vizibile care se bat cap în cap.

IDupă  Congresul din 7 Iunie, partidul  Elenei Udrea ar trebui redenumit.
…Nu PMP, ci „micul PDL”, din moment ce, dezorientaţi şi dezamăgiţi, membrii de frunte ai Fundaţiei  şi ai partidului MP au părăsit, unul după altul, organizaţia pe care au fondat-o exprimându-şi mai dur sau mai discret, nemulţumirea şi indignarea.

În această situaţie, se remarcă două aspecte contradictorii:
1. Preşedintele continuă s-o susţină pe Udrea, depăşind nişte limite pe care le-a respectat în toţi anii de preşedinţie (dând frâu liber comentariilor de peluză) ca şi o limită, raţională, să zicem, conştient că generează o stare de confuzie şi indignare.
2. Deşi fondatorii MP şi, în general, apropiaţii  lui TB au părăsit organizaţia iar unii din ei o susţin acum pe Monica Macovei (îi fac campanie) nu-şi transferă criticile şi  resentimentele asupra preşedintelui girant al PMP-ului d-nei Udrea. Interesant!…

II. Opiniile şi intervenţiile critice repetate ale unor oficiali UE şi NATO la adresa atitudinii şi acţiunilor politice ale puterii instalate în 2012 denotă constant dezaprobare, neîncredere şi îngrijorare (mai ales în contextul geopolitic al ultimei perioade). O serie de aspecte negative, politice şi economice par a arunca ţara în incertitudine. Absobţia fondurilor europene e dezastruoasă, iar intrarea în recesiune e de-acum oficială în ciuda asigurărilor guvernamentale de crestere economică (desfiinţate recent de Eurostat). Cu un preşedinte „roşu”, însă, la Cotroceni, situaţia ar putea deveni ireversibil dramatică

În aceste condiţii, se observă alte două aspecte contradictorii:
1. Preşedintele Băsescu vine cu un avertisment public în premieră aruncând în discuţie exploziva chestiune a „dublei comenzi” sub care s-ar afla cel puţin un candidat.
2. Deşi prost văzută, puterea pesedistă câştigă un post de comisar european esenţial care impune serioase competenţe şi o obligă (forţează!) la responsabilitate…

Supoziţii

1. Dezvăluirea pripită a candidatului acoperit i-ar putea compromite efectul într-un moment cu o miză internă şi externă extrem de mare privind viitorul ţării şi nu numai. Cu toată nerăbdarea stârnită de lansarea subiectului, momentul optim al „dezbrăcării” nu poate fi decât la înscrierea oficială a candidaturilor.
2. Postul de comisar în care a fost numită pesedista Creţu, în ciuda informaţiilor (deloc secrete) şi a suspiciunilor (legitime) legate de trecutul, „misiunea” şi legăturile ei politice este şi unul de testare (a „caracterului”!) Orice mişcare a d-nei Creţu fiind sub control. Evaluarea activităţii d-sale fiind de-acum un proces permanent, transparent, pe criterii de competenţă şi corectitudine, orice abatere de la normele respective va duce la repercursiuni negative asupra ţării şi grave (probabil) asupra suportului ei politic (PSD) .
3. Mutaţiile partinice în 2015 care se prefigurează deja odată cu nemulţumirile care au urmat preluării PMP-ului de către Udrea, cu recenta ieşire a Monicăi Macovei din PDL şi cu cele care mocnesc sub capacul Blaga în ex-PDL, vor îngropa ACL. Efect pozitiv! Reaşezarea partinică pe dreapta va fi decisă însă de efectul rezultatelor la prezidenţiale obţinute de reprezentanţii ei. Nu-i exclus s-apară un Partid Democrat Popular…

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Martie în Israel (25) Martie în Israel (26)

23 comentarii Add your own

  • 1. Zorin Diaconescu  |  11 septembrie 2014 la 13:56

    QED. România rămâne ţara în care orice e posibil.

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 14:02

    Da, o ţară mereu la răscruce de vânturi…

    Apreciază

  • 3. racoltapetru6  |  11 septembrie 2014 la 14:24

    Bine ai revenit în politica noastră cea de toate zilele! E nevoie de opinii cât mai pertinente, precum ale tale! 🙂

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 14:39

    Petru, multzam! Din când în când o să mai comit şi de-astea! 🙂 Sau măcar, nişte observaţii…

    Apreciază

  • 5. filadel  |  11 septembrie 2014 la 14:55

    Efect pozitiv! Reaşezarea partinică pe dreapta va fi decisă însă efectul rezultatelor la prezidenţiale obţinute de reprezentanţii ei. Nu-i exclus s-apară un Partid Democrat Popular…

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 15:00

    Corect, Fila! 🙂

    Apreciază

  • 7. oldhashu  |  11 septembrie 2014 la 16:13

    Nora, bine ai revenit! 🙂

    …cu o opinie de luat în seamă, deși diferită de a mea!
    Eu îl bănuiesc pe Marinar de un joc cu mutări calculate pe mulți pași înainte în care până și „greșelile” sunt planificate 😀

    Apreciază

  • 8. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 17:45

    Salut, Old! 🙂 Bune, rele, sper s-aflăm ce s-ascunde aici şi asta nu prea târziu. ACL -aflai adineaori- vrea comisie parlamentară care să-l dibuie pe acoperit. (adică să-l ascundă, ca orice comisie de acest fel) iar MM le cere sefilor serviciilor să rezolve „incidentul” instituţional.

    Apreciază

  • 10. adriana  |  11 septembrie 2014 la 17:57

    Chiar voi credeti ca Presedintele nu se astepta la reactiile celor care o sustin neconditionat pe MM cind si-a declarat sustinerea pentru EU, cind iese cu declaratiile la adresa candidatilor cind face miscari politice pe care noi acum nu le intelegem. Un lucru am invatat, Presedintele nu vorbeste niciodata fara a avea un scop in spatele vorbelor. Oare de ce cind cei de la ACL il critica el trebuie sa taca, sa-i laude pentru ca să nu le scadă sansele la prezidentiale? Johanis la B1, a caracterizat cei 10 ani de conducere a Presedintelui ca dezastruosi. Presedintele joaca sah, restul politicenilor joaca table. Scuzati pentru interventie.

    Apreciază

  • 11. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 18:10

    Adriana, as vrea să cred asta dar nu merg pe convingeri neprobate. N-am făcut decât am pus într-un cadru logic câteva elemente vizibile dar care nu par logice (cel puţin la prima vedere) pentru a le urmări parcursul: cum se leagă si la ce duc.

    Apreciază

  • 12. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 18:32

    Marea vulnerabilitate a ţării în acest moment e faptul că o mulţime de concetăţeni nu par deloc conştienţi că vorbesc nu doar aceeasi limbă cu antena varanului şi rtv-ul lui ghiţă ci, mai ales, cu „vocea rusiei”.

    Apreciază

  • 13. ion  |  11 septembrie 2014 la 18:44

    Salutare Nora si bine ai ”revenit din Tara Fagaduintei”.
    Acum trecand la paradoxurile si contradictiile pe care ti le ridica miscarile Piratului din ultima perioada, eu cred ca pentru a le intelege trebuie sa mergem la formatia omului. Inainte de a fi Presedinte, Piratul este si va fi marinar de cursa lunga. Prin urmare primordiale pentru el sunt increderea si loialitatea si abia apoi profesionalismul oamenilor.De aceea, conform lui Turcescu, a pierdut Ciolos portofoliul de Comisar. http://www.turcescu.ro/2014/09/povestea-biletelului-lui-basescu-ghid-de-interpretare-de-ce-n-are-ciolos-caracter-si-cum-a-ajuns-corina-cretu-comisar-european-plus-biscuitii-lui-ponta/.
    Si putem continua mai departe rationamentul.

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 18:55

    Ion, salut! Io-s cetăţean. Formaţia omului o cunosc, o apreciez, o apăr, o mai şi critic (când e cazul), nu de acum. Poziţia mea mea fiind strict legată de valorile pe care le consider indispensabile pentru ţară. Am aflat şi secretul lui Ciolos! Cea mai bună probă că nu e nimeni de pus în ramă necondiţionat şi că numai „raţionamentul” nu e totdeauna o garanţie: unii ar fi băgat mâna-n foc pentru ex-comisar…

    Apreciază

  • 15. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 19:44

    Mai sunt si alte pericole:
    Turcescu : *împarteala Iliescu-Ponta via Bruxelles e aproape facuta. Doar eventuala respingere a Corinei Cretu de catre Junker, nevalidarea ei de PE, ar mai putea strica socotelile. De-aia scrie scrisori Ponta catre toata lumea. Probabil intelege ca i se pregateste ceva, un zbor lung de pe lista comisarilor europeni al „rindunicii kaghebiste”. Si, daca zboara rindunica, zboara si visul de marire al consoartei, care se vrea vicepresedinte al Parlamentului European. Cheia misterului e Corinuta: va fi sau nu va fi validata/desemnata? Ia sa vedem, cit mai e Iliescu de puternic?

    Apreciază

  • 16. ion  |  11 septembrie 2014 la 20:01

    Asa e Nora ”unii ar baga mana in foc”, bine ca nu e unanimitate/
    Referitor la Corinuta si validarea ei, crezi ca e mai bine sa pice la audieri, si sa vina PM Tonta (ca asa scrie la lege) cu o alta nominalizare?
    Intuitia imi spune ca va fi validata.Cu noua constructie a Comisiei Europene propusa de Juncker nu va avea nevoie prea mult sa-si foloseasca celulele cenusii.

    Apreciază

  • 17. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 20:08

    Ion, nu prea e bine nicicum. Singura consolare e faptul că indivizii ăstia , chiar ajunşi în posturi înalte, sunt sub controlul unora aflaţi mai sus. Deci nu pot face ce-ar vrea- cu tot concursul omuleţilor verzi ai lui putin.

    Apreciază

  • 18. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 22:37

    Plin de importanţă, exagerat de politicos, alunecos din cale afară, Mru bate apa-n piuă străduindu-sesă-ngroape subiectul de mai bine de o oră, „conform legii”- cu o gravitate pedagogică care dacă n-ar fi plicticoasă ar fi comică. …Chiar nimic despre şcoliţii de la Băneasa?

    Apreciază

  • 19. noradamian  |  11 septembrie 2014 la 23:03

    Apreciază

  • 20. dictaturajustitiei  |  13 septembrie 2014 la 21:13

    Bună seara, 😀 Nora! Bine ai revenit la actualitate! Așteptam cu multă curiozitate să te citesc.

    Apreciază

  • 21. Hantzy  |  13 septembrie 2014 la 23:14

    https://m.youtube.com/watch?v=PgKb4uWkXvE

    Asta e tot ceea ce știm cu siguranță!

    Apreciază

  • 22. Hantzy  |  13 septembrie 2014 la 23:17

    Paßt tense: I did it my way!

    Apreciază

  • 23. noradamian  |  14 septembrie 2014 la 01:00

    Seara (de fapt, dimineaţa) bună, prieteni! 🙂 Uneori ne dăm seama de cauzalităţi, alteori reuşim să intuim câte ceva şi chiar să anticipăm unele lucruri. Dar singura certitudine e că tot ce se petrece are un sens. Fiindcă nimic nu e întâmplător…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: