Martie în Israel (26)

14 septembrie 2014 at 12:04 14 comentarii

Drumul berzelor

Ne plimbăm pe aleile, aproape pustii, din Parcul Iordanului. Un loc cu totul altfel decât cele pe care le-am străbătut până acum. Vegetaţie bogată, dar mai puţin spectaculoasă şi îngrijită faţă de cea de pe ţărmul Kineretului. Arbuşti înfloriţi, plante de apă, sălcii. Pe lângă noi trec în viteză câţiva adolescenţi pe biciclete. Într-un loc, pe un afluent al Iordanului, doi pescari îşi păzesc undiţele lângă un grătar care fumegă familiar. Râul Iordanului curge destul de vijelios acuma, probabil datorită ploilor din ultima vreme. La Yardenit, scările din piatră albă coboară până-n apă…  Nici urmă de turişti. Nu, nu-s deloc obosită, îi răspund lui Yael, dar parcă n-ar strica să mai bem o gură de cafea. Mergem spre casă, cred, maşina rulează un timp tot pe malul Mării Tiberiadei, apoi drumul începe să urce. Peisajul se schimbă, e din ce în ce mai arid. Printre arbuştii şi tufărişurile sărace de-o parte şi de alta a drumului se iţesc, ici colo, stânci de bazalt.

Am depăşit nivelul mării, maşina rulează pe serpentinele largi ale unui drum pustiu. Avem mai mult de opt ore de când am plecat din Kiriat Bialik. Suntem în teritoriile ocupate, îmi spune Leon. Pe Înălţimile Golan. Locurile nu par prietenoase. Chiar deloc! În stânga şi dreapta drumului, garduri de sîrmă şi plăcuţe galbene triunghiulare ne avertizează că terenurile sunt minate. ”De aici, de sus, sirienii ne aveau ca-n palmă, ne ciuruiau fără mila”. Dincolo de gardurile de sârmă printre care şerpuieşte şoseaua, solul arid presărat cu stâncile negre de bazalt, plăcile avertizoare, stâlpii de înaltă tensiune, toate oferă un tablou dezolant. Dacă Miriam ar fi fost cu noi, probabil am fi făcut cale întoarsă pe acelaşi drum sau făceam o buclă  prin câmpia de la Meghido, muntele Garizim, Samaria…  „O să trecem pe acolo mâine, în drum spre aeroport”, hotărăşte Leon. Acuma vrea să-mi arate unde a luptat el în 1967, înrolat la o unitate de tanchişti care eliberase Golanul, în Războiul de Şase zile. Nişte puştani!… Puţini din unitatea lui scăpaseră cu viaţă. Ar avea multe de povestit. De atunci mai trecuse o singură dată prin locurile astea. “Nu era prea plăcut, dar…” Expresia lui Leon se schimbă, retrăieşte starea de tensiune din acele zile decisive, când contribuise alături de mii de tineri israelieni nu numai la o victorie socotită aproape un miracol împotriva puhoiului de atacatori, ci şi la recâştigarea încrederii micului popor în forţele sale.

Printre plăcuţele avertizoare, vedem din loc în loc câte o barză. “Sunt berzele rămase la jumătate drumului între Europa şi Africa”, îmi explică Leon. Cu câţiva ani în urmă, multe din ele, oprindu-se să se odihnească, muriseră electrocutate. Acum erau protejate de o lege care impunea construirea de colivii speciale. …Acoperit de zăpadă, vârful Hermon din capătul nordic al Podişului pare aproape de aici, de pe Ramat Hagolan. Coborâm spre drumul care duce la Haifa. Trecem în viteză pe lângă nişte aşezări rurale. Kibuţuri. Agricultura Israelului. Un model socialist, comunist chiar, dacă vorbim organizarea în cooperare a muncii şi împărţirea după nevoi. Aşa a fost la începutul secolului când au apărut primele kibuţuri. Acum s-au schimbat multe lucruri. Kibuţurile s-au diferenţiat. Succesul lor, unic în lume pentru ceva organizat după reguli socialiste se datorează, de fapt, conceptelor religioase care trebuiau respectate. Numai că în multe cazuri, politica a mai denaturant lucrurile. Atmosfera e alta. Leon nu pare foarte încântat. Ştiu că-i place profesia lui şi ce face acolo. (Leon munceşte din greu, toată ziua, mi se plânsese, nu odată, Miriam). Zărim cirezi de vite, grădini, sere. O atmosferă paşnică, pastorală. În care, simt, tocmai se-nchide un cerc. Sau, mai degrabă, se deschide un altul. Mai înalt.

din volumul “Martie în Israel”
Nora Damian, 2009

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Paradoxuri şi contradicţii Galaxia invazivă

14 comentarii Add your own

  • 1. theo  |  14 septembrie 2014 la 20:11

    bunä,
    este interesant cum dintr-un pämant pietros,reusesc sä aibä si
    grädini si sere etc.muncä intensä,probabil cä cel mai mult se preteazä caprele,cam peste tot in tzäri cu astfel de climä, asa
    am väzut.
    multzumesc pt. plimbare:

    Apreciază

  • 2. theo  |  14 septembrie 2014 la 20:39

    merg la PSD,” sunt hotzi dar simpatici.
    ce altä motivartzie mai „bunä ” existä.
    nu stii dacä sä plangi s-au razi.ESTE O CATASTROFÄ.

    Apreciază

  • 3. noradamian  |  14 septembrie 2014 la 22:52

    Seara bună, Theo! Galilleea e verde, e regiunea cea mai fertilă din Israel, are toate condiţiile naturale pentru activităţi agricole. Dar şi-n restul ţării, inclusiv în zona de deşert, se face treabă excelentă! Dacă fiecare petec de pământ de aici ar fi îngrijit ca acolo, dacă ar exista măcar un dram de responsabilitate a clasei politice, dacă am scăpa de furăcioşi, am avea o ţară ca o grădină în care n-ar exista sărăcie.

    Apreciază

  • 4. noradamian  |  14 septembrie 2014 la 23:12

    Cu ocazia parangheliei de confirmare a candidaturii lui ponta, pesedistii, „hoţi, da’ simpatici” şi-au demonstrat, fără oponenţă, abjecţia:
    Mazăre îi înjură pe procurori ca la uşa cortului si „hoţii” îl aplaudă la scenă deschisă.
    Stanciu Zisu, deputat de dâmboviţa (13 case, 69 de terenuri, 28 de conturi si milioane de euro „imprumutate” celor 15 firme detinute) îşi invită public hoţii: ” să dăm foc ultimei rămășițe a regimului Băsescu. Să dăm foc în Dâmbovița, să dăm foc în Alba, Timișoara, Arad, Dărmănești…Să dăm foc în toată țara, pentru că avem un singur scop: Victor Ponta, președinte!”
    În fine, Marean spune că-şi fac dosare unul altuia…

    Apreciază

  • 5. noradamian  |  14 septembrie 2014 la 23:22

    Apreciază

  • 6. theo  |  15 septembrie 2014 la 15:31

    marean, stie el cä la baza majoritatea dosarelor PSD, sunt
    tot oamenii lor, asa a fost si cu Nästase. care se crede f.f. inteligent, atunci cum poate crede cä a fost dosar politic.
    jocuri comuniste, cred cä stie:

    Apreciază

  • 7. theo  |  15 septembrie 2014 la 15:35

    CAII SUNT ANIMALE SUPERBE,cel mai mult imi plac libere, zburdand.asta imi si inspirä libertate.cu adevärat liberi sälbatici am väzut in Camarg, stiu cä sunt si in deltä.

    Apreciază

  • 8. theo  |  15 septembrie 2014 la 15:37

    Procopie îl critica pe Johanis, dar la el romulus si remus
    au fost crescuti de o vulpe! sä mori de ras.

    Apreciază

  • 9. noradamian  |  15 septembrie 2014 la 18:32

    …tot de la remus pricopie, „ministrul păcălit de vulpe” ( de la DIGI citire):
    „Intervenţia mea se opreşte aici, aproape se opreşte aici, nu înainte de a vă spune dumneavoastră, copiilor şi părinţilor, că aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti”

    Apreciază

  • 10. theo  |  15 septembrie 2014 la 20:36

    SI ASTA SI-A PLAGIAT DIPLOMELE?
    ceva nu este in ordine, mitomanul a avut in aproape 3 ani
    30-40 de ministrii, incompetentzi,coruptzi,plagiatori s-au hotzi
    recordul asta ; nu cred cä il bate nimeni:

    Apreciază

  • 11. theo  |  15 septembrie 2014 la 20:38

    EL O FI TOT DE O VULPE GÄSIT?la zoo mai este loc

    Apreciază

  • 12. vericu  |  15 septembrie 2014 la 22:42

    La mulţi ani !

    Apreciază

  • 13. noradamian  |  16 septembrie 2014 la 13:28

    Salut, prieteni! Multzam 🙂

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  16 septembrie 2014 la 13:30

    Theo, peste 30 de ministri schimbaţi pe motive de corupţie! Presupun că e un record mondial…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: