Clasa Extremiștilor
17 decembrie 2014 at 12:44 noradamian 126 comentarii
Postat de Bască ilie în „Grădina publică”
Clasa a XI-a, cu două săptămâni înainte de teza la fizică. Orarul prevedea două ore consecutive de fizică în aceeași zi: prima de ascultare, a doua de predare. La ultima oră, profesorul ne anunță cum va decurge procedura de selecție a subiectelor: să revedem toată materia din trimestru, formată din opt capitole mari; din toate se vor trage la sorți patru. Prevenirea copiatului între colegii de bancă și între cei din băncile adiacente impunea metoda subiectelor diferite pe patru numere: din prima bancă (pe fiecare șir de bănci), cel din stânga 1, cel din dreapta 2, iar cel din spatele lui 2 avea nr 3. În ziua tezei, înainte de tragerea la sorți, șefa clasei urma să scrie titlurile tuturor capitolelor pe opt bilete, iar un elev va trage cele patru subiecte în ordinea 1-4. Fiecare subiect se va completa cu câte o problemă de fizică (problemele separate pe fiecare număr, dictate pe loc de profesor fără tragere la sorți). Teză de supraviețuire pentru mai mulți colegi, în rest ambiții mai mari sau mai mici legate tot de medie. Morcovul cel mai mare venea de la patru capitole nesuferite pentru toată lumea: motoare și/sau generatoare de curent continuu, respectiv de curent alternativ. Unii nu duceau lipsă de morcov nici de la celelalte patru teme, în funcție de cum n-au învățat pe parcursul trimestrului sau de timpul scurt rămas până la teză pentru recuperarea unui volum de materie descurajator. Nu se învăța după manual, ci numai după cursurile superlong ale profesorului, fost cadru universitar. Timpul acordat pentru teza anunțată urma să fie de două ore fără pauză. Mai devreme scapă cine poate. După ieșirea profesorului din clasă, nu mai aveam nicio oră în ziua respectivă; a început agitația colectivă, fiecare cu durerea individuală și toți laolaltă cu povara motoarelor și generatoarelor buclucașe. Normal, n-a lipsit nici Bască ilie cu una idee trăsnită. Le-am propus colegilor soluția salvatoare pentru toți. Voi trage eu la sorți exact ce-și dorește fiecare număr, în două condiții:
1. La numărul 3 prefer să cadă „Curentul alternativ”, fiindcă tocmai fusesem ascultat la lecția asta în urmă cu câteva săptămâni, a mers brici și n-avea rost să-mi pierd timpul cu învățarea sau recitirea altui capitol. Toți colegii din băncile corespunzătoare nr. 3 să se sfătuiască, să spună dacă au obiecții și eventual să schimbăm subiectul cu altul acceptat de majoritatea ocupanților acestui loc.
2. Șefa clasei va scrie subiectele pe hârtiile primite de la mine pentru toate cele opt bilețele, în ordinea indicată de mine. Toți colegii vor cădea de acord asupra celorlalte trei capitole preferate pentru numerele 1,2 și 4. Altfel zis, șefa va primi de la mine teancul cu bilete albe și va scrie în ziua tezei, în fața profului, subiectul nr. 1 pe biletul de deasupra, pe următorul subiectul nr. 2, pe al treilea „Curentul alternativ” și pe următorul subiectul nr. 4. La celelalte nu mai contează conținutul sau în ce ordine le scrie, fiindcă pe astea din urmă oricum nu le voi trage. Indiferent cum vor fi amestecate în prealabil biletele, etalate pe catedră cu scrisul în jos, eu le voi trage la sorți în aceeași ordine imperturbabilă: 1,2,3 și 4.
Am redus volumul de învățat de cel puțin 8 ori pentru toți: „Opt pentru unu, unu pentru hoți”. Pentru mine timpul sacrificat cu învățatul se reducea aproape la zero (mai răsfoiam un pic amintirea până împrospătăm memoria) .
Fețele întunecate ale colegilor s-au înseninat odată cu speranța tragerii numărului ideal pentru fiecare. Timp de gândire și de definitivare a alegerii subiectului numerotat: două zile, ca să rămână toată săptămâna următoare pentru învățarea sau revederea capitolului predestinat. Problemele urmau câteva tipare bătătorite pe fiecare capitol în parte, iar proful era nevoit să le aducă pe cele cu text mai scurt, să nu consume prea mult timp cu dictarea lor la toate cele 4 poziții numerotate. Din acest motiv, problemele de fizică nu erau complicate; aici raportul tradițional era inversat: teoria te mânca unde practica se mai descurca. După acceptul unanim și rapid al colegilor mei de pe locurile bancare cu poziția nr. 3, călare pe „Curentul alternativ”, au mai anunțat ocupanții poziției nr. 2 capitolul ales „Transformatoare”. Celelalte două subiecte nu mai lăsau loc de ales, ci doar de ordonat. Înlăturarea capitolelor cu motoare și generatoare era echivalentă cu selectarea automată a ultimelor două subiecte rămase.
La următoarea pereche de ore de fizică, în săptămâna dinaintea celei de teză, profesorul ne-a întrebat curios:
-Ați hotărât cine va trage la sorți ordinea subiectelor săptămâna viitoare?
Am articulat un răspuns ideal: „Nu contează, mai avem timp”, dar după mine, potopul:
-„Bască, Bască!”
Nu știu să vă spun cu precizie dacă această nesincronizare de răspuns a fost avanpremiera potopului, dacă vreun binevoitor ne-a turnat sau profesorul își planificase oricum să ne nenorocească. În ziua și la ora tezei, primele semne ale dezastrului s-au văzut în câteva mutări de locuri, dictate de prof, din ultimele bănci ale celor suspectați de apucături pontiste la copiat. Aducerea lor la vedere mai în față le-a schimbat fața și celor strămutați în spate, în locul copiatorilor suspecți. Cu dubla mutare biunivocă dintr-un foc, niciunul n-a nimerit pe aceeași poziție numerică. Toți strămutații au fost condamnați din start la un număr de subiect neprevăzut. Fețele lor palide de pre-leșin cereau asistență psihologică de urgență: îți venea să-i îmbărbătezi cu o mână terapeutică și prietenească pe umăr, chiar și mințindu-i că nu acum vine sfârșitul lumii. După prima mișcare în decor, profesorul a trântit pe catedră lovitura generală de grație – patru bilete scrise dinainte de el – apoi a întrebat zâmbind:
-Cine ziceați că trage la sorți?
-„Îîî, ăăă, au, ba… Bassscă”.
Cu a doua mutare ne-a terminat pe toți. Ne-a tras din capul locului cele 4 norocoase. Era exclus să le fi ales taman pe cele 4 învățate și planificate de noi în grup organizat pentru tragerea anului; chiar admițând prin absurd o asemenea mână inspirată a profului, ce șanse mai aveam să le trag la sorți în ordinea poftită de noi? Nu-l consola cu nimic „Curentul alternativ” de ex. pe colegul bancher de la nr. 1, nici pe mine alt subiect planificat la nr. 4 și adus cu mâna mea la nr. 3. Profesorul ne anunțase tragerea 4 din 8, nu 4 din 4. Dacă ne propunerea din start 4/4, eu n-aș mai fi fost tentat și vinovat de lansarea ideii trăsnite. Nu eram îndreptățiți să-l acuzăm de incorectitudine pentru că ar fi schimbat regula jocului, din moment ce noi aveam de gând să fim mai hoți ca el, totuși, trecând peste anacronismul „hoții strigă hoțul”, era normal să ne întrebăm de ce a renunțat la 4/8 pentru 4/4. La prima vedere, am meritat să fiu cel mai lovit dintre toți și încoronat cu titlul de autor principal al nenorocirii colective. Totuși, indiferent dacă a avut un motiv de suspiciune legată de biletele scrise de șefa clasei sau ne-a aranjat un turnător, profesorul avea posibilitatea să aducă biletele gata scrise de el cu toate cele opt subiecte și să rămână la tragerea promisă 4/8.
Profesorul mă invită la marea tombolă, să trag cu ironia sorții ordinea din patru bilete cu scrisul în jos: subiectul nr. 1 „Motoare de curent alternativ”.
După primul gol, jale și rumoare în tribune! Cu mâinile în cap „vai de capul meu”; „ce ne-ai făcut, iliuță Bască?”. Arăta fiecare ce are și simte: ochii peste cap, o privire tandră, obrazul sau degetul, o vorbă de dulce. Paște fericit și alte urări de tradiționale!
La nr. 2 am tras „Transformatoare”; după câteva secunde, nr. 3 „Curentul alternativ”.
Explozie vulcanică dublă, vacarm nebunesc, iadul pe pământul făgăduinței nesperate!
-Ura! Nu mai speram. Extraordinar! „Bravo, ilie!”
O asemenea reacție unitară, după anunțarea unui subiect de teză, nu întâlneai nici la Bălăceanca. Ospiciul era un pension liniștit, izolat în vârf de munte, pe lângă tumultuoasa clasă a anormalilor, aranjată cu mâna picată pe subiecte. Unii săreau în sus ca la un gol al României în campionatul mondial, alții au venit la catedră să mă îmbrățișeze sau să-mi strângă mâna. Ceilalți răsuflau ușurați după emoție prelungită cu speranțele la pământ. Proful se uita la miracolul exploziv cu ochii cât cepele și capul oscilatoriu stânga-dreapta, ca metronomul căzut din lună. Nu prea înțelegea ce se întâmplă, semn că n-ar sta sigur în picioare explicația că l-ar fi avertizat vreun turnător al clasei. Atâta fericire dezlănțuită la fizică nu avea cum să mai fi întâlnit în toate deceniile lui de predare anterioară. Exteriorizarea bucuriei în hărmălaia de nedescris nu dădea semne să se sfârșească, de parcă am uitat că mai aveam câte ceva de scris în caietul de teză. Nu am mai tras ultimul bilet. Subiectul nr.4, nesuferit ca primul – „Generatoare de curent continuu” – întors de profesor, a restabilit liniștea mai ales în ultimul sfert de clasă, format din cei loviți în plină figură de ultima strigare. A urmat dictarea celor patru probleme pregătite de profesor.
Tragerea la sorți 4/4 n-a fost atât de întâmplătoare pe cât pare, ci tot rezultatul planului, ajutat de o mică greșeală a profului. Biletele scrise înainte de intrarea la ore, probabil în cancelarie, proveneau din aceeași coală format A4, ruptă pe lățime în patru dreptunghiuri identice. Erau scrise cu caractere cam mari. După așezarea biletelor pe catedră, cu scrisul în jos, se vedeau pe spate urmele proeminente ale scrisului cu pixul apăsat. Timpul de tragere nu-mi permitea să stau prea mult cu ochii boldiții pe bilete (eram constrâns să le aleg cât mai repede). Trebuia să observ doar numărul de cuvinte scrise și lungimea lor pe toate cele 4 bilete. Nu erau cuvinte surprinzătoare pentru mine; le știam dinainte din cele 8 titluri cunoscute: cele 4 cu motoare sau generatoare de curent continuu sau alternativ erau singurele formate din mai mult de două cuvinte (mi-au sărit în ochi imediat două dintre bilete cu scrisul cel mai lung, din 4 cuvinte). Toate cele patru subiecte dorite și repartizate de noi la selecția inițială pe toată clasa aveau titlurile formate din cel mult două cuvinte. „Transformatoare” era singurul titlu dintr-un cuvânt, ochit și evident rezervat imediat pentru nr. 2. Nici la biletul „Curentul alternativ” n-a fost complicat să-mi dau seama ce conține și să-l întorc al treilea. Din toate opt, un alt titlu urmărit din două cuvinte era „Inducția electromagnetică”, dar nu se afla printre cele de pe catedră, or cuvântul „alternativ” era vizibil mai scurt decât „electromagnetică”, nu aveam cum să le confund (dacă vedeam pe spatele biletului acest cuvânt lung, l-aș fi distribuit automat la locul nr. 4). Altfel zis, preocuparea mea de ultim moment era să identific de pe catedră câte bilete mai corespund așteptărilor clasei, să le trimit în banca lor prestabilită. Asta însemna să determin locul corect al subiectelor formate din cel mult două cuvinte (nr.2 și nr. 3) și, bineînțeles, să le întorc pe față în ordinea potrivită (al doilea și respectiv al treilea). La pozițiile „vacantate” pentru care oricum nu aveam pe catedră subiectele dorite, am plasat de nevoie biletele de piază rea, cu scrisul alungit în patru cuvinte, la nr. 1 (întors primul) și nr. 4.
Chiar dacă proful ar fi scris cu mâna lui toate cele 8 titluri și ar fi adus pe catedră toate cele 8 bilete, le-aș fi dibuit pe toate cele 4 dorite de noi, fiecare la locul stabilit (toate cele 4 titluri preferate fiind de max două cuvinte). Subiectele detestate – cu câte patru cuvinte fiecare titlu – ar fi rămas neîntoarse pe catedră. M-ar fi încurcat numai scrisul profesorului cu pixul fără urme de apăsare sau cu stiloul.
Tocmai când șansele de ieșire la liman păreau compromise, am salvat în extremis aproape jumătate din clasa condamnată (numărul celor strămutați din start a diminuat un pic jumătatea plină a paharului). Notele s-au concentrat la extremități, ca într-o centrifugă: la înălțime 15 note de 9 și 10, la subsol 16 note de 4 și 5 (la mijloc, aproape neglijabile, numai trei note între 6-8; și-au amintit ce mai știau din teorie).
Notele polilor opuși – ori mari, ori mici – au definit o formă de evoluție a extremelor. Hoția a dăruit clasei extremiștilor un plus de confort la risc și un minus calitativ inestimabil la pregătire.
Entry filed under: 7301634. Tags: Bască ilie, bilete, identificare, probleme, salvare, subiecte, teză.
126 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 12:47
Ziua bună! 🙂
pare a fi nițică vrăjitorie în treaba cu biletele 🙂
ApreciazăApreciază
2.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 13:00
Resaluttare!
Nu-i deloc! 🙂
Char acum mi-ai amintit de una aparentă, pe când eram un puști pasionat să aflu adevărata explicație a „fenomenului” din fața ochilor mei curioși. Ar merge într-o postare amuzantă. 🙂
ApreciazăApreciază
3.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 13:14
Dozele prea mari și dese de încrâncenare sau tensiune ne inoculează uitarea prezentului de sărbători și ratăm pentru viitor reîncărcarea bateriilor.
Puțină detașare de destindere nu strică.
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 13:57
Bsk, tre’ să mărturisesc că nu-s sigură c-am înțeles foarte bine schema.Poate dacă aș fi avut un coleg de clasă Bască ilie, aș fi fost mai bună stiutoare de fizică 🙂
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 13:58
Oricum, mi-am dat seama că e vorba de un furt necalificat 🙂
ApreciazăApreciază
6.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:15
@5
Nu fi așa sigură! 🙂
După cât am scris acum, s-ar potrivi.
În curând îți vei schimba concluzia. 🙂
ApreciazăApreciază
7.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:20
@4
Nora,
Spune unde nu-i clar și te lămuresc!
ApreciazăApreciază
8.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:30
Era cât pe ce să nu iasă nimic din tot planul nostru, dat oricum peste cap de biletele scrise și aduse de prof; dintre ele era posibil să nu mai nimeresc niciun subiect pe locul așteptat, dar s-a întâmplat să se vadă pe spate urma scrisului și să-mi dau seama ce conțin toate biletele. Mai exact, mi-am dat seama că, din cele patru aduse de prof, există totuși două subiecte din cele preferate/programate/așteptate de noi (nu oriunde, ci fiecare pe un anumit loc)
ApreciazăApreciază
9.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:35
Altfel zis, schema planificată a eșuat.
Am salvat, însă, maximum posibil din ce se mai putea alege din oferta redusă/parțială/limitată a profesorului.
ApreciazăApreciază
10.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:42
Nora,
Înțeleg unde bați cu schema, totuși nu prefer să mă bați chiar acum.
Cu răbdarea treci și marea (schemă) 🙂
ApreciazăApreciază
11.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 14:49
Bsk, eu mi-am spus tranșant părerea după prima lectură! 🙂
ApreciazăApreciază
12.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 14:51
…Ba chiar îmi trecuse prin cap că, având ceva apăsări pe conștiință, te-ai gândit atunci să devii jude 🙂
ApreciazăApreciază
13.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 14:58
Știu, OK.
Mi-a plăcut aluzia ta la câtă fizică ai mai fi învățat cu mine prin preajmă.
Într-adevăr, de pe catedră – la tragerea sorților – au lipsit cu desăvârșire două dintre subiectele învățate de colegii mei (de la locurile cu nr. 1 și nr. 4); soarta lor n-a mai depins de mâna mea.
Asta nu înseamnă absolvirea mea de orice vină; dimpotrivă, dacă nu veneam cu ideea trăsnită, poate ar fi învățat mai mult, cu folos sau – de ce nu?- probabil și pentru o notă mai bună. 🙂
ApreciazăApreciază
14.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 15:01
@12
Nu pot acum să-ți răspund la întrebarea asta. 🙂
ApreciazăApreciază
15.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 15:07
Dacă vrei, poți să privești cu indulgență fapta mea reprobabilă ținând cont că s-a petrecut numai într-un trimestru. 🙂
Mai grav, grav de tot, am comis-o în anul următor, semestrul al doilea și un pic după. 🙂 Despre asta, data viitoare. 🙂
ApreciazăApreciază
16.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 15:11
Bsk, eram într-o epocă a supraviețuirii! Normal să fim un pic indulgenți 🙂 (da’ numa’ un pic! 🙂 )
ApreciazăApreciază
17.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 15:21
Nu vreau să se înțeleagă greșit. Astea sunt doar năzbâtii accidentale, dar în principiu pe atunci se învăța serios și nu era nici pe departe meritul nostru cât al profesorilor.
Am povestit adevărul 100%, totuși am omis intenționat să mă refer la ceea ce ar lăsa de înțeles (ar tot greșit și mai ales nedrept) o oarecare superficialitate a profului de fizică; în realitate o personalitate didactică foarte puternică și cu rezultate remarcabile, explicabile prin originalitatea unei concepții despre învățătura utilă. 🙂
ApreciazăApreciază
18.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 15:30
(ar FI tot greșit și mai ales nedrept)
Veți înțelege mai multe în postarea mea promisă.
ApreciazăApreciază
19.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 15:43
CCR a decis: Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali a fost declarată neconstituţională, azi. Sutele de traseişti care au trecut la pesede PSD fericiți că vor avea asigurate în continuare privilegiile, îşi vor pierde mandatul.
Iar în 2016 vor cere din nou votul electoratului.
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 15:44
Bsk, da, după experiența concluziilor pripite trase la postarea ta precedentă, cea cu ghipsul, ar trebui să fiu mai prudentă 😀
ApreciazăApreciază
21.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 15:57
@19
Maurul primarilor neconstituționali și-a făcut datoria, Maurul poate să sucombe fericit și curat-constituțional! 🙂
@20
La fel ca la @19, nici nu știm cât de nevinovate pot fi păcatele noastre. 🙂
ApreciazăApreciază
22.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 16:35
@19
Cine se grăbește să considere că primarii migratori, după ordonanța de urgență a micului Maur, își vor pierde mandatele ar face bine mai întâi să aștepte motivarea deciziei CCR, poate-poate, dar nu cred una ca asta, îndoapă Parlamentul cu forța, încât să-l oblige să radă – prin viitoarea lege de respingere – efectele precedente ale OUG 55.
Mai există legi de aprobare a OUG declarate neconstituționale și totuși efectele produse rămân în picioare sub imperiul legii vechi, urmând să își înceteze efectele doar pentru viitor, din momentul publicării deciziei CCR.
În acest ultim caz , deja efectele au încetat ceva mai devreme (la termenul de transfer), iar anularea efectelor dinainte de acest termen limită ar însemna să întrunească voturile majorității parlamentare.
De ce le-ar trage parlamentarii majoritari așa o țeapă colegilor primari din cuibul lor de nebunii electorale?
ApreciazăApreciază
23.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 16:47
Se subînțelege, „sub imperiul legii vechi” m-am referit la efectele rămase în picioare (păstrate) pe perioada anterioară – cât timp OUG 55/2014 a fost în vigoare – până să fie declarată neconstituțională legea de aprobare și, implicit, înainte să fie anulată prin legea de respingere a aceleiași OUG.
ApreciazăApreciază
24.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 16:53
Avem o situație asemănătoare cu neputința CCR de a-i obliga pe parlamentari să voteze pentru revizuirea Constituției în conformitate cu rezultatul referendumului din 2009 (300 de capete într-o garsonieră)- atenție!- în ciuda încercărilor repetate ale CCR de a sancționa refuzul parlamentarilor.
ApreciazăApreciază
25.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 17:11
Ca să nu ziceți că vorbesc post-răzbel, m-am îndoit din prima de efectul unei decizii a CCR, prin care încerca să oblige parlamentul să respecte rezultatul referendumului din 2009
*
21. Bască ilie | iulie 11, 2012 la 19:54
Eu nu m-am așteptat ca CCR să se lege de rezultatul referendumului din 2009 (printre altele, fie spus, avea și o garsonieră, delăsată cu două intrări separate) fiindcă n-am considerat aplicabilă obligarea parlamentarilor la un vot anume; de fapt nici acum motivarea nu produce o astfel de obligație directă, dar CCR a ambalat-o frumos într-un staniol strălucitor… pentru popor: cică este de neconceput să nu se țină cont de voința populară, chiar dacă referendumul a fost consultativ, apoi, întrucât are și calitatea de a fi fost „indirect”, deodată poporul se pricopsește cu un mare efect… tot în așteptare.
Vorba lui Tănase:
-Și cu asta ce-am făcut? 🙂
*
https://noradamian.wordpress.com/2012/07/11/iubiti-va-pe-tunuri/
ApreciazăApreciază
26.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 17:27
Vă arăt și când m-am îndoit neinspirat 🙂 (înainte de pronunțarea CCR pe obiectul VU) crezând greșit că nu se va lega de rezultatul referendumului 2009 și nu va încerca să forțeze Parlamentul să-l respecte, fiindcă ar încerca zadarnic.
Pe fond, însă, s-a confirmat îndoiala mea principală în privința efectului preconizat sau simulat 🙂 de CCR.
*
28. Bască ilie | mai 23, 2012 la 12:57
Curtea Constituțională va avea serios de lucru.
I se deschide un larg front de salvare națională.
Legea electorală pt. VU nu poate fi declarată neconstituțională pe motivul nerespectării rezultatului referendumului din 2009, fiindcă acel rezultat nu are caracter obligatoriu pentru parlamentari și nici nu există vreo pârghie constituțională pentru a-i obliga să voteze într-un fel anume. Pot să existe interdicții de natură constituțională care impun evitarea lor- sub sancționarea ulterioară posibilă, nu certă, pe motiv de neconstituționalitate- dar rezultatul referendumului nu se înscrie nici măcar într-o astfel de situație.
*
https://noradamian.wordpress.com/2012/05/22/jaratecul-resursa-de-partid/
ApreciazăApreciază
27.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 17:48
Revenind la OUG 55/2014, avem de reținut deosebirea dintre două feluri de obligații ale Parlamentului, după decizia de azi a CCR
1. Parlamentul rămâne obligat să adopte o lege de respingere a OUG, după controlul de constituționalitate soluționat azi; urmează aplicarea normelor constituționale referitoare la adaptarea în Parlament la cerințele deciziei pentru a elimina cauza de neconstituționalitate.
2. În privința păstrării sau eliminării efectelor produse deja de OUG 55/2014 problema nu mai este la fel de simplă, fiindcă obligarea parlamentarilor să voteze pentru eliminarea efectelor se lovește de interesul parlamentarilor majoritari (pot să se fofileze profitând de inexistența unei pârghii a CCR prin care să-i oblige să voteze în sensul anulării efectelor produse; pot să tergiverseze inclusiv adaptarea la condițiile deciziei CCR – o lasă mai spre primăvară-vară, pot să rezolve numai pct.1 chiar dacă CCR încearcă să forțeze și pct. 2, în final eventuale procese în instanță ale primarilor afectați s-ar duce spre 2016 și numai bine se încheie mandatul de primar înainte să-l piardă. Și cu asta ce-am făcut? 🙂 )
ApreciazăApreciază
28.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 18:12
Aveți și interpretări diferite de punctul meu de vedere.
*
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18857197-curtea-constitutionala-ordonanta-traseistilor-este-neconstitutionala.htm
ApreciazăApreciază
29.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 18:38
iar CSM-ului nu-i place MM, nu-i place nici DNA, dar pare că-l place pe radu mazăre
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat o decizie fără precedent în şedinţa de miercuri, 17 decembrie. CSM a decis că DNA a afectat independenţa justiţiei printr-o sesizare la adresa judecătoarei Rodica Cosma cand a acuzat-o ca desi avea suficiente probe, a refuzat să dea curs cererii DNA de arestare a primarului Constanţei, Radu Mazăre , in dosarul in care acesta a luat mita 175.000 euro de la patronul firmei Saphir Structures”.
ApreciazăApreciază
30.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 18:58
Ce absurditate! Acum parlamentul trebuie să corecteze abuzul „legal” al pm ponta făcut înainte de campanie, cu scopul de a-i asigura victoria! …prin trafic de influență la care se obligau, implicit, primarii, și desigur cu bani de campanie și promisiuni…
ApreciazăApreciază
31.
Creanga | 17 decembrie 2014 la 19:06
Ziua buna!
Cine ar fi crezut, ca Ilie scapa nebatut? A fost totusi salvat de pix, numa jumate au dat chics. 🙂
ApreciazăApreciază
32.
Creanga | 17 decembrie 2014 la 19:10
Corect chix, in Moldova merge si chics. 🙂
ApreciazăApreciază
33.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 19:11
Salut Crengulin! Nu, a scăpat se vede! Dar am înțeles că mai există și „o dată viitoare” 🙂
ApreciazăApreciază
34.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 19:13
Monica Macovei:
„Solicit Parlamentului să îl revoce din funcție pe Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a refuzat să atace Ordonanța de Urgență care a permis migrația primarilor pentru 45 de zile, iar astăzi Curtea Constituțională a decis că această OUG încalcă Constituția.
Victor Ciorbea a demonstrat că este avocatul de casă al PSD, și nu Avocat al Poporului. Prin refuzul de a contesta această Ordonanță, Ciorbea a permis Guvernului Ponta să facă comerț cu primari, cu intenția comercializării voturilor.
I-am solicitat lui Victor Ciorbea, chiar în ziua în care a fost emisă de Guvernul Ponta această ordonanța neconstituțională, să o atace la Curtea Constituțională. Ciorbea a refuzat, iar dacă ar fi acționat cum i-am cerut, astăzi nu mai eram în situația în care timp de 45 de zile s-a aplicat o lege neconstituțională. Aleșii locali care au migrat în aceste 45 de zile ar trebui să-și piardă mandatele.
Avocatul Poporului trebuie să fie ales prin vot direct de români, așa cum susțin de multă vreme. Până la modificarea Constituției în acest sens, solicit Parlamentului să îl revoce pe Victor Ciorbea”.
Aici dovada că Monica Macovei are dreptate: potlogăria a fost o ciorbăială deliberată
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006845386981&pnref=story
ApreciazăApreciază
35.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 20:29
@Nora-29
CSM-ul i-a dat o idee DNA-ului.
Să n-o mai afecteze la independență pe judecătoarea Rodica Cosma cu sesizări rușinoase, mai bine s-o urmărească, s-o prindă cu independența în derivă, să obțină avizul necesar de la CSM, s-o rețină și să propună arestarea ei în instanță.
Dacă instanța respinge cererea de arestare, CSM-ul să decidă din nou fără precedent că DNA-ul i-a afectat independența judecătoarei, fiindcă instanța și parchetul n-au voie niciodată să aprecieze probele diferit.
În opinia CSM, DNA-ul a creat precedentul de a se fi adresat unui al treilea – inspecția judiciară din CSM – ca să răspundă, dacă e în stare, la întrebarea:
-Se califică sau nu se încadrează judecătoarea Cosma la vreo abatere disciplinară
Inspecția a zis: Nu.
După ce a rămas răspunsul negativ într-o a doua tentativă de lămurire a dilemei, a intrat CSM în isterie și a început să vorbească singur:
-Oglindă, oglinjoară, cine-i mai independent din țară, DNA sau instanța, procurorul sau judecătorul, Kovesi sau Cosma?
Normal, CSM și-a răspuns singur și aiurea:
-CSM e cel mai tare și seamăn nu are.
Oglinda nu se vede în oglindă. 🙂 E chioară și proastă.
Zice de regulă că nu se bagă și nu se pronunță în probleme de judecată sau de apreciere a probelor. Acum confundă inadmisibil sesizarea unei eventuale abateri disciplinare, a judecătoarei, cu încălcarea independenței aceleiași judecătoare, fiindcă DNA a îndrăznit să ceară cercetarea dilemei disciplinare.
Or, neavând nicio competență să cerceteze cât de corect au apreciat probele – fie DNA, fie Cosma- CSM nu are niciun drept să condamne DNA-ul fiindcă și-a apărat poziția exprimată în baza probelor administrate și a neregulilor sesizate în comportamentul judecătoarei. Nesocotirea unor probe evidente poate să semnifice un interes ascuns al judecătorului- pentru care CSM doar latră independența, nu o verifică -, dar depinde de competența profesională și imparțialitatea celor care arbitrează incidentul (de natură disciplinară) în ce măsură sesizarea va fi întemeiată și admisă.
Membrii dezorientați ai CSM văd în oglinda lor distorsionată (la altă scară) un denunț calomnios (sancționabil de legea penală), în loc de sesizarea DNA pe un alt temei legal (care nu atrage sancțiunarea inițiatorului acțiunii).
Apoi se pune problema cum naiba s-a sesizat CSM să se îndrepte împotriva DNA? Există o cerere în acest sens din partea judecătoarei “afectate”, Cosma , sau doar i-a cășunat CSM-ului deodată, de bună voie, nesilit de nimeni și din senin, să-și arate mușchii apărării independenței unei victimizate în oglindă?
Trăsnaia CSM-iștilor este o formă de descurajare a DNA, să nu mai sesizeze situații asemănătoare. Nu-i normal ca membrii CSM să excludă după mușchii lor posibilitatea ca altădată – la aceeași judecătoare sau în cazul altul judecător – să se constate o abatere sau mai multe.
ApreciazăApreciază
36.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 20:35
@Crengă-31
Corect. Cine-ar fi crezut? 🙂
ApreciazăApreciază
37.
Maria | 17 decembrie 2014 la 20:52
Bună seara 🙂
Bască ilie, în timp ce citeam evoarea isprăvii liceale, m-am văzut dintr-odată pe mine, dar de cealaltă parte a baricadei. Pardon, a catedrei. Şi tot câte-un fir de păr din cap a-nceput a mi se ridica, până-am ajuns a semăna cu un arici.
Glumesc. 🙂 Fiecare profesor are câte un plan B în mânecă pentru ziua tezei. 😈
ApreciazăApreciază
38.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 21:09
Salve! Bună gluma, Maria!
Complicația mai mare începe de la aplicarea planului B al elevilor. 🙂
ApreciazăApreciază
39.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 21:42
De necrezut că niste persoane publice sar să-l susțină pe arafat, de parcă ar fi garantul sănătății naționale! Nu doar Moise Guran îl proslăvește pe părintele Smurdului ci si alții, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Probabil nu se pot desprinde de mitul creat din nevoi politice de puterea varano-uselistă.
ApreciazăApreciază
40.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 21:44
În urmă cu un an, în noiembrie 2013, când acoperișul unui mall din Riga s-a prăbușit făcând victime, Dombrovskis, premierul Letoniei și-a dat demisia. Ca demnitar fiind obligat să-și asume răspunderea conform fișei postului. În toate țările cu sisteme politice democratice se respectă obligativitatea demisiei demnitarilor în subordinea cărora s-au petrecut lucruri grave. Nu și la noi. Și nu doar din cauza (i)responsabililor „ghinioniști” ci și a celor care nu (re)cunosc această obligație. Ca demnitar cu putere de decizie, membru al guvernului, nu funcționar ori tehnician, dl. Raed Arafat e obligat prin fișa postului să-și asume răspunderea politică pentru ce se petrece în domeniul din subordine. În cazul de față, să demisioneze! Aici nu e loc de târguială, de punerea în balanță a morților cu binefacerile Smurdului. Măcar atât ar trebui să știe niste onorabile figuri publice&personaje din media care ar vrea să-l țintuiască-n scaun pe providențiabilul medic răspunzător de moartea câtorva concetățeni.
ApreciazăApreciază
41.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 21:45
Maria, servus! Ai reacționat fix ca o profă severă! Dar cu simțul umorului 🙂
ApreciazăApreciază
42.
Maria | 17 decembrie 2014 la 21:47
Bască ilie, nu pune mâna-n foc că profu nu-şi găseşte prin buzunar şi-un plan C. 😀 Acuma depinde şi de experienţa didactică a fiecăruia, de câte au văzut ochii lui de la catedră. Pentru unii, mai cu experienţă, e un fermecător joc de ping-pong al ideilor trăznite, altfel spus: ,,Haideţi, dragilor, mai inventaţi câte ceva. Abia aştept să vă parez tentativele.” Nu ne plictisim niciodată.
ApreciazăApreciază
43.
Maria | 17 decembrie 2014 la 21:48
Nora, servus! Io abia aştept să-i văd pe-ai mei elevi punându-şi imaginaţia la lucru. 🙂 Poate găsesc puţin timp în seara aceasta să vă povestesc cum am dat recent un test pe 4 rânduri. Aviz Băscuţă. 😀
ApreciazăApreciază
44.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 21:53
Maria,
Jocul mai înseamnă și toleranță.
Parăm, parăm, da’ uneori mai visăm și cu ochii ochii închiși. 🙂
ApreciazăApreciază
45.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 21:54
Îmi plac testele la nebunie. 🙂
ApreciazăApreciază
46.
Maria | 17 decembrie 2014 la 22:00
Bască ilie, toleranţă zero la copiat! 🙂
(Altfel devine… prostituţie profesională. :P)
ApreciazăApreciază
47.
Maria | 17 decembrie 2014 la 22:00
P.S. Termin ceva pe aici să mă întorc cu povestea testului recent. 🙂
ApreciazăApreciază
48.
Maria | 17 decembrie 2014 la 22:01
*şi mă întorc
ApreciazăApreciază
49.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:02
Maria, 43, please! Promit să reacționez pozitiv 🙂
ApreciazăApreciază
50.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:05
doi oameni de nădejde 🙂
ApreciazăApreciază
51.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 22:11
Profesorul meu de psihologie din clasa a XII-a dădea la extemporale numai teste de logică, perspicacitate, dar nu lipsea o problemă de aritmetică de nivelul clasei a V-a, de rezolvat aritmetic, nu algebric. Culmea, astea din urmă erau considerate de colegii mei cele mai dificile, iar ulterior am observat aceeași caracterizare la părinții elevilor de clasa a V-a (de regulă, nu le rezolvau, fiindcă uitarea sau obișnuința de a le rezolva algebric le reduce dexteritatea la soluționarea strict aritmetică) Erau câteva „clasice”, cu un nr de ciori pe niște pari (așezate câte una sau perechi pe un par), cu identificarea nr de capete iepuri și găini după numărul de picioare, elevi așezați câte doi și câte trei în bancă (se dădea nr. băncilor rămase libere) ș.a
Am avut un vecin nervos tare pe fiică-sa de clasa a V-a, fiindcă el nu reușea să rezolve astfel de probleme. 🙂
ApreciazăApreciază
52.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:16
Se simțea umilit 😀
ApreciazăApreciază
53.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 22:22
Se simțea un părinte umilit din cauza neimplicării lui în redactarea manualelor. 🙂
ApreciazăApreciază
54.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:25
da, săracu! 🙂
…testele NASA (de prin diverse reviste) erau tot aritmetice. Îmi amintesc de unul cu niste case colorate pe care n-am reușit nici cum să-l rezolv. Adio, NASA! 😀
ApreciazăApreciază
55.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 22:32
Se mai întâmplă. 🙂 De regulă, se aplică niște artificii (presupuneri) care ușurează determinarea datelor utile. Se poate să nu ne treacă prin cap toate păsărelele. 🙂
ApreciazăApreciază
56.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:43
Îl aud pe trubadurul Sică vorbind cu respect reliogios de marele partid liberal! Ce atracție au politrucii nostri pentru măreție!
„Parvenitismul, măreția josniciei!” Valeriu Butulescu 🙂
ApreciazăApreciază
57.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 22:45
Ministerul Marilor Proiecte (dispărut odată cu marele șova) Marele Partid Liberal (din umbra marelui klaus… )
ApreciazăApreciază
58.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 22:46
Da, PNL, partidul teatrului de păpuși.
„Lovitură de teatru: Gorghiu vrea şefia PNL. Iohannis o susţine”
O vampă de notorietate publică.
*
http://www.reportervirtual.ro/2014/12/lovitura-in-cursa-pentru-sefia-pnl-gorghiu-candideaza-iohannis-o-sustine.html
ApreciazăApreciază
59.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 22:57
Și Orban nu duce lipsă de solemnitatea teatrală; parcă recită un text când apare la câte un microfon de-al PNL; totuși în emisiuni tv are tendința să explice ce vrea să comunice, se concentrează pe mesaj și lasă o urmă de coerență.
Vampa e prefăcută din toate părțile, are ținte ascunse, se împăunează cu o știință nestăpânită, e alunecoasă, perversă.
ApreciazăApreciază
60.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 23:08
Cristian Sima: 🙂 🙂
„Poate Alina Gorghiu sa faca pentru liberali ceea ce a facut Ionel Bratianu?
raspuns: Da, pentru ca I.C. Bratianu a picat de doua ori la Sorbona iar Alina a reusit din prima si la Dimitrie Cantemir si la Masterul de la Hyperion”.
ApreciazăApreciază
61.
Maria | 17 decembrie 2014 la 23:17
🙂 Evaluările actuale, mai ales la liceu, au devenit o aventură din pricina diversificării mijloacelor de copiere. Dacă în timpurile noastre se recurgea la copiuţe sau foşneau caietele şi cărţile prin bănci, acum am ajuns să ne luptăm cu tehnologia: urechelniţe, fotografii ale paginilor făcute cu telefoanele mobile, pixuri oarbe. Sau eseuri/ părţi teoretice aduse de acasă gata scrise şi strecurate abil printre lucrările predate la sfârşit. Uneori ma găsesc şi copiuţe. Odată le ţinea fata în sutien, iar alta şi le lipise cu scotch de ciorapi. Noroc că era în fustă mini şi când am ridicat-o se vedeau toate bijuteriile de la sine. De manşete, buzunare exterioare şi interioare, scris în podul palmei, zmângălit pe bancă şi în bancă, nu mai vorbesc. Sigur, există antidot pentru toate, de la instalaţii de bruiaj (pe care şcolile ar face bine să şi le instaleze), izolarea telefoanelor mobile, până la semnarea fiecărei foi de pe bancă, inclusiv a ciornelor. Dar ajungi să te plictiseşti la un moment dat de atâta prestaţie detectivistică şi, din dorinţa de a-i proteja pe adolescenţi de ei înşişi, diversifici tu, profesorul, modalităţile de investigare. So, mi-am prins mintea la elaborarea a 4 tipuri de subiecte distincte, pentru 4 rânduri diferite, cu câte 10 cerinţe pe fiecare bilet. Toate biletele le-am ridicat la sfârşitul testului, nelăsând nimic la purtător pentru analiza oferită generos claselor paralele ce urmau să susţină testul. Aşa că s-a pornit un du-te-vino prin şcoală de n-ai văzut! Cu tablete, smartfoane, ifoane, utok-uri şi alte dispozitive, ca să-şi dicteze unii altora câte un fir de praf din cele 40 de întrebări. I-am privit foarte amuzată, m-am plimbat printre ei prin pauză, le-am urat spor la lucru, apoi le-am sucit întrebările celor în cauză. Dar recunosc: asemenea feţe palide şi lungi n-am văzut de când sunt. 😀
ApreciazăApreciază
62.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 23:20
Am constatat de-a lungul timpului existența unei categorii de persoane care devin subit mai transparente, după ce ajung într-o funcție de conducere. Nu neapărat în sensul pozitiv,ci își deconspiră mai direct adevăratul caracter ( ascuns cât timp n-aveau vizibilitate, neobservabil la fel de edificator înainte). Unii, mai puțini, se schimbă în bine, devin mai sociabili, mai cooperanți cu foștii colegi (actuali subalterni), urmăresc să se simtă în colectivitate o evoluție prin accederea lor la puterea de decizie. Cei mai mulți- în general incompetenții, mediocrii, superficialii- se transformă în catastrofe vizibile, marcați de importanța funcției și afectați de lipsa lor de experiență în activitatea directă cu oamenii; ăștia din urmă au talentul să atragă perturbațiile de conviețuire. Aici încadrez vampa. 🙂
ApreciazăApreciază
63.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 23:25
@60
Nora,
Nu știam, dar se potrivește; știința nestăpânită a Alinei Gorghiu înseamnă că prezintă sindromul diplomei la kilogram. 🙂
ApreciazăApreciază
64.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 23:38
@Maria-61
„apoi le-am sucit întrebările celor în cauză”.
Adică ai schimbat toate cele 40 de întrebări la clasa paralelă?
Sub fuste nu-și permite oricine să cerceteze. Ăsta-i un handicap, inegalitate de șanse între cadrele didactice. 🙂
ApreciazăApreciază
65.
Maria | 17 decembrie 2014 la 23:50
Le-am sucit, adică am schimbat grila, ordinea numerotării. Există, până la urmă, şi o anumită logică a copiatului saua inspiratului. Dacă schimbi algoritmul, îi laşi în ceaţă. De schimbat complet nu aveam cum, fizic vorbind, orele fiind consecutive. Deşi mi-ar fi plăcut. 😀 Oricum elaborez itemi la care să nu poată răspunde decât cei ce învaţă serios. Literatura are dificultăţile ei.
Da, ai dreptate. Discriminare pozitivă. 🙂
ApreciazăApreciază
66.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 23:51
Maria, felicitări! fără evaluare serioasă, profesionistă, învățământul e aflare-n treabă. 🙂
ApreciazăApreciază
67.
noradamian | 17 decembrie 2014 la 23:54
Bsk, habar n-am cine e duduia, dar Cristian Sima m-a lămurit 🙂 Sică pare trist, dar un trubadur trebuie să sufere. Ăsta-i rostul lui 🙂
ApreciazăApreciază
68.
Bască ilie | 17 decembrie 2014 la 23:57
Eu vă spun pe cuvânt de onoare și fără nicio glumă: n-am copiat niciodată-niciodată. În ciuda poznelor povestite (de altă natură) acesta-i adevărul gol-goluț.
Câte-am văzut la colegi de-ai mei, numai după liceu, m-au îngrozit și eram sigur că n-aș risca la fel. (buzunare special cusute sub haină, cu subiectele gata scrise, cu opis și agrafe prinse pe foi pentru numărarea foilor mai rapidă, până ajungea la numărul căutat)
Am încercat o singură dată în clasa a IX-a să deschid o carte pe sub bancă în timpul unui extemporal, să verific o formulă de care nu eram sigur; când eram aproape să ajung la pagina căutată, m-a strigat profesoara pe nume și m-a întrebat ce cotrobăi?
Am tresărit, m-am speriat, de credeam că a explodat ceva în mine.
Apoi mi-a zis că m-am înroșit ca un rac și a zâmbit de parcă îi părea rău în ce hal m-a adus.
ApreciazăApreciază
69.
Maria | 18 decembrie 2014 la 00:03
Nora, mulţumesc 🙂
Din nefericire, pentru mulţi rămâne încă învăţământul o simplă aflare-n treabă… Nu-mi vine să-i numesc colegi.
ApreciazăApreciază
70.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 00:04
Bsk, mai glumim, dar în ce te privește sunt absolut convinsă! Sper să ne aduci și următoarea poveste din serie 🙂
ApreciazăApreciază
71.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 00:06
Maria, da, din păcate ăstia-s majoritari. Din ceilalți par să fie tot mai puțini.
ApreciazăApreciază
72.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 00:07
Noapte bună, dragilor! 🙂
ApreciazăApreciază
73.
Maria | 18 decembrie 2014 la 00:08
Bască, ai avut noroc. 🙂 Dacă te strigam eu pe nume, sigur îţi cădea cartea pe sub bancă.
A propos de ce ai scris. O singură generaţie mi-a lăsat un gust extrem de amar. O clasă de fete teribil deştepte, dar de-o lene monumentală. Patru ani am dus cu ele, la teste, un război al nervilor, pentru că nu înţelegeau altă logică decât cea a copiatul. Plus a pantofilor cu platforme si tocuri de 15 cm şi a unghiilor pictate, geluite în tot felul. O dezamăgire. Mi-am spus atunci că nu e bine să generalizăm când ne ridicăm în slăvi generaţiile următoare. Unii aleg ei singuri să rămână proşti.
ApreciazăApreciază
74.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 00:38
Maria-65
Înțeleg c-ar fi încercat unii de la clasa A să rețină întrebările și răspunsurile corespunzătoare (doar ca literă corectă în grilă) pentru setul nr. 2 de ex, le-a transmis la alți elevi dintr-o clasă paralelă B, dar nimeni de la clasa B nu a mai regăsit aceeași ordine a întrebărilor într-un set sau ai schimbat și ordinea seturilor (de ex setul 2 de la A a devenit setul 4 la clasa B)
(nicio întrebare nu și-a schimbat răspunsul corect 🙂 indiferent unde a fost plasată; grija ta să le sucești, înțeleg că prevenea notarea și transmiterea de la A la B a șirului de 10 litere de răspuns corect pentru un set, să-i zicem tot nr.2; i-ai zăpăcit pe toți de la clasa B, nu numai pe cei cu setul 2; pe mine m-ai zăpăcit numai la fiindcă nu știu ce set îmi va reveni la clasa C 🙂 )
ApreciazăApreciază
75.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 00:57
Se pare că eu, la clasa C, trebuia să mă înarmez cu toate cele 4 șiruri de răspunsuri corecte, chiar dacă n-ai fi schimbat nimic de la A pentru C. 🙂 Schimbarea exclude reușita copierii rezultatului pentru clasa C.
Dacă vrei poți să păstrezi intact totul (ordine întrebări, seturi) de la B pentru C (nu-mi ajută ce-am preluat de la A 🙂 )
ApreciazăApreciază
76.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 01:00
Somn ușor!
Nu uitați să adormiți! 🙂
*
ApreciazăApreciază
77.
Maria | 18 decembrie 2014 la 01:00
Băscutză, de fapt era vorba de trei clase paralele. Literele lor nu mai contează, oricum avem în jur de 10-12 clase pe nivel. 🙂 Aşa că mi-am permis nesfârşite combinaţii de câte 10 întrebări, fiecare întrebare, da, cu acelaşi răspuns la toate clasele. 🙂 Dar n-am dat doar câte două seturi la primele două clase. Le-am… dat pe toate 4 deodată! Şi nu cu tragere la sorţi, ci le-am distribuit eu, bineînţeles după ce am schimbat câteva locuri în bănci (să nu uit acest amănunt). 😀 Doar la ultimii am făcut combinaţiile, temându-mă că ei, realişti de formaţie, s-ar dovedi mai mari combinagii decât mine la treaba asta cu itemii.
ApreciazăApreciază
78.
Maria | 18 decembrie 2014 la 01:01
Bască, adormim de-a-mpicioarelea dacă nu vine odată vacanţa!
Noapte bună tuturor! 🙂
ApreciazăApreciază
79.
Maria | 18 decembrie 2014 la 01:04
Acum văd comentariul de la 75. Exact! Oricum n-au reuşit să culeagă în două pauze cei 40 de itemi precişi de la colegii din celelalte două clase şi, în plus, tot algoritmul de structurare li s-a dat peste cap.
E precum la examenele de la poliţie.
ApreciazăApreciază
80.
Maria | 18 decembrie 2014 la 01:05
😎
ApreciazăApreciază
81.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 10:12
Saluttare!
Asta le întrece pe toate.
S-a reinventat Arafatul de neînlocuit = Narafatul.
Narafatul narează și habar n-are ce gafează.
Nava MAI -Jupiter – era la 500m în același lac, disponibilă în timp util: i-ar fi salvat imediat pe toți.
*
http://www.evz.ro/onacaraed-arafat-nu-stie-ce-vorbeste-la-500-de-metri-de-locul-in-care-s-a-prabusit-elicopterul-era-nava-jupiter-cu-motoarele-in-functiune-nu-i-a-chemat-nimeni-puteau-ajunge-in-5-minute.html
ApreciazăApreciază
82.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 10:14
Ziua bună! 🙂 Maria&Bsk, instructiv dialog și pentru cine concepe itemii si pentru cine e dispus să copieze! E de observat că, în afara competențelor profesionale, autorii (cei profi!) de teste, ca evaluatori, au si abilități aritmetice 🙂
ApreciazăApreciază
83.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 10:25
Bsk, 81, teribil câtă incompetență criminală! 😦
bune observații și aici:
http://www.evz.ro/editorialul-evz-tragedia-de-la-siutghiol-romania-tara-vinovatilor-fara-vina.html
ApreciazăApreciază
84.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 10:35
Independența magistratului, sportul extrem al puterii… de înțelegere. 🙂
*
Daniel Morar:
”Statutul magistratilor este cat se poate de clar si le asigura acestora toata independenta de care au nevoie pentru a realiza actul de justitie corect si in afara oricaror presiuni. Salarizarea este, de asemenea, una corespunzatoare si care ar trebui sa ii fereasca pe magistrati de orice tentatie. Prin urmare, magistratii au atata independenta cata vor sa-si asume. Daca nu se considera independenti, aceasta este doar din vina lor si nu a altora. Nu pot da vina pe legi pentru ca legile, in aceasta privinta, sunt bune. In acest moment, independenta magistratilor este doar o chestiune de atitudine si depinde exclusiv de ei”.
*
“Daca D.N.A.-ul functioneaza la fel de eficient si in prezent, nu se poate sti decat peste cativa ani. Asa cum am explicat mai sus, validarea muncii procurorilor o realizeaza judecatorii prin hotararile pe care le pronunta, iar aceasta dureaza, fiind vorba de dosare complexe, un numar de ani. Abia dupa pronuntarea hotararilor definitive vom sti daca munca de azi a procurorilor D.N.A. este una profesionista, de buna calitate, daca se bazeaza pe probe si pe o buna cunoastere si interpretare a legii. Pana in acest moment, hotararile definitive de condamnare pronuntate in dosarele de mare coruptie privesc dosare instrumentate de vechea echipa a D.N.A. Spun „vechea”, pentru ca o parte semnificativa a procurorilor care au facut din D.N.A. o institutie eficienta au plecat din institutie dupa numirea noii echipe de conducere, in anul 2001″.
*
PS. Cu DNA altfel vorbește Narafatul.
DNA Constanța cercetează trecerea elicopterului de la CJ la SMURD.
ApreciazăApreciază
85.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 10:47
MD: „Altă o dovadă a partizanatului pro-Arafat, pe care jurnaliștii îl iau ca moderație și echidistanță; un hăbăuc de la Gandul spunea că cei care îi cer demisia sunt isterici – motivul fiind că încă nu se știe exact dacă e vinovat, cine e responsabil. Aceeași placă stupidă, dar și aplicată inconsecvent. Căci imediat după accident au fost demiși prefectul de Constanța și șeful ISU de acolo. N-a zis nimeni nimic, din contră. Păi, stați așa, asta nu e ”isterie” ? Nu sunt fix în aceeași situație ca dl secretar de stat? N-ar trebui apărați cu aceleași argumente?
Nu, de fapt nu sunt. Repet, e o diferență fundamentală între funcționari și demnitari. Chiar dacă s-ar dovedi că prefectul și celălalt sunt 100% responsabili pentru accident, n-ar schimba cu nimic lucrurile: ei au ajuns și au fost menținuți în posturi prin actul de voință politică al superiorilor lor. Nu prin mandat popular, direct sau indirect. Da, dacă sunt 100% responsabili, să fie demiși acum, întrebarea e cum de au fost puși și păstrați acolo de la bun început. Sau nimeni nu-i responsabil nici pentru asta?”
ApreciazăApreciază
86.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 10:53
Nora-83
Gaura neagră -poreclită „sistemul” – e forma nedefinită, necunoscută, întunecată, intenționat generalizată pentru estomparea urmelor răspunderii individuale – cu riscul să mă repet – totuna cu structura de rezistență nomenklaturist-securistă, perpetuată și ascunsă în tăcerea concertată.
ApreciazăApreciază
87.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 11:09
@85
Astea-s încuietori teribile pentru răspunzători și acoliții lor mercenari de pe margine.
Mercenarii voluntari sau inconștienți produc și întrețin același curent dezastruos pentru societate. Iaca d-aia evoluăm în involuție.
ApreciazăApreciază
88.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 11:30
O faptă lăudabilă și zece catastrofe ale aceluiași protejat – ca Arafatul de neînclocuit – atrag fixația mercenarilor numai pe fapta lăudabilă cu SMURD-ul, cu toate că și asta se zdruncină din toate încheieturile.
Fără răspundere pentru propriile fapte – chiar de-ar fi numai una politică/civilă/penală din zece – nimic nu va disciplina activitatea celor scăpați în funcții de demnitate publică; în schimb, încurajează incompetența, iresponsabilitatea, mediocritatea, persistența în practicile infracționale, păguboase pentru toți.
Așa se moare cu zile. Murim cu toții câte puțin…
ApreciazăApreciază
89.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 12:04
Nu prea sharez eu de-astea de obicei, mai ales când e vorba de personaje politice feminine genul „fluturi”, deși istoriile amorurilor peneliste la nivel înalt nu circulă de azi de ieri, prin media. Însă abia acum, când noul presh o declară potrivită ca șefă peste „marele partid liberal” am ajuns s-o disting pe alina gorghiu de diana tușa. Și nu-mi explic de ce niște personaje așa de importante îmi păreau atât de insignifiante politic. (scuze 🙂 )
http://www.comisarul.ro/politic/alinu%C5%A3a-g-fata-care-stie-cum-se-face_314471.html
ApreciazăApreciază
90.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:13
Structura de rezistență nomenclaturist-securistă funcționează după instinctul de conservare al speciei în haită și scapă din brațe – ne nevoie – răspunderea individuală la sacrificiu extrem numai după principiul piramidal al protecției:
-etaj X: protecție supremă la vârf,
-etaj IV: protecție maximă pentru cei mai apropiați;
-etaj III: protecție cât ține în eșalonul doi;
-etaj II: protecție colectivă amestecată cu sacrificări eșalonate accidentale;
– etaj I: sacrificarea acarului Păun;
– parter: sacrificarea argaților.
De 25 de ani abia s-au înregistrat și soluționat câteva cazuri, și alea cu condamnări fără executarea efectivă a pedepsei, până între etajele I și II.
S-a defectat liftul și îl repară din greu aceeași structură de frânare, singura din țară cu specialiști în lufturi modernizate.
ApreciazăApreciază
91.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:21
@Nora-89
O Tușă mai groasă la ten. 🙂
Lipsește din material o altă sursă de venit mafiot, pe scena teatrului judicar: Alina Gorghiu s-a ajuns cu gașca la Curtea de arbitraj a Împăratului Vlasov, din 2008.
ApreciazăApreciază
92.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 12:26
Bsk, 90, corectă reprezentare!nu prea optimistă!
Sperăm totuși,că se va desțepeni si liftul ăsta.
ApreciazăApreciază
93.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 12:28
91, de asta nu stiam dar pare o „piesă” tare din Cv-ul politicienei cu master de la Hyperion si studii doctorale prin cabinete de înalți politruci peneliști 🙂
ApreciazăApreciază
94.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:32
Curtea de Arbitraj Internațional patronată de familia liberalului deputat PNL, Mușu Vlasov, de pe lângă colocatara Pivnicereasă, a atras liberalismul ca muștele țâța bugetului inepuizabil, unde Bogdan Olteanu se dădea vice în tandem cu funcția săracă de la BNR.
ApreciazăApreciază
95.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 12:35
ST: „Iohannis a demisionat din funcția de președinte al PNL. A avut la dispoziție mai mult de o lună de zile pentru a prelua agenda priorităților de la Traian Băsescu și pentru a lăsa un PNL mai curat. Valul uriaș de simpatie și autoritate ar fi putut fi folosit pentru eliminarea corupților, precum Chiuariu, care batjocoresc votul din 16 noiembrie.
N-a făcut nimic din toate astea. A preferat să-și valorifice timpul mai util, dând autografe pe cea mai bine vândută broșură de propagandă autobiografică plină de platitudini, facând plajă la Palm Beach, negociindu-și cu Ponta viitoarea locuință de protocol cu teren de tenis, numindu-l consilier pe Mihalache și lăsând-o moștenire partidului pe fosta amantă a lui Mișu Voicu și Bogdan Olteanu”.
ApreciazăApreciază
96.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:36
Mișu Vlasov și asociații ca muștele la țîța mugetară, cu procese trucate la comandă șpăguită, inclusiv pentru finanțarea spornică a cazinourilor.
ApreciazăApreciază
97.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:57
De ce MM nu și-a găsit locul printre liberali.
*
Curtea de Arbitraj Comercial Internațional funcționează în cadrul Camarei de Comerț și industrie. Mizele uriașe legate de această Camară s-au jucat în lupta pentru eliberarea de sub jugul ministerului justiției și pentru acapararea Oficiului Registrului Comerțului.
Adversar de temut : incomoda și nesuferita Monica Macovei.
Octombrie 2005:
Macovei nu sustine trecerea ORC la Camera de Comert.
Februarie 2013:
“Initiativa legislativa: Sase senatori vor sa treaca Registrul Comertului la Camera de Comert si Industrie, condusa de Mihail Vlasov. Monica Macovei: In niciun stat european Registrul Comertului nu se afla la o organizatie privata”
http://www.zf.ro/eveniment/macovei-nu-sustine-trecerea-orc-la-camera-de-comert-2886229/
ApreciazăApreciază
98.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 12:59
Lupta continuă. Mai sunt multe de redescoperit. 🙂
*
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14300305-initiativa-legislativa-sase-senatori-vor-treaca-registrul-comertului-camera-comert-industrie-condusa-mihail-vlasov-monica-macovei-niciun-stat-european-registrul-comertului-nu-afla-organizatie-privata.htm
ApreciazăApreciază
99.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 13:09
Aprilie 2006
„Ministrul justitiei acuza Camera de Comert ca vrea Registrul Comertului doar pentru bani”
Registrul Comerțului, aflat în subordinea ministerului justiției, a dus după un an, printre alte mize, la excluderea miniștrilor PDL din 1. aprilie 2007.
http://www.zf.ro/politica/ministrul-justitiei-acuza-camera-de-comert-ca-vrea-registrul-comertului-doar-pentru-bani-3010479
ApreciazăApreciază
100.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 13:23
În concluzie, famiglia USL-istă, aripa liberală, nu a uitat ce-și dorește din 2005 încoace – Registrul Comerțului – or, din 2013, a început să scârțâie și pofta ce-a poftit-o, inclusiv din cauza duplicității în care se codea Ponta cu adoptarea legii transferului de la ministerul justiției, până s-a rupt USL-ul la începutul 2014.
ApreciazăApreciază
101.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 13:29
DNA-ul a spart și cazinoul PNL-ist. 🙂
ApreciazăApreciază
102.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 13:32
Cine să mai joace cu Împăratul gol? 🙂 🙂 🙂
ApreciazăApreciază
103.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 14:09
Cristian Sima: 🙂
Ce pacat ca alegerile astea l-au prins pe Tariceanu insurat, altfel, ar fi putut sa fuzioneze cu PNL ul!
ApreciazăApreciază
104.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 14:33
Nicio nevastă de-a lui Tăriceanu nu-i poate fi un impediment:
– V-am dublat pensiile, o vom face din nou. Am fuzionat, o voi face din nou. 🙂
ApreciazăApreciază
105.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 14:35
@104
Asta-i teoria. Nu știu dacă mai are cu ce să fuzioneze. 🙂
ApreciazăApreciază
106.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 15:26
Nora,
Un ceas trecător, ușor, în zbor. 🙂
ApreciazăApreciază
107.
racoltapetru6 | 18 decembrie 2014 la 17:04
Mare și bun povestitor ești matale, d-le Bască! Că ne vrăjești cu fapte pe care nu știm care-s adevărate sau care le scornești. Da’ ce contează, dacă-s faine și ne plac! 😉
ApreciazăApreciază
108.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 17:25
@Petru
1. Te rog să renunți la termenii de politețe! Aici suntem toți egali măcar în înălțime și lățime. La vârstă nu cerem egalitate: unora nu le convine și mi se pare corect. 🙂
2. Ești liber să crezi în minciunile mele sau să nu crezi când spun adevărul și viceversa, dar mi se pare mai rațional să spui unde și de ce ai motive de neîncredere, unde mă vezi prins cu vrăjeala mincinoasă, ce nu se potrivește. Să arunci suspiciunea fără un minim argument, pentru mine este o insultă, dar nu înainte de a-mi expune motivul de nemulțumire. (numai de acum înainte 🙂 )
3. Nu ardem de nerăbdare să povestesc aici întâmplări din viața mea; aș fi făcut-o până acum, în peste 4 ani de grădinărit.
Ar fi păcat să-mi pară rău până la urmă.
ApreciazăApreciază
109.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 17:27
Nu ardeam de nerăbdare…
ApreciazăApreciază
110.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 21:55
Cristian Vintilă, traficantul arestat de americani, are în țară pregătire și trecut profesional cu miros de erou dotat cu informații grele. 🙂
ApreciazăApreciază
111.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:05
Maior a anunțat în mare grabă contribuția SRI la arestarea lui Vintilă în Muntenegru. Întreb, nu dau cu verdictul: oare de ce atâta laudă pripită la nivel de grădiniță?
Pe când ne va anunța și SIE cum a făcut posibilă arestarea unui traficant de fier vechi din Bacău?
ApreciazăApreciază
112.
neax | 18 decembrie 2014 la 22:09
Hei, iar umblă Bască cu alba-neagra, ca atunci cu ghipsul. Hai să zicem că, de fapt, subimina SSMD-ul din interior, deci e de bine.
În aceeași ordine de idei, eu sabotam ITB-ul. Am încerct toate metodele, inclusiv colecția de bilete. Pentru a reduce combinațiile la minim, am făcut cu un coleg fizician o clasificare în sistem de numerație binar.
ApreciazăApreciază
113.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 22:18
Seara bună! 🙂 măi băieți, să nu vă pară rău! epoca de aur avea și părți bune. tre’ să recunoastem că stimula inteligența. mai ales cea aritmetică 🙂
ApreciazăApreciază
114.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:20
Nu se găsesc doi-trei ziariști de investigație să scormonească, să afle și să scrie:
-de când umblă acest Cristian Vintilă teleleu prin lume cu armament în gușă?
– unde mai activează în țara asta, pe cine reprezintă?
– și-a întrerupt contractul de muncă, de când? Sau era în concediu de studii fără salariu?
– legătura lui cu Hrebenciuc se oprește la Hrebenciuc?
– a fost trimis la export de capul lui?
Nu merge chiar atât de sumar: l-au arestat americanii și din țară nu-l revendică nimeni. 🙂
ApreciazăApreciază
115.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 22:22
Bsk, din orice agitație, răzbate o informație! sau mai multe 🙄
ApreciazăApreciază
116.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:22
@113
Acum aritmetica ajută numai la adunarea banilor.
ApreciazăApreciază
117.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:27
@112
Am avut și eu un vecin, era în vârstă, (prin 1984-5), și avea o colecție asemănătoare de bilete compostate, ca să nu cumpere bilete noi, și a avut probleme când l-a prins… nevastă-sa. 🙂
ApreciazăApreciază
118.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:34
Nevastă-sa nu era controloare de bilete, ci controloare de buzunare ale soțului. I-a făcut un scandal monstru, om bătrân și se ține de măgării, să nu plătească un amărât de bilet. Ce să învețe bun de la el copiii lor? O să ajungă niște hoți…
ApreciazăApreciază
119.
neax | 18 decembrie 2014 la 22:39
Nu a știut omul să-i explice. Am mers atâta fără bilet în studenție încât, la un moment dat, cînd m-am văzut om la casa mea, am zis să renunț, să scap de stres. Am compostat bilet, civilizat, dar am constatat că adrenalina era aceeași, tot mă uitam să identific controlorii în orice civil care se urca în tramvai. Până la urmă, am zis că, dacă tot nu pot scăpa de stres, măcar să fac economie.
De fapt, ca să fiu foarte sincer, pentru adrenalină o făceam, nu pentru bani (am avut în studenție mai mulți decât în stagiu).
ApreciazăApreciază
120.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:41
Ținea biletele într-un carnețel, în ordinea codurilor, majoritatea cu trei cifre de la 1 la 9 (după poziția găurilor) de ex în diagonală cu prima gaură la 1 însemna 159. 🙂
ApreciazăApreciază
121.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:42
@119 🙂
Obișnuința e mama adrenalinei. 🙂
ApreciazăApreciază
122.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 22:53
Vecinul cu economia de bilete strângea bani să-și construiască un cavou. Era îngrijorat de posibilitatea să aibă moarte clinică și se temea să nu moară a doua oară de singurătate și lipsă de aer în groapă. I-am zis să-și lase o țeavă de aerisire și să strecoare prin ea o sfoară de tras un clopoțel de alarmă. 🙂
ApreciazăApreciază
123.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 23:03
Ceva ieșit din comun tot s-a întâmplat cu el, după moartea lui.
Avea și o casă într-o comună limitrofă, unde a crescut mulți porumbei. Înainte să fie dus la groapă, s-au adunat o grămadă de porumbei în jurul lui, să-și ia rămas bun de la el.
ApreciazăApreciază
124.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 23:10
Bsk, necuvântătoarele uneori, sunt mai sensibile decât oamenii. Mai ales cele care au crescut în proximitatea oamenilor sensibili 🙂
ApreciazăApreciază
125.
noradamian | 18 decembrie 2014 la 23:10
Noapte bună! 🙂
ApreciazăApreciază
126.
Bască ilie | 18 decembrie 2014 la 23:21
ApreciazăApreciază