Din istoria Șpagariei

22 ianuarie 2015 at 12:47 91 comentarii

Eroii din „Drumul spre Mirhinia” trec prin câteva ținuturi în care se confruntă cu diverse primejdii. Fiecare din trecerile acestei călătorii inițiatice imaginare fiind o ciocnire, în diferite feluri, cu prostia, agresivitatea, lăcomia, ipocrizia. Și toate, fără excepție,cu corupția. Denumirile sugerează, de altfel, specificul fiecărui loc. Plecată de la ideea de căutare a libertății, odată cu relatarea aventurilor mironauților, povestirea integrează un model naiv de transformare a personajelor întâlnite în drum spre tărâmul libertății.

Dacă aș încerca o psihanaliză a resorturilor acestei ficțiuni pe care am scris-o în glumă, dintr-un condei, aș găsi cred, și ceva din căutările propriului drum. O călătorie în care, ca în povestea adevărată de mai jos, imaginara Mirhinia e  tare departe…

Ceva imposibil de uitat, de pildă, e un șir stresant de coliziuni cu o învățătoare de la o școală germană, o tovarășă model pentru „epoca de aur”. Din capul locului îmi recunosc vina, nu mă încadram în genul de părinte responsabil. În perioada de 4 ani de școală primară a unuia din fiii mei, arareori dădusem pe acolo. Iar în al patrulea an, deloc! (grija asta fiind asumată de bunici). Cu un copil abonat la premii, îmi imaginam că totul e-n regulă. Ehei, ce aeriană ești, mămico, mi-am zis după ce într-o bună zi ni s-au încrucișat drumurile prin piață! Tovarășa îmi ieșise-n cale numai zâmbet. Mi-l lăudă grozav pe băiat, începusem să mă umflu-n pene, mai ales că eram cu o colegă. „Wow, se miră tovarășa, ce sandale superbe aveți! De unde… ?”… „Aha”! zice un pic dezolată aflând că le cumpărasem de undeva din Craiova și nici o nădejde să mai am drum curând pe acolo. „Dar asta?” se interesă trăgând nițel de medalionul cu camee de argint, dar de la maică-mea. „Țțț, țuguie buzele nemulțumită, …și bluza?” Mă abțineam cu greu să nu râd, lângă mine Eliza făcuse niște ochi cât cepele. Tovarășa, tot mai hotărâtă: „Hai, doamnă, vorbesc serios, sunteți singurul părinte care nu…”

…„E adevărat ce-am văzut?” își reveni din uluială colega mea, după ce ne îndepărtasem. Probabil aștepta un prilej să mă conștientizeze, i-am răspuns, amintindu-mi de o ședință cu părinții din anul precedent (ultima la care fusesem) când tovarășa, așa din senin, mi se plânsese că Gretchen, o școlăriță foarte bună din clasa ei, fusese mutată la altă școală, mai aproape de domiciliul familiei. „Am pierdut-o din tigaie”, mi s-a confesat, amărâtă, învățătoarea. „Taică-su era maistru la fabrica de produse din carne”. Cum n-am fost receptivă la semnal, contând pe silința la învățat a copilului, tovarășa trecu la un mic șantaj, încercând să-l schimbe din postura de șef al clasei. La alegerile făcute în acest scop, colegii (sași, majoritatea) îl preferaseră tot pe el, nesocotind dorința tovarășei. Urmarea a fost un test la matematică unde doi rebeli cu notă mică au fost aspru pedepsiți. În plus, dați cu capul de sobă (o sobă veche de teracotă) ceva mai tare decât îobișnuia tovarășa! Firește, nimeni din clasă nu bănuia adevăratul motiv al nervilor ei (altfel fiind cunoscută ca o învățătoare bună).

Situația devenise critică și, tocmai atunci, în ultimul trimestru, am făcut o greșeală de neiertat. L-am luat cu mine pe băiat într-o excursie de weekend. Adică o zi lipsă de la școală! (se făceau ore și sâmbăta) Degeaba trimisesem bilețelul de anunț prin bunici, fărădelegea nu era de iertat! Mai ales că fiind răcit l-am ținut și luni acasă. Dezastru! Am fost anunțată că va fi discutat în primul consiliu cu propunerea de scădere a notei la purtare. Cu puțin noroc, doar la 8 (opt)! Am căutat iute prin sipetele cu comori (îmi amintesc doar de un cordon cu strasuri- cumpărat din Sinaia, de un șir de perle-  cadou de la bunica și de o pungă de cafea- dăruită de o verișoară care primise pachet din Germania). De cum a ajuns ofranda unde trebuia, lucrurile s-au luminat ca prin farmec: copilului i s-au șters toate absențele, a primit premiul întâi, plus laude și felicitări pentru rezultatele la concursuri și premiile din cei patru ani de școală primară.

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: , , , , , , .

Le première paradis politique roumain Gloriosul tăvălug

91 comentarii Add your own

 • 1. Creanga  |  22 ianuarie 2015 la 17:44

  Ziua buna!
  Tovarasa spagatoare, cam ravnea la sandale, sa nu se aleaga macar un medalion, un fursec ori un cordon?

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 18:23

  Seara bună! Crengulin, oricine nu pricepea ce vrea tovarășa, îi devenea dușman. Nu admitea părinți nesimțiți. Nu erai bifat, urmau repesaliile. Asupra copilului. Și, cum spusei, tot m-a prins… 🙂

  Apreciază

 • 3. Vasile Gogea  |  22 ianuarie 2015 la 18:25

  Iată unul dintre motivele posibile pentru care învăţătorii de azi acceptă în continuare încălcarea Legii educaţiei, prin nerespectarea numărului maxim de copii într-o clasă (dincolo de „cauzele obiective”), în loc să refuze solidari toţi acest abuz, în urma căruia cei păgubiţi sunt copiii.

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 18:53

  Da, micile năravuri dinainte ale tovarășilor, încurajate de părinți, au devenit, după 89, principala cauză a rezistenței la schimbare. De păgubit, păgubesc noile generații și societatea în ansamblu.

  Apreciază

 • 5. Creanga  |  22 ianuarie 2015 la 19:09

  Nora, mare curaj sa fii neintelegatoare cu nevoile tovalasei invatatoare. Oricum, ieftin ai scapat, ca nu te-a descaltat ori dezbracat, ajungeai precum la scaldat, prezenta colegei te-a salvat.
  Ce se mai aude de invatatoarea de la scoala de fite din Bucuresti, cea care a fost filmata de parinti cand spunea:
  „O cafea din aia si o ciocolata dati? Nu, eu nu stiu daca sunteti saraci sau sunteti nesimtiti, pe bune. Ca si clasa. Zi, mai, cum o sa te poti duce, mai, la bibliotecara si la secretara cu o cafea si o ciocolata? Doamne…”

  Apreciază

 • 6. neax  |  22 ianuarie 2015 la 19:09

  Bună seara, Nişte capsatoare nu te-a dus mintea să-i dai.

  Apreciază

 • 7. Creanga  |  22 ianuarie 2015 la 19:17

  Informatiile despre tovarasa Blandu sunt vechi de un an. As pune totusi pariu ca e inapoi la scoala. Cat despre parinti…..

  http://www.simonatache.ro/2014/02/21/urmarile-scandalului-cu-invatatoarea-de-la-scoala-10/

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 19:20

  Crengulin, nu stiu dacă m-a salvat colega, pe moment ne-am amuzat un pic, dar eram revoltată și decisă s-o ignor. Și asta ar fi urmat, dacă n-as fi făcut imprudența cu excursia. Când ajungi șantajat în felul ăsta, îți dai și cămașa de pe tine…

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 19:21

  Neax, nu mi-a dat prin cap, intrase frica-n mine. 🙂

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 19:24

  Crengulin, ce memorie ai! 🙂 Uitasem complet de madama asta, o demnă urmașă și reprezentantă a scolii dominate de un regiment de „tovarăse blându”!

  Apreciază

 • 11. luminita  |  22 ianuarie 2015 la 19:32

  Seara buna!
  as putea scrie un roman, sau mai degraba un denuntz la DNA, despre experientele avute cu invatatoarele copiilor mei.
  Ma abtin, ca nu vreau sa-mi stric seara dezgropand mortii.
  De ele scapam cand vor iesi din sistem si se vor duce, cu toate plocoanele adunate de-a lungul carierei, pe lumea cealalta.

  Apreciază

 • 12. Creanga  |  22 ianuarie 2015 la 19:37

  Nora, normal ca am exagerat, altfel nu iesea rima cu scaldat. 🙂
  Niste cunoscuti din Bucuresti au incercat sa deschida un after school intr-o zona buna. Intelesi cu o invatatoare, au inchiriat un spatiu. Intre timp tovarasa i-a lasat balta. S-au pus pe cautari. Xuleasca cerea jde milioane, aducea si nu stiu cati copii. Cred ca nu ar fi iesit pe profit. Dupa mai multe cautari de invatatoare, au renuntat, alegandu-se cu paguba spatiului inchiriat.

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 19:48

  Sara bună, Lumi! 🙂 Unele lucruri vor fi mereu neplăcut de readus din memorie. Preferi să le lași acolo. În anumite momente însă, parcă face bine să le pui pe hârtie ( mă rog, pe blog 🙂 Azi dimineață ascultând niste confesiuni din aceeasi categorie, mi-am amintit de învățătoarea lipsită de scrupule. Între timp a plecat în Germania și nu-și mai amintește probabil, nimeni de ea. Doar eu 🙂

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 19:49

  Crengulin, înțeleg: o rimă n-are nici o vină 🙂 E nevoie de after-school, particulare, ideea e f. bună. Păcat că asemenea experiențe îi fac pe oameni tot mai reticenți.

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 20:13

  ha, ha, neax, de-asta ai pomenit de capsatoare!

  „Toni Greblă, judecător al Curții Constituționale la DNA, pentru o șpagă mică. o mașină, rochii de damă, lipici, capsatoare”… 😀

  Apreciază

 • 16. luminita  |  22 ianuarie 2015 la 20:40

  @15,
  da, da, si-un trafic mic, sub embargou, cu aripioare si adisasi de strutz, basca afumaturi porcesti, pentru mama rusie, ca deh, o mama avem. :mrgreen:

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 20:43

  lumi, tot mai năucitoare-s veștile dinspre DNA! dacă n-ar fi intrat tare de ceva timp justiția în ei, greblau de tot țara asta :mrgreen:

  Apreciază

 • 18. Maria  |  22 ianuarie 2015 la 20:44

  Bună seara!
  Nora, şcoala germană e cea cu nr. 2 de pe Avram Iancu? În copilărie am avut multţi prieteni saşi care învăţau acolo, dar nu-mi făcuseră confesiuni. Acum sunt şi ei prin Germania. Eu învăţam la Liceul Pedagogic, unde am avut-o învăţătoare pe doamna Minerva Maniu, soţia doctorului Maniu. Era un dascăl exemplar din toate punctele de vedere şi întreaga clasă a plâns la propriu când s-a pensionat înainte de a trece noi într-a III-a. Apoi ne-a preluat domnul Mihu, la fel de serios şi cald cu noi, copiii. Îmi amintesc că domnului Mihu o singură dată mi-a dat mama să-i duc ceva. În vara lui ’80 murise tata pe neanunţate şi la începutul clasei a IV-a, în septembrie, mama a pregătit cu grijă un pachet asemănător cu cele de la parastas, cum se face pe la noi. Pâine (colac) şi vin de casă. Domnul învăţător îl apreciase mult pe tata, care ne însoţise în toate excursiile pe care le făcusem până atunci şi cine ştie ce tot povestiseră ei. M-am apropiat de domnul şi i-am spus ca un copil prost, de 9 ani, năucindu-l: ,,Din partea lui tata, pentru că a murit.”
  Dar aceştia erau dascălii de la şcoala pedagogică şi de aplicaţie din vremea respectivă, cei care formau în timpul practicii pedagogice alte noi generaţii de învăţători…

  Apreciază

 • 19. depemures  |  22 ianuarie 2015 la 20:44

  …si iata inca un ostean scatofag pe frontul antibasesc. Cosmin Prelipceanu.
  Misiunea din aceasta seara a acestui jeg cu pretentii de onestitate este de a face legaturi dintre o declaratie ,inca neasumata de DNA,si nici de Gabriel Sandu (autor),legata de presupuse sume de bani pe care Sandu le-ar fi dat lui Boc pentru campania lui Basescu.. Tinta fiind Basescu prin Boc, RUSINE DIGI 24 !!! O stire de asemenea impact ,este dezbatuta de Prelipceanu,fara a fi verificata ASA CUM SCRIE LA MANUAL. Cu ce este mai bun Prelipceanu decat oricare dintre „vedetele” de la A3 ?? Acest Prelipceanu a fost la fel de mizerabil si in timpul campaniei electorale.

  DOMNULE TESZARI , DE CE LASATI UN TICALOS SA MACULEZE MUNCA ATATOR ANGAJATI CARE-SI FAC ONEST MESERIA ??

  Dragi gradinari ,toate cele despre care am pomenit le-a facut Prelipceanu in aceasta seara. Va rog sa trimiteti postului tv DIGI 24 ,un protest legat de „prestatiile” lui Prelipceanu !!

  Apreciază

 • 20. depemures  |  22 ianuarie 2015 la 20:48

  Poate se va intelege mai bine citind articolul din comisarul.
  l http://www.comisarul.ro/politic/demen%C5%A2a-la-antena3/spun-ca-boc-primea-300000-de-eu_343784.html
  Prelipceanu a facut o emisiune a carei format a fost primit de la felix

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 20:49

  Maria, salut! 🙂 Nu e aia, e una mai periferică, dar cu bună reputație. Soțul învățătoarei lucra la Agenția teatrală. Despre el stiu c-a murit.

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 20:54

  Depemureș, sara bună! Reacțiile antenei 3 sunt clar, de demență în fază avansată. Prelipceanu o fi si el plătit că nu e prima dată când vine cu antenisme. Iar Boc n-are altă variantă decât să-l dea în judecată. Urgent!

  Apreciază

 • 23. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 21:00

  Maria, experiența mea de atunci, nu s-a repetat, sau nu în asemenea măsură, cu ceilalți copii. Totusi, mai stiu niste exemplare exact de aceeasi factură, De pildă, o învățătoare, fostă vecină, căreia îi plăcea să povestească cum își dresa părinții, părinții elevilor din clasa ei. Tot elevi de scoală primară.

  Apreciază

 • 24. luminita  |  22 ianuarie 2015 la 21:29

  Pe sistem:

  Apreciază

 • 25. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 21:39

  Lumi, danke! 😀

  Apreciază

 • 26. noradamian  |  22 ianuarie 2015 la 22:22

  Noapte bună! 🙂

  Apreciază

 • 27. racoltapetru6  |  23 ianuarie 2015 la 09:08

  Șpăgărița despre care ai scris mi-a amintit de învățătorul meu, chiar dacă a trecut mult de atunci. Fiind la internat, ne păstra el toți banii care-i primeam de la părinți, dar nu vedeam din ei decât o mică parte. Fiecare dascăl cu metoda lui.

  Apreciază

 • 28. depemures  |  23 ianuarie 2015 la 11:51

  Toni Grebla , cu buna stiinta a incalcat legea. Are toate sansele sa mearga din rau in mai rau deoarece respecta „datul” celor certati cu legea.
  1. se declara nevinovat ( de parca procurorii DNA ,de plictiseala s-au luat de un judecator de la CCR- iar aici de observat un material apartinand Agerpres ,in care se forteaza o culpabilizare usoara,usoara a fostului presedinte – nu dau link ca cei de la Agerpres sunt loviti de boala A3 😀 )
  2. a fost aseara invitat in studiourile deontologiei televiziunilor romanesti mai sus pomenita , unde a fost tuns,frezat si pomadat ,de „inegalabilii” suljbasi varanieni,de nici el nu s-a recunoscut cand s-a uitat in oglinda
  3. ca sa respecte „datul” trebuie musai sa angajeze un „renumit” avocat clujean….

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 13:11

  Ziua bună, prieteni! 🙂

  Petru, asta era o metodă „de tuns” aplicabilă elevilor din internate 🙂 …ar fi ceva de lucru la un studiu al evoluției procedurilor de sifonat bani și de obținut foloase necuvenite, etc. pe domenii de activitate!

  Apreciază

 • 30. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 13:16

  Depemureș, deși au lăsat-o mai moale cu „dosarele politice” că nu mai ține (decât la antena, bineînțeles, unde tot Băsescu e vinovat de „nenorocirile” care s-au abătut pe „ capul lor) Toți sunt nevinovați! Niciunul n-a furat nici măcar „un capăt de ață ( vorba lui kati) 🙂

  Apreciază

 • 31. depemures  |  23 ianuarie 2015 la 14:13

  L-am zarit acum pe Chiuariu …exact Fenechiu sau Oprisan.Nici un capat de ata , noradamian. 🙂 ,.de parca 2 milioane de euro ar fi ,asa ceva mizilic mic,mai mic decat un capat de ata 😀 …Contract de asistenta cica ! Iti vine sa fugi de pe Pamant ! Sa vedem ce va zice instanta de „contract”.
  Borfas de doi lei !

  Apreciază

 • 32. depemures  |  23 ianuarie 2015 la 14:20

  Nu pot sa ma abtin si imi permit o propunere; fiecare partid parlamentar sa alcatuiasca o lista cu doua nume (3) care pot fi la un moment dat presedinti de senat sau camera deputatilor. Il ascult pe Zgonea ,si parca este la un concurs de agresat limba romana. Oare omul acesta in afara de conversatiile pe FB ; chiar a citit ceva serios la viata sa? Ca la modul de exprimare nu prea se vede sa-i fi placut lectura.. Vorbeste ca un secretar de utc dintr-un depou CFR ! 😀 😀 ( cei mai tineri ,va rog sa-i intrebati pe parinti despre secretarii utc 😀 )

  Apreciază

 • 33. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 14:26

  „Tudor Chiuariu senator PNL , discuții cu Paltin Sturdza : “Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea ca sa ne fie bine”.
  „La domiciliul lui Paltin Sturdza au fost gasite inregistrari ale discutiilor cu ceilalti inculpati. Acesta inregistra pe ascuns discutiile ca sa ii poata santaja ulterior pe cei cu care negocia actele de coruptie!”

  ( Iulian Urban)

  Apreciază

 • 34. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 14:28

  Ipoteză logică: „Daca Viorel si Andrei Hrebenciuc si-au recunoscut vina, si se spune ca si Ioan Adam, atunci inseamna ca senatorul PSD Ilie Sarbu inculpat in acelasi dosar, nu scapa fara pedeapsa cu executare”

  Apreciază

 • 35. theo  |  23 ianuarie 2015 la 16:50

  bunä,
  nu se stie, poate il ocolesc pe S ;sä-i facä pläcerea lui TONTA

  Apreciază

 • 36. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 18:33

  seara bună! 🙂

  Theo, e mare panică, a intrat frica-n ei de când rechinii ca hrebe, ca să scape mai lesne, au dat tot din casă. Și continuă să dea. sper să-ncapă toți în năvodul DNA și-n pușcării că prea și-au bătut joc de țara asta!

  Apreciază

 • 37. theo  |  23 ianuarie 2015 la 18:55

  azi altä mizerie, in fiecare zi, Bolcasi,Abraham si altzi Zombi
  sunt la Guitz TV si il injurä pe Bäsescu. azi s-au dus sä inprospäteze reclamatzia fäcutä presedintelui.
  nerusinata se dä jignitä si amenintzatzä, cand ei au umilit si insultat, au format ilegal o comisie pt. Nana, au amenintzat cu puscäria si moartea, acum il vor tarat pe Bäsescu prin tribunale.
  azi Bolcasi a spus-„urmeazä procesul si inchisoarea ”
  ASTA ESTE ATITUDINE!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 • 38. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 20:51

  cât îi mai plătește varanu ca să-njure, înjură. și fac reclamații. că asta e slujba lor. din nefericire pentru ei, viitorul nu le surâde. oricum, răspândacilor ăstora de venin ajunsi o adunătură de slugi fără stăpân, li s-a dus binele.

  Apreciază

 • 39. noradamian  |  23 ianuarie 2015 la 21:33

  Noapte bună! 🙂

  Apreciază

 • 40. depemures  |  24 ianuarie 2015 la 08:49

  Pana sa se decida liberalii si in privinta imunitatii lui Vosganian ; ce ziceti de declaratiile date de „pisic” dupa ce presedintele a afirmat ca isi doreste guvern PNL :

  „Şi Băsescu şi-a dorit Guvernul lui, şi nu i-a fost bine – este mesajul dur al premierul Victor Ponta pentru Klaus Iohannis, după ce preşedintele a spus joi seara că îşi doreşte un guvern PNL condus de Cătălin Predoiu.

  „Ultimul vot in parlament a fost in urma cu o luna. Si rezultatul, dupa cum il cunoasteti a fost: 377 de voturi pentru actualul Guvern si 143 de voturi impotriva. Eu cred foarte tare ca actuala majoritate nu doar ca este stabila, dar poate sa guverneze foarte bine pana la alegerile din 2016 si daca guverneaza foarte bine va si castiga alegerile din 2016. Stiu ca si domnul Basescu si-a dorit guvernul sau in 2010 si 2011 si n-a iesit prea bine, ca sa fiu elegant”, a precizat primul ministru.

  S-a dus luna de miere??

  Care va sa zica ,tradare , tradare ,da sa stim si noi .

  O zi buna tuturor ! 🙂

  Apreciază

 • 41. dora  |  24 ianuarie 2015 la 09:49

  Apreciază

 • 42. dora  |  24 ianuarie 2015 la 09:56

  depemures, 🙂
  acum va intelege Iohannis ce n-a inteles pana acum:nu tii o vipera la san.

  Si daca inca n-a inteles ca nu poate stat tot timpul bot in bot cu mitomanul premier,e obligatoriu sa inteleaga si sa aleaga un drum spinos dar batatorit al predecesorului presedinte.

  Apreciază

 • 43. dora  |  24 ianuarie 2015 la 10:08

  nora,theo, 🙂
  m-a indignat si pe mine lupta asta incrancenata impotriva unui om care a facut bine acestei tari si care acum numai este in politica; in timp ce ei, slugile lui Felix , toarna peste tara mocirla de minciuni si rautati ce afecteaza mintile mai slabe si credule.

  Apreciază

 • 44. depemures  |  24 ianuarie 2015 la 10:30

  42. dora …multumesc pentru cafea 🙂

  Si astazi KJ accepta sa fie alaturi de acest „parazit politic” , la Iasi. 😀 Multa nesimtire zace in persoana asta…nu ma refer acum la ponta ,pe el il cunoastem,ma refer la Vosganian. Asta trebuia sa fie alaturi de Tariceanu ,nu de Presedinte !.Inca o data ,cand i se ridica imunitatea ??
  Iata ca nu doar matusa bombonelului a fost super bogata ,facandu-l „om” pe nepotul sau ,ma refer la „dotata” soacra a lui Grebla. Ce mosie are doamna respectiva !! Poate aflam ca are o pensie de la un fost CAP ,dar ea a reusit sa cumpere un loc minunat ,pe care a construit cu banutii ei un viloi de neam prost ,in care ,cu totul si cu totul intamplator se odihneste cand vrea ..Grebla.
  Ma sperie discursul Presedintelui ,ma ingrijoreaza utilizarea cuvantului CONSENS ! COABITARE = CONSENS ?? Brr !!

  Apreciază

 • 45. dora  |  24 ianuarie 2015 la 11:21

  depemures, cu mare placere:) 🙂 🙂

  Gradina zoo e plina de jivine de tot felul.Taratoarele m-au ingrozit intotdeauna.Vipera tinuta la san de sas nu-i va netezi drumul democratic si european pe care si-l doreste. Situatia de la noi nu se confunda cu cea din Germania,unde functioneaza coabitarea intre populari si social-democrati.Am spus-o de multe ori,stanga romaneasca nu e social-democratie,e o adunatura de oportunisti si fripturisti fara alta ideologie decat a banului furat de la popor.

  Apreciază

 • 46. dora  |  24 ianuarie 2015 la 11:22

  Iohannis e prins in hora unirii.Doamne ,ce stangaci e!

  Apreciază

 • 47. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 14:25

  Ziua bună! 🙂

  Dora, aia e „hora compatibilității!” ( cu toată recuzita patriotică pe care o știm de pe vremea lui ceașcă.

  nu va ține mult…

  Apreciază

 • 48. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 14:28

  Depemureș,

  „Cine il sustinea pe Ponta in urma cu 3 ani pentru a ajunge Prim ministru? PNL. Cine marsaluia alaturi de PSD calcand statul de drept in picioare in 2012? PNL
  Ne mai miram ca intre PSD si PNL exista doar razboi simulat pentru a le da satisfactie fanilor de pe facebook?
  Numai cine nu vrea nu vede ca PNL are la fel de multi corupti arestati si condamnati ca si PSD. Adica PNL la fel de corupt ca si PSD. Prin urmare de ce am avea asteptari? De ce ar crede cineva ca PNL e mai bun ca PSD? Doar pentru ca se bat in mesaje pe facebook? Asta e pentru fraieri si naivi”.

  ultima stire: sică orban s-a răsturnat cu mașina. deocamdată nu se cunosc detalii.

  Apreciază

 • 49. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 14:35

  autoturismul lui orban aflat în coloana prezidențială care se întorcea de la Iași a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. s-a întâmplat la Sarca, judeţul Iaşi. Sică a scăpat și de astă dată, nevătămat. 🙂

  Apreciază

 • 50. theo  |  24 ianuarie 2015 la 15:40

  EU AM MARI RETZINERI CAND E VORBA DE LIBERALI
  Ponta vorbea de desbinare, nu-i este rusine? cine tzipa
  prin toate targurile” bäsescu la puscärie, bäsescu e singur,
  noi suntem cel mai bun guvern,si alte mizerii .
  cand a fost invitat la Cotroceni, Ponta a refuzat- acum face
  pe inpäciuitorul, vrea unire, vrea consesns. UN NERUSINAT.

  Apreciază

 • 51. depemures  |  24 ianuarie 2015 la 16:18

  49. noradamian 🙂 , apropo de Sica ,cu rezultat negativ la tester….se zice ca ar exista un dumnezeu al betivilor nu ? 😀

  Iata o stampa contemporana „brici” 😀 😀

  https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10420254_730428707052925_7964075313294714152_n.jpg?oh=275eb56d6c7488278cd508de9ead8b62&oe=5560033A&__gda__=1428672947_3566466b7e389d5bd1ea8e13bd1cca56

  Apreciază

 • 52. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 16:42

  :)))
  se vede că dumnezeul bețivilor l-a scăpat și acum 7 ani!
  …când nici ninsoarea nu putea acoperi minciunile lu’ Sică

  Apreciază

 • 53. dora  |  24 ianuarie 2015 la 17:08

  Hai sa dansam!

  Apreciază

 • 54. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 17:16

  Multzam, Dora!! 🙂

  Apreciază

 • 55. dora  |  24 ianuarie 2015 la 17:16

  Si ina una focoasa.

  Apreciază

 • 56. dora  |  24 ianuarie 2015 la 17:18

  nora,te rog sterge dublura,pon altceva

  Apreciază

 • 57. dora  |  24 ianuarie 2015 la 17:20

  Sunt atat de reconfortante si pline de viata autentica.Eu ma pot transpune in orice lume doresc.

  Apreciază

 • 58. theo  |  24 ianuarie 2015 la 18:21

  Dora,
  superb, mie imi plac f. mult tangourile si nu numai.
  si Astor Piazzolla a compus piese minunate.

  orce muzicä bunä dä aripi.

  Apreciază

 • 59. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 21:06

  Dragilor, uneori e bine de lăsat la naiba politica, adică la locul ei de baștină. 🙂 momentele vin și trec… muzica rămâne 🙂

  Apreciază

 • 60. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 21:11

  Superbe țesături de pași! o încântare! Tnx 🙂

  Apreciază

 • 61. noradamian  |  24 ianuarie 2015 la 21:42

  Noapte bună! 🙂

  Apreciază

 • 62. Maria  |  24 ianuarie 2015 la 23:00

  Bună seara 🙂

  V-am urmărit astăzi dansul şi muzica de pe tot felul de dispozitive portabile, dar abia acum începe weekend-ul şi pentru mine. 🙂
  Cu belly dance se poate veni în Grădină? Mai trebuie mişcată niţeluş şi coloana aceea înţepenită pe scaun, că acuş-acuş vine vara peste noi şi… na!
  Pusi! :* :* :*

  Apreciază

 • 63. Maria  |  24 ianuarie 2015 la 23:08

  Îmi vine să iau chiar acum o cursă Turkish Airlines. 😉
  Noapte bună! 🙂

  Apreciază

 • 64. depemures  |  25 ianuarie 2015 la 10:07

  …sau o cursa BA ??

  `neata al 🙂

  PS hai Simona !!

  Apreciază

 • 65. dora  |  25 ianuarie 2015 la 11:04

  Salut,o zi faina va doresc!
  TKS ,Maria,depemures ! 😆 lol

  Apreciază

 • 66. dora  |  25 ianuarie 2015 la 11:09

  Cu aceasta melodie am parcurs 1600km.pana in Germania.Timpul a trecut mult mai repede.

  Apreciază

 • 67. Maria  |  25 ianuarie 2015 la 11:29

  Good morning all!
  Va fi cu siguranță cândva și un zbor cu BA. 🙂 Dar acum cred că tocmai am comis-o – pe bune! – cu un tichet de îmbarcare pe TA. 🙂

  Apreciază

 • 68. Maria  |  25 ianuarie 2015 la 11:35

  Simona merge în sferturi! 🙂

  Apreciază

 • 69. Maria  |  25 ianuarie 2015 la 11:37

  Iar Irina stă acasă.

  Apreciază

 • 70. dora  |  25 ianuarie 2015 la 11:47

  Apreciază

 • 71. Maria  |  25 ianuarie 2015 la 12:11

  Dora, vor fi ei sentimentali, nu pot nega. Numai că turcii NU sunt arabi. 🙂 Iar mie nici prin gând nu-mi trece să le trec granița spre Siria sau Kurdistan! Oricât de melancolic mi-ar cânta ăia la chitară. 🙂

  Apreciază

 • 72. theo  |  25 ianuarie 2015 la 12:41

  bunä,
  Halep a castigat f. frumos, a luptat fumos cu „calul belgian”
  asa ii spun unii.

  Apreciază

 • 73. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 13:23

  Ziua frumoasă, dragilor! 🙂

  pe cât de mohorâtă afară, pe atât de plăcută-n grădină.

  🙂

  Apreciază

 • 74. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 13:24

  lumi, 71, la mine n-apare clipul!
  ( e drept că merge greoi internetul azi)

  Apreciază

 • 75. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 13:26

  pentru unde nu e tocmai indicat de călătorit, niște sfaturi bune aici:
  🙂
  http://www.caia.ro/2015/01/23/tari-in-care-n-as-calatori/

  Apreciază

 • 76. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 13:53

  lumi,

  nici acum n-a apărut, deci se pun niste bolovani pe acolo… 🙂

  Apreciază

 • 77. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 14:11

  Lumi,
  m-am conformat! 🙂 Nu-i bai, asa am mai aflat si noi cine se războiește cu cine 🙂

  Apreciază

 • 78. theo  |  25 ianuarie 2015 la 14:19

  räzboaie au fost intodeauna, nu au fost mediatizate,
  desigur este bine de stiut.

  Apreciază

 • 80. luminita  |  25 ianuarie 2015 la 15:37

  O poveste frumoasa, cu un motan.
  http://eftimie.net/motanul-stapano/

  Apreciază

 • 81. dora  |  25 ianuarie 2015 la 16:37

  Maria,servus! 🙂
  N-am spus nici o clipa ca acest cantaret este turc,si cu atat mai putin nu-i confund pe arabi cu turcii.
  Am pus melodia mai mult din curiozitate si am descoperit in artist reale valente interpretative;canta si la chitara si la vioara cu o orchestra profesionista.Nici mie nu-mi trece prin minte sa trec granita in Siria,Yemen ,Irak sau Liban…..numai ca muzica are aripi si strapunge orice granita.Pentru mine muzica are un mesaj universal valabil si daca-mi atinge coardele sensibile o accept,trecand peste orice prejudecata si orgoliu personal etnic sau religios.Sper ca ma intelegi in ceea ce spun. 😆

  Apreciază

 • 82. dora  |  25 ianuarie 2015 la 16:52

  nora,79 ,e chiar stupefianta declaratia lui George Maior. El care este numit politic reprezinta”principalul factor operativ al SRI?”,el ca director semneaza toate mandatele si mai si recunoaste abuzul?
  Cu ce drept are ofiteri acoperiti in presa si in alte servicii?acestia nu tin de SIE?
  Acum inteleg talcul declaratiei lui Base care vorbea de puterea prea mare si necontrolata a serviciilor speciale.

  Apreciază

 • 83. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 17:12

  lumi, 80, fain! Nu stiu dacă n-are si pagină pe FB! O s-o caut 🙂

  Apreciază

 • 84. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 17:13

  dora, în genere arta trece peste ziduri… 🙂

  Apreciază

 • 85. noradamian  |  25 ianuarie 2015 la 17:14

  postare nouă

  Apreciază

 • 86. Maria  |  25 ianuarie 2015 la 17:44

  Ave Doruţa, nu poci pen’ ca să te-nţeleg. 😀

  Apreciază

 • 87. ricamihai13  |  2 februarie 2015 la 07:26

  copiii știu când sunt nedreptățiți , și suferă https://dinculori.wordpress.com/2015/01/05/mosule-nu-vreau-cadouri-ci-schimbari/

  Apreciază

 • 88. noradamian  |  2 februarie 2015 la 10:41

  ricamihai,
  frumoasă scrisoare 🙂

  Apreciază

 • 89. noradamian  |  2 februarie 2015 la 10:53

  dora, 82, (nu-l văzusem, scuze)

  un comentariu privind acelasi subiect, al riscurilor lipsei de control în cazul serviciilor:

  „pentru a intelege la ce riscuri ne expunem in lipsa unui control civil asupra serviciilor, va reamintesc cazul Sebastian Ghita.

  acest individ taie si spanzura in Romania, fara a fi deranjat de nimeni. afaceri controversate cu institutii ale statului, haite de paparazzi, amenintari cu moartea, mana dreapta a lui Victor Ponta.

  de ce credeti ca nu l-a pescuit DNA pana acum? exact, pentru ca beneficiaza de protectie informativa din partea SRI.

  DNA nu este alimentata cu informatii in anumite cazuri, aici este marea problema. si nu este alimentata, pentru ca nu controleaza nimeni in mod real serviciul.

  lupta anticoruptie nu poate fi totala, in aceste conditii. serviciile au acoperiti pe care-i lasa sa-si faca de cap.

  iar Udrea, in disperare de cauza, a inceput sa toarne: „pic eu, picati si voi cu mine! va dau in gat pe toti!”

  Apreciază

 • 90. Bască ilie  |  2 februarie 2015 la 11:23

  Resaluttare!
  Ce s-ar fi spus de Elena Udrea, dacă ar fi depus denunțul cu câteva zile sau săptămâni înainte de a fi acuzată de DNA, așa cum condiționează cu noduri în papură preasfinții din presă și comentarii?

  „Aha, ați văzut? Nu-i credibil nimic din ce afirmă Elena Udrea în denunț, fiindcă a sesizat DNA-ul abia după ce și-a dat seama că urmează să fie chemată, drept dovadă, iată, acum este inculpată!
  Trebuia să denunțe atunci când a aflat; acum e prea târziu, nu inspiră încredere nici cât negru sub unghie”.

  Sunt sătul de șmecherașii deontologiei și perfecțiunii întruchipate, de teoriile lor mișcătoare cu bască fără șapcă sau cu îmbroboditul fără basma curată.
  Căcănarii ăștia n-au nici cea mai mică idee despre starea sufletească în situații limită, trăirile și transformările interioare ale persoanelor aflate la strâmtoare, între ciocan și nicovală, nevoite să oscileze, dar sub presiunea timpului să aleagă momentul, soluția și demersurile cele mai potrivite.

  Oricât de porniți ar fi preasfinții căcănari împotriva Elenei Udrea, trebuie să fie prea goi prin părțile esențiale ca să nu-și dea seama de faptul că EU nu și-a dorit să ajungă în acest capăt de linie cu divulgări și acuzații – din declarații și denunțul cu adevăruri și îndoieli – a realizat că această alegere nu corespunde în multe privințe, produce efecte nedorite nu doar asupra ei, însă poate fi doar soluția extremă.

  A depus denunțul după chemarea la DNA, fiindcă a fost adusă în situația extremă, altfel ar fi continuat să evite această confruntare nedorită de niciuna dintre părțile litigante și nici de Traian Băsescu.

  Pe lângă șapcă, bască, basmale și alte ticuri, mai lipsește metamorfozarea posibilelor adevăruri, din denunț, în minciuni certe numai din cauza alegerii de nevoie a momentului extrem.
  Adevărul din denunț și declarații – cât negru sub unghie – a fost constatat de o rațiune infailibilă, cu titlul de adevăr absolut. 🙂

  Apreciază

 • 91. Bască ilie  |  2 februarie 2015 la 11:56

  Nu-mi este la îndemână să-mi expun toate motivele luate de mine în calcul până la o concluzie.

  Mai adaug un aspect, zic eu, de luat în seamă: se vede cu ușurință – din volumul mare de informații, succesiunea lor destul de cursivă și rapiditatea depunerii denunțului (imediat după chemarea la DNA) – că întregul material a fost o preocupare din timp, EU a stat mult cu gândul și frământările ei concentrată pe subiect, întregul demers nu avea cum să fie conceput la repezeală, ci pregătit în așteptare.
  În același sens, bănuiesc și o lungime considerabilă a denunțului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: