Justiție vs. justițiarism- 2015

8 aprilie 2015 at 12:25 21 comentarii

Cu un figurant la Cotroceni și cu aceeași uriașă figurație parazită pe scena politică, mediul politico-social pare în prezent mai incert, lipsit de identitate, de personalitate și de orizont decât pân-acum. Asta explică nevoia, clamată sau negată, de prezența publică a ex-președintelui care a marcat un deceniu prin personalitatea lui atât de controversată. Fiindcă de Băsescu au nevoie și băsiștii și anti-băsiștii. Nu reușesc nici unii nici alții să se desprindă de el. N-au cu cine să-l înlocuiască. Tot ce spune și face e materie primă de bază pentru dispute, bârfe și postăceli.

Milică a plecat de la Cotroceni ca și cum n-ar fi fost. Nu l-a regretat nimeni. Împins de jetul de noroi roșu, Iliescu a mai aterizat odată și-n anul 2000 pe scaunul prezidențial, ca să consolideze pe deplin, „revoluția și reforma” sistemului ticăloșit. Băsescu l-a dat pe brazdă întrucâtva dar nu destul ca să nu recidiveze. Cetățeanul Băsescu pare mai abrupt decât ex-președintele. Solidarizarea sa cu Udrea amplifică antipatia de care are parte din plin atât el cât și grupul apropiaților lui.

De altfel, orice lider de opinie care nu-l desființează devine sancționabil. Un jurnalist pune chiar în circulație scenariul că s-ar teme de posibile denunțuri sub presiune ale Elenei Udrea. Preluat pe loc, cu satisfacție, între alții, și de justițiara Macovei. Un scenariu pe care stilul smuls, preventiv, pus pe rol de vreo 3 luni la DNA fiind o practică juridică diferită de cea de pe vremea lui Daniel Morar, îl face verosimil. A susține însă, că fostul președinte a dat în judecata varanului e ceva tot atât de slinos ca și a flutura blatul Băsescu-Ponta! O justiție sensibilă la dorința de răzbunare politică sau la antipatia publică se declasează. Devine instrument. Ca și jurnalismul mercenar angajat în asemenea practici nocive. Justițiarismul tinde să ia locul justiției. Corupția se reformează. Arbitrariul se ambalează în codul penal. Insuficient reformat, statul de drept e amenințat de restaurație prin refuzionarea puterilor statului.

up-date
Exact după 2 ani, în aprilie 2017, fostul președinte, reformator și apărător al statului de drept, devine justițiar în nume propriu și propune, fără jenă, amendamente cu dedicație la proiectul legii  grațierii…   Ce decădere!

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Vanități titanice Joia Mare

21 comentarii Add your own

  • 1. Vasile Gogea  |  9 aprilie 2015 la 10:36

    Justiţiarismul se practică individual sau în grupuri mici (vezi în filmele western), în afara regulilor social acceptate, justiţia e un sistem instituţionlizat, cu legi, proceduri, mijloace specifice…
    DNA-ul nostru începe să semene, tot mai mult, cu un personaj de film: Superman, de aceea se va bucura de simpatia spontană a publicului. Ca instituţie, însă, este hulit(ă) de toată lumea!

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 10:46

    Îmi place DNA superman 🙂 și-i doresc să facă treabă bună dar fără a-și permite ca, pe ici pe colo, să aplice formula „scopul scuză mijloacele” (scopul având iz politic) A trece de limitele Constituției în baza căreia funcționează nu e benefic pentru statul de drept.

    Apreciază

  • 3. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 10:59

    O părere de bun simț după interviul cu Kovesi pe post:

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Emil+Hurezeanu+Procurorii+DNA+au+fost+transformati+in+agenti+ai+

    Apreciază

  • 4. depemures  |  9 aprilie 2015 la 15:37

    Pe cine vor mai „deranja” procurorii DNA ,de se da plecat vevepe ul ? Asta ,cand pleaca ,pe cateva zile ,DNA mai face cate o arestare spectaculoasa…..

    Apreciază

  • 5. racoltapetru6  |  9 aprilie 2015 la 15:43

    Se dovedește că Udrea a fost Regina de pe tabla de șah, doar că acum e în zugzwang și nu mai are unde muta, fără să fie capturată. Urmează matul la Rege, că nu mai are apărare. 😉

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 15:49

    depemureș, ce-i al lui e pus de-o parte 🙂

    Apreciază

  • 7. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 15:52

    Petru, păi se căznesc de-i trec transpirațiile să dovedească și încă n-au reușit! C-așa-i la loto: încerci până iese! Asta da, justiție, nu? 🙂

    Apreciază

  • 8. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 15:54

    Florina Neghină, Blogary:

    „LCK a declarat ca nu mai sint 4500 de dosare in lucru la DNA, ci 7000.
    Nu m-ar mira ca 2500 să fie ale Elenei Udrea”.

    Apreciază

  • 9. dora  |  9 aprilie 2015 la 16:23

    Dragi gradinari cu pedigriee.excelent::lol:
    Va pot lauda pt,ca nu va scapa nicio observatie pertinenta si de bun simt..legat de „noua:jurispundenta „aplicata .
    Da,DNA a devenit un superman-cum sustine -Nora – si pe buna dreptate,numai ca ,in siajul institutiei s-au strecurat niste virusi nocivi.Si acesta e unul politic.

    Pe mine personal nu ma multumeste metoda „vanatorii de vrajitoare” pentru a ajunge la invinovatirea si defaimarea unui adversar bine cunoscut care este fostul presedinte Traian Basescu.Este atat de degradant sa te folosesti de anumite actiuni juridiciare pentru a-ti atinge scopul-:incriminarea si arestarea unui mare om de stat numai pt.ca a sustinut un politician controversat fidel proiectului sau politic.

    Nu e nicio enigma ca, Base a fost vanat de adversarii sai timp de 10 anica l-au calarit ca pe nimeni altul,ca,l-au suspendat pt.vini inexistente si i-au pus cap de acuzare declaratiile politice.Daca am lua pe rand incriminarile,putini politicieni ar avea dreptul sa mai fie prezenti in lumea politica. 😆

    Apreciază

  • 10. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 16:40

    Dora, salut! 🙂 Dac-ai urmărit postările din Grădină stii că l-am apreciat, l-am
    criticat și în nici un caz nu m-am făcut că nu-i văd greselile. Iar după ce-a ajuns Udrea sefă la PMP am fost teribil de dezamăgită, așa că am votat Macovei. Dar nici atunci n-am uitat că TB a fost singurul președinte postdecembrist care a pus pe șine statul de drept înfruntând practic, toată clasa politică. Așa că presupunând că i s-ar găsi pricini să dea seamă la DNA, tot nu i se va putea sterge aportul la scoaterea justiției de sub talpa politicului. Firesc să fie cel care reacționează dur văzând cum persoane promovate de el revin la vechile tare ale sistemului.

    Apreciază

  • 11. noradamian  |  9 aprilie 2015 la 16:42

    Traian Băsescu:

    „Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.
    Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.
    Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.
    Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.
    Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.
    Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul .
    Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat?
    Despre ce drept la apărare vorbim cînd, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?
    Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi.
    Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor.
    Şi nu mă voi opri.”

    Apreciază

  • 12. theo  |  9 aprilie 2015 la 19:22

    bunä seara,
    este rusinos cä nu citesc randurile lui Bäsescu, si cu
    arogantzä si urä fac interpretäri.
    ce se intampla ;dacä B fäcea cheltuielile pe care le face acum J la Cotroceni???” lua dela gura poporului ,etc”
    DAR j; ESTE UN AROGAT:PARVENIT. ce palmä au primit romanii.
    nici nu-si dau seama J ,este manä in manä cu ponta.

    Apreciază

  • 13. noradamian  |  10 aprilie 2015 la 00:01

    theo, lumea vede și compară. treptat, se vor mai lămuri oamenii.

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  10 aprilie 2015 la 00:01

    Noapte bună! 🙂

    Apreciază

  • 15. oryon  |  10 aprilie 2015 la 07:51

    Buna dimineata!
    Nora, se leaga foarte bine cu ce ai citat la @11
    ” Traian Băsescu: Nu-mi plac spectacolele de la DNA; i-am spus punctul meu de vedere şi lui Morar
    23 august 2011 Naţional, Realităţi economice
    Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni (22 august 2011) seară, că, dincolo de ineficienţa din Justiţie, este nemulţumit de “spectacolele” de la Direcţia Naţională Anticorupţie, menţionând că i-a spus punctul său de vedere cu privire la acest subiect şi şefului instituţiei, Daniel Morar.
    “Un lucru care mă nemulţumeşte profund legat de Justiţie, dincolo de ineficienţă, despre care am vorbit public, nu-mi plac spectacolele de la DNA! Una este ancheta şi alta show-ul! Din acest punct de vedere, vă pot spune că am spus-o şi public, o spun şi şefilor instituţiilor implicate: spectacolele de la DNA nu-mi plac. (…) Atunci să facem din toate Parchetele instituţii de spectacol”, a afirmat şeful statului, într-un interviu acordat TVR.
    El a precizat că a avut o discuţie, în acest sens, cu şeful DNA, Daniel Morar.
    “Nu trebuie să-mi justifice, eu doar i-am spus punctul meu de vedere. Nu am intervenit niciodată, nu o să intervin pentru vreun dosar, dar trebuie să încetăm spectacolele în care oamenii sunt purtaţi, ca martori, ca nemartori, ca orice”, a spus Băsescu, întrebat cum a justificat şeful DNA existenţa respectivelor “spectacole”.
    Unii il fac nebun acum, pe Basescu, in 2015.

    In alta ordine de idei, va doresc sarbatori binecuvantate si tie si lui @Basca. Pentru mine acest blog inseamna mult mai mult decat pot spune in cuvinte si vreau sa va multumesc pentru tot.

    Apreciază

  • 16. theo  |  10 aprilie 2015 la 08:24

    BUNÄ DIMINEATZA;
    sä avetzi parte de una frumoasä si numai de bine:

    Apreciază

  • 17. noradamian  |  10 aprilie 2015 la 09:46

    Bună dimineața! 🙂 Mulțumesc Oryon, mă bucură mult ce spui!

    Apreciază

  • 18. noradamian  |  10 aprilie 2015 la 09:47

    O zi frumoasă și ție, Theo! 🙂

    Apreciază

  • 19. Zorin Diaconescu  |  10 aprilie 2015 la 10:23

    Stimată doamnă, acești actori de mâna a 3-a, care au fost distribuiți în filmul „Politica românească” nu pot si nu știu mai mult. Nu vă mai obosiți să-i suspectați pe amatorii de la căminul cultural de o performanță demnă de Național. Pur și simplu nu e de unde. În astfel de situații, până si Dumnezeu renunță. Sărbători fericite!

    Apreciază

  • 20. noradamian  |  10 aprilie 2015 la 10:53

    Mulțumesc, Zorin Diaconescu! Mă întreb dacă nu chiar performanțele politico- actoricești de la Național, cu suportul celor de la căminul cultural ne-au adus pe unde suntem.

    Sărbători Pascale cu sănătate și bucurie!

    Apreciază

  • 21. emily  |  10 aprilie 2015 la 14:59

    Saptamina Luminata si Sarbatoarea Invierii Daomnului Nostru Isus sa va aduca sanatate liniste sufleteasca bucurie si ganduri bune tuturor : gazdelor noastre ,gradinarilor si Romanilor oriunde va aflati 🙂 Sa ne revedem sanatosi intelepti si mai optimisti 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.640 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.640 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: