Test de sarcină ideologică
18 iulie 2015 at 13:31 noradamian 27 comentarii
O isterie, un joc cu nervii unui popor și așa epuizat, pe de o parte și cu nervii unei Europe întărâtate, antrenate în dispute deja periculos-agresive, de cealaltă. După cei cincisprezece ani de jocuri financiare oneroase ale (i)responsabililor eleni cu creditorii pe cât de rapace și lipsiți de scrupule pe atât de „înțelegători”, Grecia a clacat. Rezultatele referendumului arată că n-a găsit altă cale decât spre exit: aproape două treimi dintre greci fiind catalogați prin țările de la nord, mai ales, drept extremiști de stânga! În percepția multor inși, mai puțin a celor din zona mediteraneană, țara iubită de zeii soarelui și ai mării înseamnă o povară pentru marea, cinstita și harnica familie europeană. „Cine-s ăștia, de fapt? Niște sălbatici incompatibili cu cerințele unei Europe civilizate. Spui greci, spui barbari…”
Ideologiile funcționează la maxim pe terenurile minate de corupție. Nevoia de minare devenind pe zi ce trece regulă, iar corupția, normă. Departe de a-și fi epuizat potențialul, în vreo două secole de când s-au întronat în lumea civilizată, efectele ideologizării conștiințelor nu par conștientizate de purtători. Motorul revoluțiilor, al celor două conflagrații mondiale continuă să antreneze lumea cu forța distructivă a unei antireligii deopotrivă cu a religiilor golite de conținut și încărcate cu ură și corupție. Referendumul grecilor a stabilit un record de prăbușire instantanee al idealului utopic-disperat al câtorva milioane de oameni. Mai rapid decât după o revoluție, Tsipras a ieșit din rolul eroului ca să intre în al lașului. Al învinsului. Pe de altă parte, „inutilul referendum” a demonstrat, fără echivoc, nulitatea unor conflicte ideologice pe terenul mlăștinos al uniunilor economico-financiare minate de birocrație și corupție.
Anti-austeritate la stânga și pro-austeritate la dreapta? O fantoșă spulberată rapid de rezultat: 62% votanții OXI fiind majoritatea tineri, șomeri, intelectuali, mulți din lovita clasă de mijloc, în timp ce 38% care au votat NAI, sunt, majoritatea, asistații de lux și privilegiații: funcționărime coruptă politic îngrășată de la buget, popime scutită de taxe și unsă cu privilegii materiale, armată, vârstnici. Unde-i stânga? care-i dreapta?…
Entry filed under: 7301634. Tags: „inutilul referendum”, efectele ideologizării, ideal utopic-disperat.
27 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
dictaturajustitiei | 18 iulie 2015 la 15:38
Bună! Dragă Nora, cine s-a exprimat : ” Cine-s ăștia, de fapt? Niște sălbatici incompatibili cu cerințele unei Europe civilizate. Spui greci, spui barbari! ” Mie mi-a scăpat.
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 18 iulie 2015 la 16:48
Ziua bună! 🙂 Carmen, expresia respectivă e o sinteză a ce s-a spus zilele astea despre greci.Sublinierea cu grecii barbari e o ironie! Atenienii din antichitate le spuneau celor dinafara cetății, barbari. De la ei a rămas și termenul care a căpătat în timp înțelesul de azi.
Grecii de azi au devenit ținta unor barbari europeni xenofobi care se străduiesc să inducă în mințile slabe disprețul pentru o nație. Așa cum au făcut în urmă cu niște decenii, cu evreii. Uite și aici enumerate toate clișeele dar și ce e de văzut sub paravanul răfuielilor ideologice:
http://www.reportervirtual.ro/2015/06/iliada-de-homer-nu-tsipriada-cu-juncker-inca-o-tragedie-greaca.html
ApreciazăApreciază
3.
noradamian | 18 iulie 2015 la 17:03
În ziarele grecești au apărut mesaje cifrate care transmit unor capete țuguiate ora si locul de întâlnire pentru a da foc si a distruge diverse locuri (parcuri, metrou, clădiri de patrimoniu, rezervații etc) Ieri de pildă, câțiva de ăștia au fost prinși arestați. între ei: 4 nemți, 2 francezi, un australian, un ucrainean, un olandez si 3 polonezi. Alți doi au fost arestați in fata Parlamentului, dupa ce au atacat politistii – un italian si un albanez. nici un grec
Cum se vede, după ce au șters cu grecii podelele Europei, emisarii războiului frățesc din „Europa Unită” își trimit și „minerii” să facă „ordine”: să dea foc ici și colo, să distrugă, să provoace…
„deci se practica inca anunturi mascate? ca in timpul razboiului? au fost chemate cucuvaile sa „faca ordine” in Atena-au „curatat” tot ce era verde in rezervatia naturala de langa mine”.. ( Angela Bratsou)
ApreciazăApreciază
4.
clemycali | 18 iulie 2015 la 20:59
Buna seara prieteni dupa o lunga absenta. Nu am revenit cu mana goala ci cu inregistrarea unui concert de exceptie: Juan Diego Florez si Pretty Yende. Auditie placuta 🙂
ApreciazăApreciază
5.
dora | 18 iulie 2015 la 21:19
De asta e bine cate odata sa te refugiez in partea exotica a lumii.
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 18 iulie 2015 la 21:48
Clemy, saluuut! 🙂 Mă bucur c-ai revenit. Cu JDFlorez și minunata Pretty Yende ne faci un weekend deosebit de plăcut.
ApreciazăApreciază
7.
noradamian | 18 iulie 2015 la 21:49
Dora, asa e! Măcar muzical să ne mai refugiem din când în când! ne face bine 🙂
ApreciazăApreciază
8.
clemycali | 18 iulie 2015 la 21:53
Am promis ca voi cauta inregistrarea concertului 🙂 Am gasit-o 🙂
ApreciazăApreciază
9.
noradamian | 18 iulie 2015 la 22:09
Multzam, Clemy! E într-adevăr, un regal 🙂
ApreciazăApreciază
10.
racoltapetru6 | 19 iulie 2015 la 07:09
Grecia e doar începutul prăbușirii sistemului de creditare european. Vor urma și alte țări, printre care și România.
ApreciazăApreciază
11.
dora | 19 iulie 2015 la 10:54
Am ascultat si eu un concert Eduard Grieg in interpretarea Filarmonicii din Viena. O interpretare mai veche.
ApreciazăApreciază
12.
noradamian | 19 iulie 2015 la 12:38
Toate statele europene trăiesc pe datorie, ca să zic așa, dar de prăbușit se prăbușesc cele cu PIB mic. Germania are cel mai mare credit, dar are și un PIB pe măsură. Oricum, Europa funcționează într-un cadru financiar tot mai greu de controlat. dacă nu imposibil.
ApreciazăApreciază
13.
noradamian | 19 iulie 2015 la 12:48
În ce priveste, echilibrul financiar -economic de la noi, tare mi-e că incompetența și interesele politice ne împing la vale.
„De zeci de ori preşedintele putea aduce în discuţie codul fiscal. De zeci de ori putea interveni indirect, lăudând, de pildă, performanţele bune ale economiei şi atrâgând, de cealaltă parte, atenţia că o coardă prea întinsă se rupe inevitabil.
Nu a făcut-o luni şi luni pentru, ca zilele trecute, la BNR, să susţină cu superioritate greu de justificat: „Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite”.
Cum să i te adresezi unui astfel de lider? Dl Iohannis sau dl Ramses al II-lea? ()
Rolul preşedintelui României este de a media, nu de a fi o momâie în păpuşoi.
Iar politica economică o face un guvern şi un parlament, nu Banca Naţională şi nu FMI. Dacă este altfel, înseamnă că nu mai avem nevoie de guvern şi parlament. Oricum, mulţi dintre noi cred că ne costă prea mult.
Mergem pe proiecţiile altora. Pe proiecţii putem demonstra orice. Inclusiv că Iulian Mincu a contribuit decisiv la păstrarea siluetei de invidiat a poporului român”.
http://www.zf.ro/opinii/prima-decizie-majora-a-presedintelui-iohannis-prima-greseala-majora-14609717
ApreciazăApreciază
14.
noradamian | 19 iulie 2015 la 13:39
Dora, tnx! frumoasă piesă, interpretarea, pe măsură
ApreciazăApreciază
15.
De ce nu? | 21 iulie 2015 la 00:49
MIe mi se pare cam dubios planul asta de austeritate. Austeritatea aplicata populatiei inseamna scaderea vanzarilor, deci scaderea profiturilor firmelor, deci in final scaderea incasarilor din taxe si impozite pe profit. Cresterea impozitelor va creste incasarile la buget, dar numai pe termen scurt, pe termen lung firmele platitoare de impozit, care si asa vor avea incasari din ce in ce mai mici datorita cresterii preturilor, nu vor mai avea bani de investitii si calitatea atat a produselor cat si a serviciilor va avea de suferit – si bineinteles ca vor scadea si mai mult vanzarile, firmele grecesti pierzand in favoarea concurentei din tarile cu impozite mai mici. Toate astea duc la scadere economica (fapt dovedit de experienta primilor 5 ani de austeritate). Iar daca are loc o scadere economica, de unde bani pentru plata datoriilor?
Nu sunt de meserie, dar asa gandesc eu. Si nu cred ca toate astea sunt pur si simplu intamplatoare.
Mai comentez despre asemanarea dintre propaganda anti greci si propaganda anti romani. Si, bineinteles, despre austeritatea de la noi si austeritatea de la ei. Politicienii nostri au acceptat austeritatea fara sa ne intrebe pe noi. Grecii au spus „nu” austeritatii, dar tot acolo au ajuns. Daca au reusit sa convinga guvernul grec sa accepte, impotriva vointei poporului, planul de austeritate, inseamna ca au avut niste argumente foarte puternice. Nu cred ca aceste argumente au fost niste teorii economice.
In plus, felul in care au fost facute aceste datorii (despre care scriai in articolul celalalt) mi se pare la fel de dubios. Poate ca firma privata era doar intermediarul.
Asemanarile cu Romania ar trebui sa ne puna pe ganduri, sa analizam bine pe cei care zic ca sunt prietenii si aliatii nostri.
Nu sustin ca am dreptate, dar cred ca cei care ma contrazic sunt cei care au fost manipulati de propaganda (nici asta nu sustin ca e corect ci doar ca asa cred eu).
ApreciazăApreciază
16.
theo | 21 iulie 2015 la 10:23
BUNÄ,
mare dezamägire Johannis,
omul este aläturi cu drumul si romani.
consultantzi mizerabili si perversi.
Johannis a mintzit, Muraru consilierul säu a fost la Baku
cu Ponta, deci stia tot, ceva nu se leagä, s-au totusi……………..
ApreciazăApreciază
17.
ion adrian | 21 iulie 2015 la 11:31
Rostogolesc aici ce i-am transmis dlui Iohannis pe feisbucul dlui (cat o mai sta pe acolo postarea mea):
„Ion Adrian Cred ca sarbatoriti abdicarea dvs din functia in care ati fost ales sau incapacitatea de a o intelege caci Traian Basescu are intru totul dreptate in ce scrie pr blogul sau asa ca postez acelea si aici pentru chibitii care activeaza si pe aici: „Preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege.
Promulgînd fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales.
Mare decepţie cînd am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce:
– Număr de parlamentari conform noii legi: 466;
– Număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300.
Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, Preşedintele României avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor.
Preşedintele Iohannis a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie. In realitate, românii au fost “puţin vînduţi” pentru liniştea Preşedintelui în relaţia cu politicienii.
O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial constituţiei şi propriului popor ?
PS – Doar pentru cei interesați şi care au răbdare să citească.
DECIZIE nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate….
1.10. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.
1.11. Această interpretare se întemeiază şi pe principiul loialităţii constituţionale, desprins şi interpretat prin coroborarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 – Statul român, art. 2 – Suveranitatea şi art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autorităţile cu competenţe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de faţă Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze şi să identifice modalităţi de punere în practică a voinţei exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exerciţiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.”
ApreciazăApreciază
18.
ion adrian | 21 iulie 2015 la 11:34
PS.
Sunt de acord cu ce solicita PMP referitor la declaratia dlui Ponta in cazul in care nu sunteti un presedinte bananier al unei tari bananiere, asa ca daca nu o stiti, o citez: „PMP îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să lămurească acuzaţiile pe care i le aduce premierul Ponta
Alături de restul opiniei publice, PMP a luat act cu stupoare de acuzaţia adusă de premierul Ponta preşedintelui Klaus Iohannis:
“este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care Dl Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc”.
Ce spune premierul Ponta e foarte grav. Îl acuză pe preşedintele României că acţionează împotriva intereselor României, şi că decizia nepromulgarii legii privind Codul Fiscal a fost luată în afara ţării.
Într-o intervenţie la un post TV, premierul Ponta e şi mai categoric:
„Poate că nu se doreşte că România să fie puternică economic, se doreşte să fim aşa… o colonie care cumpără bunuri produse de alţii. Dar eu cred că datoria şi a mea ca prim ministru şi a preşedintelui României este să apărăm România şi nu să îi apărăm pe alţii care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întăreşte”.
PMP consideră foate grave acuzaţiile aduse de către premier preşedintelui Iohannis, echivalente, oricum le-am citi, cu acuzaţia de înaltă trădare.
Acţiunea preşedintelui României împotriva intereselor României, acuzaţia că “îi apără pe alţii care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întăreşte”, dacă ar fi adevărată, ar reprezenta un temei suficient pentru acuzaţia de înaltă trădare.
De aceea, PMP consideră absolut necesară lămurirea acuzaţiilor de către preşedintele Iohannis, pentru a nu lăsa să planeze asupra sa şi, implicit, asupra României, acuzaţii atât de grave.
Victor Ponta nu este un comentator oarecare, este premierul României, cu acces la informaţii clasificate, afirmaţiile sale nu pot fi tratate cu indulgenţă, în registrul neseriozităţii.
Preşedintele Iohnnis are obligaţia să lămurească aceste declaraţii, să ceară premierului să producă imediat dovezile care au stat în spatele acuzaţiilor aduse.
Dacă preşedintele Iohannis nu cere premierului Ponta aceste dovezi, rămâne în opinia publică şi a partenerilor noştri euroatlantici bănuiala că Victor Ponta a avut dreptate”
ApreciazăApreciază
19.
noradamian | 21 iulie 2015 la 12:02
DCN 15, corect raționamentul tău, pe deplin de acord cu asemănarea între propaganda antigreci și cea antiromâni (susținută și de capete țuguiate de la noi) doar analogia între austeritatea de la noi si cea de la greci nu stă în picioare. Înainte de 2010 guvernul tăriceanu susținut de psd s-a pretat la un iresponsabil dezmăț financiar mărind, din rațiuni electorale, venituri bugetare, nr de funcționari, aparat birocratic (exact ce face ponta de 3 ani încoace) deși valurile crizei mondiale ajunseseră și în România. Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor din 2010 operată de guvernul Boc la scurt timp după instalare, pe o perioadă de 2 ani a salvat țara atunci de la a intra în incapacitate de plată. Norocul nostru a fost totuși, că nu eram în zona euro. Altfel situația ar fi fost mai complicată.
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 21 iulie 2015 la 12:04
Theo, salut! Asa e, fiecare pas al președintelui vine în contradicție cu speranțele majorității votanților lui.
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 21 iulie 2015 la 15:13
Ion Adrian, subscriu ambelor comentarii. Ignorarea unui referendum validat înseamnă ignorarea voinței poporului. Ca și lipsa de reacție la afirmațiile premierului. Nu dau doi bani pe ce zice și ce face ponta, dar președintele e obligat de constituție să respecte rezultatul referendumului și, de aceeasi constituție să medieze și să explice electoratului de ce ia sau nu ia o decizie politică.
ApreciazăApreciază
22.
De ce nu? | 21 iulie 2015 la 18:16
Totusi, atunci nu numai ca s-au inchis scoli si spitale (justificat din punctul de vedere al lipsei banilor), ci s-au micsorat numarul de paturi din spitale, ajungand sa stea cate doi bolnavi intr-un pat. Asta ce justificare poate sa aiba? Austeritate? Sau a fost doar o incercare a reactiei poporului, sa se vada pana unde se poate merge?
Cat despre scaderea salariilor bugetarilor… si despre greci se spune acelasi lucru ca despre guvernarea Tariceanu: austeritatea este necesara datorita dezmatului bugetar anterior (ce e drept, dezmat bugetar intins pe vreo 30 de ani si subventionat cu perseverenta prion imprumuturi).
ApreciazăApreciază
23.
noradamian | 21 iulie 2015 la 18:40
A fost o măsură dură luată sub presiunea șocului crizei. …(cum adică, „ incercare a reactiei poporului, sa se vada pana unde se poate merge??”) Boc ar mai fi lălăit-o dacă nu-l susținea Băsescu. Decizia din 2010 a fost luată rapid în urma unor calcule economice. O sinucidere politică asumată în condițiile extremei ostilități politice și puterii mediatice a adversarilor. O întârziere în condițiile de-atunci însă, ar fi avut consecințe mult mai dramatice. Intrarea în incapacitate de plată ar fi însemnat o robie pe termen lung, nu austeritate pe 2 ani. Dar asta n-a mai contat pentru mulțimea întărâtată de televiziile mogulilor. Ofensiva mediatică care a urmat, ura irațională indusă prin manipulare a servit perfect ascensiunii USL, personajelor crin și ponta. iar în 2014 -și ex-coechipierului lor, iohannis.
ApreciazăApreciază
24.
noradamian | 21 iulie 2015 la 22:22
Noapte bună! 🙂
ApreciazăApreciază
25.
theo | 23 iulie 2015 la 09:02
bunä,
ce face acum Ponta si ciuma rosie, duce Romania intr-o
crizä mai puternicä decat Grecia.
ce este de condamnat, DNA; SE LASÄ MANIPULAT
acest golan ,plagiator,impostor nu este tratat cum se cuvine;
se lasä timp sä-si spele urmele si sä pregäteascä martorii.
o rusine PONTA, trebuie sä fie tratat ca oricare, chiar mai
atent, dar se pare este protejat de värul Cazanciuc si
prietenul Nitzu-nup. halal justitzie!!!!!!!
ApreciazăApreciază
26.
noradamian | 23 iulie 2015 la 12:45
Ziua bună! 🙂 Ponta va fi de-acum, un mititel supus Cotroceniului. Politicile lui și a aliaților de guvernare din ultimii trei ani își fac efectul abia acum. Și dezmățul financiar nu va fi oprit în anul dinaintea alegerilor
ApreciazăApreciază
27.
noradamian | 23 iulie 2015 la 12:46
postare nouă
ApreciazăApreciază