Big Brother reloaded

2 august 2015 at 17:59 9 comentarii

Cu un an în urmă, poate mai mult, am declinat invitația de a face parte dintr-un grup de dezbateri după ce am descoperit pe lista membrilor numele unui jurnalist cu declarate opțiuni neolegionare. Mai-nainte, am rupt o prietenie virtuală după ce am aflat întâmplător că accederea în jurnalism a persoanei se datora unui popular site neolegionar. Cu aceeași ocazie am descoperit cu destulă neplăcere că-n țară, prin mai toate centrele mari, activează fel de fel de grupulețe neolegionare, unele mai pașnice, altele vindicative care nu se dau în lături de la a propaga ura și intoleranța. Atitudine reprobabilă, depășită însă, de departe, de stilul virulent-manipulator practicat de canalele media purtătoare de mesaje toxice ale politrucilor făcători de legi.

Am, de fapt, și un motiv personal de a-i socoti nefrecventabili. Absolvent de facultate exact în perioada rebeliunii legionare, vinovat de a purta un nume neromânesc, tata își găsise loc de muncă departe de lumea dezlănțuită, în Munții Apuseni, un spațiu încă nebântuit de „comisarii de românizare”. Asta după ce în anii facultății fusese marginalizat de colegii lui supărați că refuzase să intre în mișcarea legionară. Ironia e că după război, comuniștii&securiștii „l-au dibuit” ca simpatizant legionar! „Probele” din dosar, niște cărți poștale cu urări de Crăciun de la un fost coleg, inginer rezident în Austria, fiind pretextul pentru a-l înlătura hoțește de la niște drepturi de autor.

Nu odată și nu doar din cauza celor relatate mai sus am spus că desfid orice extremism, fie de stânga fie de dreapta. Le consider din același aluat și, în anumite condiții, interșanjabile. După război destui legionari au intrat în Partidul Comunist. După ’89, în același fel, deși incomparabil mai numeroasă și mai nocivă, „elita” comunist securistă a fondat și populat partidele care au acaparat de 25 de ani țara și resursele ei. Deși operele unor personalități interbelice, legate mai mult sau mai puțin de legionarism, au fost repuse în circulație, bucata respectivă de istorie atât de importantă și de valoroasă cultural în ciuda unor pete politice, nu doar că nu prezintă interes pentru politrucii cu rădăcini comuniste, e și bună de ars în piața publică; și bună de folosit pentru intrarea, prin altă ușă, a legilor Big Brother! Un pretext securistic generalizator și profund anti-democratic prin care se dă „verde” interpretărilor abuzive privind opiniile deranjante la adresa puterii! O lege extremistă exact de genul celor folosite de comuniști pentru a-i arunca în închisoare pe „dușmanii regimului”.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Se mișcă lucrurile!… Jurămintele lui Byrocrate

9 comentarii Add your own

 • 1. dictaturajustitiei  |  2 august 2015 la 20:58

  Bună! Nora, sunt 100% de accord cu tine!

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  2 august 2015 la 22:04

  Mulțumesc, Carmen! 🙂

  Apreciază

 • 3. racoltapetru6  |  3 august 2015 la 08:21

  Ăștia sunt aleșii, care ne reprezintă doar până-i votăm. După aceea se reprezintă pe ei și pe cei care-i pun în funcții.

  Apreciază

 • 4. ion adrian  |  3 august 2015 la 13:46

  Daca istoria nu e analizata cat de cat obiectiv si sine ira et studio o sa decadem din ce in ce mai mult ca natiune.
  Am cateva observatii in acest sens pe care insa nu am forta sa le mai recompun pentru acest spațiu, pe platforma contributors.ro la articolul dlui .Al. Climescu: „Toleranța față de intoleranți. O lectură a “legii anti-legionare” și a criticilor sale”

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  3 august 2015 la 14:49

  Ziua bună! 🙂

  da, Petru, șansele de a vota altceva decât cinism, aroganță, trufie, lăcomie, hoție minciună si arbitrariu par a fi dispărut de tot.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  3 august 2015 la 14:55

  Ion Adrian, cum stim, rostul oricărei legi dată de parveniții politici pleacă de la interesele lor private. Iar astea n-au nevoie de o analiză în adevăratul sens al termenului ci de niste justificări.

  Am să caut comentariul tău…

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  3 august 2015 la 15:46

  Pertinente, documentate si de bun simț, observațiile tale la articolul respectiv!

  Logice și argumentele argumentele autorului, dar nu într-atât încât să justifice încercarea forțată de a suprapune holocaustul cu ce s-a petrecut aici în perioada respectivă. și încă printr-o ordonanță de urgență!

  Una din experiențele mele de viață a fost vizita la Yad Vashem. I-am dedicat un capitol în „Martie în Israel”. https://noradamian.wordpress.com/tag/yad-vashem/ Nicăieri nu se vede mai clar că nazismul e echivalent cu crima abominabilă împotriva umanității. Analizele de zeci de ani ale fenomenului încă n-au epuizat acest episod în întregime diabolic din istoria Europei.

  Tocmai de aceea găsesc că e important ca legionarismul ortodoxist, antisemitismul legionarilor, circumstanțele alunecării mișcării în rebeliune, în intoleranță și crimă să fie analizat înainte de a fi legiferat din resorturi politice. Politizarea istoriei nu-i exonerează pe politrucii autohtoni de prăpădul pe care-l fac de un sfert de veac. așa cum nu i-a exonerat nici pe comuniști, deși procesul comunismului, al postcomunismului , al mineriadelor și jafului necurmat, încă n-a avut loc…

  Apreciază

 • 8. theo  |  7 august 2015 la 10:10

  bunä,
  säracul premier socialist, härtzut de DNA S-A ” REFUGIAT ” PE UN VAPOR DE LUX:
  ce oameni, särmanul nu stie cum sä-si cheltuiascä milioanele furate, s-au firmele si mafiotzii „l-au omenit”

  ce am aflat sigur, cu fam. plagiatorului mai sunt si altzi prieteni
  cine pläteste SPP-ul si costurile?

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  8 august 2015 la 20:10

  Theo, incalificabile abuzuri! Și încă mai are susținători… Ce fel de oameni pot să aprecieze asemenea mizerabili?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: