Atitudini extreme
4 septembrie 2015 at 15:02 noradamian 12 comentarii
Înainte de a deveni o problemă politică, extremismul e una de atitudine personală. Prin natura lui, extremistul nu vede decât în alb și negru, nu suportă nuanțele. Nu poate respira aerul păcii, are nevoie de război. Dacă nu găsește motive, e bolnav! Iar realitatea pare să-i dea dreptate. Când extremismul individual devine viral, societatea se apropie de limita periculoasă a extremismului colectiv care înlocuiește convingerile proprii cu unele prefabricate. Nemulțumit de răfuiala, fără miză ori rezultate, cu dușmanii ideologici, extremistul speră ca evoluțiile politice locale și globale să-i ofere muniție- acum fiind un astfel de moment. Peste limita asta nu se mai poate vorbi de discernământ decât ca excepție.
Un „prizonier” extremist desconsideră până și creațiile aparținând patrimoniului universal dacă află că autorul e nedemn ideologic (ca Rahmaninov care a fost membru în Sovietul suprem la un moment dat, ori Gabriel Garcia Marquez care era de stânga- poate și Einstein ori Chaplin…) Pentru extremistul fals creștin până și iubirea de semeni aparținând altor culturi ori civilizații devenind un păcat de moarte.
Etichetarea brutală a opiniilor (subliniez: a opiniilor, nu a replicilor jignitoare „de război” ideologic) este simptomul unei gândiri radicale, rudă balcanică civilizată cu a bestiilor pe care pretind că le combat.
Paradoxal, cei care se luptă încrâncenați să inducă ideea că islam egal jihadism și că între transfugii din orientul mijlociu și soldați ISIS sau apropiați ai lor nu-s de făcut diferențe, devin apologeții pe invers ai politically correct. Corectitudinea vs incorectitudine, la extreme, sunt din același aluat. Extremismele atitudinale favorizează dominația blocurilor partinice ca și a „puilor lor ideologici” odată cu reinstalarea familiară a instituțiilor de forță și paralizarea progresivă a libertății spirituale.
Oricât ar încerca extremiștii s-o pună la stâlpul infamiei și s-o transforme în ură, e bine că mila (nu ineptul surogat „pc”!) n-a dispărut încă din lume și funcționează când și unde e nevoie. Refundamentarea valorilor nu vine în contradicție cu atitudinea lucidă și nici cu imperativul unor măsuri preventive responsabile cum sunt cele legate de asigurarea protecției populației țării în fața problematicului val de migranți.
Într-o atmosferă dominată de extreme, doar o conduită rațional-vizionară poate evalua responsabil riscurile de țară pe termen lung demontând, până se mai poate, păguboasele rațiuni politicianiste.
Entry filed under: 7301634. Tags: conduită rațional-vizionară, corectitudine vs incorectitudine, extremism colectiv, extremism individual, război ideologic.
12 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
vasilegogea | 4 septembrie 2015 la 16:25
„Morala” cea mai importantă a „lecţiei” de mai sus scapă, din nefericire, mai mereu din atenţie (a se citi memorie!). Anume, că întotdeauna, în momentele extreme ale istoriei, „extremismele” (extremiştii, ar fi mai corect) şi-au dat mîna.
Istoria, ştim asta din mărturia validă a atîtor „martori”, nu e deloc un… Templu al Raţiunii!
N-aş vrea să se înţeleagă nici că e un etern… Armaghedon!
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 4 septembrie 2015 la 16:52
Ziua bună! 🙂
ravagiile produse de extremism, trăite sau cunoscute din istorie, par a fi lecții uitate. de-aia fenomenul, întreținut de ambele părți, revine ciclic și produce dependență, fiecare puseu fiind mai periculos decât precedentul.
ApreciazăApreciază
3.
racoltapetru6 | 5 septembrie 2015 la 08:54
Și totuși, extremismul se vinde din ce în ce mai bine, mulți dintre liderii politici mizând pe el și câștigând simpatia maselor. Iar dictatura mulțimii a fost mereu cea mai periculoasă.
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 5 septembrie 2015 la 11:03
Ziua bună! 🙂
Da, Petru, extremismul e contagios, produce paranoia socială precursoarea revoluțiilor și dictaturilor. Ce se petrece de câțiva ani în orientul mijlociu e edificator.
ApreciazăApreciază
5.
theo | 5 septembrie 2015 la 11:32
BUNÄ!
Mi se pare că bunăvoința numai verbală a politicului este o mizerie. nu se face nimic pt. a asigura o integrare sau ingrijire, vor incepe sä chitzäie dupä. noi am primit multzi, dar zilnic auzi cat de recalcitrantzi sunt, nemultzumitzi de cazare sau masä. apa si mancarea de la crucea rosie au aruncat-o, fiindca avea o cruce. cred cä Presedintele Bäsescu are dreptate. trebuie ajutatzi acolo unde träiesc si fäcut orice pt. pace.
ApreciazăApreciază
6.
De ce nu? | 6 septembrie 2015 la 11:49
Ce poate fi mai convenabil decat sa poti controla niste oameni care nu au limite, care sunt in stare de orice, suficient fiind doar sa-i starnesti impotriva cui vrei tu?
Extremistii sunt soldati ideali, din acest punct de vedere.
Pe de alta parte, extremismul se bazeaza pe puternice frustrari si resentimente. Cine stie, poate ca ar putea fi incadrat la o forma de boala psihica. Cand oamenii vor reusi sa-si depaseasca frustrarile, va disparea si extremismul.
ApreciazăApreciază
7.
noradamian | 6 septembrie 2015 la 13:41
Din păcate, tendința e spre extremizare, resentimentele și frustrările cresc de la o zi la alta. Sunt tot mai puțini cei care păstrează, sau înceară să păstreze, echilibrul.
ApreciazăApreciază
8.
theo | 6 septembrie 2015 la 13:47
extremismul, indiferent de ce parte , este periculos si usor de
manipulat la marea masä putzin instruitä și educatä, sä nu spun
primitivä. si in west existä un procent de primitivism ce se
poate activa. oricum ce se intamplä acum este grav, sunt multe actziuni care se fac, cu banii cui ???? nu e clar.
ApreciazăApreciază
9.
theo | 6 septembrie 2015 la 13:47
scuze,
bunä ziua.
ApreciazăApreciază
10.
noradamian | 6 septembrie 2015 la 14:22
bună, theo! ai dreptate
ApreciazăApreciază
11.
theo | 7 septembrie 2015 la 12:38
bunä,
Dragnea sä-si primeascä pedeapsa meritatä,
nu scuze si minciuni.este f. vocal si ii este milä de hotzul
ordinar Oprescu, la fel si plagiatorul il vaitä.
ce nerusinatzi.
ApreciazăApreciază
12.
noradamian | 7 septembrie 2015 la 13:16
Salut, Theo! 🙂
E cam ciudat ce se-ntâmplă cu dosarul lui dragnea. Să vedem…
ApreciazăApreciază