Fuga spre roșu

12 septembrie 2015 at 18:14 20 comentarii

Tratarea efectelor nu rezolvă boala, o complică. Acoperă cauzele. Iresponsabilitatea liderilor a atins pragul critic. Dezechilibrele și instabilitatea nu se mai autoreglează. Crizele se țin lanț. Interesele grupurilor suprastatale nu converg cu ale societăților și oamenilor.

Apartenența geografică și culturală nu conferă obligatoriu și certificate de civilizație. Miile de tineri europeni care au migrat la ISIS o dovedesc. Decidenții dau din colț în colț, improvizează, amână. În extremis, din rațiuni nu exclusiv umanitare, deschid porțile refugiaților, asumându-și, generoși, riscul de a compromite visul european. Se mai poate vorbi de viziunea integratoare&durabilitatea proiectului european? Amestecul uman nedecelabil de disperare și impostură, de recunoștință și turbulență prevestește mai curând o dezintegrare. Abundă speculațiile, unele plauzibile, opiniile comparativ-proiective cu pilde didactice din istorie, inclusiv din cea recentă, visele utopice, ironiile și glumițele. Nu lipsesc nici atitudinile dictatoriale, supărările pe sat, lamentările etc.

Un mamut birocratic cum e suprastructura UE are prin natura lui un efect entropic de șubrezire a democrației și fără criza refugiaților. D-na Merkel tocmai și-a corectat presupusul umanism, odată cu declararea scopului cinic-pragmatic al deciziilor Germaniei. Bonus, florile cu care sunt așteptați transfugii în gara München- ca argument oficial.

Neoficiale, nemulțumirile multor locuitori din tihnitele orașe germane devenite volens-nolens gazde spun altceva. Puși în fața faptului împlinit, oamenii își varsă năduful- virtual, se supără- electoral, libertăți încă permise deși deciziile arbitrare de sus amintesc de interdicțiile dictate de ocupanți în timpul războiului. Situație care dă apă la moară extremei drepte. Dacă abominabilele atacuri asupra centrelor de azilanți din anii trecuți erau cazuri izolate, pe fondul temerilor față de noii veniți, pot lesne lua amploare devenind fitilul de care au nevoie „animatorii ISIS” despre care se spune, c-au și intrat pe teritoriul  țărilor adoptive. Pe termen lung asta poate complica serios viața europenilor. Fuga spre roșu nu mai e doar o metaforă poetică ci un curent primejdios

Cedarea prostească, pe teren propriu, a libertăților europene în fața tabuurilor islamice- pe de o parte și demonizarea Islamului în ansamblu, de cealaltă, plus gesturile provocatoare de-o parte și alta, incapacitatea de a gestiona situații dificile, ura, frica, politizarea deciziilor în loc de responsabilizarea lor sunt greșeli care pot avea efecte imprevizibile.

În fine, o probabilă intervenție militară în câmpurile minate de terorism depinde de evoluția relațiilor între forțele care au contribuit la nebunia asta. Divergența de interese și lipsa de încredere între actanți complică rău situația. Mingea pare a fi, cel puțin în acest moment, la Putin.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Milostenie, ură și parșivenie Mai scutiți-ne!…

20 comentarii Add your own

 • 1. Gabriela  |  13 septembrie 2015 la 13:36

  E o buna analiza. Sunt de aceeasi parere, cu o singura completare. Prietenia germana si deschiderea fata de emigranti, nu e chiar ceea ce vrea sa para. Emigrantii nu sunt considerati egalii nemtilor, chiar si dupa ani buni de locuit in Germania si dupa integrare. Eu am vazut manifestari interesante al nemtilor cu privire la strainii ce le ”invadeaza” teritoriul.

  Apreciază

 • 2. Mih  |  13 septembrie 2015 la 14:21

  Servus, Nora! Sunt in acord aproape 100% cu cele spuse de tine.
  Cu o exceptie: islamul „se demonizeaza” el insusi.

  Iar in privinta conflictelor dintre musulmani si europeni, in interiorul Europei, care au din nenorocire, toate „sansele” sa se inmulteasca si sa se agraveze, cauza principala a fost si ramane excesul de toleranta (oficiala, a autoritatilor in primul rand) fata de excesul de intoleranta, agresivitate, amenintari, ura, prozelitism si propaganda al imigrantilor musulmani/islamisti. Este inacceptabil ca in numele democratiei si al libertatii de exprimare sa ingadui manifestatii care indeamna la ura fata de tara de adoptie, fata de politie, fata de militarii tai, fata de cetatenii tai. Este inadmisibil sa ingadui alungarea propriilor cetateni din cartierele si orasele lor si enclavizarea musulmana care isi impune propriile legi, incalcand si dispretuind legile tarilor in care au venit. Ca sa nu mai vorbim de rata criminalitatii, de la jafuri, batai, violuri, pana la asasinate teroriste.

  Apreciază

 • 3. racoltapetru6  |  13 septembrie 2015 la 15:34

  Rușii ăștia au avut mingea la ei și pe vremea lui Stalin. Că ei faultează mereu și nimeni nu fluieră, decât a pagubă.

  Apreciază

 • 4. vasilegogea  |  13 septembrie 2015 la 15:35

  Conform teoriei lui Doppler, e nevoie lungimi de undă mai mari decât ale „luminii roşii” pentru ca deplasarea spre roşu să fie „deturnată” în direcţia opusă faţă de lumina roşie.
  Va fi extremismul „emiţătorul” unei asemenea „lungimi de undă”?
  Aceasta îmi pare întrebarea la finalul lecturii acestei f. pertinente puneri în chestiune a fenomenului.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 16:16

  Ziua bună! 🙂
  Bună completare, Gabriela! Cunosc și sași plecați de mult timp „sus” cărora le merge tare bine acolo exceptând faptul că au încă oarecare complexe cu privire la felul în care sunt văzuți.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 16:18

  Mih, asta demonstrează toți extremiștii de dreapta! Și mă tem că au și vor avea și mai multe motive de-aci încolo. mai multe chiar decât e nevoie ca să dea foc Europei „îmbâcsite de Islam” înainte s-o facă „demonii” islamiști. Iar asta e la fel de inacceptabil. Lipsa de nuanțe și filtrul exclusiv negativ le priește de minune demonilor de orice soi.

  Ca un exemplu, că tot se recurge la pilde istorice, în timp ce în Europa sub ocupație nazistă evreii erau forțați să poarte steluța galbenă, islamiștii din Maroc nu îngăduiseră așa ceva, protejând cartierele evreiești din orașele lor de demonii europeni…

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 16:20

  Petru, păi ceva ceva din ce se-ntâmplă acum, chiar c-aduce cu faulturile sovieticilor la adresa vecinilor din vremea lui Stalin.

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 16:22

  Vasile, o întrebare logică, stiind că războiul undelor se duce pe extreme cu mult timp înainte de a se manifesta în toată plenitudinea efectelor sale. Vreau să cred că suntem încă într-un timp în care învinge rațiunea; greu de răspuns însă, dacă extremele astea mai pot coexista într-un echilibru mult timp…

  Apreciază

 • 9. Mih  |  13 septembrie 2015 la 19:38

  Nora, problema islamismului in Europa (si nu numai) este o realitate (si nu de azi, de ieri). Nu trebuie sa fii nici „extremist de dreapta” si nici sa nu tii cont de „nuante” ca sa-ti faci o idee, sa vezi ce se intampla si cam din ce cauza/e. Si sa nu fii prea departe de adevar.
  Cu scuze pentru interventia de azi. Promit ca nu se va repeta. 🙂

  Apreciază

 • 10. theo  |  13 septembrie 2015 la 20:24

  bunä seara,
  este o catastrofä in gara dela München, plus partidul ei CDU
  cat si CSU din Bayern sunt supäratzi , de tampenia färä cap.

  Apreciază

 • 11. theo  |  13 septembrie 2015 la 20:26

  sirienii ,palestinienii,libienii etc din Ro, trag sforile sä aducä
  catzi mai multzi in Ro. vor sä-si intäreascä puterile

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 21:09

  Mih, sigur că e nevoie de informare și de polemici totuși nu văd efectul benefic al anti-islamismului practicat intensiv. La ce ajută? Nu cred că diseminându-se toate astea (ca și cum nu s-ar știi (!)) s-ar îmbunătăți lucrurile. Odată cu dezgustul față de imagini (categoric reale însă selectate cu scop) mesajele extremiste ar putea să le facă acceptabile și„soluțiile”. Din curiozitate am mers pe firul unor articole și am dat de surse. În Franța se știe că dacă respectivii activiști ar fi lăsați, ar mătura orice urmă de străin, nu doar islamiști.

  Despre islamism&islamiști din Europa, din Israel, și de la ei de-acasă mai stiu câte ceva, nu de azi de ieri, chiar de la fața locului. 🙂

  Apreciază

 • 13. noradamian  |  13 septembrie 2015 la 21:55

  Theo, nu știu ce-a fost în capul lor, dar au făcut mult rău Germaniei, Europei și chiar refugiaților. iar cine vrea să-i aducă aici, „din solidaritate” va pierde alegerile. mâine va fi o zi interesantă.

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  14 septembrie 2015 la 00:04

  …Tot islamiști, și ei. Ca și mulți alții. A spune despre ei, și despre alții asemenea lor, că „se demonizează singuri” doar fiindcă aparțin de islam asta cred eu că-nseamnă exces, nediferențiere, lipsă de nuanțe. Și nu face bine.

  http://adevarul.ro/locale/constanta/foto-refugiati-siria-mai-murim-razboi-sfartecati-bomba-decat-foame-1_5314a185c7b855ff56d5c918/index.html

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  14 septembrie 2015 la 00:15

  Prietenilor evrei si prietenilor lor!

  On Rosh Hashanah wishing you peace, happiness, good luck God’s blessing and success!

  Apreciază

 • 16. theo  |  14 septembrie 2015 la 10:58

  bunä dimineatza,
  la noi plouä, nu este räu deloc, grädinitza mea de flori
  avea nevoie, desi o stropesc zilnic si o pigulesc, o iubesc.
  ca si grädina lui Nora, care este f. frumoasä si primitoare.

  Apreciază

 • 17. theo  |  14 septembrie 2015 la 12:30

  ori bucurestenii au inebunit, ori se fac manipuläri grosolane
  la sondaje. cum sä sustzii un golan bätran si mafiot ca Oprescu?
  HOTZUL OPRESCU se consideră nevinovat: o rusine!

  Apreciază

 • 18. noradamian  |  14 septembrie 2015 la 12:33

  Ziua bună! 🙂 Multzam, Theo, sper să avem parte de pace și de viață linistită 🙂

  Apreciază

 • 19. theo  |  14 septembrie 2015 la 12:59

  am träit 33 de ani in Buc, este drept s-au schimbat multe in 40 de ani, dar nu pot sä cred cä bucurestenii sunt asa tampitzi sä sustzinä pe acest schimonosit hotz de OPRESCU mä repet pt. cä mä intrigä prostia.

  Apreciază

 • 20. theo  |  14 septembrie 2015 la 13:01

  abia astept sä-mi väd copii acasä, precis ne povestesc multe
  o sä le postez, alta este informatzie dela fatza locului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: