Democrația absolutistă

30 septembrie 2015 at 05:02 25 comentarii

Absolutizarea convingerilor politice e semnul unei gândiri simplificate, reduse la alb și negru; o atitudine compatibilă nu cu democrația ci cu totalitarismul. Nu-i de mirare atunci că democrația, ajunsă sumă de absolutisme, tinde spre zero. Asta nu-nseamnă că virajul la dreapta al celor care voiau eliberarea țării din dictatura de stânga asigurată de marele frate de dincolo de Prut nu era politic-istoric (absolut) justificat. Spre comparație, virajul la stânga al personalităților din cultura Americii Latine fiind reacția (absolut) normală la dictaturile de dreapta, de tip Pinochet, susținute de Big Brother de la nord. Contrastul între preferințe venind din experiențele de viață opuse ale popoarelor respective.

Dacă reformarea statului birocratic producător de sărăcie după ieșirea din economia rigid planificată în comunism are nevoie de dreapta, pretenția că e unica, totala și desăvârșita formă politică națională și planetară e o altă formă de utopie, la fel de horror. o stângă pe dos.

Mimarea creștinismului e mai toxică decât ateismul. Radicalismele ocupă tot terenul. Războiul, progres rapid spre demonizare reciprocă. Exact de ce e nevoie pentru a trece de la dictatură la democrație. Și retur.

Intoleranței absolute și infatuării agresive îi mai lipsea să se considere pavăza pentru valorile creștine și cele democratice. Altfel spus, de tichie de mărgăritar duce lipsă sindromul totalitarismului! Oricât de energic și convingător și-ar îndreptăți tezele, purtătorii de ură și dispreț față de tot ce nu le seamănă sunt germenii stihiilor distructive care se reactivează în perioadele de vulnerabilitate ale omenirii. Exclusivismele dogmatice, bolile politice care pretind că însănătoșesc lumea au atins pragul de pericol. Primitivismul doct al războinicilor și amazoanelor de pe gârlă a căror gândire civilizat-constructivă nu poate depăși tezismul dogmatic nu tolerează niciun semn de rebeliune; de gândire liberă. Imaginea e a unei adunături de cruciați sau a unei falange de islamiști radicali deghizați în creștini furibunzi cu săbiile scoase tăind excitați gâturi de păgâni.

Dar să nu ne facem griji și nici speranțe: la stilul smuls cu care defilează triumfători, complet rupți de cei pentru care se luptă, n-au nici o șansă. Istoria sfertului de veac de democrație ne dovedește că exact acest tip de atitudine e cel care a pus covorul roșu populismului și corupției.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Ploaie de vară în Creta Povești din turnul cu ceas

25 comentarii Add your own

 • 1. vasilegogea  |  30 septembrie 2015 la 11:46

  …toate acestea au un nume, pe care l-a şi dat Pierre Hassner, încă de acum aproape treizeci de ani: DEMOCRATURĂ!

  Apreciază

 • 2. racoltapetru6  |  30 septembrie 2015 la 11:49

  Așadar, războiul care va veni (că tot va veni, într-un fel sau altul) ne va aduce o democrație veritabilă sau o dictatură totală.

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  30 septembrie 2015 la 11:50

  Ziua bună și aducătoare de soare! 🙂

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  30 septembrie 2015 la 12:27

  Vasile Gogea, absolut justificat și (re)confirmat nume: democrat-URA e firul- roșu sau negru- al istoriei care unește extremele.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  30 septembrie 2015 la 12:30

  Petru, ca și dictatura democratică, democrația absolutistă e o iluzie. Iar ieșirea din utopie e anotimpul preferat pentru revoluții și războaie.

  Apreciază

 • 6. theo  |  30 septembrie 2015 la 15:18

  adicä,
  DEMOCRAT–URÄ

  Apreciază

 • 7. theo  |  1 octombrie 2015 la 20:47

  atitudinea PSD-istilor devine din ce in ce ca a fostilor comunisti, partidul trebuie sä stie primul ce vrea sä facä ministrul, sä cearä voie, etc.
  tot nu se trezesc romanii??

  Apreciază

 • 8. ion adrian  |  2 octombrie 2015 la 09:49

  Domnul Cristoiu are o mare problema cu invitatul lui Rares Bogdan de miercuri seara caci l-a facut nebun la propriu si in cazul in care dlui are capacitate delictuala putand astfel fi justitiabil il poate lasa in fundul gol pe Cristoiu 🙂

  Apreciază

 • 9. theo  |  4 octombrie 2015 la 17:47

  bunä,
  se pare covorul rosiu se lärgeste.
  la turci Tonta a fäcut cadou un teren pt. moschee, sä
  vedem ce le face iORDANIENILOR; aduce cateva sute de
  refugiatziI la mintea lui.

  Apreciază

 • 10. theo  |  4 octombrie 2015 la 17:50

  cu Realitatea nu este normal, sunt niste alunecosi, singur a spus R B cä la o intalnire l-a avertizat, sigur stia dela prietenul Hellwig; sunt prieteni cu „totzi”, cu SRS, CHIREAC. etc o CLOACÄ,si GUSE, o cäpuse.

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  5 octombrie 2015 la 22:28

  Seara bună! 🙂

  Ion Adrian,
  n-am văzut emisiunea, în schimb am citit adineaori că principalele canale politice (B1, Antena 3, Realitatea și RTV) ar fi fost mituite de APA NOVA… 🙂

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  5 octombrie 2015 la 22:30

  Theo,
  fiecare „dar” făcut de ponta e o pagubă pentru țară. cred că a depășit demult orice măsură. ceea ce e grav fiindcă „opoziția” nu reușește să-l clintească.

  Apreciază

 • 13. theo  |  6 octombrie 2015 la 18:30

  liberalii isi dau arama pe fatzä, nu mai contestä numirea lui Sarbu la Curtea deconturi. este clar, un joc scarbos.
  colac peste pupäzä, klaus face intelegeri cu manechinul.
  sä-i voteze naiba. mare lichea mormolocul.

  Apreciază

 • 14. theo  |  8 octombrie 2015 la 12:01

  BUNÄ
  o adeväratä campanie de härtzuire a Presedintelui Bäsescu
  ce rusinos, cum il apucä pe unul , se face un proces.
  asta este un parchet pt. politzie politicä. NITZU…………

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  8 octombrie 2015 la 13:19

  Ziua bună! 🙂

  Theo, atacurile, din ce în ce mai stupide se-ntorc împotriva nătărăilor.
  Să-i facă dosar și pentru că n-a demisionat e chiar culmea neghiobiei! 🙂

  Apreciază

 • 16. ion adrian  |  8 octombrie 2015 la 17:14

  Pe mine ma sperie si povesta cu regele gol si in acest sens scriu cele ce urmeaza. Poate gresesc… dar daca nu gresesc? 🙂

  Scrie undeva un domn Maci ca o concluzie la un text cam lung:

  “2015 a fost anul în care toată lumea a văzut – etalată pretudindeni – slăbiciunea Europei. Niciodată Europa nu va mai fi ca înaintea acestui an. În sfârşit, oricine poate vedea în ce măsură suntem reprezentaţi cât se poate de adecvat de aerul de negustor al d-lui Juncker şi de perplexitatea absentă a d-nei Mogherini. Abia acum – nu în 1989 – se încheie ciclul început cu Primul Război Mondial. Acesta a izbucnit pentru că pe continent erau prea mulţi împăraţi. Astăzi nu mai e nici unul. Sau, cine ştie?!

  Asa este dle Maci, adica “Sau cine stie?”

  Pai eu stiu si am fost aproape sigur cand am vazut cat de gol este “imparatul ” Angela Merkel caruia nu-i pot ierta, chiar daca in 2012 a ajutat Romania sa suporte o incercare de lovitura de stat in final esuata, lovitura data de ea (pot spune ca fata de un posibil stat UE este chiar o lovitura de stat) atunci cand fara sa-i ceara nimeni dintre statele Europei , fara ca UE sa ia o atfel de decizie, ca un imparat gol adica ipocrit si mincinos, a lansat acea invitatie idioata, azi incercand sa se sa se explice pe post de scuze , dar cine se scuza se acuza spune un dicton care aici chiar ca se potriveste

  Si ca sa fie mai clar ce vreau sa spun redau pasaje din textul articolului de la
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/EXODUL/Angela+Merkel+nu+regreta+ca+le-a+deschis+portile+refugiatilor

  din care reulta ca asemeni oricarei vulpi prinsa cu rata-n gura explica ca daca ar fi nevoie ar prinde din nou rata ca era o rata bolnava si ca deci face un serviciu crescatoriei de pasari pe langa care isi duce veacul. 🙂

  Asadar critici pe plan intern:

  ” Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe: a spus dupa ce după ce Angela Merkel a spus că, în criza refugiaţilor, problema trebuie rezolvată, nu pasată de la unii la alţi ca .Europa a înţeles acest lucru mai bine acum, deşi a durat o vreme, dar Europa a înţeles mai bine că afluxul de refugiaţi trebuie stăvilit. Nu punem în discuţie voinţa noastră de a primi refugiaţi, inima noastră este mare, dar posibilităţile noastre sunt limitate”.
  si asta ese de fapt o critica voalata politicos.

  De asemenea un înalt oficial din ministerul de Interne de la Berlin a declarat pentru Bild, sub acoperirea anonimatului: „Am pierdut complet privirea de ansamblu – nu ştim cine a venit şi nu ştim câţi au venit. Există doar estimări care se bazează doar pe cifrele poliţiei de frontieră din Bavaria”.
  Iar dna Merkel recunoscand implicit contributia sa esentiala la aceasta situatie a răspuns criticilor venite din parte conservatorilor din Bavaria, partenerii ei de guvernare, care îi repoşează că practic i-a invitat pe refugiaţi să vină în Germania:

  “Ştiam deja (în luna august) ca, 70 de mii de oameni au ajuns în Germania prin Ungaria. Iar acum situaţia atinsese deja un punct culminant. Aflasem de refugiaţii care au murit în camion. Veniseră până la gara din Ungaria şi apoi au mers pe jos. Ştiam că, deşi în august au venit atâţia în Germania, vor fi şi alţii care nu se vor opri să facă acest drum periculos. Şi apoi am văzut cu toţii şi imaginea aceea cumplită cu băieţelul mort în Turcia şi am fost cutremuraţi. Aşa am luat decizia (de a-i lăsa să vină, n.r). Aş lua din nou aceeaşi decizie”.

  Asadar consecventa cu propria eroare prosteasca sau nu determinata de poze aranjate ca si cum ar fi ultimul taran manipulabil de catre Antena 3.

  Sa o credem? Eu nu, mai ales de cand poate ca inteleg si bataia mai lunga a acestui episod de istorie actuala mai ales cand aflu de asta:

  http://www.realitatea.net/angela-merkel-anunt-capital-despre-regulile-primirii-imigrantilor-sa-fim-sinceri-sunt_1805420.html

  Asadar la trap cu globalizarea, la galop cu etatizarea UE si cu transferul de suveranitate catre “imparati”

  Citez :

  Să fim sinceri, procesul de la Dublin (în virtutea căruia refugiații trebuie să ceară azil în prima țară europeană în care ei sosesc), în forma sa actuală, este învechit”, a declarat Merkel, care s-a exprimat în fața eurodeputaților reuniți la Strasbourg, alături de președintele francez, Francois Hollande.

  Regulile actuale, care fac de fapt ca responsabilitatea de a primi cei mai mulți refugiați să le revină Italiei și Greciei, ”pornesc de la o intenție bună, fără nici o îndoială, dar provocările ce apar la frontierele noastre sunt acum de nestăpânit”, a estimat Merkel.

  ”Pledez în favoarea unei noi proceduri”, pentru a-i repartiza în mod echitabil pe solicitanții de azil între țările europene, a adăugat Angela Merkel, a cărei țară se așteaptă să primească între 800.000 și un milion de imigranți în 2015, potrivit unor estimări oficiale.

  Precizând că ”nimeni nu-și părăsește țara cu inima ușoară, chiar și cei care pleacă din motive economice”, cancelarul german a subliniat: ”Acestor persoane trebuie totuși să putem să le spunem că nu pot rămâne la noi”. Pentru aceasta, ”trebuie să le propunem o perspectivă miilor de refugiați. Nu trebuie să fim tentați să acționăm la scara statelor-națiune. Dimpotrivă, acum avem nevoie de mai multă Europă”, a insistat Merkel.

  Asadar un ghiveci intre mai multa Europa si poate mai mult Islam? 🙂

  Pai eu stiu si am fost sigur cand am vazut cat de gol este “imparatul ” Angela Merkel caruia nu-i pot ierta, chiar daca in 2012 a ajutat Romania sa suporte o incercare de lovitura de stat in final esuata, lovitura data de ea (pot spune ca fata de un posibil stat UE este chiar o lovitura de stat) atunci cand fara sa-i ceara nimeni dintre statele Europei , fara ca UE sa ia o atfel de decizie, ca un imparat gol adica ipocrit si mincinos, a lansat acea invitatie idioata, azi incercand sa se sa se explice pe post de scuze , dar cine se scuza se acuza spune un dicton care aici chiar ca se potriveste.

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  8 octombrie 2015 la 19:50

  Seara bună! 🙂

  cât se poate de adevărate aceste lucruri. de la momentul „Charlie Hebdo”- când se întrezăreau deja, niște aspecte grave. Problema e că și atunci când era deja târziu, mai marii UE n-au făcut nimic. Situația s-a agravat, a scăpat de sub control și, cel puțin în acest moment, nu se vede cine și cum ar putea s-o rezolve.

  Apreciază

 • 18. ion adrian  |  9 octombrie 2015 la 13:21

  Si am scris azi undeva intrun context propice o poveste frumoasa si adevarata despre Europa descriind o convorbire la care am asistat in aprilie 1992 pe care desigur o postez si la tine:

  „In timpul unei vizite in tara noastra, prin aprilie 1992, a unui inalt demnitar german pe atunci ministru de externe si vicecancelar al Germaniei numit Hans Dietrich Gescher, intro discutie cu mai multi invitati din diverse partide politice care a fost la Ambasada Germaniei la invitatia dsale si unde m-am aflat si eu, cineva deasemeni bine cunoscut mie a spus catre gazda noastra cu ocazia unei atingeri a subiectului Europa, SUA si Rusia urmatoarele:

  “Este evident ca azi in lume nu exista decat o singura supraputere caci numai SUA corespunde cerintelor esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca o supraputere adica: putere economica foarte mare, similar cu una militara la nivelul atingerii eficiente a oricarei tinte oriunde in lume si un regim democratic consolidat si neputand fi pus in discutie si asa ceva numai SUA indeplineste caci Rusia doar cu forta militara se poate legitima astazi ca supraputere ci doar ca mare putere.
  Desigur ca UE daca pe langa forta economica enorma si democratia deasemenea foarte ridicata ar avea si o forta militara pe masura desigur in cadrul unor aranjamente politice care sa permita acest lucru, ar fi cea de a doua supraputere a lumii”

  Drept raspuns Genscher a dat aprobator din cap si a ras cu mare placere si cu gura pana la urechi. 🙂

  Dar deocamdata nu a fost sa fie si nu stim daca va mai fi intrun viitor previzibil .
  Azi se pare ca se indeplineste previziunea politologului american George Fridman care in 2009 dadea anul 2020 drept inceputul Meciului Revansa pentru Rusia si in general azi vedem ca multe din previziunile geopolitice ale acestui specialist se cam adeveresc.

  Dar noi sa fim sanatosi 🙂 „

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  9 octombrie 2015 la 13:43

  Ziua bună! 🙂
  Interesantă convorbire, păcat că luciditatea unor politicieni care aveau posibilitatea atunci, presupun, să îmbunătățească politic proiectul european, nu s-au grăbit… Acum e cam târziu, dar cine știe?

  …vorba ta: noi să fim sănătoși! 🙂

  Apreciază

 • 20. ion adrian  |  11 octombrie 2015 la 11:16

  Nora asa se pare ca este cam tarziu si uite o coincidenta interesanta :faptul ca alaltaieri, nestiind de aceasta declaratie a dlul Juncker, acest nou Chamberlain(corecta asemanarea facuta si de dl Basescu) pe care nimic nu-l obliga sa spuna ce a spus decat doar defetistii sau complicii subterani ai rusilor, mi-am amintit de discutia de la resedinta ambasadorului Germaniei cu o cu totul alta pozitie pe atunci, a celui care a contriuit esential la reunificarea Germaniei adica a dlui Genscher. Dar ce sa facem? UE militar nu prea exista si deci trebue sa ignore ca Rusia nu e democratie reala, ca nu e putere economica adevarata ci doar proprietara de resurse esentiale de care ea Europa cam depind, fiind insa ceva de temut ca si pe atunci Hitler adica o supraputere militara dispusa azi sa joace pocker la orice miza si cu orice tip de cacealma.
  Jalnic dar adevarat si nu stiu daca SUA o sa mai intre ca atunci la Pearl Harbour in sprijinul democratiei care si la ea a inceput sa scartaie.
  PS Interesant filmuletul documentar de aseara de la Digi despre Fratia musulmana in SUA (ce ti-e cu toate fratiile astea mai mult sau mai putin diavolesti…:) )

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  11 octombrie 2015 la 14:02

  Ziua bună! 🙂

  după ce și-a demonstrat ipocrizia și suficiența ( între altele având în palmares și o afacere de corupție mai veche, mușamalizată) acest „nou chamberlain” își arată și cinismul, unul devastator pentru UE! 🙄

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  11 octombrie 2015 la 14:03

  N-am văzut filmul de pe Digi, dar, despre „tradițiile diavolești” și cum se-mbină ele un articol deosebit de interesant în NYTimes:

  http://www.nytimes.com/2015/10/09/opinion/putins-imperial-adventure-in-syria.html

  Apreciază

 • 23. theo  |  11 octombrie 2015 la 15:09

  bunä,
  si traditziile comuniste-diavolesti se pästreazä si se aplicä
  cu devotament de mafiotul de Teleörman D. a amutzit si societatea civilä si opozitzia. au format cu totzii o haitä uslistä: VAI SI AMAR DE ROMANIA !!

  Apreciază

 • 24. ion adrian  |  11 octombrie 2015 la 18:43

  Multumesc Nora,
  Dar o sa ma uit maine caci sunt suprasaturat de rele, caci tocmai ma mai uitai la un film semidocumentar adica cu actori si cu actiune realizata cu mijloace artistice dar despre o alta grozavie a lumii moderne adica drogul si anume cel mai puternic cocaina de care se ocupa cartelul de la Medelin.
  Ca sa ma remontez m-am dus prin colectia de cantece din tineretile mele si am gasit unul care-mi placea tare pe atunci in orisice caz optimist ca ritm chiar daca plange o lipsa si nu-i asa apostolul dar si Marin Preda au zis :daca dragoste nu e nimic nu e.

  Asa ca postez aici :

  dar si altul despre lapte, miere si o tara a lor(daca o fi asa ceva?):

  Oricum Netherland sa traiasca 🙂

  Si ca supliment vesel o foarte copilaroasa melodie care insa intro excursie in capitalista si decadenta Germanie occidentala, ne trezea dimineata fiind pusa la difuzoarele din locatia unde eram cazati si ne dadea energie cel putin pana seara. Am pierdut-o si am regasit-o de curand dupa o epuizanta cautare in muzica lumii a acelor ani , se numeste Belinda:

  https://www.youtube.com/watch?v=QAUGG9oqDgM 🙂

  Apreciază

 • 25. noradamian  |  11 octombrie 2015 la 21:12

  Multzam!… Era mai veselă și mai încrezătoare lumea atunci 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: