În plasa istoriei?

12 octombrie 2015 at 14:33 44 comentarii

Declarația recentă, de un cinism revoltător, a d-lui Jean-Claude Juncker președintele CE în favoarea concubinajului UE cu Rusia d-lui Putin asociată pozițiilor -cel puțin aprobatoare dacă nu admirative- ale altor voci cu rezonanță din spațiul public european – privind acțiunile lui în Syria arată clar c-am intrat într-o perioadă de repoziționare a actorilor pe scena globală. În ce ne privește, e limpede că n-avem anvergura unui jucător de elită care să cuvânteze în sensul binelui nației și care să fie luat în seamă. Să ne amintim că încă n-a trecut anul de când președintele nou ales încercase s-aducă în discuție ocolirea Londrei în favoarea Berlinului pe axa strategică București -Washington! N-a ținut, din fericire, dar intenția capătă o anume semnificație în contextul tulbure al acestei toamne. Și alte gesturi de apropiere de Putin ale politicienilor USL cărora li s-a asociat și FDGR sunt de luat în considerare acum.

N-am scăpat bine de sufocanta „tutelă a estului” și iată, UE îi face, pe față, sluj! Pentru noi, pavăza în acest proces incipient de reorganizare a zonelor de influență rămâne alianța politico-militară cu SUA. Deși pare spontan, procesul global în desfășurare a avut o incubație de cel puțin câțiva ani. Perioadă suprapusă în ultimul timp cu a crizelor- din ce în ce mai dese și mai profunde- care bântuie lumea. Pentru masele anonime, pe cât de manipulate pe atât de neputincioase, nu putea să urmeze decât acceptarea cu resemnare a paradigmei incendiatorilor care sunt și pompieri. Cu tot ce poate decurge de aici! Și, de parcă n-ar fi destul, amenințărilor externe, cărora oricum n-avem ce le face, li se asociază slăbiciunile interne. Corupția politică care degradează accelerat stat și societate, extremismul ofensiv, vanitățile exacerbate, lipsa cronică de solidaritate socială, politizarea religioasă și patologiile derivate, sunt tot atâtea tare care s-ar cere, măcar acum, conștientizate și depășite.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Povești din turnul cu ceas Castane incendiare

44 comentarii Add your own

  • 1. ela  |  12 octombrie 2015 la 15:48

    FDGR voteaza dintotdeauna cu PSD. A fost motivul pentru care multi,printre care si familia mea au iesit din forum.

    Apreciază

  • 2. theo  |  12 octombrie 2015 la 17:16

    bunä,
    mormolocii nu pierd trenul, nici nu se urcä in el. klaus este incet, incet un nimeni, atat. asta sä fi fost intelegerea in USL ? Tonta care a rämas in contact cu kk are nostalgia porcäriei lor.

    Apreciază

  • 3. noradamian  |  12 octombrie 2015 la 17:46

    Ziua bună! 🙂

    Ela, simpatia mea față de d-lor s-a isprăvit din rațiuni similare. Am si scris despre asta cu vreun an în urmă reamintind rușinoasa întâlnire politică a psd&fdgr&pnl care au pactizat pentru susținerea lui geoană-președinte în decembrie 2009 la Timisoara- în ajun de alegeri. Timișorenii n-au intrat în jocul lor- au și protestat în stradă, în fața balconului operei (în care viitorii puciști n-au mai îndrăznit să se arate) cu pancarte pe care scria „nu ne vindeți rușilor”.

    Apreciază

  • 4. De ce nu?  |  12 octombrie 2015 la 17:47

    Buna ziua,
    In cazul politicii externe ar trebui sa fim realisti, adica sa ne urmarim interesul national si atat.
    Poate ar fi timpul sa devenim mai realisti, sa facem si noi ce face popa, nu numai ce spune popa. Pana acum am facut ce a zis popa si am avut numai de pierdut.

    Apreciază

  • 5. noradamian  |  12 octombrie 2015 la 17:49

    Theo, totuși, pe tăcute, IK a semnat zilele trecute legile Big Brother. Desi a promis să le pună în discuție și să țină cont de sugestiile societății civile „a uitat”. De fapt el e acolo ca alții din umbră să-și pună în aplicare planurile. El doar semnează și pune lozinci pe FB.

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  12 octombrie 2015 la 17:50

    Un articol savuros al timișoreanului Marcel Tolcea: http://putereaacincea.ro/ba-se-schimba-scena-politicabase-schimba-scena-politica/

    Apreciază

  • 7. noradamian  |  12 octombrie 2015 la 18:28

    „De ce nu”, din păcate realismul factorilor decidenți e cu totul diferit de al nostru; iar prin ”interes național” ( termen de care uzează în exces) ei înțeleg interesele lor private.
    chiar și pân-acum se putea observa, mai ales sub aspect economic, că servim interesele altora, zonei saxone cu deosebire ( petromul – dat ieftin de tot austriecilor care le-au dat rușilor grosul acțiunilor, nenorocirea cu pădurile etc)

    Apreciază

  • 8. theo  |  12 octombrie 2015 la 21:15

    bunä,
    da, l-am citit pe dl.Tolcea, este un drägut, il felicit.

    Apreciază

  • 9. racoltapetru6  |  13 octombrie 2015 la 08:06

    Era de așteptat ca Iohannis să prefere Berlinul, Londrei, având în vedere originea sa. De altfel și Germania ne privește cu ochi mai buni de când e el președinte, iar aceasta e un avantaj major, fiind țara cu cea mai mare înfluență în UE.

    Apreciază

  • 10. noradamian  |  13 octombrie 2015 la 09:29

    Ziua bună! 🙂 Petru, cred c-ar fi normal să fim priviți cu ochi buni pentru performanțele economice și calitatea politicienilor și a instituțiilor și nu pentru originea etnică a președintelui (căruia cum se vede acum, „originea” îi ține loc de calități, în percepția unora).
    Numai în comunism cei cu „origine bună” (sănătoasă!)- acceptată de partid, erau privilegiați și nu mai aveau nevoie de alte calități.

    Apreciază

  • 11. theo  |  13 octombrie 2015 la 11:38

    BUNÄ,
    vä inselatzi cei care credetzi cä originea lui Klaus este un beneficiu, nemtzii sunt pragmatici. cine invatzä sä facä „pasi” si se „vrea sef” este trimis la grädinitzä sau la reeducare. ne-am inselat totzi, Klaus este marioneta USL.

    Apreciază

  • 12. theo  |  13 octombrie 2015 la 11:43

    eu nu garantez cä FDGR era asa „curätzicä” avea ceva sub
    acoperire (sau un socru secu)

    Apreciază

  • 13. theo  |  13 octombrie 2015 la 13:36

    altä scarbosenie, Arsi…si Märaru…s-au inscris in UNPR

    Apreciază

  • 14. noradamian  |  13 octombrie 2015 la 15:35

    păi și-au făcut și ei calcule: clovnăritul cel mai profitabil e în izmenele „enteresului național”, nu? … 🙂

    Apreciază

  • 15. noradamian  |  13 octombrie 2015 la 15:37

    corect și important tot ce spune aici Cristian Diaconescu:

    http://www.ziare.com/europa/comisia-europeana/scrisoare-deschisa-adresata-domnului-jean-claude-juncker-presedinte-al-comisiei-europene-1387344

    Apreciază

  • 16. theo  |  13 octombrie 2015 la 15:59

    ca deobicei, articulat si bine informat.
    asa se räspunde, cu respect dar täios.
    f. bine.

    Apreciază

  • 17. ion adrian  |  13 octombrie 2015 la 18:26

    Asa este cum spui dar adaug si putina real politik de care este bine sa se tina cont, ne plac nu ne plac rusii(eu ca imperiu al despotismului asiatic, sa nu-i vad)

    Este momentul sa fie pronuntate cu claritate cateva adevaruri de nediscutat.
    Asadar:
    a) Lasand deoparte toate datele tehnice despre tipurile de scut antiracheta , despre eficienta lor si chiar despre posibilitatea de a se camufla sau pregati de impleentare in zona lor elemente ofensive (asa cum pretind rusii despre Deveselu) sau modifica sistemul existent(este oare tehnic posibil si cat de repede s-ar putea face daca ar fi posibil)din defensiv (interceptare) in ofensiv (lovire de tinte terestre) considerand ca discutam despre o situatie transparenta in care intre vorba si fapta sa fie corespondenta certa adica spre exemplu ca Deveselu este un sistem realizat corect adica la vedere si doar cu capacitati de scut antiracheta utilizabil doar in actiuni defensive(contra unor rachete in atac) este el doar cu efect defensiv intrun potential conflict Rusia-NATO(sau SUA daca NATO ar dispare)
    Raspunsul este NU cat timp exista ca posibilitate neincrederea reciproca si DA in cazul unei increderi si respect absolut al cuvantului dat si al tratatului incheiat(adica in SUA ca ea are sistemul respectiv defensiv.
    De ce? Pai este ceva la mintea cocosului ca o aparare mai buna decat a adversarului majoreaza (ca la bridge) potentialul tau ofensiv in raport cu al acestuia.
    Adica daca americanii sau rusii ar putea distruge armele celuilalt fara a fi loviti ei atunci ar fi castigatori indiscutabili ai unui conflict si deci doar daca ar fi adevarat cu certitudine ca o arma defensiva va fi folosita defensiv, adica doar daca adversarul loveste primul, se pot invoca fara ipocrizie asemenea argumente cum ca Deveselu este doar defensiv in cazul unui razboi SUA- Rusia si ca nu ar schimba echilibrul de forte.Si cand oare s-a respectat in istorie cuvantul dat? Asadar increderea nu este data de cuvant ci doar de echilibrul de forte si pacea nu a fost mentinuta decat printr-o cursa a inarmarilor care nu a permis vreunuia sa aiba un avantaj decisiv care avantaj ar fi putut sa conduca la razboi.
    2) Pot rusii sau americanii in mod neconditionat sa aiba incredere unii in altii?
    Nici vorba!
    Rusia a clacat ca sistem odata cu URSS, neputand rezista economic unei curse a inarmarilir ce o depasea, confirmand astfel definitia supraputerii pe care am indicat-o pe un fir anterior si devenind doar o putere regionala, dupa spargerea URSS , dar are astazi un avantaj economic net pe resurse( si de aceeea am repetat mereu , ca este necesara recunoasterea nu numai teoretica(nici aia nu exista azi) dar si efectiva a proprietatii comune asupra resurselor naturale) si o anume forta economica data de capitalismul oligarhic si aproape de stat, devenind un soi de dictatura capitalist- asiatica cu un “despot” in frunte mimand democratia adica doar o democratura si care joaca azi la cacialma. Dar cine are curajul sa testeze total dand sec, o asemenea cacialma? Ceeace insa nu inseamna ca trebuie coborat la nivelul unui Juncker adica la lins bocancul rusului(ca sa nu folosesc vorba neaosa romaneasca pentru aceasta operatie de vasalitate)
    3) Exista solutie ? DA, una singura in afara excaladarii cu toate riscurile care decurg, a jocului la cacealma cu umflare de muschi sau la cedare dupa modelul Chamberlain-Junker, adica recunoasterea faptului ca starea de razboi rece (cat timp nu se instaureaza O noua ordine mondiala bazata pe Calea a treia acceptata macar de marile puteri) este inevitabila si ca pacea nu se poate mentine decat prin echilibrul de forte, echilibru greu de mentinut si de pazit(de pazit este azi mai usor ca acum 30-40 de ani) si care se poate realiza prin renuntari din partea celui mai avansat, dar cat timp exista si alte amenintari (vezi Orientul mijlociu) probabil ca scuturi de acest tip trebuie mentinute, dar si rusii sa si le faca pe ale lor si sa fie asteptati pentru intrarea simultana in operare efectiva.

    Restul este minciuna , ipocrizie si gargara!

    Apreciază

  • 18. noradamian  |  13 octombrie 2015 la 18:53

    Nu mă pricep, socotesc însă că exact aspectele tehnice nu trebuie eludate. Iar controlul să fie reciproc. Ceva neconvenabil, cred, pentru factorul agresiv din acest moment, pentru putin, de vreme ce-ncearcă să insufle teamă globală și să-și facă din UE un vasal.

    Apreciază

  • 19. cwa115  |  13 octombrie 2015 la 22:51

    Reblogged this on cwa115's Blog.

    Apreciază

  • 20. ion adrian  |  13 octombrie 2015 la 23:57

    Nu e vorba de neglijat aspectul tehnic . Eu doream sa spun ca oricare ar fi aspectele tehnice de amanunt, de principiu nu exista numai arma defensiva pura orice laura defensiva avand asociat o cota de potential adica daca exista o situate de echilibru aceasta stare este rupta nu numai de inarmari ofensive ci exact in aceiasi masura si de cele defensive si apoi cele spuse in continuare decurg din acest aspect dar poate ca nu am fost suficient de explicit.

    Apreciază

  • 21. noradamian  |  14 octombrie 2015 la 10:45

    Bine, dar și așa stând lucrurile tehnic vorbind, NATO a instalat în câteva puncte din UE, nu doar în România, elemente care formează un complex sistem de apărare antirachetă (am priceput aseară, din intervenția lui TB pe B1) Prin demonstrațiile sale ofensive în Georgia, Ukraina și cele de-acum din Orientul Mijlociu, dl. putin nu face decât să reactiveze nevoile de apărare echilibrată- readucând, la cote mai periculoase, condițiile riscante din ex-războiul rece din secolul trecut.

    Apreciază

  • 22. noradamian  |  14 octombrie 2015 la 10:58

    Scriam în februarie:
    Parlamentul e stâlpul democrației în stat, ni se amintește uneori, cu respect, prin tocșouri. Te-ntrebi cât mai rezistă statul dacă stâlpul lui de susținere e în halul ăsta de putregăit, iar din pilonii guvernamentali curge rumegușul. Și-ncepem să ne punem tot mai serios problema dacă, în situația posibilă a declanșării unui război prin proximitate nu cumva tocmai stâlpul de rezistență e cel care ne pune în pericol. Mai ales că președintele, mai preocupat de imaginea sa decât de ravagiile furtunii, pare că n-a ieșit din campanie. Singurele probleme la care a reacționat prompt, pe măsura importanței pe care le-o acordă, fiind niște banale stângăcii de protocol.

    https://noradamian.wordpress.com/2015/02/11/urma-nu-scapa-turma/

    Apreciază

  • 23. ion adrian  |  14 octombrie 2015 la 11:21

    Nora, mi-a si ne-a raspuns ieri dl Klemm , asadar:
    MULTUMESC dle ambasador KLEMM!

    Apreciază

  • 24. theo  |  14 octombrie 2015 la 11:23

    bunä,
    politica lui Bäsescu este aceiasi, numai că el nu mai are putere sä riposteze oficial. desigur aud si väd articole tendentzioase a unora ca A Pora, care in loc sä vadä realitatea, are acelasi discurs ca și dusmanii lui Bäsescu, catalogand orice spune el,
    „vrea scandal, face scandal, stricä politica PNL”. …care politicä? imi e silä de ea ca si de MM – Pippi și de toate cucuvelele de companie.

    Apreciază

  • 25. ion adrian  |  14 octombrie 2015 la 11:25

    PS.Si daca dl. Juncker (apud Cristi Diaconescu) cu experienta sa nu spune nimic intamplator cand spune tradus de mine mai frust mai frust sa ne decuplam de SUA(desigur ca nu total ci doar cu mai multa aroganta) si sa ne recuplam mai servil cu Rusia nici Diaconescu nu spune nimic doar de la el adica posibil intamplator.
    Oricum ce spune ieri dl Klemm este clar si tot clar este ca chiar daca nu spune explicit, nu spune direct ca tot ce sprijina coruptia in Romania, pe fond sprijina Eurasia si daca urmaim tot ce a facut, nu in aparenta ci in realitate USL vedem acest lucru.Sper sa inteleaga si dl Johannis si sa vedem ce spune azi la ora 12:00

    Apreciază

  • 26. theo  |  14 octombrie 2015 la 11:58

    dl. Diaconescu spune acelas lucru ca Presedintele Bäsescu,
    amandoi au lucrat pt. relatziile cu SUA.
    Sper ca dl Klemm să nu-l evalueze pe Klaus după origini, el nu are nimic cu asta decât numele si stiu ce spun. Ne-a dus pe MULTZI (desi se vorbea de manipulare)

    Apreciază

  • 27. theo  |  14 octombrie 2015 la 12:26

    säracul Klaus, nici carismä , nici orator- dar nu-si reproseazä
    nimic… pe cine intereseazä asta?

    Apreciază

  • 28. theo  |  14 octombrie 2015 la 19:13

    nici nu potzi sä te amuzi, Alin Teodorescu este supärat, cicä
    interlopii securisti din juriul lui Guitz- totzi DOCTORI SECU,
    nu-l lasä pe interlopul mafiot de Teleörman sä conducä, pt. cä
    Dragnea ar fi „mare si tare”. lupta intre interlopi, minciuni peste minciuni,
    de fapt ei colaboreazä f. bine .

    Apreciază

  • 29. theo  |  14 octombrie 2015 la 19:25

    nora,
    cum o cheamă pe d-na care ne-a spus ” in grädinä,”
    cä tatäl Carmencitei a fost sef. secu la Alba ??

    Apreciază

  • 30. noradamian  |  14 octombrie 2015 la 20:45

    Nu-mi amintesc persoana, theo; îmi amintesc însă, că pe diverse site-uri se scria că ar fi fost sef secu la Sibiu.

    Apreciază

  • 31. theo  |  14 octombrie 2015 la 21:24

    o chema Badea, Bodu , B:……..ceva asa o chema.
    asa au spus multzi sasi.

    Apreciază

  • 32. theo  |  14 octombrie 2015 la 21:27

    imi pare räu cä Romania are in aceste zile tulburi,
    un astfel de presedinte ca K I. si consilierii lui catastrofali.

    Apreciază

  • 33. theo  |  15 octombrie 2015 la 17:34

    Dancu, increzut, vine cu texte elevate, cu misculatzii si experimente. omul este din aceiasi cocä, mie nu-mi spune nimic bun. a profitat de milioane pt. manevrele sociologice, laudä cu o nesimtzire guvernul Ponta, pe mitoman, pe interlopul de Teleörman. chiar este nerusinat.

    Apreciază

  • 34. theo  |  15 octombrie 2015 la 17:38

    OPRESCU, o canalie, a refuzat ajutorul medicilor din Penitanciar sä-i facä injectzii etc.dar pt. cä nu i-au jucat in strunä cu pretentziile, i-a reclamat. OM RÄU si HOTZ

    Apreciază

  • 35. noradamian  |  15 octombrie 2015 la 23:29

    Ramona Strugaru, Bruxelles

    „E păcat pentru fiecare minut pe care l-am stat acolo. Eu nu le regret, pentru că votul meu, în turul doi, a fost un vot anti-Ponta, dar aţi dezamăgit oameni care au fost cu dumneavoastră de la început şi care vă tot aşteaptă să le daţi bineţe. Mi-ar fi plăcut să vă cunosc şi să vă întreb doar atât: 1. cum ne puteţi privi în ochi după un an în care nu s-a întâmplat aproape nimic cu cei care ne-au umilit şi absolut nimic cu legea votului prin corespondenţă?; 2. Cine v-a făcut lista de invitaţi pentru întâlnirea asta de la Bruxelles, domnul şef de cancelarie prezidenţială Mihalache? Pentru că, în acest caz, e o onoare pentru mine şi pentru mulţi alţii că nu ne-am aflat acolo.”…

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/rusine-14844453

    Apreciază

  • 36. noradamian  |  15 octombrie 2015 la 23:35

    Noapte bună! 🙂

    Apreciază

  • 37. theo  |  16 octombrie 2015 la 11:30

    a dezamägit si o face mai departe mormolacul.
    dar garantez, nu o sä schimbe nimic, totzi consultantzii au
    fost stabilitzi de USL. ESTE COMOD, ii este de ajuns acum
    este Presedinte. FIGURATZIE ca la PRIMÄRIE.

    Apreciază

  • 38. noradamian  |  16 octombrie 2015 la 12:19

    unii-s încântați de el, chiar le place că tace. și că-i pe linie cu juncker, merkel…

    Apreciază

  • 39. theo  |  16 octombrie 2015 la 13:18

    sunt multzi care nu stiu cat de periculosi sunt „mutzii”
    este periculos sä facä jocul altora, nu cel al Romaniei.
    cei care il laudä acum, vor fi primii care il vor secera.
    dar nu trebuie läsat, el poate face mult räu, nu actzioneazä
    singur, este manipulat.

    Apreciază

  • 40. theo  |  16 octombrie 2015 la 13:21

    uite cä OPÄRILÄ este un escroc, este clar el si-a produs starea pt. care a fost cateva zile plimbat pe la diferite spitale. marele bolnav fumeazä färä pauzä, cum rämane cu plämanii?

    Apreciază

  • 41. theo  |  17 octombrie 2015 la 10:54

    bunä,
    MRU, vrea sä fie la fel de sexy ca Juncker, unsuros.

    Apreciază

  • 42. theo  |  17 octombrie 2015 la 11:06

    povestea fata mea, cat de supäratzi sunt locuitorii oräselului unde are ea cabinetul ei. pacientzii povestesc cum umblä in grupuri, se bagä peste tot, nemtzeste nu stiu, iar engleza este minimä, sunt cam peste tot, oamenii au fricä, nu mai ies seara,
    golänealä cand väd fete. viatza zilnicä a orasului este stricatä.

    este ultimul lucru care ar trebui Romaniei.

    Apreciază

  • 43. noradamian  |  17 octombrie 2015 la 12:31

    bună, să fie! 🙂

    de acord cu tine, Theo 🙂

    Apreciază

  • 44. facetioussoup aka MLWA  |  23 octombrie 2015 la 20:13

    Reblogged this on momentarylapseofsanity.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: