Examen
5 noiembrie 2015 at 12:57 noradamian 18 comentarii
Un val uriaș de popor care merge compact în aceeași direcție uitând de animozitățile curente îi conferă o putere și o energie de răsturnat munții. Ori măcar, un guvern. Așa stau lucrurile la începutul revoltei. Tocmai s-a demonstrat. Cu așa o determinare, strada ar putea răsturna și adunătura de hârciogi numită parlament dacă, după două-trei zile, din pricini naturale dar mai ales nenaturale, n-ar slăbi forța valului.
Mai întâi pentru că animozitățile, doar nițel adormite, revin. Reîncep frecușurile stânga-dreapta uitându-se cel puțin două lucruri: (1) că de 25 de ani politica autohtonă se comercializează securistic în ambalaje inscripționate diferit dar cu același conținut și (2) că exact pe această dihotomie mentală mizează comercianții politici pentru a slăbi din interior revolta. Altfel spus, operația poate reuși dar complicațiile decid rezultatul.
Pentru deturnatorii din subterane care luptă pentru putere, inducerea scepticismului, a confuziei și-n final, a nihilismului, în masa de oameni revoltați, e procedură standard. Cu concursul nihiliștilor (in)voluntari, a vanitoșilor și a extremiștilor nici nu le e greu.
Ce s-ar putea face? Mai întâi contracararea nocivelor colportări subterane de către un leadership dinafara politicii. Apoi, prin ei, o analiză din mers de conștientizare publică a punctelor tari, a celor slabe, a amenințărilor și oportunităților. Continuată, tot din mers, cu o permanentă comunicare cu societatea, concomitent cu lansarea unei platforme comune cu câteva revendicări esențiale pe termen scurt, asumate de protestatari; urmată de un proiect politic-constituțional pentru promovarea altei clase politice.
Prima condiție să reușești la un examen, este să te prezinți. Firește, ar mai trebui să știi și ce presupune examenul. De pildă, că nu dai nicio probă cu biletul ales de acasă.
Entry filed under: 7301634. Tags: animozități, colportori, forţă, nihilismm, probă, scepticism, şansă.
18 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
vasilegogea | 5 noiembrie 2015 la 13:47
„Cheia” (nu e vorba de semnul electoral, aceea nu s-a potrivit la nici o „broască”!) problemei e păstrarea unuzi raport echilibrat între emotivitatea crescută a străzii şi luciditatea precară a „liderilor” răsăriţi în asemenea momente. Nu mai spun nimic de „cultura politica”, „ştiinţa procedurilor”, „arta” sau chiar „ştiinţa negocierilor”…
Mi se pare că, dacă nu raţionalizăm corect raportul dintre orizontul de aşteptare (al „străzii”) şi limitele de acceptabilitate (din partea „clasei politice”), nu vom obţine decît o formă de anarho-democraţie, care nu e decît o formă premergătoare oricărei forme de autoritarism, care la rîndul său, precede dictaturile, oricît de îmbietor ar fi „ambalate”…
Libertatea de a manifesta oricînd, oricît şi oriunde în agora, nu trebuie să înlocuiască libertatea (plătite amîndouă cu multe vieţi tinere, de mult mai multe ori decît cele de la „Colectiv” – şi nu diminuez deloc valoarea absolută şi a acestora!) de deliberare, decizie, conducere ordonată a cetăţii.
Acum, deocamdată, avem un „vacarm”. E nevoie de un „discurs”. De acord că nu poate fi acelaşi cu care am fost anesteziaţi 25 de ani, adică un sfert de secol!
Mă întreb dacă nu s-ar putea forma un guvern nou doar din români care şi-au dovedit competenţele şi onestitatea în diaspora? De ce n-ar face-o şi în ţara lor?
Problema României e „simplă”: a mai avut-o, de-a lungul istoriei, de cîteva ori. E vorba de re-fondarea statului. Ce ne învaţă istoria noastră în acestă privinţă?
Da, e greu. Aşa mă gîndeam şi eu!
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 5 noiembrie 2015 la 14:31
Foarte bine prinsă importanța momentului pentru direcția în care o vor lua lucrurile! Un „discurs” în care să se regăsească doleanțele străzii- urmat rapid de un proiect politic viabil de la care să plece re-fondarea statului e indispensabil! Dacă nu, statul va fi re-confiscat cu revoltă cu tot, de aceiași.
ApreciazăApreciază
3.
noradamian | 5 noiembrie 2015 la 14:37
„Ca să poți consulta societatea civilă, trebuie ca aceasta să fie organizată. Ca să fie organizată, trebuie să aibă impuneri externe, reguli, ierarhii etc. Astfel de impuneri sunt incompatibile cu fundamentul pe care se organizează (și) societatea civilă: libertatea de asociere. Să ne înțelegem, în *interiorul* societății civile, membri individuali sau asociații se pot organiza voluntar fără probleme. Dar societatea civilă în sine, proteică cum este și trebuie să fie într-o democrație liberală, nu poate fi și nu se poate organiza.
Prin urmare, nimeni nu poate invita societatea civilă la consultări. Societatea civilă nu poate avea un rol formal, instituțional, fără să-și piardă caracterul inițial. Instituții publice pot selecta *membri* ai societății civile dacă dorește și consideră necesar (da, chiar și termenul de ”reprezentanți” este nepotrivit), dar atât. Asta se va întâmpla astăzi, președintele KWI se va întâlni cu membri ai societății civile, asumându-și răspunderea asupra selectării lor.” (MD)
ApreciazăApreciază
4.
racoltapetru6 | 5 noiembrie 2015 la 15:32
După cum, tangențial, a evidențiat d-l Gogea, în momentul când o să apară niște lideri și o platformă a protestatarilor, aceștia se vor divide în păreri iar liderii vor fi mai ușor de acaparat de promisiuni din partea partidelor sau ale altor oportuniști. Și tare mă tem că vom asista la o nouă confiscare.
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 5 noiembrie 2015 la 15:40
Fără o platformă a protestatarilor ne-ntoarcem de unde am plecat. diferențele de păreri sunt normale cu condiția ca liderii să nu fie niste interpusi ai unor partide care să le facă jocul. ăsta da, e un risc.
a apărut și cv-ul premierului interimar. ultima scoală absolvită de d-lui e una a SRI.
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 5 noiembrie 2015 la 15:46
cele 4 revendicări cerute de cei 65.000 protestatari:
1. Cel mai larg adoptat avertisment/scandare pe străzi a fost “Corupția ucide” => Parlamentarii și membrii Guvernului nu mai trebuie să beneficieze de un statut privilegiat în fața legii și anchetelor de corupție, privilegiu de care ceilalți cetățeni nu au parte.
2. Oamenii au scandat repetat “Am votat 300, nu 600” => Micșorarea numărului de parlamentari.
3. Repetate scandări “Jos Corupția” / “Jos Sistemul” => Confiscarea integrală în termen de 3 luni a averilor politicienilor și oficialilor condamnați definitiv pentru corupție (banii furați dau energia acestui sistem corupt).
4. Repetate scandări “Românii vor schimbare”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Toata partidele fură prin rotație” => Numirea unui prim-ministru care nu face parte dintre liderii actuali ai clasei politice românești.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20560446-cele-patru-revendicari-clare-ale-celor-65-000-romani-aflati-strada.htm
ApreciazăApreciază
7.
theo | 5 noiembrie 2015 la 19:28
bunä,
f. interesant, ce am väzut cel mai des si peste tot,
este acestä problemä, cu 300 de parlamentari.
parlamentul schimbat si tot guvernul sä plece.
ApreciazăApreciază
8.
Iulia | 5 noiembrie 2015 la 21:44
Un punct infinit
Suntem căldicei şi nu e bine,
Inima mi-am întors-o la şaisprezece ani,
Punctul 8 bate în ea şi strigă: „Cine-i cu mine?”
O aud şi-n Braşov, în Cluj, acum, şi-n Focşani…
Sunt încă în viaţă, sub cele trei culori sfinte,
Biserica, însă, mi-a închis ochii plânşi şi mai mult,
Dar Timişoara-i lângă mine şi simte,
Şi vrea să nu mai murim nici în gând.
Suntem tineri, dar strigăm tare
De aici până la Nistru şi înapoi
Că inima asta ce-n piept încă doare
E plină de sufletele multor eroi.
În ţară, vrem oameni şi nu maşini de furt infernale,
Ce viaţa ne-au ucis-o şi visele fără sfârşit,
Vrem punctul 8, Domnule Preşedinte,
Punctul 8, acum, infinit!
(A. Răduţ)
CITEŞTE ŞI DĂ-L MAI DEPARTE !
(via maramuresh.wordpress.com > via vasilegogea.wordpress.com)
ApreciazăApreciază
9.
theo | 5 noiembrie 2015 la 22:28
Euro-Activ Bruxelles anuntzä numirea lui Ciolos ca premier
asa lucreazä USL, uite cä mormolocul nu se dezminte, a lucrat.
ApreciazăApreciază
10.
noradamian | 6 noiembrie 2015 la 02:08
Iulia, multzam! Frumos tare, îl distribuim 🙂
ApreciazăApreciază
11.
noradamian | 6 noiembrie 2015 la 02:10
theo,
probabil au făcut deja lista 🙂
ApreciazăApreciază
12.
theo | 6 noiembrie 2015 la 10:04
BUNÄ DIMINEATZA,
dece OPREA , nu pleacä ?este o nerusinare sä mai aparä
vrea sä starneascä ceva si mai räu?
Arafat trebuie sä-si vadä de SMURD, dar sä disparä din
minister, astia chia nu intzeleg nimic.?
ApreciazăApreciază
13.
Iulia | 6 noiembrie 2015 la 11:40
Si eu iti multumesc, Nora! Sunt IT-ista, dar iubesc poezia care spune ceva, iar tipul asta *A. Radut* chiar scrie fain.
Suntem tineri si vom veni in strada si vom sta acolo, pana ce vor intelege ca nu mai dorim oameni murdari pe maini si in suflete, nu mai vrem odraslele lor sa continue sa fure tot ce are tara asta mai frumos.
Vrem o adevarata lustratie ! Toti fostii demnitari neo-comunisti (Nicolae Vacaroiu, Ilie Sarbu…) si rudele lor cu functii importante in statul roman (in Administratie, in guvern, la Curtea de Conturi etc.) sa li se interzica accesul timp de 20 de ani la acestea.
Nu dorim sa plecam capul !
Nu vrem sa mai plecam din tara noastra !
A venit vremea sa fim cu adevarat uniti ! Uniti impotriva Minciunii, a Indiferentei, a Lasitatii !
Fiti alaturi de noi in stada !
ApreciazăApreciază
14.
theo | 6 noiembrie 2015 la 11:55
GUVERNUL PONTA este demis.
dece sunt acolo?
DECE SE PREFACE JOHANNIS ???
cand el are aranjat PM si ministrii??
jOHANNIS NU-SI TERMINÄ MANDATUL CU JOCURILE MINCINOASE, nu totzi sunt tampitzi.
ApreciazăApreciază
15.
noradamian | 6 noiembrie 2015 la 13:44
Salut, dragilor,
o zi bună de protest, cu folos! 🙂
tocmai v-am răspuns la re-postarea zilei:
„Ponta, cui ne lași?”
ApreciazăApreciază
16.
theo | 6 noiembrie 2015 la 13:52
tineretul isi bate joc de klaus, cicä dupä UNPR si ALDE
SE CONSULTÄ CU ISIS SI B:H.
s-a fäcut de rahat, asa distruge tot.
ApreciazăApreciază
17.
noradamian | 6 noiembrie 2015 la 15:16
E o glumă acidă de la Times New Roman
ApreciazăApreciază
18.
theo | 6 noiembrie 2015 la 17:05
bineîntzeles; dar s-a lipit.
ApreciazăApreciază