Recrudescențe

8 ianuarie 2016 at 18:35 8 comentarii

Mai, 2000, Suedia. Știre bulversantă pentru opinia publică exact în săptămâna pe care o petrecusem acolo:  un muslim îşi ucisese fiica fiindcă nefericita se-ncurcase cu un localnic.  Subiectul monopolizase media și societatea suedeză. Seară de seară în toate dezbaterile televizate,  în discuțiile din instituţii și din crâșme de prin orașele mari și satele izolate, de peste tot pe unde umblasem, se simțea preocupare și îngrijorare.

Iulie, 2010, Franța. Film despre extremismul european, „Resurrection du nazisme”, prezentat pe un canal TV francez. Nisa, Suedia (Goteborg), Verona, Bologna, Roma, Alemagne (castel Schwerin), Hongrie (record oficial, cu 47 parlamentari neofascişti în 2010 în parlamentul de la Budapesta), sunt doar câteva locuri de pe o hartă a nazismului european despre care habar n-aveam. M-a minunat prezenţa Suediei, Suedia pe care o știam eu, cu oameni blânzi, prietenoşi, morali, păduri netulburate de drujbe, lacuri albastre, curate ca cerul, într-o asemenea ambianţă!

Discursurile ţepene despre „determinismul rasial natural” păreau ieşite direct din groapa cu fantome ale istoriei. Mulţi de acolo păreau nişte mumii, dar erau şi destui tineri. Dacă în adunarea de la Nisa, de pildă, dominau personaje vârstnice, în gărzile de la Budapesta și în nucleele extremismului nordic predominau tinerii. Împănate cu scursuri ideologice şi fantasme ale gloriei morbide de altă dată, agitând steagul purităţii rasiale, ideile lor nu păreau mai umane decât ale muslimului defect din Suedia din urmă cu zece ani.

Un deceniu de iresponsabilitate politico-culturală, destul ca germenii urii să prolifereze și boala să avanseze galopant în Europa. Nazismul nu e nici etnic, nici religios, nici patriotic. Indiferent ce „apără”, ce revendicări declară și sub ce steag mărșăluiește, e drumul direct spre neant. În orice formă și oriunde găsește condiții favorabile, aduce nenorociri. Cu justificare sau fără, cu lege sau fără lege, distruge. Când rostul protector al statului față de cetățeni, familii, societate e trădat de imoralitatea, ipocrizia și iresponsabilitatea decidenților, stihiile urii au cale liberă. Istoria nu dă imunitate. Nici o civilizație nu e asigurată împotriva forţelor oarbe.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Etajul cinci Grigore Moisil: „O teoremă e o scrisoare de dragoste”…

8 comentarii Add your own

 • 1. racoltapetru6  |  9 ianuarie 2016 la 09:49

  Tinerii, mai ales tinerii din ziua de azi, găsesc o salvare într-o adeziune de orice fel, în rândul cărora membrii să-i respecte. Mai ales dacă au fost respinși sau nebăgați în seamă de societate. Iar pentru asta, sunt dispuși la orice sacrificii.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  9 ianuarie 2016 la 12:42

  Lăsate, din incompetență, sau susținute, iresponsabil, să infecteze mediul social, micile focare de islamism radical și de nazism trezit de câțiva ani din hibernare sunt pe punctul de a răvăși lumea. Cred că am ajuns într-un moment în care toate achizițiile istorice ale răului (nazism, islamism, comunism) își dispută rolul distructiv.

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. dora  |  9 ianuarie 2016 la 21:28

  Da,manifestarile extremiste nu au etnie,religie,specificitate pentru anumite spatii geografice….pot avea cauze sau mai degraba conjuncturi nefaste spiritului uman.Ceea ce ingrijoreaza si provoaca temeri este recrudescenta lor in timp.

  Apreciază

 • 4. dora  |  9 ianuarie 2016 la 21:30

  Pentru o seara de relaxare si convalescenta,draga nora.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  9 ianuarie 2016 la 22:21

  Dora, nu ne rămâne decât să sperăm că radicalismele războinice pot fi controlate, altfel nu știu la ce ar putea duce. Lumea însă, nu pare dornică de pace. iar argumentele rațiunii nu se prea aud.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  9 ianuarie 2016 la 22:25

  Superbă muzică, minunat videoclip!
  Multzam, Dora, noapte bună!

  Apreciază

 • 7. dora  |  10 ianuarie 2016 la 13:20

  O zi frumoasa.Din nou o explozie ,de data aceasta muzicala.

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  11 ianuarie 2016 la 15:40

  explozii de astea să tot fie! tnx, Dora 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.896 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.896 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: