Justiţiarism sau justiţie?
18 martie 2016 at 11:21 noradamian 3 comentarii
„Societatea se repolarizeză. Refuză înţelepciunea, chibzuinţa, răbdarea. Refuză să construiască, să se construiasca pe sine. Justiţiarismul este o atitudine caracterizată de agresivitate şi mânie. Niciuna din aceste stări nu e proactivă, ci distructivă. Justiţiarul nu face analize, n-are viziune, n-are soluţii. Nu e creativ, ci regurgitiv. Nu e războinicul romantic din cărţile de aventuri, din filmele de capă şi spadă ori westernuri. Nu e nici Moise, nici Gandhi. Justiţiarul pune etichete şi aprinde fitile. Uneori, fără să-şi dea seama e împins să facă asta. Şi o face fiindcă e slab. Are o dizabilitate fundamentală: cecitatea produsă de orgoliu. Chiar onest fiind (ceeace e o posibilitate între altele) n-are mijloacele de a controla efectele demersurilor sale pe care nu pare să le înţeleagă, de altfel.
Aparent, colectarea frustrărilor, resentimentelor colective şi activarea lor ar trebui sa însemne un succes al demersului justiţiar. Numai ca e exact invers: reculul atacului justiţiar e suportat de justiţie şi prin ea e afectată, odată-n plus, societatea. O societate ale cărei energii, a cărei libertate de opinii, se îndepărtează tot mai mult de construcţia statului de drept, de solidaritatea comunitară, într-o absurdă şi nocivă încăierare, fără reguli şi fără învingători.
În România, opiniile critice adesea excesive, venite dinspre opinia publică, justificate, din păcate, de lipsa de vlagă a metabolismului statal parazitat de corupţie, aburesc încă, oglinda democraţiei. Riscul confiscării lor pentru a fi folosite de interese oculte, sub masca justiţiarismului, ar trebui înlăturat prin susţinerea, ca societate civilă, a reformării justiţiei. Pentrucă primatul justiţiarismului în faţa justiţiei ar dovedi nu voinţa societăţii civile ci lipsa ei”
În multe din tinerele republici de pe glob sunt frecvente şi acum răfuielile între triburi care,uneori, degenereaza în lovituri de stat şi în războaie civile. Îmi vine in minte o scenă dintr-un documentar despre un asemenea episod petrecut cu ani în urmă în Angola: bărbaţi de toate vârstele dar şi mulţi puşti, debordau de bucurie în timp ce li se distribuiau arme dintr-un camion. Arme cu care, fireşte, urmau să-si împuşte nişte compatrioţi, fireşte în numele dreptăţii! Duşmanii, nişte angolezi care şi ei aveau dreptate, se pregăteau de confruntare în acelaşi mod.
E, cumva, cineva dintre noi în care să nu existe dorinţa de dreptate? Cineva care să nu aibe în stoc nici o frustrare, un strop de mânie, ceva resentimente?
Justiţiarismului îi prieşte mai cu seamă atmosfera reactivă din societăţile dezechilibrate, din statele slabe şi corupte. Locurile în care justiţia e umilită. Unde e captivă şi ţinută în lanţ…
Vezi articolul original 466 de cuvinte mai mult
Entry filed under: 7301634.
3 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
ion adrian | 18 martie 2016 la 12:54
Foarte util text si fiindca cred ca Ludwig von Mises a scris in engleza? adaptarea sa a dictonului kantian(Fiat justitia, pereat mundus) provenit la origine de la regele Germaniei Ferdinand I Imparat al sf.imperiu roman, le voi pune si pe unul si pe celalalt in versiune englezeasca eu preferand varianta von Mises:
„Let justice be done, though the world perish”(Fiat iustitia, et pereat mundus) si „Let justice be done lest the world perish”(von Mises)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 18 martie 2016 la 13:04
Micul meu eseu fiind inspirat doar de realitate, mă bucur s-aud că poate fi asociat cu dictonul kantian și cu varianta von Mises.
ApreciazăApreciază
3.
theo | 19 martie 2016 la 10:41
totul este un amestec, au interesul sä nu se limpezeascä apele, de nici un fel. mai sunt procurori si judecätori aservitzi unor „GRUPÄRI”
ApreciazăApreciază