Analfabetism cu programare

7 aprilie 2016 at 11:53 9 comentarii

De la un timp, caut creațiile care au învins vremea. Duc dorul filmelor de cinematecă. Multe din produsele noilor linii artistice îmi par frecvent rezultate ale unor programe tehnologice. Până și desenele animate! Mai urmează s-apară roboți scriitori, compozitori. Roboți educatori. Ideal, după unii! Pe măsura avansului tehnologic, foarte util, de altfel, ceva se pierde iremediabil. Poate niște specii din grădina sufletului?

Într-o carte lansată recent,Civilizația analfabetismului” , Mihai Nadin, cercetător american născut în România scrie că tehnologizarea poartă-n ea pericolul analfabetizării viitoarelor generații ale planetei. Cultura înseamnă umanitate. În fiecare loc în care se asociază ființei umane modelul mașinii, ne confruntăm cu dezumanizarea. Gândiți-vă la războaie, la guverne care încearcă să ne controleze, la companiile care vor să ne posede. Gândiți-vă la educația dirijată ca o mașină.

Educația ar trebui reinventată, spune deschizătorul de drumuriMihai Nadin. () Există încă universități și școli foarte bune în care creativitatea este bine înțeleasă iar educația se practică în forme individualizate. Mulți dintre cei implicați în „afacerea” educației vor da faliment.() Avem nevoie de interacțiuni mai bune între cei care predau și cei care învață, dinamizate de scopuri comune, nu de reglementări absurde.

Din nefericire, exact dezumanizare&deculturalizare face acum mașinăria politică setată pe interese de clan excluzând, în numele autonomiei universitare, articolele din legea educației care încriminează plagiatul!

Mai mult, producția legislativă (conectată și la Institutul de Științe ale Educației, cum se vede) induce noul și la gimnaziu prin proaspătul plan cadru cu reglementări absurde. la fel de absurde ca și pretenția că ar reforma sistemul! O încropeală care nu vitalizează ci anchilozează, nu flexibilizează mințile prin interdisciplinaritate ci livrează cunoștințe (marfă) unor viitori roboței în multe, cât de multe, „sertărașe”. O îngrămădeală care avansează arbitrar valori (gândirea critică, drepturile copilului, toleranță și educație interculturală, educație democratică) în categoria „discipline” (când de fapt, întreg conținutul învățământului, inclusiv metodologia, se cere infuzat cu aceste valori). Teoretizarea cât cuprinde, lipsa aplicativității și a interdisciplinarității, tot ce e nevoie, altfel spus, pentru a robotiza noua generație, amputându-i creativitatea.

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: , , , , , , .

Aprilie Arsenic și vrăjeală veche

9 comentarii Add your own

 • 1. vasilegogea  |  7 aprilie 2016 la 12:48

  Mihai Nadin e în primul rînd un estetician. A fost, chiar și în acest domeniu, încă din România un ”înainte mergător”, fiind printre primii (la noi) care a scris (și vorbit) despre ”esteticile generative”.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  7 aprilie 2016 la 13:49

  Da, are pionieratul în Estetică, recunoscut mai întâi prin doctoratul luat la Universitatea Bucuresti și apoi prin titluri postdoctorale la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen si la Johns Hopkins University. Iar ce a reușit mai departe este fascinant…

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  7 aprilie 2016 la 13:52

  e din aceeași familie spirituală cu Umberto Eco, Solomon Marcus… prin tot ce a făcut e perfect îndreptățit să ceară reinventarea educației prin interdisciplinaritate.

  Apreciază

 • 5. racoltapetru6  |  8 aprilie 2016 la 07:14

  Rolul școlii în educație devine tot mai redus și mai puțin pozitiv pe la noi, din lipsa unor norme coerente, dar și a cadrelor cu pregătire adecvată.

  Apreciază

 • 6. neax  |  10 aprilie 2016 la 06:05

  Parcă n-am evoluat deloc față de când eram în liceu. În aceeași săptămână se nimerea să ți se spună, să zicem, de vectori la matematică, la fizică, poate și la altă materie. Dar, nici cea mai mică aluzie nu se făcea la matematică despre aplicațiile vectorilor în fizică.

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  10 aprilie 2016 la 10:36

  Asa e! Că nu prea ne interesa la vârsta aceea era firesc. Nefiresc era, si a rămas cam la fel, faptul că nu se luau în seamă efectele dezarticulărilor disciplinare asupra supleții mentale și creativității.

  Apreciază

 • 8. dictaturajustitiei  |  13 aprilie 2016 la 17:50

  Bună!
  Am un elev inteligent care nu vrea să învețe să integreze, cu toate că ar putea să o facă, deoarece nu îi folosește mai departe. Are el dreptate sau noi învățam fără să crâcnim?

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  13 aprilie 2016 la 19:07

  Seara bună!
  Carmen, s-ar putea să aibă și elevul, în încăpățânarea lui, dreptate. Ar fi benefic ca în liceu să fie introduse testele vocaționale și, în funcție de rezultate, să li se ofere elevilor un învățământ transdisciplinar, flexibil cu căi alternative

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.896 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.896 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: