La operă, la operă…
25 aprilie 2016 at 17:34 noradamian 21 comentarii
Adrian Năstase nu greșea când vorbise de două Românii. Știa perfect că șansa oligarhiei clocite în cuibarul dinozaurilor lui Ceaușescu de a-și menține dominația în noile condiții post 89 este de a împiedica ieșirea acestui segment din matricea comunistă, odată cu acapararea resurselor și instituțiilor țării. Prezervarea acestei Românii, care pare predată cu proces verbal la fiecare hop electoral noilor garnituri, funcționează automat, ca o continuă deturnare de traseu cu toate costurile incluse.
La un electorat obișnuit să fie hrănit cu iluzii, scamatoriile de operă bufă, precum dedublarea piloților PSD depistați că se droghează, înseamnă talent politic. Deputatul Viorel, de pildă, îl înlocuia când avea nevoie pe premierul Victor (v-amintiți) iar Dragnea cel ras zilele astea de justiție tocmai l-a delegat să-i piloteze partidul, pe Dragnea cel cu mustață prăzulie din oglindă.
În fine, cine n-a descoperit încă talentele astea naționale are acum șansa să le vadă jucând minerește în fața Operei în premiera stradală internațională, „Ori ei ori noi”.
Probabil că ei vor pleca. Prețuirea pe care și-au câștigat-o în lumea artei de pretutindeni le dă libertatea de a alege să rămână într-un spațiu ostil, insalubru moral și artistic, sau să evolueze în medii prietenoase și iubitoare de excelență. În urma lor, stăpânii culturii vor fi aplaudați de consumatorii de balet politic cu zgardă roșie.
Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: balet politic, medii ostile, scamatorii de operă bufă.
21 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
vasilegogea | 25 aprilie 2016 la 18:29
”Mutanții” despre scriam încă din anul ”sfîrșitului… iluziilor” (http://www.observatorcultural.ro/articol/ce-votam-si-ce-alegem/) își fac ”treaba” murdară și tot mai ”mare” cu sau fără (cel mai adesea fără) ”talent național”!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 25 aprilie 2016 la 18:34
Da, despre ei e vorba. Nu se lasă, dimpotrivă, își extind acțiunile și influența ajungând să-și facă treaba peste tot. Acum au ajuns și la operă…
ApreciazăApreciază
3.
vasilegogea | 25 aprilie 2016 la 18:37
Pe vremuri, la Operă, ”treaba” (și numai a cailor de la trăsuri!) rămînea afară și pînă la terminarea spectacolului era curățată!
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 25 aprilie 2016 la 18:47
Acum „treaba” e peste tot, unii nu vor s-o curețe, alții nu pot sau le e frică s-o curețe și mai sunt și din aceia cărora le place.
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 25 aprilie 2016 la 18:54
mineriada ajunge la vasile dâncu, „un talent” și el…
https://despreopera.wordpress.com/2016/04/25/mineriada-onb-ajunge-la-guvern/
…și se rezolvă:
„În timp ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu și vicepremierul Vasile Dîncu se întreceau în a ne convinge că toată lumea își dorește ca Johan Kobborg și Alina Cojocaru să rămână la Opera București, astăzi, angajații de la Biroul personal și directorul economic au emis o circulară din care aflăm că ambilor artiști (plus altor șapte) le-au ”încetat” contractele și ca atare le este interzisă intrarea în sediul Operei. Evident, șeful firmei de pază a fost pus să semneze de luare la cunoștință ca nu cumva răsculații să se strecoare în clădire pe sub nasul lor.
Ce mizerie li se întâmplă Alinei și lui Johan! Unul dintre cele mai valoroase cupluri de balerini din lume, comparați adesea cu Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev.”
ApreciazăApreciază
6.
felixks | 25 aprilie 2016 la 22:58
Buna seara!
Cu mintea mea ingusta, nu pot pricepe: cum mama lu’ proces verbal toate (cereri de mariri de salar’, somatii pentru schimbarea unor conduceri, activitate in forta a sindicatelor included) se petrec in prag de alegeri, cand pesedeaua nu e la conducere.
On-topic, a trata in acest mod o institutie nationala e sub orice critica, iar guvernul nu are nicio scuza.
Umorul tamp de tartasesti , glumitele infantil- idioate ale ctrlc/ctrlv se alatura tutulor (!) celorlalte guverne care au facut exact nimic pentru cultura (as spune si sanatate, sport, invatamant dar iar sunt off-topic).
Panselute sadite de el insusi, adaugat ultimul pe lista „cu voia dumneavoastra”.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
7.
clemycali | 26 aprilie 2016 la 04:26
Buna dimineata prieteni. Este trist, foarte trist ce se intampla la opera. Iar ultimul gest, cel al interzicerii intrarii in sediul operei, arata cat de inradacinate sunt coteriile, cat de mult se tem „artistii” de competitie, cat sunt de marginiti. La asta se adauga si totala lipsa de caracter a multor angajati ai operei. Exemplul cel mai flagrant: Bianca Fota, promovata de JK, distribuita in roluri principale in toate spectacolele, una din balerinele care au participat la gala din New York, trimisa la Londra ptr tratarea unor probleme medicale pe banii culplului Alina Cojocaru-Johann Koborg si care acum se afla alaturi de Tiberiu Soare si grupul sau de „revolutionari”. Eu il fac vinovat de aceasta ingrozitoare desfasurare de evenimente, chiar mai grava decat alungarea lui Andrei Serban de la TNB la inceputul anilor 90, chiar pe premierul Dacian Ciolos, care l-a lasat pe incompetentul Vlad Alexandrescu sa sape o groapa culturala atat de adanca incat probabil va trebui sa treaca cateva generatii pana cand aceasta va putea fi umpluta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
8.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 09:15
Ziua bună, prieteni!
Felixks,
ceea ce se poate pricepe din vânzoleala asta e că pesedisti, penelisti ori tehnocrați, par deciși să facă tot ce pot ca să nu se schimbe nimic în bine. faza oribilă de la operă arată o neputință-neimplicare jalnică a guvernului Cioloș în bucătăria infectă a unei instituții pe care o are în subordine.
ApreciazăApreciază
9.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 09:17
Clemy,
Andrei Serban care a trecut prin minerisme de astea acum 26 de ani nu exagerează când vorbește de sindromul unui „genocid cultural”! Dominată de personaje lipsite de viziune și de caracter biata noastră cultură se subminează singură. Mare tristețe că încă persistă acest spirit mărginit și întunecat care face casă bună cu politicul! Cazul balerinei Bianca Fota (de care nu stiam) e edificator pentru tipologia personajelor antrenate în mizerabilul eveniment.
ApreciazăApreciază
10.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 09:38
…să ne amintim ce s-a petrecut în anii 90, similar cu mizeria de la ONB, la TNB
ApreciazăApreciază
11.
theo | 26 aprilie 2016 la 12:04
bunä,
un cuvant urat meritä Johannis: greatzä! un uselist care se foloseste de premier. Ciolos nu si-a putut face guvernul singur, i l-au plantat pe Dancu (din vestitul grup psd cluj) prieten cu dragnea și cu totzi ministrii plagiatori din academia lui oprea. totzi ridicatzi in slävi de lingäul r b. lipsa de fidelitate aratä „curva” din ei. este grav.
ApreciazăApreciază
12.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 12:13
Theo, dacă e adevărat că Apud Tobă și Lazăr Comănescu sunt protejații lui KI în guvernul Cioloș, cum spune Sabin Orcan, nu ne mai miră faptul că nimeni nu-ndrăznește să-i scoată din funcții pe plagiatori…
ApreciazăApreciază
13.
racoltapetru6 | 26 aprilie 2016 la 12:53
Acești oportuniști cu metehne vechi și insalubre au grijă să lase în urma lor discipoli care să ducă „tradiția” mai departe. În toate domeniile și cât mai eficient.
ApreciazăApreciază
14.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 14:08
O, da, Petru, poate ăsta e aspectul cel mai trist, că au crescut o generație după chipul și asemănarea lor!
ApreciazăApreciază
15.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 14:10
De pe FB:
„Se uita la noi, ne ascultă toate problemele, atent, nu pleacă din job fără să stea pînă la suma mandatelor (și e “oarecum“ amuzat de ideea contrară), nu rezolvă toate lucrurile în public, călătoriile sale în străinătate sînt excelente pentru starea poporului, formează poporul, și pentru țară, ne-o fac celebră, totul e într-o perfectă normalitate si este excelent că ne e el președinte, dar, trebuie să înțelegem, nu poate să insiste cît ar trebui asupra acestui ultim aspect pentru că el vorbește puțin. Așa e el, zice.
În șirul acestor gogomănii la limita bășcăliei cinice, un lucru iese din ordinarul insignifianței domniei sale : chestia cu problemele pe care le rezolvă el, discret, en catimini, în spatele perdelei scenei publice. Nu, nu a fost ales președinte să rezolve lucrurile de stat sau tangente statului, în privat. Eu cel puțin nu asta îmi amintesc că am votat”.
ApreciazăApreciază
16.
theo | 26 aprilie 2016 la 15:31
Dacä- as fi klaus as fi foarte trist si preocupat (dacä citeste) de o bäscälie subtilä si (aprecierea ) ca nulitate
ApreciazăApreciază
17.
noradamian | 26 aprilie 2016 la 16:25
probabil nu-i pasă. mai devreme a anunțat că i-a reușit intervenția chirurgicală la umăr și poate să-și reia munca la Cotroceni. nu se știe ce muncește, e secret. așa crede el că trebuie să fie un președinte.
ApreciazăApreciază
18.
theo | 26 aprilie 2016 la 17:00
pentru partidele din USL este perfect
ApreciazăApreciază
19.
noradamian | 27 aprilie 2016 la 21:55
„La 34 de ani, Alina Cojocaru este, oficial, una dintre cele mai mari balerine din toate timpurile, așezată de topul din „The Telegraph” în rând cu Ana Pavlova, Galina Ulanova, Alicia Markova, Margot Fonteyn, Nadie Nerina, Nina Ananiashvili, Sylvie Guillem, Darcey Bussell, Ulyana Lopatkina, Tamara Rojo și Natalia Osipova. Știrile despre ea își fac mereu loc în cotidianele importante și în publicațiile de specialitate, invitațiile de a dansa măcar în câteva reprezentații, ca invitat special, un rol dintr-un balet sau altul sunt nenumărate, totul are un ritm amețitor și balerina e hotărâtă să trăiască fiecare clipă. Povestea cu dansul se sfârșește cât ai clipi din ochi, iar sfârșitul nu are niciodată loc în discursul public al Alinei…”
http://yorick.ro/alina-cojocaru-venus-de-buzunar-in-topul-celor-mai-bune-12-balerine-din-toate-timpurile/
ApreciazăApreciază
20.
Andrdzej | 28 aprilie 2016 la 16:03
Singura pozitie notabila este cea am maestrului Ion Hollander.
ApreciazăApreciază
21.
noradamian | 28 aprilie 2016 la 18:53
Era în discuții cu Ion Hollender și cu Andrei Serban
Vlad Alexandrescu:
„A fost o perioada foarte buna, foarte frumoasa, in care am inceput foarte multe proiecte.
As vrea sa multumesc celor care ieri s-au adunat in fara Guvernului in semn de solidaritate.
Cred ca aceste reforme trebuie sa continue.
La un moment dat am intampinat niste presiuni, niste rezistente foarte mari.
In primul rand pe partea de patrimoniu, stiti ca sunt singurul ministru care a iesit in strada in calea buldozerelor, in Piata Romana, in Parcul Romanescu din Craiova. Lucru asta a deranjat grupuri de interese si a fost foarte evident.
Sunt lucruri care au deranjat.
Nu stiu sa mai fi fost alt ministru al Culturii pentru care sa fi iesit lumea in strada.
Discursul lui Klaus Iohannis, injust.
Problema de la Opera e o problema grava, care s-a stratificat in ani de zile.
Eram in discutie cu unul dintre cei mai mari regizori din lume: Ioan Holender, Andrei Serban.
Aveam un program pentru Opera din Bucuresti, consider ca nu am fost lasat sa il duc la indeplinire.
Opera Romana e pandita de pericolul de a cadea in provincialism, sper sa nu se intample acest lucru.
Reforma institutiilor de cultura – este evident ca exista grupuri de interese.
Institutiile s-au anchilozat in niste reflexe si refuza schimbarea si orice legi de intinerire a managementului.
A fost un lucru evident pe toata durata mandatului meu.
Si in institutiile de spectacol, si in muzee este aceeasi situatie.
Cred ca in momentul de fata trebuie luate niste decizii foarte serioase, foarte severe.
La Opera cred ca trebuie luata o perioada de reflectie, cu inchiderea spectacolelor si sa se ia niste decizii, pentru ca Opera Romana sa ramana o institutie europeana.”
ApreciazăApreciază