Proiecții constructive, proiecții distructive
17 mai 2016 at 11:34 noradamian 7 comentarii
Pe proiecția viitorului (de viață, de carieră personală sau al lucrării la care te angajezi) ca exercițiu psihologic util în activitățile de formare se bazează orice întreprindere (program sau proiect) prin care se vrea îmbunătățirea unei stări de lucruri. E vorba de un demers pozitiv și stimulativ menit să activeze energiile proactive. Exercițiul, care devine mod de acțiune în cazul leadershipului la orice nivel, se bazează pe analize (diagnoză &prognoză) și implică resursa numită voință. Activarea ei presupune nu doar o motivație superioară ci și calitatea și puterea oficială de a o face. Lipsa acestei „gene” din bagajul de interese al unui lider în poziție de putere e o neșansă care poate deveni, într-o anumită conjunctură, o mare problemă pentru societate în funcție și de factorii de mediu. După ce am avut, vreme de un deceniu, un lider al schimbării care a înotat împotriva curentului (curentul fiind enorma masă opozantă de politicieni corupți cu rădăcini adânci în ogrăzile ceaușiste, plus ce s-a lipit de ea, voluntar și involuntar) curentul a răbufnit mai vijelios, încercând să șteargă imaginea celui care s-a angajat să schimbe starea de lucruri și să dărâme tot ce a deranjat-o pe parcurs.
Două sunt tehnicile de anihilare a „obstacolului” și a înfăptuirilor sale deranjante pentru curentul majoritar, ambele proiectând înlăturarea a tot ce s-a construit anterior. Nu vorbim de analizele critice (normale și necesare) ci de proiecțiile denaturate cu tehnici îndelung exersate. Mai întâi, raportarea la factorul de schimbare ca la un personaj ideal pentru a evidenția contrastul cu persoana reală care, oricât de dedicată misiunii asumate, nu poate fi scutită de greșeli, compromisuri și neîmpliniri. Scoase în evidență exclusiv, hiperbolizate paranoic și repetate obscen, generează acel gen de realitate virtuală otrăvită pe pofta multor indivizi dependenți de tratamentele toxice ale mediei, aparținători ai diverselor cercuri de interese; cu suport din partea vanitoșilor nevindecabili și a celor din specia oarbă a justițiarilor. În al doilea rând, exacerbarea diferenței dintre proiecția și calitatea schimbării realizate în condiții vitrege, de boicot și extremă ostilitate -și situația postfactum. De menționat că o construcție statală, chiar temeinic proiectată, nu e statică; neîntreținută în pas cu dinamica mediului politico-instituțional poate lesne fi înghițită de jungla corupției, cu consecințe iremediabile.
Entry filed under: 7301634. Tags: factor de schimbare, jungla corupției, masă opozantă, mediul politico-instituțional, proiecția schimbării, proiecții denaturate, realitate virtuală.
7 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
dictaturajustitiei | 17 mai 2016 la 16:52
Bună Nora! Ai sintetizat atât de bine totul.
Unii, să adaug și eu ceva, se laudă cu proiecțiile altora nefiind în stare însă nici măcar „pas cu pas” să meargă pe drumul proiectat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 17 mai 2016 la 18:34
Seara bună!
Multzam, Carmen! Nu recunosc și nu vor să continue ce s-a făcut bun, vreme de un deceniu, în condiții extrem de dificile. Mai mult de-atât, în loc să apere ce s-a construit, încearcă- cu succes, pe ici pe colo- să dărâme…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
3.
racoltapetru6 | 18 mai 2016 la 07:26
Aceste proiecții pot fi influențate de deciziile justiției, care ar trebui să fie un factor subiectiv și de luat în seamă. Deși, din păcate, nu e întotdeauna așa.
ApreciazăApreciază
4.
neax | 18 mai 2016 la 09:07
Bună, cel mai grav mi se pare că cel care a înotat 10 ani împotriva curentului dă semne că e pe cale să fie luat de vârtej. Sper și își revină.
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 18 mai 2016 la 11:25
Ziua bună! 🙂
Neax, nici o construcție nu e perfectă, imuabilă sau indestructibilă. Și numai un nebun si-ar prăpădi ce-a reusit să facă cu atâta greutate. Dar poți înnebuni dacă vezi cum toată construcția se duce de râpă și că esti făcut tot tu răspunzător pentru asta. Dacă mă gândesc doar la reforma învățământului, proiectată și dusă până la un nivel normal care n-a existat niciodată înainte- și cum se străduiesc de câțiva ani s-o facă praf, mă doare stomacul. Iar ce se-ntâmplă în sistemul de sănătate demonstrează peste măsură ticăloșia criminală a celor care s-au opus (știind de ce o fac!) reformei sănătății în 2012. Cât despre justiție și servicii, putea acolo, mai ales acolo, să nu se încerce cu mai mult sau mai puțin succes, răsturnarea situației? Am avut noroc cu MCV altfel deja s-ar fi întâmplat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
6.
noradamian | 18 mai 2016 la 11:28
Petru, da, viabilitatea și durabilitatea unei construcții statale depinde de interesele celor din poziții de putere care o preiau periodic, odată cu alegerile.
ApreciazăApreciază
7.
noradamian | 18 mai 2016 la 11:41
Cât despre controversa iscată în privința „abuzului în serviciu”, e vorba de o îngrijorare normală dacă ne gândim că, fără a fi strict definit și reglementat, poate deveni lesne sursă de abuz judiciar. Să ne amintim că fostul ministru Funeriu a fost acuzat de abuz în serviciu, laolaltă cu niște prădători notorii, în dosarul Microsoft.
ApreciazăApreciază