Proiecții constructive, proiecții distructive

17 mai 2016 at 11:34 7 comentarii

Pe proiecția viitorului (de viață, de carieră personală sau al lucrării la care te angajezi) ca exercițiu psihologic util în activitățile de formare se bazează orice întreprindere (program sau proiect) prin care se vrea îmbunătățirea unei stări de lucruri. E vorba de un demers pozitiv și stimulativ menit să activeze energiile proactive. Exercițiul, care devine mod de acțiune în cazul leadershipului la orice nivel, se bazează pe analize (diagnoză &prognoză) și implică resursa numită voință. Activarea ei presupune nu doar o motivație superioară ci și calitatea și puterea oficială de a o face. Lipsa acestei „gene” din bagajul  de interese al unui lider în poziție de putere e o neșansă care poate deveni, într-o anumită conjunctură, o mare problemă pentru societate în funcție și de factorii de mediu. După ce am avut, vreme de un deceniu, un lider al schimbării care a înotat împotriva curentului (curentul fiind enorma masă opozantă de politicieni corupți cu rădăcini adânci în ogrăzile ceaușiste, plus ce s-a lipit de ea, voluntar și involuntar) curentul a răbufnit mai vijelios, încercând să șteargă imaginea celui care s-a angajat să schimbe starea de lucruri și să dărâme tot ce a deranjat-o pe parcurs.

Două sunt tehnicile de anihilare a „obstacolului” și a înfăptuirilor sale deranjante pentru curentul majoritar, ambele proiectând înlăturarea a tot ce s-a construit anterior. Nu vorbim de analizele critice (normale și necesare) ci de proiecțiile denaturate cu tehnici îndelung exersate. Mai întâi, raportarea la factorul de schimbare ca la un personaj ideal pentru a evidenția contrastul cu persoana reală care, oricât de dedicată misiunii asumate, nu poate fi scutită de greșeli, compromisuri și neîmpliniri. Scoase în evidență exclusiv, hiperbolizate paranoic și repetate obscen, generează acel gen de realitate virtuală otrăvită pe pofta multor indivizi dependenți de tratamentele toxice ale mediei, aparținători ai diverselor cercuri de interese; cu suport din partea vanitoșilor nevindecabili și a celor din specia oarbă a justițiarilor. În al doilea rând, exacerbarea diferenței dintre proiecția și calitatea schimbării realizate în condiții vitrege, de boicot și extremă ostilitate -și situația postfactum. De menționat că o construcție statală, chiar temeinic proiectată, nu e statică; neîntreținută în pas cu dinamica mediului politico-instituțional poate lesne fi înghițită de jungla corupției, cu consecințe iremediabile.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Învierea Asediul căpușelor

7 comentarii Add your own

 • 1. dictaturajustitiei  |  17 mai 2016 la 16:52

  Bună Nora! Ai sintetizat atât de bine totul.
  Unii, să adaug și eu ceva, se laudă cu proiecțiile altora nefiind în stare însă nici măcar „pas cu pas” să meargă pe drumul proiectat.

  Apreciat de 1 persoană

 • 2. noradamian  |  17 mai 2016 la 18:34

  Seara bună!
  Multzam, Carmen! Nu recunosc și nu vor să continue ce s-a făcut bun, vreme de un deceniu, în condiții extrem de dificile. Mai mult de-atât, în loc să apere ce s-a construit, încearcă- cu succes, pe ici pe colo- să dărâme…

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. racoltapetru6  |  18 mai 2016 la 07:26

  Aceste proiecții pot fi influențate de deciziile justiției, care ar trebui să fie un factor subiectiv și de luat în seamă. Deși, din păcate, nu e întotdeauna așa.

  Apreciază

 • 4. neax  |  18 mai 2016 la 09:07

  Bună, cel mai grav mi se pare că cel care a înotat 10 ani împotriva curentului dă semne că e pe cale să fie luat de vârtej. Sper și își revină.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  18 mai 2016 la 11:25

  Ziua bună! 🙂

  Neax, nici o construcție nu e perfectă, imuabilă sau indestructibilă. Și numai un nebun si-ar prăpădi ce-a reusit să facă cu atâta greutate. Dar poți înnebuni dacă vezi cum toată construcția se duce de râpă și că esti făcut tot tu răspunzător pentru asta. Dacă mă gândesc doar la reforma învățământului, proiectată și dusă până la un nivel normal care n-a existat niciodată înainte- și cum se străduiesc de câțiva ani s-o facă praf, mă doare stomacul. Iar ce se-ntâmplă în sistemul de sănătate demonstrează peste măsură ticăloșia criminală a celor care s-au opus (știind de ce o fac!) reformei sănătății în 2012. Cât despre justiție și servicii, putea acolo, mai ales acolo, să nu se încerce cu mai mult sau mai puțin succes, răsturnarea situației? Am avut noroc cu MCV altfel deja s-ar fi întâmplat.

  Apreciat de 1 persoană

 • 6. noradamian  |  18 mai 2016 la 11:28

  Petru, da, viabilitatea și durabilitatea unei construcții statale depinde de interesele celor din poziții de putere care o preiau periodic, odată cu alegerile.

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  18 mai 2016 la 11:41

  Cât despre controversa iscată în privința „abuzului în serviciu”, e vorba de o îngrijorare normală dacă ne gândim că, fără a fi strict definit și reglementat, poate deveni lesne sursă de abuz judiciar. Să ne amintim că fostul ministru Funeriu a fost acuzat de abuz în serviciu, laolaltă cu niște prădători notorii, în dosarul Microsoft.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.991 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.991 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: