Războiul obsesiilor ideologice
8 iunie 2016 at 09:27 noradamian 17 comentarii
Cu excepția deceniului în care cuplul Băsescu Boc a pornit o serie de reforme de dreapta cu ajutorul unui PDL ținut în lesă (după 2012 atacate de coaliția uselistă inclusiv cu aportul „onestului” PDL) dreapta n-a existat după 89. Nici stânga n-a existat. A existat și există doar putregaiul uselist care joacă dublu rol. Pe fondul ăsta incert politic se desfășoară un război virtual de comedie absurdă între o stângă și o dreaptă inexistente dar care ar putea să apară dacă gărzile care păzesc imperiul uselist n-ar lua toate măsurile ca un asemenea coșmar să nu fie posibil. În schimb, activiștii golului muncesc fără răgaz și roadele se văd: cei din stânga defrișează orice plăntuță de pe dreapta, iar cei din extrema opusă otrăvesc orice izvor de pe stânga. Iar când ambele atacă invocând ideologii din manual, parcă ia foc o groapă de gunoi.
Agitatorii (in)voluntari sunt mereu în căutare de vinovați. Și cine caută, găsește. Iar dacă nu găsește, își imaginează. Cam asta e munca lor politico-ideologică de activiști mărginași care nu construiesc nimic util. Fie de stânga fie de dreapta, abstracțiile ideologice nu acționează critic și creativ ci întrețin un război inutil negându-se reciproc cu ură grea din rădăcina celei de clasă moștenită din comunism; o reminiscență comunistă (re)activă caracteristică celulelor de activiști cu gândire plată de tipar totalitarist care-și împing instinctual dușmanii în tipare pentru a-i duce în derizoriu.
Atitudine tipică celor care nu fac nimic dar nici nu-i lasă pe alții să facă. De pildă, odată cu apariția USB, taberele beligerante de pe stânga și de pe dreapta și-au revendicat noul dușman și au sărit să-l demoleze cu tot ce au găsit. Unde n-au mai găsit, și-au imaginat. Războaiele ideologice obsesive salvează constant useleul și ruinează țara. Ideologilor extremiști nu le-ar prii un climat echilibrat democratic; și-ar pierde rostul.
Entry filed under: 7301634. Tags: activiști mărginași, agitatori extremiști, Antanas Mockus, Enrique Penalosa, fond incert politic, gândire plată, război virtual.
17 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
vasilegogea | 8 iunie 2016 la 09:34
…ce nu-mi place nici mie la USB, dincolo de promisiunile și țintele pozitive, e componenta numită ”salvare” ! În politica românească (nu numai post-decembristă) toate inițiativele politice ”salvatoare” s-au dovedit… catastrofice!…
ApreciazăApreciază
2.
racoltapetru6 | 8 iunie 2016 la 09:44
Dacă nu vor „demola” USB-ul, măcar îl vor schimba după cum vor vrea, pentru a-l folosi. E ceva firesc și inevitabil pe la noi.
ApreciazăApreciază
3.
noradamian | 8 iunie 2016 la 09:53
Vasile Gogea, da, nici mie nu-mi sună inspirat, „salvarea politică” e încă un termen demonetizat de pseudosalvatori.
Uite însă și un comentariu „salvator” de cuvinte demonetizate, de la Mihail Sora:
„Cârcoteli.
• Ba că „Uniunea Salvați România“ conține cuvântul „uniune“ care nu prea e la modă, nu are consistență, nu are carnație (verbală, substantivală, adjectivală); ar fi, adică, slăbuț, firav, pe lângă dolofanul, bucălatul și neînfricatul cuvânt „partid“.
Răspuns: cuvântul „uniune“ nu este încă, în limba română, desemantizat, nici colorat în nuanțe sumbre. Iar simplul fapt al acestei virginități înseamnă deja mult.
• Ba că „Uniunea Salvați România“ conține cuvântul „salvați“ și „ne-am săturat de când ne tot salvează unii și alții, de la Frontul Salvării Naționale încoace“.
Răspuns: „salvare“ (declinat: „salvării“) și „salvați“ sunt două lucruri distincte. Al doilea este un imperativ.
Oameni buni, chiar nu simțiți urgența verbului?
Ca să nu mai amintesc faptul că FSN-ul anilor nouăzeci nu are vreo legătură cu societatea civilă, cu tinerii de la Colectiv, cu protestele din ultimii ani (de n-ar fi decât cele pentru Roșia Montană).
• Ba că „Uniunea Salvați România“ conține cuvântul… „Ro…“.
Ups, pardon, de cuvântul „România“ încă nu s-a luat nimeni.
Alo, domnii separatiști?
• Ba că sigla Uniunii Salvați România – U.S.R. – s-ar suprapune, în mod abuziv, generator de confuzii, peste U.S.R. – Uniunea Scriitorilor din România.
Aici, aș avea de făcut două precizări: a mic și b mic.
a mic: U.S.R. – Uniunea Scriitorilor din România este o organizație atât de originală în cuget și-n simțire (știți domniile voastre, unele democrații sunt mai originale decât altele), încât cu greu ar putea fi confundată cu vreo altă organizație, chiar și de către cineva total exterior zgomotelor și furiilor scriitoricești.
b mic: U.S.R. – Uniunea Scriitorilor din România nu are monopolul siglei. Există, le reamintesc îngrijoraților, și
U.S.R. – Uniunea Studenților din România,
U.S.R. – Uniunea Stomatologilor din România.
De asemenea, mă gândesc să înființez rapid:
U.S.R. – Uniunea Sticlarilor din România,
U.S.R. – Uniunea Stolnicilor* din România (*nebălăceni),
U.S.R. – Uniunea Stetoscoapelor din România
și – last but not least –
U.S.R. – Uniunea Strămoșilor din România. Unde, cu voia dumneavoastră, mă voi autoproclama Președinte.
Spor la treabă tuturor.
#SalvatiRomania”
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 8 iunie 2016 la 10:00
Petru, orice e posibil. Totuși, s-avem răbdare. Dreapta nu va putea să scoată uselismul comunist de pe scenă. Doar un partid sănătos de stânga ar putea face asta. Dacă USB se va dovedi în stare, vom vedea. Pe de altă parte, echilibrul democratic autentic are nevoie și de un partid sănătos pe dreapta (nu de peneleul uselist&acoliții)
ApreciazăApreciază
5.
Ion Adrian | 8 iunie 2016 la 10:48
Acum sa nu credeti ca dl Sora detine obligatoriu si neconditionat o pavaza contra oricarei greseli mai ales daca ati vazut ce a spus dl Tutea dupa Duminica Orbului referitor la profesiunea sa de mare credinta adica venind doar dupa cea in Dumnezeu. Unele sunt carcoteli si unele nu sunt. Este greu insa sa discerni. Virgil Magureanu dorea sa faca pe vremuri PNR.I-am spus public: daca vrei sa salvezi natiunea romana cum spui iti voi ridica un monument daca si dovedesti asta. dar daca faci Partidul National Roman azi in Romania atunci sa te astepti ca maine sa fie si Partidul National Maghiar, Rus, Bulgar, Tatar si ce mai vrei tu in acest sens. Măgureanu comitea atunci o diversiune antinatonala. Am vorbit cu presedintele de atunci al CCR Lucian Mihai cu care ma stiam, mi-a dat dreptate dar mi-a spus ca nu are ce face. Lucrurile au cazut in desuetudine in fapt dar nu si in drept. Cati stiu ca asa ceva ne poate fi oricand opus intr-o instanta internationala ca un comportament definitoriu pentru un stat multinational cum sunt statele de acest tip…
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 8 iunie 2016 la 11:54
Ion Adrian, dl.Sora nu face în textul ăsta un comentariu analitic cu scopul de a ne feri de păreri greșite, ci unul convivial, plăcut, cu o tușă de umor delicat, diferit de modul de abordare autoritar-didactic al analistilor acreditați politic, ca să zic așa 🙂
De Virgil Măgureanu, nu mă mir. De-aia i se spunea „șarpele cu ochelari”.
ApreciazăApreciază
7.
Ion Adrian | 8 iunie 2016 la 12:41
Am vazut asta dar aceste chestii colocviale, aceste glumite cand sunt emise de persoane cu o autoritate spirituala mare si dnul Sora are asa ceva daca se refera la lucruri care in viitor pot fi importante doar de dragul unei replici spumoase, nu stiu daca este bine sa fie facute si apoi transformate in altceva decat sunt. Evident ca pe ND este cazul sa-l asteptam,dar eu nu cred in evolutiile astea la oameni care au depasit 30 de ani ca asa as putea crede si in evolutia unui Adrian Severin, pe care daca-l asculti fara sa stii mai multe risti sa-l iei in serios. Desi la Romani este un slogan plijn de intelepciune cu ce face si ce spune popa. 🙂
Eu nu vreau un nou tavalug de entuziasm, ca mereu am dat-o in bara cu el. Nu cu Basescu pe care l-am dus la victorie mereu cu greutate, mereu la cateva zeci de mii de voturi sau cu strategii antielectorale(e un fel de a spune ) ca in 2012, care insa atunci erau legitime ,mai ales ca a participa la un scrutin neconstitutional asa cum era incercarea de lovitura de stat, era in sine un gest nedemocratic, de acceptanta a rezultatului acelei incercari oricare era el.
ApreciazăApreciază
8.
Ion Adrian | 8 iunie 2016 la 12:44
PS Ref nr 4: Ai totala dreptate dar nu ferindu-te de ideologie si mimand ceva ce nu esti poti ajunge sa si „fii” (in sebsul fiintarii date de verbul a fi )
ApreciazăApreciat de 1 persoană
9.
noradamian | 8 iunie 2016 la 12:51
După mine e ca o gură de aer proaspăt. glumițe face Ponta, nu dl Sora. Aici e un umor inteligent care îmblânzește întrucâtva mesajele acuzatoare și încărcate de refulări si reprosuri din spațiul mediatic.
ApreciazăApreciază
10.
noradamian | 8 iunie 2016 la 13:13
12. 44, te contrazici: ori am, ori n-am. oricum nu comentariul domnului Sora e subiectul postării. Iar postarea nu se ferește de ideologie, are dimpotrivă, scopul să-i evidențieze vidul și efectele negative. starea precară a țării de aici vine.
ApreciazăApreciază
11.
Ion Adrian | 8 iunie 2016 la 14:40
Nu ma contrazic 🙂 Ai dreptate, indiferent de exemplul de la care pleci. E o poezie a lui Arghezi…
ApreciazăApreciază
12.
De ce nu? | 8 iunie 2016 la 21:18
Eu cred ca partidele de stânga, de la noi (ca de altfel toate partidele) sunt de extrema dreapta. Am zis despre stânga pentru ca distanta e mai mare pana-n extrema dreapta. Aparent sprijină populația săracă, dar, în realitate, sprijină clasa marilor avuți (corupți). Deci nu sprijină băncile, marile firme – cum face dreapta – ci sprijină pe X sau Y sa dețină controlul asupra pârghiilor bogăției și puterii.
ApreciazăApreciază
13.
noradamian | 8 iunie 2016 la 23:49
Corupția politică prin care partidele astea dominante, indiferent cum își spun, acaparează statul are nevoie de paravane ideologic-doctrinare. Măcar acum se vede bine că-s tot o mocirlă. Din păcate segmentul păcăliților pare a fi constant, dacă nu cumva a și crescut, proporțional cu sărăcia și lipsa de perspectivă.
ApreciazăApreciază
14.
neax | 9 iunie 2016 la 07:11
Ce apă beți voi la Sibiu de vedeți așa clar? Și de ce nu-i duceți un bax și lui Iohannis?
ApreciazăApreciază
15.
noradamian | 9 iunie 2016 la 09:39
multzam, neax! 🙂
bănuiesc că domnu bea numai apă plată, extrem de plată, avizată de nevastă, servicii și spp, îmbogățită cu conservanți si amelioratori.
ApreciazăApreciază
16.
neax | 9 iunie 2016 la 09:40
Sau, spus mai simplu: https://www.youtube.com/watch?list=PL2D684CF3A9D8E8E2&v=vB58VtckKsc
ApreciazăApreciat de 1 persoană
17.
noradamian | 9 iunie 2016 la 09:50
„dirty shirt”, inspirați, folosesc cu talent „resursa națională”! 🙂
nu auzisem de ei, îmi plac…
ApreciazăApreciază