În derivă

24 iunie 2016 at 15:51 19 comentarii

Există diferențe semnificative între revoluțiile clasice din secolele XIX ȘI XX prin care națiunile au intrat în perioada modernă și cele de la sfârșitul mileniului trecut care au răsturnat comunismul pentru a reveni la regimuri democratice, diferențe care pot explica, cred, de ce postmodernismul în care ne aflăm pare să nu afle ieșire la drum drept. În toată istoria lumii revoluțiile împotriva dictaturilor n-au fost produse de dictatori pentru a se reinstaura, tot ei, la cârma unor „regimuri democratice” decât la finele veacului trecut; dictatura din România lui Ceaușescu fiind opera colectivă a nomenklaturii comunist-securiste care prin „revoluția” din 89 s-a reinstalat democratic și, posibil, definitiv, într-un regim „capitalist” de ocupație și rapt. Cu unele nuanțe, cam la fel stau lucrurile și în țările din jurul nostru. Cât timp facem parte dintr-o Uniune cu democrație normală, avem măcar asigurarea unui sprijin instituțional care să împiedice capturarea ireversibilă a puterii în stat de către acești „revoluționari- restauratori” și risipirea totală a resurselor țării. E și motivul pentru care raptocrații proteicului USL ar ieși pe brânci din UE ca să-și salveze furăciunile de justiție și să reinstaureze tirania.

Nici Europa nu se va întoarce în secolele XVIII, XIX, dinaintea revoluțiilor, expansiunii coloniale și instalării regimurilor democratice moderne. Cea mai mare greșeală a UE ar fi să nu vadă că dacă uniunea sovietică nu se mai poate reface oricât ar ukrainiza Putin zone altădată aflate pe harta imperiului, Europa poate fi însă, putinizată. adică destrămată și împinsă în raza de influență rusească cu efecte nefaste pentru viitor.

Dacă politrucilor autohtoni iubitori de Putin și sătui de Europa și de legile ei de pe urma cărora niște gangsteri notorii îmbogățiți politic ar putea nu doar să intre la bulău ci, mai grav, să-și vadă confiscate averile, Brexitul le produce o mare satisfacție, gândirea schizoidă a siteurilor de dreptaci extremiști e de-a dreptul ciudată; zic asta fiindcă pe de o parte acolo se denunță putinismul stângii și slăbiciunile reale ale elitei politice a UE, pe de alta, se propagă obsesiile războinice ale extremiștilor europeni sponsorizați de Moscova. Astfel naivilor li se inoculează sistematic ura caracteristică formațiunilor extremiștilor, atât de stânga cât și de dreapta – UKIP (Anglia) sau NPD (Germania) Frontul Național -Le Pen (Franța) Jobbik, (Ungaria) etc – față de fugarii din zonele morții, odată cu spaima terorizantă față de toți musulmanii de oriunde și de orice fel. Pentru cei care nu știu sau care au uitat, ura și teama terorizantă sunt ingredientele de bază prin care a triumfat totalitarismul și prin care ar putea reveni sub înfățișări seducătoare pentru cei ușor de manipulat, condițiile fiind pe ici pe colo, favorabile.

Globalizarea fiind ireversibilă, înmulțirea nucleelor conflictuale extrem naționaliste pe fondul acestui proces obiectiv generat de finanțosfera potentă a planetei nu e o realitate tocmai pașnică; plus perspectiva unui nou val de crize economice și interminabilul război din orientul mijlociu. Totuși, probabilitatea nu e fatalitate cât timp permite soluții alternative. Dacă UE rezistă unor desprinderi inevitabile, de luat în calcul și asta, ar putea scăpa de toate aceste fantasme și ar deveni mai puternică.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Războiul obsesiilor ideologice „A fost sau n-a fost?”

19 comentarii Add your own

 • 1. vasilegogea  |  25 iunie 2016 la 06:31

  Brexitul, ca si alte „intimplari” ale istoriei recente ilustreaza un adevar pe care nici o extrema nu are interes sa il ia in calcul: globalizarea e o TENDINTA a evolutiei lumii, dar nu e o SOLUTIE pentru toate problemele regionale („locale”).

  Apreciat de 2 persoane

 • 2. racoltapetru6  |  25 iunie 2016 la 07:33

  Uniunea Europeană nu se va destrăma, ci se va transforma, învățând din lecțiile unor astfel de cutremure. Posibil să devină chiar mai puternică și mai eficientă, în timp.

  Apreciat de 2 persoane

 • 3. noradamian  |  25 iunie 2016 la 22:17

  Vasile Gogea, da, exact de aici, din imposibilitatea armonizării intereselor globale cu cele locale, provin dezechilibrele care generează conflicte.

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  25 iunie 2016 la 22:19

  Petru, dacă Angliei îi va merge mai bine în următorii doi, trei ani (ceea ce e puțin probabil) va fi urmată și de alte state. Nesiguranța vine si de la elita politicienilor UE care se bucură de tot mai puțină încredere. Om vedea…

  Apreciat de 2 persoane

 • 5. theo  |  26 iunie 2016 la 19:16

  citziva politicieni cretini si interesatzi si-au manipulat poporul care nu era obisnuit cu „jocurile”. trist este cä, poate acum nu se vede, ei au mäcänit mult si au avut multe avantaje; nu vä speriatzi UE- se adunä repede. poate nu ar strica in scoli sä se predea mai multa franceza si germana. in germania sunt foarte apreciatzi profesorii, medicii,IT-ul chiar si agronomii si medicii veterinari.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  26 iunie 2016 la 20:12

  theo, politicienii respectivi au făcut un mare rău Angliei în primul rând, fiindcă reusit să-i dezbine pe britanici fără să calculeze unde va duce această izolare. eu cred că Europa are nevoie de Anglia si Anglia de Europa. Nu si politicienii „cretini și interesați”, evident.

  Apreciat de 2 persoane

 • 7. theo  |  26 iunie 2016 la 21:03

  Asa se alege praful dintr-un lucru bun. sigur existau neintzelegeri ca intr-o familie dar totul se discuta si se rezolva. fiecare contribuia cu ce avea si ei au nevoie de UE. dar cel mai mult räu, asa cum spui, e cä a invräjbit populatzia. azi am väzut si citit, tinerii au fäcut in multe orase proteste.

  Apreciat de 1 persoană

 • 8. neax  |  28 iunie 2016 la 18:46

  Când vine vorba, fie și tangențial de revoluțiile din 1848, nu-mi dă pace un gând: În timp ce Bălcescu & Co. luptau pentru egalitaua și fraternitaua lor, Marx scria liniștit la măsuța lui de brad Das Kapital, manualul revoluției următoare.

  Apreciat de 1 persoană

 • 9. noradamian  |  28 iunie 2016 la 20:36

  Bună observație! Am impresia că, în timp ce Bălcescu și alții au rămas cuminți în istorie, ai lui Marx vor revoluție de-a lor și în viitor…

  Apreciat de 1 persoană

 • 10. theo  |  10 iulie 2016 la 09:49

  bunä,
  cat de nerusinat poate fi parvenitul Johannis, „am obtzinut ce altzii inaintea noasträ nu au fäcut.” el merge pe drumul fäcut de T Bäsescu; nu a obtzinut nimic in plus dar este un gogoman de rasul lumii. cine oare ii scrie declaratziile de prost crescut? e de ras.

  Apreciat de 1 persoană

 • 11. noradamian  |  11 iulie 2016 la 09:47

  salut,

  theo, după ce-a pierdut toate cărțile bune pe care i le-au dat votanții în noiembrie 2014, acum cu ce să-i mai păcălească?…să se laude, cu ce? că a chemat bulgarii la summit ca să nu se plictisească Putin?

  Apreciază

 • 12. theo  |  11 iulie 2016 la 18:08

  lipsa de fair-play la un diplomat este catastrofalä: este mare si prost sau este un dulap cäptusit cu „molii”

  Apreciază

 • 13. theo  |  14 iulie 2016 la 09:17

  bunä,
  sincer m-am cutremurat, stiam cä in Ro . multe au rämas pe loc,inräutätzit,dar intoacerea in sclavagism ? CRIMINAL !

  Apreciază

 • 14. Ion Adrian  |  20 iulie 2016 la 15:09

  Dle Ilie Basca : LA MULTI ANI!

  Apreciat de 1 persoană

 • 15. Ion Adrian  |  20 iulie 2016 la 15:10

  PS Trebuie creata fortareata euro-atlantica!

  Apreciază

 • 16. Ion Adrian  |  20 iulie 2016 la 17:01

  Nora, apropo de revolutiunile de la 1848 stii poanta facuta cred ca fara voie de Vasile Alecsandri cu acel Domnilor Revolutiunea se amana pentru…

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  20 iulie 2016 la 20:44

  da, entuziasmul revoluțiunilor de la patrușopt, patriotismul lor nițel desuet, poate, dar autentic, umorul (și nu bășcălia) autentic și el;
  de la Vasile Alexandri, până la Caragiale! ce vremuri romantice…

  Apreciat de 1 persoană

 • 18. World of Solitaire  |  17 august 2016 la 09:32

  Nora,
  Pentru că mă leagă de Regele Mihai, aceeași durere, nu voi polemiza cu tine. Mai mult, comentatorii tăi par niște erudiți într-ale părerilor. Tu însăți, pari o înverșunată pe toți și pe toate, așa că nu te voi IMPORTUNA decât cu o întrebare, pe care am adresat-o multor persoane, dar la care, nu mi s-a dat un răspuns. Nedumerirea mea rezidă din titlul cărții istoricului Lucian Boia, Cum s-a românizat Romania.
  Dar ce sunt românii?Ce genă fatală poartă? Sunt germani, slavi, latini, greci, arabi?
  A, OARE INDIFERENȚA UNOR MONARHII, FAȚĂ DE SUFERINȚA REGELUI MIHAI, SĂ ÎNSEMNE CĂ INSTITUȚIA MONARHIEI ESTE DEFICITARĂ LA CAPITOLUL UMANISM?
  Onu

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  17 august 2016 la 10:53

  Word of Solitaire,

  Lucrurile-s mai simple: sunt alergică la ipocrizie, duplicitate și tot ce ține de astea. Las altora controversele care țin de istorie. Vorbind însă, strict de conduita casei regale, între perioada ante duda și cea post căsătoriei Margaretei cu „principele Radu” e o prăpastie. Cât despre atitudinea monarhiilor europene în cazul de față, exprimă clar dezacordul față „înreginarea” postmortem, în afara oricăror norme, a principesei. Altfel, nu se poate spune că evenimentul n-a fost onorat de reprezentanți ai caselor regale (principese și principi) de același rang cu ea; mai puțin din partea casei regale a Marii Britanii, cu care, culmea, are legături de rudenie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 935.991 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 935.991 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: