Boli
4 octombrie 2016 at 11:20 noradamian 9 comentarii
Fenomen normal până la un punct, partizanatul de orice natură (politic, sportiv, etc) devine, prin exces, dintr-o predispoziție personală, o boală socială. Ca vocație, ține de o carență spirituală; depășind împărtășirea solidară și necesară unor scopuri comune benefice pentru societate, deviază în trăiri mistico-politice. Își adjudecă idoli, îi urcă pe soclu, îi veghează și-i apără cu religiozitate. Partizanii politici pur sânge își transferă astfel simțirile naturale pentru cei din jur, în slujirea personajelor zeificate. Orice ar spune și ar face idolul, pentru partizan, e sfânt. Idolii nu greșesc. Orice ar spune și orice ar face toți ceilalți, în schimb, e rău, greșit sau periculos. Partizanul îi latră furios pe cei nimeriți în raza vederii lui și nu ezită să-i muște pe cei care au imprudența să se compare cu zeitatea. În mediile partizanale, vulnerabilitatea la manipulare e maximă, spiritul critic fiind direcționat exclusiv spre alții. Cu rarisime excepții, judecata critică e incompatibilă cu slujirea idolatră; de aici, pornirile războinice și pofta de răfuială.
Separarea puterilor în stat fiind departe de o realitate funcțională- mai curând o aparență întreținută de-un sfert de secol de manipulări- transpartitismul&rețelele de corupție&crimă organizată și parlamentarismul dublat de blatism fac legea. O tentativă de spargere a acestui dublu cerc vicios devine, prin urmare, sursă de răfuieli interpersonale, interinstituționale și intrainstituționale. Cum viciatorii societății domină media, viața politică se desfășoară prin „breaking news”. Ca trase la xerox, reacțiile sistemului mafiotizat față de forțele care l-ar pune în pericol tind accelerat spre paroxism. Sistemul se conservă, sordid, prin practici standard, inoculând/cultivând vulnerabilități indezirabililor care se încumetă să-l pună în pericol. Mai mult sau mai puțin reale, păcatele& greșelile acestora sunt vânate din timp și puse bine la păstrare pentru valorificare la momentul potrivit, de „gospodarii” rodați ai sistemului. Băsescu, Macovei, Morar, iar acum și Kovesi (ca să-i amintesc doar pe cei mai importanți) pe rând, au ajuns atât ținte cât și arme în slujba monstrului nevăzut cu o mie de chipuri. Din nefericire, pierderile și riscurile pe termen lung în această luptă inegală se acumulează progresiv. Antrenând o mare parte a societății într-o cultură tribală a intoleranței și agresivității, nucleele dure ale beligeranților produc efecte reprobabile. Societatea se rinocerizează, îngăduința, calmul, umorul bun, confruntarea democratică, fair-play-ul, nu-și mai găsesc locul. Oamenii își sfărâmă cu voluptate relațiile pașnice și constructive, aleg să trăiască în ură și suspiciune războindu-se perpetuu. Coloniile politico-bacteriene întrețin astfel germenii gândirii totalitare.
Neînțelegerea mizei și riscurilor, nepotrivirea între disponibilitatea unor concetățeni de a susține valorile indispensabile evoluției normale a societății odată cu promovarea celor capabili de schimbare pozitivă și sectarismul idolatru, politico-mistic, generează continuu vulnerabilități, cu efecte negative chiar asupra personajelor de excepție care se angajează în misiuni – aspect dovedit deja- potențial sinucigașe, de reabilitare a statului. Puținii cetățeni care reușesc să-și păstreze spiritul liber o fac cu riscul, asumat sau nu, de a fi confundați cu siniștrii comercianți de conștiințe la kilogram. Și nici măcar aceștia nu-și dau seama totdeauna, în timp util, de adevărata motivație a unor samsari de vorbe, lăsându-se influențați. Toate astea, presupun, explică de ce marginalizarea voluntară, absența, retragerea, ca opțiuni, fac ravagii. Un cerc vicios generează la rândul lui, altele. De fapt, și indiferența e o formă extremă de neîncredere. În fine, scriind, fără nuanțe, despre „boli”, n-aș vrea s-ajung să le consider incurabile…
up-date
Intrat de câtva timp în folosință curentă, termenul de „sistem” pare destul de nebulos. E dificil de definit o entitate- bloc (un „monstru”) care n-are chip; sau are prea multe! În esență, toți „acționarii”, văzuți și nevăzuți, care se mobilizează- instantaneu sau programat- ca să blocheze orice s-ar dovedi util, realizabil și benefic societății și, totodată, pe oricine care demonstrează că poate și vrea să facă asta sunt „sistemul”.
Entry filed under: 7301634. Tags: colonii politico-bacteriene, greșeli, idoli, valorificare, vocaţie, vulnerabilități.
9 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
dictaturajustitiei | 4 octombrie 2016 la 13:29
Bună! Nora, manipulările își ating scopul cu ușurință și pentru că nu avem timpul necesar de a accesa toate informațiile necesare pentru realizarea unui tablou care să fie cât mai aproape de realitate.
Mai știi de câte ori nu ți-am mulțumit persoanal pentru că, după ce am citit un articol de-al tău, mi- am umplut golurile din informațiile deținute de mine ?
De aceea nu sunt „pornită ” împotriva politicienilor atât de rău și mult cât împotriva celor care ar trebui să fie„ câinele democrației.!
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 4 octombrie 2016 la 13:41
Servus, Carmen! M-am gândit nu odată la asta, mai ales că, în câteva rânduri, am luat drept bune niște informații care păreau cât se poate de credibile. Din acest motiv nu mă grăbesc să-i admonestez pe cei mai puțin informați poate, sau care, pur și simplu, n-au timpul necesar, așa cum bine spui, de verificat și analizat. Cât despre câinii democrației, majoritatea par dresați s-o trădeze…
ApreciazăApreciază
3.
neax | 4 octombrie 2016 la 15:09
Bună analiză. Iar gândirea mea a făcut un pas lateral, citind: aleg să trăiască în ură și suspiciune războindu-se perpetuu.
Nu cumva asta e miza? Adică o fi chiar o nevoie intrinsecă a unora să trăiască așa?
ApreciazăApreciază
4.
theo | 4 octombrie 2016 la 17:00
bunä,
cainii democratziei au genetic incä metehnele trecutului.
merge greu, cine incearcä nu este sustzinut, e chiar sabotat.
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 4 octombrie 2016 la 17:19
neax, prezența unor asemenea persoane într-o societate nu devine problematică decât în anumite condiții care la noi sunt întrunite! sau, mai exact și fără să cădem în teoria conspirației, la noi ar părea că sunt asigurate.
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 4 octombrie 2016 la 17:21
theo, servus! în condițiile de care vorbim, democrația nu e apărată de „câini” ci, mai curând, victima lor…
ApreciazăApreciază
7.
racoltapetru6 | 5 octombrie 2016 la 10:38
Și, uneori, totul pornește doar din dorința multora de a demonstra că au un punct de vedere, că ei știu ce se întâmplă, că sursele lor de informare sunt cele mai bune. Iar dintr-o contradicție, se ajunge la un adevărat război cu toți cei care știu altceva.
ApreciazăApreciază
8.
noradamian | 5 octombrie 2016 la 13:42
Petru, doar realitatea e cea care confirmă sau infirmă punctele de vedere, în timp, asta însă, indiferent dacă motivul celui care și-a expus „punctul” vine din observații oneste legate de motivații superioare sau, dimpotrivă, de interese personale sau de clan, de angajamente oneroase (cum sunt atâtea!) de infatuare sau de altceva (astea din urmă fiind din zona celor care seamănă confuzie și război…)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
9.
noradamian | 5 octombrie 2016 la 14:01
…si un exemplu venit la țanc de destructurare rapidă a unei informații manipulatoare (din categoria minciuni sinistre la comandă politică) pusă în circulație de 2 mercenari de la evz (care se deconspiră involuntar ca sursă de îmbolnăvire publică…)
http://www.vice.com/ro/read/manipulare-ministru-tehnocrat-din-romania-securist?utm_source=vicefbrom
ApreciazăApreciat de 1 persoană