Oglinzi poetico-muzicale
15 octombrie 2016 at 03:56 noradamian 5 comentarii
Despre Bob Dylan, controversatul laureat al acestui an cu premiul Nobel pentru literatură, Leonard Cohen, creator fascinant și interpret tulburător de muzică &poezie la rândul lui, mărturisește că „e impresionat de familiaritatea lui mai mult decât de originalitatea lui, considerându-l o persoană ieșită din cărțile lui, cântând la o chitară adevărată, întrupând ceea ce înseamnă a fi poet”. Mai mult despre cum se văd unul prin ochii celuilalt cei doi artiști, aici:
http://cohencentric.com/tag/leonard-cohen-bob-dylan-interface/
De altfel, muzica lui Leonard Cohen, la rândul ei, își are rădăcinile în poezia lui Federico Garcia Lorca despre care vorbește de câte ori are prilejul, cu caldă admirație. Piesa „Take this waltz”. de pildă, se bazează pe poemul „Little Viennese Waltz” scris de Garcia Lorca cu un secol și jumătate în urmă. Nu e unica transpunere a poeziei poetului andaluz în muzică, alte nouă piese compuse de Leonard Cohen pe versurile lui au avut parte de o primire entuziastă, în diverse interpretări, și au rămas la fel de iubite. La 50 de ani de la moartea lui Garcia Lorca, în septembrie 1986, Leonard Cohen înregistrează într-o nouă versiune „Take this waltz”, în studiourile Montmartre din Paris. Iar în octombrie, ia parte în Spania, la Granada, la turnarea filmului prin care a fost celebrat Federico Garcia Lorca, poetul său de suflet. Mai mult, aici: https://www.leonardcohenfiles.com/poetasny.html
„Muzica lui Leonard Cohen este ca un asfintit continuu, un rasarit in contra sens, fascinant in farmecul regresului invingator, o inaintare spre iminenta destinului oricarui om. Este un asfintit lent, senin, impacat cu sine insusi, regretabil si demn, implinit si aureolat, cuminte si obosit. Putin. Numai putin obosit. Numai putin dezamagit. Numai putin indurerat. Dar straluminat de farmecul daruirii de sine, de clipa cand raza de lumina devine rosiatica si melancolica si violeta, si pacat ca e asa de frumoasa si-atat de repede, prea repede, trecatoare. Dar chitara si orga vibreaza in subtext, iar poetul parca spune: eu n-am trait si nu traiesc degeaba, va dau bucuria simtamantului ca suntem oameni adevarati. Atata pot, atata fac. (Subtila si orgolioasa modestie!).
Leonard Cohen e o muzica poematica el insusi, prin viata lui, prin opera lui, prin mesajul lui. Unele tonuri sunt social-individuale. „Toata lumea stie ca acu-i momentul/ Toata lumea asteapta semnul nevazut,/ Toata lumea stie ca cei buni au pierdut./ Toata lumea stie ca jocu-i trucat,/ Saracu-i sarac si bogatu-i bogat,/ Ai o sansa la mie,/ Toata lumea stie.” („Toata lumea stie”, in traducerea lui Mircea Cartarescu)”.
http://niramartisrael.defesesfinearts.com/2011/06/cuvinte-despre-leonard-cohen/
Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie. Tags: Bob Dylan, Federico Garcia Lorca, Leonard Cohen.
5 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
racoltapetru6 | 15 octombrie 2016 la 06:49
Eu aș zice că mai degrabă ar fi meritat Leonard Cohen un premiul Nobel, pentru mesajele și muzica lui.
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 15 octombrie 2016 la 08:03
Greu de spus! Cert este că de câțiva ani criteriile lor sunt în schimbare, pe primul loc pare, mai nou, influența asupra oamenilor, impactul, efectul public, și mai puțin criteriile literare propriu-zise; iar aici are un loc al lui și Leonard Cohen, poate și alții. Mă gândesc, de pildă, la poemele cinematografice, în general la asocierea formelor de artă legate de literatură, ca bază.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
3.
Aliosa | 16 octombrie 2016 la 14:03
Buna seara , Nora !
Toata lumea stie,
despre Mircea Cartarescu,
ca-l citi Basescu,
zece ani de zile !!! 🙂 🙂 🙂
In alta ordine de idei, felicitari pentru postare 🙂
si cum la mine
PLOAIA
a incetat 🙂 am iesit din casa
si la tine-am navigat ! 🙂
Sera faina ! 🙂
Aliosa 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
4.
noradamian | 16 octombrie 2016 la 14:33
Mda, nici un comentariu, indiferent de subiect, nu poate să-l ocolească pe Băsescu 🙂
În altă ordine de idei, mulțumesc, Aliosa, superbă piesă!
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 21 octombrie 2016 la 17:42
ApreciazăApreciază