Banalități
26 octombrie 2016 at 12:43 noradamian 11 comentarii
Cine și-ar încredința proprietatea, afacerile, rostul, unor netrebnici incompetenți, unor ageamii puși pe căpătuială? Statul român face asta în mod obișnuit. Și ce nație vrea să-și știe țara pe mâna unui grup de prăduitori? Cum de atâția concetățeni își încredințează, orbește, prin vot, campionilor în hoții și diversiuni, viețile lor amărâte? Și ce fel de popor rămâne pasiv văzând cum „acționarii” țării care trăiesc regește de pe urma ei o joacă fără scrupule, la ruleta politică? iar unii chiar se lasă înduioșați de spectacolul revoltei farsorilor care, tot ei, fierb de indignare proiectându-și păcatele asupra adversarilor? De fapt, cum ar câștiga altfel decât mizând pe dependența pavloviană a segmentului electoral ținut în lesă? și pe trucurile legalizate tot de ai lor?
Făcând o analogie între parlament&guvern și o orchestră simfonică, nimeni n-ar crede, probabil, că ansamblul respectiv își poate îndeplini rostul dacă include urechiști, afoni, bufoni, cântăreți la claxoane, interpreți la butoane și hoți de instrumente.
În această situație, ce formulă politică ar putea pune capăt alienării publice care a dus la capturarea statului cu sprijin electoral? Cum să fie recuperate proiectele înnoitoare muncite ani de zile, maltratate de afoni, claxonagii și hoții de instrumente? …și adăugate altele, de anvergură, pentru reformarea profundă, durabilă, a statului?
Pentru a-și îndeplini angajamentele, o garnitură politică are nevoie, înainte de toate, de susținerea beneficiarilor programului, fără să se teamă de acuzele previzibile de demagogie și populism- asta chiar dacă vorbim de o societate dezorientată, dezbinată și demotivată ca a noastră; și n-are, câtuși de puțin, nevoie, de comanda cazonă „punct și de la capăt” adică de un bolovan pus nu la capăt, ci fix la început! În această etapă, un cadru general de principii și valori accesibil electoratului pe care se fundamentează programul concret e suficient. Odată acceptat, în măsură confortabilă, de public, pe acest cadru simplu, un partid ajuns la guvernare poate construi un proiect viabil și durabil, cu integrarea a tot ce s-a făcut bun mai înainte, dacă include trei piloni de rezistență: abilități politice, competențe și integritate. Asociindu-și un management profesionist, incompatibil cu amatorismul și aranjamentele dosnice cu iz penal, managementul politic al statului ar accede astfel, de la domnia potlogăriilor și a rețelelor de afaceri tenebroase, la o paradigmă normală, demnă de încredere.
Din nefericire, compromisurile politice compromițătoare care reduc dramatic șansele de reușită ale oricărui program par de neevitat! Poate rezista o construcție cu cuiul lui Pepelea în zid? Pot abilitățile politice și competențele, oricât de solide, să trateze în vreun fel, călcâiul lui Ahile? Ce se alege de „pilonul integritate” într-un mediu debilizat de compromisuri de genul celor care compromit și dezintegrează? Pot ajunge la rezultatul dorit programele care includ soluții imorale? Și cât de durabilă poate fi o construcție politică fundamentată pe relații defecte și interese divergente?
Reformele, câte s-au făcut, în deceniul Băsescu, mutilate iresponsabil de „moștenitori” dar și dezamăgitoarele sale schimbări la față, reculul unor compromisuri asupra unor persoane publice și instituții, inclusiv asupra justiției, sunt tot atâtea experiențe de luat în seamă de viitorii alpiniști înainte să escaladeze politici reparator-reformatoare.
Entry filed under: 7301634. Tags: compromisuri politice, management statal, paradigmă mormală, piloni de rezistență, soluții imorale.
11 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
racoltapetru6 | 27 octombrie 2016 la 06:30
Te așteptam de ceva vreme cu un articol acid despre clasa politică, așa cum ne-ai obișnuit și cum e nevoie, mai ales că vin alegerile. Un lucru e cert: nu trebuie să votăm partidele care au în conducere lideri condamnați de justiție. Măcar atât!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 27 octombrie 2016 la 12:22
Multzam, Petru, sunt de aceeași părere. Într-adevăr, scriu mai puține articole, și numai atunci când observ unele aspecte demne de luat în seamă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
3.
neax | 7 noiembrie 2016 la 18:09
Bună seara şi bună analiză. WordPressul ticălos mă tot încurcă cu parole. Abia de pe alt calculator i+am dat de cap.
ApreciazăApreciază
4.
neax | 7 noiembrie 2016 la 18:14
test
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 9 noiembrie 2016 la 15:59
Bună, Neax! Mai face uneori figuri și wordpressul, ce să-i facem! sper să fie ceva pasager…
ApreciazăApreciază
6.
Beta | 14 noiembrie 2016 la 20:12
Nu stiu cum vor fi rezultatele la viitoarele alegeri dar cat de rosu este in jurul tarii noastre nu mai am speranta ca se va desfasura conform vointei noastre ci asa cum deja au copt-o ei in cuptoarele lor ticaloase.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
7.
noradamian | 15 noiembrie 2016 la 14:29
Așa e, Beta, conjunctura regională e cât se poate de nefavorabilă democrației reale.Totuși, nu trebuie să ne pierdem speranța…
ApreciazăApreciază
8.
Beta | 18 noiembrie 2016 la 20:06
ApreciazăApreciază
9.
Beta | 21 noiembrie 2016 la 15:12
O saptamana cu multe impliniri si voie buna ❗ ❤
ApreciazăApreciază
10.
Beta | 25 noiembrie 2016 la 16:31
Un sfarsit de saptamana asa cum crezi ca doresti sa fie ❗ Sa auzim numai de bine ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
11.
noradamian | 30 noiembrie 2016 la 06:06
Mulțumesc frumos, Beta! Să te bucuri de o minivacanță faină de început de decembrie!
ApreciazăApreciază