Dormi liniștit, guvernul lucrează pentru tine

6 ianuarie 2017 at 08:23 17 comentarii

Prosperitate fără înmulțirea resurselor nu se poate. S-au prins de oportunitatea asta super-capitalistă, din primul moment, toți cei care și-au însușit constant resursele nației devenind peste noapte elita politico-economică a statului, prin speculații, corupție și furt, în mare măsură cu ajutorul legilor făcute tot de ei; relaționarea cu cetățenii fiind de la stăpân la serv, „susțineți-ne ca să vă dăm”, contrară celei democratic- oneste „susțineți-ne ca să vă susținem munca creatoare, unica sursă de prosperitate socială”. Cum, însă, obișnuința generează a doua natură, am ajuns să considerăm normală politica lipsită de morală. Da, știm, politica-i curvă și politicienii nu-s absolvenți de pension! altfel spus, în numele interesului național tot mai mulți creștini acceptă orice…  Nu-i de mirare că,  în decembrie, votanții, majoritatea dintre ei, au preferat niște stăpâni atotputernici care să-i omenească cu câte ceva, așa cum le-au promis. Un rezultat care dovedește că, în loc să fi evoluat spre o masă socială responsabilă, matură, doritoare de reforme și justiție, am regresat spre o zonă de acceptare a compromisului înșelător. Cu toate astea, nu un guvern cu miniștri aleși pe criteriul obedienței și afilierii la rețele de corupție transpartinică e cel mai straniu aspect, ci faptul că ștacheta a coborât la nivelul în care răul reacțional rezonează cu criteriile unei mase substanțiale de alegători; ceea ce presupune că politicienii practicanți n-o să mai fie nevoiți să fure voturi.

…Și totuși, în ciuda titlului ironic, un singur an de guvernare responsabilă și onestă, deși insuficientă, a demonstrat ce uriașă schimbare în bine s-ar produce prin politici întoarse spre motivarea implicării cetățenilor! E adevărat, ceva de neconceput pentru feudalismul politic autohton, dar, în același timp, un test care a relevat filonul cetățenesc liber de machiavelismele degradante, motivate partinic sau doctrinar. De fapt, mai mult decât un test! Sabotată din plin, partinic, orientarea politic-civică a tehnocraților spre realizarea condițiilor indispensabile unei societăți participative, creatoare de resurse în toate domeniile, capabilă să protejeze segmentele defavorizate economic, fără obișnuita greblare de foloase dosnice, a produs neîndoielnic, semințele necesare unei culturi politice de care avem mare nevoie.

Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: , , , , , , .

Seara de ajun „Pune o oală pe foc, c-am aflat un iepure într-un loc”…

17 comentarii Add your own

 • 1. racoltapetru6  |  7 ianuarie 2017 la 14:57

  Renunțarea la guvernare pentru un an, le-a priit pesediștilor, dovadă fiind rezultatul alegerilor. Mult mai mic le era procentajul dacă nu aveau pe cine să hăituiasă în anul de campanie electorală.

  Apreciat de 1 persoană

 • 2. noradamian  |  7 ianuarie 2017 la 15:01

  Petru,
  numărul celor care aleg pesedeul nu variază semnificativ de la un mandat la altul; de fapt, absenteismul uriaș a determinat rezultatul acestor alegeri, din mai multe cauze: lipsa opoziției peneliste&lipsa de viziune politică, dezaprobare față de politica președintelui, atacuri păguboase între formațiunile anti-psd; aspecte dezamăgitoare pentru electorat.

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. Erwin Lucian Bureriu  |  7 ianuarie 2017 la 15:38

  Excelent articol.

  Apreciat de 1 persoană

 • 4. noradamian  |  7 ianuarie 2017 la 15:57

  Erwin Lucian Bureriu, mulțumesc!

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  7 ianuarie 2017 la 21:16

  în esență, fără moralitate nimic nu se poate schimba în bine.

  Paul Dragos Aligica

  „O precizare. Eu nu fac decat sa incerc sa clarific o neintelegere cu privire la natura si functia domniei legii si statului de drept, o periculoasa naivitate cu privire la functionarea institutiilor intr-o societate libera si democratica. In asta nu fac decat sa fiu ecoul celui mai important, celui mai profund ganditor liberal al culturii romane in secolul 20, Nicolae Steinhardt:

  „Experienta] ne arata ca in cadrul intreg al Dreptului nu poate fi gasita pavaza libertatii. Drepturile politice ale multimii nu sunt suficiente… Nu in Drept se afla temeiul si justificarea drepturilor noastre naturale. Ceea ce legea a dat, ea poate sa ia inapoi si numele ei ramane tot atat de august. Tribunalele nu pot decat aplica legile, in cel mai bun caz le pot interpreta putin: mai departe nu pot merge. Toate institutiile dreptului public sunt inutile daca societatea e hotarata sa desfiinteze libertatea. (…)

  Fundamentul drepturilor si libertatii noastre nu e asadar in Drept. E mai departe, in morala, mai bine zis in moralitatea generala. Ce intra aici e destul de complex: e credinta in Dumnezeu, cinstea, bunul simt comun, judecata dreapta. Celalalt nume al moralitatii e cumsecadenia. Numai o societate cumsecade poate garanta membrilor ei o viata pasnica si libera.

  Unde e fundamentul? Acolo unde nu ne gandeam sa fie…
  Foarte departe: dincolo de drept, dincolo de regimurile politice, dincolo de sistemele de organizare a statului: in acea metafizica in care intra morala, credinta, o anumita intelegere a ideilor superioare, binele, demnitatea, cinstea si celelalte. Foarte aproape: pentru ca e in sufletele noastre, in caminurile noastre, in moravurile noastre. (…)

  Fundamentul este asadar in educatia pe care o primesc oamenii, in mentalitatea lor: depinde de ceea ce cred, de faptul ca au sau nu o credinta in vreo regula, de parerea ce o au despre cinste si corectitudine, de masura in care respecta marile principii ale civilizatiei (…) O societate inculta, imorala si dezordonata, care nu mai crede in nimic, nu respecta nimic si admite orice, o asemenea societate nu poate sustine si tolera mult timp libertatea”

  Apreciază

 • 6. neax  |  7 ianuarie 2017 la 23:19

  Nu cred că e coincidență. Procentul celor care aleg pesedeul (ALDE inclus cu scârbă aici) e matematic egal cu cel al românilor care nu au citit niciodată o carte în viața lor.

  Apreciat de 1 persoană

 • 7. neax  |  7 ianuarie 2017 la 23:25

  Un an de guvernare cinstită. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost 26 de ani așa.
  Îmi aduc aminte cu nostalgie cum, la începutul anilor 90, eram șefuleț pe la un institut. Eram atât de naiv încât nu înțelegeam de ce ni se cerea la alegerea unui furnizor să prezentăm 3 oferte. Cum adică, noi, ca gospodari ai parcelei noastre, nu era normal să alegem cea mai bună ofertă disponibilă de pe piață?! Între timp, cei care impuseseră legea cu cele 3 oferte aveau în buzunar și soluțiile de ocolire a ei, prin licitații și oferte trucate.
  Normal că ei erau la butoane, erau deștepți.

  Apreciat de 1 persoană

 • 8. noradamian  |  8 ianuarie 2017 la 04:00

  neax,
  da, până să ne trezim au acționat ca hoții de buzunare, în grup organizat. anul ăsta de întrerupere a degradării politico-sociale instituite de 26 de ani are, cred, importanță, pentru acea parte a societății care își cam pierduse speranța că mai poate exista o altfel de gestionare a statului. chiar dacă au avut atât de puțin timp la dispoziție, tot au insuflat puțintel oxigen ca să nu sucombăm de tot. iar asta va da roade, sper, în câțiva ani. să ne gândim și la faptul că pesedeul&alde vor fi nevoiți să le ofere votanților laptele și mierea promisă fără să aibe, de data asta, pe cine învinovăți la spartul târgului.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  8 ianuarie 2017 la 04:21

  Un articol excelent despre semnificațiile (aduse în actualitate) ale unui experiment tulburător:

  https://republica.ro/ura-de-dupa-taste-si-experimentul-marinei-abramovic-femeia-care-s-a-transformat-de-bunavoie-intr-un-obiect

  Apreciat de 1 persoană

 • 10. dictaturajustitiei  |  8 ianuarie 2017 la 15:49

  Sper ca românii, văzând că nu și-au primit darurile promise, să se trezească. Posibil ca tot guvernul să înceapă să se plângă zilnic, precum Gabriela Firea , că vor să facă dar noi, cei de dreapta, nu-i lăsăm. 😛

  Apreciază

 • 11. neax  |  8 ianuarie 2017 la 21:00

  Apropo de Marina Abramovici, un singur comentariu: experimentul a avut loc în Iugoslavia în 1974. Vi-l puteți imagina la Dalles? Nu, la Dalles ne putem imagina mai degrabă camioanele armatei intrând în mulțimea de protestatari, la 21 decembrie 1989. Și generali gușați ordonând răcanilor să tragă în civili.

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  8 ianuarie 2017 la 21:30

  Carmen,
  ca simplu observator, pot spune că n-am văzut politici cu adevărat responsabile și durabile nici de stânga, nici de dreapta; de fapt, practic, doctrinele astea s-au dovedit simple paravane și pretexte de răfuieli politice.
  Cât despre reacțiile românilor, unii se vor trezi, alții („analfabeții funcționali”)nu vor înțelege altceva decât ce li se servește la televiziile care gândesc în locul lor.

  Apreciat de 1 persoană

 • 13. noradamian  |  8 ianuarie 2017 la 21:37

  neax,
  multzam de precizare. într-adevăr, e de neînchipuit ca așa ceva să se fi petrecut în 1974(!) la noi, fără intervenții oficiale brutale.

  Apreciază

 • 14. vasilegogea  |  10 ianuarie 2017 la 10:46

  Aș dormi și mai liniștit dacă guvernul n-ar face nimic, măcar un an!
  S-ar vedea mai bine ce vrea „țara”!

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  10 ianuarie 2017 la 12:41

  Bine ar fi, dar ăștia-s puși serios pe „muncă”! Ce o să vrea țara după un an, greu de spus, dar iată ce vor acum unii din ograda celor harnici:

  „banii în plus dați de dragnea ar trebui să meargă numai la votanții psd”!… panseul, ieșit din gura unui soldățel pesedist, arată că, după crezul fanatic al regimentului roșu, binefacerile bănești promise de câștigătorii alegerilor nu vin din munca onestă a milioane de români anonimi ci direct din seiful cu comori al generosului ali-baba de teleorman și al curtenilor lui.

  Apreciază

 • 16. theo  |  13 ianuarie 2017 la 20:58

  oamenii sunt ingrijoratzi,

  cicä lui Täriceanu i-a luat D-zeu mintzile, a uitat sä divortzeze.

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  13 ianuarie 2017 la 21:55

  să-i aducă aminte cineva 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: