Într-o țară ca a noastră

19 februarie 2017 at 13:46 6 comentarii

Imaginați-vă că ați fi în subordinea unui primar, inspector, director, șef PSD-ist, că jobul vostru, cariera, salariul, resursele familiei, depind de partidul care vă cere să contra-manifestați. Câți or fi în stare să treacă peste ordinul șefului? Dacă mâine oamenii ăia s-ar trezi cu Ceaușescu, probabil mulți din ei și-ar căuta locul marcat pe stadion în adunările de slăvire a demiurgului și ar scanda cu înflăcărare lozincile de pe bilețelele împărțite de tovarășul secretar. Ca și încercările de inducere a fricii, de intimidare, contra-manifestațiile de partid nu-s decât un răspuns politic anti-democratic la civismul autentic, liber de obligații partinice, al sutelor de mii de protestatari. Trecut și viitor; două lumi între care nici măcar nu mai poate fi confruntare. În 27 de ani n-a existat un partid care s-o fi cotit decisiv spre democrație autentică prin excluderea pecerizării. Au funcționat, singure sau în alianțe, tot pe calapodul PCR, punându-și pilele, cunoștințele și relațiile, nevestele, fiicele, amantele etc. în funcții. de sus până jos, cu un teribil tupeu fals doctrinar. prin consolidarea rețelelor transpartinice, corupția devenind o fortăreață cât țara.

Un sfert de secol de prăduială a alterat în măsură considerabilă metabolismul social. O spoliere de asemenea dimensiuni ar fi fost imposibilă fără a întreține un permanent climat de confuzie și dezbinare. fără ca prăduitorii să-și asigure o rețea uriașă de dependenți. În timp ce în țară, se țineau lanț mineriadele, manifestațiile, urmate de contra-manifestații în ceață, băieții se puseseră deja pe împărțeală. În 1997, când au scos ordonanța 88 de privatizare a societăților comerciale, primii milionari în dolari turnau beton la temelia capitalismului de pradă. Instalat prin crimă și minciună, noul regim ex-comunist dovedea o lăcomie mai cumplită decât invaziile de pradă din stepele Asiei, mai distrugătoare decât cele două războaie mondiale, mai monstruoasă decât sovromurile sovietice și megalomania lui Ceaușescu. Hârjoneala stânga-dreapta a politrucimii prin blocul uselisto-multipartinic, colaboraționismul șmecher între ex-comuniști, partidele istorice și monarhie, o politică mai ipocrită nu știu unde s-a mai pomenit în lume.

Unii, cu înstrăinarea cu clauze ascunse a resurselor strategice sau cu distrugerea patrimoniului economic, alții, cu retrocedările, și-au adjudecat până și proprietăți vechi de secole, din feudalism, patronând sau beneficiind de mafiile financiar-imobiliare, bașca comerțul abject cu drepturi litigioase. plus greblatul de fonduri europene în ogrăzile lor… ce companie prosperă de devalizatori! De-aia, în 2014, sub atenta coordonare a premierului Ponta, au șurubărit Codul penal și au eliminat infracțiuni grave, mai întâi cea cu subminarea economiei naționale, apoi sintagma „consecințe deosebit de grave”, și au redus masiv pedepsele pentru altele (vezi aici). Și pentru că, la cât au furat, nu era destul, reveniți la putere, au decis să facă mai mult pentru a-și ajuta frații întru infracțiuni, nu în sensul stopării fărădelegilor, ci al continuării lor fără opreliști… După ce și-au făcut averi fabuloase pe care riscă să le piardă, e de înțeles de ce au făcut din UE vampirul care suge sângele României, de ce arată acuzator spre multinaționale, de ce ar face orice să scape de MCV-ul care le dă coșmaruri, chiar să rupă țara de UE…

Priviți cu atenție la ce se întâmplă în acest timp al rezistenței! Un crez al binelui insuflă forță gândului prietenos, gestul frumos devine contagios, umorul și creativitatea par să curgă de pretutindeni, solidaritatea e la ea acasă. Într-o țară blândă ca a noastră, un moment de grație colectivă e un dar prin care schimbarea dinăuntru readuce lumina speranței.

Entry filed under: 7301634, Literare, Politico-culturale. Tags: , , , , , , .

Kairos „La nord prin nord vest”

6 comentarii Add your own

 • 1. racoltapetru6  |  20 februarie 2017 la 09:23

  Se simte un vânt de primăvară, și nu cred că-i doar de la natură.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  20 februarie 2017 la 09:34

  Da, e și de la natura umană. se împrimăvărează…

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. theo  |  20 februarie 2017 la 16:05

  bunä,
  ce face Dracnea este monstruos- are un tupeu STALINIST.

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  20 februarie 2017 la 18:06

  tariceanu anuntase mai devreme că nu voteaza respingerea OUG 13/2017 si nu va conduce sedinta Senatului iar PMP s-a abținut de la vot.

  ordonanța 13 fost totuși, respinsă.

  Apreciază

 • 5. neax  |  27 februarie 2017 la 23:00

  Bună seara, abia acum am reușit să ajung pe aici. Țin minte că prin 97-98 lucram la o întreprindere de stat. M-am simțit ca un mic dizident când am ignorat dispoziția șefilor de a participa la primirea lui 0049, care venise să ne viziteze. La scurt timp, fabrica a fost vândută la preț de sticle goale și apoi s-a arat la propriu pământul de sub ea.
  Ideea e că îți asumai un risc neieșind să-ți exprimi entuziasmul. Dar, pe termen lung, rezultatul era același, pierderea slujbei. Așa i cu ăștia: susținând pesedeul tot spre prăpastie merg.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  27 februarie 2017 la 23:31

  Seara bună, Neax! ăștia sunt mortarul noii societăți pe care ne-o pregătesc… una mai putredă decât cea veche. mă uit și la opiniile unor „influenceri”, intelectuali dintre cei care au marcat drumul țării până la acest prag, și constat, cu tristețe, c-au rămas cantonați în aceleași teorii, fixuri și justițiarisme vanitoase. inși valoroși, desigur, dar care, în afară de a fi împărțit nația în destepți (care-s de-ai lor) si prosti (care nu-s cu ei) n-au reușit nimic altceva. iar acum ar pofti ca sutele de mii de oameni din stradă să-i recunoască drept repere…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.328 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.328 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: