Proces în curs

16 martie 2017 at 20:32 6 comentarii

Garnizoana cu supuși fideli, cuvântători prin procură ai noilor stăpâni post’ 89, a mers șnur până acum. cum? Prin tehnica clasică de ținut lucrurile sub control. Au poftit șefii să facă averi din aur și păduri? Niciun secret: i-au lăsat pe localnici la mila lor, fără alte mijloace de subzistență decât mineritul. Au poftit să aibă electorat ascultător în lesă? Au greblat tot ce le-a ieșit în cale din proprietatea publică într-a lor, au adus regiuni întregi sub pragul de sărăcie, făcându-i pe oameni dependenți de ei ca să supraviețuiască. A început să-i adune DNA-ul? bucată cu bucată și rețea cu rețea? Se declară victime ale justiției uitând de închisorile lăsate în condiții mizere, ca pretexte utile pentru salvarea fârtaților.

Din păcate, oricât de bine ar ști unii lideri de opinie CE ar trebui făcut pentru a stopa raptul necurmat asupra statului, în absența lui CUM, e greu de crezut că un popor prizonier al unor găști politice siameze care-și spun partide își poate depăși handicapul istoric. Partea din creier dedicată lui CUM fiind mai modestă decât cea aplatizată a lui CE, din cauze istorice, singura punte pe care circulă de trei decenii e confuzia. Orice evaluare a CE-e-de-făcut pare c-ascunde în sine şi pe CUM. Iluzie! Oricât de corectă ar fi gândirea blocată în CE, nu poate opera în lipsa lui CUM-se-face. Iar fără CUM, dialogul se sparge, cioburile se învârt în același cerc al dezamăgirilor și răfuielilor, în timp ce confuzatorii de servici ai caracatiței politice sunt pregătiți să-și marcheze victoria. Ei ştiu exact CE vor. şi, cu certitudine, CUM să obțină.

Și totuși, masa amorfă se trezește. Nu mai suportă impostura. Anonimii sunt deciși să rămână în scenă până decidenții schimbă termenii piesei. Scârbiți de jocurile politice, spectatorii captivi în țarcul lui „CE-ar-fi-de făcut” par să fi înțeles și „CUM-trebuie-făcut”. Asta se întâmplă acum.

Entry filed under: 7301634, Grădina de Hârtie, Politico-culturale. Tags: , , , , .

Don’t worry, be happy În zilele mohorâte

6 comentarii Add your own

 • 1. racoltapetru6  |  17 martie 2017 la 08:01

  Ar fi cazul să ne deșteptăm cu adevărat, doar asta tot cerem prin imnul național.

  Apreciază

 • 2. neax  |  17 martie 2017 la 08:41

  Bună dimineața! Un ajutor prețios ne vine, ca de atâtea ori, de la think-tankul din Rahova. Vîntu știe și cum, și ce, și de ce, doar că nu-l ascultă nimeni. De la cum se fură făina din gogoși la cum trebuie legiferată șpaga de 10%.

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. noradamian  |  17 martie 2017 la 09:38

  Neața, prieteni!
  Petru, niciodată n-am auzit cântându-se imnul în mod spontan și firesc, de către mii și mii de oameni, tineri și vârstnici, ca în protestele din aceste câteva săptămâni.

  Apreciat de 3 persoane

 • 4. noradamian  |  17 martie 2017 la 09:51

  Neax, fain zis „think-tankul din Rahova”! ca să facă față concurenței cu A3 și rtv, studiourile borfașilor, b1 tv l-a adus pe sov. și cu asta, și-a definit politica, dacă tot mai existau dubii. jalnică politică…

  Apreciază

 • 5. theo  |  18 martie 2017 la 18:55

  bunä seara,
  B1- a cotit-o mai demult spre stanga- radicalä, uratä iar Banciu face spume, OTV-continuä cu Barbu, etc. Oancea este omul Varanului- a fäcut tot o hazna, päcat.

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  18 martie 2017 la 19:43

  Seara bună!
  Theo, din nefericire toți o cotesc care cum din pricina fricii de justiție. pentru ignobila clasă politică care a făcut rădăcini cât pirul în stat, a-ți apăra țara de netrebniciile ei înseamnă manipulare. solidarizarea pentru curățarea statului de plaga corupției înseamnă, după cum se vaită și acuză în tocșouri, manipulare. ăia de la zdup vor să iasă, politrucii de-afară vor să nu intre. de-aia strigă într-una pe toate canalele:manipulare! poți să-ți iubești țara doar dacă-ți dau ei voie. doar dacă le pupi papucul. că ei sunt țara. altfel, ești manipulat. partide de inși rapace, indiferent că-și spun de stânga sau dreapta.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: